Dodaj do ulubionych

Sprawa Dody w TK - o wolność słowa

06.10.15, 10:18
Dzisiaj Trybunał Konstytucyjny zajmuje się skargą Doroty Rabczewskiej w sprawie granic wolności słowa (ściśle: zapisu o obrazie uczuć religijnych).
No ciekawe, czy pozostaniemy w czarnej doopie, czy jednak będziemy mogli przyznać, że bajkopisarstwo da się uprawiać na bani.
Obserwuj wątek
    • bogucjusz Artykuł 196 KK to obraza praworządności. n/t 06.10.15, 11:21
    • piq jestem konserwatystą i chrześcijaninem,... 06.10.15, 12:44
      ...w tym wypadku popieram Dodę Rabczewską i życzę jej zwycięstwa dla dobra nas wszystkich.
      • 141288bs Re: jestem konserwatystą i chrześcijaninem,... 06.10.15, 17:46
        piq napisał:

> ...w tym wypadku popieram Dodę Rabczewską i życzę jej zwycięstwa dla dobra nas
        > wszystkich.

- aha,obrazac uczucia religijne mozna,ale obrazanie gejow no to juz przestepstwo wolajace o natychmiastowe wiezienie
        • bogucjusz Re: jestem konserwatystą i chrześcijaninem,... 06.10.15, 18:35
          Widzę, że masz problemy z ogarnięciem zakresu tematu wątku. Pomogę - wątek dotyczy problemu karalności za tzw. "obrazę uczuć religijnych". Kwestia gejów nie występuje.
        • piq towarzyszu 141288bs, "obraza uczuć religijnych"... 06.10.15, 19:51
          ...nie istnieje, a paragraf jej dotyczący jest z ducha bolszewicki. Widzę, że towarzysz się bezmyślnie napiął w imię obrony sowieckich zasad swobody wypowiedzi. Sowietyzacja i nazyfikacja to cechy charakterystyczne co głupszych PiSich, czego też towarzysz jest świetnym przykładem. Wbijcie sobie to w puste miejsce po rozumie, towarzyszu: albo jest swoboda wypowiedzi, albo jej nie ma. Nie ma wyjątków, towarzyszu. A teraz won sobie popłakać w kącie przy Nowogrodzkiej.
    • oszolomm-z-radia-maryja wyrok już zapadł - można karać za obrazę uczuć 06.10.15, 13:24
      a więc nie wolno już bezkarnie drwić i szydzić z ludzi wierzących. Brawo trybunał za tę odważną decyzję!
      • volupte Re: wyrok już zapadł - można karać za obrazę uczu 06.10.15, 14:04
        To nie mozna mówić że po winku i ziołach ma sie fantazję?
      • marta596 Re: wyrok już zapadł - można karać za obrazę uczu 06.10.15, 16:38
        oszolomm-z-radia-maryja napisał:

> a więc nie wolno już bezkarnie drwić i szydzić z ludzi wierzących. Brawo trybun
        > ał za tę odważną decyzję!

A więc drżyjcie kucharze :D encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvlL5BbkY9FqVV1SMpflnX5Hf8MakSEMM0On3YxVqbj2x9A3PM
      • piq oszołomm, jesteś faryzejskim durniem,... 06.10.15, 19:53
        ...i w ten sposób obrażasz moje chrześcijańskie uczucia religijne, albowiem poddajesz swoim istnieniem w wątpliwość to, że Pan Bóg stworzył człowieka na wzór i podobieństwo swoje.
      • snajper55 Re: wyrok już zapadł - można karać za obrazę uczu 07.10.15, 03:52
        oszolomm-z-radia-maryja napisał:

> a więc nie wolno już bezkarnie drwić i szydzić z ludzi wierzących. Brawo trybun
        > ał za tę odważną decyzję!

Można z wierzących szydzić, nie można znieważać przedmiotu czci religijnej.

S.
    • l_zaraza_l Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 13:33
      Już sługusy kleszej mafii z TK ustalili, że karanie jest spoko.

A nie jest:
      Konstytucja RP - Art. 32.
      1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
      2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Art. 54.
      1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Od dawna twierdzę, że art. 196. Kk jest niezgodny z art. 32 KRP.
      Ale od dawna twierdzę także, że Konstytucja jest niezgodna sama ze sobą (równość wobec prawa i nikt nie może być dyskryminowany ale małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny - nierówność wobec prawa i dyskryminacja osób nieheteroseksualnych).

A z tą ochroną uczuć religijnych (a dlaczego nie chroni się uczuć osób racjonalnych, których wywody o bruzdach u dzieci z in vitro ranią równie co przypiekanie na wolnym ogniu?) to też nie do końca OK. Do dzisiaj w psychiatryku siedzi człowiek, który rzucił żarówkami z farbą w obraz częstochowski bo jego uczucia religijne uraża oddawanie czci pozłacanym bałwanom.

• gelati Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 13:45
        l_zaraza_l napisała:

> Już sługusy kleszej mafii z TK ustalili, że karanie jest spoko.<

Zle znoszisz opinie inne niz swoje. Doda POwinna zwrocic sie z zapytaniem do ciebie.
        Bedziesz oslabiona PO jesiennych wyborach. Moze nawet wpadniesz w depresje.
        Daj znac - doradze:)
        • ave.duce IQ Dody - 06.10.15, 14:05
          ... Mensa Polska zaświadcza, że: Pani Dorota Rabczewska, ur. 15.02.1984 r., uzyskała wynik testu inteligencji 156 IQ w skali Cattela, którą to wartość uzyskuje 1 proc. populacji. Wynik ten kwalifikuje do wstąpienia do Stowarzyszenia Mensa Polska. ...
          • gelati IQ Dody - jedna baba drugiej babie... 06.10.15, 14:34
            www.fakt.pl/Doda-nie-miala-testow-na-inteligencje-,artykuly,42731,1.html
            Na zyczenie moge POkazac zaswiadczenie, ze POtrafie wyrzycic sume 13 dwoma kostkami.
            • x2468 Re: IQ Dody - jedna baba drugiej babie... 06.10.15, 15:51
              Wyrzycic to od dudu czyli rzyci?
          • mariner4 To humbug 06.10.15, 14:50
            reklamowy.
            To się okazało nieprawdą.
            Autor tego mitu się przyznał.
            M.

• ave.duce Ups - 06.10.15, 15:00
              a gdzie o tym humbugu można przeczytać?
              • ave.duce Re: Ups - 06.10.15, 15:05
                ps. oi33.tinypic.com/2aha9s5.jpg
                • mariner4 Ja też w to kiedyś wierzyłem. 06.10.15, 18:34
                  Potem przeczytałem o mistyfikacji. Parę jej wywiadów i ten chichot idiotki zachwiał moja wiarę w IQ panny Rabczewska.
                  Nie przepadam za nią. Zawsze wolałem kobiety (i w ogóle ludzi) co zarabiają głowa, a nie ciałem), ale w tym przypadku trzymam jej stronę bez zastrzeżeń.
                  Dlatego dziewczyna, co wymyśliła nanocząsteczki z lekami jest dla mnie "ktosiem", a te laski, co w chcą być modelkami są dla mnie niewiele warte.
                  W ogóle "celebryta" to dla mnie określenie pejoratywne.
                  M.
                  • wesolyromekmmv Re: Ja też w to kiedyś wierzyłem. 06.10.15, 18:40
                    mariner4 napisał:

> Dlatego dziewczyna, co wymyśliła nanocząsteczki z lekami jest dla mnie "ktosiem
                    > ", a te laski,
                    Któraż to dziewczyna wymyśliła nanocząsteczki ?
                    Mam wątpliwość, że Ty należysz do trzeciego gatunku. Ani umysłem, ani ciałem.
              • mariner4 To było już dawno. 06.10.15, 17:03
                Nie pamiętam gdzie.
                To był podobno element jej promocji.
                M.
                • ave.duce Re: To było już dawno. 06.10.15, 22:04
                  Szperałam nieco i jedynie Tymochowicza wyszperałam (twierdzi, że Doda nie robiła testu Mensy), a już raczej uwierzę Dodzie niż temu oszustowi od autokreacji.

ps. Doda dla mnie mogłaby nie istnieć, ale chętnie poznałabym prawdę o jej IQ.
                  • mariner4 To w koncu jest mało ważne, natomiast 07.10.15, 07:53
                    popieram ją w sprawie o która walczy. Mam nadzieję że trubunał w Strasburgu utrze nosa dyspozycyjnym sędziom Kościoła i PiS.
                    M.
          • hasch1 Re: IQ Dody - 06.10.15, 14:53
            Jak dobrze poćwiczę to na dobrym kacu, osiągnę 200.
            Nie takie rzeczy ze śwagrem robilim.
          • douglasmclloyd Re: IQ Dody - 06.10.15, 17:40
            ave.duce napisała:

> .
            > .. Mensa Polska zaświadcza, że: Pani Dorota Rabczewska, ur. 15.02.1984 r., u
            > zyskała wynik testu inteligencji 156 IQ w skali Cattela, którą to wartość uzysk
            > uje 1 proc. populacji. Wynik ten kwalifikuje do wstąpienia do Stowarzyszenia Me
            > nsa Polska.
            ...

Jeśli rzeczywiście tak jest, to IQ Dody strasznie się marnuje. Słyszałem ją przypadkiem w radio i musiałem zmienić stację. Rozmowa dotyczyła jej kariery i historii jakieś piosenki.
        • l_zaraza_l Re: Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 15:51
          Opinię to ty czy ja możemy wyrazić na temat twórczości Dody.
          TK stanowi prawo (poprzez wyjaśnienie tego typu wątpliwości jak skarga Dody). A właściwie powinien stanowić bo wyraźnie widać, że działalność TK ogranicza się dawania d.py KK.

Jano wykazałam, że art. 196 Kk stoi w sprzeczności z dwoma artykułami Konstytucji.
          TK mętnie, jak po zakrapianym opłatku, tłumaczy, ze nie można chronić uczuć osób nie religijnych z paragrafu o ochronie uczuć religijnych. Sami mają sPiSiały musgi i myślą, że reszta obywateli też taka ciemna. A Konstytucja mówi jasno: 1) wszyscy wobec prawa równi; 2) nikogo nie wolno dyskryminować. To albo tworzymy paragraf o ochronie uczuć osób niereligijnych albo likwidujemy ten chory art. 196 Kk.
          Do tego wykazałam, że uczucia religijne urażone przez Dodę postawiono wyżej niż uczucia religijne człowieka, którego urażają pozłacane bałwany od jakich roi się w KK.

A co IQ Dody ma do tematu?
          • mn7 Re: Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 16:39
            TK prawa nie stanowi. Ocenia jego konstytucyjność. Robi to w odniesieniu do całej konstytucji a nie tylko jakichś dowolnie wybranych artykułów. Konstytucja to system a wyrywanie z kontekstu to zawsze brzydki zabieg.
            • marta596 Re: Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 16:49
              mn7 napisała:

> TK prawa nie stanowi.

Oj tam już niedługo www.docinek.com/213/trybunal-konstytucyjny.html, wszak prawo boskie wyżej stanowionego winno być, jak twierdzi szef wszystkich szefów.:D
              • mn7 Re: Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 17:13
                Niedługo, to TK raczej będzie rozpędzony przez nową waaadze.
                • marta596 Re: Sprawa Dody i jej IQ 06.10.15, 17:45
                  mn7 napisała:

> Niedługo, to TK raczej będzie rozpędzony przez nową waaadze.

Waaadzę Świętego Oficjum.:D
            • trevistas Uzasadnienie wyroku TK? 07.10.15, 01:35
              mn7 napisała:

> TK prawa nie stanowi. Ocenia jego konstytucyjność. Robi to w odniesieniu do cał
              > ej konstytucji a nie tylko jakichś dowolnie wybranych artykułów. Konstytucja to
              > system a wyrywanie z kontekstu to zawsze brzydki zabieg.
              Gdzie moze byc uzasadnienie tegoz wyroku TK? Moze jakis link?
              • marta596 Re: Uzasadnienie wyroku TK? 07.10.15, 01:57
                trybunal.gov.pl/podstawowe-informacje/najczesciej-zadawane-pytania/art/5623-gdzie-mozna-znalezc-pisemne-uzasadnienie-wyroku/
                Pisemne wersje uzasadnienia wyroków Trybunału sporządzane są w ciągu miesiąca od dnia ogłoszenia wyroku (art. 71 ust. 3 Ustawy o Trybunale Konstytucyjnym). Uzasadnienie wraz z treścią wyroku umieszczane jest na stronie internetowej Trybunału (www.trybunal.gov.pl) pod przyciskiem: "Opens external link in new windowOrzeczenia TK". Orzeczenia Trybunału w wersji elektronicznej udostępniane są nieodpłatnie.

Wyroki Trybunału wraz z pisemnymi uzasadnieniami są także publikowane w wydawnictwie Orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego - Zbiór Urzędowy, seria A.

Wersję drukowaną wyroków Trybunału można nabyć - także drogą wysyłkową - w Biurze TK. Kontakt telefoniczny: (22) 657-45-39.

• douglasmclloyd Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 17:03
        "Do świni ze złotym pierścieniem w ryju podobna jest kobieta piękna, lecz rozpustna."
      • marta596 Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 17:05
        l_zaraza_l napisała:

> Już sługusy kleszej mafii z TK ustalili, że karanie jest spoko.

No to następny :D 1.bp.blogspot.com/-FhysUgyNrK4/UgzGOjpUFgI/AAAAAAAAAGU/6uEMv7cZ0CU/s1600/obraza-uczuc-religijnych.jpg
      • sverir Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 08.10.15, 12:41
        > A z tą ochroną uczuć religijnych (a dlaczego nie chroni się uczuć osób racjonalnych, których
        > wywody o bruzdach u dzieci z in vitro ranią równie co przypiekanie na wolnym ogniu?)

Przepis głosi ochronę uczuć religijnych, ale tylko przypadku znieważenia przedmiotu czci religijnej. Czy to mądre, czy głupie, to jedna sprawa. Zupełnie inną jest odpowiedź na pytanie o ochronę uczuć osób racjonalnych. Te (uczucia) są chronione tak samo, jak uczucia osób religijnych w oderwaniu od przedmiotu czci religijnej.
    • bogucjusz Katoliban. n/t 06.10.15, 14:02
    • hasch1 Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 14:25
      TK. dał doopy !?
      Bo czy słowa mogą obrazić uczucia ?
      Owszem ! Ale pod jednym warunkiem że skierowane są pod adresem konkretnej osoby, skarżącego, personalnie.
      Ale jeśli wygłoszę tezę że cała doktryna kościoła katolickiego wywodzi się z decyzji ludzi zgromadzonych w trakcie I soboru w Konstantynopolu. Powodowanych niskimi pobudkami, pragnienia zawłaszczenia, nie tylko, dóbr materialnych, ale i dusz podbitych narodów. Jeśli w wyniku tej manipulacji słowami, proroka, której dokonali, dało się sobie platformę do mordowania milionów ludzi, na przestrzeni dziejów, powołując się na prawo Boskie, ale jednak uzgodnione i modyfikowane, na doraźne potrzeby władców i możnych, aby usprawiedliwiać imieniem Boga, w danym miejscu i czasie, swoje niegodziwości ? To obrażam uczucia religijne ?

Fakt gdybym poważył się na powiedzenie komuś, odnosząc się do jego obrzędowości, że oddaje cześć malowidłom i wyśmiewał się z jego wolność do takich praktyk, albo zniszczył obiekt jego kultu, to fakt. Był bym nie tylko głupcem, ale i faktycznie karygodnym nikczemnikiem. Ponieważ poniżył bym jego wolność, do takich praktyk, co jest, mu, zapisane w konstytucji, a co za tym idzie godność.

Tymczasem prawo w RP daje możliwość karania, wolnego człowieka, w wolnym kraju, za fakt wygłoszenia własnej, nawet niesłusznej opinii, dowolnemu innemu, równemu Mnie w swoich prawach człowiekowi, na karę grzywny lub więzienia.

I, jakkolwiek, Dorotę Rabczewską "UWAŻAM" za osobę infantylną, czytaj niegodną uwagi. Co nie zmienia, w niczym, uznania jej prawa do głoszenia głupot jakie sobie raczy wydumać.

Na podstawie tego samego przepisu jestem w stanie udowodnić że,wobec, moich przesądów wobec czarnego kota, spokój mojego bytowania, sjest obrażane przez hodowców takich kotów.
    • wiosnaludzikow Niesiołowski z PO zadowolony 06.10.15, 15:31
      Taki sędziów przez te 8 lat dobierali po PiSie obłudnicy i kłamcy z PO:
      trybunal.gov.pl/o-trybunale/sedziowie-trybunalu-konstytucyjnego/
      To Trybunał POPiSu !
      • nachlany_wolak Od ilu lat znasz język polski? 06.10.15, 15:55
    • m.c.hrabia Re: TK = episkopat 06.10.15, 15:54
      to samo pedalskie lobby.
      • wesolyromekmmv Re: TK = episkopat 06.10.15, 18:12
        m.c.hrabia napisał:

> to samo pedalskie lobby.
        Masz jakiś problem z seksem prostaku.
    • douglasmclloyd Doda, Doda zrób nam loda nt 06.10.15, 16:53
      • m.c.hrabia Re: Doda, Doda zrób nam loda nt 06.10.15, 17:09
        już chyba z pięć lat ,nie było tak inteligentnego wpisu, na fk.
        • douglasmclloyd Re: Doda, Doda zrób nam loda nt 06.10.15, 17:14
          m.c.hrabia napisał:

> już chyba z pięć lat ,nie było tak inteligentnego wpisu, na fk.

No widzisz, najwyższy czas, żeby sobie druta pociągła.
      • bogucjusz Do ks. Charamsa w tej kwestii się zgłoś. 06.10.15, 18:02
        Obciąganko i rozgrzeszonko za jednym zamachem :-)
    • man_sapiens Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 17:19
      Trudno darzyć szacunkiem religię, dla której zagrożeniem jest (średnio)dowcipna wypowiedź piosenkarki i skandalistki. Cienki ten katolicyzm jak pośladki węża.
      • mn7 Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 17:33
        To powodem kryminalizacji takich zachowań jest ochrona jakiejś religii??? Niezwykły pomysł...
        • man_sapiens Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 19:44
          > To powodem kryminalizacji takich zachowań jest ochrona jakiejś religii???

A co innego?
          Skoro wolno np. mówić, że Terlikowski i blondynki są wzorcami głupoty - to trudno znaleźć inne uzasadnienie dla tego przepisu.
    • mariner4 TymcZasem Doda ma zamioar zawlec 06.10.15, 19:16
      Polaczkowo do Strasburga. I dobrze. Kibicuję jej.
      Dosyć dyktatury wściekłych katoli ( nie mylić z normalnymi katolikami)
      M.
      • douglasmclloyd Chciałoby się powiedzieć 06.10.15, 22:45
        Ch.j jej w dupe, ale to chyba nie namiejscu w jej przypadku.
        • bogucjusz Uwielbiam takie posty :-) 06.10.15, 22:59
          douglasmclloyd napisał:

> Ch.j jej w dupe,
          >

Powyższa wypowiedź nader spektakularnie ukazuje prawdziwe oblicze tzw. "wartości chrześcijańskich" :-))))
          • don.kichote Re: Uwielbiam takie posty :-) 06.10.15, 23:16
            bogucjusz napisał:

> Powyższa wypowiedź nader spektakularnie ukazuje prawdziwe oblicze tzw. "wartośc
            > i chrześcijańskich" :-))))

A ja upierałbym się,że:
            Powyższa wypowiedź nader spektakularnie ukazuje prawdziwego, prymitywnego katolskiego buca!!!
            • bogucjusz Re: Uwielbiam takie posty :-) 06.10.15, 23:36
              don.kichote napisał:

>
              > A ja upierałbym się,że:
              > Powyższa wypowiedź nader spektakularnie ukazuje prawdziwego, prymitywneg
              > o katolskiego buca!!!
              >

Znamienne jest to, iż właśnie im większy buc, tym głośniej jęczy o tym, jak to zagrożone są "wartości chrześcijańskie" i "chrześcijańskie dziedzictwo kulturowe" :-)
            • douglasmclloyd Re: Uwielbiam takie posty :-) 07.10.15, 03:21
              don.kichote napisał:

> A ja upierałbym się,że:
              > Powyższa wypowiedź nader spektakularnie ukazuje prawdziwego, prymitywneg
              > o katolskiego buca!!!

Nie sądzę, aby bogucjusz był katolem, tylko zwykłym bucem.
    • mara571 Alexis de Tocqueville 06.10.15, 22:43
      "Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka."
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Alexis de Tocqueville 07.10.15, 07:00
        A w jakiż sposób Doda ograniczyła czyjąś wolność?
      • piq widać, żeś głupia, dziewczynko,... 08.10.15, 04:23
        ...i nie masz pojęcia, czym jest wolność i czym są swobody obywatelskie.
    • volupte Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 06.10.15, 23:24
      twitter.com/Coccodrillo_1/status/651498831356522496
    • adam111115 Re: Sprawa Dody w TK - o wolność słowa 07.10.15, 07:56
      Nic dziwnego jaki werdykt. Sędziowie czują nadchodzący wiatr
    • wiosnaludzikow Niesiołowski (PO) i Kempa (PiS) razem , zgodni :) 08.10.15, 04:10
      czyli POPiS !
      www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m/kropka-nad-i-to-jest-insynuowanie-ze-prezydent-komorowski-cos-ukradl,583498.html
      Zarówno Niesiołowski jak i Kempa Popisowo POpierają wyrok TK :(
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Niesiołowski (PO) i Kempa (PiS) razem , zgodn 08.10.15, 08:45
        A sprawie in vitro jak głosowali?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka