Dodaj do ulubionych

Dlaczego budżet dopłaca do emerytur?

24.07.12, 09:28
Ciągle słyszymy , ze dzisiejsze składki emerytalnerw całości "idą" na wypłatę bieżacych emerytur. Ba, podobno budżet musi do emerytur doplacać , bo skladki nie wystarczaja.
Otrzymałem takie dane od kolegi (przyznaję , nie weryfikowałem, ale kolga wiarygodny, twierdzi ,ze to dane GUS-owskie). Wszystko w zaokrągleniu- chodzi o rzęd wielkosci i "problem"
Średnia płaca w 2011 r -3600,-
Składka emerytalna od tej średniej(określana ustawowo)- 700,-
Liczba pracujacych 16,2 mln
Łatwo obliczyc ,ze roczny przychód z tytułu składki emerytalnej to 136 mld zł
Liczba emerytów - 5 mln
średnai emerytura 1721,-
Roczny wydatek na emerytury 103 mld zł
Mamy więc "nadwyzkę" 33 mld zł.
Dlaczego więc rząd dopłaca do emerytur?
A może nie dopłaca ?
No i jeszcze problem , ze konsumpcja całości dzisiejszej składki aktualnie pracujących przez dzisiejszych emerytów (którzy teoretycznie coś uskładali przez całe życie) to "niezbyt dobry pomysł"
Rodzi się pytanie czy rząd panuje nad problemem -no i co sie dzieje z nadwyzka 33 mld wpłacanych dziś składek (koszty własne ZUS-u?)
Obserwuj wątek
    • ayran Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 09:56
      Kolega wiarygodny, twierdzący że to dane zusowskie, okłamał cię jak dziecko.
      W Polsce jest ok. 7,4 miliona emerytów, czyli prawie o 50% więcej, ni z powiedział ci "wiarygodny" kolega. Najpierw skoryguj to, a potem pomogę ci przy innych błędach, które zrobiłeś.

www.money.pl/emerytury/wiadomosci/artykul/nowe;dane;o;liczbie;emerytow;w;polsce,241,0,903409.html
      • zoil44elwer Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 10:09
        Sędziowie,prokuratorzy,mundurowi,nie płacą składek emerytalno-rentowych a mają emerytury(po 15 latach pracy) znacznie powyżej średniej(1700).Funkcjonariusze Krk też nie płacą na ZUS.Gen dyw arcb Głódż 9 lat służby w WP ma emeryturę 12 tys PLN.
      • remik.bz Emeryci i renciści 24.07.12, 10:10
        ayran napisał:

> Kolega wiarygodny, twierdzący że to dane zusowskie, okłamał cię jak dziecko.
        > W Polsce jest ok. 7,4 miliona emerytów,

Ja piszę o emerytach wyłącznie. Ty podajesz liczbę emerytów i rencistów.
        Ja piszę wyłącznie o składce emerytalnej, nie brałem pod uwagę składki rentowej i innych składek.
        Ale dzieki serdeczne za zainteresowanie się problemem , bo to ważny problem
        Szkoda tylko ,ze z definicji "się najeżasz"- bo problem postawił Twój przeciwnik polityczny.
        • ayran Re: Emeryci i renciści 24.07.12, 11:11
          W ogóle się nie najeżam, a jedynie kpię z twojej łatwowierności. Nawet jeśli podana przeze mnie liczba dotyczy emerytów i rencistów łącznie, to po pierwsze renty również wypłaca ZUS, po drugie, przy najbardziej życzliwej interpretacji, twój wiarygodny kolega i tak cię okłamał, a ty to łyknąłeś jak przedszkolak bajkę o skrzatach z mchu i paproci.
          • zoil44elwer Re: Emeryci i renciści 24.07.12, 11:42
            Emeryci i renciści mundurowi(wojsko,policja i inni(SW,BOR,SG....) są chyba poza ZUSem.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 10:22
        A rencistów było w 2010 r. 1,2 mln. 7,4 mln - 1,2 mln = 6,2 mln
        www.tvp.info/informacje/biznes/liczba-rencistow-w-polsce-rekordowo-niska
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 10:22
          To do remika było.
        • remik.bz Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 10:42
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> A rencistów było w 2010 r. 1,2 mln. 7,4 mln - 1,2 mln = 6,2 mln

Czyli dalej mamy nadwyzkę ze składki emerytalnej - tak z 10 mld rocznie
          • pit_444 Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:07
            A rolników w swoich wyliczeniach uwzględniłeś? Płacą symboliczne składki.
            A policjanci, prokuratorzy, sędziowie, wojskowi? Nie płacą składek w ogóle.
            • ayran Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:12
              Rolnicy dostają pieniądze z KRUS, a mundurowi z budżetu. Co oczywiście i tak nie zmiania w niczym tego, że autor wątku kropnął się w obliczeniach o więcej niż myśli.
              • pit_444 Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:34
                To wiem, ale obie te grupy remik uwzględnił przy szacowaniu przychodów ZUSu. Jak się odliczy te 2,5 mln ludzi to trochę zmienia sytuację (o jakieś 20 mld)
              • zoil44elwer Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:46
                ayran napisał:

> Rolnicy dostają pieniądze z KRUS, a mundurowi z budżetu. Co oczywiście i tak ni
                > e zmiania w niczym tego, że autor wątku kropnął się w obliczeniach o więcej niż
                > myśli.
                ZUS + KRUS + mundurowi wojskowi i policyjni,tajni i dwupłciowi to w sumie armia emerytów i rencistów w liczbie ok 9,5 miliona.
          • bokertov1947 Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:13
            Hi remik!
            Jedna rzecz musisz doliczyc - ile zezeraja urzedasy zarzadzajacy srodkami na wyplate swiadczen. Ilu w tym ZUS-ie jest generalnych dyrektorow i innych niekompetentnych pajacow?
            A tacy sa zawsze dobrze platni.
            Pozdrowienia z Tel Avivu!
            • remik.bz Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:33
              bokertov1947 napisał:

> Hi remik!
              > Jedna rzecz musisz doliczyc - ile zezeraja urzedasy zarzadzajacy srodkami na wy
              > plate swiadczen. Ilu w tym ZUS-ie jest generalnych dyrektorow i innych niekompe
              > tentnych pajacow?
              > A tacy sa zawsze dobrze platni.
              > Pozdrowienia z Tel Avivu!

Dokładnie o tym myslałem. Na dodatek na własne oczy widziałem "marmury i limuzyny" ZUS-owskie.
              Zwalanie winy na emerytów za dziadostwo zusowskie przez opcje rządzącą jest tylko próba "wytłumaczenia" młodym , pracujacym ,ze emeryci to ich "wrogowie" bo żżerają ich składki a na dodatek głosuja na Kaczora.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 11:41
                Na czym polega to zwalanie winy za dziadostwo zusowksie? Podaj proszę kilka przykładów.
              • mietowe_loczki Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 12:04
                > Zwalanie winy na emerytów za dziadostwo zusowskie przez opcje rządzącą jest tyl
                > ko próba "wytłumaczenia" młodym , pracujacym ,ze emeryci to ich "wrogowie" bo
                > żżerają ich składki a na dodatek głosuja na Kaczora.

Łeejeżu, człowieku, wrzuć se na luz, bo ta żółć ci kiedyś poważnie zaszkodzi. I tak jak obraza, ja również proszę o podanie przykładów, że ktoś zwala winę na emerytów za niekwestionowane dziadostwo zusowskie.
                • zoil44elwer Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 12:12
                  Divide et impera:Zwalają na emerytów górniczych.
                  • mietowe_loczki Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 12:14
                    Oczywiście niesłusznie.
                  • remik.bz Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 12:14
                    zoil44elwer napisał:

> Divide et impera:Zwalają na emerytów górniczych.

Zwalaja na emerytów "wcześniejszych", "pomostowych", "mundurowych" itp
                • mamma_mia_mia Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 24.07.12, 12:25
                  Czy wiecie ile razy z konta ZUS-wskiego na które wpłaca się składki emerytalne, pieniądze przelewano na różne zbozne cele nie związane z emeryturami ?
                  Przeanalizujcie to, dotrzyjcie do informacji, jeżeli możecie, począwszy od czasu PRL.
                  Było tego wiele, za wiele.
                  Gdyby pieniądze ze składek były wykorzystywane przez ten czas tylko na emerytury, pewno dzisiaj wszystko wyglądałoby inaczej.
                  Inna sprawa, że skłócanie młodych z emerytami trwa od bardzo dawna, ale tu nie napiszę nic odkrywczego, takim skłóconym narodem łatwiej rządzić, łatwiej manipulować.
                  Emeryci nie są winni temu, że ich pieniądze ze składek,przez dziesięciolecia były trwonine.
    • qwakacz_zabanowany Bo ZUS to piramida finansowa 24.07.12, 12:30
      A każda piramida (normalnie nielegalna) wcześniej czy później upada.

"System finansowy w którym środki na zaspokojenie roszczeń poczhodzą z wpłat od nowych czlonków nazywa się piramidą finansową".
      Organizowanie piramidy i jej prowadzenie podlega karze*

*- nie dotyczy jeżeli piramidę prowadzi rząd.
    • remik.bz Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 13:17
      Temat wywołałem z całkowita premedytacją.
      Szukałem informacji na temt przychodów ZUS-u - konkretnie przychodów ze składki emerytalnej w 2011 r oraz wydatków ZUS-u na emeryturyw 2011.
      To sa konkretne liczby.
      Nie znalazłem ich.
      Może nie umiem szukać i oby tak było. Gdyz w przeciwnym razie niezbyt wesoła myśl "się snuje".
      Ja Polak-Szarak jakoś to oszacowałem (za co mi się dostało od wielu moich przeciwników) a uważam, ze nie powinienem szacować tylko otrzymać te liczby wprost.
      No chyba , że Wolak nie powinien miec dostepu do takich informacji:) ( a zwolenników rządu temat nie interersuje)
      • nazimno ZUS: 24.07.12, 13:21

www.zus.pl/bip/default.asp?id=139
        • remik.bz Nie o to mi chodziło: 24.07.12, 13:28
          nazimno napisał:

>
          > www.zus.pl/bip/default.asp?id=139

Dzieki za link , ale kompletnie nie o to mi chodzilo.
          Bilans oraz rachunek zysków mnie nie interesuje.
          Interesuje mnie konkretne dwie liczbY
          1- wpływy do ZUS ze składki emerytalnej w 2011 r
          2- wydatki ZUS na wypłaty emerytur w 2011 r
      • pit_444 Re: Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 13:31
        www.zus.pl/files/Wa%C5%BCniejsze%20informacje%20z%20zakresu%20ubezpiecze%C5%84%20spo%C5%82ecznych%202011%20r.pdf
        • pit_444 Re: Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 13:32
          Wypłaty masz tutaj
          • pit_444 Re: Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 13:48
            Po 5-minutowych poszukiwaniach:
            rok 2011
            wpływy R+E=102,5 mld
            W tym E=78,5 mld, R=24,0 mld (na podstawie danych z pdf jw. z uwzględnieniem proporcji: 6% na rentę i 19,52% na emeryturę)
            wydatki R+E 146 mld
            w tym
            E=106 mld
            R= 40 mld
        • remik.bz Re: Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 13:51
          pit_444 napisał:

> www.zus.pl/files/Wa%C5%BCniejsze%20informacje%20z%20zakresu%20ubezpiecze%C5%84%20spo%C5%82ecznych%202011%20r.pdf

Dzieki.
          Problem w tym , że ja chciałem ustosunkować się do opinii , ze "budżet dopłaca do emerytów". Opinii o charakterze politycznym , majacej skłócić spoleczeństwo "mlode" ze "starym".
          Teoretycznie emerytury mogłyby mieć związek ze składką emerytalna ( a nie jakaś rentową czy inną).
          A w dokumentach zusowskich ta składka zawsze jest z czymś związana (z reguły z rentami)
          Również nie znalazałem kwoty wypłaconej na emerytury i tylko na emerytury.
          Problem innych niż emerytury swiadczeń to problem , który moim zdaniem moze być łatany przez budżet - jako coś w rodzaju "pomocy socjalnej"
          Ale kwestia emerytur winna byc traktowana oddzielnie.
          Odnoszę wrażenie , że ZUS wszystkie przychody wrzuca do jednego wora i po prostu nie panuje nad sytuacja- a emerytury traktowane sa jako "jałmuzna budżetowa" uzalezniona od aktualnego stanu budżetu i nie majaca specjalnego związku ze składkami emerytalnymi (dzisiejszymi i dawnymi)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Czy przychody ZUS-u są tajne ? 24.07.12, 14:01
            A po co ci dane ile wpłaca się osobno ze składek rentowych i emerytalnych, jeśli wiesz że wspólnie składki te przynoszą 102 mld (str. 8), a wydatki z funduszu emerytalnego wynoszą 106 mld? (str. 12) 102 to mniej niż 106.
    • tornson Bo dzięki Balcerowiczowi i Buzkowi gro składek 24.07.12, 13:31
      idzie na pasożytów z OFE.
    • realista_1962_1111 Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 15.05.23, 14:41
      A z tych 16 mln pracujących ilu jest utrzymywanych z budżetu? Tego samego, który wypłaca emerytury. Służba zdrowia, edukacja, wojsko, policja itd. Ich składki emerytalne to fikcja. Bo są tak naprawdę pokrywane z dochodu tych, którzy pracują u "prywaciarzy". Dlatego te wyliczenia się nie bilansują.
    • a.jej.rkoniak Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 15.05.23, 14:52
      nie policzyłeś kosztów zusowej biurwokracji i gmachów oraz samochodów ....
      • realista_1962_1111 Re: Dlaczego budżet dopłaca do emerytur? 15.05.23, 15:00
        To jest margines kosztów. Głównym "winowajcą" dziury w wyliczeniach jest fakt, że składki budżetówki pokrywane są z budżetu - tego samego, który wypłaca emerytury. I dlatego nie można ich doliczyć po stronie "ma", tylko trzeba je uwzględniać po stronie "winien".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka