07.10.10, 06:42
Wyraźnie widać jak się będzie meblowała scena polityczna AD 2011. Rozpadający się PiS zastąpi chadecja polska pod znakami platformy. Dewot Gowin na czele komisji konstytucyjnej to najdobitniejszy objaw tego trendu. Będą bronić kościoła katolickiego jak Kordecki Częstochowy i brutalnie narzucać swój światopogląd liberalnej i wolnomyślicielskiej części społeczeństwa.

O głosy tych ostatnich rozpocznie się wojna pomiędzy postkomuchami Napieralskiego i Nowoczesną Polską Palikota. Większe szanse ma Palikot nieobciążony przeszłością. Warto pamiętać, że w Polsce ludzie często szukali tych, którzy jeszcze nie rządzili i nie splamili się łajdactwem i nieudolnością.

PSL w tej zawierusze prawdopodobnie przepadnie, niewielu już ma ochotę popierać ten klan od mniejszych i większych przekrętów w businessie przetwórstwa żywności i nie tylko. Często kosztem producentów rolnych. Mają ich już po prostu dość.

Ponieważ gospodarka idzie w górę, złotowka się trzyma mocno, to głównie ideologia zdefiniuje podziały przed wyborami AD2011. Badania pokazują, że oba obozy wyborcze, chadecki i liberalny, kościelny i laicki mają mniej więcej równe szanse. Zadecyduje zdolność przekonywania do swoich racji, czyli skuteczność bajeru dla ciemnego luda. Zadecyduje suma błędów popełnionych przez obie strony sporu o przyszłość i charakter państwa.

Mając na uwadze powyższe trudno snuć prognozy. Premierem przyszłego rządu może być zarówno Tusk, jak i Palikot. Kaczyński się kończy, Napieralski za głupi i niedojrzały.
Obserwuj wątek
    • prawieemeryt Re: nie rządzili i nie splamili się łajdactwem 07.10.10, 07:58
      i nieudolnością. A raczej póki się to nie wydało! Pamiętajcie! Na tym padole nie ma świętych. Nawet prezes swoim „janiołom“ teczki pozakładał.
      • haen2010 Re: nie rządzili i nie splamili się łajdactwem 07.10.10, 08:13
        Piszę o generalnych trendach polskiej polityki, spersonalizowanej przez przywódców partyjnych.
        Jeżeli chodzi o ważne wydarzenia, które będą miały główny wpływ na kształtowanie się opini społecznej, to mogę wymienić raport z przyczyn katastrofy smoleńskiej i gigantyczny przekręt mafii watykańskiej na państwie polskim.
    • pis_da_deby Re: Strategia 07.10.10, 08:11
      haen2010 napisał:

> Premierem przyszłego rządu może
      > być zarówno Tusk, jak i Palikot.

Wierzysz w to, ze Palikot moze zostac premierem ?
      Ja go nawet lubie ale jako premiera zupelnie sobie nie wyobrazam.
      • haen2010 Re: Strategia 07.10.10, 08:24
        Prawie połowa uwierzyła w parę tygodni, że przetrącony psychicznie facet na prochach może być prezydentem Polski. Dlatego piszę o potędze bajeru dla maluczkich.

Dzisiaj tzw "charyzmę" mają Tusk i Palikot. Jak ją wzmocnią i sprzedadzą będziemy obserwować przez cały rok.

Widzisz kogoś innego na horyzoncie? Bo ja nie.
        • pis_da_deby Re: Strategia 07.10.10, 08:34
          haen2010 napisał:

> Prawie połowa uwierzyła w parę tygodni, że przetrącony psychicznie facet na pro
          > chach może być prezydentem Polski. Dlatego piszę o potędze bajeru dla maluczkic
          > h.
          >
          > Dzisiaj tzw "charyzmę" mają Tusk i Palikot. Jak ją wzmocnią i sprzedadzą będzie
          > my obserwować przez cały rok.
          >
          > Widzisz kogoś innego na horyzoncie? Bo ja nie.

Nie widze nikogo kto moglby zagrozic pozycji Tuska.
          Palikot to oryginal i populista a jego ruch ma poparcie rzedu 3%.
          Nie sadze, ze ma realne szanse na zostanie premierem.
          Nawet gdyby osiagnal poparcie o jakim marzy rzedu 12% to bedzie to zbyt malo.

O JK czy Napieralskim szkoda nawet mowic. Oni sa bez rzadnych szans.
          • haen2010 Re: Strategia 07.10.10, 08:46
            Ciągle ten sam błąd - oglądasz sprawy jak stoją dzisiaj. Spróbuj wyobrazić sobie, jak mogą wyglądać za parę miesięcy, za rok.
    • haen2010 Warto przeczytać 07.10.10, 08:57
      Ciemni profesorowie odzyskują wzrok. O takich banalnych prawdach to ja piszę na FK od miesięcy.

Dopiero teraz dostrzegł, że w Polsce jest miejsce na 20% liberałów laickich? Pewnie moje posty dupek akademicki przeczytał.

www.polskatimes.pl/stronaglowna/316871,pawel-spiewak-to-kaczynski-niszczy-demokracje,id,t.html#material_1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka