Dodaj do ulubionych

I bardzo dobrze!

31.07.13, 21:22
wyborcza.biz/biznes/10,102288,14363955,Dlaczego_polskie_elektrownie_wola_wegiel_z_importu_.html?biznes=szczecin#BoxBizTxt
Pieprzyć górników i ich związki zawodowe z panem Dudą na czele!
Ja chce mieć tani prąd i los górników mi wisi. Tak jak mój los wisi im.
M.
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: I bardzo dobrze! 31.07.13, 21:29
      mariner4 napisał:

> wyborcza.biz/biznes/10,102288,14363955,Dlaczego_polskie_elektrownie_wola_wegiel_z_importu_.html?biznes=szczecin#BoxBizTxt
      > Pieprzyć górników i ich związki zawodowe z panem Dudą na czele!
      > Ja chce mieć tani prąd i los górników mi wisi. Tak jak mój los wisi im.
      > M.
      To zabawne.
      Powiedz to np Niemcom np inicjatorom wysokich ceł zaporowych na produkty solarne z Chin lub wymuszających skutecznie na polskim producencie lokomotyw i wagonów kupowanie półproduktów z rynku niemieckiego.
      Napisałeś emocjonalną banialukę.
      • nazimno Chedozysz bez sensu. Niemcy kupuja tabor w Polsce: 31.07.13, 21:40

www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/deutsche-bahn-kauft-zuege-bei-neuem-lieferanten-in-polen-a-856637.html
        Teraz ocen sam, kto jest autorem banialuk.
        • nazimno I szczegoly kontraktu z "PESA" 31.07.13, 21:43

www.ftd.de/unternehmen/handel-dienstleister/:verzoegerte-lieferungen-deutsche-bahn-ordert-zuege-in-polen/70092417.
          Zwroc uwage na liczby, jesli potrafisz.
      • mariner4 Tak się składa, że 31.07.13, 21:46
        rynek węgla miałem opanowany z racji zawodu. I zawsze mnie wq.... przepłacanie polskiego węgla.
        Szwedzi kiedyś też się wq.... i zamknęli kopalnie z ich tradycyjnym "bogactwem narodowym", magnetytową rudą żelaza i zaczęli ją importować z brazylijskich odkrywek. I dobrze na tym wyszli. A ich ruda i tak nie zginie.
        Nawiasem mówiąc mamy te same złoża na Suwalszczyźnie. Suwalska anomalia magnetyczna.
        Żeby jakiś debil nie chciał tylko tego wykopać.
        M.
        • mariner4 To co napisali inni dyskutanci pominąłem, 31.07.13, 21:50
          bo to oczywiste. Niemcy (i nie tylko) kupują pociągi i autobusy też, choć maja MANa.
          To jest biznes.
          Natomiast mam dosyć płacenia podatków na 40 letnich emerytów górniczych.
          M.
          • nazimno Niemiecki wegiel - sytuacja: 31.07.13, 21:55

www.gvst.de/dokumente/fachbeitraege/Luebke_GA09_06.pdf
            • nazimno I jeszcze to: 31.07.13, 21:57

www.gvst.de/dokumente/fachbeitraege/Mire_1-13_Editorial_und_News.pdf
          • zoil44elwer Re: To co napisali inni dyskutanci pominąłem, 01.08.13, 10:00
            Widziałeś 40-letniego górnika emeryta? Bo ja TU na Górnym Sląsku takiego nie widziałem i o takim nie słyszałem!
        • hummer Re: Tak się składa, że 31.07.13, 22:38
          mariner4 napisał:

> rynek węgla miałem opanowany z racji zawodu. I zawsze mnie wq.... przepłacanie
          > polskiego węgla.
          > Szwedzi kiedyś też się wq.... i zamknęli kopalnie z ich tradycyjnym "bogactwem
          > narodowym", magnetytową rudą żelaza i zaczęli ją importować z brazylijskich odk
          > rywek. I dobrze na tym wyszli. A ich ruda i tak nie zginie.

Zamyka się kopalnię po wyczerpaniu złoża. Z zalanej kopalni marny pożytek. Często jest już nie do odzyskania.

Jak się już zrobiło dziurę w ziemi (za niemałe pieniądze) to trzeba z tej dziury wybrać tyle ile tam jest. A potem można importować. Na cholerę ktoś kopie szyb by go potem zalać?
          • mariner4 W sprawach technicznych nie bede dyskutował 01.08.13, 08:19
            bo się nie znam. Szwedzi zamknęli niewyeksploatowane kopalnie rudy. Może tam nie zalewa? Nie wiem. Woziłem kiedyś rudę z Lulei na Zatoce Botnickiej i z Narviku. Pamiętam jak zdemontowali taśmowce załadowcze i zamontowali wielkie dźwigi wyładowcze.
            Miałem kolegę szychę z Dolnej Odry. Mówił, że gdyby im wolno było importować węgiel, to byłoby o wiele dla nich taniej. Teraz ta elektrownia ma kłopoty finansowe.
            Są pewne granice społecznego sponsorowania.
            M.
            • hummer Re: W sprawach technicznych nie bede dyskutował 01.08.13, 10:33
              mariner4 napisał:

> bo się nie znam. Szwedzi zamknęli niewyeksploatowane kopalnie rudy. Może tam ni
              > e zalewa?

Zależy jak kopali, czy tak jak w Złotym Stoku, czy w głąb. Jak kopalnia głębinowa musi zalać.
              Kopalni głębinowej nie odtworzysz po zamknięciu ot tak przecinasz wstęgę i otwarte.
              A ceny na rynku się zmieniają. Po zamknięciu Złotego Stoku ceny arsenu poszły na świecie bodajże 20 razy. To dział gospodarki, gdzie ceny potrafią się zmienić z dnia na dzień, jednocześnie przywracanie produkcji, trwa latami, jak nie dłużej.

Przykładem są ziemie rzadkie. Chińczycy cenami poniżej kosztów wykończyli konkurencję na świecie, po czym podnieśli ceny bardzo znacznie coś koło 100 razy, albo i więcej.
              Mija dekada, a świat z produkcją dopiero rusza na nowo.
              • mariner4 Węgiel jest pospolitszy 01.08.13, 11:52
                Polskie kopalnie muszą konkurować z odkrywkami. To one dyktują ceny na rynku. My tylko możemy korzystać z koniunktury nie mając na nią wpływu.
                Przykład chiński jest chybiony. My nie mamy pozycji monopolisty, jak oni. Zresztą świat jest duży i nie wiadomo czy tych metali nie znajdą gdzie indziej.
                M.
                • hummer Re: Węgiel jest pospolitszy 01.08.13, 12:12
                  mariner4 napisał:

> Polskie kopalnie muszą konkurować z odkrywkami. To one dyktują ceny na rynku. M
                  > y tylko możemy korzystać z koniunktury nie mając na nią wpływu.
                  > Przykład chiński jest chybiony. My nie mamy pozycji monopolisty, jak oni. Zresz
                  > tą świat jest duży i nie wiadomo czy tych metali nie znajdą gdzie indziej.

60% złóż światowych jest w Chinach.
                  A z kopalniami węgla. Sprzedać Czechom jak chcą kupić, ale za cholerę nie zalewać.
                  • mariner4 Jak chcą, niech kupują. 01.08.13, 12:18
                    Lepiej sprzedać, niż zalać.
                    M.
          • zoil44elwer Re: Tak się składa, że 01.08.13, 10:07
            "Dokładają" do kopalń(KWK)? A Czesi chcą kupować polskie kopalnie by.....do nich dopłacać? GŁUPIE PEPIKI!
            • hummer Re: Tak się składa, że 01.08.13, 10:35
              zoil44elwer napisał:

> "Dokładają" do kopalń(KWK)? A Czesi chcą kupować polskie kopalnie by.....do nic
              > h dopłacać? GŁUPIE PEPIKI!

Najlepsze jest to, że kopalnię należy zalać, zamiast sprzedać Czechom.
              • zoil44elwer Re: Tak się składa, że 01.08.13, 10:44
                Widocznie Pepiki nie chcą dać odpowiednim ludziom a raczej psom ogronika tzw bakszyszu(łapówki)
                --
                Ach gdyby tak od razu każdy zrozumieć mógł,że lepsza droga bez drogowskazów niż drogowskazy bez dróg(SJ Lec)
        • zoil44elwer Re: Tak się składa, że 01.08.13, 10:38
          Tak się składa że 1 sierpnia jest rocznica zniesienia cen urzędowych przez Balcerowicza.Ale nie urzędowych cen węgla więc kopalnie musiały przez lata sprzedawać węgiel po cenach poniżej kosztów wydobycia.Więc wpadły w długi a odsetki od nich są dziś w cenie węgla.
          • mariner4 Fajnie, ale 01.08.13, 11:54
            co da uwolnienie cen węgla, skoro w Rotterdamie można go kupić za 79-80usd/t?
            Tylko cła zaporowe, ale czy konsument to zaakceptuje? Wyższe ceny energii to wyższe wszystkie ceny.
            M.
            • hummer Re: Fajnie, ale 01.08.13, 12:15
              mariner4 napisał:

> co da uwolnienie cen węgla, skoro w Rotterdamie można go kupić za 79-80usd/t?
              > Tylko cła zaporowe, ale czy konsument to zaakceptuje? Wyższe ceny energii to wy
              > ższe wszystkie ceny.

Kopalnia Klasa Qir / Ar / Str Cena netto [zł]/tonę
              Budryk 21/25/10 270,00 zł
    • losiu4 Re: I bardzo dobrze! 31.07.13, 22:03
      jeśli jest gdzieś tańszy węgiel to czemu z niego nie skorzystać? Natomiast pogoniłbym lewusów jewroełropejskich z ich "zielonymi certyfikatami"

Pozdrawiam

Losiu
      • bing_bang1 Re: I bardzo dobrze! 31.07.13, 22:31
        losiu4 napisał:

> jeśli jest gdzieś tańszy węgiel to czemu z niego nie skorzystać? Natomiast pogo
        > niłbym lewusów jewroełropejskich z ich "zielonymi certyfikatami"
        >
        > Pozdrawiam
        >
        > Losiu

Węgiel tańszy jest w Australii,Nowej Zelandii i w Chinach.
        Jest tylko jeden mały problem, to koszty transportu.

• man_sapiens Re: I bardzo dobrze! 01.08.13, 09:51
        > jeśli jest gdzieś tańszy węgiel to czemu z niego nie skorzystać?

Jedynym powodem jest strach przed terrorystami Dudy.
        Polski węgiel byłby jeszcze droższy, gdyby doliczyć jego ceny koszty emerytur górniczych. Otwarcie importu taniego węgla oznaczałoby zamknięcie większości kopalń.
        • bing_bang1 Re: I bardzo dobrze! 01.08.13, 18:54
          man_sapiens napisał:

> > jeśli jest gdzieś tańszy węgiel to czemu z niego nie skorzystać?
          >
          > Jedynym powodem jest strach przed terrorystami Dudy.
          > Polski węgiel byłby jeszcze droższy, gdyby doliczyć jego ceny koszty emerytur g
          > órniczych. Otwarcie importu taniego węgla oznaczałoby zamknięcie większości kop
          > alń.

Nie wiesz o czym mówisz, pisać na FK może każdy dureń.

• zoil44elwer Re: I bardzo dobrze! 01.08.13, 10:22
        Najtańszy węgiel(ukraiński) loco Rotterdam-126 USD/T ! Kto i po co robi cenowy tyjater liczb o drogim,polskim węglu?
        • mariner4 Ceny się wahają. 01.08.13, 11:56
          Teraz to 80 usd.
          Poza tym o jakim węglu mówisz? Energetycznym, czy koksującym?

M.
          • zoil44elwer Re: Ceny się wahają. 01.08.13, 12:25
            mariner4 napisał:

> Teraz to 80 usd.
            > Poza tym o jakim węglu mówisz? Energetycznym, czy koksującym?
            >
            > M.
            Węgiel energetyczny-126 USD/T
            Węgiel koksujący -120 euro/t
            Ceny New World Resources,przeciętne i loco Rotterdam.
    • mariner4 Stawki frachtowe 01.08.13, 08:32
      "W ostatnim tygodniowym notowaniu wrzenia 2012r. stawki frachtowe dla
      ładunków typu cape do portów ARA wynosiły odpowiednio:
      - z Puerto Bolivar (Kolumbia) (wielki port węglowy)
      - 9,55 USD/t (w porównaniu z pierwszym notowaniem - wzrost o 0,95
      USD/t),
      - z Hampton Roads (USA) - 9,85 USD/t (wzrost o 0,85 USD/t),
      - z Richards Bay (RPA) - 7,20 USD/t (wzrost o 1 USD/t"
      Fracht podnosi cenę węgla o około 30-40 PLN za tonę. Wożą to wielkie masowce 100 -250 tys ton jeden shipment.
      Koszt przewozu węgla z Rotterdamu, gdzie te wielkie statki wyładowują nie jest wyższy niż ze Śląska.
      Wklep do Googla zwrot "Stawki frachtowe węgla" to więcej poczytasz.
      M.
      • gat45 Re: Stawki frachtowe 01.08.13, 08:37
        Czy stawka frachtowa obejmuje też załadunek i rozładunek, czy tylko fracht sensu stricto ?
        • des4 Re: Stawki frachtowe 01.08.13, 08:59
          zależy od warunku kontraktu loco albo franco plus dodatkowe terms of trade
          • gat45 Re: Stawki frachtowe 01.08.13, 09:03
            Właśnie o to mi chodzi. Jakie stawki zacytował nam Mariner4 ? Bo jeżeli do nich trzeba jeszcze doliczyć transport z kopalni do portu zamorskiego, plus dockerow po obu stronach, to porównanie kosztu węgla rozładowanego w polskiej elektrowni może się zasadniczo zmienic.
            • des4 Re: Stawki frachtowe 01.08.13, 09:06
              w podawanych cenach ok. 70 USD/tona dla węgla amerykańskiego jest to cena loco poslki odbiorca

nie podam linku, ale z rok temu czytałem kalkulację handlową
              • gat45 Re: Stawki frachtowe 01.08.13, 09:11
                Dziękuję, wyjaśniłeś mi
                Linkiem się nie przejmuj, nie zamierzam kupić sobie kilku ton węgla z RPA :)
            • mariner4 Nie zasadniczo. Minimalnie. 01.08.13, 11:46
              Pracownicy nowoczesnego terminalu, to kilka osób na zmianie.
              Czas-kilkanaście godzin. Podstawowym składnikiem kosztów przewozu to paliwo okrętowe.
              M.
        • mariner4 To trochę skomplikowane. 01.08.13, 11:43

Zwykle Charter Party (umowa czarterowa) ma szereg klauzul o w wzajemnych obowiązkach umawiających się stron. Są różne rodzaje czarterów - Jest na ten temat opasła książka.
          Przeładunki są stosunkowo tanie na nowoczesnych terminalach. Masowiec 100 tys ton można zasypać ładunkiem w kilkanaście godzin. Wydajność taśmowców sięga nawet kilkunastu tysięcy ton na godzinę. przejazdy urządzeń załadowczych z luku na luk zajmują czas. Można przyjąć, że taki statek ładuje poniżej doby. W każdym razie operacje te nie mają większego wpływu na cenę. Nie znam stawek portowych.
          Podstawowe znaczenie mają koszty wydobycia, znacznie niższe w odkrywkach niż w naszych kopalniach głębinowych. Jeden koło czerpak na odkrywce zastępuje legion górników dołowych.
          Inną sprawą jest, że węgiel pozostawiony pod ziemią nie zginie. Będą niwe technologie to można wrócić do niego. Ale to już nie moja domena.
          • volupte Re: To trochę skomplikowane. 01.08.13, 12:04
            Ponoć zginie. Któryś tu o nieodwracalnym zalaniu gaworzył. Wieliczka od setek lat stoi niezalana:-)
            • hummer Re: To trochę skomplikowane. 01.08.13, 17:20
              volupte napisał:

> Ponoć zginie. Któryś tu o nieodwracalnym zalaniu gaworzył. Wieliczka od setek l
              > at stoi niezalana:-)

Co innego słup solny (nawet gaz się w takich przechowuje).
              Z KGHM czy kopalni węgla kamiennego trzeba cały czas wypompowywać wodę.
              • mariner4 Myślę, że masz rację, Ja się na tym nie znam 01.08.13, 17:50
                więc nie będę polemizował. Wiem tylko, że poniżej pewnego poziomu wykopu może pojawić sie woda.
                Tam jak na przykład znane szczecińskie Jezioro Szmarargdowe, Jak się wkopali głębiej musieli pompować wodę. po jakiejś awarii całe wyrobisko się napełniło tworząc to urokliwe jeziorko.
                Ale nie wypowiem sie na temat rachunku ekonomicznego zaprzestania wydobywania węgla. W końcu nie w jednym europejskim kraju zaprzestano kopać węgiel. O szkodach górmniczych nie wspomnę.
                M.
                • bing_bang1 Re: Myślę, że masz rację, Ja się na tym nie znam 01.08.13, 18:59
                  mariner4 napisał:

> więc nie będę polemizował. Wiem tylko, że poniżej pewnego poziomu wykopu może p
                  > ojawić sie woda.
                  > Tam jak na przykład znane szczecińskie Jezioro Szmarargdowe, Jak się wkopali gł
                  > ębiej musieli pompować wodę. po jakiejś awarii całe wyrobisko się napełniło two
                  > rząc to urokliwe jeziorko.
                  > Ale nie wypowiem sie na temat rachunku ekonomicznego zaprzestania wydobywania w
                  > ęgla. W końcu nie w jednym europejskim kraju zaprzestano kopać węgiel. O szkoda
                  > ch górmniczych nie wspomnę.
                  > M.

Q...wa... gdybyś wiedział o tym jakim jesteś dyletantem.
                  Bosze- coś "Polskie" przez tak liczne wieki.
    • tornson Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewolnika 01.08.13, 10:43
      Nie wiem jakim trzeba być debilem by pluć na związki zawodowe i tym samym chcieć powrotu XIX wiecznego wyzysku.
      • zoil44elwer Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 10:46
        Kapitaliści i ich sługusy nie są debilami.
        • volupte Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 12:01
          Ale komuniści to juz tak:-)
        • tornson Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 12:24
          zoil44elwer napisał:

> Kapitaliści i ich sługusy nie są debilami.
          Ci którzy czerpią z tego złodziejstwa frukty nie, to sqrwysyny działające świadomie. Ale takie gołodupce jak marynarzyk to poprostu pożyteczni idioci.
      • volupte Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 12:00
        Ty nadal nie rozumiesz ze na świecie jest nie tylko siła najemna , ale i przedsiębiorcy dla który ZZ to zło konieczne.
        • tornson Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 12:26
          volupte napisał:

> Ty nadal nie rozumiesz ze na świecie jest nie tylko siła najemna , ale i przed
          > siębiorcy dla który ZZ to zło konieczne.
          Co innego przedsiębiorca, a co innego cwaniaczek i wyzyskiwacz który traktuje pracowników jak niewolników i kantuje państwo na podatkach. Tych drugich trzeba tępić bezwzględnie.
        • zoil44elwer Re: Kolejny pożyteczny idiota o mentalności niewo 01.08.13, 12:33
          NSZZ Solidarność pasił kapitalistom gdy był(do 1999) dla nich parasolem ochronnym.
          • bing_bang1 Re: Marynarzyku... 01.08.13, 19:22
            Gdybyś wiedział coś o cenach rynkowych węgla kamiennego,kosztach załadunku,kosztach przewozu i wyładunku, mógłbyś zachwycić.
            Zachwycasz owszem, ale swoją bezdenna głupotą.
            Spuszczam ciż z wodą do klozetu.

• inocom Ty też obalasz rząd :) 25.06.14, 17:04
      mariner4 napisał:

> wyborcza.biz/biznes/10,102288,14363955,Dlaczego_polskie_elektrownie_wola_wegiel_z_importu_.html?biznes=szczecin#BoxBizTxt
      > Pieprzyć górników i ich związki zawodowe z panem Dudą na czele!
      > Ja chce mieć tani prąd i los górników mi wisi. Tak jak mój los wisi im.
      > M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka