Dodaj do ulubionych

"obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka !

18.09.10, 19:34
Sobota na Starym Mieście. Piękny, słoneczny dzień. Dużo ludzi, głównie turyści zagraniczni.
W drodze na Rynek mijamy Pałac Namiestnikowski.
Barierki, zaledwie kilku policjantów.
Pod Ministerstwem Kultury pięcioro „obrońców krzyża” , jedno krzesełko turystyczne na którym siedzi pani z karteczką ze znakiem Polski Walczącej.
A idąc dalej masa atrakcji : wystawa fotograficzna pod Ministerstwem, szklane sześciany ze zdjęciami obrazów Canaletta przedstawiającymi widoki dawnej Starówki ustawione tak, by można porównać z tym, co dzisiaj,
nieopodal Zamku Królewskiego akcja promocyjna jednego z banków – masa nagich manekinów z imionami,
jeszcze jakiś bieg uliczny, stary czołg i militaria z okresu Powstania, ale najwięcej turystów przystaje na Rynku wokół słynnego kataryniarza z papugą.
Ok. 30 osób patrzy i fotografuje : papuga kłania się, podnosi łapkę na powitanie, mówi „dzień dobry” albo „Hello”, śmieje się głośno, przekrzywia główkę słuchając co do niej mówią ludzie, a po zakończeniu melodii nakręcanej przez kataryniarza znów się kłania i woła „dobranoc”.
Turyści, głównie anglojęzyczni, zagadują do papugi, śmieją się z jej reakcji, bo widać, że papuga rządzi, jest bardzo aktywna i nie do przegadania.

Wracamy. A pod Pałacem już 10 osób zgromadzonych wokół magnetofonu z którego płyną religijne pieśni. Staję na chwilę, by przyjrzeć się zdjęciom rozwieszanym przez panią w wieku około 68-70 lat. Ufarbowane na kasztanowo włosy ma splecione w dwie kitki. A na rozwieszanych fotkach ona sama w uścisku dłoni z Anną Walentynowicz.
Inna pani trzyma w rękach figurę Matki Boskiej pomalowaną na złoto. Modli się razem z trzema kobietami.

Mężczyzna, ok. 50.letni w dżinsowej kurtce, ciemnych okularach mówi do mnie :
- No niech pani powie, to jest miejsce na modły ?
Słysząc to, pani z warkoczykami krzyczy w naszą stronę :
- To jest przestrzeń publiczna. Możemy się modlić, gdzie chcemy.
- No widzi pani – zwraca się do mnie 50 . latek – krzyczy, ale, gdy ja chciałem jej wytłumaczyć swoje racje, to zatkała uszy. A ja przedtem wysłuchałem spokojnie wszystkiego, co ona ma do powiedzenia …
W tym momencie rudowłosa 70. latka odwraca się w naszą stronę, chwyta dwoma rękoma swoje warkoczyki i podskakując parę razy na obu nogach pokazuje nam język.

Podchodzi jeszcze jeden pan, mocno już starszy.
- Nareszcie jest tu porządek – mówi do nas – Miejsce krzyża jest w kościele.
Ja jestem wierzący, ale Dziwisz w tym wszystkim zachował się tak, że powinien zrezygnować ze stanowiska. Biskup Pieronek to jest prawdziwy biskup.

A „obrońca krzyża” - wiekowy mężczyzna w czapce z daszkiem, który roznosi ulotki z okolicznościowymi wierszykami, słysząc naszą rozmowę, podbiega i krzyczy :
- Tuska i Bronka powiesić we Wronkach !
- A za co ? – interesuje się pan w dżinsie.
- Bo jeden to Żyd, a drugi to pół- Niemiec ! – odwrzaskuje mu pan z wierszykami.

Elegancki pan w średnim wieku, Słowak zatrzymuje się i pyta o co tu chodzi, bo słyszał coś o krzyżu, a krzyża nie ma.
Moi towarzysze skwapliwie mu tłumaczą. Słowak kiwa głową, ale widać, że nie bardzo rozumie w czym rzecz.
- Ale o co oni się modlą ? – pyta
- Nie wiemy. To polityka – wyjaśnia jeden z panów.
- Polityka ?! – Słowak kiwa z niedowierzaniem głową – Na schledano – mówi i odchodzi.

Zresztą i inni turyści zatrzymują się jedynie na chwilę, by zrobić zdjęcia ludziom od krzyża, a idąc dalej nawzajem sobie próbują wyjaśnić w czym rzecz.
Tylko ci zagraniczni. Polacy, na ogół, nawet się nie zatrzymują.
- Wreszcie spokój. Przecież to, co się tu działo, to była komedia – mówi do chłopaka młoda dziewczyna.
- A ja to nawet nie wiedziałem o co im chodziło. Ty mi dopiero dziś powiedziałaś – zwierza się chłopak.

Od strony Zamku nadchodzi grupa w strojach z dawnej epoki – piękne, długie suknie i tablice z napisami reklamującymi spektakle Teatru Studio.
- Kto to ? Co oni za transparenty niosą ? – niepokoi się jedna z „obrończyń krzyża.”
Słysząc to, niosący reklamy teatru przystają i odwracają swe tablice tak, by modlący się mogli przeczytać, że nie ma na nich wrogich treści.

Panowie stojący ze mną dyskutują o zasadności stawiania pomnika.
- Co takiego dla Polski zrobił Lech Kaczyński ? – pyta 50. latek w dżinsie – Ja doceniam, co zrobił dla Warszawy jako jej prezydent. Dzięki niemu jest Muzeum Powstania Warszawskiego, tego warszawiacy oczekiwali i ja jestem mu za to wdzięczny. Ale co on dla Polski takiego wielkiego zrobił ?
A drugi pan dodaje : - Jego brat najchętniej zrobiłby z Pałacu świątynię dla swego brata bliźniaka, a wybranego prezydenta nie uznaje. Rozumiem jego tragedię po stracie bliźniaka, ale to się trzeba wycofać z polityki i w spokoju przeżywać, a nie szczuć tych ludzi – wskazuje na modlących się.
Jedna z tych osób, pani w długim płaszczu z drewnianym różańcem w rękach podchodzi do nas.
- Chodźcie pomodlić się z nami – zaprasza.
- Ale o co mamy się modlić ? O to, o czym krzyczał ten pan z ulotkami ?! O śmierć dla premiera i prezydenta ?! Ja się modlę w kościele albo w domu, a nie na ulicy, a modlić się z kimś, kto nawołuje do zamordowania prezydenta Komorowskiego i premiera Tuska nie będę - odpowiada starszy z mężczyzn.
- To nawoływanie do popełnienia przestępstwa – dorzuca jakiś przechodzień.
- A wy jak wyzywaliście tamtego prezydenta ?! – włącza się staruszka w kapeluszu.
- Niech pani z nimi nie rozmawia ! Niech pani ich nie słucha ! Wiadomo kim oni są ! – krzyczy do niej inna „obrończyni krzyża.”

Odchodzę spod Pałacu.
Papuga była ciekawsza.
I grzeczniejsza.
Mówiła, ale także starała się słuchać.
Choćby troszkę tylko.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 20:06
      Dzieki za poswiecenie sie i te relacje. Tak, to o papudze najciekawsze i najzabawniejsze. reszta, to tylko folklor, garstka dziwakow, ktorych sie spotyka w wielu miejscach swiata. Olac!
      • popedale olac terrorystow? 18.09.10, 20:26
        w cywilizowanym kraju bylby taki aresztowany i wyrzucony z miasta.
        • wanda43 Re: olac terrorystow? 18.09.10, 20:52
          terrorystow nie, ale tych biedakow wykorzystywanych przez terrorystow.
        • 1.normalny.czlowiek W cywilizowanym kraju ScierwaBiłgorajskie 18.09.10, 21:02
          popedale napisała: w cywilizowanym kraju bylby taki aresztowany i wyrzucony z miasta.

---> ani minuty by na wolności nie chodziły, gdyby robiły to co wtedy 10 sierpnia. Masz tu na zdjęciu parę takich szmat, które należałoby wyrzucić nie tylko z miasta.
          • elena4.2 Re: W cywilizowanym kraju ScierwaBiłgorajskie 18.09.10, 21:12
            Gdyby nie było szmat, upadłaby IIIRP.
          • wujaszek_joe ścierwo normalnego.człowieka przemówiło 18.09.10, 22:29
            w obronie krzyża :)))
            esbek przy tobie to porządny człowiek, a ty się stroisz w piórka katolika.
            Kto ci uwierzy?
            • remez2 Re: ścierwo normalnego.człowieka przemówiło 18.09.10, 22:33
              Kto ci uwierzy?
              Nikt. Ale zawsze może się wyspowiadać i otrzymać rozgrzeszenie. I - da capo al fine.
              • 1.normalny.czlowiek Z prawdy o chamstwie tych panów,nikt nie musi się 18.09.10, 22:53
                remez2 napisał: Ale zawsze może się wyspowiadać i otrzymać rozgrzeszenie.

---> spowiadać ... dał im przykład Mazowiecki, Wałęsa, więc się teraz ścigają.
                • tristram.shandy01 Re: Z prawdy o chamstwie tych panów,nikt nie musi 19.09.10, 14:46
                  Znowu ci się inteligencja zastępcza zawiesiła? Może dlatego że wadliwa, poproś może ci jakąś lepszą kupią. A autorytetów to ci nie zafundowali, nabrali cię, one były gratis. Taka jest ich realna wartość.
                  • 1-normalny_czlowiek Fundowali,ale T.Mazowieckiego,W.Bartoszewskiego... 19.09.10, 22:23
                    tristram.shandy01 napisał: A autorytetów to ci nie zafundowali, nabrali cię,

---> Nie nabrali! Takich hiPOkrytów, to nawet za darmo bym nie wziął.
    • yoma Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 20:27
      Ładne, Olgo :)
    • purchawkapuknieta Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 20:29

ogólnie nie wiem, co powiedzieć. pozwolisz, ze sparafrazuję dwa cytaty:
      1. Tyle w tym tekście jest beznadziejnego smutku, tęsknoty jakiejś nieokreślonej i niespełnionych nadziei, że... Chwyta. Za serce.
      2. W morde kopany! w życiu bym na trakt królewski nie poszła!

żarty żartami, ale:

papuga kłania się, podnosi łapkę na powitanie, mówi „dzień dobry” albo „Hello”, śmieje się głośno, przekrzywia główkę słuchając co do niej mówią ludzie, a po zakończeniu melodii nakręcanej przez kataryniarza znów się kłania i woła „dobranoc”.

odbieram to jako metaforę. słusznie?

> Papuga była ciekawsza.
      > I grzeczniejsza.
      > Mówiła, ale także starała się słuchać.

to też.
      • indeed4 Dokładnie___ o tym___ mówił prof. Czapiński ;-) 18.09.10, 20:54
        Prof. Czapiński zwraca uwagę na olbrzymią grupę społeczeństwa, która sympatyzuje z argumentami "obrońców krzyża". Jego zdaniem, ta grupa może sięgać nawet pięćdziesięciu procent dorosłych obywateli.
        - Zwolenników pozostawienia tego krzyża jest więcej niż głoszą z satysfakcją teraz dziennikarze. Że jakaś grupka oszołomów pozostała, że to "psychiatryk". - To kogo pokazują w telewizji, wyławiając z tłumu obrońców krzyża, to idzie na rachunek mediów. Warto jest pokazać kobietę, która wygląda na szaloną, niż kogoś spokojnego, kto powie, że on jest za tym i nie ma nic więcej do powiedzenia - zwracał uwagę prof. Czapiński.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,8259153,Prof__Czapinski__Zwolennikow_krzyza_jest_wiecej_niz.html
        W taki właśnie sposób manipuluje przekazem GW, TVN, etc. ; a jak widać za nią robią to też pięknie zindoktrynowani tymi "wzorcami" inni, jak np. taka olga - c.b.d.d.
        • kzet69 Re: Dokładnie___ o tym___ mówił prof. Czapiński 19.09.10, 01:48
          A pan profesor to jakieś badanie przeprowadził, czy tak sobie z czapki tę liczbę wziął?
          • etwas-geheimnis Re: Dokładnie___ o tym___ mówił prof. Czapiński 19.09.10, 01:55
            Od czapy , bo nawet na zaden sadaż sie nie powołał.
      • olga_w_ogrodzie Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 21:55
        purchawkapuknieta napisała:

> odbieram to jako metaforę. słusznie?
        >

papuga tak prawdziwa, jak wszystko, co relacjonowane.
        natomiast, faktycznie celowo mówię o niej na początku i na końcu jeszcze też.
        już, gdy na nią na Rynku patrzałam - z czymś/kimś mi się skojarzyła.
        ale sama czytaj papugę, jak chcesz.
      • ave.duce Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 20.09.10, 09:30
        purchawkapuknieta, ale czy zapuszkowana? ;)
    • 1.normalny.czlowiek Już dawno temu mówiono,że zamiast liści POwinni 18.09.10, 20:30
      olga_w_ogrodzie napisała: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka !

---> wisieć komuniści ...
      Widocznie ktoś teraz sobie wreszcie o tym przypomniał ...
      • popedale pisaki byzabijali by waadze zdobyc? 18.09.10, 20:32
        po torunsku, po katolicku? heheheh za male te male sa. i samoloty nadal sa i wysylac ich mozna
        • 1.normalny.czlowiek W obronie własnej wolno! 18.09.10, 20:48
          popedale napisała: pisaki byzabijali by waadze zdobyc?

---> Przecież to bolszewicy z PO, tacy jak Bartoszewski, Sikorski, Komorowski, Tusk ... zachęcali do dorzynania bydła ...
          • wujaszek_joe Re: W obronie własnej wolno! 18.09.10, 22:59
            łżesz
          • popedale PO zagraza zyciu twemu, pisior? 19.09.10, 04:32
            czy ty zagrazasz zyciu Polakow, pisior antysemicki? czas was doprowadzic do porzadku. i zrobia to inni niz polaczki. hehehehe dziekuje za gnojenie polaczkowa, pisiorek klamczynski. potrzeba nam pretekstu i wy go dacie.
            • gini ReNie jedzcie stokrotek!!!nt 19.09.10, 08:31

• blind_as_a_bat Re: Nie jedzcie stokrotek!!! 20.09.10, 04:13
                Ten, który chciał 'zjeść' stokrotkę, z pomoca brata sam się 'zjadł' ;-)

www.wpk.p.lodz.pl/~jsuch/emots/3/bat2.gif
      • wanda43 Re: Już dawno temu mówiono,że zamiast liści POwin 18.09.10, 20:38
        nio! Szczegolnie, ze u nas jest wszystko popier... i tak na prawde tzw. prawica, to jest lewica jeszcze bardziej lewicowa niz komunisci.
        Masz racje normals. Gdybym nie byla przeciwniczka kary smierci i samosądow, to powiedziala bym - racja !!!!!! Wieszac te zaraze!!!!! Na krzyzach!!!!!!
      • olga_w_ogrodzie Re: Już dawno temu mówiono,że zamiast liści POwin 18.09.10, 23:35
        aż trudno uwierzyć, że można mieć w sobie tyle nienawiści, by podobne rzeczy wygadywać.

• woda_woda Hm. 18.09.10, 21:07
      Nie rozumiem sensu wschodzenia w rozmowy z ludźmi spod MK.
      • indeed4 No cóż - ja też :-) 18.09.10, 21:17
        www.rp.pl/galeria/524935,1,534167.html
        • indeed4 Tak właśnie wyglądają dialogi TOKFM i GW 18.09.10, 21:40
          z Kościołem i wiernymi :-)
    • czat_elnik Sikorski pierwszy chciał wieszać Bronka... 18.09.10, 21:11
      Zamiast krzyży, hihi... Byśmy się do myśliweczka modlili.
    • 4_oddech_kaczuchy Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 21:43
      olga_w_ogrodzie napisała:
      .....
      Odchodzę spod Pałacu.
      > Papuga była ciekawsza.
      > I grzeczniejsza.
      > Mówiła, ale także starała się słuchać.
      > Choćby troszkę tylko.

I wtedy obudził mnie dzwonek komórki, którą przyniósł w pysku mój ulubiony pies Pimpuś. Stał na kołdrze i patrzył na mnie z wyrzutem.
      Wzięłam od niego komórkę, a on odwarknął: na drugi raz nie zostawiaj u mnie tego badziewia, tylko zabieraj ze sobą.
      Odebrałam telefon, a tam odezwał się znajomy głos papugi: "dzień dobry" "dzień dobry" "dzień dobry".
      Zanim zdążyłam odpowiedzieć papuga zaśmiała się głośno i odłożyła słuchawkę.
      Kolejny ciężki dzień przede mną ...
      • remez2 Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 21:45
        :-))))))
      • indeed4 Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 21:50
        Dobre ... :-)
      • wariant_b Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 22:15
        4_oddech_kaczuchy napisał:
        > I wtedy obudził mnie dzwonek komórki, którą przyniósł w pysku mój ulubiony pies Pimpuś.

Pimpuś, przestań donosić.
        • 4_oddech_kaczuchy Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 22:20
          wariant_b napisał:

> 4_oddech_kaczuchy napisał:
          > > I wtedy obudził mnie dzwonek komórki, którą przyniósł w pysku mój ulubion
          > y pies Pimpuś.
          >
          > Pimpuś, przestań donosić.
          #
          Spróbuj wariant_a
          • wariant_b Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 22:47
            > Spróbuj wariant_a

Po co? Wariant z papugą próbował już Jaro i nie wyszło.
            A z pieskami mu zwykle wychodzi.
            • 4_oddech_kaczuchy Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 23:00
              wariant_b napisał:

> 4_oddech_kaczuchy napisał:
              > > Spróbuj wariant_a
              >
              > Po co? Wariant z papugą próbował już Jaro i nie wyszło.
              > A z pieskami mu zwykle wychodzi.
              #
              Dobre, bardzo dobre.
              Lekki, dowcipny tekst, bez czkawki.
              Próbuj dalej, pisz jak najwięcej, pokaż tekst Oldze.
              Będą jeszcze z ciebie ludzie.
              • wariant_b Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 18.09.10, 23:51
                > Dobre, bardzo dobre.

Też uważam, że śliczny i mądry tekst Oldze wyszedł.
                Ale raczej inspirowany Wilkiem :(
                • olga_w_ogrodzie Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 19.09.10, 00:59
                  wariant_b napisał:

> Też uważam, że śliczny i mądry tekst Oldze wyszedł.
                  > Ale raczej inspirowany Wilkiem :(

mylisz się.
                  bardzo.
                  a nawet bardzo, bardzo.
                  podobne relacje, reportaże i teksty także z innych całkiem gatunków pisywałam
                  w latach, gdy jeszcze w Polsce nikt o internecie nie słyszał, więc Wilka nie znałam.
                  nie mogłam się nim inspirować.
                  zresztą po co ?
                  mam w mózgu własne inspiracje i pomysły.
                  tkwią tam od dziecka.
                  a zresztą co to mi za wyczyn pójść gdzieś,
                  przyjrzeć się, posłuchać i opisać ?
                  żadne tam wielkie halo.

• 4_oddech_kaczuchy Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 19.09.10, 04:28

> wariant_b napisał:
                    >
                    > > Też uważam, że śliczny i mądry tekst Oldze wyszedł.
                    > > Ale raczej inspirowany Wilkiem :(
                    >
                    > mylisz się.
                    > bardzo.
                    > a nawet bardzo, bardzo.
                    > podobne relacje, reportaże i teksty także z innych całkiem gatunków pisywałam
                    > w latach, gdy jeszcze w Polsce nikt o internecie nie słyszał, więc Wilka nie zn
                    > ałam.
                    > nie mogłam się nim inspirować.
                    > zresztą po co ?
                    > mam w mózgu własne inspiracje i pomysły.
                    > tkwią tam od dziecka.
                    > a zresztą co to mi za wyczyn pójść gdzieś,
                    > przyjrzeć się, posłuchać i opisać ?
                    > żadne tam wielkie halo.
                    #
                    Gdyby nie ten wszechobecny dysonans, niejeden by to przełknął.
                    Nawet w powyższym komentarzu się pojawił.
                    Ja to rozumiem, że dla platformianych wuwuzeli i dobrze sytuowanych, niegramotnych z dużych i średnich miast, prowokacja jest OK.

Ale jeśli chcesz się piąć dalej, musisz popracować nad wiarygodnością, szczególnie emocjonalną. To jest o wiele trudniejsze zadanie, niż wymyślanie scenek.
                  • wariant_b Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 19.09.10, 09:12
                    > mylisz się.
                    > bardzo.
                    > a nawet bardzo, bardzo.

OK, cofam słowo "inspirowany" na rzecz "podobny w stylu do".
                    Za mojej pamięci na Forum Wilk był pierwszą osobą, które zaczynała wątki
                    w ten sposób - w formie zbliżonej do felietonu, a nie stanowiska negocjacyjnego
                    ani jakże tu popularnej formy jednozdaniowego obszczekania.

> podobne relacje, reportaże i teksty także z innych całkiem gatunków pisywałam
                    > w latach, gdy jeszcze w Polsce nikt o internecie nie słyszał, więc Wilka nie znałam.

Oj, jakże odmienny jest sposób rozumowania humanisty i matematyka.
                    Przecież Wilk też musiał wcześniej pisywać! Podobieństwa nie biorą się znikąd.
                    A że ludzi aktywnych wcale nie jest tak dużo, więc kto wie?

> a zresztą co to mi za wyczyn pójść gdzieś, przyjrzeć się, posłuchać i opisać ?
                    > żadne tam wielkie halo.

Halo żadne, ale na palcach można tu policzyć tych, którzy starają się trzymać
                    tego co wiedzą, albo w czym sami uczestniczyli. Staram się ich czytywać.
                    • olga_w_ogrodzie Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 19.09.10, 10:33
                      wariant_b napisał:

> OK, cofam słowo "inspirowany" na rzecz "podobny w stylu do".
                      > Za mojej pamięci na Forum Wilk był pierwszą osobą, które zaczynała wątki
                      > w ten sposób - w formie zbliżonej do felietonu, a nie stanowiska negocjacyjnego
                      >
                      być może podobne.
                      choć, jak zauważasz, u Wilka były to raczej felietony.
                      mój tekst z felietonu ma komentarz-końcówkę o papudze.
                      reszta to bardziej relacja, reportaż.

> ani jakże tu popularnej formy jednozdaniowego obszczekania.
                      >
                      i dlatego tak chętnie Wilka czytam.
                      >
                      > Oj, jakże odmienny jest sposób rozumowania humanisty i matematyka.
                      > Przecież Wilk też musiał wcześniej pisywać! Podobieństwa nie biorą się znikąd.
                      > A że ludzi aktywnych wcale nie jest tak dużo, więc kto wie?

pewnie, że musiał wcześniej pisywać.
                      ja tylko mówię, iż nigdy nikim konkretnym się nie inspirowałam,
                      nie naśladowałam.
                      choć, oczywiście fakt, że gdy od dziecka się czyta innych, to u każdego, nawet podświadomie,
                      powoduje jakąś mieszankę pewnych wzorów i preferowanych stylów.

> Halo żadne, ale na palcach można tu policzyć tych, którzy starają się trzymać
                      > tego co wiedzą, albo w czym sami uczestniczyli. Staram się ich czytywać.

no to są między nami podobieństwa.
                      też lubię czytać relacje bezpośrednich świadków wydarzeń.

• remez2 Re: "dzień dobry" "dzień dobry" 19.09.10, 10:44
                        też lubię czytać relacje bezpośrednich świadków wydarzeń.
                        Ja też, chociaż:
                        Motocyklista potrącił pieszą, która wtargnęła na jezdnię. Zeznania 5 naocznych świadków:
                        - w jakiej odległości od miejsca uderzenia upadł motocyklista?
                        Od 8 do 17 m.
                        - z jaką prędkością jechał motocykl?
                        Od 40 - 120 km/h.
                        Każdy ze świadków gotów był zeznawać pod przysięgą.
                        ----
    • pan.kultura Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 23:05
      poczekać aż sami o to poproszą przecież nie chcieliby tak jak tego Rumuna pod ścianę

zapytajcie ich niedowiarki ...
    • sas125 Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 23:40
      olga w ogrodzie - nie chowaj się za olga jestes A. bikont -tak samo to co piszesz przekonywujace jak relacje szmula z Jedwabnego.
      • 1.normalny.czlowiek To ta,której polskość ciąży, jak Tuskowi i reszcie 18.09.10, 23:51
        sas125 napisał: nie chowaj się za olga jestes A. bikont

---> ... bolszewików?

"Anna Bikont i Maria Kruczkowska z "Gazety Wyborczej"
        Obie siostry redaktorki, córki Wilhelminy Skulskiej, przeprowadziły w "Gazecie Wyborczej" z 6-7 marca 1999 r. atak na podręczniki znanego, patriotycznego historyka dr Andrzeja Leszka Szcześniaka. Publikacja ta zapoczątkowała nagonkę zmierzającą do wycofania jego podręczników ze szkół i księgarń.
        Anna Bikont szczególnie wyspecjalizowała się w niszczeniu osób inaczej myślących niż redakcja "Wyborczej". Była autorką napaści na Wojciecha Cejrowskiego w artykule pt. "Brunatny kowboj RP" ("Gazeta Wyborcza" z 4 marca 1995 r.). Zarzuciła Cejrowskiemu rzekome propagowanie antysemityzmu i faszyzmu oraz sugerowała wyrzucenie jego programu z telewizji. Atak Bikont rozpoczął długotrwałą nagonkę na Cejrowskiego i ostatecznie spełnił swoje zadanie, bo jego program zniknął z małego ekranu.
        Szczególnie skandaliczna była jej rola w wybielaniu przeróżnych stalinowskich twórców. Służył temu cykl artykułów w "Wyborczej" napisanych wspólnie z Joanną Szczęsną, a później wydana przez nie obszerna księga zakłamań i fałszów pt. "Lawina i kamienie. Pisarze wobec komunizmu", Warszawa 2006.
        Pisarz, poeta i dramaturg Bohdan Urbankowski określił tę książkę jako "walkę drugiego pokolenia UB z drugim pokoleniem AK" ("Gazeta Polska" z 7 lutego 2007 r.). Z kolei zdaniem znanego publicysty i krytyka z "Rzeczpospolitej" Krzysztofa Masłonia: "Najbardziej hańbiąca karta dwudziestowiecznej literatury polskiej została wybielona w tej książce niczym w chemicznej pralni" ("Rzeczpospolita" z 4-5 listopada 2006 r.)."
    • wariant_b Nihil novi sub sole 18.09.10, 23:43
      Przecież krzyż służy do wieszania.
      A lud boży wybrał Barabasza.
      • all.correct Re: Nihil novi sub sole 19.09.10, 13:26
        wariant_b napisał:

> Przecież krzyż służy do wieszania.
        > A lud boży wybrał Barabasza.
        Ba ... bara .. ba ...rara ... sza ?
      • remez2 Re: Nihil novi sub sole 19.09.10, 13:27
        O, sole mio!
    • sclavus Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 18.09.10, 23:55
      Brawo! Olgo w ogrodzie...
      ... Olgo na Krakowskim Przedmieściu... :))
      Masz wszystkie moje uśmiechy, jakie mi się wyuśmiechnęły, po przeczytaniu tej... relacji :)
    • fagay Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 02:17
      Czy jestes pewna Olgo, ze ci ludzie spod palacu nie byli aby uczestnikami tej olimpiady dla niepelnosprawnych umyslowo ?
    • zoil44elwer Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 02:53
      R Sikorski:Komorowski będzie wisiał(w każdej ambasadzie RP).Tusak też będzie powieszony?/A tak na marginesie:Krzyż to podwójna szubienica!
      • all.correct Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 08:53
        zoil44elwer napisał:

> R Sikorski:Komorowski będzie wisiał(w każdej ambasadzie RP).Tusak też będzie po
        > wieszony?/A tak na marginesie:Krzyż to podwójna szubienica!

Pamiętaj!
        Zamieszczając wypowiedzi naruszające prawo możesz ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
        Są już pierwsze wyroki. Zazwyczaj 10 lat, przepadek mienia a po odsiedzeniu deportacja do Sopotu.
    • cookies9 Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 08:59
      Ci obrońcy krzyża,to chore z urojeniami towarzystwo.Ktoś dobrze napisał 'olać ich' -
      pasują do prezesa,prawnika,obywatela JK.
    • wikary.bis Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 11:09
      Taki wpis to pierd.. kotka przy pomocy mlotka i idiotyczna proba skierowania uwagi na inne tory i zamydlenia oczu paru myslacym .
      Pytanie zasadnicze , ktore nalezy postawic to :
      -kto i dlaczego dopuscil do takiej sytuacji ??
      Odpowiedz jest banalnie i prosta .
      ryzy i jego janczar w swej oblednej walce z pisdakami i z panicznego strachu , ze ten punkt stanie sie symbolicznym punktem wszelakich manif przeciw ich rzadom.
      Postepuja podobnie jak kiedys namiestnicy cara w Warszawie .

• remez2 Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 11:41
        Podajesz się za wikarego (nawet - bis) a nie przestrzegasz VI Przykazania. To nie jest w porządku.
        --------------------------
        • wariant_b Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:03
          remez2 napisał:
          > Podajesz się za wikarego (nawet - bis) a nie przestrzegasz VI Przykazania.

Bo on jest przekwalifikowany.
          • andartis Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:27
            wariant_b napisał:

> Bo on jest przekwalifikowany.
            Triumf wiary nad rozumem?
          • wikary.bis Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:49
            myslisz o bylych stoczniowcach , co to teraz na psich fryzjerow kumpel ryzego przekwalifikowuje ? ale ten to w gdansku ywetualnie w szczecinie grasuje.
        • wikary.bis Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:46
          droga awansu otwarta i to przykazanie przyswoje ..z czasem
          • all.correct Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:48
            Ci obrońcy to jakieś zboki ?
            Ofiary roznamiętnionych wikarych i wyuzdanych katechetów w dzieciństwie ?!!!!
            • wikary.bis Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:52
              To tylko twoja chora , wyuzdana i zboczona wyobraznia .
              W tworkach operacje ci ktos spierd...
              • all.correct Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 12:57
                wikary.bis napisał:

> Ci obrońcy to jakieś zboki ?
                > Ofiary roznamiętnionych wikarych i wyuzdanych katechetów w dzieciństwie ?!!!!

Na to wygląda.
      • cookies9 Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 13:03
        >Odpowiedz jest banalnie i prosta<

To zwyczajny motłoch i hołota i polityczna hucpa inspirowana przez PiS.
        • all.correct Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 13:16
          cookies9 napisała:

> >Odpowiedz jest banalnie i prosta<
          >
          > To zwyczajny motłoch i hołota i polityczna hucpa inspirowana przez PiS.
          Wikary podtrzymuje w nich ogień, zapał i uniesienie.
    • dzi1a wlepiać im mandaty po 500 PLN od osoby !!! 19.09.10, 14:12
    • zoil44elwer Re: "obrońca krzyża" : powiesić Tuska i Bronka ! 19.09.10, 22:34
      Powiesić Tuska i Komorowskiego!W każdym domu,urzędzie,szkole....za karę i jako nauczka na przyszłość.
      • 1-normalny_czlowiek Bartoszewskiego już POwiesili ... 19.09.10, 22:40
        zoil44elwer napisał: Powiesić Tuska i Komorowskiego!

---> Komuszki z placówek dyplomatycznych wielbią go na kolanach.
        • popedale Jarkacz komuch chce wszystko nacjonalizowac 19.09.10, 22:49
          czas na niego tez, antysemite i pedala
          • 1-normalny_czlowiek Jak zwykle myślisz o swoich kumplach/krewnych zKPP 19.09.10, 23:00
            popedale napisała: Jarkacz komuch chce wszystko nacjonalizowac

---> i mylisz odbieranie wam złodziejom tego, co ukradliście, z nacjonalizacją...
            • popedale Re: Jak zwykle myślisz o swoich kumplach/krewnych 19.09.10, 23:09
              jak widzisz pedalek waadze stracil. na dobre. czas sie obusdzic, bo samolotow nie brak
    • zapijaczony_ryj A było, ze pół_ruski? 20.09.10, 09:17

A „obrońca krzyża” - wiekowy mężczyzna w czapce z daszkiem, który roznosi ulotki z okolicznościowymi wierszykami, słysząc naszą rozmowę, podbiega i krzyczy :
      - Tuska i Bronka powiesić we Wronkach !
      - A za co ? – interesuje się pan w dżinsie.
      - Bo jeden to Żyd, a drugi to pół- Niemiec ! – odwrzaskuje mu pan z wierszykami.
      • olga_w_ogrodzie Re: A było, ze pół_ruski? 20.09.10, 09:30
        no nie było.
        należy tam niezwłocznie pójść i podpowiedzieć, bo tamten pan niepełną informację narodowi przekazuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka