Gość: mago Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.icpnet.pl 02.08.04, 09:27 Uwaga internauci! Te gnoje z tego szmatławca "wyborczj" cenzurują wasze wypowiedzi, szczególnie o Michniku. Michnik,ty i twoje kundelki z redakcji nadają się do paczki Millera i Jankowskiego (macie ten sam poziom moralny). Na dokładkę zaproście Gocłowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 09:37 co ty bredzisz?!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel SPRYTNE MANIPULACJE na forum gazety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:38 Poniżej, sprytnie ułożona lista: - - - "ukrainiec, bolszewik pewnie jaki albo cygan lub arab brudas. Bo..." - - - Nie ma na tej liście najważniejszego: ŻYDA. Natomiast na tym brudnym, kompromitujacym gazetę forum, niema ani jednego CYGANA lub ARABA. Co bardzo dobrze o nich świadczy. Wysiłki rozciągające odium Żyda na szlachetne narody cyganów i arabów nie maja szans powodzenia. Daremne trudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: SPRYTNE MANIPULACJE na forum gazety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:41 Co trzeba miec w mozgu aby wypisywac takie brednie i farmazony jak Obywatel? Ciekawostka zoologiczna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.osk.pl / *.osk.pl 03.08.04, 00:30 . Ale musiałeś ICH nawyzywać i obrzucić prawdziwym słowem, skoro po ocenzurowaniu i pocięciu jeszcze tyle tobie zostawili :-)) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdfr Ten chlopak to napewno zyd z mosadu, mason komuch IP: 81.15.160.* 02.08.04, 09:41 ukrainiec, bolszewik pewnie jaki albo cygan lub arab brudas. Bo zaden katolik polski by tego nie zrobil. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do_"cdfr" ŻYDA Z MOSADU POSZUKAJ W GAZECIE WYBORCZEJ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ŻYDA Z MOSADU POSZUKAJ W GAZECIE WYBORC IP: *.osk.pl / *.osk.pl 03.08.04, 00:41 . i szukaj liszek w kapuście . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł ze Skarżyska Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.08.04, 09:46 Tak za darmo 8 tysięcy złotych, nawet w bajce jest trochę prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubus Aresztowac Jankowskiego. Kto pozwala mu mataczyc? IP: 161.52.134.* 02.08.04, 10:05 Dlaczego nie aresztowano gdanskiego ksiedza do czasu wyjasnienia sprawy? Wiem, ze ks. J. to nie Andrzej S., ale ktos swiadomie pozwala mu mataczyc i przekupywac swiadkow. Wszyscy doskonale znaja ksiezowskie upodobania. Kurewska gazeta wyborcza tak bardzo pryncypialna w sprawie dyrygenta z Poznania pozwala pedofilowi w sutannie tlumaczyc sie na swych lamach z jego ohydnych grzeszkow, bo prawdopodobnie duzo na tym zyskuje. Juz wiecej nie kupie Michnikowego szmatlawca. Zwracam sie z apelem do wszystkich, ktorym prawda lezy na sercu: NIE KUPUJCIE GAZETY WYBORCZEJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Aresztowac Jankowskiego. Kto pozwala mu matac IP: *.prenet.pl 02.08.04, 12:51 Odpowiadam Kubusiowi. Podzielam Twoje stanowisko co do konieczności aresztowania księdza Jankowskiego. Ale zauważ, że prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie, a nie przeciwko osobie księdza. A w takim przypadku wszystko jest jeszcze możliwe, ksiądz może nie zostać w ogóle oskarżony!!! Nie podzielam Twojego postanowienia co do "Gazety Wyborczej", choć nie pałam wielką sympatią do tej gazety. Przeczytaj uważnie jeszcze raz cały artykuł i niektóre komentarze internautów. Przecież z wypowiedzi samego księdza można bardzo dużo wywnioskować. Byłoby lepiej dla niego, gdyby milczał, a tak sam się pogrąża. I to uważam za wielki plus dla GW. Oczywiście moje domniemania i innych nie mogą być wyrokiem. Poczekajmy. Tylko czy księżulo czasem się "nie wykręci sianem"? Czy w ogóle stanie przed sądem? Czy sąd będzie obiektywny? Czy nie dopatrzy się pomroczności jasnej? Od tego się niegdyś zaczęło, od pomroczności jasnej. A przecież narodowi nie o to chodziło! Pozdrawiam myślących trzeźwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macho Re: Aresztowac Jankowskiego. Kto pozwala mu matac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:38 To nielogiczne.GW to przecież kibuc a prałat Bursztynofil jest jawnym, zdeklarowanym żydofobem . Tu nie ma miejsca na żaden układ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Aresztowac Jankowskiego. Kto pozwala mu matac IP: 222.83.179.* 02.08.04, 15:04 Bez przesady. Dziennikarze nie sa sedziami. Ich zadaniem jest obiektywne informowanie bez osadzania zrodel. To co Jankowski powiedzial swiadczy o nim samym. Niedlugo te brednie zostana zdemaskowane. Wina prokuratora, a nie dziennikarzy jest zezwolenia Jankowskiemu na bezkarne mataczenie i manipulowanie swiadkami,ba nawet ich przekupywanie dzieki ogromnemu szmalowi jakim KK dysponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aresztowac Jankowskiego. Kto pozwala mu matac IP: *.osk.pl / *.osk.pl 03.08.04, 00:39 . kupujcie kapustę z mojego pola . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena czy normalne jest, ze daje sie komus IP: 212.160.99.* 02.08.04, 09:58 tak po prostu 8 tysiecy na dlugi??? taka kwota piechota nie chodzi! przegiecie, ja mu nie wierze - sprawa nie jest czysta do konca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: czy normalne jest, ze daje sie komus IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 10:07 >>>>>Ze Sławkiem kontakt faktycznie urwał się latem ub. roku. Mówiłem, jego matka pracowała tu jeszcze do grudnia, ale żadnych oskarżeń nie wysuwała. Zresztą tak jak i inne matki ministrantów przez te wszystkie lata. <<<< Najciekawsze jest zdanie ostatnie. Po co je powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: czy normalne jest, ze daje sie komus IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 10:09 albo to: >>>>Co za bzdury. Nigdy! Jeszcze mi takie rzeczy na czterdziestolecie kapłaństwa potrzebne!<<<< Co innego, na trzydziestosiedmiolecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel ŻENUJĄCE WUYPOWIEDZI NA FORUM GAZETY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:20 Gazeta skupiająca wokół siebie takie śmieci, musi upaść. I to jest jedyny optymistyczny wniosek wypływający z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol Re: ŻENUJĄCE WUYPOWIEDZI NA FORUM GAZETY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:49 Obywatel klecha??? Ale glupi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jago Re: ŻENUJĄCE WUYPOWIEDZI NA FORUM GAZETY ! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 21:17 Co to jest forum? Kilkadziesiat osob, ktore lubia kloaczne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: czy normalne jest, ze daje sie komus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:48 To musi byc malo inteligentny facet,megaloman i narcyz z poczuciem pelnej bezkarnosci. Pograza sie sam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: czy normalne jest, ze daje sie komus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:46 Stawki dla chloptasiow "dla sponsora" to 100-max 150 za godzine - to profesjonalnie. Moze byc taniej... ale 8000 tysiecy to juz ewidentnie wynik jakiegos szantazu.. Troche realizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wernyhora Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: 62.121.128.* 02.08.04, 10:14 chciałem zauwazyc,że kościelne plebanie stały sie "dziwnymi" hotelami. Gdzie tylko ujawni się jakaś popdejrzana sprawa z udziałem księży to okazuję się, że dzieci nagminie "nocują" na plebaniach. Czy taka ma być rola plebani? Czy parafianie wiedzą co się dzieje w obiektach stawaianych za ich pieniądze? Kościół zaczyna sobie sam kopać dołki do których za niedługo wpdanie i dość boleśnie się potłucze. Nie pomogą doraźne alianse z władzą i tumanienie wiernych. Zabraknie po prostu kasy bo ludzie zmądrzeją a ci otumanieni pomrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katol niech ludzie zmadrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:51 Jest niewielka nadzieja ze ludzie zmadrzeja w koncu. Przeciez bezkrytycznie broniac takich "pralatow" i innych pograzaja sami siebie! Czyli swoj Kosciol! To dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk2 Dostosować prawo do potrzeb trzeciego tysiąclecia. IP: *.artnet.com.pl / *.artnet.com.pl 02.08.04, 10:16 Należałoby ustalić nową normę prawną: każdy kapłan zasłużony dla Polski i Solidarności, będący kawalerem orderu Virtuti Militari i innych pomniejszych , i ze względu na znaczne osiągnięcia w rozwoju polskiego bursztyniarstwa - ma prawo do przenocowania każdego chłopaka, który nie skończył 15 roku życia za nie więcej niz 8000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Dostosować prawo do potrzeb trzeciego tysiącl IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 10:21 Jankowski ma Virtuti? Nie chce mi się wierzyć. Pewnie natomiast - Białego Orła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Dostosować prawo do potrzeb trzeciego tysiącl IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 10:22 Za nie mniej niż 8.000 zł.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja a gdyby tak Polacy przestali glosowac na czerwonyc IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.08.04, 15:44 i przestali chodzic do kosciola, a zajeli sie swoim krajem i swoim losem? Na cholere popierac dwie grupy dazace do jednego - wladzy? Hitler, Stalin, Glemp, Miller - zostawcie to barachlo. Niech sie koleguja sami z soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.pl / 62.233.217.* 02.08.04, 10:30 kobiety, jest zboczeńcem, świrem lub oszustem, a często kilka z tych możliwości naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.04, 10:49 dokladnie , nalezy zniesc celibat, to jest zadanie najwazniejsze do papieza , to jest skandal , straszne ,zboczenie nieokreslone, moj syn byl ministrantem i jestem przerazona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pep Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.08.04, 14:30 Mój padre był ministrantem. Teraz do księży ma stosunek ambiwalentny :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 10:50 i nigdy wcześniej nie poznawszy kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajbauer Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.3miasto.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 10:51 Nie masz racji - poza tym jesli POZNAN MOZE MIEC SWOJEGO PAETZA, TO DLACZEGO GDAŃSK NIE MA MIEĆ SWOJEGO JANKOWSKIEGO, TAK JAK MICHAEL JACKSON MOGL SYPIAC ZE SWOIM 15-LATKIEM . DLACZEGO ZASŁUŻONY KAPLON PO 40 LATACH WYŻECZEN NIE MA SKOSZTOWAC CIASŁA LUDZKIEGON NAJLEPIEJ MESKIEGO, CZY CAŁE SWE ŻYCIE MA TYLKO MIEC KONTAKT Z CIAŁEM CHRYSTUSA? A PROPOS - ZAUWAŻCIE, ŻE WOKÓŁ JANKOWSKIEGO TYLKO CHŁOPCY MINISTRANCI, ZAWOZI ZAGRANICĘ TYLKO CHŁOPAKÓW, NIE CHCE DZIEWCZĄT.CZY TAK ZASŁUŻONEMU CVZŁOWIEKOWI NIE NALEŻAŁOBY PODAROWAĆ TEJ NIEWIELKIEJ SKLONNOŚCI PEDOFILSKO-HOMOSEKSUALNEJ. dLACZEGO NIE MA PRZY OKAZJI PRZENOCOWAĆ MŁODYCH CHŁOPAKÓW U SIEBIE, PRZECIEŻ MATKI ICH NIE POTRAFIA O NICH DOSTATECZNIE ZADBAC, A KAPŁAN UCHRONI ICH OD NARKOMANII.? pRAŁAT JANKOWSKI REALIZUJE SŁOWA SWEGO NAUYCZYCIELA: "POZWÓLCIE MALUCZKIM PRZYJŚĆ DO MNIE"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.tebo.net / 195.116.220.* 02.08.04, 13:37 od narkomanii? przepraszam,to jak zdobyl 8tys. dlugu? nie tak latwo..Narkotyki to 'najlepszy'sposob by taki dlug 'osiagnac'.Skoro ma ten dlug,to wiedzial ze Jankowski go pokryje.. Poza tym,wara od mlodych chlopcow. Ksiadz chce sobie uzyc,to niech sie czepia doroslych mezczyzn. Chlopcy-to porabane zboczenie.A placenie za seks- to propagowanie kurestwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 14:02 Opamietajcie się, jak można tak wszystko splugawić. Kim jesteś, że uzurpujesz sobie prawo do oceny i to w tak obrzydliwy sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XL Re: Facet deklarujący rezygnację na całe życie z IP: *.piekary.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:08 Oczywiste .Niestety nie dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, Polak Ze wzgledu na PRAWDE... IP: *.228.138.68.ip.tele2adsl.dk 02.08.04, 10:58 Gdy przeczytalem pierwszy raz artykul o ("kolejnej aferze pedofilskiej ksiezy") bylem wzburzony i skomentowalem "wystepek" bardzo ostro. W skrócie: "ksiadz pod sad - koniec z naduzywaniem urzedów". Czytajac jednak ten artykul widze bardzo duza róznice miedzy "tlumaczeniem" biskupa z Poznania, amerykanskich duchownych i ksiedza Jankowskiego. Uwazam, ze trzeba z ocena tego wydarzenia poczekac do czasu, gdy sad roztrzygnie o winie lub nie. "Wczoraj" lubilem ksiedza za jego walke o wolnosc Polski, dzis nie przepadam za ksiedzem Jankowskim za jego antysemityzm, nacjonalizm, "ja jestem wykladnia prawdy", i wiele innych przywar z których ksiadz sobie zdaje lub nie sprawe. Lecz to wszystko nie moze byc powodem dla którego oskarzymy ksiedza Jankowskiego o pedofilie. Jedynym powodem dla któreg mozna ksiedza oskarzyc jest popelnienie takiego czynu. A o tym powinien roztrzygnac sad... dlatego ze wzgledu na prawde - poczekajmy z wydawaniem wyroków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Ze wzgledu na PRAWDE... IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 11:06 co racja, to racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PodszywaPodPolaka Jak ktoś podpisze się JA, POLAK - to z pewnością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 16:59 Komu przychodzi do głowy podpisać się jako "Ja,Polak" albo "Polak katolik" to z pewnoscią wyraz podszycia sie pod Polaka. W ten sposób można próbować sprzedać swoje kołtuniaste myśli jako głos społeczeństwa polskiego. Kłamstwo ma krótkie nogi! Już po przeczytaniu pierwszych linijek tekstu widać, że tego Polak nie napisał. Ja myślę, że takie chwyty z upodobaniem stosują niektóre mniejszości narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, Polak Re: Jak ktoś podpisze się JA, POLAK - to z pewn IP: *.228.166.63.ip.tele2adsl.dk 03.08.04, 09:28 Prawie nigdy nie odpowiadam na bzdury. Lecz ten list wyjatkowo mnie ubawil. Otóz zeby nie bylo watpliwosci - podpisuje sie jak chce - przewaznie zaczynajac od duzej litery :-) Po drugie - jestem Polakiem i jestem z tego dumny. Po trzecie jestem tez katolikiem i.... tu cie (podejrzewam, ze tylko ciebie, bo dla wielu Polaków jest to normalne) zaskocze: bardzo lubie inne kultury, a zwlaczsza zydowska, ta z Polski. Jest ciepla, wielka jak moze byc serce Polaka i Zyda. Uwazam, ze niewymowna tragedia Narodu Polskiego bylo wymordowanie przez niemców prawie wszystkich Zydów w Polsce i jeszcze wieksza tragedia jest, ze sa ludzie, nie tylko w Polsec, którzy staraja sie tamta - hitlerowska nienawisc podsycac. Sa tez "ludzie" na Zachodzie, którym tez bardzo zalezy, aby Zydzi i Polacy sie nielubili i robia bardzo duzo zlego w relacjach Polsko - Zydowskich. Obojetnie jak bysmy nie patrzyli na inne kultury - to sa one nierozerwalna czescia naszego Kraju i maja takie same prawa jak wszyscy, którzy sie w Polsce urodzili lub otrzymaili od wladz polskich obywatelstwo. Zeby nie bylo tez watpliwosci - to twoje poglady sa niepolskie. Polska bowiem zawsze slynela z tolerancji (wiekszej niz w innych krajach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski A CO Z KAJTUSIEM????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:04 A co z poprzednikiem Sławomira R. - czyli z Kajtusiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.08.04, 11:05 8 tysięcy złotych pożyczki? dla nastolatka? a jakie to kłopoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel NAGONKA Z UDZIAŁEM DZIENNIKARZY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:15 Nikt lepiej, niż Gazeta Wyborcza, nie umie podszczuwać sforą dziennikarską. Redaktor naczelny to mistrz nie kwestionowany. Mistrzostwo fałszu i manipulacji. Mistrzostwo w zniesławianiu i szkalowaniu. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMCoolLee Następny mądry IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:25 Następny mądry - nagonkę robią ludzie na forum, GW przedstawia suche fakty, nie foruje wyroków, nie mówi że to zrobił. Zacytuję mistrza Mleczkę: "Obywatelu, nie pieprz bez sensu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ManipulacjaMichnik Re: NAGONKA Z UDZIAŁEM DZIENNIKARZY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 16:27 Na tym polega mistrzostwo w kreciej robocie, że na pierwszy rzut oka nic nie można zarzucić. Jednak, gdyby gazeta nie zamieściła tej nie wartej publikacji wiadomości, nie oszkalowanoby człowieka na tym forum. Nie po raz pierwszy Gazeta Wyborcza deklasuje się w oczach czytelników. Podobnie było z plotką o Maybachu. Czy gazeta szanowana rozprzestrzenia plotki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amber Jankowski czy inny, czy to wazne kto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:25 Albo Henio to robil albo nie, trudno powiedziec. Istotne jest, ze KK jest chora instytucja u nas i na swiecie. Wszedzie (Stany, Austria, Francja, Polska itd) podobne afery wychodza na swiatlo dzienne. A to jest zawsze wierzcholek gory lodowej, czyli nie wiemy o wielu wiecej takich homo/hetero zabawach wesołych ksiezuli czy biskupow. Sklada sie to na obraz chorej instytucji, rzekomo reprezentujacej Boga na Ziemi a w rzeczywistosci swoje wlasne interesy. Zeby chociaz zniesli ten falszywy celibat, ktory faktycznie zmusza ich do tzw. grzechu, bo poza impotentami kazdy z nich gdzies musi wytrysnąć. Dlatego zabieraja sie za istoty bezbronne - dzieciaki, najlepiej biedne, skłócone z domem i tym podobny element ludzki. Tylko chora instytucja, jak KK, moze z ambon glosic jedno a czynic drugie. Ale wielu katolikow potrzebujacych jakiegos kontaktu z Absolutem zawsze bedzie popierac KK, nawet wbrew logice i faktom. Tak wielka jest u ludzi potrzeba wiary w cos doskonalego na tym gównianym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.04, 11:53 Robicie wielkie halo za 8 tys. zł dla kogoś kto obraca wielkimi pieniędzmi to nie jest zbyt wielka suma - to po pierwsze, po drugie jeśli chce sie komuś pomóc, wywlec z dna - to warto takie pieniądze dać- po trzecie to matka pomówiła księdza a nie jej syn.(powinna za to ponieść surową karę). Pomówiła bo skończyło się jej źródełko które nie chciało płacić w nieskończonośc. Proszę zauważyć matka wniosła to oskarżenie, po tym jak ksiądz odmówił jej kolejnych pieniędzy. Czy fakt ten nie daje Wam szanowni forumowicze do myślenia i wyciągania wniosków? Na fali zjawisk o pedofili, by się na księdzu zemścić,to był dobry chwyt. Wszystkich tym,którzy tak plują na GW radzę nie czytajcie jej i nie kupujcie, kupujcie sobie np. Nasz Dziennik lub inne słuszne dla WAS tytuły. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMCoolLee BRAWO! IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:11 Wreszcie sensowna wypowiedź. Jednak są jeszcze ludzie, którzy myślą. W miarę czytania tego forum miałem co do tego wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:59 Cos tu nie gra Aniu. Dawanie takiej kwoty nastolatkowi do reki nie jest normalne. Moze wrecz swiadczyc o tym, ze tych pieniedzy zarzadano za CPS! Milczenie na przyklad... Badzmy realistami a nie rzucajmy sie na jakas matke... Zreszta prokurature powiadomil sad rodzinny - a to jest duza roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:53 8000 dla nastolatka to znaczy... powazne klopoty... dla tego, ktory musi je dac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Heniu zabiora Ci EPOLETY z "munduru" IP: *.eurotel.cz 02.08.04, 11:17 Heniu przypnij sobie nowa sprawnosc harcerska do munduru order przyjaciela ministranta. Pycha i Twoja bezczelnosc bedzie nagrodzona w piekle a na ziemi wierze ze sprawiedliwie osadzona. Dzieki Bogu ze to wyszlo teraz a nie wczesniej moze obecna wladza nie da zatuszowac tej sprawy !? Troche kasy pojdzie teraz na dobrych prawnikow. Wy tam w Gdansku macie tradycje moze kolega Lechu poradzi cos w sprawie pomrocznosci jasnej ? Konsultuj sie ze slowikiem poznanskim. On ma to juz za soba.Powodzenia i niech Cie Bog ma w swojej opiece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_tym_forum_Marco TWOJA GŁUPOTA JUŻ NAGRODZONA - mogłeś zaistnieć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMCoolLee Re: TWOJA GŁUPOTA JUŻ NAGRODZONA - mogłeś zaistni IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:32 Niestety nie tylko jego głupota - 80% wypowiedzi na tym forum potwierdza krytycznie mały intelekt społeczeństwa, brak wiedzy i próbę powrotu do czasów, kiedy palono na stosie za samo domniemanie winy, bez wyroku, bez śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: TWOJA GŁUPOTA JUŻ NAGRODZONA - mogłeś zaistni IP: *.gdynia.mm.pl 02.08.04, 15:21 Gość portalu: PMCoolLee napisał(a): > Niestety nie tylko jego głupota - 80% wypowiedzi na tym forum potwierdza krytyc > znie mały intelekt społeczeństwa, brak wiedzy i próbę powrotu do czasów, kiedy > palono na stosie za samo domniemanie winy, bez wyroku, bez śledztwa. ************************* Prałat jednak nie jest czarownicą. Wygląda on raczej na kata, niz ofiarę w procesach o czary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WybiórczeŚrodowisk MAŁY INTELEKT SPOŁECZNOŚCI związanej z Gazetą Wyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 16:48 Społeczeństwo działające na tym forum nie reprezentuje polskiego społeczeństwa. To są goście z innego świata. Produkty lektury szmatławych i brukowych gazet, jak gazeta Michnika, gazeta Urbana, Wprost, Fakty i Mity itp, a jednocześnie pozbawionych zdolności samodzielnego myślenia i wnioskowania. Jest to specyficzny zbiór ludzi wściekle i z nienawiścią atakujący Kościół, księży Polskę, Polaków, polskość, patriotyzm, dumę narodową, historię Polski - i jednocześnie omijający istotne problemy, omijający komuchów i ich przekręty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: MAŁY INTELEKT opluwacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 17:32 Z takim stekiem bzdur i inwektyw nie godzi sie polemizowac. Powiem ci tylko, ze jestes smetnym gnojkiem.. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN KO. Re: MAŁY INTELEKT SPOŁECZNOŚCI związanej z Gazet IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.08.04, 20:42 ROZUMIEM, ŻE "NASZ DZIENNIK", "GOŚĆ NIEDZIELNY", RADIO MARYJA TO SĄ ARCYPOLSKIE MEDIA, ARCYUCZCIWE, ARCYOBIEKTYWNE, A NAJWAŻNIEJSZE ANTYKOMUNISTYCZNE, ANTYŻYDOWSKIE I PRZEDE WSZYSTKIM KONTRA ZDROWEMU ROZSĄDKOWI I NIESKRĘPOWANEMU DOGMATAMI SPOSOBU MYŚLENIA. DLA PRZYPOMNIENIA DOGMAT=ZAKAZ MYŚLENIA A NAKAZ SŁUCHANIA BEZKRYTYCZNEGO I BEZREFLEKSYJNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN KO. Re: MAŁY INTELEKT SPOŁECZNOŚCI związanej z Gazet IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.08.04, 20:44 DODAJĘ, ŻE JA OSOBIŚCIE NIE ZNOSZĘ TAKŻE SELERA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc kolejny sukienkowy na forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:02 To, ze klechy masowo czytaja takie fora to jasne ale niech sie chociaz nie kompromituja glupimi wypowiedziami - wide tez "Obywatel" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wartburg Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.pool.mediaWays.net 02.08.04, 11:27 Jankowski bardzo się obciąża. Jeszcze przedwczoraj "Dziennik Baltycki" cytował wypowiedzi kolegów Sławka, że miał zawsze najnowszy model komórki i że jeździł motocyklem wartości 8 000 zł, który dostał od księdza. Teraz dowiadujemy się, że ten faktycznie dał chłopakowi 8 000 na spłatę długów... 8 000 zł to jest nieco więcej niż roczne wynagrodzenie (600 zł miesięcznie) ekspedientki(ta) zatrudnionej(ego) w hipermarkecie. A ile dostawała matka Sławka za swoją pracę na plebanii? O znanym ze swojego wystawnego życia prałacie juz teraz można powiedzieć jedno - że o polskich realiach nie ma pojęcia. Tak samo kwestia zdjęć zrobionych w hotelu, gdzie Jankowski zatrzymał się z grupą ministrantów w drodze do Berlina. Przypomnę, że był to "Radison", najdroższy hotel w Szczecinie, gdzie jeden nocleg to bez mała miesięczna pensja pracownika(czki) hipermarketu. A jak wiadomo, Jankowski wynajął dwa pokoje, z których potem on i towarzyszący mu chłopcy nie wychodzili przez dwie doby. Do Berlina ze Szczecina, wiadomo, daleko - 170 km i przed dalszą podróżą trzeba się porządnie wyspać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.do.pl / *.generacja.pl 02.08.04, 11:38 Jak powida Jankowski, Sławek miał ponadto dryg do podawania potraw (sic!) na stół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morrda nie lubię tego księdza, ale widać od razu, że .. IP: *.idg.com.pl 02.08.04, 11:36 ..nikogo nie molestował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypowiedzi_forumGW UBÓSTWO W MYŚLENIU I NIENAWIŚĆ DO KSIĘŻY typowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jol Re: UBÓSTWO W MYŚLENIU I NIENAWIŚĆ DO KSIĘŻY typo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:31 Na uczucia ludzkie trzeba sobie solidnie zapracowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DlaTegoForum Re:UBÓSTWO W MYŚLENIU I NIENAWIŚĆ DO KSIĘŻY typowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 17:08 Gazeta Wyborcza sobie solidnie zapracowała na uczucie niechęci do niej. Ludzie myślący, dawniej mówiło się, że umią czytać między wierszami - od razu widzą prawdziwe intencje dziennikarza. Michnik ze swoim sprytem jest po prostu przezroczysty, no i nieakceptowalny ze swoimi zapędami do fałszu i manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Manipulo OSIEM TYSIĘCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:41 "Przyjechał jeszcze do mnie ostatni raz latem i poprosił o pieniądze, osiem tysięcy, opowiadał, że ma długi. Dałem mu." Niezależnie od pozostałych faktów, ta jedna wypowiedź absolutnie kompromituje księdza prałata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMCoolLee To proste! IP: *.treadstone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:01 To przecież proste: jakby J. powiedział "...opowiadał, że ma długi. Nie dałem mu" to Wielki_Kopulo również napisałby "ta jedna wypowiedź absolutnie kompromituje księdza prałata". To na tym polega, że ludzie na forum wyrok wydali. Teraz dla potwierdzenia jego słuszności odpowiednio interpretują fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_czarny Re: To proste! 02.08.04, 12:05 Też tak myślę. Jednak ciągle czekam na uzasadnienie autora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio-znawca Re: To bardzo proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:07 Trzeba chwileczke pomyslec... 8000 dane szczeniakowi do reki to nie tylko blad moralny - to raczej zaplata za dyskrecje. Pachnie to na kilometr klsycznym szantazem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: OSIEM TYSIĘCY IP: *.arcor-ip.net 02.08.04, 12:14 Nie tylko ta jedna ? Dlaczego odwoził chlopakow osobiscie ? Dobrze - mogl miec cos do zalatwienia w Berlinie . Chetnie dowiedzialabym sie do jakiej szkoly zawozil chlopcow. Berlin to juz nie jest niedostepna zagranica . To mozna sprawdzic- do jakiej szkoly chodzili , gdzie mieszkali , kto to finansowal? Kazde slowo nalezy sprawdzic. To z nienawiscia do ksiezy nie ma nic wspolnego. Po najrozniejszych ekscesach traca status swietych krow. Nie dziwi mnie zainteresowanie ludzimi kosciola. Tak dal 8tys dobrodziej ? tu musza sie odezwac wszystkie dzwonki alarmowe nawet u najbardziej fanatycznego wielbiciela - to powiedzial sam Jankowski- dal tak lekka reka 8 tys . To nie super expres czy fakt . To jankowski mowi o sobie. - to co ten czlowiek opowiada budzi zbyt wiele watpliwosci. Najlepiej byloby dla kregow koscielnych bysmy uwierzyli w nagonke na kosciol i nienawisc do ksiezy . Mysle ze tak nie jest. Zreszta w polskim zyciu publicznym tak sie jakos sklada ze najczesciej zlapana prawie za lape osoba publiczna mowi o nagonkach . Prosze sie rozejrzec , to byl argument albo linia obrony millera , leppera, dlugosza , jagielly , jankowskiego , petza , tego od slowikow itd. To nie jest argument ktorym sobie warto zawracac glowe. Duzo bardziej domagam sie obszenych wyjasnien od osob publicznych takich jak pralat np.Sad jest jednym zagadnieniem . Ja domagam sie wyjasnien od osoby publicznej ktora - na to wyglada naduzyla zaufanie wiernych . Odpowiedz Link Zgłoś
maly_czarny Re: OSIEM TYSIĘCY 02.08.04, 13:23 Czy ktoś, bez zbędnego i mętnego filozofowania, może mi powiedzieć, co złego jest w tym, że dał osiem tysięcy? Aha, skąd wiecie, że lekką ręką? Jankowski poświęcił temu zdarzeniu jedno zdanie, było to poniekąd wtrącenie. Nie znacie szczegółów, a takie wnioski wysnuwacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Manipulo Co złego w 8000 tysiącach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:09 Nie chce mi się wierzyć, że nie rozumiesz, co jest złego w wręczaniu nastolatkowi 8000 zł, ale wyjaśniam. Najpierw wyjaśnię Ci, z czego wywnioskowałem, że dał "lekką ręką". Właśnie z tego, że całej sprawie poświęcił jedno zdanie, w którym nawet nie zasugerował, że dowiedział się dokładnie, o co chodzi z tym długiem, komu chłopak jest winien i za co, że sprawdził te jego opowieści itp. Po prostu dał! Takie dawanie bez wnikania w szczegóły nazywa się zazwyczaj dawaniem "lekką ręką", jasne? A teraz dwa argumenty. Pierwszy mniejszej wagi. Otóż ks. Jankowski dysponuje w znacznej części pieniędzmi "z tacy", ofiarowanymi także przez ludzi naprawdę ubogich. Powinien je zatem chyba wydawać jak najroztropniej. Otóż nie chce mi się wierzyć, że w parafii ks. J. nie ma bardziej potrzebujących osób niż rozwydrzony (jak mimochodem wynika ze słów ks. J.) nastolatek. Oczywiście, można tu kontrargumentować, że wierni dają dobrowolnie i mają całkowite zaufanie do swego pasterza, więc i on ma prawo wydawać te pieniądze jak chce. Otóż - ma prawo, ale można "mieć prawo" właśnie także do czynów nieroztropnych, których jako dobre moralnie nie sposób określić. Drugi argument jest poważniejszy. Wręczenie 8000 zł nastolatkowi, który - jak sam ks. J. podkreśla - wpadł w złe towarzystwo, być może narkomanów lub przestępców, jest tym, co Ewangelia nazywa zgorszeniem, czyli bezpośrednią zachętą do złego - co zresztą widać "po owocach": sam ks. J. przyznaje, że kontakt z chłopakiem się urwał, patologia się pogłębiła. Po "świecku" można to określić jako deprawację. Deprawowanie, zwłaszcza nieletniego, jest czynem złym. Można też dodać jeszcze trzeci argument: ks. J. postąpił nieroztropnie także biorąc pod uwagę swoją własną reputację. Oto on daje chłopakowi 8000 zł na spłatę jakichś niejasnych "długów", a chłopak potem pisze list do arcybiskupa będący "alibi" dla ks. J. Czy nie stwarza to wrażenia (być może mylnego), ze owo "alibi" zostało opłacone? W każdym razie rzuca to cień na osobę ks. J., a poprzez to na Święty Kościół Katolicki, co też jest niewątpliwie złem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Duzo złego w 8000 tysiącach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:14 8000 to lekko liczac ok 2500 obiadow dla potrzebujacych dzieciakow! Rowniez dziewczynek a NIE tylko chlopcow... jasne? Taka kwote do reki daje sie szczeniakowi wlasciwie tylko w jednym wypadku - jesli zagrozi czyms takiemu "darczyncy" a ten ulegnie. Patrzmy trzezwiej na zycie i na wypowiedzi samego zainteresowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon zawodowiec do "W.M"Re: Co złego w 8.000 (8 tysiącach) zl. IP: 81.219.144.* 03.08.04, 01:07 Gość portalu: Wielki Manipulo napisał(a): "Nie chce mi się wierzyć, że nie rozumiesz, co jest złego w wręczaniu nastolatkowi 8000 zł, ale wyjaśniam (...). Najpierw (...) że dał "lekką ręką". (..) Otóż nie chce mi się wierzyć, że w parafii ks. J. nie ma bardziej potrzebujących osób niż rozwydrzony (..)Wręczenie 8000 zł nastolatkowi, który - jak sam ks. J. podkreśla - wpadł w złe towarzystwo, być może narkomanów lub przestępców, jest tym, co Ewangelia nazywa zgorszeniem, czyli bezpośrednią zachętą do złego - co zresztą widać "po owocach": sam ks. J. przyznaje, że kontakt z chłopakiem się urwał, patologia się pogłębiła. Po "świecku" można to określić jako deprawację. Deprawowanie, zwłaszcza nieletniego, jest czynem złym." I tobie tez nie starcza wyobrazni (za to masz nadmiar fantazji), ze tymi marnymi 8 tys. plnow wyrwal chlopaka z lap narkobiznesu?????? A pomyslze chwile w tym kierunku. Bo juz bawisz sie nie tylko w prokuratora alei w sedziego (samosad...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doswiadczony Re: OSIEM TYSIĘCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:10 Dla mnie jest raczej jasne, ze ten smetny pajac ulegl po prostu szantazowi malolata. To bardzo typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drewermann eugen Re: OSIEM TYSIĘCY IP: *.3miasto.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:31 JESZCZE NIECO FAKTÓW PANI MAŁGORZATO: 150 LAT TEMU Hegel PISAŁ: "Głównym rysem religii rzymskiej jest nieugiętość pewnych celów woluntarnych. ... Dlatego religia rzymska jest całkiem prozaiczna w swym ograniczeniu, celowości, użytkowości." W tej rzymskiej zasadzie Hegel upatrywał świętość jako samą formę bez treści, która włada jako siła zewnętrzna i jako "uświęcona nierówność woli i osobnego posiadania - w gruncie rzeczy religia ta może każdy rodzaj samowoli usprawiedliwić przez boskość. W kościele średniowiecznym, przedreformacyjnym, jaki zachował sie w znacznej mierze DO DNIA DZISIEJSZEGO (!), kosciół rzymski odnalazł tę samą nierówność i zewnętrzność wiążąc je w szczególności z podziałem na "duchowieństwo" i "świeckich". Hegel uważął też, że: "Świeccy są tu obcy boskości. Jest to absolutne rozdwojenie, w które kościół popadł w średniowieczu, a powstało stąd, że ŚWIĘTOŚĆ ROZUMIANO JAKO ZEWNĘTRZNOŚĆ. Duchowieństwo stawiało pewne warunki, na których świeccy mogli uczestniczyć w świętości. Cały rozwój tej nauki, jej pojmowanie, wiedza o boskości są bez reszty w posiadaniu kościoła, on ma decydować, a świeccy mogą tylko zwyczajnie wierzyć: posłuszeństwo jest ich OBOWIĄZKIEM, posłuszeństwo wiary, bez własnego pojęcia. Takie podejście uczyniło wiarę rzeczą zewnętrznego prawa i doprowadziło do przymusu i stosów". "Dalsze ustalenia i stosunki to już następstwo tej zasady. Wiedza, znajomość nauki jest czymś, do czego duch jest niezdolny, znajduje się ona w posiadaniu wyłącznie jednego stanu, który ma rozstrzygać o prawdzie. Człowiek bowiem jest zbyt niski, aby znalazł się w bezpośrednim odniesieniu do Boga, i jak już powiedziano, ghdy się do niego zwraca, trzeba mu POŚREDNIKA, ŚWIETEGO. Tak dalece zaprzecza się samej w sobie jedności tego, co boskie i ludzkie, oznajmiając, że człowiek jako taki jest niezdolny poznać boskość i zbliżyć się do niej. Przy takim oddzieleniu, w jakim człowiek znajduje się względem dobra, nie kładzie się nacisku na przemianę serca jako taką, co zakładołoby w człowieku jedność tego, co boskie i co ludzkie, za to ukazuje się człowiekowi w najstraszniejszych barwach okropności piekła, aby ratował się przed nimi nie przez jakąś poprawę, ale raczej przez coś zewnętrznego: ŚRODKAMI ŁASKI. Te jednak są świeckiemu człowiekowi nieznane, musi dać mu je do ręki kto inny, SPOWIEDNIK. JEDNOSTKA MA SIĘ SPOWIDAĆ, musi roztaczać w obliczu spowiednika wszelkie szczegóły swego postępowania i wówczas dowiaduje się, co ma uczynić. W TEN SPOSÓB KOŚCIÓŁ ZAJĄŁ MIEJSCE SUMIENIA, PROWADZIŁ JEDNOSTKI JAK DZIECI I MÓWIŁ IM, ŻE CZŁOWIEK MOŻE BYĆ UWOLNIONY OD ZASŁUŻONYCH MĘCZARNI NIE PRZEZ SWOJĄ WŁASNĄ POPRAWĘ, TYLKO PRZZ DZIAŁANIA ZEWNĘTRZNE: żadne działania z dobrej woli, tylko wykonywane na rozkaz sług kościoła jak to: uczęszczanie na mszę, dopełnianie pokuty, odmawianie modlitw, pielgrzymki, czynności pozbawione ducha, otępiające ducha i niosące ze sobą nie tylko to, że wykonywane są zewnętrznie, ale że jeszcze w dodatku można zlecić ich wykonywanie komuś innemu. Można sobie nawet ZAKUPIĆ nieco z nadwyżki dobrych postepków [ODPUSTY NADAL ISTNIEJĄ w roku 2004!!!], przypisywanych świętym, zyskując przez to błogosławieństwo, jakie niesie ono ze sobą. Dokonało się więc całkowite przesunięcie wszystkiego, co w KK uznaje się za dobre i obyczajne, człowiekowi stawia się jedynie ZEWNĘTRZNE wymagania, a te spełnia się w sposób [TAKŻE] ZEWNĘTRZNY. Tak oto w samą zasadę wolności wprowadzono stosunek absolutnego zniewolenia." A jak Małgorzato pamietamy, Jezus postulował zupełnie coś wręcz odwrotnego, skierowanego do wnętrza człowieka. To tyle słowa Hegla sprzed 150 lat. A teraz fakty z innej "beczki" - W latach 70. ub. wieku w Niemczech przeprowadzono anonimową ankietę, prosząc o dogłębne wypowiedzi duchownych KK. W efekcie jej u około 20% respondentów stwierdzono wyłaczną albo przeważającą orientację HOMOSEKSUALNĄ księży. Eksperci badający tę ankietę stwierdzaja, że jest to jednak wielkość szacunkowa, nie obejmująca wszystkich przypadków. - W innej ankiecie przeprowadzonej w tym samym kraju "... 29,6% a więc bez mała 1/3 mężczyzn należących do zakonu kapucynów (piątego co do liczebności w KK) pragnie mieć możliwość intymnego obcowania z płcią przeciwną... Jeszcze liczniejsi kapucyni, bo 36,5%, uważają, że to, iż brak im miłości ze strony kobiet, za przeszkodę na drodze wiodącej ku ukształtowaniu się (w pełni dojrzałej osobowości). Takie ustalenia przyniósł sondaż przeprowadzony przez grupę włoskich kapucynów oraz socjologów. Wyniki tego badania wywołały zaskoczenie i zaniepokojenie w Watykanie. Inny filozof niemiecki, NIETZSCHE (zm. 1900) stawiał duchowieństwu w KK przede wszystkim ten zarzut, że w drodze PASOŻYTNICZEGO ZAMACHU fałszuje ono wszelkie proste wartości: "Ksiądz rządzi przez wynalazek grzechu." W oczach Nietzschego nauka o grzechu zamienia sie w procedure, która przede wszystkim czyni człowieka potrzebującym zbawienia, tzn. CHORYM AŻ DO DUCHOWEJ I CIELESNEJ ZAGŁADY.: --"Ze wiara w pewnych okolicznościach okolicznościach uszczęśliwia, że uszczęśliwienie jeszcze nie zmienia idei obsesyjnej w słuszną, że wiara nie przenosi gór, tylko STWARZA góry, gdzie ich nie było: o tym wystarczajaco uświadamia pobieżna przechadzka po zakładzie dla obłąkanych. TYLKO NIE KSIĘDZA: gdyż on instynktownie zaprzecza, jakoby choroba była chorobą, a dom wariatów domem wariatów.Chrześcijaństwu potrzebna jest choroba, mniej więcej tak samo, jak potrzebna jest chrześcijaństwu pewna nadwyżka zdrowia: wtrącanie w chorobę to właściwy, podskórny zamiar całego systemu tych procedur zbawienia, jakie stosuje KK. A sam kościół - czyż nie jest on, jak ostateczny ideał, katolickim domem wariatów - cała Ziemia jako dom wariatów? - Człowiek religijny, jakiego chce kosciół, to typowy dekadent; okres, w którym kryzys religijny, staje się panem narodu, zawsze cechują epidemie nerwowe; (świat wewnętrzny) człowieka religijnego do złudzenia przypomina (świat wewnętrzny człowieka) nadpobudliwego i wyczerpanego; (najwyższe stany), które chrześcijaństwo zawiesiło nad ludzkością jako wartość ponad wszystkie wartości, TO FORMY EPILEPTOIDALNE: kościół czyni świetymi 'in majorem Dei honorem' [ku większej czci Boga] tylko wariatów albo wielkich oszustów..." - "Podłożem chrześcijaństwa jest uraza chorych, instynkt zwracający się przeciwko zdrowym, przeciw samemu zdrowiu. Wszystko, co udane, dumne, pyszne a przede wszystkim piękno rani jego oczy i uszy. Jeszcze raz przypominam o ... wypowiedzi Pawła: (Co słabe dla świata, co głupie dla świata, co nieszlachetne i wzgardzone dla świata, w tym Bóg sobie upodobał): oto jego formuła 'in hoc signo' [pod tym znakiem] zwyciężyła dekadencja. - Bóg na krzyżu - czy wciąż jeszcze się nie pojmuje straszliwej myśli, kryjącej się w tym symbolu? Cokolwiek cierpi, cokolwiek wisi na krzyżu, jest boskie ... My wszyscy wisimy na krzyżu, zatem jesteśmy boscy ... Tylko my jesteśmy boscy ... Chrześcijaństwo było zwycięskie, szlachetniejsze nastawienie zginęło przy nim: jak dotąd chrześcijaństwo stało się największym nieszczęściem ludzkości." - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgorzata Re: OSIEM TYSIĘCY IP: *.arcor-ip.net 02.08.04, 15:07 Drewermann ? To chyba nazwisko zyjacego pastora- filozofa ? Milo mi ze zwracasz sie do mnie osobiscie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon zawodowiec Re: OSIEM TYSIĘCY IP: 81.219.144.* 03.08.04, 00:15 Gość portalu: Wielki Manipulo napisał(a): ">Przyjechał jeszcze do mnie ostatni raz latem i poprosił o pieniądze, osiem tysięcy, opowiadał, że ma długi. Dałem mu.< Niezależnie od pozostałych faktów, ta jedna wypowiedź absolutnie kompromituje księdza prałata." Zal ci, ze nie tobie dal. I wolalbys,zeby zarobil te marne grosze na przemycie narkotykow. Tymczasem trafil na ksiedza-przemyslowca (jest ksiedzem diecezjalnym nie zakonnikiem), ktory dal mu troche SWOICH PRYWATNYCH OPODATKOWANYCH groszy PRZEMYSLEM zarobionych. Nie byly to przeciez pieniadze z tacy, bo powiedz, ile sam wrzucasz na tace??? Pewnie tyle co ja: stowke, dwie. Ledwie pewnie wystarczy na organiste i dach na kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tal Współczucie dla gen. Jaruzelskiego IP: *.tele2.pl 02.08.04, 11:50 Kilka dni temu w Polskim Radiu usłyszałem drżący (jakże dla niego nietypowy!) głosik, którym wielebny Hajnriś Jankowsk zapewniał, że to tylko kolejna nagonka - taka, jakich wiele było w stanie wojennym. Hajnriś zapewniał, że przetrwa. Otóż powiadam: nie przetrwa. Sentymentalny lud polski wprawdzie wiele jest w stanie wybaczyć sutannowemu, ale kopulacji z milusińskimi - nigdy. W tym przypadku nacisk tzw. opinii publicznej na wydanie surowego wyroku będzie wyjątkowo silny. I stanie się Hajnriś J. pensjonariuszem zakładu penitencjarnego, gdzie jego hrabiowska rzyć zazna rozkoszy kontaktu z przyrodzeniami nieco starszych, niż drzewiej lubiła, futrzaków. Całe szczęście, że legenda "Solidarności" umarła już ładnych parę lat temu, gdyż takiej śmierci z pewnością chciałaby uniknąć. W całej tej sytuacji żal mi jedynie dwóch osób: prawnej - Miasta Gdańska - i fizycznej - gen. Wojciecha Jaruzelskiego. Wskutek załamania się błyskotliwej kariery prałata z parafii Brygidy Miasto Gdańsk nie zyska kolejnej atrakcji turystycznej, jaką miał być bursztynowy ołatarz. Generał Jaruzelski zaś musi odczuwać pewien niesmak z faktu, iż wielebny przetrwał nagonki z okresu stanu wojennego, a paść mu przyjdzie pod ciężarem akt sądowych w kraju, o którego powstanie tak zawzięcie walczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Współczucie dla gen. Jaruzelskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:46 Bzdura! Niezależnie od tego czy będzie sąd i co ewentualnie sąd powie, zawsze pozostaną ludzie, którzy będą mieli inne zdanie. I nawet, jeżeli sąd wyda wyrok skazujący, będą ludzie, którzy nigdy i za nic w świecie nie uwierzą, zwalając całą winę na masońsko-żydowsko-komunistyczno-jakiśtam jeszcze spisek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orion Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.chello.pl 02.08.04, 12:08 Jesteś totalnie głupi. Ja wiem kim jest Pavel i widziałem go jak zabawiał się z młodymi chłopcami. Świadkowie to potwierdzą, juz dawno się o tym mówi, że to pedofil. No i co? łatwo na każdego coś napisać prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:09 Do Prałata! Niech się ksiądz nie dziwi naszej społecznej reakcji. Skąd mamy wiedzieć o co tu faktycznie chodzi.Dam przykład. Będąc z wizytą u znajomego mogę, a nawet było to mile widziane, wziąść jego dziecko na kolana. Jednak niedopuszczalne było by tak samo postąpić z jego piękną żoną. Są pewne niepisane zasady. To co czytamy o księdzu może sugerować najgorsze, a w bezinteresowny sponsoring trudno uwierzyć ludziom, którym nikt niczego w tym życiu nie dał za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B>U.C. Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.ds12.agh.edu.pl 02.08.04, 12:16 Ha ,ha ha, te siedem grzechów głównych na dwóch nogach jest takie dziewicze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. http://www.wprost.pl/ar/?O=64285 IP: 195.150.224.* 02.08.04, 12:32 www.wprost.pl/ar/?O=64285 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germin Wierzę Jankowskiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:37 Zawsze nienawidził żydów, kocha mercedesy, lubi młode panienki, ale żeby z chłopcem, nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierny Re: Wierzę Jankowskiemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:25 Wiara czyni cuuuuda! I zamieni ci damskie .. w meskie uda.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alastor Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.ksiazat.v.pl 02.08.04, 12:39 A co z oglądaniem filmów porno w pokoju,razem z 15 nasto latkami,przecierz Henio za nie płacił.To też kłamstwo.Zresztą nie pierwszy raz płacił Pan za pornole w Radissonie,prawda ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Gej Kochani dziennikarze, IP: *.toya.net.pl 02.08.04, 12:42 jeśli naprawdę chcecie dociec prawdy i zachować bezstronność, zadajcie prałatowi dwa proste pytania. Pierwsze, Czy jest ksiądz homoseksualistą, a drugie Dlaczego otacza ksiądz pomocą TYLKO I WYŁĄCZNIE młodych chłopców a nie na przykład dziewczynki czy całe rodziny. Zobaczycie wtedy reakcję prałata. Tylko czy stać Was na taka odwagę? Romek Gej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Kochani dziennikarze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:48 Przecież matka ministranta sprzątała na plebanii. Więc nie tylko chłopcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gejolub Re: Kochani dziennikarze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:20 Po co Romku zadawac pytania, na ktore odpowiedzi znane sa od bardzo dawna? Dano temu facetowi mozliwosc wypowiedzenia sie, a ze sie pograza to jego sprawa. jako gej sam dobrze wiesz pewnie ile w tzw. "srodowisku" kosztuje utrzymanie dyskrecji jesli w sprawe wmotany jest malolat ( i nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Mieszanie IP: 195.205.22.* 02.08.04, 12:50 Mieszane na forum są trzy różne sprawy: - Postać księdza HJ jako taka. Czyli rozwiązły tryb życia w przepychu i jego skrajne opinie. Mi osobiście to się nie podoba, ale za moje pieniądze się nie stroi i z moich nikomu nie daje - więc to jego sprawa i tych co mu na tacę kładą. - Postawa organów ścigania i całego państwa do kościoła katolickiego - i tu faktycznie (MOIM ZDANIEM) nie powinno być różnicy między kościołem i innymi instytucjami - takie same podatki itd. - DOMNIEMANA pedofilia księdza HJ - tu z kolei uważam, iż dokąd nie będzie wyroku i my nie powinniśmy obrzucać "kamieniami". Każdemu obywatelowi powinny przysługiwać takie same prawa - również domniemanie niewinności i prawo do obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trep Re: Mieszanie IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 02.08.04, 12:57 pedofile którzy nie dostali wyroku nie są pedofilami , podobnie jak alfonsi którzy nie zostali osądzeni są godnymi szacunku obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Mieszanie IP: 195.205.22.* 02.08.04, 13:06 > pedofile którzy nie dostali wyroku nie są pedofilami , podobnie jak alfonsi > którzy nie zostali osądzeni są godnymi szacunku obywatelami. Tego nie powiedziałem ;) Pedofil jest pedofilem bez względu na wyrok. Natomiast nie można kogoś publicznie oskarżyć (wydać wyrok) na podstawie niesprawdzonych doniesień. Osobiście napewno nie posłałbym swojego dziecka do osoby wobec której byłby choć cień podejrzenia o podobne skłonności. Osobiście wypisałem w przedszkolu córkę z religii po tym jak się dowiedziałem, iż siostra zakonna wyprowadza dzieci poza teren przedszkola. Normalnie dostaję zawsze przy wyjściu dzieci poza teren przedszkola (np. dom kultury) do podpisania oświadczenie, iż wyrażam na to zgodę. Natomiast "siostrzyczka" nic sobie z tego nie robiła i wyprowadzała grupę dzieci z przedszkola na "wycieczki" do kościoła lub na plebanię. Dodam, iż mieszkam w dużym mieście (jest spory ruch uliczny) a do dużej grupy nie było wystarczającej opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michele Re: Mieszanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 14:53 Ale na forum chyba mogę napisać czy wierzę w to czy prałat jest winny czy nie w oparciu o wywiad z prasy? Nie jestem sądem, mogę wyrażać opinie i nie muszę brać pod uwagę tylko dowodów przedstawionych zgodnie z kpk. Choć oczywiście na początku każdego zdania najlepiej napisać "według mnie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Mieszanie IP: 195.205.22.* 02.08.04, 15:09 Po to jest forum, aby wyrażać SWOJE opinie. Zastanawiające jest tylko zacietrzewienie coponiektórych osób atakujących oraz broniących osoby HJ ;) Mnie ta osoba napawa obrzydzeniem, jak większość księży (acz są wyjątki). Ale większość osób na forum jest całkowicie pewna, że jest on winny. Ja gdybym miał dowód na jego winę byłbym na pewno w tym wypadku dobrym obywatelem ;) Natomiast osobiście przychylam się raczej do winy prałata i chętnie zobaczyłbym osobę tego pokroju w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAN KO. Re: Mieszanie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.08.04, 09:26 TA CAŁA AFERA MEDIALNA WG MNIE JEST BARDZO NA RĘKĘ BP. GOCŁOWSKIEMU. NIE MOŻNA WYKLUCZYĆ, ŻE ZAGROŻONY LICYTACJĄ AFERALNY BISKUP ZWRÓCIŁ SIĘ DO KS. JANKOWSKIEGO O POMOC FINANSOWĄ. TEN MU JEJ ODMÓWIŁ LUB WYKRĘCAŁ SIĘ OD POMOCY. TAKICH ZNIEWAG SIĘ NIE WYBACZA. GOCŁOWSKI POSIADAJĄC WIELKIE WPŁYWY U PRAWICOWYCH KOŚCIÓŁKOWCÓW MÓGŁ TĄ MACHINĘ ANTYJANKOWSKĄ URUCHOMIĆ W SPOSÓB DYSKRETNY. KSIĘŻA ZAWSZE BRUDNĄ ROBOTĘ WYKONYWALI I WYKONUJĄ Z REGUŁY POPRZEZ OSOBY TRZECIE, SAMI POZOSTAJĄ W CIENIU,STROJĄC SIĘ W PIÓRKA POTĘG MORALNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Mieszanie IP: *.prenet.pl 02.08.04, 13:18 To wszystko prawda, tylko czy w ogóle ksiądz Jankowski stanie przed sądem? Oto jest pytanie? Czy znajdzie się odważny sędzia, jak ten (za co mu chwała i szacunek), który odważył się wydać wyrok na księdza z Tylawy, jak ten komornik, który odważył się wejść na teren księstwa Gocłowskiego (narażając się także i swoim, czyli komornikom)? Myślę też, że cierpliwość narodu (czytaj: trzeźwo myślących) powoli się wyczerpuje i kiedyś tym wypasionym, leniwym, obłudnym i zadufanym w sobie klechom wszystko się urwie. Oby jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Mieszanie IP: 195.205.22.* 02.08.04, 13:26 >Myślę też, że cierpliwość narodu (czytaj: trzeźwo > myślących) powoli się wyczerpuje i kiedyś tym wypasionym, leniwym, obłudnym i > zadufanym w sobie klechom wszystko się urwie. Oby jak najszybciej! Oby. Na całym "cywilizowanym" świecie widać już taką tendencję. Polska jest bardzo "pro-klerycka" z kilku względów. Kościół robił również dobre rzeczy - min. wsparcie dla walki z komunizmem. Innym powodem jest postać papieża, który jest Polakiem. Ale do ludzi powinno w końcu dotrzeć, że kościół jest TYLKO instytucją, a ksiądz nie jest półbogiem i wyrocznią moralną. Obłuda to osobna sprawa. Sam jak pisałem nie rozliczam ich z pieniędzy, ponieważ ich im nie daję. Ale życie jakie prowadzą jest ewidentnie sprzeczne z naukami, które głoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Mieszanie IP: *.prenet.pl 02.08.04, 13:41 Twój głos jest rozsądny i wyważony. Jednak myślę, że dajesz im pośrednio. Ot, choćby księżom katechetom (z budżetu). Czy wiesz (o tym nie wie także wielu nauczycieli), że otrzymują oni w szkołach pensje nauczycieli mianowanych (od razu). Inni, świeccy nauczyciele po studiach zdobywają kolejne stopnie awansu zawodowego: od nauczyciela stażysty przez stopień nauczyciela kontraktowego (egzamin), nauczyciela mianowanego (obecnie będzie rozmowa z komisją kwalifikacyjną) do stopnia nauczyciela dyplomowanego. Księża zaś od razu są mianowanymi. To o taką równość prawa wobec wszystkich walczył niegdyś Modrzewski? Pozdrawiam Cię serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garfield Re: Mieszanie IP: 195.205.22.* 02.08.04, 14:06 Zgadzam się z Tobą w zupełności i zdaję sobie sprawę z braku równości. Sam chciałbym mieć prowadząc działalność gospodarczą takie ulgi podatkowe ;). Niestety przyzwyczaiłem się, że w Polsce (zresztą nie tylko w Polsce) demokracja jest tylko z nazwy. Na WOSie w szkole uczono mnie, że demokracja to równość WSZYSTKICH obywateli wobec prawa. A tu w życiu okazuje się, że: - ksiądz jest nietykalny - poseł ma immunitet itd. Co do religii w szkole to jestem bardzo przeciwny. Po pierwsze konkordat wprowadził religię do szkół właśnie po to, by ksiądz mógł zgarnąć pensję. Po drugie w szkole dzieci się dzielą na chodzące i niechodzące (a szkoły państwowe z założenia powinny być świeckie). Moja córka idzie teraz do 1-szej klasy szk.podstawowej. Zrezygnowałem ze szkoły w rejonie min. ze zwzględu na religię (2 godz. tygodniowo w środku zajęć). Teraz będzie chodzić do szkoły z religią raz w tygodniu (jako ostatnia lekcja) za to z 2 godz. języka angielskiego :) Również pozdrawiam Ciebie i wszystkich myślących trzeźwo (starających się chociaż w dyskusji za bardzo nie unieść ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOA Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:14 DAŁ CZY WZIĄŁ. EMINENCJA ŻYJĄCA Z ŁASKI KURII. WIERZCIE W BOGA. ALE NIE W TAKICH ZBOCZONYCH D....W. PROPOZYCJA. KS.HENIU NA PUSTELNIKA. SUCHY CHLEB. NUL KONTAKTÓW. SPANIE W TRUMNIE Z LITYCH DECH. JAK SIĘ SPRAWDZI. DAĆ PARAFIĘ W BIESZCZADACH. TAM MA JECHAĆ BEZ NICZEGO. ODEBRAĆ MU NAWET KARTY KREDYTOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bieszczady Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:53 My w Bieszczadach nie chcemy takiego. Zbuduje nam bursztynową komnatę. Odebrać mu nawet kartę rowerową. Choć.......będzie miał pływacką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: US Re: Nie dotknąłem żadnego chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:45 A CO NA TO URZĄD SKARBOWY. DAROWIZNA W III GRUPIE JEST OPODATKOWANA. CZY JAK JEGO DOBRY ZNAJOWY Z TAMTYCH LAT WYWINIE SIĘ OD FISKUSA. A TY GŁUPKU PŁAĆ,PŁAĆ,PŁAĆ......... OD RENCINY. OD EMERYTURKI. DO SZPITALA ZAWLECZEŚ SIĘ. JAK SWOICH PASTYLEK NIE MASZ. PŁAĆ,PŁAĆ,PŁAĆ..... HENIU WIEDZIAŁ O CO WALCZYŁ. ON WALCZYŁ O SIEBIE. TYLKO PO CO DO TEGO MIESZAŁ BOGA. POLECAM GDAŃSKIEMU URZĘDOWI SKARBOWEMU ZBADANIE SPRAWY DAROWIZNY. MY WSZESCY JESTEŚMY POLACY. CZY CZARNI. CZY CZERWONI. CZY NORMALNI. Odpowiedz Link Zgłoś