Dodaj do ulubionych

Klasyczna mowa nienawiści

01.06.16, 17:39
Klasyczna mowa nienawiści guru żołnierzy Agory Adama Michnika.
Cenionego i znanego profesora porównał do Hitlera.
Obrazić kogoś to dla red Michnika, jego żołnierzy w GAzecie, tu na forum i w Polityce to standard.
List protestacyjny skierowany do dyrektora instytutu, który organizował debatę w Muzem :
Szanowny Panie Dyrektorze,

W dniu 11 maja br. podczas dyskusji odbywającej się na terenie Muzeum Historii Żydów Polskich Polin doszło do haniebnego incydentu. Jeden z jej uczestników, Adam Michnik, posługując się mową nienawiści, w sposób niegodny i zahaczający o paranoję obraził czołowego amerykańskiego historyka pochodzenia polskiego, prof. Marka Jana Chodakiewicza, porównując go do Adolfa Hitlera. Z kolei o pracach prof. Chodakiewicza powiedział:
?One powinny stać na jednej półce z >>Protokołami mędrców Syjonu<<?.
Wyrażamy głębokie oburzenie, że na terenie kierowanej przez Pana placówki takie słowa padły wobec człowieka, który decyzją prezydenta Stanów Zjednoczonych, Georga Busha, został powołany do amerykańskiej Rady Pamięci Holokaustu (US Holocaust Memorial Council), a od 2008 r. jest kierownikiem Katedry Studiów Polskich im. Tadeusza Kościuszki (The Kosciuszko Chair of Polish Studies) na waszyngtońskiej uczelni IWP, jednej z nielicznych instytucji zachodnich prezentujących historię Polski w oparciu o najwyższe standardy naukowe.
Przypominamy, że Polin utrzymywany jest przez polskiego podatnika i ma służyć prezentacji żydowskiej kultury i historii, oraz szerzeniu tolerancji i otwartości, a nie podłości, nikczemności i nienawiści skierowanej w wybitnych przedstawicieli polskiego życia naukowego.
....
Od dawna widać, że główną , czasami ukrytą ale czasami ujawniającą się, cechą Michnika jest nienawiść do Polaków.

Wzywamy Pana Dyrektora do oficjalnego przeproszenia prof. Chodakiewicza i poinformowania opinii publicznej o działaniach podjętych w celu niedopuszczenia do powtórzenia się w przyszłości takich haniebnych incydentów, które nie tylko rzutują na dobre imię kierowanej przez Pana instytucji, ale potwierdzają zarzuty jej krytyków, którzy dowodzą, że może stać się ona źródłem konfliktów, wykluczania i mowy nienawiści.

Jednocześnie wskazujemy, że zaniechanie powyższych działań może świadczyć o tym, że opisywane skandaliczne i haniebne zachowanie prelegenta nie jest jedynie incydentem, a świadomą polityką kierowanego przez Pana Muzeum.

Prof. dr hab. Roman Dzwonkowski SAC, historyk, socjolog
Prof. dr hab. Marek Kornat, IH PAN
Prof. dr hab. Jan Żaryn, historyk, senator RP
Prof. dr hab. Adam Wielomski, historyk idei
Prof. dr hab. Henryk Głębocki, historyk
Prof. dr hab. Wojciech Polak, historyk
Prof. dr hab. Marek Wierzbicki, historyk
Dr hab. Tomasz Panfil, prof. KUL, historyk
Dr hab. Mirosław Szumiło - historyk, UMCS
Dr hab. Krzysztof Kaczmarski ? historyk
Dr hab. Andrzej Zybertowicz, socjolog
Dr hab. Elżbieta Wojcieszek ? historyk
Dr hab. Bogdan Musiał - historyk
Dr Krzysztof A. Tochman ? historyk, pisarz
Dr Mariusz Krzysztofiński - historyk
Dr Piotr Gawryszczak - historyk, radny Rady Miasta Lublina
Leszek Żebrowski - historyk, publicysta
Dr Tomasz Sommer ? historyk, publicysta
Jan Pospieszalski ? publicysta
Dr Tomasz Teluk ? publicysta
Dr Jolanta Mysiakowska Muszyńska - historyk
Dr Wojciech J. Muszyński - historyk
Dr Rafał Łatka - historyk
Dr Rafał Drabik - historyk
Dr Rafał Dobrowolski - historyk
Dr Rafał Sierchuła ? historyk
Dr Marcin Wałdoch - historyk
Michał Wołłejko - historyk, publicysta
Tadeusz M. Płużański ? historyk, publicysta
Stanisław Michalkiewicz ? prawnik, publicysta
Krzysztof Wyszkowski ? publicysta
Maciej Duszyński, politolog
Tomasz Rzymkowski - prawnik, poseł na Sejm RP
Dariusz Loranty, publicysta
Rafał Otoka-Frąckiewicz, publicysta
Dr Marta Cywińska ? pisarka, publicystka
Jerzy Kenig - publicysta
Jacek Gratkowski, historyk, publicysta
Piotr Koczur, historyk
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:43
      coś, pod czym podpisał się Michalkiewicz, nie jest warte czytania
      • belphegor-pisu Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:56
        W pełni podzielam twe zdanie.
      • qqazz Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 20:24
        Mógłbyś uzasadnić?

pozdrawiam
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:47
      Ależ nienawiść do Michnika przebija z tego listu...
      • czekam.na.lewice Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:48
        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Ależ nienawiść do Michnika przebija z tego listu...
        Wskaż ten fragment czy takie masz odczucia ?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:52
          Np. poprzez pisanie słów: "w sposób zahaczający o paranoję" albo o "podłości, nikczemnosci". Straszna jest ta nienawiśc sygnatariuszy listu do Michnika. Po prostu mowa nienawiści to jest.
        • belphegor-pisu Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:57
          Nie przeszkadza ci wPiSywać się na forum Michnika i Gazety Wyborczej?
          • czekam.na.lewice Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 09:13
            belphegor-pisu napisał:

> Nie przeszkadza ci wPiSywać się na forum Michnika i Gazety Wyborczej?
            Dlaczego ma to przeszkadzać ?
          • erte2 Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 09:46
            belphegor-pisu napisał:

> Nie przeszkadza ci wPiSywać się na forum Michnika i Gazety Wyborczej?
            Adam Michnik od prawie pół wieku jest dla wielu źródłem utrzymania.
            Najpierw "zatrudnił" ówczesne ZOMO i tzw. "aktyw robotniczy", pacyfikujący studenckie protesty roku '68. Potem był prokurator, sąd, strażnicy więzienni; równolegle zaś "jedynie słuszni" redaktorzy (np. niejaki Ryszard Gontarz) piszący na zamówienie paszkwile w ówczesnych "Gazetach Polskich Codziennie", "WSieci" i tym podobnych "Naszych Dziennikach".
            Jak juz go wypuścili to "zatrudnił" stado esbeków śledzących jego każde słowo i każdy gest. Potem znów piotrowicze, kryżowie, klawisze i inna tego typu swołocz.
            Wszyscy oni stracili robotę po roku '89., i wydawało się że tak zostanie.
            Ale życie nie znosi pustki. Dziś w miejsce tamtych pojawili się nowi którzy ze swoich stołeczków na Krakowskim usiłują gryźć go po kostkach, a taki np. rafał ziemkiewich z codziennego opluwania Adama Michnika uczynił sobie źródło dochodów.
    • porannakawa01 Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:50
      Paskudna nienawiść jakaś przebija z tego listu.
      O co im mniej więcej chodzi?
      • m.c.hrabia Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 17:56
        Paskudna nienawiść jakaś przebija z tego listu.
        O co im mniej więcej chodzi?

znani z umiłowania bliźniego , Michalczewski,Wyszkowski,Pospieszalski
        • zoil44elwer Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 16:03
          m.c.hrabia napisał:

> Paskudna nienawiść jakaś przebija z tego listu.
          > O co im mniej więcej chodzi?

>
          > znani z umiłowania bliźniego , Michalczewski,Wyszkowski,Pospieszalski
          Jarosław K o prezydencie Lechu W:Agent.
          Lech W o prezydencie Lechu K:Mamy durnia za prezydenta.
          Tadeusz R o Marii K:Czarownica.
          Ewa K o Antonim M:Psychicznie i nerwowo chory bo brak funduszy na psychiatrię.
          Elity bawią się wzajemnie obrażając.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 18:05
      Podobnie jak kol. forumowicz wielgus uważam, że zamiast pisać donosy na pana Michnika do dyrektora Muzeum sygnatariusze listu powinni usiąść do tozmowy "w cztery oczy" z panem Michnikiem i przy pomocy argumentow
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 18:06
        I przy pomocy argumentów wykać mu że się myli w ocenie pana Chodakiewicza. Nie powinno być tak, że ktoś zagrywając rzekomym autorytetem knebluje komuś wolność wypowiedzi niczym księdzu Jackowi Międlarowi.
        • buldog2 Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 06:51
          Zawsze trzeba podkreślać, że Platforma knebluje wolność wypowiedzi w PiSie.

--
          Sztandar PiS dumnie powiewa - ? xyz_xyz1.
      • zoil44elwer Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 17:59
        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Podobnie jak kol. forumowicz wielgus uważam, że zamiast pisać donosy na pana Mi
        > chnika do dyrektora Muzeum sygnatariusze listu powinni usiąść do tozmowy "w czt
        > ery oczy" z panem Michnikiem i przy pomocy argumentow
        >
        Z Michnikiem rozmowa w 4 oczy i .....4 magnetofony(uszy)?
      • mara571 druga strona unika jak moze dyskusji 02.06.16, 23:31
        J.T. Gross nie chcial/mogl wziac udzialu w tej audycji.
        www.youtube.com/watch?v=iwl6S-D1t50
        • belphegor-pisu Re: druga strona unika jak moze dyskusji 03.06.16, 10:19
          Jasiu Pospieszalski to gwarant poziomu. Czerwone Gitary odżyły jak Jasia koledzy pożegnali.
    • buldog2 Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 18:13
      Jak myślisz (pytanie retoryczne), dlaczego pomyślałem, że będzie hejt na liberałów i się nie pomyliłem?
      To tyle (tekstu nie czytałem), co warto zauważyć i odpisać.

--
      Sztandar PiS dumnie powiewa - ? xyz_xyz1.
    • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 18:26
      O fuck! Ale żyje jeszcze wielu naiwnych uważających go za wielkiego Polaka.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 01.06.16, 18:46
        Chodakiewicza? Chyba tylko sygnatariusze tego przesiąkniętego nienawiscią do Michnika listu.
        • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 10:13
          Odpowiadam i wyjaśniam.
          W moim poście nie chodziło mi o pana Chodakiewicza, a o naczelnego cadyka z Czerskiej. Przykro mi, że osoba Twojej błyskotliwej inteligencji niewłaściwie odczytała intencje mojej wypowiedzi. Widocznie byłem mało precyzyjny.
          Dalej... Pan Michnik poruszył niezwykle istotną sprawę "Protokoły mędrców syonu", rzekomo sfałszowanych.
          A ja się spytam czy są jakieś dowody na to, że były sfałszowane, te protokoły? Bo widzisz Pan... w kontekście ośmieszania przez środowisko pod wodzą Michnika teorii zamachowych Macierewicza zacząłem (z braku oczywistych dowodów) wątpić, a w tej kwestii wątpić nie wolno.
          • belphegor-pisu Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 10:26
            Cuś o cadyku z Nowodworskiej opowiesz?
            • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 11:22
              Na Nowogrodzkiej jest TYRAN wiesz co oznacza to słowo? T-Y-R-A-N!!! Nie taran...
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 11:36
            Jeśli nie ma dowodów na fałszerstwo PMS to usiądź z panem Michnikiem do rozmowy w cztery oczy i srgumentami wyprowadź go z błędu. A jeżeli PMS nie są sfałszowane to przeciw czemu protestują sygnatariusze listu? Przeciw porównaniu twórczości pana Chodakiewicza do prawdomównej literatury?
            • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 12:13
              Objaśniam i precyzuję, bo w dalszym ciągu dostrzegam braki percepcyjne w Twoim myśleniu. W powyższym poście nie zawarłem stwierdzenia, iż reprezentuję którąś z przeciwstawnych opcji. Napisałem o rodzących się wątpliwościach, toteż jeżeli Panu Michnikowi zależy na tym żeby je rozwiać to zapraszam do rozmowy w cztery oczy i wyłożenia na stół, dowodów w rzeczonej sprawie. To kwestia zasad i honoru, iż jeżeli swoim autorytetem wspiera jakieś twierdzenie to znaczy ,że dysponuje dowodami, które na życzenie jest w stanie okazać. Okazać żeby sobie z gęby cholewy nie robić.
              Mnie owe wątpliwości nie przeszkadzają w życiu codziennym i nie wydaje mi się żeby mnie szczególnie uwierały.
              W kwestii drugiego pytania.... A przeczytałeś list?
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 13:52
                Pan Michnik wygłosił pewną tezę, zapytaj się go w cztery oczy czy ma na nią dowody a potem, jak się okaże że ich nie ma to argumentami wpłyniesz na zmianę przez niego jego stanowiska. To przecież jasne. A co do końcowego pytania to odpowiedź brzmi: tak. I dziwi mnie że skoro nie ma żadnych dowodów na sfałszowanie PMS, to o co się tu oburzają sygnatariusze listu? Przecież takie zestawienie w takim przypadku to nobilitacja dla pana Chodakiewicza.
                • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 14:22
                  Jeżeli dobrze rozumiem uważasz, iż jestem zainteresowany obaleniem tezy postawionej przez Pana Michnika i w tym celu powinienem - w cztery oczy - przeprowadzić przewód dowodowy żeby rozwiać powodujące emocje wątpliwości, z którymi sobie radzę bez tego...!?

Co do końcowego pytania to wydaje mi się, że jednak nie.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 14:32
                    Tak, aby pan Michnik zrozumiał gdzie popełnia błąd. Z ks. Międlarem należy rozmawiać w cztery oczy by zrozumiał gdzie błądzi a z panem Michnikiem nie naleźy rozmawiać?
                    Skoro nie ma dowodów na fałszerstwo PMS to znaczy że jest tam prawda a więc równiež pan Chodakiewicz pisze prawdę a sygnatariusze listu się na to oburzają.
                    • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:04
                      Ale ja nigdzie nie napisałem, że pan Michnik popełnia błąd. Nie wiem. Napisałem, że stosując te same kryteria jakie przyjęliśmy w stosunku do sekty smoleńskiej twierdzenie jakoby PMS były sfałszowane, przez przedłożeniem materialnych dowodów budzi uzasadnione wątpliwości.
                      No przecież nie chcesz żebym przyjmując na wiarę słowa ekspertów Macierewicza zaczął wierzyć w jakieś teorie zamachowe z Putinem w tle? Nie zaakceptuję różnych standardów oceny dowodów, gdyż burzy się we mnie ta delikatna równowaga pomiędzy dobrem, a złem.
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 16:17
                        Jeśli nie ma dowodów na sfałszowanie PMS to ja się tu zdaję na garbaty nos wielkiego eksperta od tych spraw, czyli dziadzi Michalkiewicza. Przecież gdyby PMS były w porządku to dziadzio Michalkiewicz nie podpisałby listu z wyrazami oburzenia na porównanie tworczości amerykańskiego profesora do PMS. W końvy dziadzio Michalkiewicz to autorytet od Syjonu.
                        • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 16:31
                          Wielce interesujący wywód logiczny, z tym że Pan Michałkiewicz jest znany z tego, że w demaskatorski sposób podchodzi do materii, którą opisuje. Być może właśnie z tej przyczyny owa materia go tak nie lubi?
                          Nie jest mi znana jakakolwiek wypowiedzi Pana Michałkiewicza, która mogłaby potwierdzić ryzykowną tezę jaką postawiłeś w swoim poście. Ale tak jak zaznaczyłem, nie wszystkie wypowiedzi znam toteż oczekuje w napięciu z ogromną dozą niecierpliwości na to, że poprzesz swój wywód słowem Pana Michałkiewicza długopisem pisanym. Pozwoli mi to przyjąć za pewnik to, że do sfałszowania dowodów ( które nie są nikomu bliżej znane) nie doszło.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 17:02
                            Pan Michalkiewicz potwierdził to swym podpisem pod listem. Uznał że PMS to rzecz paskudna, do której skandalem jest porównywanie dorobku pana z Ameryki. A pan Michalkiewicz się zna na tej materii.
                            • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:31
                              No dobrze, nie upieram się. W takim razie Pan Michnik zapraszając i uczestnicząc w wykładach grossa (najgorszego sortu) potwierdził, że zgadza się z tezą grossa, iż II WŚ Polacy wykorzystali do wymordowania Żydów?
                              Bo godząc się na przedstawioną w Twoim poście logikę taka myśl mnie olśniła.
                              • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:42
                                Stosujesz tu jakąś mowę nienawiści względem Grossa.
                                Chyba jednak źle zastosowałeś tu logikę.
                                • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:57
                                  Ależ nie, niemożliwe żebym w niewłaściwy sposób zastosował zaprezentowaną przez Ciebie logikę. Między innymi dlatego dal pilnie czytałem i dopytywałem w momentach w których miałem wątpliwości.

W stosunku do grossa stosuję reakcję symetryczną. Chociaż nie, on sam przyznał z dumą, iż jest z tego najgorszego sortu. A skoro z najgorszego to dlaczego mam go szanować?
                                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 12:23
                                    A jednak możliwe. Pomimo dopytywań nie poradziłeś sobie.
                              • czekam.na.lewice Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:45
                                tw_wielgus napisał:

> No dobrze, nie upieram się. W takim razie Pan Michnik zapraszając i uczestniczą
                                > c w wykładach grossa (najgorszego sortu) potwierdził, że zgadza się z tezą gros
                                > sa, iż II WŚ Polacy wykorzystali do wymordowania Żydów?
                                > Bo godząc się na przedstawioną w Twoim poście logikę taka myśl mnie olśniła.
                                Niestety ale taki ałtorytetami wspiera się lewactwo.
                                • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:59
                                  A jeszcze śmieszniejszym autorytetem jest "kapusta" Alina Cała (parokrotnie przywołana w tym wątku)
                                  • belphegor-pisu Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 10:23
                                    Ale nikt nie dorównuje bydgoskiemu bohatyrowi, o którym Beonard Lorowski na facebooku tak ładnie pisze.
          • az43 Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:24
            Jeżeli ktoś używa takiego określenia jak: naczelnego cadyka z Czerskiej to znaczy,że jest nie tylko antysemita ale i cham.
            Jeżeli ktoś pisze o Protokołach mędrców,że są rzekomo sfałszowane to znaczy,że jest głupcem ze złą wolą.
            Faktem jest,że żaden z paszkwilantów nie jest w stanie dorównać sukcesom Michnika i piana się toczy również z powodu zawiści.
            • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:34
              Sorry, ale określenie "cadyk z Czerskiej" nie jest obraźliwe w przeciwieństwie to tych określeń, które ty obrzygana jadem nienawiści koszeroto używasz w stosunku do polskich katolików.
              To po pierwsze...
              Po drugie, gdybyś miał trochę oleju w tym pustym czerepie, na którym nosisz włosy, to czytając powyższe wpisy dostrzegłbyś ironię i żartobliwy sarkazm ukazujący przewrotnie, jak różne przykłada się miary do udowodnienia tego, co akurat udowodnić się chce.
              I trzeba Ci wiedzieć, że red. Michnik jest w tej dziedzinie mistrzem, co potwierdziły słowa Herberta.
    • erka-4 no cóż,ja też wyrażę swój osobisty... 02.06.16, 07:03
      ...własny pogląd.
      Niedaleko pada jabłko od jabłoni.
      Gdyby komuniści ojczyzny mu nie zaatakowali w 67. przy nich pozostałby po wieki.
    • wagonetka a co Michnik powiedział? 02.06.16, 10:22
      zacytujesz słowa Adama Michnika?
      • ayran Re: a co Michnik powiedział? 02.06.16, 11:46
        Michnik nie porównał Chodakiewicza do Hitlera, podobnie jak nie porównał Grossa do Mickiewicza.

www.se.pl/wiadomosci/opinie/cala-michnik-slusznie-porownal-prof-chodakiewicza-do-hitlera_844681.html

Porównał natomiast twórczość Chodakiewicza do "Protokołów Mędrców Syjonu". Szczerze wątpię, by sygnatariusze listu przeczytali kiedykolwiek jakąkolwiek książkę Grossa, być może niektórzy z nich przeczytali jakiś tekst Chodakiewicza (choć z pewnością nie wszyscy).
        • mara571 tworczosc socjologa Grossa jest ahistoryczna 02.06.16, 17:02
          jemu brakuje warsztatu historyka.
          Marek Jan Chodakiewicz po studiach przyjechal do Polski, aby zebrac materialy w archiwach powiatu Krasnik dotyczce prawdziwych wydarzen w czasie wojny i bezposrednio po wojnie.
          Gross nigdy tego nie robil: dane przedstawione w ksiazce Sasiedzi sa nierzetelne, a probe weryfikacji jego tez przez ekshumacje szczatkow ofiar przerwano ze wzgledow religijnych.
          Tworczosc Aliny Calej jest przedmiotem tej analizy:
          tnij.org/97io7wc
        • erka-4 Re: a co Michnik powiedział? 05.06.16, 16:54
          ayran napisał:

> podobnie jak nie porównał Grossa do Mickiewicza.

- ani poeta z niego a tym bardziej historyk,bo gdyby był takim to byłby wiedział a nie wie,że:

- w dniu 10.VII.1941 w Jedwabnem przebywało minimum 68 gestapowców (tyle porcji obiadowych zamówiono, zgodnie z zeznaniami świadek Julii Sokołowskiej, kucharki na posterunku żandarmerii, która podczas rozprawy zeznała : ?Dnia krytycznego było 68 gestapo, bo dla nich szykowałam obiad, zaś żandarmerii było bardzo dużo, bo przyjechali z różnych posterunków? ) i 240 żandarmów . Wiemy, że Polaków do eskortowania Żydów na miejsce kaźni trzeba było zmuszać:

• glupota.nie.boli Re: a co Michnik powiedział? 02.06.16, 11:52
        Michnik powiedział: "Komorowski przegra gdy przejedzie na pasach zakonnicę w ciąży."
        Jest wiarygodny:)
      • czekam.na.lewice Re: a co Michnik powiedział? 02.06.16, 21:28
        wagonetka napisał(a):

> zacytujesz słowa Adama Michnika?
        Starałem się zacytować ale toaarzysz Piszczyk czyli admin usunął i zakończył zbanowaniem kolejnego nicka jeżeli chodzi o zakładanie wątków.
        Może cytaty z Michnika są na zapisie cenzorskim.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: a co Michnik powiedział? 02.06.16, 21:34
          Starałeś się ale nie zacytowałeś a teraz wymyślasz że admin usunął? Niezły bezczel.
        • wagonetka oj, kłamczuszek, kłamczuszek :-) 03.06.16, 10:36
          nie dość, ze nie zacytowałeś, to dalej powtarzasz kłamstwa
          ale nie dziwi mnie to :-)
    • karfioza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 11:33
      A tam Michnik.
      Nim normalni wcale nie powinni się zajmować.
      On już traci resztki rozumu.
      Tyle się naharował a tu patrzcie na spędy KODu musi teraz zapie...ć.
      Zauważył, że społeczeństwo jakoś nie wzięło pod uwagę jego wysiłków i 1000 letnie rządy PO się rozleciały.
      Stąd te jego problemy z rozumem i obawiam się, że to mu się nie cofnie.
    • az43 Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 14:59
      1.Michnik w sposób oczywisty ma rację a oświadczenia prawdziwych Polaków dowodzą jedynie trwałości postaw antysemickich w Polsce.
      2.Bardzo dobrze,że zamieszono listę.Jest wielce znamienna.Najbardziej 2 nazwiska:Pospieszalski i Wyszkowski-skończył już szkołę podstawową?O Michalkiewiczu nie piszę żeby nie pogorszyć stanu jego zdrowia psychicznego.
      Doktor Alina Cała ( historyczka, członkini zarządu Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce) w rozmowie z ?Super Expressem? ocenia, czy Muzeum Historii Żydów Polskich szerzy mowę nienawiści:

?Super Express?: ? Jak pani skomentuje wypowiedź Adama Michnika, który porównał książki historyka prof. Marka J. Chodakiewicza do ?Protokołów mędrców Syjonu? oraz przyznał, że zestawienie książek Jana Tomasza Grossa z twórczością prof. Chodakiewicza jest jak porównanie dzieł Mickiewicza i Hitlera?
      Dr Alina Cała: ? Przesadą jest, że książki pana prof. Chodakiewicza są ?Protokołami mędrców Syjonu?. Natomiast prof. Chodakiewicz jest zdecydowanie antysemitą i propaguje antysemickie schematy. Może Michnik miał zbyt emocjonalną wypowiedź, ale merytorycznie uzasadnioną.

? Na czym polega antysemityzm prof. Chodakiewicza?

? Nie ma wiedzy i propaguje niewłaściwą wiedzę. Oskarża Żydów, że z własnej winy stali się ofiarami. Propaguje takie schematy, że może rzeczywiście Polacy zamordowali Żydów, ale to dlatego, że Żydzi współtworzyli komunizm czy coś w tym stylu. Drugim wątkiem jest temat żydokomuny, czyli że trzydziestomilionowy naród po wojnie został zdominowany i zmuszony do komunizmu przez 50 tys. ocalałych Żydów, z których ponad połowa miała poglądy syjonistyczne. Twórczość prof. Chodakiewicza nie jest odkrywcza. Jego popularność wynika z powtarzalności rozmaitych tez. Kieruje się on zasadą Goebellsa, że kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą i niestety ludzie zaczynają w to wierzyć.

? Czy Adam Michnik nie przesadził ze swoim porównaniem w trakcie debaty w Muzeum Historii Żydów Polskich? Muzeum POLIN jest instytucją państwową opłacaną przez polskich podatników, która nie powinna promować mowy nienawiści.

? Nie byłam uczestnikiem tej debaty, więc trudno mi się wypowiadać na temat wypowiedzi Adama Michnika. Merytorycznie stwierdzam, że prof. Chodakiewicz jest historykiem, który wykorzystuje schematy antysemickie i na nich żeruje.

? Naukowcy i publicyści wystosowali list otwarty do dyrektora Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w obronie prof. Chodakiewicza, oczekując przeprosin za słowa Adama Michnika. Czy Dariusz Stola powinien przeprosić za wypowiedź redaktora naczelnego ?Gazety Wyborczej??

? Dyrektor Dariusz Stola nie powinien przepraszać prof. Chodakiewicza za słowa Adama Michnika. Dyrektor jakiegokolwiek muzeum nie jest od tego, żeby cenzurować wypowiedzi swoich gości. Dyrektor udostępnia pomieszczenie do debaty. W tych debatach brał udział Piotr Zychowicz, który ma antysemickie poglądy. W POLIN występował również Dawid Wildstein, który co prawda nie ma antysemickich poglądów, ale bardzo prawicowe. Gościem była również Kazimiera Szczuka, która ma bardzo lewicowe poglądy. Muzeum Historii Żydów Polskich jest otwarte na różne poglądy.

? To co trzeba zrobić, żeby nie dochodziło do takich sytuacji?

? Do jakich?

? Żeby goście nie używali krzywdzących porównań, szczególnie w stosunku do nieobecnych osób. Jakby się pani poczuła, gdyby ktoś pani twórczość porównały do twórczości Hitlera?

? Moich publikacji nie można porównać do tekstów Hitlera. Każdą publikację antysemicką można porównywać do tekstów Hitlera. W przypadku prof. Chodakiewicza takie porównania są właściwe.
      I to by było na tyle.
      • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:15
        Cała prawda o Alinie Cała w pigułce.
        Żródło RP: www.rp.pl/artykul/322125-W-pulapce-antypolskiego-zacietrzewienia.html#ap-2

Alina Cała jest dobitnym przykładem rozzuchwalenia. Nie liczy się
        z niczym, a najmniej z przyzwoitością. Każdą antysemicką brednię przedwojennego plebana zacytuje z powagą, ale o potępiających antysemityzm wypowiedziach hierarchów nie wspomni
        Stwierdzenia, że prawda jest wartością samą w sobie, że wszelki dialog, pojednanie, w ogóle wszelka uczciwa dyskusja muszą dążyć do prawdy, to truizmy. Niestety, w dzisiejszych czasach, gdy coraz częściej mówi się o ?postnowoczesności? czy ?postpolityce?, gdy w dyskursie miejsce argumentów zajmują medialny krzyk i manipulowanie emocjami, te stare, poczciwe oczywistości bywają odrzucane.
        Centralne miejsce w panteonie cnót, zamiast prawdzie, oddawane jest słuszności, o tym zaś, co jest słuszne, decydują jakieś samozwańcze gremia, których legitymację do ferowania bezapelacyjnych wyroków stanowi bezgraniczne przekonanie o posiadaniu najwyższej, moralnej racji. Bolesnym przykładem tej tendencji jest pewien nurt, dość niestety prężny, publicystyki poświęconej wskazywaniu przyczyn antysemityzmu i zbrodni Holokaustu. Publicystyki uprawianej pod pretekstem historiografii, w istocie jednak niemającej z nią nic wspólnego. Jest to raczej szkoła historycznego pamfletu, by nie rzec wprost ? historycznego paszkwilu, w którym chodzi o surowe napiętnowanie i sponiewieranie winnych antysemityzmu i wynikłych z niego zbrodni.
        [srodtytul]Klasyk historycznych wycinanek[/srodtytul]I nie tych, o których wiadomo od dawna i których wina jest oczywista, ale ich coraz to nowych odkrywanych ?wspólników?. Mogą nimi być szwajcarscy bankierzy, przedwojenni pracownicy IBM, być może ? zważywszy na prężność i popularność nurtu ? staną się nimi niebawem przedwojenni wytwórcy papieru i ołówków (nikt wszak nie zaprzeczy, że bez nich niemiecka biurokracja nie byłaby w stanie poradzić sobie z przerobem fabryk śmierci); z największą jednak ochotą i swadą autorzy historycznych pamfletów atakują katolików, a w szczególności Polaków.Tropiciele i demaskatorzy antysemityzmu nie dbają o konteksty, o przyczyny ani skutki ? historię traktują jak wycinankę, w której bierze się tylko to, co pasuje, a resztę wyrzuca. Z upodobaniem skupiają uwagę czytelników na wstrząsającym szczególe, by uczynić go dowodem ogólnej prawidłowości. Konstruują tezy o zbiorowej odpowiedzialności i uogólnienia uwłaczające elementarnej uczciwości, odpowiedzialności za słowo i myśl. Co szczególnie groteskowe, ich dzieła niezwykle przypominają w tym antysemicki dyskurs rozmaitych teoretyków i doktrynerów ?naukowej? nienawiści do Żydów sprzed stu lat.
        Przechowuję w pamięci tytuł niezwykle swego czasu popularnej niemieckiej książki z tego gatunku: ?Historia bolszewizmu od Mojżesza po Lenina?. W tym tytule jest wszystko, co charakteryzuje ten sposób myślenia: jest oczywiste, że Mojżesz musiał być bolszewikiem, skoro był Żydem, a Lenin Żydem, skoro był bolszewikiem. Na podobnej zasadzie konstruowana jest teza, że Polacy jako katolicy muszą być antysemitami, bo tak ich kształtuje Biblia ? równie wszak logiczna i nieodparta jak teza, że Żydzi muszą być oszustami i pasożytami, bo tak ich kształtuje ich Talmud.Klasyk i sława historycznych wycinanek, Jan Tomasz Gross, zupełnie otwarcie wygłosił tezę, iż do Holokaustu nie ma zastosowania cały wypracowany przez wieki naukowy aparat krytyki źródeł, albowiem ogrom tej zbrodni był taki, iż każdą relację ocalałego należy przyjmować dosłownie, w każdym szczególe. Wierny swej tezie napisał więc ?Sąsiadów? ? mocno oskarżycielską książkę o Jedwabnem opartą niemal wyłącznie na opowieści jednego świadka, nie biorąc pod uwagę okoliczności wskazujących, iż może on wybielać swój udział w stalinowskim aparacie zbrodni. Powstała w ten sposób praca głosząca tezę absurdalną ? że mord w Jedwabnem był spontanicznym dziełem miejscowych Polaków, sąsiadów ofiar.Absurdalną, gdyż w Jedwabnem wymordowano niemal wszystkich zaatakowanych, co nie mogło się stać w wyniku pogromu ? ktoś musiał całą zbrodnię drobiazgowo zaplanować i zorganizować. To jednoznacznie wskazuje na Niemców, tym bardziej zresztą, że wiadomo skądinąd, iż specjalny oddział wyznaczony do organizowania takich ?spontanicznych? pogromów miał Jedwabne na swej trasie. Gross jednak upiera się, że Niemcy tylko fotografowali, bo fakty ani logika nie są ważne, gdy chodzi o wytknięcie i potępienie polskiego antysemityzmu.[srodtytul]Krwawa pasterka[/srodtytul]Posługując się metodą takich historycznych wycinanek, można napisać książkę o Westerplatte przedstawiającą żołnierzy majora Sucharskiego jako fanatycznych morderców, którzy w ciągu zaledwie tygodnia wymordowali 200, 300, a według niektórych źródeł nawet 400 Niemców. Strzelali do nich, bezbronnych na odsłoniętym polu, zza murów i nasypów ziemnych, bezkarnie, z ukrycia, rozrywali ich ciała ogniem broni maszynowej, granatami ręcznymi i moździerzowymi. W ciągu tych kilku dni skrawek nadmorskiej ziemi zapełnił się zmasakrowanymi, skrwawionymi ciałami gdańszczan.
        Z takiej książki nie dowiedzielibyśmy się, że jakiś Hans Schmidt, jedna z ofiar polskich morderców, był nazistą i uzbrojonym ochotnikiem Freikorpsu, ale moglibyśmy się dowiedzieć, jak gorzko szlochały po nim osierocone dzieci.Przykład zmyślony, nadto absurdalny? Proszę bardzo, oto inny, jak najbardziej rzeczywisty. Od jednej z ?badaczek? polskiego antysemityzmu dowiadujemy się, że w 1881 roku w Warszawie podczas pasterki i po niej doszło do pogromu, w którym Polacy zamordowali 30 Żydów.Jeśli zweryfikować tę wiadomość w źródłach z epoki, okaże się, że było tak: podczas pasterki przyłapano na gorącym uczynku dwóch kieszonkowców ? Żydów. Ci, aby się ratować, wszczęli tumult krzykiem ?pali się!?. Wybuchła panika, w której stratowanych zostało na śmierć 30 osób, uczestników mszy, w tym pewna sędziwa hrabina. Bezpośrednio potem, zapewne w odwecie, jacyś ulicznicy obrzucili kamieniami synagogę, wybijając szyby.No cóż, był antyżydowski eksces? Był. Było 30 ofiar? Było. A szczegóły? Kto sięgnie do źródeł? Nie chodzi o ich dostępność ? kto będzie miał odwagę do nich sięgnąć? Jeśli nawet się taki znajdzie, zostanie zagłuszony przez rozmaitych rzeczników dziwacznie rozumianego historycznego pojednania, niekiedy szczerze przepełnionych dobrymi intencjami, potępiających wypieranie win z polskiej pamięci.[srodtytul]Pięciu zabitych to lepiej niż dwóch[/srodtytul]
        Powyższy przykład pochodzi ze wstępu do książki Jolanty Żyndul ?Zajścia antyżydowskie w Polsce w latach. 1935-1937?, książki, którą Alina Cała nazwała na naszych łamach dobrze udokumentowaną pracą i do której odwołuje się, podając wstrząsające wiadomości, iż w międzywojennej Polsce doszło do ponad 100(!) antysemickich pogromów.Pani Cała zupełnie przy tym ignoruje fakt, iż tę ?dobrze udokumentowaną pracę? już wiele lat temu zweryfikował Piotr Gontarczyk (?Pogrom? Zajścia polsko-żydowskie w Przytyku 9 marca 1936 r. Mity, fakty, dokumenty?), sięgając ? w przeciwieństwie do pani Żyndul ? do archiwów policji i starostw, powołując się na konkretne dokumenty, podając, gdzie i jak je znaleźć. W świetle jego krytyki ?dobrze udokumentowaną pracę? trzeba uznać za stek bzdur i fałszów, w którym do rangi pogromu podniesiono wiele pospolitych przestępstw ? dosłownie każdą odnotowaną w ówczesnej prasie kłótnię na targowisku albo bójkę w knajpie.Nikt nie podjął się polemiki z ustaleniami Gontarczyka, co wydaje się dobitnym przyznaniem mu racji. Pani Cała także udaje, że tych ustaleń nie zna. A może, jak przystało na znawczynię problemu, rzeczywiście nie zadała sobie trudu, by książkę historyka IPN przeczytać, względnie brzydziła się to zrobić.Oto zresztą przykład, który pokazuje, że Alina Cała nie potrafi uczciwie, bez koloryzowania w stylu cytowanego powyżej opisu tragedii na pasterce w 1881 r., zacytować nawet samej Jolanty Żyndul.
        • az43 Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:33
          A co w tej sprawie powiedzieli:Gmyz,Cenckiewicz,Terlikowski,Karnowscy,Kania,Lichocka,Stankiewicz i inni?
          • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 15:35
            A poszukaj sobie...
            Następny posmarkany leming, który ma problem ze znalezieniem informacji w necie.
    • magdolot Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 16:04
      Wow! Wyczyn na miarę Anwadzi, dzięki której nie umknęła mi detaliczna imienna lista "naukowców smoleńskich", gdyż Anwadzia ją ogłosiła. Niniejszym tę listę do anwadziowej dołączam. Potrzeba nam jeszcze Matejki, co sportretuje "Poczet Dobrej Zmiany". Szkoda że ten pacykarz od najsłynniejszego obrazu smoleńskiego niestety nie jest już bezrobotny... Synekurkę podłapał jakąś, zdaje się.
      • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 16:39
        Droga Madziuchna,
        Ty to zawsze taka aktywna społecznie jesteś.
        Dlatego ośmielam się zapytać: petycję podpiszesz?
        www.citizengo.org/pl/petycja-w-sprawie-odebrania-grossowi-orderu-zaslugi-rzeczypospolitej-polskiej
      • ave.duce Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 17:57
        Został ekspertem u tableta G.
        • magdolot Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 20:12
          ave.duce napisała:

> Został ekspertem u tableta G.

Znaczy, pacykarz?
          Przecież nie TW... TW może zostanie członkiem Związku Dumnie Antysemickich Tchórzofretek pod batutą samego Nomen Omen Świrskiego. A jak się dzielnie wykażą, to może znajdzie się wakat w Kapitule Orderu Orła Białego u boku samego Prezydenta Eonów [wygrywa sondaże w cuglach z Prezydentem Tysiąclecia!] , bo w niej strasznie dużo wakatów jest wciąż [może za to nie płacą "państwowymi" pieniędzmi podatników i się człek k. za darmo?]. Tylko narrrrpief nasz bohatyr się musi naumieć przegadywać tę niecną Obrazę Uczuć Religijnych, bo bycie rozniesionym przez takiego Obrazę [patrz: wyżej] jakoś nie bardzo licuje z Kapitułą...
          • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 09:52
            Czyli antysemitą, o czym się już wielu porządnych ludzi przekonało, zostaje się w momencie podjęcia dyskusji nad dogmatem wiary. To fenomenalnie. Dogmatu wiary najprawdziwszej, która powoli - acz skutecznie - zaczyna wypierać z pamięci społecznej inne ludzkie tragedie, czasami dużo większe niż to co spotkało Żydów.. II WŚ to Holokaust i tak ma myśleć ludność tubylcza. Przy tej okazji warto przypomnieć wypowiedź byłego premiera Izraela (Izrael to takie państwo czyste etnicznie państwo prawa, do którego uciekają zdemaskowani geszefciarze z całego świata):

"Polakom nauka historii nie jest potrzebna, wystarczy wiedza na temat Holocaustu z głównym naciskiem na Jedwabne". ? Szymon Peres, prezydent Izraela

Ps. Ale czemu tchórzofretka? Tchórzofretka to zwierze obrzydliwe?
    • omamiony.wiedzmin Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 22:23
      Adamie Michniku kocham Cię jeśli dla tylu buraków jesteś jak wrzód na dup.e !!!
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Klasyczna mowa nienawiści 02.06.16, 22:34
        Raz w życiu zaemotikonuję :)))))))))))
      • tw_wielgus Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 10:03
        Gdybyś miał IQ chociaż odrobinę wyższe niż organizmy jednokomórkowe, to zdawałbyś sobie sprawę z tego, że buraki to rośliny i w związku z tym nie posiadają dupy. W przeciwieństwie do lewactwa (niezbyt hojnie obdarzonego męskim dzęderem) nie jest im do niczego potrzebana.
        • belphegor-pisu Re: Klasyczna mowa nienawiści 03.06.16, 10:39
          Łysy, pochwal się swoim IQ i Nikonem F4S
      • wagonetka :-)))))))))) 03.06.16, 10:34
        omamiony.wiedzmin napisał:

> Adamie Michniku kocham Cię jeśli dla tylu buraków jesteś jak wrzód na dup.e !!!

wrzodem dla nich był, jest i będzie :-)
    • inocom Zostaw Adasia on żyje w swoim świecie 03.06.16, 00:33
      czekajacy.na napisał(a):

> Klasyczna mowa nienawiści guru żołnierzy Agory Adama Michnika.

OLowym.
      • matigrypl Re: Zostaw Adasia on żyje w swoim świecie 03.06.16, 06:03
        Mieliśmy przerwę w kapitalizmie i musieliśmy się uczyć od nowa różnych numerów. Jasne było od początku że kiedyś zrozumiemy i ten moment właśnie już nadszedł. Byliśmy jak dzieci we mgle. Kto chciał ten niemiłosiernie robił nas w konia i bezlitośnie wykorzystywał. Teraz idzie dla nas nowe które na zachodzie jest normą. Obecna nomenklatura stawia rozpaczliwy opór ale wynik wynika z praw historii i nic się nie da zrobić! Trzeba zaliczyć śmietnik!!! Kaczor jako nieprzeciętnie inteligentny przywódca nowoczesnej partii wie to doskonale i nie potrzebuje się specjalnie trudzić i wystarczy poczekać. Ci co chcą zatrzymać czas to zwykli durnie bo powinni się przestawić na myślenie do adaptacji, do nowego bo stracą wszystko a do historii przejdą jako zidiociała konserwa.
      • warten.man kto stworzył w Polsce "mowę nienawiści". 03.06.16, 06:12
        inocom napisał:

> czekajacy.na napisał(a):
        >
        > > Klasyczna mowa nienawiści guru żołnierzy Agory Adama Michnika.
        >
        > OLowym.
        Dlaczego, jeżeli publicznie opluwa cenionego profesora tylko dlatego, że ma inne zdanie i porównuje jego twórczość do Hitlera.
        Nic dziwnego, że wywołuje entuzjazm , również w tym wątku, lewackich hejterów. Im bardziej sfiksowany i nienawistny hejter tym bardziej wielbi Adama Mich%&^nika.
        Tak naprawdę to mowę nienawiści po 1989 roku stworzył w Polsce Adam Mi%ch&%ik z ekipą.
        • ave.duce Re: kto stworzył w Polsce "mowę nienawiści". 03.06.16, 07:26
          warten.man napisał(a):

> Tak naprawdę to mowę nienawiści po 1989 roku stworzył w Polsce Adam Mi%ch&%ik
          > z ekipą.

Niedawno zmarły Andrzej Urbański pierwszy zauważył (1993 rok), że K. Jarosław
          "Coraz częściej wprowadza do polskiej polityki język, który ma za zadanie przede wszystkim degradować jego przeciwników, ma ich niszczyć jako ludzi właśnie."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka