Dodaj do ulubionych

Zabojca z Kredyt Banku

IP: *.dialin.sfu.ca 05.03.02, 18:35
W Polsce nie ma kary smierci. Powinny byc natomiast ciezkie wiezienia dla tego
typu przestepcow, gdzie zatrudnieni byliby wyjatkowo sadystyczni straznicy, a
wiezien nie znalby dnia ani godziny i do konca zycia umieralby ze strachu.
Wiezienia nie moga byc domami wypoczynkowymi, gdzie za komfortowy pobyt wieznia
placi spoleczenstwo. Oboz w Guantanamo na Kubie powinien byc przykladem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kubag Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.chello.pl 05.03.02, 18:58
      A gdzie twoja poprawność polityczna??? A gdzie troska o prawa człowieka
      biednego mordercy????
    • Gość: Edek Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.ipt.aol.com 05.03.02, 19:43
      Wszystkie demokrztyczne kraje maja ten sam problem - zabijac, czy wiezic.
      Wszystkie ida na to drugie. Nie przy^puszczam, zeby wiezniowi za kratkami bylo
      az tak dobrze. Spoleczenstwo ponosi tylko koszty swoich bledow wychowawczych -
      szkola, dom, praca.. kara smierci to tylko niehumanitarna zemsta, a szanse
      poprawy trzeba dac wszystkim.
      • Gość: Kubag Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.chello.pl 05.03.02, 21:16
        Szanuje Twoje poglądy, ale nie wierze, że ktoś, kto beznamiętnie zabija cztery
        osoby może się zmienić... Kara śmierci w takim wypadku powinna być... Prawa
        człowieka są dla LUDZi, a TO COŚ, co stoi teraz przed sądem, to nie JEST
        CZŁOWIEK... I PRAWA LUDZKIE nie powinny dla CZEGOŚ TAKIEGO obowiązywać...
        • Gość: MM Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.matic.com.pl 06.03.02, 13:02
          Moim zdaniem skoro ktoś jest w stanie zaplanować mord na taką skale i
          konsekwentnie go wykonać nie istnieje żadna nadzieja na poprawę jego sposobu
          myślenia i działania . Więzienia owszem zmienia ludzi ale tylko pod wpływem
          uwięzienia a nie zrozumienia tego co się zrobiło bo po jakimś czasie i tak
          wszystko odżyje . Ci ludzie byli bezbronni i bez szans na jaką kolwiek obrone
          moim zdaniem decyzję o ich lodzie powinny podejmować osoby bezpośrednio
          dotknięte tą tragedią czyli rodziny i mimo , że ktoś powie , że może to byc
          niehumanitarne to w takim razie niech właśnie tym ludziom przetlumaczy jak
          humanitarne i ludzkie było zabicie ich najbliższych . Gdyby ktoś skrzywdził
          osobę z mojej najbliższej rodziny to j awidzę tylko jedno rozwiązanie .
          Przepraszam za to , że jestem nieludzki .
        • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 14:58
          Gość portalu: Kubag napisał(a):

> Szanuje Twoje poglądy, ale nie wierze, że ktoś, kto beznamiętnie zabija cztery
          > osoby może się zmienić... Kara śmierci w takim wypadku powinna być... Prawa
          > człowieka są dla LUDZi, a TO COŚ, co stoi teraz przed sądem, to nie JEST
          > CZŁOWIEK... I PRAWA LUDZKIE nie powinny dla CZEGOŚ TAKIEGO obowiązywać...

Niestety nie nam jest sadzic, czy to czlowiek, czy nie, lecz panu Bogu. Dozywocie
          bez zadnych frykasow-ananasow i mozliwosci wczesniejszego wyjscia jest
          wystarczajaca kara, moim zdaniem.
          • Gość: AU W POLSCE KARA "SMIERDZI", CO O SMIERCI MOWIC?! IP: 198.142.37.* 09.03.02, 15:11
    • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 14:49
      Skoro sąd nie może to my społeczeństwo sami wykonamy na nich wyrok śmierci.
      Proponuję publiczną egzekucję.
      • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 15:00
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Skoro sąd nie może to my społeczeństwo sami wykonamy na nich wyrok śmierci.
        > Proponuję publiczną egzekucję.

Jest to o tyle niebezpieczne, ze kiedys ktos moze zechciec publiczna egzekucje
        urzadzic Tobie, bo np. nie spodoba mu sie Twoje ubranie albo wyraz twarzy.
        • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 15:03
          Kara śmierci tylko dla morderców. Najlepiej by było gdyby to rodziny
          zamorodwanych mogły sobiście wymierzyć tym szubrawcom sprawiedliwość
          • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 15:04

> Kara śmierci tylko dla morderców. Najlepiej by było gdyby to rodziny
            > zamorodwanych mogły sobiście wymierzyć tym szubrawcom sprawiedliwość

Chyba zartujesz? A moze jeszcze zrobic Big Brother show jak z McVeyem w zeszlym
            roku w Stanach?
            • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 15:17
              Show? Jesteś przeciwniczką kary śmierci co nie przeszkadza ci być zwolenniczką
              aborcji i eutanazji..czy to nie jest hipokryzja?
              • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 15:36

> Show? Jesteś przeciwniczką kary śmierci co nie przeszkadza ci być zwolenniczką
                > aborcji i eutanazji..czy to nie jest hipokryzja?

Znow pudlo drogi GMR: jestem przeciwniczka eutanazji i aborcji (chociaz co do
                niektorych przypadkow aborcji mam mieszane uczucia, np. gdy jest wybor zycie
                matki, albo zycie dziecka). A skad Ty, slonko, wytrzasnales nagle takie
                wiadomosci na temat moich pogladow?
                • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 15:57
                  > Znow pudlo drogi GMR: jestem przeciwniczka eutanazji i aborcji (chociaz co do
                  > niektorych przypadkow aborcji mam mieszane uczucia, np. gdy jest wybor zycie
                  > matki, albo zycie dziecka). A skad Ty, slonko, wytrzasnales nagle takie
                  > wiadomosci na temat moich pogladow?

- Gdy zagrożone jest życie kobiety no trudno...nie można szafować życiem ani
                  kobiety ani dziecka, tu jestem skłonny do wyjątku z zakazu... zauważyłem ze wielu
                  przeciwników kary śmierci równocześnie opowiada się za aborcją i eutanazją.
                  Cieszę się że w tym przypadku się pomyliłem co do ciebie.
                  • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 16:01

> > Znow pudlo drogi GMR: jestem przeciwniczka eutanazji i aborcji (chociaz co
                    > do
                    > > niektorych przypadkow aborcji mam mieszane uczucia, np. gdy jest wybor zyc
                    > ie
                    > > matki, albo zycie dziecka). A skad Ty, slonko, wytrzasnales nagle takie
                    > > wiadomosci na temat moich pogladow?
                    >
                    > - Gdy zagrożone jest życie kobiety no trudno...nie można szafować życiem ani
                    > kobiety ani dziecka, tu jestem skłonny do wyjątku z zakazu... zauważyłem ze wie
                    > lu
                    > przeciwników kary śmierci równocześnie opowiada się za aborcją i eutanazją.
                    > Cieszę się że w tym przypadku się pomyliłem co do ciebie.

Nigdy nie osadzaj "wedlug sredniej". To dobra zasada, ktorej warto sie trzymac.
                    Jesli ktos sprzeciwia sie karze smierci, to naprawde nie rozumiem, dlaczego
                    popiera eutanazje i aborcje. Jakies wartosciowanie zycia na zasadzie "Ten ma do
                    niego prawo, a ten nie"?
                    Pozdrawiam,
                    Hania
                    • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 16:21
                      Czy godzien jest życia ten który z premadytacją go kogoś pozbawia dla 2 zołtych
                      czy pary dżinsów? I jeszce się śmieje w twarz rodzinom ofiar? Taki degenerat
                      sam siebie pozbawia prawa do życia. Utzrymywanie i zwalnianie potem na wolność
                      spowoduje że.. ten ktoś znów może się do tego dopuścić. trzeba przewidywać.
                      • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 16:22

> Czy godzien jest życia ten który z premadytacją go kogoś pozbawia dla 2 zołtych
                        >
                        > czy pary dżinsów? I jeszce się śmieje w twarz rodzinom ofiar? Taki degenerat
                        > sam siebie pozbawia prawa do życia. Utzrymywanie i zwalnianie potem na wolność
                        > spowoduje że.. ten ktoś znów może się do tego dopuścić. trzeba przewidywać.

Widzisz, ja nie czuje sie kompetentna, zeby decydowac, kto na zycie zasluguje, a
                        kto nie.
                        • Gość: GMR Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 16:38
                          Rozumiem że jesteś na tyle wrażliwa że niebyłąbyś w stanie skazać na śmierć
                          nawet największego zbrodniarza pokroju Hitlera Stalina czy choćby bin Ladena.
                          Mam nadzieję że nigdy nikt z twojej rodziny nie padnie ofiarą bestialskiego
                          zwyrodnialca u mnie tego też nie było ale nie mogę patrzeć na cierpienia tych
                          co potracili swoich bliskich w tak okrutny i bezzsensowny sposób...
                          • Gość: Hania Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: 195.217.253.* 06.03.02, 16:43

> Rozumiem że jesteś na tyle wrażliwa że niebyłąbyś w stanie skazać na śmierć
                            > nawet największego zbrodniarza pokroju Hitlera Stalina czy choćby bin Ladena.
                            > Mam nadzieję że nigdy nikt z twojej rodziny nie padnie ofiarą bestialskiego
                            > zwyrodnialca u mnie tego też nie było ale nie mogę patrzeć na cierpienia tych
                            > co potracili swoich bliskich w tak okrutny i bezzsensowny sposób...

Hitler, Stalin i bin Laden to dosc ekstremalne przypadki. Ci zabojcy z
                            Kredytbanku tez. Pamietam, ze pare godzin po zbrodni przejezdzalam tamtedy (tuz
                            obok banku) samochodem. Zatrzymalam sie na chwile na wysokosci tego budynku,
                            poniewaz przede mna samochod przepuszczal pieszych. A po poludniu wiadomosci
                            podaly, ze zginely tam 4 osoby, ktore po prostu przyszly do pracy. Okropne.
                            Ale nadal nie wiem, czy zabojcy zasluguja az na kare smierci. Moze nawet taka
                            kara bylaby dla nich przysluga? Niech siedza do konca zycia w wiezieniu, tak zeby
                            mieli cale zycie na przemyslenie tego, co zrobili.
                        • Gość: kd Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.proxy.aol.com 06.03.02, 16:48
                          Gość portalu: Hania napisał(a):

> Gość portalu: GMR napisał(a):
                          >
                          > > Czy godzien jest życia ten który z premadytacją go kogoś pozbawia dla 2 zo
                          > łtych
                          > >
                          > > czy pary dżinsów? I jeszce się śmieje w twarz rodzinom ofiar? Taki degener
                          > at
                          > > sam siebie pozbawia prawa do życia. Utzrymywanie i zwalnianie potem na wol
                          > ność
                          > > spowoduje że.. ten ktoś znów może się do tego dopuścić. trzeba przewidywać
                          > .
                          >
                          > Widzisz, ja nie czuje sie kompetentna, zeby decydowac, kto na zycie zasluguje,
                          > a
                          > kto nie.

Kara smierci faktycznie nie jest kara.
                          To jest tylko calkowite wyeliminowanie osobnika ze spoleczenstwa, cos w rodzaju
                          uwolnienia od kary.
                          Jestem za dozywociem bez mozliwosci wyjscia na wolnosc.

Inna sprawa. Osobnik ktory spedzi 25 lat za kratami, nie jest przystosowany do
                          zycia na wolnosci. Mimo poczatkowo dobrych checi, na skutek problemow z jakimi
                          bedzie sie stykal na wolnosci, jest duze prawdopodobienstwo powrotu na droge
                          przestepcza.

Inna sprawa. Co z przykazaniem "Nie Zabijaj" jesli sie zabija w imieniu prawa.

kd
                          • Gość: hjk11 Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.dialin.sfu.ca 07.03.02, 08:17
                            A w Biblii jest napisane "oko za oko, zab za zab".
                        • Gość: Kubag Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.chello.pl 06.03.02, 17:12
                          A wierzysz, w to, że można bandytę zabić w samoobronie??? Bo w przypadku tego
                          ścierwa, które mieni się człowiekiem, jak inaczej można nazwać karę śmierci,
                          jak nie obroną własną??? A jesteś w stanie dać gwarancję, że ten morderca NIGDY
                          z więzienia nie ucieknie???

• Gość: Jaceq Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.ppp.szeptel.net.pl 07.03.02, 19:39
                            Gość portalu: Kubag napisał(a):

> A wierzysz, w to, że można bandytę zabić w samoobronie??? Bo w przypadku tego
                            > ścierwa, które mieni się człowiekiem, jak inaczej można nazwać karę śmierci,
                            > jak nie obroną własną??? A jesteś w stanie dać gwarancję, że ten morderca NIGDY z więzienia nie
                            ucieknie???

W przypadku drastycznych zbrodni, jak spr. Kredyt-B. sądzę, że pierwszoplanowe powinno być
                            zabezpieczenie społeczeństwa przed ponownym ujrzeniem sprawców na ulicy, a może i w akcji. Niestety,
                            długoletnie więzienie tego nie zapewnia (no, chyba, że mielibyśmy wyroki po 300 lat - co nie byłoby takie
                            złe). Zapewnia to śmierć skazanego. Niestety, tzw. wymiar wymierza wyroki (jak wskazują liczne ostatnio
                            przykłady) z ręką w rozporku. Prawdopodobieństwo zabicia w ten sposób niewinnego człowieka jest w
                            Polsce dość wysokie. Więc jak nie egzekucja to rzeczywiste dożywocie? Niestety, kosztowne i zero
                            gwarancji, że nie ucieknie. To może należałoby poszukać jeszcze innych, alternatywnych metod eliminacji
                            'tego'? Może jakaś lobotomia czołowych płatów czy inny sposób zrobienia z 'tego' rośliny? Koszty
                            karmienia niższe niż więźnia, zero kosztów na pilnowanie, nie musi leżeć w czystym łóżku, właściwie im
                            prędzej zdechnie tym lepiej. Ale znowu co zrobić z takim, gdy się pokaże, że p. sędzia znowu 'pomylił(a)
                            się? Naprawić jakoś?
                            Celowo piszę o zbrodniarzach jako o 'tym', gdyż nie sądzę, aby społeczeństwo było zobligowane
                            przyznawać jakiekolwiek ludzkie prawa sprawcom zbrodni takich jak morderstwo czworga bankowców.
                            Gdzieś tam wyżej Hania napisała, że o człowieczeństwie jedynym autorytetem stanowić mogącym jest p.
                            Bóg, on też jest sędzią ostatecznym. Jej prawo mieć takie poglądy, nie sądzę jednak, by i mnie one
                            obowiązywały. Równie dobrze możemy więc orzec, że mordercom ludzkich praw odmawiamy. Ale
                            bylibyśmy w świecie izolowani raczej, gdybyśmy zdecydowali się na takie rozwiązanie. I pomimo mojego
                            drastycznego (bo zdominowanego emocjami) podejscia do zbrodniarzy, do końca nie jestem przekonany,
                            czy słuszne jest nieludzkie ich traktowanie, z czysto ludzkiego punktu widzenia, bez mieszania do tego
                            rozmaitych Panów Bogów.
                            Naprawdę, nie mam pojęcia co sądzić o sprawie. Czy być za karą śmierci, czy przeciw. Co zrobić z
                            psychopatą, któremu wymiar orzekł niepoczytalność (więc niewinny jest), a który może zwiać i który
                            potencjalnie jest groźny jak żyletki w majtkach. (Tu 'humanitarny' zastrzyk wydaje się być conajmniej
                            godny rozważenia). Jednak zaostrzenie kodeksów wydaje się być nieuchronne, chośby po to by wymusić
                            na sędziach jaką-taką ale zgodność z tzw. oczekiwaniami społecznymi. Skoro ustawodawca za jakiś czyn
                            przewidział od 3 do 15 lat, to jego intencją było, by te 15 lat czasem też orzekano. Tymczasem 65%
                            wyroków oscyluje w granicach 4-5 lat. No to ustawodawca powinien przewidzieć za to samo od 8 do 25
                            lat. Wtedy można się spodziewać, że orzekane będzie 9-11 lat.
    • Gość: hjk11 Re: Zabojca z Kredyt Banku IP: *.dialin.sfu.ca 09.03.02, 07:13
      A kasjerki z Kredyt Banku, mlode dziewczyny chcialy zyc. Rano ladnie sie
      ubraly, zrobily sobie makijaz, obiecaly dzieciom, ze zabiora je popoludniu do
      ZOO lub do kina, albo moze planowaly po pracy zrobic zakupy na wieczorne
      przyjecie.
      Moze jedna nie zdazyla pozegnac sie z mezem, bo jeszcze spal. Niestety, ktos
      zadecydowal o ich dalszym losie i o tym, ze juz nigdy nie wrocily do swoich
      bliskich.
      Szkoda, ze po pewnm czasie, gdy gniew i emocje opadna, jestesmy sklonni
      lagodniej traktowac mordercow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka