Dodaj do ulubionych

Komuniści z POlityki uwierzyli w kult...

10.09.15, 17:42
...no cóż,nic w tym dziwnego,wszak KULT to domena komunisty.
W POLITYCE kilku z nich sięga do tego KULTU korzeniami.

Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy

Prezydenta Andrzeja Dudę na prawicy zaczyna otaczać swoisty kult, czasami przybierający wręcz parareligijny wymiar. W najnowszej POLITYCE opisujemy różne oblicza i przejawy tego kultu, którego wyznawcy przypisują głowie państwa znaczenia i znaki wykraczające poza jego urząd, o znaczeniu wręcz nadprzyrodzonym.

Ludzie „chodzą na prezydenta”, o Dudzie powstają sławiące go pieśni, hagiograficzne teksty, każdy jego krok i każde wystąpienie jest entuzjastycznie opisywane przez prawicowe media. A wszelka krytyka jest traktowana jako kolejna wersja tzw. przemysłu pogardy prowadzącego do nowego Smoleńska.

Ta celebracja jest zapewne dla prezydenta miła, może czasami krępująca, ale też politycznie niebezpieczna. Czy Duda, nawet jeśli sam nie podsyca tego kultu, nie stanie się jego zakładnikiem? Czy nie będzie się obawiał zrobić cokolwiek wbrew swoim prawicowym zwolennikom, aby nie stracić w ich oczach wizerunku rycerza bez skazy? Czy nie przeszkodzi mu to w staniu się prezydentem wszystkich obywateli, co wielokrotnie w kampanii wyborczej, ale także później, deklarował? Próbujemy odpowiedzieć na te pytania w okładkowym artykule w najnowszym numerze.

Ponadto w nowej POLITYCE: o katastrofie referendalnej i o tym, jak to wpłynie na polską politykę, a na pozycję Pawła Kukiza w szczególności, o problemie uchodźców – co z nimi zrobić, przyjąć czy przepędzić. I o sieci powiązań i interesów ludowego posła Jana Burego.

I jeszcze: czy armia nas obroni? – raport o wojsku z naszego cyklu „Polska przed wyborem”, o tym, komu i dlaczego odbiera się w naszym kraju dzieci, oraz o tym, gdzie się podziały miliony z kas SKOK. A także bardzo interesująca rozmowa z ks. Andrzejem Dragułą o różnych językach Kościoła, z których jedne mogą łączyć, a inne dzielić.

Zachęcam Państwa do przeczytania także wszystkich pozostałych artykułów w najnowszej POLITYCE w przekonaniu, że na pewno znajdą Państwo dla siebie coś interesującego, ponieważ staraliśmy się, aby nasza oferta była maksymalnie zróżnicowana.

Miłej lektury!
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 10.09.15, 17:49
      a ty jak zwykle ,kradniesz cudze teksty , swołocz pisdacka.
      • erka-4 nie kradnę... 10.09.15, 18:19
        m.c.hrabia napisał:

> a ty jak zwykle ,kradniesz cudze teksty , swołocz pisdacka.

...tekst niniejszy otrzymałem na własną majlową skrzynkę pocztową i dodać pragnę,że mam elektroniczny abonament tej POlityki,wszak muszę być zorientowany co w trawie piszczy,czyli w tej POstkomunistycznej POlityce.
        A zatem skoro płacę to prawo mam wiedzą podzielić się z bliźnim.

Cóż,rożne są hrabie ,POfyrtani także,mówiąc delikatnie.
        No ale hrabia cham to rzecz bardzo rzadka,cóż mamy takiego jednego i jakoś musimy go strawić.
        • sclavus Re: nie kradnę... 10.09.15, 19:56
          ... przecie 99,99% komunistów w PiS się chowa... i żywi... :D:D
          • az43 Re: nie kradnę... 11.09.15, 21:20
            PiS to partia bolszewicka.
        • alistair-p Jesteś paserem n/t 10.09.15, 22:16

• erte2 Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 10.09.15, 21:21
      erka-4
      Tyle że żuczku nie ma w tym niestety żadnej przesady.
      W każdy państwie, w każdej społeczności, w każdej większej populacji do której już stosują się prawa statystyki istnieje pewna grupa osobników podatnych na manipulację i pragnących mesjasza, cudu, czegoś nadprzyrodzonego co pozwoli im, szaraczkom, wybić się nad poziomy i zdominować resztę. I nieważne że jest to nielogiczne, bezsensowne i utopijne - ważne że można w to wierzyć.
      Josif Wisarionowicz Dżugaszwili był satrapą, krwawym dyktatorem, oszustem na skalę międzynarodową; wymordował miliony swoich i nieswoich obywateli - a jednak część ogłupionych i zmanipulowanych poddanych go uwielbiała. I nie był to tylko kult udawany, koniunkturalny czy obłudny - ludzie radzieccy (i nie tylko) go kochali, a w Gruzji jest do dziś jeszcze prawie na ołtarzach.
      A nie tak całkiem dawno u nas w kraju jeden "człowiek znikąd z czarną teczką" zdobył ponad 20% głosów i sam widziałem w telewizorze jak go całkiem dojrzałe kobity po rękach całowały.
      Pół biedy jak ta liczba ogłupionych oscyluje wokół 20%; to się da przeżyć, to jest jeszcze do strawienia. Gorzej jak przekracza tych procentów 30, bo to zaczyna już być groźne; to już przerabialiśmy (dokładnie 82 lata temu).
      Czy przyjdzie na nas otrzeźwienie? Czy zdołamy w końcu przejrzeć na oczy i zobaczyć prawdziwe i maszkarowate oblicze tego co czai się tuż za rogiem, co nam wszystkim zagraża i po prostu nas zniszczy albo co najmniej pogrąży na długie lata w czarnej dupie.
      Ten dżin jeszcze siedzi w butelce. Jeszcze tylko odrobinę z niej wychynął przez uchylony korek i udaje że jest dobrym duchem. Ale za cholerę nie wypuszczajmy go!!!
      • mara571 w tej sytuacji pozostaje tylko przymusowa lektura 10.09.15, 21:32
        komentarzy na gazeta.pl pod informacjami o Andrzeju Dudzie.
        Credo redacji obecnie brzmi:
        Pod naszymi tekstami o uchodźcach pojawiała się zatrważająca liczba komentarzy, które nawoływały do przestępstw, zawierały treści rasistowskie i ksenofobiczne. Nie chcemy ich pokazywać. Nie godzimy się na naruszanie godności innych ludzi na naszym forum. Dlatego zdecydowaliśmy, że wyłączymy możliwość komentowania pod naszymi tekstami o uchodźcach. Będziemy też zgłaszać do prokuratury przypadki nawoływania do nienawiści na tle rasowym i religijnym.
        Witamy natomiast z radoscia wszelkie komentarze zawierajace tresci obrazajace prezydenta RP. Godzimy sie na naruszanie jego godnosci i zdecydowalismy, ze pod kazda informacja o prezydencie RP wlaczymy mozliwosc komentowania. Nie bedziemy zglaszac do prokuratury przypadkow nawolywania do nienawisci wobec prezydenta i katolikow.
      • sclavus Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 10.09.15, 21:33
        ... do erki-4 to napisałeś? - za trudne dla niego...
        Do zrozumienia, oczywiście! ;)
        • mara571 wpis erki numer 2 swiadczy jedynie o tym, ze ona 10.09.15, 22:16
          nie rozumie procesow spolecznych.
          Ludzie na tzw prowincji maja juz po dziurki w nosie bohaterow ostatnich 25 lat, czasami zwanymi styropianowymi.
          Pojawil sie ktos nowy, "młody prezydent ktory sprawi, że będzie żyło się lepiej nam zwyklym ludziom. Bo złej sytuacji winni są oni – czyli te łajzy i złodzieje (co tasmy Sowy & Friends dokumentuja) oraz wszyscy ci, którzy ich wspierają: manipulują i pokazują, że w Polsce nie jest najgorzej. Zwykły człowiek ma źle (rzeczywiscie). Nędznie zarabia, musi pracować do śmierci i jeszcze państwo go okrada. I lokalne wladze tez."
          I wiele wskazuje na to, ze nas bedzie godnie reprezentowal. Jak Kwasniewski (niezartuje, tak lud widzial Kwasniewskich).

Modyfikacja tekstu Polityki zamierzona. Publicysci Polityki sygnalizuja grozny problem dla pseudoelit: ich propaganda przestala dzialac.

Andrzejowi Dudzie nie bedzie latwo sprostac tym zyczeniom.

PS Pozwolilam sobie zmodyfikowac test Polityki.
          • sclavus Re: wpis erki numer 2 swiadczy jedynie o tym, ze 10.09.15, 23:01
            "Pojawil sie ktos nowy, "młody prezydent ktory sprawi, że będzie żyło się lepiej nam zwyklym ludziom"
            ... a ludzie już go mają po dziurki w nosie...
            PeeS - spraw sobie polskie znaki diakrytyczne, żeby próbować być bardziej wiarygodną, w wypowiadaniu się w imieniu ludzi... - bo może się zdarzyć, że nagminnie będziesz ... laske robic!
          • erte2 Re: wpis erki numer 2 swiadczy jedynie o tym, ze 11.09.15, 19:37
            mara571
            żabciu, mimo wszystko wolę człowieka ze styropianu niż takiego z plasteliny.
            • mara571 Re: wpis erki numer 2 swiadczy jedynie o tym, ze 11.09.15, 19:49
              naprawde sadzisz, ze styropianowcy jeszcze moga myslec?
              Miec wizje kraju?
              Nawet Ewa K. ( nie ze styropianu) mowi z trybuny sejmowej "Jestesmy Europejczykami.."
              I zapomina, ze jest premierem polskiego rzadu, ktorego zadaniem jest obrona polskiego interesu narodowego, a nie polecen z Brukseli.
              Kaczynski was kompletnie zaskoczyl, bo postawil na mlodsza generacje. Ludzi, ktorzy mieli czas, aby sie przygotowac do objecia wladzy, czytac, analizowac, podczas gdy platformersi korzystali z wladzy, lapowek od lobbyistow, ustawianiem rodzin i znajomych krolika na stanowiskach. Nawet wasz listek figowy uczciwosci okazal sie byc "podatnym na wplywy".
      • erka-4 krótko o KULCIE,Człowieku... 11.09.15, 07:00
        erte2 napisał:

> erka-4
        > Tyle że żuczku nie ma w tym niestety żadnej przesady.

...za stary jestem robaczku,abyś mi tłumaczył co kult jednostki znaczy,nauki POzostaw swoim złodziejom,którzy Polakom nadzieję na normalność ukradli.
        Nie POwiesz mi przecie,że przykładowo aborcja dostępna na dzieńdobry,manipulacja na ludzkim zarodku to rzecz normalna.
        No chyba,że POdstawowa grupa ludzkiej społeczności zamierza produkować w przyszłości człekokształtnego GMOwca,który służył im będzie za niewolnika.
        Ja jestem wierzący w Boga i wierzę,że Bóg jest miłosierny i Człowiekowi na wszystko pozwoli,wszak dał mu wolną i nieprzymuszoną wolę i Ziemię w panowanie,i rozum mu dał ,żeby go mądrze używał dla dobra Człowieka,a nie żeby sam siebie doprowadził do zagłady.
        No cóż,jeśli taka Człowieka będzie wola,Bóg mu nie bedzie przeszkadzał.

I tak wcześniej czy póżniej Człowiek do niego trafi w stanie takim na jaki sobie zasłużył i bez różnicy czy on w KULT BOGA wierzy czy też jest niewierzący.
        • erte2 Re: krótko o KULCIE,Człowieku... 11.09.15, 10:19
          erka-4 napisał:
          ..za stary jestem robaczku,abyś mi tłumaczył co kult jednostki znaczy,

No to żuku jesteś już aż taki stary że nie pamiętasz; pewnie nawet tego jak w 1976. roku latałeś z transparentem "Ufamy wam Towarzyszu Gierek" (że twoich szczerych łez po odejściu Soso nie wspomnę).

Nikt ci nie broni wierzyć w Boga, Diabła, Czarownice czy Świętą Cebulę (to nie żart, jest taka religia). Twoje prawo i twoje sumienie; ale pamiętaj że w imię tegoż Boga palono na stosach, mordowano całe narody (choćby Prusów), wyrywano serca na ołtarzach ofiarnych. Nawet dziś publicznie ścina się głowy albo kamienuje. I na to wszystko ten twój miłosierny, dobry i sprawiedliwy Bóg spgląda i nie drgnie mu nawet jego boska powieka.
          • katrina1945 Re: krótko o KULCIE,Człowieku... 11.09.15, 15:38
            erte2 napisał:

> erka-4 napisał:
            > ..za stary jestem robaczku,abyś mi tłumaczył co kult jednostki znaczy

- oczywiście,że latałem a nawet całowałem go po doopie,bo dał mi malucha i dom mi wybudował,oh!!! ależ miałem wtedy życie nie to co teraz,że muszę na lata stare szukać chleba w śmietniku.
            Po co mi była,cholera, ta alkoholowo-eSBecka solidarność.
            Nadzieję mam ,że młodzi Polacy wystawią w końcu stosowny rachunek tym eSBekom i pijanym oszustom.

> Nikt ci nie broni wierzyć w Boga, Diabła, Czarownice czy Świętą Cebulę (to nie
            > żart, jest taka religia). Twoje prawo i twoje sumienie; ale pamiętaj że w imię
            > tegoż Boga palono na stosach, mordowano całe narody (choćby Prusów), wyrywano s
            > erca na ołtarzach ofiarnych. Nawet dziś publicznie ścina się głowy albo kamienu
            > je. I na to wszystko ten twój miłosierny, dobry i sprawiedliwy Bóg spgląda i ni
            > e drgnie mu nawet jego boska powieka.

- normalka,Bóg Człowiekowi dał wolną wolę,aby z niej korzystał do woli,więc Człowiek korzysta tak jak potrafi,zatem trudno wymagać od mordercy,żeby mordować nie chciał.
            Ale też dał mu rozum oraz obdarzył sumieniem,zauważ,że najlepszy Człowieka przyjaciel,pies,tego nie posiada,więc nie wie,że kogoś morduje,bywa,że swego pana i przyjaciela zarazem.
            A ty byś chciał,żeby Bóg prowadził cię za rękę,czyżbyś chciał być zwierzęciem ?
            • erte2 Re: krótko o KULCIE,Człowieku... 11.09.15, 19:45
              katrina1945 napisała:
              A ty byś chciał,żeby Bóg prowadził cię za rękę,czyżbyś chciał być zwierzęciem ?

Nie, nie chciałbym. Powiem więcej - nie oczekuję od niego ani łaski, ani pouczeń, ani "żadnej rzeczy która jego jest". A to z jednej bardzo prostej przyczyny - ponieważ nikt (czy nic) taki jak Bóg, Allach, Manitou czy inny Zeus po prostu nie istnieje. Nie ma go. I nigdy nie było. Został wymyślony przez ludzi i powstał z ich lęków, marzeń i pragnień. I jeśli ktoś wierzy w jakiegoś boga to tenże bóg umiera wraz z nim.
      • erka-4 post scriptum... 11.09.15, 07:24
        ...i jeszcze należy dodać,a raczej spytać,robaczku,czemuż to ta Platforma Obywatelska tak mocno w swój kult najlepszej w POlsce partii wierzy ?
        Przecież to ostatnie referendum o tym najlepiej świadczy,wszystko zrobią,złamią swoje zasady,aby się tylko utrzymać u władzy.

Ale jednego nie zauważyli,tego,że wyrasta nowe pokolenie Polaków,którzy już nie są tacy naiwni i spolegliwi jakim było ( w pewnym stopniu to wojny skutki,za wszelką ceną pragnęło choć trochę spokoju ) moje pokolenie,robaczku.
        Stary jestem,ale oczy mam w miarę sprawne,a panu Komorowskiemu i całemu jego WSIowemu towrzystwu zaćma padła na oczy,widzieli bandę idiotów.
        • az43 Re: post scriptum... 11.09.15, 21:21
          Nie przesadzaj.Jeden idiota jakim jestes to nie cała banda.
    • belphegor-pisu wPiSywaczu nawiedzony, ja wolę Politykę 10.09.15, 22:41
      od twojej tfurczości.
      • erka-4 nie mam nic przeciw,POpaprańcu... 11.09.15, 07:33
        belphegor-pisu napisał:

> od twojej tfurczości.

...wszak wyraźnie życzyłem ci na końcu:

Miłej lektury!
    • kotek.filemon Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 11.09.15, 10:16
      Pisiurku, przecież bł. dr Doda już w dniu wyboru został Santo Subito, więc co ty tam sobie penderolisz?

PS: To miło, że czytasz Politykę, to ostatni sensowny tygodnik opinii na polskim rynku.
    • man_sapiens Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 11.09.15, 10:59
      Opisywanie rzeczywistości to nie jest wiara.

Ja wiem, według ciebie stwierdzenie, że Ziemia jest kulą to taka sama wiara jak to, że Ziemia jest płaska i żadne zdjęcia zrobione z kosmosu ciebie nie przekonają.

> Ludzie „chodzą na prezydenta”, o Dudzie powstają sławiące go
      > pieśni, hagiograficzne teksty, każdy jego krok i każde wystąpienie jest
      > entuzjastycznie opisywane przez prawicowe media. A wszelka krytyka jest traktowana
      > jako kolejna wersja tzw. przemysłu pogardy prowadzącego do nowego Smoleńska.

Co tu nie jest faktem, aka obiektywną (niezależną od wiary) prawdą?
    • fiu-bzdziu2010 Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 11.09.15, 19:57
      ponoć zesłany przez Ducha św, tak orzekli polscy biskupi, czyżby komuniści??????
      • fiu-bzdziu2010 Re: Komuniści z POlityki uwierzyli w kult... 11.09.15, 20:45
        biskupi wiekowi, to i może w młodości epizodzik mieli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka