Dodaj do ulubionych

Praca na czarno ?!

07.01.15, 14:06
Minister Rządu RP chciał zmusić lekarzy POZ do pracy na czarno ( bez żadnej formy umowy o pracę) warunkując tym podjęcie negocjacji dotyczących warunków nowych kontraktów.

Propozycje te składał publicznie, wielokrotnie, mobilizując do poparcia swego projektu opinię publiczną. Niepojęte! Minister rządu państwa prawa (?!) proponuje pracę na czarno...
Obserwuj wątek
    • dobry-termin Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 14:09
      światowe ceny ropy spadły ... no, o ile? przyjmijmy że tylko o 40%
      w Polsce ceny ropy na stacjach spadły ... no, o ile? najwyżej 15-20%
      I kto kogo tu okrada?!
      • wiosnaludzikow Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 14:13
        dobry-termin napisał(a):

> światowe ceny ropy spadły ... no, o ile? przyjmijmy że tylko o 40%
        > w Polsce ceny ropy na stacjach spadły ... no, o ile? najwyżej 15-20%
        > I kto kogo tu okrada?!
        Znasz się na handlu paliwami. Zapewne pomaga Ci w analizach ten kuzyn Kaczyńskiego co to pracował w Orlenie za grubą kasę wpadając tam tylko po wypłatę.
      • volupte Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 14:25
        Kup kalkulator :-)
      • erte2 Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 14:46
        dobry-termin
        Następny "mądry". Nie zauważyłeś przypadkiem co dzieje się z dolarem?
        Pomijam już drobny fakt że nijak ma się to do wątku.
      • dystans4 Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 16:30
        Skarbie,

Po pierwsze, Orlen musi odrobić straty, jakie poniósł zatrudniając krewnych i znajomych... jak to powiedzieć... królika, króla, cara... - o! tak dobrze - blaszkodziobych. Kolejne straty przyniósł zakup w owym bohaterskim i najbardziej korzystnym dla Putina okresie Możejek (ale pierwszy powód ważniejszy).

Po drugie, Szkarbie, cena benzyny w największej części nie zależy od złych kapitalistów (państwowych, czy prywatnych, np. z Łukoila), ale od akcyzy i podatków, które idą na ochronę PanPrezesa i Kota, "kilometry" Hofmana, nagrody i odprawy dla dyr. TVP Małgorzaty Raczyńskiej, słuszne dotacje dla górników oraz ludu pisowskiego, wróć!, całej postępowej części ludzkości, chciałem powiedzieć.

Po trzecie, albo nawet PO trzecie, dolar drożeje, o czym zapewne wiesz, bo dotacje od Putina (w rublach) dla struktur Prezesa i Antoniego (i tej nowej, przykrywki) już dwa razy wyższe.

Miłego wieczoru, Szkrabie
        buldog.
        • 141288bs Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 16:37
          dystans a u ciebie wszyscy w domu?
          • dystans4 Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 16:45
            Wasz dom Gazprom, tak?
            • 141288bs Re: Jakby tego było za mało: sami policzcie! 07.01.15, 17:22
              Jestem sam...czy Ty tak z przyzwyczajenia?
    • pis_da_deby Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:20
      ta napisała:

> Niepojęte! Minister rządu państwa prawa (?!) proponuje pracę na czarno...

To uwazasz, ze te wszystkie gabinety, ktore nie maja podpisanej umowy z NFZtem pracuja "na czarno" ?
      Musze zapytac pani Doktor ktory zajmuje sie moimi zebami, bo wiem, ze nie ma takiej umowy i place jej z wlasnej kieszeni a nie chcialbym byc zamieszany w jakies przekrety.
      • volupte Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:23
        Juz jesteś :-)
        • pis_da_deby Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:37
          volupte napisał:

> Juz jesteś :-)

Chyba tak

www.izba-lekarska.org.pl/aktualnosci/628-przewodnik_dla_lekarzy_wystawiajacych_recepty
      • ta Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 15:53
        Nie, nie uważam :) Są gabinety, które nie mają podpisanych umów z NFZ i pracują na koszt własny, są to gabinety przyjmujące wyłącznie pacjentów prywatnych, rozliczając z nimi bezpośrednio honoraria za usługi. Równocześnie mogą mieć ( ale nie muszą) podpisane umowy z NFZ na przepisywanie leków z ustawowa ulgą dla ubezpieczonych pacjentów, wtedy w gabinecie prywatnym pacjent otrzymuje recepty z takimi ulgami, jakie ma w placówkach świadczących usługi w ramach kontraktu z NFZ, ale honorarium płaci bezpośrednio lekarzowi.

Jeśli chodzi o gabinety stomatologiczne, rozliczenia są nieco inne, bowiem nawet w ramach kontraktu z NFZ nie wszystkie usługi są wykonywane " na ubezpieczenie" a tylko te, które siedzą " w koszyku" , reszta jest i tak prywatna.

Nie obawiaj się, pani stomatolog z pewnością nie pracuje na czarno :)
        • pis_da_deby Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 15:58
          ta napisała:

> Nie obawiaj się, pani stomatolog z pewnością nie pracuje na czarno :)

To mnie uspokoilas :-))
    • tw_wielgus Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:24
      Nie, to akurat nieprawda.
      Lekarze nie są zatrudniani przez Ministra Zdrowia na podstawie umów. Jest to umowa pomiędzy dwoma podmiotami. NFZ i placówkami POZ.
    • wiosnaludzikow Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:26
      ta napisała:

> Minister Rządu RP chciał zmusić lekarzy POZ do pracy na czarno ( bez żadnej for
      > my umowy o pracę) warunkując tym podjęcie negocjacji dotyczących warunków nowyc
      > h kontraktów.
      Co Ty p...sz? Jak umowa o pracę ?
      • ta Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 16:07
        Wiosnaludzików, napisałam ci kiedyś, że tracisz fason. Najczęściej nie zgadzam się z twoim zdaniem, ale ceniłam kulturę wypowiedzi.Te czasy minęły bezpowrotnie.

Ad rem:
        1) kontrakt NFZ z POZ-tami wygasł z dniem 31.12.2014
        2) w nowym 2015 roku lekarze nie zawiazali nowych kontraktów, skutkiem czego nie byli w ŻADNYM stosunku pracy z NFZ-etem ( w skrócie, by nie rozwlekać nazwałam to brakiem jakiejkolwiek umowy o pracę z tym podmiotem)
        3) na jakiej zatem podstawie prawnej minister WYMAGAŁ od lekarzy podjęcia pracy na rzecz
        NFZ ???!!!
        - mało tego, od podjęcia pracy na rzecz NFZ ( przypominam- bez jakiejkolwiek umowy o jej świadczenie) uzależniał podjęcie negocjacji !

Napisz mi jeszcze raz, że p...dolę jeśli znajdziesz jeszcze jakiś przykład przymuszania przez ministra rządu kogokolwiek do swiadczenia pracy bez jakiejkolwiek umowy/kontraktu
    • erte2 Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 14:43
      ta
      Nie masz zielonego pojęcia o sprawie a wymądrzasz sie jak jakiś Hofman. We własnym interesie zamilcz, bo robisz z siebie totalną idiotkę.
      • ta Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 16:12
        erte2, misiaczku
        Odsapnij, weź oddech, przeczytaj raz jeszcze także moją odpowiedź do wiosnyludzików i włącz myślenie. Wiem, o czym piszę...w przeciwieństwie.
        Nie życzę sobie, byś używał wobec mnie inwektyw.Wiem, że potrafisz.
    • dystans4 Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 16:33
      Jeśli trzymać się litery umów, to pewnie tak (tak przypuszczam, musiałbym to czytać).
      Ale chodzi o tylko chwilowy brak umowy, praktyka ta jest stosowana i legalna.
      • ta Re: Praca na czarno ?! 07.01.15, 18:27
        Nie, praktyka zatrudniania bez umowy jest w świetle prawa zatrudnianiem "na czarno", zatem nielegalna. Owszem, stosowana jest w praktyce, gdy strony dogadają się co do warunków i pracownik podejmuje pracę w dobrej wierze oczekując, że pracodawca mu tę umowę przedstawi z datą podjęcia zatrudnienia. Niemniej nadal pozostaje praktyką naganną.

W wypadku omawianego sporu, pracodawca - NFZ nie dogadał się z pracobiorcą - lekarzami POZ co do warunków podjęcia zatrudnienia. Zatem proszę mi wskazać NA JAKIEJ PODSTAWIE lekarze ci mieliby pracować na rzecz NFZ w okresie od 1.01.2015 do czasu podpisania umowy na 2015 rok? Na podstawie POLECENIA MINISTRA ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka