30.04.15, 09:24
Dlaczego kawa inka polecana jest dla dzieci powyżej trzech lat? o jest w niej takiego , że nie należy jej podawać młodszym dzieciom? W składzie ma jęczmień, żyto, cykorię i buraki cukrowe. Mój starszy syn uwielbia inkę z mlekiem. Chciałam ją podać młodszemu (ma rok), ale wczytałam się w napisy na opakowaniu i teraz nie wiem.
Obserwuj wątek
    • evdokia Re: kawa inka 01.05.15, 22:23
      Przeklejam Ci odpowiedź producenta, którą otrzymała na podobnie zadane pytanie jedna z członkiń fejsbukowej grupy "BLW - Bobas Lubi Wybór":

Pani Olgo,
      Inka nie jest żywnością zakwalifikowaną jako żywność specjalnego przeznaczenia i dlatego na etykiecie jest deklaracja, że mogą ją pić dzieci 3+. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci w wieku od roku do lat 3 podlega szczegółowym wymaganiom w zakresie składu oraz sposobu produkcji, zapewniające, że środki te będą zaspokajały specjalne potrzeby żywieniowe konsumentów finalnych zgodnie ze swoim przeznaczeniem.
      Mimo tego, że poleca się w poradnikach żywieniowych dzieci spożycie kawy zbożowej nie możemy na chwilę obecną deklarować, ze Inkę mogą pić dzieci młodsze niż 3 letnie.
      Pozdrawiamy serdecznie!
      • misskaffee Re: kawa inka 02.05.15, 11:39
        Dziękuję za przeklejenie tej odpowiedzi. Ale co z tego wynika tak naprawdę? Dawać czy jednak nie? Przeciez moj syn i tak je różne niedzieciece produkty.
        • evdokia Re: kawa inka 02.05.15, 18:20
          Sama sobie odpowiedziałaś: dawać. Gdyby dzieciom przez ten czas podawać tylko "środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego", toby przez 3 lata musiały być chyba tylko na słoiczkach, kaszkach i MM.
    • Gość: gość Re: kawa inka IP: *.kord-it.net 27.04.17, 10:05
      Instytut Matki i Dziecka w swoim Poradniku Żywienie Dziecka 1-3 proponuje kawę zbożową w drugim roku życia dziecka (przykładowe jadłospisy). Tutaj link www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf
      Poniżej 3 roku życia jest to żywność specjalnego przeznaczenia dla niemowląt i małych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka