Gość: ultrakrak IP: 212.244.28.* 25.02.04, 19:43 tak wlasnie pracuja sady... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator2 Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:08 Gość portalu: ultrakrak napisał(a): > tak wlasnie pracuja sady... I co chciałeś przez to powiedzieć? Mogę Cię poinformować, że sędzia Petryna - jeszcze młody, a już doświadczony - jest najzdolniejszym, najinteligentniejszym sędzią jaki rozpoczął pracę w warszawskich sądach w ostatnim dziesięcioleciu. Jeśli mimo to są kłopoty, dowodzi to tylko jak trudna to sprawa. Przecież, przy przestępstwach gospodarczych, inteligentny defraudant nie robi tego "na chama". A winę trzeba mu udowodnić "czarno na białym", bo się odswoła do Strasburga. Nie wystarczy intuicyjne przekonanie, że była zła wola oskarżonego, i że było przestępstwo. Ocena strat wynikających z takich czy innych decyzji w sferze finansowej jest w zasadzie niemożliwa. Ekonomia to nie nauka ścisła. Naiwnie można powiedzieć - gdyby poczekał do jutra ze sprzedażą akcji, firma dostała by, np. 10 milionów więcej. A skąd taki ktoś miałby mieć wiedzę, że akcje zwyżkują, a nie zniżkują? Etc. Możliwe są tylko szacunki orientacyjne. Ale ludzie tego na ogół nie rozumieją. Chcą by biegły "ściśle" wyliczył. On szacuje i udaje że policzył. Sprytnemu obrońcy łatwo skonfundować biegłego. Nie dopatruj się beznadziei tam, gdzie jej nie ma! Jeśli Petryna nie rozsądzi tej sprawy sprawiedliwie, to nikt w Polsce też nie potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:20 Wnioski z tej trudnej sprawy wynikają takie, że stan prawny w Polsce jest niedobry. Wymiar Sprawiedliwości nie ma często żadnej możliwości (intelektualnej, materialnej, czasowej) przedstawienia dowodu przekrętu gospodarczego na takim poziomie pewności, jaki wymagany jest w sprawie o morderstwo. Jedyny sposób walki z przestępczością gospodarczą, to deklaracje majatkowe i kontrola stanu faktycznego Urzędu Skarbowego. To podejrzany powinien udowodnić, że jego majatek został zdobyty legalnie! Ale wśród naszych elit nie ma akceptacji dla takiego myślenia. Pomysły sprzed dwóch lat zostały w gazetach wyszydzone i padły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultrakrak Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: 212.244.28.* 25.02.04, 22:09 mozliwe, ze jest dobry zdolny itp. wyjatek potwierdza regule chcialem powiedziec tyle, ze z mojego doswiadczenia z sadami wynika, ze albo biegly jest cieciem, albo sedzi zalezy na jak najszybszym zakonczeniu sprawy ze wzgledow proceduralnych... bo aktow nie chce sie czytac, albo sekretariat wpakowal pismo procesowe do innych akt, albo wyslal wezwanie nie zamiast do pozwanego do powoda, albo umowa sprzedazy jest kwalifikowana w uzasadnieniu wyroku jako swiadczenie uslug i oczekiwanie na uzasadnienie wyroku na jedna kartke trwa - jak ciaza 9 miesiecy... nie mam duzej praktyki jakichs 10 spraw, w ktorych moja firma byla strona, ale za kazdym razem cos jest spieprzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finansista Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: 62.233.210.* 25.02.04, 20:14 Dlaczego jedynie na opinii biegłej opiera się akt oskarżenia p/ko Panu Wieczerzakowi. To w takim razie, co przez ten czas robiły Prokuratura i Policja? Skomplikowane opinie biegłych w sprawach identyfikacji odpowiedzialności prawnej różnych transakcji spryciarzy, jak Pan WIECZERZAK powinny być weryfikowane przez innego biegłego. Co stało na przeszkodzie, aby taką procedurę zastosować? Kosztowałoby to trochę więcej pieniędzy, ale nie narażałoby na szwank autorytetu RP i możliwość dochodzenia przez Pana WIECZERZAKA odszkodowania, gdyby sprawa padła w sądzie. W prokuraturze pracują ludzie nie mający pojęcia o sprawach ekonomicznych i finansowych, czyli jak mają oni kwalifikować podstawy merytoryczne w celu wniesienia aktu oskarżenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.eseenet.com 25.02.04, 20:14 Miejmy nadzieje ze biegla wie do czego moze urzyc innych czesci swojego ciala. Moze w tych innych "aktywnosciach" jest biegla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:29 Gość portalu: Marek napisał(a): >...urzyc innych czesci swojego ciala A ty nie skorzystałeś z okazji by siedzieć cicho i nie kompromitować się ze swoją ortografią. A także z tym że (jak temu studentowi z dowcipu) wszystko z d..ą Ci się kojarzy. Zaśmiecasz Internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.eseenet.com 25.02.04, 20:38 Obserwator masz absolutna racje . Nie wazne co jest napisane , wazne jak . Tak samo jak z ta biegla . Nie wazne ze nie wie o czym mowi wazne ze stylistycznie poprawnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:46 Gość portalu: Marek napisał(a): > Obserwator masz absolutna racje . Nie wazne co jest napisane , wazne jak . Tak > samo jak z ta biegla . Nie wazne ze nie wie o czym mowi wazne ze stylistycznie > poprawnie . Twoja ironia stara się być gryząca, ale co Ty MERYTORYCZNEGO napisałeś? Że biegła ma "inną część ciała"? Jak zapobiec byś takich banałów nie wypisywał? Miałem nadzieję Cię zawstydzić, szczególnie drugim zdaniem swego postu, tym o kompleksie d..y,jaki ujawniasz, ale PONOWNIE nie skorzystałeś z okazji, by się nie kompromitować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.eseenet.com 25.02.04, 21:13 Dziekuje za pouczenie . Niestety po raz kolejny skorzystam z okazji . Jezeli uzywanie glowy przez biegla nie jest jej specjalnoscia to cos musi byc . Ostatecznie uzywa tytulu "biegla" i jest istotne w czym jest biegla . Jest istotne bo to polski podatnik placi za czas sadu a nie za szopke z udzialem kilku osob uzywajacych tytulow (sedzia , prokurator i "biegla") . Oczywiscie ty tego problemu nie widzisz . Dla ciebie wazne jest czy ktos uzyl poprawnego slownictwa . Slusznie i jeszcze raz dziekuje bo niestety nie mam okazji uzywac jezyka polskiego na codzien i kazda pomoc w jego poprawieniu jest mile widziana . Mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci bedziesz z taka sama uwaga sledzil bledy w innych jezykach uzywanych oficjalnie w UE . UE natomias wyreczy was w rozwiazywaniu problemow finansowo-prawnych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jb007 Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 26.02.04, 03:34 Nie dziw sie to nie pierwszy raz tak poprawiaja Oni tam to kupa inteligentow- ortografow, bieglych od o z kreska, a milionow kradzionych emerytom nie widza bielmo na oczach maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.visp.energis.pl 25.02.04, 20:38 biegła jest biegła w glupocie, a wybrał ją sąd biegły w manipulowaniu by wyjsc na swoje - to nie sąd , ale ludzie krecący kołem historii...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:56 Gość portalu: żenada napisał(a): > biegła jest biegła w glupocie, a wybrał ją sąd biegły w manipulowaniu > by wyjsc na swoje - to nie sąd , ale ludzie krecący kołem historii...... Piszesz co bądź, co Ci ślina na język przyniesie. Przeczytaj może moje wcześniejsze posty i spróbuj się krytycznie do nich odnieść. Gdzie nie mam racji? Skąd wiesz, że Petryna to "nie sąd". Skąd Twoje zaufanie do dziennikarza, który "pod publiczkę" pokazuje przebieg rozprawy w krzywym zwierciadle? Sądy głupie, prokuratorzy głupcy i łapówkarze, policjanci takoż, sanitariusze - zbrodniarze, nauczyciele - leniwcy, etc., etc. Tylko dziennikarze mądrzy, nieprzekupni, pracowici, myślący tylko o Twoim interesie. Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanTalon Wszystko OK IP: 203.113.32.* 25.02.04, 22:38 Jest super. Wieczerzak siedzi już dwa lata (za zgodą sądu, jak mniemam) a podstawą oskarżenia są dwie opinie biegłych, którzy na wyścigi się kompromitują. Nikt konkretnie za taki stan rzeczy nie odpowiada, można jedynie napomknąć, że brakuje faksów, sekretarek, rowerów i czegoś tam jeszcze. Wszyscy w szeroko rozumianym wymiarze sprawiedliwości ofiarnie pracują, żeby po latach procesu powiedzieć że nic nie można powiedzieć i najlepiej byłoby skierować sprawę do ponownego rozpatrzenia. Bardziej błyskotliwi zacytują jakieś powiedzonko z nierychliwością albo wolno mielącymi młynami w tle. To w Polsce niestety norma, wystarczy przypomnieć sprawę pomówienia (albo nie) polityków przez Leppera o branie łapówek. Minęły ponad dwa lata i żadnego wyroku nie ma. Podejrzany o pijaństwo sędzia z Lublina przez trzy lata donosił jakieś zwolnienia lekarskie aż sprawa się przedawniła. Właściwie nie ma miesiąca (dla uważnego czytelnika pewnie nawet tygodnia) żeby nie została opisana jakaś "niesłychanie trudna" sprawa, której przez lata nie można rozstrzygnąć. Czasem też uważam, że dziennikarze niepotrzebnie się emocjonują. Skoro czas nie ma znaczenia, to poczekajmy na Sąd Ostateczny, dajmy sobie spokój z sądami doczesnymi i wyślijmy sędziów, prokuratorów i adwokatów do piaskownicy niech się bawią w Zorro. Mają takie fajne czarne peleryny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Re: Wszystko OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:56 Brawo Pan Talon trafiłeś w sedno, choć trudno nie było, bo to sedno jakieś takie duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finansista Re: Wszystko OK IP: *.zax.pl 25.02.04, 23:15 Nie wystarczy pisać dużo, żeby było mądrze. Sytuacja sądownictwa jest odbiciem jakości całego państwa. Skoro III RP wymaga gruntownej naprawy, to także i wymiar sprawiedliwości, gdzie pracują niekiedy dobrzy fachowcy, tylko szwankuje egzekucja prawa. Przestępstwa gospodarcze -dzisiaj- opierają się na bardzo precyzyjnym pomyśle i wykorzystaniu luk, które są niekiedy specjalnie zastawiane!! I kto to ma ścigać? Państwo -jego agendy: POLICJA, PROKURATURA, ABW i SĄDY są do tego kompletnie nie przygotowane!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sady to bydlo Racja! Zlikwidowac te sady! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 26.02.04, 01:00 Pozytek z nich zaden, jedynie zly przyklad dla reszty spoleczenstwa. Sady sa nie mniej zdemoralizowane niz partie polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:52 Obserwator2 - zapewne masz pełną rację, jeśli idzie o sędziego Petrynę, jednakże nawet najlepszy sędzia nic nie poradzi jeśli biegła nie umie obronić swych tez. Samo istnienie takiej biegłej wystarczająco kompromituje sądownictwo.Po Twojej dyskusji o ortografii na miejscu będzie przywołanie przykładu publikowanego w prasie - Pani, też sędzia, na 7 stronicach uzasadnienia wyroku zrobiła około 130 błędów, co prawda około 90 były to błędy interpunkcyjne, ale licznie trafiały się oprócz ortograficznych błędy rzeczowe, a to dyskryminuje nawet maturzystę. Niestety z mojej wiedzy o funkcjonowaniu wymiaru sprawiedliwości wynika, że jest tam wielokrotnie więcej osób podobnych do przywołanej przeze mnie "Pani sędzi" niż tych podobnych do Pnan Petryny. To właśnie jest tragizm naszego państwa, a śmiem twierdzić, w szczególności wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sady to bydlo Biegla, ale od czego? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 26.02.04, 00:57 Takich to specjalistwo powoluja sady i prokuratura. Bo tez i aby dostac sie na liste bieglych trzeba miec dobre uklady personalne z prezesem sadu. Niewazne, ze taka baba nie bardzo wie o czym mowi. Wazne, ze teraz dolozy do rachunku dodatkowe dni i godziny, bo przeciez musi sie jeszcze raz zapoznac z aktami. Udaje wiec, ze fuszerke odwala dwa razy i kaze sobie za to placic. A sadowi to nie przeszkadza, w koncu pieniadze sa panstwowe, czyli niczyje. Najbardziej dziwi jednak to, ze w tak glosnym procesie odwalaja dziadostwo na normalnym, codziennym poziomie. Mogliby sie postarac chociaz raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupek Re: Biegla, ale od czego? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 01:57 Ludzie, a może ten potwór Wieczerzak jest niewinny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka A kapusta na to: niemożliwe... IP: *.lelis.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 09:34 Może i tą opinię pisał jakiś komisarz albo prokurator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Proces Wieczerzaka IP: *.com.pl 26.02.04, 12:48 Ludzie dzielą sie na bystrych i niezbyt bystrych oraz krystalicznie uczciwych i niecałkiem uczciwych. Dziwnym trafem dominują bystrzy niecałkiem uczciwi i krystalicznie uczciwi, a niezbyt bystrzy.Pan Wieczerzak nalezy do bystrych i potrafił obracać pieniędzmi firmy tak, że przynosiły zyski, trudno wymagać aby swoimi nie potrafił obracac podobnie. Nagonka na niego była oparta tylko na jego osobistm wzbogaceniu się i prokuratura była pewna, że to wzbogacenie powstało kosztem PZU. A tymczasem okazuje się ze pan Wieczerzak wzbogacał i PZU i siebie, tak że nie można znaleźć na niego haka. I teraz okazuje się że facet siedzi ponad dwa lata, że był pobity czy to w areszcie czy na przesłuchaniu i że nic mu nie można udowodnić mimo dwuletniego śledztwa. Jestem przekonany, że p. Wieczerzak umrze w więzieniu, czy to zakatowany przez klawiszy czy "sam się powiesi", bo gdyby wyszedł, to może wybuchnąc afera większa od afery p. Kluski i mógłby wystąpić o milionowe odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.ne.client2.attbi.com 26.02.04, 16:52 "Liczę trzy razy i za każdym razem wychodzi mi inna suma - oświadczyła w sądzie biegła" - czy po takim oswiadczeniu przed sadem ktokolwiek moze pozostac biglym sadowym? Toz to wypowiedz dziecka z podstawowki, a nie bieglego! Kompromitacja prokuratora i sadu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.ne.client2.attbi.com 26.02.04, 16:53 "Liczę trzy razy i za każdym razem wychodzi mi inna suma - oświadczyła w sądzie biegła" - czy po takim oswiadczeniu przed sadem ktokolwiek moze pozostac bieglym sadowym? Toz to wypowiedz dziecka z podstawowki, a nie bieglego! Kompromitacja prokuratora i sadu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Re: Proces Wieczerzaka. Biegła: nie mam głowy do IP: *.ne.client2.attbi.com 26.02.04, 16:56 "Jeśli się nie uda, sąd będzie musiał się zastanowić, czy kontynuować proces." - No i o to chodzi! Od dawna wiadomo, ze Wieczerzak jest na tyle cwany, ze "zyl dobrze" z kazda opcja polityczna. Przy takim szmalu kazdy sposob dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Proces Wieczerzaka IP: *.jelonki.home / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 11:11 Wieczerzak jest niewinny w świetle prawa! Pamiętacie proces p. Husiatyńskiej? Najpierw ją zamknięto, a potem stworzono prawo, na podstawie którego ję skazano. Tak będzie i z Wieczerzakiem. A może być podobnie jak z Perschingiem, którego sąd uniewinnił od zarzutów stawianych przez prokuraturę i wtedy został mu postawiony zarzut, że podczas zatrzymania, na golasa, pobił 15-tu uzbrojonych antyterrorystów, ale na taki numer już sąd nie poszedł. Najprawdopodobniejsza będzie wersja samobójczej śmierci, bo nie można dopuścić do ujawnienia bandytyzmu polskiego wymiaru sprawiedliwości za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś