Dodaj do ulubionych

Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu

11.02.15, 16:52
Lekarze, górnicy, rolnicy. Potem kto wie, czy nie kolejorze.
Czy jest to bandycka zgraja, której w d. się poprzewracało - jak chcą to widzieć prorządowe media?
Ja sądzę, że teraz, na głowę Kopacz, spadają plagi egipskie - ale wszystkie one to wynik zaniedbań rządu. Rząd na to solidnie zapracował. Tusk ewakuował się w ostatniej chwili,jak widać.

Polecam zamiast tvn24 oglądać bardziej obiektywną (bo pokazującą argumenty OBU stron, a nie bawiącą się w głupawe rzecznikowanie rządu) tvp info. Co to za czasy nastały, że bardziej obiektywna jest tv publiczna :D nie do wiary.

Miastowe krzyczą: "te wszystkie ludzie, te górniki, rolniki -to wszystko niewyżyta banda, która ma dużo a chcieliby jeszcze więcej. Nie ma granic ich chciejstwa!!!"
Ja zaś jak patrzę na te kawalkady traktorów, to myślęsobie: "CI ludzie jeszcze czegoś chcą, w przeciwieństwie do takich lemingów jak my: płacimy podatki, a nie wymagamy od rządu działania na NASZĄ korzyść (np. zmniejszenie podatków). Tamci walczą o swoje przetrwanie - i na ich tle to MY jesteśmy gapami i niedołęgami, że nam jest tak bardzo wszytko jedno".

Obecna sytuacja to nie jest wynik cudownego zbiegu okoliczności. Jest to wynik zaniedbań, przekładania na później od lat. Ja rolnikom teraz kibicuję z całego serca (chociaż zarazem patrzę na nich jak na oczadziałych: kto normalny najpierw w wyborach wybiera PSL, a po paru miesiącach chce go rozliczać, ze stołków zrzucać?).
Jest mi szkoda Kopacz - bo na jej głowę spada kara nie za jej działania. Tusk, wprowadzając w życie chińską zasadę "działaj nie działając", czyli nie robiąc przez lata nic - doprowadził do obecnych opałów Kopacz.
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 16:53
      Razem wygasimy ten rząd złodziei...RAZEM :-)
      • erte2 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 18:22
        13kisiel
        Kupą mości panowie, kupą! Z przewagą kupy...
        • zoil44elwer Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 12.02.15, 08:41
          erte2 napisał:

> 13kisiel
          > Kupą mości panowie, kupą! Z przewagą kupy...
          Pasterze tej kupy,....Bis'kupy
    • wagonetka nie, zbliżają się wybory 11.02.15, 16:56
      i wielu chce zaistnieć oraz wielu chce coś dla siebie ugrać
      • jane-panzram Re: nie, zbliżają się wybory 11.02.15, 17:05
        To jest prawda częściowa. Ja się z tobą zgadzam, to najlepszy czas na takie protesty.
        ALE. To nie jest jedyna ich przyczyna.
        Łatwo dać sie zwieśćtemu słodkiemu pierdzeniu w mediach, że te oszalałe hordy dzikuasów napadają rząd i mu chcą wyrwać co jeszcze można - ale prawda jest też i taka, że oni wymagają od rządu działań - o których z rządem deliberowali od lat, a rząd oprócz deliberowania nie zrobił nic.
        Oni się z choinki nie urwali, nie wymyślili swoich żądań wczoraj - oni o tych rzeczach od lat z rządem rozmawiali... i kończyło się jedynie na rozmowach.
        Ja rozumiem, że ich cierpliwość skończyła się. Moja też by się skończyła.

Gdybyśmy my, czyli takie zwykłe szaraczki płacące podatki - mieli kogoś, kto by nas reprezentował, walczył o nas jak ten Izdebski, to może wreszcie, po 25 latach rząd by się wziął na ten przykład za robienie porządku z podatkami. Aby nam, lemingom idącym i tak na rzeź (ona się zacznie za dwa lata, jak się skończą dotacje z Unii i zostanie gargantuiczny dług do spłaty) coś dobrego rząd wymyślił, a nie nam tylko powiększał obciążenia.
        • wagonetka gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 17:23
          protesty byłyby już w ubiegłym roku

a tak, to, niestety, jest t o kampania wyborcza
          • wykress Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 17:33
            wagonetka napisał(a):

> protesty byłyby już w ubiegłym roku
            >
            > a tak, to, niestety, jest t o kampania wyborcza

... gwoli przypomnienia! ... w tamtym roku też były wybory!
          • spokojny.zenek Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 17:46
            wagonetka napisał(a):

>

Raczej brudna parodia kampanii wyborczej.
            • 13kisiel Kampanie to robi Grzechu 11.02.15, 17:49
              właśnie wrócił z dostawą świeżych futer jeszcze ciepłe i z metkami i od razu do tefałynu go zaprosili :-)))
            • jane-panzram Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 18:19
              W rzeczy samej. Brudna kampania przeciwko rządowi, który nijak do tej sytuacji się nie przyczynił. Spada to na nich niespodziewanie jak piorun z nieba.

To, że się jakieś partie podpinają pod protesty rolników - to sytuacja typowa. Rządziłby PiS, to by się pod rolników szybko podpięłoPO. Taka jest kolej rzeczy.

Problem w tym, że rząd MA wpływ na sytuację w kraju (gdyby nie miał, to by był rządem wirtualnym, teoretycznym). Ma cały arsenał środków, aby sytuację w kraju realnie zmieniać.
              Jeśli rząd nic z sytuacją nie robi - to tylko głupiec za wszystko winę będzie zrzucał na protestujące środowiska, a rządu będzie bronił, że ten poszkodowany bez winy.

To tak, jakby w firmie, w której dzieje się źle, ZAWSZE widzieć winę wyłącznie po stronie pracowników. A zarządu bronić na wszelakie sposoby. Kto przytomny tak robi?
              Ale kiedy nie chodzi o zarząd,tylko o rząd kraju - to nagle ten jak żona cesarza jest poza podejrzeniem. Chyba sam zauważasz w tym logiczny błąd.
          • jane-panzram Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 18:06
            Też prawda. Ja to zresztą z zadziwieniem patrzyłam na ciszę rolników po tym, jak Rosjanie zablokowali owoce - a Bruksela dopłat nie dała. A ci nic, cisi i niemi.

W każdym razie: ja zwyczajnie nie umiem być na nich zła za ich działania obecne. My za parę lat będziemy tak samo rozdzierać gęby jak rolnicy teraz - takie jest moje zdanie. Będziemy gęby rozdzierać jak Grecy, Islandczycy. Na rozdzieraniu się skończy.

Rząd nie jest od wyglądania ładnie na ekranie: oni mają zarządzać krajem. No taka podstawowa rzecz, a mało kto na to uwagę zwraca. Oni nie są tam, jak kartonowe standy, że na nich dopusty Boże spadają w postaci górników - tylko oni mają na sytuację realny wpływ. Jak realny pokazuje sytuacja przemysłu, stoczni. Wszystko pada - bo o to rząd nie potrafi nijak zadbać. U nas pada, w innych krajach potrafi się rozwijać - no jest to zjawisko tak trudne do wytłumaczenia jak teoria kwantowa. Przynajmniej tak się wydaje, jak się patrzy na te liche rządy.
            • wagonetka spytam 11.02.15, 18:35
              jane-panzram napisała:

> Też prawda. Ja to zresztą z zadziwieniem patrzyłam na ciszę rolników po tym, ja
              > k Rosjanie zablokowali owoce - a Bruksela dopłat nie dała.

polski przemysł stracił przez wojnę ukraińsko-rosyjską

czy podatnicy europejscy powinni rekompensować straty polskim producentom przemysłowym?
              • jane-panzram Re: spytam 11.02.15, 19:16
                Problem w tym, że UE to nie jest taka nowoczesna komuna, gdzie wszyscy dbają o wszystkich. Jest inaczej: takie kraje jak Niemcy czy Francja potrafią aktywnie walczyć o swoje rolnictwo - kosztem rolnictwa w innych krajach. Oni się nie oglądają na interes Polski - tylko dbają o swoje.

Twoje pytanie "dlaczego podatnicy europejscy powinni rekompensować straty polskim producentom przemysłowym?" to jest pytanie zwyczajnie nieprawidłowe.
                Nasz rząd nie o to się powinien troszczyć, co sobie pomyślą podatnicy europejscy (w Europie poważne kraje tak nie działają), tylko powinien dbać o swoje - i kombinować jak te europejskie podatki jeszcze do siebie ściągać na wszelakie sposoby.
                Gdyby to nie polski rolnik, tylko niemiecki wiele stracił na embargo, to nie byłabym zdziwiona, gdyby cała Unia złożyła się na ich straty - w wyniku skutecznych działań Niemiec.
                Francja wstrzymując dostawy sprzętu dla Rosji - też nie działała jak straceńczy idealista, tylko ona o swój interes zawczasu z pewnością zadbała.
                Tamte zresztą kraje właśnie dlatego są bogatsze od nas: bo one aktywnie walczą o swój przede wszystkim interes, i to kosztem innych, jeśli jest to konieczne.

Polski przemysł, o ile wiem, nie podupadł niespełna rok temu, kiedy się ten konflikt w Ukrainie zaczął, tylko podupada od lat przecież.
                • wagonetka nie masz racji 11.02.15, 19:20
                  jane-panzram napisała:

> Twoje pytanie "dlaczego podatnicy europejscy powinni rekompensować straty polsk
                  > im producentom przemysłowym?" to jest pytanie zwyczajnie nieprawidłowe.

pytanie jest bardzo prawidłowe
                  rolnik to przedsiębiorca i producent oraz pan produkujący rajstopy to przedsiębiorca i producent

dlaczego jednemu trzeba pomagać a drugiemu nie?
                  • jane-panzram Re: nie masz racji 11.02.15, 19:41
                    Ale chwila. Ty pisałaś o rolnikach.
                    Rząd, jak będzie mu się chciało, to może zadbać i o producentów rajstop. Chociaż nie sądzę, że jest to tak strategiczna gałąź gospodarki jak rolnictwo - więc i mniejsze ma szanse na to, że rząd się ich interesem jednostkowo zajmie.

Ty dążysz do tego, że rolnik to taki sam przemysłowiec, jak ten, co rajstopy tworzy, bo powiedzmy ma tak samo marny zarobek - to czemu ich traktować inaczej (? zgaduję teraz).
                    Sama szybko zauważysz, że rolników jest znacznie więcej, niż tych, co przędą sobie rajstopy. W stosunku powiedzmy tysiąc do jednego.
                    Jeśli kipną "rajstopiarze" - to państwo tego nie odczuje. Jeśli jednak kipną rolnicy - to państwo to odczuje raz dwa. Dlatego rolnictwo to jest gałąź tak wielka, że strategiczna dla państwa - a rajstopiarz to jest dla państwa pionek łatwy do przeoczenia.

Ja ci, ma się rozumieć, nie tłumaczę teraz swojego stosunku do rolników - tylko jak na to patrzy państwo.
                    • wagonetka odpowiesz mi na pytanie 11.02.15, 19:45
                      jakie zadałam?

pytam o twoje zdanie
                      • wagonetka rolnik to przedsiębiorca, tak 11.02.15, 19:48
                        ty myślisz inaczej?
                      • jane-panzram Re: odpowiesz mi na pytanie 11.02.15, 19:51
                        A, moje.
                        No to będą to opowieści o moich marzeniach i snach, co tu dużo gadać.
                        Ja nie w niskim podatku rolników widzę problem - oni tak marne pieniądze zarabiają, że jeszcze ich opodatkowywać w kwocie ponad tysiąca złotych miesięcznie widzę jako dowalanie biednym, aby wszyscy nieśli ten sam krzyż jak wszyscy. No sadystyczne takie wyrównywanie do dna.

Dla mnie problemem jest ten właśnie krzyż innych - czyli za wysoki ZUS. Gdyby to ZUS zmniejszyć do poziomu do przyjęcia - to można dopiero wtedy myśleć o podwyższaniu KRUSu.
                        • wagonetka Re: odpowiesz mi na pytanie 11.02.15, 19:53
                          jane-panzram napisała:

> Dla mnie problemem jest ten właśnie krzyż innych - czyli za wysoki ZUS.

aha, a składka zdrowotna też za wysoka?
                          • jane-panzram Re: odpowiesz mi na pytanie 11.02.15, 19:56
                            Do czego dążysz?
                    • jane-panzram Re: nie masz racji 11.02.15, 19:46
                      Chodzi mi o to, że jeśli chodzi o państwo - to tam nie działa taka logika "ten i ten to równe sobie są działy przemysłu, no bo tu i tu jest człowiek".
                      Zresztą u nas w kraju to rządna wszystkich jednakowo leje ciepłym moczem - tylko że rolnicy potrafią się zebrać i walczyć o swoje.
                      A taki rajstopiarz, czy inny prowadzący sobie swój interes - nie zbierze się palić opon pod Sejm, więc i będzie ominięty tym łatwiej.
                      Jednak gdyby to rajstopiarzy było tysiąc razy więcej, to teraz oni by sobie najeżdżali Warszawę, tu sienie ma co oszukiwać.
                      • wagonetka ilość nie przechodzi w jakość 11.02.15, 19:49
                        to udowodniła historia

i tak, producent drobiu i producent butów to taki sam producent
                        • jane-panzram Re: ilość nie przechodzi w jakość 11.02.15, 20:11
                          Ale w teorii.
                          Rzecz nie polega na tym, aby wszyscy mieli tak samo źle. W obecnej sytuacji dowalanie jeszcze rolnikom uważam za powiększanie niedoli, nic więcej.
                          Mi to żadnej radości nie da, jak kolejni dostaną po krzyżu tak samo jak wszyscy. No i czy mi od tego przybędzie? Pal sześć mnie: czy państwu od tego przybędzie? Otóż nie, bo państwo przy obecnej polityce przeżre każdą nadwyżkę pieniądza - przeżarło OFE, przeżarłoby oszczędności na górnikach, na rolnikach. Wszystkie te pieniądze pójdą jak krew w piach, bo rząd nigdy nie miał planu na gospodarkę, więc i przypływ kasy polepszy sytuację chwilowo. Coś jakby Kowalski wygrał w totka: rząd tak jak Kowalski przebaluje pieniądz.

Gdyby rząd przejawiał jakiś pomysł, pokazał plan: będzie pot, krew i łzy, ale potem wyjdziemy na prostą - to wtedy już bym nie biadała nad rolnikami, bo wszyscy dostalibyśmy okresowo po zadku.
                          Ale kiedy planu nie ma:to ja nie widzę sensu w dawaniu kopa w zad kolejnym ludziom, aby bieda byłasprawiedliwa i tak samo wszystkim doskwierała.
            • lech1966 Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 18:48
              jane-panzram napisała:

> Też prawda. Ja to zresztą z zadziwieniem patrzyłam na ciszę rolników po tym, ja
              > k Rosjanie zablokowali owoce - a Bruksela dopłat nie dała. A ci nic, cisi i nie
              > mi.
              >
              > W każdym razie: ja zwyczajnie nie umiem być na nich zła za ich działania obecne
              > . My za parę lat będziemy tak samo rozdzierać gęby jak rolnicy teraz - takie je
              > st moje zdanie. Będziemy gęby rozdzierać jak Grecy, Islandczycy. Na rozdzierani
              > u się skończy.
              >
              > Rząd nie jest od wyglądania ładnie na ekranie: oni mają zarządzać krajem. No ta
              > ka podstawowa rzecz, a mało kto na to uwagę zwraca. Oni nie są tam, jak kartono
              > we standy, że na nich dopusty Boże spadają w postaci górników - tylko oni mają
              > na sytuację realny wpływ. Jak realny pokazuje sytuacja przemysłu, stoczni. Wszy
              > stko pada - bo o to rząd nie potrafi nijak zadbać. U nas pada, w innych krajach
              > potrafi się rozwijać - no jest to zjawisko tak trudne do wytłumaczenia jak teo
              > ria kwantowa. Przynajmniej tak się wydaje, jak się patrzy na te liche rządy.

Zgadzam sie z toba całkowicie. Powinniśmy i my zacząć wymagać od (nie używaj słów obraźliwych) pożal sie boże ministrantów, żeby sie wreszcie wzieli za robotę za którą im przecież płacimy.
              Chciałem dodac ten komentarz na stronie głównej jednak nie mogłem go dodać..Co jest w tym komentarzu (treścią ) niedozwoloną??Jak zwykle proponuje się rozmowy dopiero jak już ludzie SĄ na ulicy. Gdzie byli MR i inni ministrowie przez 7 lat rządów?? Dlaczego nie rozmawia sie wtedy kiedy jest na to czas. Nie jestem rolnikiem,,ani górnikiem,ale popieram tych którzy przeciwstawiają się temu drenażowi wszystkich obywateli drugiej kategorii. Cenzura ma sie swietnie,,komentarz zawiera tresci niedozwolone
          • erka_46 Re: gdyby było jak myślisz, 11.02.15, 18:31
            wagonetka napisał(a):

>

- no nie byłbym tak pewny,że o kampanię idzie.
            Rolnik ma wolnego czasu najwiecej w zimię,a górnik węgiel kopie po to ,żeby nam było ciepło zimą,a co będzie jak go zabraknie ?

Putin jak się kapnie to nas zamrozi,nie będzie trzeba wojny.

• wagonetka co będzie? 11.02.15, 18:37
              erka_46 napisał:

> górnik węgiel kopie po to ,żeby nam
              > było ciepło zimą,a co będzie jak go zabraknie ?

nie zabraknie, sprowadzimy tańszy z innych kontynentów
              • erka_46 Re: co będzie? 11.02.15, 18:43
                wagonetka napisał(a):

> erka_46 napisał:
                >
                > > górnik węgiel kopie po to ,żeby nam
                > > było ciepło zimą,a co będzie jak go zabraknie ?
                >
                > nie zabraknie, sprowadzimy tańszy z innych kontynentów

- a czym będziesz płacił jak będziesz siedział przed telewizorem i pierdział w stołek ?
              • jane-panzram Re: co będzie? 11.02.15, 20:27
                > nie zabraknie, sprowadzimy tańszy z innych kontynentów

ale rząd nie jest od tego, żeby rozporządzać pieniędzmi do tego stopnia źle, by wykończyć rolnictwo w swoim kraju i następnie importować. Jest to działanie kompletnego debila, jeśli mam być szczera. Rolnictwo jako gałąź, nie jest wykańczane w żadnym poważnym kraju. Nie widzę, aby było wykończone rolnictwo we Francji, USA, Rosji.
                Gdyby idealnym gospodarczym działaniem było takie:
                a. rząd olewa rolnictwo i nie interweniuje
                b. rolnictwo pada
                c. importujemy z Chin, tam taniej!

to byśmy je widzieli w tak poważnych gospodarkach jak amerykańska, czy tam niemiecka. Jednak takiego działania tam nie widzimy, tam to wygląda tak:
                a. rząd interweniuje aktywnie w rolnictwo, jako w strategiczną gałąź
                b. rolnictwo nie pada
                c. pewne rzeczy możemy sobie importować z Chin
                • jane-panzram Re: co będzie? 11.02.15, 20:32
                  Nie mówiąc o tym, że tak daleko idące uzależnienie od importu z Chin to niebezpieczna polityka. Ale tutaj już mówię o długofalowym myśleniu - zjawisku nieistniejącym w tym rządzie.
                  • jane-panzram Re: co będzie? 11.02.15, 20:35
                    Tfuuu! Gapa, ty piszesz o węglu, a ja rolnictwie. Nic to, już postu nie skasuję.
    • spokojny.zenek Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:00
      Żałosna ta twoja agitka.
      • m.c.hrabia Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:03
        żałosna o delikatne określenie.
        • spokojny.zenek Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:07
          m.c.hrabia napisał:

> żałosna o delikatne określenie.

Nawet bardzo delikatne.
          • jane-panzram Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:09
            Zamiast w swoim kółku adoracji powtarzać to samo co w setkach wątków - pisanie bzdetów z których nic nie wynika wam ze zwyczaju nie wychodzi - to napisz w czym jesteś przeciw.
            Jeszcze się przekomarzasz z nieprzytomnym lemingiem - nie za bardzo wiem, co to ma na celu.
            • erte2 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 18:55
              jane-panzram
              Bardzo tu ładne różne zarzuty przedstawiłaś, łącznie z powtarzaną od lat mantrą że "Tusk nic nie robił".
              Ale po kolei.
              Co jeszcze miałby robić rząd w sprawie rolników? Nie płaca podatku dochodowego, nie płacą ubezpieczeń, dostają znaczące dopłaty do hektara, nawet paliwo maja tańsze. A przecież są takimi samymi przedsiębiorcami jak każdy inny - producent mebli, piekarz czy budowlaniec. No to dlaczego nie ma skupu interwencyjnego plastikowych misiaczków czy przyborów do czyszczenia psich pazurów? Dlaczego nikt nie ma zamiaru zwalniać z podatku czy ubezpieczenia szewca, producenta okien czy architekta pracującego na własny rachunek?
              Marzy im się zapewne państwowy skup po cenach jakich zażądają i zakaz importu. Ale czy chcesz płacić za chleb powiedzmy dychę a za jajko pięć złotych.
              Teraz górnicy. Owszem, praca ciężka i pewnie wyczerpująca, ale równie ciężko i niebezpieczniej pracują budowlańcy (wbrew obiegowej opinii o niebezpiecznej pracy górnika na budowach ginie dużo więcej ludzi, oczywiście w przeliczeniu, niż w kopalniach). A za murarza nikt nie płaci ubezpieczenia, nie ma 13., 14., czi innej -nastej pensji; no i nie może po 25. latach pójść na emeryturę. No i zarobki jakby sporo mniejsze. I też do nich dokładamy.

A co do "nicnierobienia" Tuska.... Owszem, nie było fajerwerków, nie było erupcji ustaw, nie było spektakli porównywalnych ze zniszczeniem jednego z najlepszych kardiochirurgów, nie było lepperiady i tych wszystkich cyrków. Ale Tusk potrafił przeprowadzić nas przez światowy kryzys bez regresu, potrafił umocnić pozycję Polski na arenie międzynarodowej (czego dowodem jest jego dzisiejsza funkcja w Europie), miał wreszcie na tyle dużo odwagi i determinacji aby przeprowadzić trzy reformy emerytalno-rentowe co kosztowało go sporą utratę poparcia, ale po prostu wiedział że należy to zrobić nawet kosztem utraty władzy.
              • lech1966 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 21:00
                erte2 napisał:

> jane-panzram

> A co do "nicnierobienia" Tuska.... Owszem, nie było fajerwerków, nie było erupc
                > ji ustaw, nie było spektakli porównywalnych ze zniszczeniem jednego z najlepszy
                > ch kardiochirurgów, nie było lepperiady i tych wszystkich cyrków. Ale Tusk potr
                > afił przeprowadzić nas przez światowy kryzys bez regresu, potrafił umocnić pozy
                > cję Polski na arenie międzynarodowej (czego dowodem jest jego dzisiejsza funkcj
                > a w Europie), miał wreszcie na tyle dużo odwagi i determinacji aby przeprowadzi
                > ć trzy reformy emerytalno-rentowe co kosztowało go sporą utratę poparcia, ale p
                > o prostu wiedział że należy to zrobić nawet kosztem utraty władzy.

Widzisz jak łatwo nawet Tobie Erte było wyliczyć co Tusk nie zrobił. A co zrobił?? To juz trudniej..co poza reformą emerytalną?? wspomógł Amber Gold w formie wsparcia synem własnym. haratał w gałę. Doprowadził do tego że jesteśmy Chinami Europy, kraj niewolników pracujących za 3 tyś rocznie bez podatku- od każdej złotówki ponad te 3 tyś 19% podatku. Tusk,,a teraz Kopacz żyje z biedoty i naszego ubóstwa.(poza znajomymi królika których to nie dotyczy)
                Poza tym jak mawiał klasyk Polska istnieje tylko teoretycznie,,a reszta to h,, d,,,,,a i przekrętów kupa
                • erte2 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 23:16
                  lech1966
                  A co jeszcze miałby takiego zrobić żeby uszczęśliwić wszystkich? Własnoręcznie odkryć złoża ropy, gazu i diamentów? Dać wszystkim "wg. potrzeb", każdemu po mercu i willi z basenem, a do roboty sprowadzić Wietnamczyków?
                  "Tak krawiec kraje...". Jesteśmy tu gdzie jesteśmy (geograficznie, politycznie i gospodarczo) i mamy to co mamy - odbudowywaną z mozołem gospodarkę po latach utopijnych rządów tzw. komunistów; jesteśmy po cholernie trudnych ale niezbędnych reformach Balcerowicza, po nie dokończonych i w dużym stopniu zniszczonych reformach Buzka (nader pracowicie psuł je Miller), po paranoidalnych rządach braci. A jednak w ciągu tych siedmiu lat Polska zmieniła się niesamowicie, co doskonale widzą cudzoziemcy oraz ci wszyscy Polacy którzy nie są zainfekowani kaczą zarazą.
                  Oczywiście są na tym obrazku ciemne plamy a nawet czarne dziury. Są w Polsce obszary biedy, bezdomności, wykluczenia. Ale niestety, taki jest świat. W zasobnej Francji są kloszardzi, w bogatych Stanach bezdomni śpią w kartonach na ulicach, bieda występuje nawet w Szwajcarii czy Norwegii. A Tusk czy jakikolwiek inny premier to są tylko ludzie którzy nie potrafią cudownie rozmnożyć chleba i ryb (inna sprawa że na takiej diecie na stałe można by się wściec) czy zamieniać wody w wino.

P.S. Przypisywanie Tuskowi udziału w aferze "Amber Gold" jest zwykłą nieuczciwością ( o ile wiesz co w ogóle oznacza słowo "uczciwość").
                  • lech1966 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 23:42
                    erte2 napisał:

> lech1966
                    > A co jeszcze miałby takiego zrobić żeby uszczęśliwić wszystkich? Własnoręcznie
                    > odkryć złoża ropy, gazu

Masz na myśli to że wycofały się prawie wszystkie firmy poszukujące gazu łupkowego?? Teraz to kwestia koniunktury,,ale brak ustaw regulujących wydobycie zniechęciły firmy dawno przed spadkiem ceny gazu

i diamentów? Dać wszystkim "wg. potrzeb", każdemu po me
                    > rcu i willi z basenem, a do roboty sprowadzić Wietnamczyków?
                    > "Tak krawiec kraje...". Jesteśmy tu gdzie jesteśmy (geograficznie, politycznie
                    > i gospodarczo) i mamy to co mamy - odbudowywaną z mozołem gospodarkę po latach
                    > utopijnych rządów tzw. komunistów; jesteśmy po cholernie trudnych ale niezbędny
                    > ch reformach Balcerowicza, po nie dokończonych i w dużym stopniu zniszczonych r
                    > eformach Buzka (nader pracowicie psuł je Miller), po paranoidalnych rządach bra
                    > ci. A jednak w ciągu tych siedmiu lat Polska zmieniła się niesamowicie, co dosk
                    > onale widzą cudzoziemcy oraz ci wszyscy Polacy którzy nie są zainfekowani kaczą
                    > zarazą.

Zmieniła sie, zgadzam sie z tobą,,,owszem, mamy piękne rynki z granitowymi płytami, mamy chodniki i drogi donikąd,,lub niepotrzebne ekrany dźwiękoszczelne na niedokończonych autostradach. Ale to wszystko za kredyty,,których nie będzie z czego spłacić..Ile miast jest na krawędzi bankructwa..A nasze państwoi nasi wybrańcy z wiejskiej głosują za utrzymaniem najniższego progu podatkowego w Europie,,,mało tego ten próg jest niższy niż w krajach afrykańskich
                    To jest sukces którym sie chcesz pochwalić obcokrajowcom? Twój slogan reklamujący polske to "Zainwestuj w Polsce ,,gwarantujemy najniższe stawki za godzinę pracy w EU

> Oczywiście są na tym obrazku ciemne plamy a nawet czarne dziury. Są w Polsce ob
                    > szary biedy, bezdomności, wykluczenia. Ale niestety, taki jest świat. W zasobne
                    > j Francji są kloszardzi, w bogatych Stanach bezdomni śpią w kartonach na ulicac
                    > h, bieda występuje nawet w Szwajcarii czy Norwegii. A Tusk czy jakikolwiek inny
                    > premier to są tylko ludzie którzy nie potrafią cudownie rozmnożyć chleba i ryb
                    > (inna sprawa że na takiej diecie na stałe można by się wściec) czy zamieniać w
                    > ody w wino.
                    >
                    > P.S. Przypisywanie Tuskowi udziału w aferze "Amber Gold" jest zwykłą nieuczciw
                    > ością ( o ile wiesz co w ogóle oznacza słowo "uczciwość").

Wiesz co...Nie przypisuje bezpośredniego udziału DT w Amber Gold, ale zatrudnienie syna DT w AG jest wsparciem choćby kadrowym lub mentalnym dla AG.. Wiem co to uczciwość, i wiem że premier Polski, dysponujący ochroną kontrwywiadowczą, ze wszystkimi spec służbami na kiwniecie palcem nie mówił uczciwie że nie wie kto- co to jest AG..zresztą nagrania od Sowy to potwierdzają
                    Więc nie mów mi nic o uczciwości..
              • jane-panzram Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 22:54
                "Co jeszcze miałby robić rząd w sprawie rolników?"
                No wszystko to co napisałeś bym zrozumiała, ale sam spójrz na te ceny:
                rolnik w skupie za kilo jabłek dostaje 10 GROSZY
                za kilo mięsa dostaje 3-5 złotych
                i rolnik nie zbiera jabłek w każdym miesiącu, tylko w jednym okresie roku. Mięsa też nie sprzedaje codziennie (nie ma przecież setek krów do ubicia).
                Z tak bajońskich sum, a przy tych dopłatach i obniżkach - nadal rolnik zarabia marne pieniądze.
                Traktory biorą, bo dopłaty z Unii nie będą trwać w nieskończoność,tylko mają na to określony czas.

"Dlaczego nikt nie ma zamiaru zwalniać z podatku czy ubezpieczenia szewca"
                Powiedz mi, czym w PRAKTYCE skończyłoby się opodatkowanie rolników ZUSem.
                W praktyce, gdybyś był w rządzie i miał możność decydowania,czy KRUS ma być dalej, czy go zlikwidować. Co byś zrobił na miejscu rządu? Pytam o przemyślaną odpowiedź.

"Ale Tusk potrafił przeprowadzić nas przez światowy kryzys bez regresu"
                I tym samym odkrył skuteczny sposób na kryzys światowy: należy zaniechać wprowadzania ustaw.Należy przeczekać, nic nie robić.

Kiedy ja mówię o nic-nie-robieniu, to ja mam znacznie więcej na myśli: w tym rządzie rozpaczliwie brakuje pomysłu na gospodarkę.
                [Pocieszę cię: jeśli teraz PO przegra i ktokolwiek inny przeciągnie te parę następnych lat rządzenie - to czasy PO będą wspominane jak czasy Gierka. Ale nie przez konkretne działanie - tylko przez spokój, brak wzburzeń (i brak krytyki polityki gospodarczej). Ale jeśli oni jednak będą rządzić - to to akurat nie nastąpi. Za to za dwa lata coś będą musieli zrobić, wprowadzić jakieś nowe ekstra podatki.]
                Oni nie wprowadzają ustaw, bo taki najwyraźniej obrali kierunek.
                Ale jest też bardzo możliwe, że oni niemają żadnego planu.
                Spójrz, jak ich rządy wyglądały z mojej perspektywy
                1. przychodzi kryzys - nie robią nic - okazuje się to dobrym wyborem
                2. przemija kryzys - nie robią nic - jednak dziura budżetowa rośnie
                3. dziura rośnie - nie wprowadzają ustaw - skądś trzeba wziąć pieniądzna łatawie, więc podwyższają VAT
                4. nie wprowadzają ustaw działających na dzietność w kraju, albo by ludzie chcieli tutaj rodziny zakładać - oni wprowadzają 67, aby dłużej wszyscy płacili ZUS
                5. dziura nadal rośnie - nie wprowadzają ustaw - trzeba skądś wziąć pieniądze, więc: muszą kasują OFE
                6. dziura nadal rośnie
                7. ZA DWA LATA SKOŃCZĄ SIĘ DOTACJE Z UNII

tylko, dobra duszo, zgaduj, co za "cudowne reformy Rostowskiego" (tak samo idiotyczne i krótkowzroczne jak powyższe) nam ten rząd zgotuje, jeśli będzie dalej rządził!

"No i zarobki jakby sporo mniejsze. I też do nich dokładamy."
                Tematy typu górnictwo, rolnictwo - znacznie przekracza kompetencje tego rządu. I nie mówię o chwili obecnej. Oni wiedzieli, co będzie w górnictwie od paru lat, bo górnictwo nie zbiedniało dzisiaj, tylko spadało na pysk od kilku lat.
                Dlaczego to ich kompetencje przerasta? Bo ten rząd nie ma planu gospodarczego.
                • erte2 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 23:44
                  jane-panzram
                  To jest rynek. Obarczasz winą Tuska za paranoję Putina "dzięki" której załamał się eksport jabłek czy wieprzowiny? Uważasz że państwo powinno narzucić takie ceny skupu żeby rolnik był zadowolony? Np. pięć złotych za jabłka, dwadzieścia za świninę itd.? Ale wtedy ty byś płaciła za kawałek świńskiej dupy tak ze stówę, i na dodatek trzeba by byó wprowadzić zakaz importu - tal jak ruskie. Ale zauważ jak od razu przeniosło się to u nich na ceny detaliczne.
                  A co nazywasz "marnymi pieniędzmi"? Przejdź się na wieś, obejrzyj nowo zbudowane albo wyremontowane domy, spójrz na stojące przy tych domach auta, anteny, plazmy w domach itd. To nie są "godne warunki zycia"?

Napisałaś: Traktory biorą, bo dopłaty z Unii nie będą trwać w nieskończoność,tylko mają na to określony czas.
                  Pięknie, tylko pokaz mi jakąś inną dziedzinę gospodarki w której tak łatwo dostać te unijne dopłaty i to w takich ilościach.

• lech1966 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 12.02.15, 00:02
                    erte2 napisał:

> jane-panzram
                    > A co nazywasz "marnymi pieniędzmi"? Przejdź się na wieś, obejrzyj nowo zbudowan
                    > e albo wyremontowane domy, spójrz na stojące przy tych domach auta, anteny, pla
                    > zmy w domach itd. To nie są "godne warunki zycia"?

Mieszkasz na wsi Erte że tak dobrze wiesz co i kto ma w "nowo wybudowanym domu",,czy to 32 cale,,czy może 40?? Czy według ciebie rolnik to obywatel 2 kategorii który nie ma prawa wybudować,czy zrobić elewacji domu. Czy bieda na stałe ma być przypisana do rolników?? Czy wolno sie bogacić jedynie kastom prawników,lekarzy?? Czy tylko im wolno walczyć o przywileje?? Czy tobie ktoś zabrania kupić sobie pare ha ziemi,,zakupić "z dotacją " od EU traktor. Jak im tak zazdrościsz tych kokosów to droga wolna..Ty tez możesz zostać milionerem,,i mnie to wcale nie przeszkadza..Bądz nim..
                • lech1966 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 23:53
                  jane-panzram napisała:

> Oni nie wprowadzają ustaw, bo taki najwyraźniej obrali kierunek.
                  > Ale jest też bardzo możliwe, że oni niemają żadnego planu.
                  > Spójrz, jak ich rządy wyglądały z mojej perspektywy
                  > 1. przychodzi kryzys - nie robią nic - okazuje się to dobrym wyborem
                  > 2. przemija kryzys - nie robią nic - jednak dziura budżetowa rośnie
                  > 3. dziura rośnie - nie wprowadzają ustaw - skądś trzeba wziąć pieniądzna łatawi
                  > e, więc podwyższają VAT
                  > 4. nie wprowadzają ustaw działających na dzietność w kraju, albo by ludzie chci
                  > eli tutaj rodziny zakładać - oni wprowadzają 67, aby dłużej wszyscy płacili ZUS
                  > 5. dziura nadal rośnie - nie wprowadzają ustaw - trzeba skądś wziąć pieniądze,
                  > więc: muszą kasują OFE
                  > 6. dziura nadal rośnie
                  > 7. ZA DWA LATA SKOŃCZĄ SIĘ DOTACJE Z UNII
                  >
                  > tylko, dobra duszo, zgaduj, co za "cudowne reformy Rostowskiego" (tak samo idio
                  > tyczne i krótkowzroczne jak powyższe) nam ten rząd zgotuje, jeśli będzie dalej
                  > rządził!
                  >
                  > Dlaczego to ich kompetencje przerasta? Bo ten rząd nie ma planu gospodarczego.

Zgadzam się całkowicie z tobą. Brak pomysłu to właśnie POmysł PO i PSL
          • wykress wystarczy dzióbki!... 11.02.15, 17:15
            ... już sobie tak nie ćwierkajcie ... bo sie tu porzygamy!
      • jane-panzram Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:05
        A twoja agitka brzmi jak?
        Jeśli nie masz nic do powiedzenia - to zwyczajnie nic nie mów, to nie jest trudne.
        • hrabia.mileyski To fakt. Mogli się nie odzywać 11.02.15, 17:14
          Ale dlaczego akurat ONI, to zapewne nie jest niespodzianką.
    • porannakawa01 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:12
      Natychmiast ma powstać Ministerstwo Zdrowia, Szczęścia i Wszystkiego Najlepszego co to każdemu da według jego potrzeb.
      Inaczej mozna wytykać rzadowi, że mało kto ma wszystkiego według jego potrzeb i rząd powinien mu to zapewnić.
      • hrabia.mileyski O, jest i kawa 11.02.15, 17:15
        Też bez niespodzianki.
        • wagonetka wolisz herbatę 11.02.15, 17:21
          z cytryną?
      • jane-panzram Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 17:21
        No to mówię: to są ludzie, którym nie jest wszystko jedno.
        Natomiast. Takie głuptoki jak ty czy ja czy inny tutaj, co ani nie jest rolnikiem ani lekarzem ani górnikiem - tylko sobie pracuje i buli podatki - gdybyśmy MY chcieli, wymagali czegokolwiek od rządu, to może rząd wreszcie by się za robotę i na naszą korzyść wziął.

Prymitywny przykład. To tak jakbyś ty miała gospodarstwo i w stodole powstał chlew i brud. I tak byś czekała na cud, że się ten chlew sam zlikwiduje (widząc, że on narasta skubany, na złość tobie), ale do roboty by ci się wziąć nie chciało. W końcu by ci ten syf cały wyleciał ze smrodem na łeb.
        Oczywiście można za taki stan rzeczy obwiniać sąsiada, albo zgoła dopust Boży - ale prawda jest taka, że gdybyś przeciwdziałała, to by ta sytuacja nie nastąpiła.
        Rząd nie przeciwdziałał,tylko czekał na cud, że "samo się rozwiąże". I cud nie nastąpił.
        • x2468 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 18:35
          U was nie puszka Pandory lecz "puszka z pandorą". Zapomniałeś?
          • erte2 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 20:57
            x2468 napisał:

U was nie puszka Pandory lecz "puszka z pandorą". Zapomniałeś?
            Daj spokój nieboszczykowi. Dominik Jastrzębski od paru juz kat nie żyje... RIP.
            • x2468 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 22:40
              To był Olejniczak. Ten ma się dobrze.
    • erka_46 no właśnie,kto normalny tak czyni ? 11.02.15, 18:25
      jane-panzram napisała:

Obecna sytuacja to nie jest wynik cudownego zbiegu okoliczności. Jest to wynik zaniedbań, przekładania na później od lat. Ja rolnikom teraz kibicuję z całego serca (chociaż zarazem patrzę na nich jak na oczadziałych: kto normalny najpierw w wyborach wybiera PSL, a po paru miesiącach chce go rozliczać, ze stołków zrzucać?.
      • jane-panzram Re: no właśnie,kto normalny tak czyni ? 11.02.15, 20:38
        Erka, ja się pytam, a sama jestem podobna, bo w poprzednich wyborach głosowałam na PSL (nie z przekonania,tylko aby nie wygrał PiS, a tymczasem na PO nie miałam zamiaru głosować po podwyżce VAT).
        Nie dość mojej głupoty: ja brałam wtedy pod uwagę głosować albo na PSL, albo na Palikota. Czego bym nie wybrała - to tak samo byłby to kretyńsko oddany głos. To trzeba umieć!
    • sclavus Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 18:28
      ... po tym wszystkim, co wypływa na wierch, myślę i nawet nabieram pewności, że jest to (niemalże) bandycka zgraja, której w doopach się poprzewracało!!!
      Ci ludzie z PRL nie wyszli jeszcze lub zrobili taki śmieszny come back... - przydałyby im się dobre korepetycje z "wolnego rynku"!
      • erka_46 skoroś taki mądry... 11.02.15, 18:40
        ...to powiedz po co jakikolwiek rząd,sejm i jakiś prezydent jest potrzebny ?
        Pogońmy ich na cztery wiatry i niech rządzi wolny rynek.

Kiedyś chłop pańszczyźniany panu oddawał co dzięsiąty snopek w podatkowej daninie,czyli dziś winniśmy płacić 10-cioprocentowy podatek,a nawet i mniej wszak demokracja to nie feudalizm,no nie ?
        • sclavus Re: skoroś taki mądry... 11.02.15, 20:45
          Od tyłu:
          księdzu też oddawał dziesięcinę - to już 20%; mało że oddawał "panu" dziesięcinę, to jeszcze na jego polu musiał odpracować... i księdza też...
          Więc nie pieprz!!!
          Żądanie rolników (Izdebskiego), żeby minister "szukał nowych rynków zbytu", nie wydaje ci się kuriozalne???
          ... w cywilizowanym świecie działają komisje trójstronne: przedstawicielstwa pracowników, przedstawicielstwa pracodawców i przedstawiciele rządu (nie premier i nie ministrowi!!!) przy czym, przedstawiciel rządu ma głos mediacyjny i doradczy - sprawę na ostrzu noża stawia (decyduje), kiedy dwójka innych członków komisji nie potrafi się dogadać...
          Coś jeszcze??
          Przyjrzyj się dokładnie dlaczego działacze górniczy z JSW wszczęli strajk! (i dlaczego chcą odwołać menadżera) :D
          ... nie mam zamiaru zaglądać w kieszenie rolnikom, ale nie masz takiej drugiej grupy społecznej, która by zyskała tak wiele, jak oni!!!
          i w końcu: Solidarność walczyła o "socjalizm z ludzką twarzą" - Solidarność wygrała... czy im się zdaje, że wygrała właśnie ten "socjalizm z ludzką twarzą"???
          Wyraźnie widać, że Duda (Piotr) kreuje się na Wałęsę bis... tylko, że ten "bis", raczej śmiechu warty...
          ... czego on sam - ten Duda - nie potrafi zrozumieć...
          • jane-panzram Re: skoroś taki mądry... 11.02.15, 22:21
            "w cywilizowanym świecie działają komisje trójstronne"
            W cywilizowanym kraju to jeszcze te ustalenia się wprowadza w życie, a nie deliberuje do zdechnięcia danej gałęzi gospodarki. Deliberują nad sprawą od lat. Dziś znów słyszę "nasza partia proponuje dalsze rozmowy".
            No jakby mi się paliło pod nogami, to ja bym już nie traciła czasu na bezowocne rozmowy, tylko bym działała. Ty zapewne też.

"Przyjrzyj się dokładnie dlaczego działacze górniczy z JSW wszczęli strajk!"
            Za dyscyplinarkę za strajk. Prezes wykazał się koncertową głupotą, bo przy tak potężnych i zorganizowanych związkach było pewne, że się zacznie jatka na noże po takim ruchu. Ma, czego chciał w takim razie. Jeśli liczy na to, że rząd jawnie go w tym by poparł - to następna głupota.

"Więc nie pieprz!!!"
            Poco te ryki, kiedy tymczasem nadal po twoich obliczeniach wynika, że podatek za tamtych "średniowiecznych" czasów był niższy, niż jest obecnie :D Po co go gromisz, jak sam sprawy wcale nie polepszasz swoimi obliczeniami? Teraz rolnik nie pracuje na pana i księdza, tylko na bank, bo ma kredyt.
            • sclavus Re: skoroś taki mądry... 11.02.15, 22:35
              "Teraz rolnik nie pracuje na pana i księdza, tylko na bank, bo ma kredyt"
              Na siłę mu ten kredyt ktoś wcisnął??
              A w średniowieczu, chłop też spłacał - u żyda... bo tylko u żyda mógł pożyczyć - na przeżycie!!
              A wiesz ty, że takiego rolnictwa, jak w Polsce, to nigdzie nie ma - albo są bardzo wielohektarowe gospodarstwa, albo mniejsze z kulturą "bio" - paro- lub kilkuhektarowych nie uświadczysz... i nie śpiewają "nie rzucim ziemi skąd nasz ród", ani gorzkich żalów nie wyśpiewują...
              • erka_46 ty jednak nie jesteś zbyt mądry... 12.02.15, 08:16
                sclavus napisał:
                > A wiesz ty, że takiego rolnictwa, jak w Polsce, to nigdzie nie ma - albo są bar
                > dzo wielohektarowe gospodarstwa, albo mniejsze z kulturą "bio" - paro- lub kilk
                > uhektarowych nie uświadczysz... i nie śpiewają "nie rzucim ziemi skąd nasz r
                > ód"
                , ani gorzkich żalów nie wyśpiewują...

- przecież oni pragną swe gospodarstwa powiększać,lecz bardzo im ta POlska władza to
                utrudnia.
                Ziemię kupi słup podstawiony przez Niemca,ale nie polski rolnik.
                • m.c.hrabia Re: ty jednak nie jesteś zbyt mądry... 12.02.15, 08:45
                  .
                  Ziemię kupi słup podstawiony przez Niemca,ale nie polski rolnik.

a jasne jest ,że potrafisz to udowodnić .
                  czy tylko tak sobie popierdujesz.
                  • erka_46 żeby mieć więcej... 12.02.15, 12:33
                    m.c.hrabia napisał:

> Ziemię kupi słup podstawiony przez Niemca,ale nie polski rolnik.
                    >
                    > a jasne jest ,że potrafisz to udowodnić .
                    > czy tylko tak sobie popierdujesz.

Czy próbowaliście zainteresować władze, czy organy ścigania tą sprawą?

-proceder wykupu ziemi przez podmioty nie mającego do tego prawa, przez osoby podstawione, jest przecież przestępstwem.
                    Oczywiście. Pisaliśmy nawet do władz ANR w Warszawie dlaczego w okresie ochronnym na sprzedaż polskiej ziemi do 2016 r., dopuszczono do sprzedaży ziemi spółkom z kapitałem obcym. Na dodatek Agencja stosowała przeszkody fiskalne polskim rolnikom, którzy chcieli kupić grunt. Najlepiej, aby sprawie przyjrzała się Najwyższa Izba Kontroli. Bo to zostało wszystko tak urządzone, że w zasadzie jest to zgodne z prawem. Trzeba dokładnie przyjrzeć się tym przepisom,które umożliwiają – mimo zakazu – sprzedaż rocznie 22 tysięcy hektarów ziemi obcym spółkom.

Kiedy powstało to prawo, które jest obecnie tak wykorzystywane przeciwko wam?

-ustawa o Kształtowaniu Ustroju Rolnego powstała w 2003 roku (okres rządów SLD i PSL - przyp. red.), zaś ustawa o obrocie nieruchomościami rolnymi weszła w życie 13 grudnia ubiegłego roku. I to właśnie ona umożliwiła ten proceder, przeciwko któremu protestujemy.

...należy wywalczyć przyczółek.
                    On w roku przyszłym przyniesie spodziewany efekt.
              • jane-panzram Re: skoroś taki mądry... 12.02.15, 12:45
                "A wiesz ty, że takiego rolnictwa, jak w Polsce, to nigdzie nie ma"
                No to trzeba politykę dostosować do zastanych warunków, a nie czekać aż wszystko zdechnie, bo są inne warunki niż gdzie indziej. Niema takiego poważnego zachodniego kraju, który by dozwolił, aby mu rolnictwo wyzdychnęło.

"i nie śpiewają "nie rzucim ziemi skąd nasz ród", ani gorzkich żalów nie wyśpiewują..."
                żarty sobie stroisz? W UE nawet ślimaka uznano za rybę, oraz marchewkę za owoc - bo broniono produktu w swoich krajach przed konkurencją! Obudź się pan, bo zachód idzie w swoją stronę, a u nas media i rząd w swoją, przedziwną: aby zdechnął i przemysł i rolnictwo, bo należy pozbyć się wszystkiego i wszystko potem IMPORTOWAĆ.
          • erka_46 ziemie zachodnie czekają i nie tylko one... 12.02.15, 08:05
            sclavus napisał:

> Od tyłu:
            > księdzu też oddawał dziesięcinę - to już 20%; mało że oddawał "panu" dziesięcin
            > ę, to jeszcze na jego polu musiał odpracować... i księdza też...
            > Więc nie pieprz!!!
            > ***
            > Żądanie rolników (Izdebskiego), żeby minister "szukał nowych rynków zbytu", nie
            > wydaje ci się kuriozalne???
            > ... w cywilizowanym świecie działają komisje trójstronne: przedstawicielstwa pr
            > acowników, przedstawicielstwa pracodawców i przedstawiciele rządu (nie premier
            > i nie ministrowi!!!) przy czym, przedstawiciel rządu ma głos mediacyjny i dorad
            > czy - sprawę na ostrzu noża stawia (decyduje), kiedy dwójka innych członków kom
            > isji nie potrafi się dogadać...
            > Coś jeszcze??

- no to po co ta władza,żeby siedziała pod żyrandolem,a zaczynała działać jak wszystko się p(w)ali ?
            Wystarczyłby strażak.

> ***
            > Przyjrzyj się dokładnie dlaczego działacze górniczy z JSW wszczęli strajk! (i d
            > laczego chcą odwołać menadżera) :D

- no właśnie,doszli do właściwego wniosku,że władza im nie pomoże, lecz mądry menadżer.
            Władza jedynie policję na nich pośle.

> ***
            > ... nie mam zamiaru zaglądać w kieszenie rolnikom, ale nie masz takiej drugiej
            > grupy społecznej, która by zyskała tak wiele, jak oni!!!
            > ***
            - a co,w oczy cię kole traktor,kupiony na kredyt.
            Nawet gdy UNia dopłaciła połowę to ta reszta jest obciążeniem poważnym dla każdego rolnika.
            Traktor to nie mercedes ,chyba wiesz do czego służy.
            Pozatem jeśli to prawda,że rolnik się bogaci,czy to źle,pora najwyższa,żeby prócz złodzieji i różnych cwaniaków też szary Polak sie bogacił.

> i w końcu: Solidarność walczyła o "socjalizm z ludzką twarzą" - Solidarn
            > ość wygrała... czy im się zdaje, że wygrała właśnie ten "socjalizm z ludzką
            > twarzą"
            ???
            > Wyraźnie widać, że Duda (Piotr) kreuje się na Wałęsę bis... tylko, że ten "bis"
            > , raczej śmiechu warty...
            > ... czego on sam - ten Duda - nie potrafi zrozumieć...

- socjalizm z ludzką twarza to jest ale w zachodniej Europie i był tam od lat kilkudziesięciu.

p.s.

Co do polityki związanej z polskimi rolnikami jest sprawa prosta jak drut.
            Należy ich doprowadzić do takiej sytuacji,żeby w przyszłym roku ziemię sprzedawali bez najmniejszego oporu obcokrajowcom.
            Co jest wart naród bez ziemi ???

GOOWNO !!!

– Nie może tak być żeby ziemia nam uciekała to jest ziemia dla pyrzyckich rolników. Nie mamy nic przeciw obcokrajowcom niech przyjadą, niech gospodarują, ale na takich warunkach jak my – mówił Robert Tarnowski – Mamy tutaj przykład spółki Agromax, miesiąc temu sprzedano 500 ha, już udziały są zbyte dla obywateli Niemiec – dodał zwracając uwagę, że polski rolnik zakupioną ziemię musi uprawiać przez 10 lat.
            • erka_46 i co hrabio i sclawusie ? 13.02.15, 09:14
              - pozatykało wam te przemądrzałe gęby ?
      • wykress Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 18:57
        "wolny rynek" .... hmmm teraz to dowaliłeś ... dodaj jeszcze Europejski a umrę ze śmiechu :-))
        • sclavus Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 20:46
          umieraj - wolna wola!!
        • x2468 Re: Puszka Pandory: wychodzą zaniedbania rządu 11.02.15, 22:44
          Masz w tej branży doświadczenie czy tak sobie pitolisz paluszkami po stole.
    • mara571 Jane: jeszcze pielegniarki 11.02.15, 23:17
      oprocz salowych najbardziej poszkodowan grupa zawodowa reformy zdrowia Kopaczowej.

A tak na marginesie: kiedy czytam polska prase, ogladam telewizje mam wrazenie, ze jestem w PRL.
    • religijnych.uczuc.obraza Następni będą prawnicy 12.02.15, 08:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka