Gość: al IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 12:40 Czy ktoś jescze pamięta, że kiedyś do kawy dodawano cykorię. Samą cykorię trudno było przełknąć. Co z nią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aniela Re: Cykoria IP: *.mst.gov.pl 12.02.03, 12:52 ja pamietam ja ja! w Nowym Orleanie tak czyniono calkiem jeszcze niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Cykoria 12.02.03, 12:53 Jest (w stanie swiezym) po 6 zl na tzw. malym rynku (miedzy ul.ul. Ludowa i Roosevelta) =))) Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 12:57 O (zastrzygę uszami) A czy do bawarki miętowej nada się aby również? ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
maga34 Re: Cykoria 12.02.03, 12:58 nene do bawarki miętowej tylko cykuta pasuje ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 13:06 Aha, nie widzę dobrze stąd czy tak mówiąc źle mi przypadkiem nie życzysz Maga i czy do kaszy nie plujesz mi też ukradkiem. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Cykoria IP: *.mst.gov.pl 12.02.03, 13:08 z przypraw na "c" pasuje tez cyjanek jak ulal. ma mniej kalorii niz cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
maga34 Re: Cykoria 12.02.03, 13:09 zupełnie mylne wnioski wyciągasz Oxy, wszak cykuta to ulubiony smak filozofów, jak uczy nas historia Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 13:14 Opacznie Cię historia uczyła, wiadomo bowiem wszystkim, że to kamień był najbardziej poszukiwaną przyprawą przez filozofów. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
maga34 Re: Cykoria 12.02.03, 13:17 a niepotrzebnie tak się rozglądali, powinni raczej w głąb siebie zajrzeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 13:21 Z tym że o Roentgenie to się wtedy filozofom nie śniło jeszcze, jak mniemem. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 13:30 A nawiązując do adremu, czy cykor to młodszy brat przyrodni cykorii jest może, tylko zahukany taki? ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Cykoria 12.02.03, 13:36 Na masz! Nikt się nie pyta, czy go miałaś od razu... Raczej czy go zapoznałaś bardziej ogólnie tylko. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Odpowiedzi cyk, cyk, cyk ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.03, 07:15 ale nie na temat. Zaszło nieporozumienie. Otóż w czasach, kiedy kawa należala do dóbr luksusowych, co szło w parze z ceną, na rynku królowały kawy zbożowe (np "Turek"). Dla ich uszlachetniania dodawano cykorii (nie mylić z endywią), która miała wygląd sprasowanych, ciemnobrązowych, gorzkich tabletek średnicy ok. 5 zł i grubości chyba ok. 1 cm. Mam nadzieję, że teraz zapanowała jasność w tym ustępie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Odpowiedzi cyk, cyk, cyk ... IP: *.mst.gov.pl 13.02.03, 08:59 alez przysiac moge ze i do kofeinowej kawy dodaje sie cykorie co nadaje jej kolor przypalony bardziej i smak specyficzny, w moim zupelnie guscie. a. co z niejednego pieca juz. Odpowiedz Link Zgłoś