17.07.14, 17:15
Czarny pijar a chyba ponad milion zapisze sie do OFE. To byłby sukces i dobrze o tych kilku procentach swiadczy.www.analizy.pl/fundusze/newsletter/16859/ZUS-czy-OFE:-O-czym-decydujesz.html?c=17062500010&id_miejsca=3&fm=12196&fc=12196&s=NLD_OW_TYT&_m=NEWSLETTER&_d=2014-07-16&_s=QW5hbGl6eS5wbCAtIE5ld3NsZXR0ZXIgZHppZW5ueSAxNi8wNy8yMDE0&_t=1405480535&_e=d21hbEBvcC5wbA==
Obserwuj wątek
    • volupte Re: OFE 23.07.14, 17:21
      Obudzili się ? Pobudka !finanse.wp.pl/kat,1033719,title,ZUS-Do-22-VII-na-pozostanie-w-OFE-zdecydowalo-sie-802-408-osob,wid,16774738,wiadomosc.html
    • niegracz Re: OFE 23.07.14, 21:40
      volupte napisał:

> Czarny pijar a chyba ponad milion zapisze sie do OFE. To byłby sukces i dobrze o tych kilku procentach swiadczy. .
      .
      Jaki czarny pijar ?

- wciskano kit ludzion na temat OFE które rzekomo miały pomnażac pieniadze
      - ak ze emeryt bedzie spędzał czas na wojqażach po swiecie.

-brak jest rzetelnej informacji o OFE a nadal pojawia sie w pijarze watek Pola Cudów

• inocom Milion jeleni nie wystarczy 23.07.14, 21:41
      Podniosą opłaty :)
      • volupte Re: Milion jeleni nie wystarczy 24.07.14, 17:23
        Tak uważasz? Raczej bedą musiały się łączyć.Zostanie kilka. Na razie jest tak.www.analizy.pl/fundusze/newsletter/16888/Rekordowa-liczba-deklaracji-w-sprawie-OFE.html?c=28181604012&id_miejsca=3&fm=12196&fc=12196&s=NLD_OW_TYT&_m=NEWSLETTER&_d=2014-07-23&_s=QW5hbGl6eS5wbCAtIE5ld3NsZXR0ZXIgZHppZW5ueSAyMy8wNy8yMDE0&_t=1406085368&_e=d21hbEBvcC5wbA==
      • lepkie.lapki Liczy się jakość a nie ilość 24.07.14, 21:06
        Ważne, jaki procent przekazywanych wcześniej składek zostanie w OFE, a nie liczba członków.
        • inocom Re: Liczy się jakość a nie ilość 28.07.14, 16:43
          lepkie.lapki napisał:

> Ważne, jaki procent przekazywanych wcześniej składek zostanie w OFE, a nie licz
          > ba członków.

Myślisz, że Ci co naprawdę maja kasę, nie inwestują jej sami, tylko czekają na OFE? :)
          By te już za same wpłynięcie środków wzięły prowizję?
    • sclavus Re: OFE 24.07.14, 17:44
      ... zapłaczą się po przejściu na emeryturę...
    • lepkie.lapki Re: OFE 24.07.14, 21:01
      W kraju, w którym praktycznie nie istnieje powszechne nauczanie ekonomii i gdzie starsi ludzie mają umysły zryte działającą dziesięciolecia komunistyczną propagandą a młodsi - współczesną propagandą socjalistyczną, to przyzwoity wynik. Podobnie jak wyniki tych badań:

finanse.wp.pl/kat,1040357,title,IW-i-Raiffeisen-Polbank-Stan-wiedzy-ekonomicznej-Polakow-jest-niepokojaco-niski,wid,16777249,wiadomosc.html?ticaid=113245
      • niegracz Re: OFE 24.07.14, 21:28
        lepkie.lapki napisał:

> W kraju, w którym praktycznie nie istnieje powszechne nauczanie ekonomii i gdzi
        > e starsi ludzie mają umysły zryte działającą dziesięciolecia komunistyczną prop
        > agandą a młodsi - współczesną propagandą socjalistyczną, to przyzwoity wynik. P
        > odobnie jak wyniki tych badań:
        >.
        A jak oceniasz swoją ? Której grupie sie plasujesz ?
        Polacy nie orientują się w możliwościach oszczędzania i pomnażania kapitału - większość nie zna wartości ubiegłorocznej inflacji od której zależy oprocentowanie produktów bankowych, a połowa nie wie, co to jest RRSO, wynika z raportu opracowanego przez Instytut Wolności i Raiffeisen Polbank.

- Co bys poradziłw zakresie pomnażania kapitału ludziom z zarobkami 1300-1500 zł?
        -Co sądzisz o nowomowie finansjery - np - produkty bankowe - co produkuja banki ?
        • lepkie.lapki Re: OFE 24.07.14, 21:50
          > - Co bys poradziłw zakresie pomnażania kapitału ludziom z zarobkami 1300-1500 zł?

Co? Dokształcać się, uczyć, generalnie wziąć się za siebie. Wystarczy przestać być wyznawcą kościoła "należy mi się". Sam kiedyś byłem socjaluchem, sam tyle zarabiałem, ale na szczęście to przeszłość. Wystarczyło kilka lat edukacji ekonomicznej przez oglądanie telewizji biznesowej (teraz praktycznie zlikwidowanej) - TVN-owi niech będą dzięki - i zainwestowanie na GPW w odpowiednim momencie. Każdy szarak mógł zrobić to samo, co ja.

> -Co sądzisz o nowomowie finansjery - np - produkty bankowe - co produkuja ban
          > ki ?

Usługa to też produkt.
          • niegracz Re: OFE 24.07.14, 22:07
            lepkie.lapki napisał:

Wystarczyło kilka lat edukacji ekono
            > micznej przez oglądanie telewizji biznesowej (teraz praktycznie zlikwidowanej)
            > - TVN-owi niech będą dzięki - i zainwestowanie na GPW w odpowiednim momencie. K
            > ażdy szarak mógł zrobić to samo, co ja.
            .
            acha
            czyli naganiacz do Gry Giełdowej
            jeleni szukasz :)))
            • lepkie.lapki Re: OFE 24.07.14, 22:28
              Ja już jestem po drugiej stronie i nie mam żadnego interesu w tym, żeby kogoś naganiać do tej "gry". Kiedy Tusk czy ktoś inny zaorze polską giełdę, to powiem, że mówi się trudno i przeniosę się na inną. O frekwencję na zagranicznych rynkach akcji raczej nie muszę się martwić.
              • niegracz Re: OFE 25.07.14, 09:11
                lepkie.lapki napisał:

> Ja już jestem po drugiej stronie i nie mam żadnego interesu w tym, żeby kogoś n
                > aganiać do tej "gry". Kiedy Tusk czy ktoś inny zaorze polską giełdę, to powiem,
                > że mówi się trudno i przeniosę się na inną. O frekwencję na zagranicznych rynk
                > ach akcji raczej nie muszę się martwić.

.
                wpisujesz podobne teksty jak
                ci co chwala się że po przeszkoleniu w hazardowej grze pienieżnej zwanej forex
                nie martwią sie juz o zarobki
                i polecają innym
                • jane-panzram Re: OFE 28.07.14, 20:09
                  myślę dokładnie to samo ;)
      • remez2 Re: OFE 25.07.14, 20:29
        W ultraliberalnych Stanach Zjednoczonych prowizja od składek emerytalnych w prywatnych funduszach pobierana jest od wypracowanych zysków, a nie od samego faktu przelania środków na ich konta.
        • volupte Re: OFE 25.07.14, 20:38
          I słusznie.
        • niegracz gdzie jest prof.Góra i inni naciągacze ? 26.07.14, 10:33
          remez2 napisał:

> W ultraliberalnych Stanach Zjednoczonych prowizja od składek emerytalnych w pry
          > watnych funduszach pobierana jest od wypracowanych zysków, a nie od samego fakt
          > u przelania środków na ich konta.

...........
          w Polsce stworzono mechanizm wyciagniecia ogromnych pieniedzy - za nic
          autorzy: prof. Góra , Buzek i kto tam jeszcze
          • remez2 Re: gdzie jest prof.Góra i inni naciągacze ? 26.07.14, 10:41
            niegracz napisał:
            Mają się świetnie. Np. jeden z nich prowadzi Forum Obywatelskiego Rozwoju. Inny jest parlamentarzystą PE, a kasę zrobiło wielu.
            • niegracz Re: gdzie jest prof.Góra i inni naciągacze ? 26.07.14, 10:52
              remez2 napisał:

> niegracz napisał:
              > Mają się świetnie. Np. jeden z nich prowadzi Forum Obywatelskiego Rozwoju. Inny
              > jest parlamentarzystą PE, a kasę zrobiło wielu.

- dlaczego dziennikarze - teraz gdy jest taka potrzeba wyjasniania czym jest OFE
              nie zwracają sie do autorów reformy ?
              • remez2 Re: gdzie jest prof.Góra i inni naciągacze ? 26.07.14, 11:04
                niegracz napisał:
                > - dlaczego dziennikarze - teraz gdy jest taka potrzeba wyjasniania czym
                > jest OFE
                > nie zwracają sie do autorów reformy ?
                Prawdopodobnie dlatego, że po ujawnieniu szczegółów ci, którzy by pozostali, zmieściliby się na jednej kanapie.
      • tornson Nick dobrałeś sobie idealny. 28.07.14, 18:44
        lepkie.lapki napisał:

> ... [bełkot nie warty wspomnienia] ...
    • humbak Re: OFE 24.07.14, 22:10
      Za parę lat pewnie Doniu, albo jakiś następny chapnie resztę, bo reformować systemu im się nie chce, bydlakom jednym (mam na myśli zarówno obecnych, jak i poprzednich).
      • lepkie.lapki Re: OFE 24.07.14, 22:18
        To oczywiste i chyba większość zapisujących się do OFE po raz wtóry, zdaje sobie z tego sprawę. Dla części z nich to zapisanie się to pewnie niemy głos sprzeciwu wobec haniebnych decyzji "liberalnego" rządu pana Tuska.
        • humbak Re: OFE 24.07.14, 22:26
          Mnie tego nie musisz tłumaczyć.
      • volupte Re: OFE 24.07.14, 22:28
        Na razie nie ma potrzeby. Ale z czasem beda musiały , a za 3-4 lata znów dojdziemy do 60% długu i kto wie co politycy zrobia . Gładko im idzie rabunek:-( Tu nieźle gostek opisal przyszłosć
        ppcg.com.pl/blog/co-sie-stanie-z-gielda-po-reformie-ofe/
        • niegracz Re: OFE 25.07.14, 08:51
          volupte napisał:

> Na razie nie ma potrzeby. Ale z czasem beda musiały , a za 3-4 lata znów dojdzi
          > emy do 60% długu i kto wie co politycy zrobia . Gładko im idzie rabunek:-( Tu
          > nieźle gostek opisal przyszłosć
          > ppcg.com.pl/blog/co-sie-stanie-z-gielda-po-reformie-ofe/
          .
          bełkot, demagogia, nowomowa

Może się zdarzyć, że ten negatywny wpływ reformy OFE na polską giełdę zostanie wykorzystany przez zagraniczne instytucje finansowe do obkupienia się polskimi akcjami. Ich popyt (a możliwości mają dużo większe niż polskie fundusze) może w dużym stopniu zamortyzować twarde lądowanie GPW. Implikacją tego będzie fakt, że kupując polskie akcje (niezależnie od wyceny) staną się udziałowcami dotychczas polskich spółek. Innymi słowy nastąpi dalsza wyprzedaż majątku narodowego poprzez giełdę i w imię ratowania budżetu.

albo jeszcze lepsze to : :)))))
          musimy się zatroszczyć we własnym zakresie, deklarując pozostanie w OFE oraz poprawiając bilans zatrudnionych w stosunku do emerytów uprawnionych do świadczeń. Niekorzystnych procesów demograficznych nie da się odwrócić w krótkim czasie, ale im więcej zatrudnionych będzie odprowadzało składki, tym lepiej dla polskiej giełdy i akcji. Czyli więcej miejsc pracy, niższe bezrobocie, więcej dzieci, więcej osób pozostających w OFE. To pomoże zniwelować niekorzystny bilans.

szczególnie to więcej dzieci- stosunkowo latwe do wykonania- przez chcących
          • inocom Re: OFE 25.07.14, 21:36

Bełkot. Ci co już są na giełdzie i tak zgodzili się przekazać własność swoich firm. Chyba, że zachowali ponad 50% akcji dla siebie.

> albo jeszcze lepsze to : :)))))
            > musimy się zatroszczyć we własnym zakresie, deklarując pozostanie w OFE ora
            > z poprawiając bilans zatrudnionych w stosunku do emerytów uprawnionych do św
            > iadczeń.
            Niekorzystnych procesów demograficznych nie da się odwrócić w krót
            > kim czasie, ale im więcej zatrudnionych będzie odprowadzało składki, tym lepiej
            > dla polskiej giełdy i akcji. Czyli więcej miejsc pracy, niższe bezrobocie,
            > więcej dzieci
            , więcej osób pozostających w OFE. To pomoże zniwelować niekor
            > zystny bilans.

>
            > szczególnie to więcej dzieci- stosunkowo latwe do wykonania- przez c
            > hcących

Kolejny bełkot. To co za czasów młodości naszych rodziców robiła brygada kopaczy z łopatami przez tydzień, dziś robi ich wnuk w godzinę, jako operator koparki. Wartość wykonanej pracy zmieniła się o rzędy. Jeden wnuk jest w stanie zapracować na rzeszę dziadków.
        • tornson Re: OFE 28.07.14, 18:52
          volupte napisał:

> Na razie nie ma potrzeby. Ale z czasem beda musiały , a za 3-4 lata znów dojdzi
          > emy do 60% długu i kto wie co politycy zrobia . Gładko im idzie rabunek:-( Tu
          > nieźle gostek opisal przyszłosć
          > ppcg.com.pl/blog/co-sie-stanie-z-gielda-po-reformie-ofe/

Niech debile potworzą jeszcze więcej specjalnych stref ekonomicznych, niech jeszcze bardziej obniżą podatki, niech jeszcze obniżą płacę minimalną, zalegalizują zatrudnianie na czarno, wedle neoliberalnych fanatyków napewno pomoże...
      • tornson Re: OFE 28.07.14, 18:50
        humbak napisał:

> Za parę lat pewnie Doniu, albo jakiś następny chapnie resztę, bo reformować sys
        > temu im się nie chce, bydlakom jednym (mam na myśli zarówno obecnych, jak i pop
        > rzednich).
        Jakie reformowanie proponujesz? Bo OFE i cały chory system kapitałowy to "reformowanie" poprzez radykalne obniżanie emerytur. ZUS na pierwszy rzut oka wydaje się nie lepszy, tyle że ZUS jest państwowy i w wyborca może wymusić na politykach powrót do systemu solidarności społecznej, albo wyższą rewaloryzację emerytur, na złodziejach z OFE niczego się nie wymusi.
        A reformować owszem trzeba, w pierwszej kolejności uwalić śmieciówki i ścigać złodziei zatrudniających pracowników na czarno.
    • volupte Re: OFE 25.07.14, 20:22
      Co im ? Oni chyba tak po złości .biznes.onet.pl/zus-906729-tys-osob-zdecydowalo-sie-przekazac-czes,18493,5649319,3790557,251,1,news-detal
    • volupte Re: OFE 28.07.14, 15:15
      www.bankier.pl/wiadomosc/Wiekszosc-internautow-deklaruje-wybor-OFE-Co-trzeci-stawia-na-ZUS-3172095.html Słabiutko.
      • inocom Re: OFE 28.07.14, 16:45
        volupte napisał:

> www.bankier.pl/wiadomosc/Wiekszosc-internautow-deklaruje-wybor-OFE-Co-trzeci-stawia-na-ZUS-3172095.html Słabiutko.

Wiesz, że łamiesz prawo? Reklama OFE jest zakazana.
        • volupte Re: OFE 28.07.14, 18:24
          Zgłos do prokuratury:-)
          • inocom Re: OFE 28.07.14, 18:27
            volupte napisał:

> Zgłos do prokuratury:-)

akurat jestem za wolnością, w tym słowa. Tylko Cię poinformowałem, że łamiesz Tuskowe prawo.
            • volupte Re: OFE 28.07.14, 18:34
              A tu reklama ZUSu .finanse.wp.pl/kat,1033719,title,Pokolenie-1600-czyli-emeryci-walcza-o-przezycie,wid,16774855,wiadomosc.html?ticaid=1132a2&_ticrsn=3 Wolno?
              • inocom Re: OFE 28.07.14, 18:40
                volupte napisał:

> A tu reklama ZUSu .finanse.wp.pl/kat,1033719,title,Pokolenie-1600-czyli-emeryci-walcza-o-przezycie,wid,16774855,wiadomosc.html?ticaid=1132a2&_ticrsn=3 Wolno?

ZUSowi wolno.
                • volupte Re: OFE 28.07.14, 18:47
                  A tym nie?finanse.wp.pl/kat,1033717,title,ZUS-czy-OFE-Zostaly-tylko-godziny,wid,16783509,wiadomosc.html
    • tornson Re: OFE 28.07.14, 18:41
      volupte napisał:

> Czarny pijar a chyba ponad milion zapisze sie do OFE. To byłby sukces i dobrze o tych kilku procentach swiadczy.

Tylko jako o pożytecznych idiotach, którzy myśląc że oszczędzają na emeryturę składają się na patologicznie wysokie pensje wierchuszki tych złodziejskich korporacji finansowych.
      • volupte Re: OFE 28.07.14, 18:49
        Żyj i daj życ innym , a ty bys tylko grabił .
        • inocom Re: OFE 28.07.14, 19:58
          volupte napisał:

> Żyj i daj życ innym , a ty bys tylko grabił .

Grabarz?
        • tornson Re: OFE 28.07.14, 21:38
          volupte napisał:

> Żyj i daj życ innym , a ty bys tylko grabił .
          Powiedz to ścierwom którzy zarabiają miliony a żerują na emerytach.
    • nazimno Re: OFE 28.07.14, 21:55
      Polecam lekture

forum.gazeta.pl/forum/w,35645,150619631,150619631,Mapowi_polecam_.html
    • volupte Re: OFE 29.07.14, 13:37
      Nielegalna reklama:-)www.bankier.pl/wiadomosc/ZUS-czy-OFE-Decyduja-lenistwo-brak-zaufania-rodzice-SONDA-7216935.html
    • volupte Wsparcie dla reklamy:-) 29.07.14, 13:38
      www.bankier.pl/wiadomosc/Juz-prawie-milion-Polakow-wybralo-OFE-3172352.html
    • volupte Re: OFE 29.07.14, 15:22
      Kula śnieżna? biznes.pl/wiadomosci/raporty/zus-ponad-milion-osob-zdecydowalo-sie-przekazac-cz,5649908,1,5105797,251,news-detal.html niestety juz prawie nie ma czasu do dwóch milionów nie dobiją.
      • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 15:57
        jest milion deklaracji, ale tylko bodajże 6-9% składających zapisało sie do OFE
        nie pamiętam liczby, ale coś koło 60 do 90 tysiecy ludzi się zapisało

ja się pytam: to po cholerę ta reszta to składała? Z automatu by przecież przeszli.
        • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:04
          chyba wiesz tylko ze dzwonią :-)
          • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 16:15
            hee, już miałam zacytować, a widzę, że sama źle przeczytałam.
            Dobra, wprowadziłam w błąd.
    • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 16:05
      ja postanowiłam zdać się na wiedzę Gwiazdowskiego. I deklaracji nie złożę.
      Napisał:

Ci, którzy zostaną w OFE mogą mieć pecha jak się powtórzy taki rok jak 2009 czy 2011, bo jak będą przechodzili na emeryturę, a giełdy zanurkują to to, co dostaną z OFE będzie bardzo niskie - powiedział Robert Gwiazdowski w Krynicy.
      Jego zdaniem bezpieczniejsze jest państwo niż instytucje finansowe, których wyniki i kondycja finansowa zależy od tego, jak grają na giełdzie. - Wyniki gry giełdowej są o wiele mniej przewidywalne niż wzrost PKB - podkreślił.
      Przypomniał przykład Grecji i Portugalii, gdzie wierzytelności instytucji finansowych zostały obcięte o 80 proc., natomiast same emerytury zmniejszono tylko o 10 proc.
      • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:20
        RG ma troche racji. Jednak nalezy sprawdzić co na 10 lat przed nalezy przekazać do ZUS , kase czy konto z akcjami. Teraz ci co do OFE się nie zapisząprzechodzą do ZUS z kontem akcyjnym ,a OFE nie musi sprzeać ich papiery i przekazac pieniedzy. Czy Robert to sprawdził ?
        • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 16:31
          Wiesz co, kiedyś w tv wypowiadał się doradca tych, co zrobili ustawę eliminującą OFE.
          I co on mówił. On mówił, że system, jakim jest ZUS (jakaś jest na to nazwa; jedni wpłacają, drudzy dostają), to jest najstabilniejsza rzecz, która w żadnym państwie nigdy nie upadła. Że są różne systemy - ale system w typie ZUS jest najpewniejszym z istniejących na świecie. Właśnie dlatego, bo ni ma przypadku aby on gdzieś upadł. I to od dekad.

Facet mowił o tym z wielkim przekonaniem. Ale potem mnie naszła taka refleksja: no dobra, ale na przestrzeni tych lat, kiedy ten system nie upadał, to czy był taki okres jak teraz, że znacząco maleje liczba noworodków w stosunku do starców, że coraz mniej pracujących przypada na emeryta? Oto jest pytanie!
          • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:42

> Facet mowił o tym z wielkim przekonaniem. Ale potem mnie naszła taka refleksja:
            > no dobra, ale na przestrzeni tych lat, kiedy ten system nie upadał, to czy był
            > taki okres jak teraz, że znacząco maleje liczba noworodków w stosunku do starc
            > ów, że coraz mniej pracujących przypada na emeryta? Oto jest pytanie!
            Zgoda , system jeszcze nigdzie nie upadł . Ale czy nie idzie w tym kierunku? Jak wyzej napisałaś , starych przybywa a młodzi sie nie rodzą. Srednio inteligentny człowiek , cokolwiek interesujacy sie gospodarką zauwazy ze tzw. kwota zastapienia jeszcze niewiele lat temu było chyba cos ok. 50-60% , a obecnie jest juz 30-40% i bedzie spadała , albo po prostu w pewnym momencie emerytura bedzie dla wszystkich jednakowa i bardzo niska , bo nie ma na nia kasy. Teraz co rok deficyt to ok. 30-40mld. Wiec system kapitałowy OFE to jakies rozwiazanie , chociaz bardzo kulawe w/ g mnie i od poczatku z duzymi błędami, co teraz funkcjonuje opinią ,,złodzieje sie nachapali".
            • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 16:51
              Skoro ty się w tym orientujesz, to weź mi powiedz: czy w takich Niemczech czy USA czy innych zachodnich państwach jest coś takiego jak OFE? Jest ten drugi filar?

Bo szczerze mówiąc to jak czytam ciebie, to masz swoje racje. Z drugiej strony z gadki krytyków wynika, że OFE to w sumie nie wiadomo na jaką cholerę powstało, skoro teraz to likwidują, a w międzyczasie tylko banki się nachapały i nic wiecej z tego nie jest.

Jakby człowiek był jasnowidzem i wiedział, co go czeka za 30 lat, to by wybrał właściwie.
              • niegracz Re: OFE 29.07.14, 16:54
                jane-panzram napisała:

>
                > Jakby człowiek był jasnowidzem i wiedział, co go czeka za 30 lat, to by wybrał
                > właściwie.

.
                ja jednoznacznie w momencie powstanie OFE stwierdziłem ze toto nie ma prawa zafunkcjonować jak to obiecuja i predzej czy poxniej padnie

za reklamowanie OFE =- wtedy- powinni odbierać tytuly profesorskie\
                a niektórym wytoczyc sprawy karne

• volupte Re: OFE 29.07.14, 17:02
                  Funkcjonowałoby nadal , lecz Państwo kasy potrzebuje i ,,rabunek" był konieczny. A ponieważ wielu ma poglądy takie jak ty , przeszło to dość gładko.
              • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:58
                Wszedzie sa fundusze emerytalne. Chyba jednak w wiekszości krajów nieobowiązkowe. Mnie OFE i fundusze emerytalne interesuja o tyle , o ile ogólnie sie gospodarka interesuję. Jako ,,prywaciarz" zabezpieczyłem sobie dochody w inny sposób i nawet tzw. emerytury nie potrzebuję. Generalnie to zrobiłbym jak Petru , dwa koszyki , tym bardziej ze do OFE i tak będzą szły grosze 2 i cos tam % , to i wypłata bedzie niewielka. Ale jesli kiedys zrobią kwotowa emeryture np. 800 zł ( w/g cen obecnych) to i dodatkowe np. 100zł tez sie przyda.
      • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:24
        I zauważ że Robert od kilku miesiecy zamilkł. Dlaczego ? Chory? Emigrował?
        • jane-panzram Re: OFE 29.07.14, 16:33
          nie nie, on jak najbardziej jest, może go mniej pokazują.
          Jest na twitterze, pisuje niemal codziennie: twitter.com/RGwiazdowski

z tymi ekonomistami to nie ogarniesz! Bo już Ryszard Petru przechodzi do OFE.
          twitter.com/RyszardPetru
          • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:47
            ale to tweett tylko , na blogu zadnego artykułu , a pisal ciekawie. Cwierkanie to nie to samo.
        • niegracz Re: OFE 29.07.14, 16:42
          volupte napisał:

> I zauważ że Robert od kilku miesiecy zamilkł. Dlaczego ? Chory? Emigrował?
          co tam Gwiazdowski :))

prof/ Góra Obietnic
          ten to sie dopiero zakmuflował :))

• xystos Re: OFE 29.07.14, 16:46
      ponoc daje wiecej ..,ale komu najwiecj ?

w przypadku ew. krachu i upadku OFE
      zrekompensuje ZUS ?
      czy tez zgodnie z prawem rynku wypnie sie kolektywnie
      na emerytalnych egoistow ?

ZEN
      • volupte Re: OFE 29.07.14, 16:51
        Przeczytaj ustawe o OFE. O ile sobie przypominam to gwarantem było Państwo i właściciele OFE byli zobowiazani do dopłat.
        • niegracz Państwo gwarantowało Prezesom OFE kasę 30.07.14, 21:42
          volupte napisał:

> Przeczytaj ustawe o OFE. O ile sobie przypominam to gwarantem było Państwo i wł
          > aściciele OFE byli zobowiazani do dopłat.

-Panstwo zowbowiązało sie do zmuszenia obywateli aby ci oddawali 10lub,9lub ,8%
          Prezesom Funduszy - za nic
      • volupte Re: OFE 30.07.14, 20:42
        www.bankier.pl/wiadomosc/Bogatsi-zostaja-w-OFE-3173357.html
    • volupte Re: OFE 31.07.14, 12:37
      Jednak sporo ludzi dalo prztyczka w nos Tuskowi . Do Ofe jednak ponad 1.2mln. sie zapisało , a dzis pewnie jeszcze ze 100tys. dojdzie.wyborcza.biz/biznes/1,100896,16404089,Zostaly_godziny_na_zlozenie_oswiadczenia_i_wybor_OFE.html#BoxBizTxt
      Tak sobie Tusk chytrze wydumal ze prawie nikt do OFE sie nie zapisze , bo jestesmy leniwi, niezorientowani i w ogóle jełopy :-)
      • niegracz dla nwinwych : OFE 31.07.14, 18:28
        volupte napisał:

> Jednak sporo ludzi dalo prztyczka w nos Tuskowi . Do Ofe jednak ponad 1.2mln. sie zapisało , a dzis pewnie jeszcze ze 100tys. dojdzie
        > Tak sobie Tusk chytrze wydumal ze prawie nikt do OFE sie nie zapisze , bo jeste
        > smy leniwi, niezorientowani i w ogóle jełopy :-)

,
        sugerujesz że ci co się zapisują do OFE to niby wiedza wiecej , lepiej ?
        a moze sa bardziej naiwni :)))
        • volupte Re: dla nwinwych : OFE 31.07.14, 18:41
          Nie wkłada sie wszystkich jajek do jednego koszyka. Nic nie sugeruje , bo taka mała składka co bedzie szła do OFE nie będzie miała w przyszłości wiekszego znaczenia przy wypłacie emerytury. Zapisałbym sie nawet z samej przekory. Rząd potraktował tym ,,rabunkiem" ludzi jak przygłupów , a teraz uznał ich na dodatek za leni , którym nawet sie nie bedzie chciało napisac oswiadczenia i w efekcie sporo racji ma, bo tylko ok. 10% skladkowiczów takie oswiadczenie złoży.www.bankier.pl/wiadomosc/Ponad-1-19-mln-osob-w-OFE-3173776.html
      • inocom Zapisanie się do OFE gdy giełdy lecą na łeb 01.08.14, 11:17
        volupte napisał:

> Jednak sporo ludzi dalo prztyczka w nos Tuskowi . Do Ofe jednak ponad 1.2mln. sie zapisało , a dzis pewnie jeszcze ze 100tys. dojdzie.wyborcza.biz/biznes/1,100896,16404089,Zostaly_godziny_na_zlozenie_oswiadczenia_i_wybor_OFE.html#BoxBizTxt
        > Tak sobie Tusk chytrze wydumal ze prawie nikt do OFE sie nie zapisze , bo jeste
        > smy leniwi, niezorientowani i w ogóle jełopy :-)

i szyję z powodu zimnej wojny nie jest głosem rozsądku a głupoty.
        Za dwa lata reszta rozważy ile ten 1.2 miliona zarobił.
        • volupte Re: Zapisanie się do OFE gdy giełdy lecą na łeb 01.08.14, 11:36
          Kupuj gdy ,,krew się leje" , sprzedawaj jak wszyscy kupują.
          • inocom Re: Zapisanie się do OFE gdy giełdy lecą na łeb 01.08.14, 11:44
            volupte napisał:

> Kupuj gdy ,,krew się leje" , sprzedawaj jak wszyscy kupują.

najbliższe lata hossą nie będą. OFE było fajne jak giełda zaczynała, ale wtedy nikt o OFE nie myślał.
            dałem link poniżej.
            • volupte Re: Zapisanie się do OFE gdy giełdy lecą na łeb 01.08.14, 11:55
              Skad wiesz ze będzie bessa czy hossa?
              • inocom Re: Zapisanie się do OFE gdy giełdy lecą na łeb 01.08.14, 14:09
                volupte napisał:

> Skad wiesz ze będzie bessa czy hossa?

Przed wojną, nawet zimną jest marazm.
    • volupte Re: OFE 31.07.14, 18:53
      Z młodych mało kto wierzy w emeryture od Państwa. www.bankier.pl/wiadomosc/Ponad-70-uzytkownikow-Bankier-pl-zostaje-w-OFE-7216988.html
      • inocom W chwili gdy giełdy lecą na łeb :) 01.08.14, 11:17
        volupte napisał:

> Z młodych mało kto wierzy w emeryture od Państwa. www.bankier.pl/wiadomosc/Ponad-70-uzytkownikow-Bankier-pl-zostaje-w-OFE-7216988.html
        • volupte Re: W chwili gdy giełdy lecą na łeb :) 01.08.14, 11:41
          Giełdy maja to do siebie , ze raz leca na dół , raz na górę. To zaden argment. finanse.wp.pl/kat,1033719,title,Prezes-ZUS-spodziewa-sie-ze-OFE-wybralo-ok-17-175-mln-osob,wid,16792060,wiadomosc.html Jak widzisz jednak ok.1700-1800 tys. pozostaje w OFE. Jest to wiecej niz Tusk sobie wyobraził, a nalezy uwzględnic że dla osób po 55 roku zycia nie było juz sensu pozostać w OFE.
      • inocom Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 90tych 01.08.14, 11:38
        volupte napisał:

> Z młodych mało kto wierzy w emeryture od Państwa. www.bankier.pl/wiadomosc/Ponad-70-uzytkownikow-Bankier-pl-zostaje-w-OFE-7216988.html

Gdy giełda startowała.

Zresztą sam zobacz
        tiny.pl/qsf9r
        • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 11:43
          Ciekawe gdzie na startującej giełdzie znalazło by się miejsce na tak duże środki.
          Tu nie chodzi tak naprawdę o to czy OFE jest dobrą inwestycją. Chodzi o to, że w OFE te pieniądze jednak są. W ZUS ich nie ma. Oddanie ich do ZUS to liczenie na takich ludzi jak Tusk, Kaczyński, czy Miller.
          • inocom Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 11:48
            humbak napisał:

> Ciekawe gdzie na startującej giełdzie znalazło by się miejsce na tak duże środk
            > i.
            > Tu nie chodzi tak naprawdę o to czy OFE jest dobrą inwestycją. Chodzi o to, że
            > w OFE te pieniądze jednak są. W ZUS ich nie ma. Oddanie ich do ZUS to liczenie
            > na takich ludzi jak Tusk, Kaczyński, czy Miller.

W oby instytucjach ich nie ma. W OFE masz tylko nadzieję, że nabytek za powierzone środki będzie kiedyś więcej wart niż teraz i to znacząco. Dajesz kasę dostajesz cegłę i się módl by ktoś tą cegłę chciał od ciebie kupić drożej za kilka lat. Bo inaczej zostaniesz z cegłą.
            • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 11:58

> W oby instytucjach ich nie ma. W OFE masz tylko nadzieję, że nabytek za powierz
              > one środki będzie kiedyś więcej wart niż teraz i to znacząco. Dajesz kasę dosta
              > jesz cegłę i się módl by ktoś tą cegłę chciał od ciebie kupić drożej za kilka l
              > at. Bo inaczej zostaniesz z cegłą.
              Tez nieprawda.
              • inocom Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:46
                volupte napisał:

>
                > > W oby instytucjach ich nie ma. W OFE masz tylko nadzieję, że nabytek za p
                > owierz
                > > one środki będzie kiedyś więcej wart niż teraz i to znacząco. Dajesz kasę
                > dosta
                > > jesz cegłę i się módl by ktoś tą cegłę chciał od ciebie kupić drożej za k
                > ilka l
                > > at. Bo inaczej zostaniesz z cegłą.
                > Tez nieprawda.

Przecież stan twojego rachunku nie jest w jakiejkolwiek walucie. Masz jednostki, czyli cegły.
                • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:48
                  Ale masz. A co jest w ZUS ? Robert Gwiazdowski ostatnio powiedział : byłem w ZUSie przez dwa lata przewodniczacym RN i wiem ze w ZUSie nic nie ma.
                  • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:56
                    ZUS pośredniczy w przekazywaniu kasy od pracujących do emerytów.
                    • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 14:35
                      I pobiera ok. 2.5% za posrednictwo na koszty:-(
                  • niegracz OFE miała sens dla ich Prezesów 02.08.14, 10:53
                    i doradców

volupte napisał:

> Ale masz. A co jest w ZUS ? Robert Gwiazdowski ostatnio powiedział : byłem w ZU
                    > Sie przez dwa lata przewodniczacym RN i wiem ze w ZUSie nic nie ma.
                    .
                    bzdura pod publiczke dla lemingów nie rozumiejących
                    czym jest system emerytalny partycypacyjny
                    który został skonstruowany w krajach kapitalistycznych przed II wojna światową

i nie rozumiejących czym jest OFE - to humbug , robienie ludziom wody z mózgu

jakikolwiek system emerytalny inwestycyjny nie może - nagle zastapic systemu partycypacyjnego np ZUS
                    -
                    gdyz jest systemem dodatkowym
                    potrzebne sa dodatkowe srodki

gdy ludzie zarabiają mało - nie ma możliwosci znalezienia srodków na dodatkowe składki

przejscie łagodne z jednego systemu w drugi ( ale nie w złodziejski OFE)
                    musiałoby zabrac lekko ponad 35 lat

-
                    w ogóle to tworzenie systemu inwestycyjnego który kupuje obligacje to absurd

obligacje może kupic każdy - np urzednik ZUS - jesli - dostał by takie środki do dyspozycji

a Gra na Giełdzie jako metoda zapewnienia emerytom środków to absurd
                    - może jeszcze totek i kasyna gry

• lepkie.lapki Re: OFE miała sens dla ich Prezesów 02.08.14, 12:01
                      > a Gra na Giełdzie jako metoda zapewnienia emerytom środków to absurd
                      > - może jeszcze totek i kasyna gry

Nieprawda. Do kasyna giełdę porównał pewien były minister finansów o mentalności... no, wiadomo kogo. W rzeczywistości jest to miejsce, gdzie na cywilizowanych, sformalizowanych warunkach możesz stać się jednym z udziałowców różnych firm zarabiających konkretną kasę, które to firmy rozdzielają co pewien czas tę kasę pomiędzy tychże udziałowców (wypłacają dywidendę). Innymi słowy - nawet jeśli jesteś tumanem, życiową pierdołą i niczego nie potrafisz, możesz podczepić się pod biznesy ludzi bogatszych, mądrzejszych, zaradniejszych czy bardziej pracowitych i utrzymywać się dzięki temu. O ile tylko masz jakieś środki na inwestycje.

Jak by co - czytam te twoje głupoty o zgubnych skutkach "grania" na giełdzie od wielu lat i nie musisz mi tłumaczyć po swojemu, że nie mam racji.
                      • niegracz Gra giełdowa 03.08.14, 08:21
                        lepkie.lapki napisał:

> Nieprawda. Do kasyna giełdę porównał pewien były minister finansów o mentalnośc
                        > i... no, wiadomo kogo. W rzeczywistości jest to miejsce, gdzie na cywilizowanyc
                        > h, sformalizowanych warunkach możesz stać się jednym z udziałowców różnych firm
                        > zarabiających konkretną kasę, które to firmy rozdzielają co pewien czas tę kas
                        > ę pomiędzy tychże udziałowców (wypłacają dywidendę).

.
                        klepiesz formułki z propagandy dla naiwnych

- Gracz giełdowy nawet nie zamierza być wspołwłaścicielem

jego interesuje jak wycwanić Leszczy

a ta twohja agitka słuzy wyłacznie naganianiu tzw leszczy

- Gracz nie liczy na dywidendę- dywidenda to nie sa pieniądze które sa warte zainteresowania Gracza
                        - duża kase mozna zachapac n Giełdzie tylko grając pokerowo albo majac dostep do informacji ( nielegalnie)

Jesli tak zachećasz do dywidendy to podaj - dla potencjalnie zainteresowanych
                        - jaki procent w stosunku do wartosci akcji - średnio dla wszsytkich społek notowanych na Giełdzie - stanowi dywidenda .

Innymi słowy - nawet jeśli
                        > jesteś tumanem, życiową pierdołą i niczego nie potrafisz, możesz podczepić się
                        > pod biznesy ludzi bogatszych, mądrzejszych, zaradniejszych czy bardziej pracow
                        > itych i utrzymywać się dzięki temu.
                        .
                        typowa agitka dla naiwnych

....
                        Pokazuje i objasniam:
                        \
                        - Suma wygranych na Grze na Giełdzie ( Rynek Wtórny)
                        jest równa sumie przegranych.

• niegracz Giełda to nie miejsce do inwestowania 03.08.14, 08:23

Pokazuje i objasniam jak wygląda obrót Kasą na Giełdzie.

Np. w danej sesji naiwny Kowalkski chciał zainwestować i kupił akcji firmy X za kwote 1000 zł.
                          załozmy że na tej sesji jedynym sprzedajacym był Nowak który po zainkasowaniu tej kwoty
                          - na durgi dzien ja przepił

W co zainwestował Kowaslki ?
                          • antyk-acap Re: Giełda to nie miejsce do inwestowania 03.08.14, 08:27
                            W akcje firmy X
                        • antyk-acap Re: Gra giełdowa 03.08.14, 08:29
                          Rozumiem że kiedyś przegrałeś na giełdzie i masz to jej za złe. Ale nie każdy jest idiotą. Sporo inwestorów zwłaszcza funduszy kupuje akcje na lata.
                          • niegracz Re: Gra giełdowa 03.08.14, 08:30
                            antyk-acap napisał:

> Rozumiem że kiedyś przegrałeś na giełdzie i masz to jej za złe.
                            .
                            źle rozumiesz
                            - napisz cos merytorycznie na temat Giełdy
                            a nie czepiaj sie

--
                            • antyk-acap Re: Gra giełdowa 03.08.14, 08:35
                              Napisałem
                          • niegracz Re: Gra giełdowa 06.08.14, 17:45
                            antyk-acap napisał:

Sporo inwestorów zwłaszcza funduszy kupuje akcje na lata.

-
                            I to ma byc metoda ?
                            Skoro tak to może sesje geiłdowe rozbic raz na kwartał.
                            Przeciez ci wg Ciebie Madrzy Inswestorzy kupuja na lata
                            wiec nie nalezy sie spodziewac aby codzeinnie czy co m-c cos wystawiali na sprzedaż.

masz zupełnie błedny obraz Giełdy= ale zgodny z wieloma artykulami ( w tym sponsorowanymi ) na temat Giełdy
                    • volupte Re: OFE miała sens dla ich Prezesów 02.08.14, 13:23
                      Gra na giełdzie - semantyka. Na giełdzie sie nie gra.
            • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 11:58
              OFE inwestują składki na różne sposoby. Są to papiery dłużne SP, są akcje z GPW, są inne lokaty. Te pieniądzę są do odzyskania. Nie ma gwarancji że będzie to inwestycja z zyskiem. Może być inwestycja ze stratą, ale do odzyskania są. No chyba że państwo zbarnkrutuje. Wtedy pozostanie niewiele, bo zdaje się większośc inwenstycji OFE to papiery dłużne. Co będzie się działo z FUS w perspektywie powiedzmy 30 lat, trudno przewidzieć.
              • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 12:11
                Nie wolno im inwestowac w papiery dłuzne SP , co oczywiscie jest błedem. Ale wlasnie Państwo te papiery z OFE ,,zrabowało" głupawo argumentując , wiec moze i lepiej że nie bedą je kupować. Kupia zagraniczne :-) Głupota goni głupotę .
                • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 12:31
                  A tak... zapomniałem o zmianach. Czyli tym bardziej OFE są niezależne od sprawnego zarządzania naszych włodarzy.
                  • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:46
                    Tylko ten zakaz kupowania papierów SP to taka perfidna robota. Wymyslili sobie że w ciagu dwóch lat OFE kupując same akcje ,,da dupy" i wszyscy do ZUS pójda. A tu moze byc niespodzianka , akcje zwyzkuja i wszyscy do OFE pójdą:-) Na razie licza na kupno papierów skarbowych przez OFE, takich krajów jak Argentyna czy Grecja:-)
                    • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:55
                      To akurat dobra rzecz. OFE ułatwiały zbyt naszych papierów dłużnych. Brak tego nabywcy może minimalnie hamować zapędy ku zadłużaniu.
                      • lepkie.lapki Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 02.08.14, 11:43
                        > Brak tego nabywcy może minimalnie hamować zapędy ku zadłużaniu.

Ha, ha, ha. Dobry żart. Bo żartujesz, prawda?

Im mniej chętnych na dług, tym atrakcyjniejsze muszą być warunki dla kupców tego długu (by kupili go tyle, ile sprzedało się wcześniej). Niechęć do racjonalizowania wydatków i chęć do robienia wyborcom dobrze pozostają w naszym ustroju constans (o ile nie rosną z biegiem czasu).
                        • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 02.08.14, 23:36
                          Obsługa długu powinna być w takim przypadku droższa, więc i możliwości zadłużania mniejsze. Oczywiście ma to marginalne znaczenie, bo tak naprawdę przy obecnym podejściu to koszty obsługi się liczą, ale jednak.
                          • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 04.08.14, 14:33
                            www.bankier.pl/wiadomosc/Leszczyna-dobrze-ze-tylu-Polakow-postawilo-na-ZUS-3174929.html Końcówka artykułu jest ciekawa.
                      • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 02.08.14, 13:26

> To akurat dobra rzecz. OFE ułatwiały zbyt naszych papierów dłużnych. Brak tego
                        > nabywcy może minimalnie hamować zapędy ku zadłużaniu.
                        Zartujesz?
                        • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 02.08.14, 23:37
                          Może nie nazwał bym tego żartem... ale zdaje sobie sprawę że to taka nieco mrzonka i jak napisałem powyżej, nie do końca istotna rzecz.
                          • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 04.08.14, 14:32
                            Tu nie ma checi zadłuzania , tylko koniecznosc. Konieczne jest przeciez rolowanie długów i nowe dlugi na dofinansowanie ZUS i inne np.inwestycje. Dopóki mamy deficyt , pozyczać musimy.
                            • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 04.08.14, 14:46
                              Piszesz tak, jakby politycy nie mieli żadnego wpływu na wielkość deficytu.
                              • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 04.08.14, 14:53
                                Miec maja , ale jesli 85% wydatków budzetu , to wydatki ustawowe to wielki margines nie jest.
                                • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 04.08.14, 15:54
                                  Aaaa... rozumiem że ustawowe wydatki to boskie nadanie jest. Jasne.
                                  • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 06.08.14, 01:01
                                    Spróbuj cos tu zmienić.
                                    • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 06.08.14, 07:25
                                      Co to za logika? Po cholerę oni niby tam są? Żeby ładnie wyglądać? Żartujesz, czy co?
                                      • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 06.08.14, 09:25
                                        Masz racje ,chyba po o aby ładnie wygladać , bo niemoc przeogromna a i zapewne ochoty brak. Obizenie tych ustawowych wydatków , nalezy tez ustawami zrobic , a to zawsze komus odbiera przywileje . Przecież widziałes nie raz jak takie zmiany w ustawie budza emocje , falę krytyki i ,,przemysl nieneawiści" , więc widocznie skalkulowali ze politycznie sie to nie opłaci i drepcza w miejscy opowiadajac farmazony. I na bieżąco maja społeczny spokój , ale w dłuzszym terminie maja poparcie dla takich (nie)działań jak obserwujemy.
                                        • xystos Re: Inwestycja w Au ... 06.08.14, 13:39
                                          .. widzialem dni temu kilka reportarz dotyczacy handlu zlotem
                                          ponoc w Szwajcari sa automaty w ktorych placac FCH mozna
                                          kupic sztabki zlota calkiem inqognito,odradzano kupno malych
                                          sztabek gdyz wtedy cena za gram zlota jest wyzsza niz przy
                                          wiekszych np. 10 uncyjnych sztabkach ..jak tak z mysla o
                                          sposobach oszczedzania na starosc lub/i chorobe.

ZEN
                                          • volupte Re: Inwestycja w Au ... 06.08.14, 16:14
                                            Dolary , euro i inne waluty tez mozesz kupić incognito . Jak myslisz o sztabkach na starosć to nie ma problemu. Tu ceny złota:www.kitco.com/market/ Nie musza byc sztabki , lepiej monety bulionowe. Wszystko do 1uncji , czy 100g daje sie łatwo spieniężyć. Kosztuje niewiele wiecej niz cena notowań. A mniejsze wagowo niz 1kg. miec warto , bo przecież jak kase potrzbujesz na bierzace wydatki , to sprzedaz coś małego a nie od razu 1 kg.złota:-) 10 uncji to ponad 300 gram i 13000$ , czy kyos potrzebuje tyle na bierzace wydatki?
              • inocom Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:44
                humbak napisał:

> OFE inwestują składki na różne sposoby. Są to papiery dłużne SP, są akcje z GPW
                > , są inne lokaty.

Po reformie Tuska zapomnij o papierach dłużnych SP. Zresztą rozsądnie. W papiery dłużne możesz zainwestować sam. Nie potrzebujesz do tego OFE.
                • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 13:49

> Po reformie Tuska zapomnij o papierach dłużnych SP. Zresztą rozsądnie. W papier
                  > y dłużne możesz zainwestować sam. Nie potrzebujesz do tego OFE.
                  Mozesz ale musisz mieć kasę:-)
                  • inocom Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 14:08
                    volupte napisał:

>
                    > > Po reformie Tuska zapomnij o papierach dłużnych SP. Zresztą rozsądnie. W
                    > papier
                    > > y dłużne możesz zainwestować sam. Nie potrzebujesz do tego OFE.
                    > Mozesz ale musisz mieć kasę:-)

A co Ci po OFE jak nie masz kasy? :)
                    Inwestując samemu pomijasz pośrednika i jego dolę.
                    • humbak Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 14:16
                      O czym Wy gadacie? Pytanie nie brzmi, czy korzystać z OFE, czy inwestować samemu, ale czy dać OFE, czy ZUS.
                    • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 14:37
                      OFE jest przymusowe, wiec jesli pracujesz to ci potracą z wypłaty. Samemu inwestując musisz ....mysleć:-)
                    • lepkie.lapki Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 02.08.14, 11:34
                      inocom napisał:

> A co Ci po OFE jak nie masz kasy? :)
                      > Inwestując samemu pomijasz pośrednika i jego dolę.

Analogicznie można np. kwestionować sens oszczędzania w banku. Po co powierzać mu swoje pieniądze, żeby on pożyczał je innym? Można samemu udzielać pożyczek i w ten sposób zarobić więcej, niż na lokacie (pomijać pośrednika i jego dolę).
                      • inocom Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 03.08.14, 19:41
                        lepkie.lapki napisał:

> inocom napisał:
                        >
                        > > A co Ci po OFE jak nie masz kasy? :)
                        > > Inwestując samemu pomijasz pośrednika i jego dolę.
                        >
                        > Analogicznie można np. kwestionować sens oszczędzania w banku. Po co powierzać
                        > mu swoje pieniądze, żeby on pożyczał je innym? Można samemu udzielać pożyczek i
                        > w ten sposób zarobić więcej, niż na lokacie (pomijać pośrednika i jego dolę).

I takich podmiotów jest mrowie.

• lepkie.lapki Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 05.08.14, 15:29
                          inocom napisał:

> I takich podmiotów jest mrowie.

No, ale jednak "trochę" więcej ludzi powierza swoje pieniądze bankom (specjalizującym się w zarabianiu poprzez udzielanie kredytów), aniżeli bawi się w działalność parabankową.

Podobnie więcej ludzi powierza swoje pieniądze specjalistom od inwestowania na giełdzie (w funduszach inwestycyjnych), aniżeli samemu obraca akcjami czy kontraktami.

BTW - licznik bije i mamy już prawie 1,8 mln deklaracji (stan z wczoraj).
        • volupte Re: Inwestycja w OFE miała sens na początku lat 9 01.08.14, 11:53
          Nieprawda. Było kilka tylko firm na giełdzie i bardzo szybko powstał ogromny balon przewartosciowania.
    • volupte Re: OFE 04.08.14, 14:38
      www.bankier.pl/wiadomosc/NIK-alarmuje-moze-nie-starczyc-na-emerytury-3175504.html Juz przygotowują:-) Tak bedzie przez kilka lat , a potem.....jeb.
    • mateus-z123456 Re: OFE 06.08.14, 11:50
      I tak wielkiej róznicy nie będzie. Zobaczę jak ofe się będzie plasowało w najbliższym czasie. Jeśli będzie ok, to się przeniosę
      • volupte Re: OFE 06.08.14, 16:18
        Za dwa lata. Ale nie przewiduje ,,szaleństwa" bo to nas czeka.finanse.wp.pl/kat,1033747,title,Rajdu-sw-Mikolaja-nie-bedzie-do-2017-r-Rzad-limitami-dla-OFE-wyznaczyl-terminy-spadkow-na-gieldzie,wid,16785888,wiadomosc.html?ticaid=113378
    • volupte Re: OFE 06.08.14, 18:49
      Ponad 1/3 to przeterminowane kredyty i pozyczki.www.bankier.pl/wiadomosc/KNF-odmowila-zatwierdzenia-prezesow-pieciu-SKOK-ow-3176928.html
      • volupte Re: OFE 06.08.14, 18:51
        Dobije do 2mln. ?www.bankier.pl/wiadomosc/1-79-mln-osob-przenioslo-sie-do-OFE-3176994.html
    • volupte Niespodzianka ;-) 07.08.14, 17:16
      wyborcza.pl/1,75248,16436810,Juz_ponad_2_mln_osob_w_OFE__A_listy_wciaz_przychodza.html
      Sporo ludzików na nosie Tuskowi zagrało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka