superspec 11.07.18, 07:46 a nie elektrownia atomowa!:) www.rp.pl/Kraj/180719965-Sondaz-Kto-chce-elektrowni-atomowej-w-Polsce.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 07:55 A co zwykli ludzie o tym wiedza...NIC, kompletne ZERO. Ankiety to tylko nastroje i histeria. Nierozwiazanym problemem sa odpady po zuzyciu elementow pretow paliwowych. Niemieckie skandale z tym zwiazane doprowadzily do porzucenia tej galezi energetyki. O nich w Polsce sie nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 08:07 A skąd tym naciemno, miałbyś wiedzieć o czym się w Polsce pisze a o czym nie? Akurat o zamykaniu elektrowni atomowych w Niemczech pisze się i to w mediach uważanych za najbardziej opiniotwórcze: tvn24bis.pl/pieniadze,79/niemieckie-koncerny-zaplaca-23-mld-euro-za-odpady-atomowe,639419.html Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 09:01 A co mnie obchodzi to medium, ktore tylko klepie banaly na podstawie tandetneych tlumaczen? Byc moze dla ciebie, meieranek, jest to wystarczajace. Co mnie to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 09:05 Czyli, podsumowując, naciemno, jeśli piszesz że "w Polsce się nie opisze", to należy to rozumieć, że nie wiesz czy się pisze czy nie, a jeśli się okaże się jednak opisz,e to znaczy że "medium" jest niewystarczające. Abstrahując od twojej ogólnej przygłupkowatości - artykuły w jakich mediach są wystarczające? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 10:06 Pisze sie (raczej kopiuje) w Polsce ostrozne komunaly, zeby sie nikomu za bardzo nie narazic. Sprawa Gorleben i Asse to SKANDAL, ktory podobnie jest w Niemczech zamiatany pod gruby dywan, zwlaszcza w publicznych mediach, chocby ze wzgledu na osoby, ktore zyja i sa za to historycznie rzecz biorac - odpowiedzialne. "Abstrahując od twojej ogólnej przygłupkowatości" licze na to, meieranek, ze sie zreflektujesz i przestaniesz wypisywac swoje bezwartosciowe komunaly podobne do tych z tego "opiniotworczego" portalu radiowego. No i nie skarz sie moderacji ( jak to zwykle robisz), bo wyjdziesz na typowego donosiciela. Chyba, ze jestes sam ta "moderacja".... ....aaaa rob, stary, co chcesz, twoje zdanie mi "lata", kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:10 Nie mam pojęcia, o jaki portal radiowy miałoby wam, naciemno, chodzić. Ale z drugiej strony - jeśli nie odróżniacie radia od telewizji, to co się dziwić innym waszym trudnościom poznawczym. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:13 Dla mnie to nie jest zadna telewizja. To zwykla katarynka, meieranek. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A tutaj masz symptom "radiowosci" 11.07.18, 11:24 www.press.pl/tresc/53348,konrad-piasecki-przechodzi-z-radia-zet-do-tvn-24 ... co za roznica, kto to wszystko wypisuje w tych mediach... podobno - opiniotworczych... sam pewnie zajmujesz sie pismactwem, wiec mnie to nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:24 Innymi słowy, nie macie bladego pojęcia czy TVN to radio, czy telewizja, ale nie przeszkadza wam to w kategorycznym twierdzeniu, że w temacie wątku media w Polsce nie wypowiadają się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 12:32 A jakie ma to, q... znaczenie w skali skandalicznych praktyk dotyczacych magazynowania odpadow w Niemczech? Mowilem juz, ze twoje starobelferskie gledzenie mnie mnie zupelnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
xystos Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 12:40 lepiej protekcja FR,my Was obronimy. Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 12:50 Ano takie ma znaczenie, funkcjonalny analfabeto, że w swoim pierwszym wpisie w tym wątku stwierdziłeś, że "Nierozwiazanym problemem sa odpady po zuzyciu elementow pretow paliwowych. Niemieckie skandale z tym zwiazane doprowadzily do porzucenia tej galezi energetyki. O nich w Polsce sie nie pisze." Tymczasem, owszem pisze się, czego dobrym, ale nie jedynym, przykładem jest tekst z portalu TVN, w którym to tekście jest i o odpadach i o skandalach i o planach zamknięcia. Czyli dokładnie odwrotnie niż pisaliście. Normalny osobnik z w miarę integralną osobowością napisałby, że przeprasza za pomyłkę, bo nie wiedział, nie ma dostępu, nie ogląda polskiej telewizji itp. A naciemno wręcz przeciwnie: że media niewiarygodne, a do tego nie wiadomo czy TVN to radio czy telewizja, a poza tym że nie interesuje go nic co wykazuje jego funkcjonalny analfabetyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:18 Popatrz jak sie, meieranek, nameczyles, chlopie, az sie spociles. Ego ci tak nadmuchalo, ze zaraz pekniesz. Twoj funkcjonalny analfabetyzm polega na skoncentrowaniu sie na jakims NIC nie znaczacym szczegole dyskusji, gdzie twoja watpliwa "yntelygencja" znajduje punkt podparcia, a pooooootem juz leeeeciiiisz tymi swoimi tekstami starego zakompleksialego dziadunia. ... w zasadzie to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
eiran Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 18:11 Udało ci się, naciemno, cokolwiek wnieść do dyskusji w tym wątku? Poza nieprawdziwym twierdzeniem, że w polskich mediach nic nie było o statusie energii atomowej w Niemczech oraz popisaniem się kompletnym brakiem orientacji na rynku polskich mediów? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 12:50 Wyjasnisz mi co jest "skandaliczne" w tym w Niemczech bo jeszcze zaden kraj swiata nie rozwiazal problemu magazynowania tego smiecionosnego "gooooowna" .....acha,tylko mi nie pisz o kosztach bo to"Helmutow" szmal i psinco ci do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:14 Skandaliczne sa: - rzeczywiste warunki skladowania - opinie "rzeczoznawcow" na ten temat - klamstwa warstwy politycznej o stopniu bezpieczenstwa skladowiska - klamstwa na temat mozliwosci poprawienia sytuacji - calkowita bezsilnosc w rozwiazaniu narastajacego problemu, poniewaz w Niemczech nie ma takich kamikadze jak ci, ktorzy sprzatali Czernobyl i juz nie zyja, nikt nie zejdzie do bylej kopalni soli i nie bedzie sprzatal tych skorodowanych beczek ... i jeszcze wiele innych. A w Polsce pozbawiona wyobrazni tyraliera "naukowcow" proponuje Klodawe jako skladowisko. Sytuacja stala sie praktycznym HORROREM. Ty, kartofel58 nie pisz o pieniadzach, bo to tylko papierki...mozesz sie nimi po... Trzeba znalezc samobojcow, ktorzy posprzataja (?) ... noooooo to gdzieeeee oni sa? I nie p... juz. PS "psino" to sobie mozesz pisac do psa na czarnych, macie podobnie we lbach porabane. Wies spad. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:25 Hej nazimno napisał: > nie ma takich kamikadze jak ci, ktorzy sprzatali Czernobyl i juz nie zyja, ni > kt nie zejdzie do > bylej kopalni soli i nie bedzie sprzatal tych skorodowanych beczek Hmm ale po co właściwie chcesz wysyłać kogoś do kopalni soli i sprzątać skorodowane beczki??? Sama idea składowania odpadów radioaktywnych w złożach soli wygląda w ten sposób, że beczki z zeszklonymi odpadami umieszcza się w solnych wyrobiskach i pozwala im się zapaść. Z czasem stopniowo opadający strop zamyka kawernę i odpady zostają uwięzione w górotworze. Ponieważ mowa tu o złożach soli, a więc warstwach skalnych gdzie woda nie miała dostępu przez dziesiątki-setki milionów lat, można bezpiecznie założyć że przez następne miliony lat ten stan się utrzyma i odpady na zawsze pozostaną w skale, całkowicie odizolowane. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:29 Nastepny geniusz skladowania. Widac wyraznie, ze nic nie wiesz o realiach. Szkoda czasu ne te brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 15:16 Hej nazimno napisał: > Nastepny geniusz skladowania. > Widac wyraznie, ze nic nie wiesz o realiach. Aaa w takim razie bardzo proszę, abyś oświecił mnie i wykazał się swoją głęboką wiedzą na ten temat, wytykając mi, gdzie się pomyliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 16:02 Nie ma takich realiow, ktore dawalyby bezpieczenstwo. DEFINITYWNIE -NIE MA. AMEN. Dostales link do opinii Urzedu d/s Kontroli Napromieniowania. Czytac umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 20:34 Jednak zdecydowanie bezpieczniejsze dla środowiska są odpady zadołowane głęboko pod ziemią w miejscach pozbawionych podziemnych wód, niż choćby ruda uranu naturalnych złożach. Można mówić o wybuchu, np. takim jak w Krysztymie 1957 ru.wikipedia.org/wiki/Кыштымская_авария gdyby składować odpady w równie skandaliczny sposób. Ale o tym mowy nie ma i gdyby nawet jakieś beczki po b. długim czasie się roztopiły, stopiłyby pokłady soli i popłynęły wgłąb. Więcej nie ma co dywagować. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 20:51 mylisz sie,jest bo planete mamy tylko jedna Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:32 merytorycznie pisowskiemu cynglowi odpowiadasz na jego "wytrysk mundrosci" tylko ze ta kopalnia soli nie zdala egzaminu jako tzw:endlagier i problem nadal istnieje a koszta rosna Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:43 A ty, kartofel58, popracuj lepiej nad tym swoim "cyngielkiem", bo jest tak miniaturowy, za az smieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:40 Jeszcze raz, powolny: www.bfs.de/SharedDocs/Downloads/Asse/DE/asse-einblicke/asse-einblicke-10-04.pdf?__blob=publicationFile&v=3 To nie jest publikacja z Bild Zeitung, powolny, zapewniam cie - nie jest. Tam stoi, na samym koncu tego tekstu: akpit "Ergebnis" nieco na temat koniecznosci usuniecia stamtad tych odpadow. A teraz, kolego, spad ze swoimi teoryjkami. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 15:37 Hej nazimno napisał: > Jeszcze raz, powolny: > > www.bfs.de/SharedDocs/Downloads/Asse/DE/asse-einblicke/asse-einblicke-10-04.pdf?__blob=publicationFile&v=3 Dzięki, przeczytałem. W skrócie, jeśli dobrze zrozumiałem (mój niemiecki nieco zardzewiał) najwyraźniej wybór składowiska w Die Asse nie był najszczęśliwszy. Solny górotwór nie jest tam stabilny i odnotowuje się w nim przecieki wody. To się niestety czasem zdarza, np. Wieliczka jest zalewana wskutek błędów popełnionych przez Austriaków przy rabunkowej eksploatacji złoża podczas I wojny światowej. Ponadto w Die Asse najwyraźniej na początku (działa od 1967) składowano także w beczkach ciekłe odpady niskoaktywne, nie tylko utwardzone. To już jest wbrew obowiązującym zasadom. W artykule nie ma też żadnych liczb na temat ewentualnego skażenia. W artykule w ang. wiki Doe Asse ...pada informacja że podczas wycieku solanki w 2008 analizowano ją pod kątem popularnych substancji promieniotwórczych obecnych w takich odpadach. Poziom cezu-137 był poniżej progu wykrywalności, a zawartość trytu odpowiadała standardom dla wody pitnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 16:03 To bardzo "optymistyczne" oceny. Rzeczywistosc jest inna. I na tym to bagno polega. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: tak na marginesie: 11.07.18, 14:36 > "psino" to sobie mozesz pisac do psa na czarnych, psinco a psino to dwa "rozniste"wyrazy ich znaczenie jesz diametralnie rozne....no ale co ty pisi cyglu mozesz o tym wiedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: tak na marginesie: 11.07.18, 14:44 Ty wsadz sobie te madrosci tam, skad tryska krynica twojej blyskotliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 08:41 Nowe konstrukcje reaktorów pozwalają zmniejszyć ilość odpadów ponad 100 razy i jeszcze zdecydowaną większość z nich spalać, a także spalać odpady z reaktorów konwencjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 08:56 Mowisz o" planowanej" silowni jadrowej dla Polski? Bo ja, fizyk, nic o rym nie wiem. Europejskie konstrukcje sa technologicznie przestarzale. Wiec o co Ci biega? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 10:05 Na temat planowanej polskiej też nie wiem nic. Obecnie pracujące konstrukcje europejskie są przestarzałe, do tego Francja aktywnie przeciwdziała wprowadzaniu nowych, na co skarżył się np. Rossi. Ale w Indiach reaktory torowe już pracują, mają żywotność przekraczającą 100 lat i paliwo można wymieniać na biegu (w czasie kampanii). A ponieważ nie ma w nich uranu (U232 wytwarza się z toru i spala na bieżąco), nie ma praktycznie odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 10:08 To tez sa pobozne zyczenia, gdy chodzi o Indie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 10:11 Przeczytaj to, buldog2: www.ias.ac.in/article/fulltext/sadh/038/05/0817-0837 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:47 To trzeba dłużej czytać. Zajrzałem, ciekawe, ale nie zobaczyłem (może przeoczyłem) nic, co by przeczyło temu, co napisałem. Natomiast zobaczyłem, że wyżej popełniłem błąd z izotopami uranu. Zaraz poprawię. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:58 Z podsumowania: From an Indian perspective, early induction of thorium into the nuclear energy scene would be advantageous. [...] Thermo-physical properties of thoria have been rigorously examined experimentally. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 12:29 Elektrownia/silownia jadrowa liczy sie jak zrodlo energii w skali kraju od ok. 2000 MW w gore. Budowanie mniejszych sie nie oplaca. A z tymi na Tor nie ma jeszcze versji przemyslowo akceptowalnej o takiej mocy. Indie maja na razie instalacje eksperymentalne. Podobnie USA. Polska w na tej liscie sie dluuuuuuuugoooo jeszcze nie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:54 Poprawka. Jest: A ponieważ nie ma w nich uranu (U232 wytwarza się z toru i spala na bieżąco), nie ma praktycznie odpadów. Powinno być: A ponieważ nie ma w nich uranu (U233 wytwarza się z toru i spala na bieżąco), nie ma praktycznie odpadów. Może powstać znikoma ilość U232 (okres półrozpadu ok. 70 lat), wyłącznie w pewnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 09:49 Buldog nie pisz glupot,ta niekontrolowana przez czlowieka technologia to wyrok smierci na te piekna planete Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 10:10 Uranowa niesie zagrożenia, np. w przypadku ataku terrorystycznego, wojny. Plutonowa też. Ale torowa już nie - tam nie ma uranu ani plutonu, a tor nie jest radioaktywny (bardziej się napromieniujesz radonem w Tatrach, niż torem w wyrobach powszechnego użytku - np. elektrody). Jeszcze e-cat, którego działanie oficjalnie potwierdziła i objęła patronatem NASA. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom W Polsce gdzie kopie się 1.5 km pod ziemią? 11.07.18, 20:43 nazimno napisał: > A co zwykli ludzie o tym wiedza...NIC, > kompletne ZERO. > Ankiety to tylko nastroje i histeria. > Nierozwiazanym problemem sa odpady po > zuzyciu elementow pretow paliwowych. > Niemieckie skandale z tym zwiazane doprowadzily > do porzucenia tej galezi energetyki. > O nich w Polsce sie nie pisze. Zabetonować na końcu nieużywanego chodnika i po problemie. Jeśli są wysoce promieniotwórcze, to mają szybki zanik radioaktywności, czyli krótki czas życia opisany formułką y= Io*exp(-x/t) Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony-ryj I porzadna proca 11.07.18, 09:00 co by OTK miało ją czym wystrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 09:47 "Jestem leczonym psychiatrycznie anarchistą." napisal autor tej bzdury........nie mam wiecej pytan Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:12 A już myślałam, że to napisał jakiś wk... na maksa antypisior. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychup8 Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 11:51 jak cos to umyslowa bomba atomowa na otrzesienie Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Polsce to potrzebne sa elektrownie atomowe. 11.07.18, 13:21 o o bombce "A" - jak glosi legenda - to juz Tow. Gierek przemysliwal, - faktycznie tansza w wykonaniu i utrzymaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Polsce to potrzebne sa elektrownie atomowe. 11.07.18, 14:39 j-k napisał: > o o bombce "A" - jak glosi legenda - to juz Tow. Gierek przemysliwal, > > - faktycznie tansza w wykonaniu i utrzymaniu :) Bardzo trudno byłoby uzyskać i utrzymywać broń jądrową, nie użytkując reaktorów jądrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Polsce to potrzebne sa elektrownie atomowe. 11.07.18, 14:43 zapomniales, ze Polska ma dwa badawcze rekltory jadrowe w Swierku. - nawet bylem, widzialem. zreszta to nie one sa najbardziej potrzebne do wyprodukowania broni "A" - tylko wirowki - wzbogacajace Uran w odpowiedni Izotop. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polsce to potrzebne sa elektrownie atomowe. 11.07.18, 15:51 Ewę i Marię. Wiesz, do czego się nadają? Pij Borygo i PISz o kłopotach sercowych. Z Grzesiem. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Polsce to potrzebne sa elektrownie atomowe. 11.07.18, 16:01 Hej j-k napisał: > zapomniales, ze Polska ma dwa badawcze rekltory jadrowe w Swierku. > - nawet bylem, widzialem. Obecnie na ile wiem jest tylko jeden (Maria; Ewa jest wyłączona od 1995 i częściowo zdemontowana). I jest to malec o mocy cieplnej 30 MW, zanim wyprodukowano by w nim paliwo na 1 bombę to ho ho ho pewnie byśmy nie dożyli, albo broń nuklearna wyszłaby z mody... > zreszta to nie one sa najbardziej potrzebne do wyprodukowania broni "A" > - tylko wirowki - wzbogacajace Uran w odpowiedni Izotop. No właśnie nie. Jeśli chce się uzyskać uran jakości bombowej (czyli wzbogacony powiedzmy do 90% U235, tego rzędu) to jest to bardzo żmudna metoda, przerabiać trzeba gigantyczne ilości surowca, wymaga to mnóstwa czasu i pieniędzy (drogie chemikalia, instalacje, masa energii elektrycznej). Znacznie prościej wzbogacić uran do powiedzmy kilku % i w reaktorach produkować z niego pluton. Na ile wiem, wszystkie kraje, które samodzielnie doszły do broni jądrowej poszły tą właśnie drogą. Poza USA, które jako pierwsze, musiały sprawdzić wszystkie opcje. Ale i tak bomby w ogromnej większości robili z plutonu. A jak się już ma te bomby, to pozostaje kwestia zapalnika (źródła neutronów) . W tych pierwszych nukach był z polonu-210: to jest bardzo aktywny nuklid, t(1/2) ma chyba 90 dni czy coś. Wytwarzało się go też w reaktorach i znowuż było to bardzo uciążliwe, generowało masę odpadów, co kilka miesięcy trzeba było te zapalniki wymieniać. Obecnie używa się takich lamp z trytem, ten jest trwalszy, t(1/2) = 12,5 lat czy coś takiego. Ale i tak trzeba go jednak uzupełniać (tylko rzadziej) i wytwarza się go też w reaktorach. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k do dwoch przedmowcow: 11.07.18, 16:10 ja sobie tu celowo jajaj robie - a wy to bierzecie na powaznie. nawet Niemcy majacy o wiele lepsza technike - nie sa w stanie, w obecnej sytuacji politycznej na Swiecie wyprodukowac broni "A". Polska tym bardziej. - pytam: bo po cco ? Ukraina w 1991 odziedziczyla po CCCP 200 bomb atomowych - bo Rosjanie w chaosie rozpadu ZSRR nie zdazyli ich zabrac.... i je oddala Rosji - bo co z nimi mialaby zrobic ? nie mala technologii i warunkow do jej przechowywania i serwisowania - nie mowiac o modernizacji. Dr. J.K. chemik i ekonomista Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Re: do dwoch przedmowcow: 11.07.18, 16:39 Ja też sobie jaja robię. Po to dałem uśmiech w poście otwierającym wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: do dwoch przedmowcow: 11.07.18, 20:56 >ja sobie tu celowo jajaj robie Ta, aha... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: do dwoch przedmowcow: 11.07.18, 21:19 Masz cytat: Киев получил в наследство более 1900 боезарядов, 176 шахтных установок с межконтинентальными ракетами разных типов и 46 стратегических бомбардировщиков. Казахстан не сильно отстал от Украины – новое независимое государство стало хозяином 1410 боезарядов, 104 ракетных шахт и 40 бомбардировщиков. Wyciąłem jeszcze dane na temat Kazachstanu, żeby nie było mowy o jakiej pomyłce. Lepiej już nie pij tyle Borygo i nie przeżywaj aż tak niepowodzeń sercowych (czy jakich tam) z Grzesiem. Sam pomyśl - czy Bulterier albo Błaszczak nie wystarczą? Albo, w najgorszym razie, tutejszy fuc.k. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k pijesz i potem piszesz i to cie meczy. 11.07.18, 21:25 Rosjanie stracili kontrole nad bronia atomowa na Ukrainie - rzeczywiscie tak bylo (chwilowo) nigdy jej nie stracili w Kazachstanie. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. 40 lat w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Polsce potrzebna bomba atomowa 11.07.18, 14:57 Antoni-świr już dawno, u Amerykanów załatwił , ale to tajne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Polsce NIEpotrzebna bomba atomowa :) 11.07.18, 18:15 alesz to viem, spec :) - tez sie posmialem, gdyz byla okazja... zabawne jest to - ilu ten temat wzielo na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś