Dodaj do ulubionych

Damy radę, bo jesteśmy lepsi

16.03.20, 19:10
Nie cierpię pesymistycznego kwękania i choć nienawidzę pisowskiej "watahy", głeboko wierzę w polską służbę zdrowia.
Ostatnie trzy lata miałem okazję przekonać się, iż jest ona znacznie lepsza od zaodrzańskiej.
I nie jest to czcze pi....nie.
Z całym szacunkiem dla Niemców.

Polski lekarz, polska pielęgniarka oprócz wiedzy, mają jeszcze w sobie prawdziwą chęć pomocy.
Niemiecki już tylko kodeks karny i paraliżującą obawę przed odpowiedzialnością za ewentualny błąd.
Powtarzam - piszę to na podstawie dość trudnych przeżyć i zdania nie zmienię.
Rzekoma lepsza organizacja jest mitem, większa zasobność, istotnie, faktem, ale już nie wystarcza.

Pisia degeneracja jeszcze nie sięgnęła podstawowej etyki służby zdrowia i szerzej, naszej normalności.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:12
      Bełkot nad bełkoty.
      • borrka Nie znasz zagadnienia i mądrzysz się 16.03.20, 19:17
        Ot, co.
        • m.c.hrabia Re: Nie znasz zagadnienia i mądrzysz się 16.03.20, 19:23
          Wiemy wiemy chodziłeś do szkoły z Kubą wiec się znasz z Sienkiewiczem, co na takiego jest na FK że mitomani lgną jak muchy do ..
          • borrka Wyrzucili mnie z Facebooka 16.03.20, 19:28
            Sienkiewicza nie znam, a niemiecką służbę zdrowia, owszem.
          • taniarada Re: Nie znasz zagadnienia i mądrzysz się 16.03.20, 19:50
            m.c.hrabia napisał:

> Wiemy wiemy chodziłeś do szkoły z Kubą wiec się znasz z Sienkiewiczem, co na ta
            > kiego jest na FK że mitomani lgną jak muchy do ..
            Tu się nie można nudzić.A na forum Świat to takie nudy że głowa mała.A jeden od drugiego to taki mądry.- A czy ma pan w ogóle jakieś ludzkie uczucia?
            - Mam.
            - Na przykład?
            - Głód.
            - I co jeszcze?
            - Nuda.

Marek Hłasko - Palcie ryż każdego dnia .Amen.
      • szwampuch58 Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:26
        z rana komplety pesymista....wieczorem kompletny optymista.....niczego nie sugeruje .....ale jak sie dam w czajnik tez mi jest wesolo
        forum.gazeta.pl/forum/w,396,169578969,169578969,Plynie_Wisla_plynie_po_polskiej_krainie.html
        • borrka Ja po prostu wiem, o czym piszę 16.03.20, 19:31
          Spróbuj uzyskać pomoc medyczną w Berlinie, tak w weekend.
          • man_sapiens Re: Ja po prostu wiem, o czym piszę 16.03.20, 21:18
            borrka napisał:

> Spróbuj uzyskać pomoc medyczną w Berlinie, tak w weekend.

Trzeba po prostu zadzwonić na nr 116117, numer w całych Niemczech i jest bezpłatny. Fachowy medyk przeprowadzi wywiad telefoniczny i wyjąwszy przypadki oczywistej hipochondrii przyśle do ciebie dyżurującego lekarza odpowiedniej specjalności. Ten zbada i albo przepisze leki albo, gdy potrzeba, skieruje do dyżurnego szpitala, gdy to konieczne wezwie karetkę. To działa też w powszednie dni poza godzinami otwarcia praktyk lekarskich i ambulatoriów.

Jedyny problem - trzeba znać niemiecki lub angielski, z innymi językami może być trochę bardziej skomplikowane ale też coś wykombinują. No i mieć ubezpieczenie zdrowotne albo być gotowym do płacenia za to (w przypadkach zagrożenia życia i tak będzie udzielona pomoc).
            • borrka Nie 16.03.20, 21:36
              I tyle mam do powiedzenia jako native speaker niemieckiego i osoba pośrednio jedynie pomagająca.
              Własnie językowo.
    • yoma Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:24
      Jest okazja się przydać lekarzom i pielęgniarkom

mobile.twitter.com/CobraBarrister/status/1239462305466929154
      • borrka Nie należy mylić możliwości finansowych, 16.03.20, 19:52
        kwalifikacji i dobrej woli.
        Dobra wola jest w deficycie.
        Zostały procedury.
        • yoma Re: Nie należy mylić możliwości finansowych, 16.03.20, 20:13
          Mówię tylko, że możesz się przydać. Ja, ty, my...
    • rzewuski1 Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:33
      gorszy pieniądz wypiera lepszy.
      • borrka Struktury biurokratyczne 16.03.20, 19:35
        Wypierają etykę zawodu.
    • snajper55 Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:52
      Najlepszy lekarz i najlepsza pielęgniarka nie pomogą, gdy nie ma testów, nie ma respiratorów, nie ma masek, nie ma fartuchów, nie ma gogli ale są 2 miliardy na TVP.

S.
      • borrka Najlepsze respiratory nie pomogą 16.03.20, 19:56
        Gdy lekarz boi się podjąć minimum ryzyka - a tak jest dziś w Rajchu.
        • m.c.hrabia Re: Najlepsze respiratory nie pomogą 16.03.20, 20:07
          Lekarz nie jest od podejmowania ryzyka, lekarz jest o leczenia, szpital popierdzielił ci się z kasynem
        • yoma Re: Najlepsze respiratory nie pomogą 16.03.20, 20:15
          Podstawowa zasada: dobry ratownik to żywy ratownik.
        • lech1966 Re: Najlepsze respiratory nie pomogą 18.03.20, 22:36
          borrka napisał:

> Gdy lekarz boi się podjąć minimum ryzyka - a tak jest dziś w Rajchu.

Dokładnie tak samo było w czasach Tuska i POKO..
      • szwampuch58 Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 20:05
        www.youtube.com/watch?time_continue=154&v=Wzkg8sYWBGA&feature=emb_title
      • taniarada Jesteśmy biedni 16.03.20, 21:20
        snajper55 napisał:

> Najlepszy lekarz i najlepsza pielęgniarka nie pomogą, gdy nie ma testów, nie ma
        > respiratorów, nie ma masek, nie ma fartuchów, nie ma gogli ale są 2 miliardy n
        > a TVP.
        >
        > S.
        Robaczek w swej dziurce jak docent za biurkiem,
        I pszczółka na kwiatkach jak kontrol w tramwajach,
        Tak dłubie i gmera napisze, wymyśli,
        Obejdzie wokoło, zabrudzi, wyczyści,
        I krzaczek przy drodze i brat przy maszynie,
        Jak noga w skarpecie sprzedawca w kantynie,
        Kamyczek na polu i strażnik na straży,
        Lodówka wciąż ziębi, kuchenka wciąż parzy,
        A po co, a po co tak dłubie i dłubie,
        A za co, a za co tak myśli i skubie,
        I tak się przykłada i mówi z ekranu,
        I bredzi latami wieczorem i ranooo...

Ref.
        To już jest koniec (to jest już koniec),
        Nie ma już nic (nie ma już nic),
        Jesteśmy wolni (jesteśmy wolni),
        Możemy iść (możemy iść).
        To już jest koniec (to jest już koniec),
        Możemy iść (możemy iść),
        Jesteśmy wolni (jesteśmy wolni),
        Bo nie ma już nic (bo nie ma już nic).
        Nie ma już nic, nic, nic, nic.
    • m.c.hrabia Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 19:54
      Wiadomo, naród wybrany
      • borrka Czepiasz się 16.03.20, 19:58
        Ani my wybrani, ani Niemcy perfekcyjni.
        Te czasy minęły.
        • m.c.hrabia Re: Czepiasz się 16.03.20, 20:03
          Nie wiem czy Niemcy perfekcyjni, wiem ,że to my do nich szparagi zbierać jeździmy a nie oni do nas,
          • borrka To popatrz na nazwiska "niemieckich" lekarzy 16.03.20, 20:14
            A szparagi też trzeba zbierać.
            • taniarada Re: To popatrz na nazwiska "niemieckich" lekarzy 16.03.20, 21:22
              borrka napisał:

> A szparagi też trzeba zbierać.
              >
              > Nie tylko Ogórki i jabłka też.Ale co to ma wspólnego ze Światem.
              >
    • borrka Błędny tytuł wybrałem 16.03.20, 20:31
      Niemiecka służba zdrowia jest w kryzysie, choć nie piszą o tym codziennie.
      To inny rodzaj kryzysu, niż brak recepturek, to z ludźmi coś nie tak...
      A byłem z tym konfrontowany trzy lata pod rząd.
      • yoma Re: Błędny tytuł wybrałem 16.03.20, 21:09
        No dobra, OK, ale co chcesz udowodnić?
        • borrka Mniej więcej to: 16.03.20, 21:21
          Nadajemy się do sytuacji krytycznych i patrzę optymistycznie na rozwój wydarzeń.
          Tylko nie dzięki pisim, ale mimo pisich poradzimy.
          • yoma Re: Mniej więcej to: 16.03.20, 22:11
            No i to jest teza możliwa do rozważenia :)

Btw powiem wam, że teraz to normalnie raj dla mizantropów. Nikt nie dyszy ci w twarz, nikt nie kładzie ci się na plecach w sklepie... Można? Można :)
      • szwampuch58 Re: Błędny tytuł wybrałem 16.03.20, 21:14
        a cos sie tak przyczepil"Helmutow".......kurna j.akis "Helmut" puka ci ukochana?
        • borrka A Boże uchowaj! 16.03.20, 21:24
          Jakbym miał powtórnie emigrować, to tylko do Rajchu, albo alternatywnie do Moskwabadu:)

Co to, sąsiadów krytykować nie wolno? :)
          Największa k...a na mojej dzielni, 500 m ode mnie mieszka!
          • yoma Re: A Boże uchowaj! 16.03.20, 22:12
            Znaczy 2 metry kobity? 😀
      • man_sapiens Re: Błędny tytuł wybrałem 16.03.20, 21:24
        borrka napisał:

> Niemiecka służba zdrowia jest w kryzysie, choć nie piszą o tym codziennie.
        > To inny rodzaj kryzysu, niż brak recepturek, to z ludźmi coś nie tak...
        > A byłem z tym konfrontowany trzy lata pod rząd.

Ach, żebyśmy mieli takie problemy z lecznictwem (a nie służbą) jak Niemcy, marzenie.
        Gdy przyjeżdżasz leczyć się do Polski z niemieckim (albo innym europejskim) ubezpieczeniem albo gotówką w kieszeni, to jesteś w Polsce traktowany wyjątkowo. Kolejka cię nie obowiązuje, lepsza sala w szpitalu, lepszy specjalista itp. itd. Bo taki "importowany" pacjent to czysty i dobry dochód dla szpitala lub lekarza, bez porównania cenniejszy niż pacjent z NFZ. Wiem bo praktykowałem.
        • szwampuch58 Re: Błędny tytuł wybrałem 16.03.20, 21:39
          do piątku 13.03 w Polsce wykonano około 2 tys testów, a w Niemczech 200 tys. w Korei Płd, wykonuje się ich 20 tys dziennie a Borrka leci stara lajera:a jakos to bedzie
          • borrka A w cywilizowanej Szwecji testy przerwano 16.03.20, 21:43
            Akurat co do testów można mieć rózne zdania.
          • snajper55 Re: Błędny tytuł wybrałem 17.03.20, 02:23
            szwampuch58 napisał:

> do piątku 13.03 w Polsce wykonano około 2 tys testów, a w Niemczech 200 tys. w
            > Korei Płd, wykonuje się ich 20 tys dziennie a Borrka leci stara lajera:a jak
            > os to bedzie

Zbyt dużo testów nie można wykonywać, gdyż to mogłoby spowodować nadwykrywalność wirusa. Przecież właśnie nadwykrywalnością raka argumentowało ministerstwo zdrowia blokadę badań profilaktycznych seniorów w Warszawie.

S.
    • boblebowsky Proszę cię.... 16.03.20, 21:23
      Brzmi to jak pisowski hurra patriotyzm. Damy radę, bo jesteśmy bogatsi o włoskie doświadczenia i damy radę dlatego, że po prostu nie mamy wyjścia. Rozumiem twoje niemieckie doświadczenia, ale to bardzo subiektywna ocena. Ja miałem do czynienia dość poważnie z włoską służbą zdrowia i trochę mniej poważnie ( 4 dni w szpitalu)
      w Polsce. Z całym szacunkiem do polskich lekarzy wolę jednak Włochy,
      • borrka No dobra... 16.03.20, 21:27
        Żle myśl sformułowałem.
        • j-k Lezalem i w niemieckich i w polskich szpitalach 16.03.20, 21:32
          w ostatnich 10-ciu latach

w obu przypadkach - (Szczesc Boze) nic powaznego...

wole jednak niemieckie.

co nie znaczy, ze polskie sa zle - bo znacznie sie poprawily
          • taniarada Przecież się uczyli w Auschwitz- 16.03.20, 21:43
            j-k napisał:

> w ostatnich 10-ciu latach
            >
            > w obu przypadkach - (Szczesc Boze) nic powaznego...
            >
            > wole jednak niemieckie.
            >
            > co nie znaczy, ze polskie sa zle - bo znacznie sie poprawily
            Chemia niemiecka też lepsza. Jasiu jestem tam od 50 lat.U nas komuna tam strefa amerykańska .Co za porównanie.Że się tu usrwam z tym całym bajzlem bo to lubię.Wręcz kocham snajpera.
      • taniarada Bąbel czytaj to nie boli 16.03.20, 21:29
        boblebowsky napisał:

> Brzmi to jak pisowski hurra patriotyzm. Damy radę, bo jesteśmy bogatsi o włoski
        > e doświadczenia i damy radę dlatego, że po prostu nie mamy wyjścia. Rozumiem tw
        > oje niemieckie doświadczenia, ale to bardzo subiektywna ocena. Ja miałem do czy
        > nienia dość poważnie z włoską służbą zdrowia i trochę mniej poważnie ( 4 dni w
        > szpitalu)
        > w Polsce. Z całym szacunkiem do polskich lekarzy wolę jednak Włochy,
        W wyniku zakażenia koronawirusem w szpitalu we włoskim Como zmarł Roberto Stella, szef stowarzyszenia lekarzy prowincji Varese – podały włoskie media. "Jego śmierć reprezentuje krzyk wszystkich naszych kolegów, którzy nadal nie są wyposażeni w odpowiedni sprzęt, by chronić samych siebie" – napisano w piątkowym oświadczeniu włoskiej federacji lekarzy.Twój ulubiony TVN. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-we-wloszech-zakazony-doktor-roberto-stella-nie-zyje-apel-lekarzy-4353043&ved=2ahUKEwjB8fmj6p_oAhVJr4sKHWcpC0sQxfQBMAB6BAgGEAQ&usg=AOvVaw0kDNYG4pTNlNgCUMN2viKd&cshid=1584390518821
        • boblebowsky Re: Bąbel czytaj to nie boli 16.03.20, 21:35
          taniarada napisał(a):

> boblebowsky napisał:
          >
          > > Brzmi to jak pisowski hurra patriotyzm. Damy radę, bo jesteśmy bogatsi o
          > włoski
          > > e doświadczenia i damy radę dlatego, że po prostu nie mamy wyjścia. Rozum
          > iem tw
          > > oje niemieckie doświadczenia, ale to bardzo subiektywna ocena. Ja miałem
          > do czy
          > > nienia dość poważnie z włoską służbą zdrowia i trochę mniej poważnie ( 4
          > dni w
          > > szpitalu)
          > > w Polsce. Z całym szacunkiem do polskich lekarzy wolę jednak Włochy,
          > W wyniku zakażenia koronawirusem w szpitalu we włoskim Como zmarł Roberto Stella, szef stowarzyszenia lekarzy prowincji Varese – podały włoskie media. "Jego śmierć reprezentuje krzyk wszystkich naszych kolegów, którzy nadal nie są wyposażeni w odpowiedni sprzęt, by chronić samych siebie" – napisano w piątkowym oświadczeniu włoskiej federacji lekarzy.Twój ulubiony TVN. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-we-wloszech-zakazony-doktor-roberto-stella-nie-zyje-apel-lekarzy-4353043&ved=2ahUKEwjB8fmj6p_oAhVJr4sKHWcpC0sQxfQBMAB6BAgGEAQ&usg=AOvVaw0kDNYG4pTNlNgCUMN2viKd&cshid=1584390518821

Martw się lepiej o siebie, bo bezruch w twoim interesie na "na trasie" masz jak w banku. PIS bogaty ale tyle tyle ci za klepanie na fk nie zapłaci
          • taniarada Mnie nikt nie płaci robię tu za społecznego 16.03.20, 22:05
            Bąbel ja mam wszystko.Jestem tu społecznie .Nie nawidzę kłamstwa obłudy i obrażania Kaczyńskiego.Dlatego snajper na mnie dzisiaj wkurzony.Wszyscy mogą go tykać tylko nie on.To forum naprawiam od lat .Sam dobrze wiesz .Z bezprawiem religijnym też walczę .I nie ma takiego drugiego.Być może mnie tylko śmierć rozdzieli. Gdy mnie nie zobaczysz to znaczy że nie żyję.Bo ten nick się nie zmienia.
            • man_sapiens Re: Mnie nikt nie płaci robię tu za społecznego 17.03.20, 08:08
              taniarada napisał(a):

> Bąbel ja mam wszystko.Jestem tu społecznie .Nie nawidzę kłamstwa obłudy i obraż
              > ania Kaczyńskiego.Dlatego snajper na mnie dzisiaj wkurzony.Wszyscy mogą go tyka
              > ć tylko nie on.To forum naprawiam od lat .Sam dobrze wiesz .Z bezprawiem religi
              > jnym też walczę .I nie ma takiego drugiego.Być może mnie tylko śmierć rozdzieli

Czyja śmierć?

taniarada: W razie wojny, w pierwszej kolejności bedę strzelal do okolicznych bolszewików, lewactwa i szmalcowni, a później do wroga.Po to by po zwycięstwie żyć w prawdziwie wolnej Polsce. Internet nie zapomina
          • lech1966 Re: Bąbel czytaj to nie boli 29.11.20, 18:14
            Nikt ci tyle nie da co ci Tusk obieca. Już zapomniałeś???
      • borrka Brzmi jak... 16.03.20, 21:33
        "nie przypisywać pisim sukcesów społeczeczeństwa".
        Bo mam nadzieję, że sie uda, ale pisiej zasługi w tym tyle, co trucizny w łebku zapałki!

Jak był mawiał Wokulski.
        • boblebowsky Re: Brzmi jak... 16.03.20, 21:45
          borrka napisał:

> "nie przypisywać pisim sukcesów społeczeczeństwa".
          > Bo mam nadzieję, że sie uda, ale pisiej zasługi w tym tyle, co trucizny w łebku
          > zapałki!
          >
          > Jak był mawiał Wokulski.
          >

Na ocenę działań pisiej tłuszczy przyjdzie jeszcze czas. Póki co, wygląda to wszystko dość rozsądnie, no może poza tym, że kisili trochę te testy. No i poza absurdalnym pomysłem, żeby majowe wybory dowieźć.
        • taniarada Ale fanzolisz 16.03.20, 22:08
          borrka napisał:

> "nie przypisywać pisim sukcesów społeczeczeństwa".
          > Bo mam nadzieję, że sie uda, ale pisiej zasługi w tym tyle, co trucizny w łebku
          > zapałki!
          >
          > Jak był mawiał Wokulski.
          >
          Kończyłeś szkoły inteligeńcik .Ale wykształcenie poszło precz.
    • borrka Aż się poprawię 16.03.20, 22:08
      Niemcy są prawie tak dobrzy, jak ja (w mojej branży:)).
      Maja ten drive: lepiej, lepiej i jeszcze lepiej.
      To budzi szacunek i pewnie w Rajchu wynajdą wywar na korona wirusa.

Ale czynnik "ludzki" w służbie zdrowia bardzo się pogorszył i czysta pościel nie wystarczy.
      Bo potrzebne minimuim zaangażowania emocjonalnego.
      • borrka Sami zobaczcie 16.03.20, 22:13
        bi.im-g.pl/im/2e/78/18/z25659950IH,Pluca.jpg
        • yoma Re: Sami zobaczcie 16.03.20, 22:17
          Ale że co?
          • borrka Ot, pomyłka, czyli mistake 16.03.20, 22:23
            zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,173954,25793839,naukowcy-wiedza-w-jak-w-sposob-koronawirus-wnika-do-komorek.html#s=BoxMMt2
            • yoma Re: Ot, pomyłka, czyli mistake 16.03.20, 22:25
              No to super :)
    • meflstofeles Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 16.03.20, 22:36
      Nie wiem gdzieś Ty się leczył, ale jeśli masz na myśli szpital czy to Bródnie, na Solcu czy na Bielanach, to chyba ponury żart. Operacja się udała, tylko pacjent zmarł.
    • haen2010 Re: Damy radę, bo jesteśmy lepsi 17.03.20, 06:29
      Mam ten sam ogląd sytuacji. Podparty własnym doświadczeniem. Pisowska swołocz jeszcze ich nie dopadła, ale mocno zrujnowała. Chodzi mi o ograniczone możliwości wyciągania ludzi z ich kryzysu zdrowotnego. To oklepane, ale pisowskie łajdactwo ma medycynę w dupie. Jak dwa miliardy na propagandę. Oprócz tej dla swojej dyspozycji. Tu o siebie i własne zdrowie zadbali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka