Dodaj do ulubionych

Spis powszechny 2021

07.02.21, 08:37
spis.gov.pl/jakie-dane-bedziemy-zbierac-w-narodowym-spisie-powszechnym-ludnosci-i-mieszkan-2021/
Kilka pytań zadawanych przez "funkcjonariuszy" można by podpiąć pod inwigilację. Rozumiem, że takowy ma miejsce i ma uzasadnienie, nie rozumiem pytań całkowicie od czapy. Pytanie pomocnicze, jeśli masz pokój z kuchnią, to gdzie wyprowadzasz pieska.?
Obserwuj wątek
    • met_ol Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 09:36
      Bedom (to z wolskiego) dokwaterowywać.
      • czandra3 Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 10:14
        Albo wykwaterowywać, co mnie obchodzi rok budowy, co, powyżej 30 lat będą z ziemią równać, jestem pewien iż mnie nie zastaną w domu, i to po kilkakroć, dlaczego nie pytania o numer buta, i o rozmiar miseczki stanika pani domu?
        • yoma Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 14:00
          Haha z radością udzielę odpowiedzi na ostatnie pytanie i podziwuję się, co wpiszą 😂
    • szwampuch58 Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 12:10
      Qwizja starannie przygotowuje Wolakow na te przesluchanie
    • yoma Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 14:01
      Behemot, a wolno wiedzieć, czegoś ty się spodziewał? Przecież to pisi.
      • behemot17-13 Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 19:41
        Yoma, niczego się nie spodziewałem, trafiłem na ten temat całkiem przypadkowo. Niektóre i ew. pytania mnie mocno zdziwiły
        • yoma Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 19:54
          Trzeba by porównać z pytaniami sprzed 10 lat czy ile to tam było.
          • met_ol Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 20:32
            Główne pytanie powinno być:
            "Czy chcecie, aby było lepiej- ale będzie gorzej".
          • meflst0feles Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 23:07
            yoma napisała:

> Trzeba by porównać z pytaniami sprzed 10 lat czy ile to tam było.

Pytania niby podobne, za to ankieter się zmienił i nie wiadomo do czego wykorzysta odpowiedzi.
            • yoma Re: Spis powszechny 2021 08.02.21, 12:10
              To kwestii nie ulega.

Natomiast ciekawe, czy w porównaniu doszły jakieś nowe podchwytliwe pytanka. Uczciwie przyznaję, że nie chce mi się szukać.
    • 99venus Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 15:02
      To jakaś paranoja.
      Nie ma w Polsce prawnego obowiązku ujawniania swojego wyznania.
      Generalnie bełkot do olania.
      • taniarada Bzdury 07.02.21, 15:41
        99venus napisał:

> To jakaś paranoja.
        > Nie ma w Polsce prawnego obowiązku ujawniania swojego wyznania.
        > Generalnie bełkot do olania.
        >
        Te pytania o religii i przynależności są od wielu lat.Nawet ci się nie chce poszukać.Polacy nie chcą odpowiadać na pytania związane ze spisem. I znaleźli idealną wymówkę - RODO, czyli unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Obowiązuje od maja, a wie o nim już prawie każdy. Głównie za sprawą firm, które musiały się do przepisów przystosować i wprost informować o zbieraniu i przetwarzaniu danych. W efekcie RODO urosło do miana legendy. W przypadku spisu powszechnego może przynieść same problemy. W tym grzywnę w wysokości do 5 tys. zł.Kilka słów wyjaśnienia: spisy powszechne w Polsce dostarczają informacji statystycznych do GUS. Urząd je opracowuje i publikuje - korzystają ministerstwa, korzystają przedsiębiorcy. Te dane będą wykorzystane np. przy planowaniu zasiłków dla bezrobotnych, zasiłków opiekuńczych, a nawet przy kształtowaniu polityki dotyczącej oświaty. Ministerstwo Zdrowia na ich podstawie opracowuje wskazania dotyczące liczby medyków niezbędnych w danych regionach. Stąd spis powszechny dla każdego rządu i każdego szefa GUS jest niezbędny.

Jakie ma Pan/Pani wykształcenie? Pracuje Pan/Pani? Gdzie? I ile zarabia? Jakie ma inne źródła utrzymania? Jak dojeżdża Pan/Pani do pracy? Ile osób mieszka w gospodarstwie domowym? I tak dalej, i tak dalej. Takie pytania usłyszą Polacy, do których dotrą rachmistrzowie, którzy będą przeprowadzać spis powszechny. Wspominanie o RODO nie usprawiedliwi nikogo.www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/rodo-wymowka-polacy-nie-chca-brac-udzialu-w,122,0,2411898.html&ved=2ahUKEwiCkcjo_dfuAhUpiYsKHXfNC7UQFjAFegQIGBAB&usg=AOvVaw3DCKLln6O3mcn7CWkbb2Ya&cshid=1612708867537
        • oczyszerokozamkniete66 Re: Bzdury 07.02.21, 15:55
          Po co spis powszechny,skoro w wyniku inwigilacji służby wiedzą o Polakach wszystko co chcą..
        • inocom Venus ma rację 07.02.21, 23:24
          taniarada napisał(a):

> 99venus napisał:
          >
          > > To jakaś paranoja.
          > > Nie ma w Polsce prawnego obowiązku ujawniania swojego wyznania.
          > > Generalnie bełkot do olania.
          > >
          > Te pytania o religii i przynależności są od wielu lat.

Czysto prywatne pytania są sprzeczne z Konstytucją.
          Art. 53.
          Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

Mój Mzimu jest moją prywatną sprawą.
      • 99venus Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 16:00
        Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. ... Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
        Art. 53.KONSTYTUCJI

Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
        Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
        Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
        Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.
        Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.
        Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.
        Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
      • margit49 Re: Spis powszechny 2021 08.02.21, 09:25
        99venus napisał:

> Nie ma w Polsce prawnego obowiązku ujawniania swojego wyznania.

Kwestionariusz z 2011 zawiera pytanie o przynależność do związków wyznaniowych, z opcją inne i tu należy wpisać swój spoza listy proponowanych oraz - nie należę do żadnego wyznania i - nie chcę odpowiadać na to pytanie
    • taniarada Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 16:16
      Pytanie o religię w spisie powszechnym w 2021 r. ma charakter dobrowolny i nie narusza zasady wolności sumienia i wyznania – zapewnia prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Dominik Rozkrut odpowiedział na pismo rzecznika praw obywatelskich Adama Bodnara w tej sprawie.Nie bójcie się innowiercy wyznać że nie wierzycie w Boga.Piekła za to nie będzie.Amen.
      • inocom Już samo pytanie jest nieetyczne. 07.02.21, 23:27
        taniarada napisał(a):

> Pytanie o religię w spisie powszechnym w 2021 r. ma charakter dobrowolny i nie
        > narusza zasady wolności sumienia i wyznania – zapewnia prezes Głównego Urzędu S
        > tatystycznego. Dominik Rozkrut odpowiedział na pismo rzecznika praw obywatelski
        > ch Adama Bodnara w tej sprawie.Nie bójcie się innowiercy wyznać że nie wierzyci
        > e w Boga.Piekła za to nie będzie.Amen.

Nikt nie ma prawa wchodzić z buciorami do mojego prywatnego świata. Nawet jak potem przeprosi.
    • ave.duce Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 19:10
      "Reprezentant gospodarstwa domowego" - kto zacz?
      • behemot17-13 Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 19:43
        Ja nie wiem, Ty nie wiesz, inni też raczej.
      • yoma Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 19:53
        Ten, kto inwigilatorowi drzwi otworzy, może być nieletnie dziecię, proste.
        • taniarada Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 20:28
          yoma napisała:

> Ten, kto inwigilatorowi drzwi otworzy, może być nieletnie dziecię, proste.
          >
          Jak otworzy to masz przekichane .Małgośka - tańcz i pij,
          A z niego sobie kpij,
          A z niego kpij sobie, kpij.
          Jak wróci, powiedz: Nie,
          Niech idzie tam gdzie chce,
          Hej, głupia ty, głupia ty, głupia ty.
      • taniarada Problem elektoratu PO 07.02.21, 20:19
        ave.duce napisała:

> "Reprezentant gospodarstwa domowego" - kto zacz?
        >
        Nie umieją sobie wyszukać i przeczytać .Właściciel to takie proste.Lepiej się przygotować .5 tyś .zł piechotą nie lata.
        • behemot17-13 Re: Problem elektoratu PO 07.02.21, 20:27
          Właściciel? Możesz jaśniej?
          • taniarada Re: Problem elektoratu PO 07.02.21, 20:37
            behemot17-13 napisał:

> Właściciel? Możesz jaśniej?
            >
            Mieszkania lub gospodarstwa.
            • behemot17-13 Re: Problem elektoratu PO 07.02.21, 20:52
              Przykro mi, nie rozwiałeś moich wątpliwości. Właściciel kamienicy, domku ma wypowiadać się w moim imieniu?
              • taniarada Re: Problem elektoratu PO 07.02.21, 21:02
                behemot17-13 napisał:

> Przykro mi, nie rozwiałeś moich wątpliwości. Właściciel kamienicy, domku ma wyp
                > owiadać się w moim imieniu?
                >
                Gdzie ty mieszkasz ? Ty jako właściciel lokalu.Przestań fanzolić.Możesz nie wpuścić jak zapuka.I umówić się telefonicznie lub przez internet .Chyba nie sprawi ci to kłopotu.Spis powszechny jest co dekadę .Ostatni był w 2011.Co wy ludzie macie w tych deklach ? Siano?Zebrane w jego ramach dane będą przez najbliższe 10 lat podstawą wiedzy statystycznej o Polsce. Od danych ze spisu zależą m.in. kwoty dotacji dla gmin, czy środki na ochronę zdrowia w poszczególnych regionach. Ale nie tylko. Informacje ze spisów analizują także inwestorzy, samorządy i instytucje unijne.Nie wpuszczaj ,ani drgnij .
                • inocom Przecież to wszystko jest w dokumentach. 07.02.21, 23:35
                  taniarada napisał(a):

> behemot17-13 napisał:
                  >
                  > > Przykro mi, nie rozwiałeś moich wątpliwości. Właściciel kamienicy, domku
                  > ma wyp
                  > > owiadać się w moim imieniu?
                  > >
                  > Gdzie ty mieszkasz ? Ty jako właściciel lokalu.Przestań fanzolić.Możesz nie wpu
                  > ścić jak zapuka.I umówić się telefonicznie lub przez internet .Chyba nie sprawi
                  > ci to kłopotu.Spis powszechny jest co dekadę .Ostatni był w 2011.Co wy ludzie
                  > macie w tych deklach ? Siano?Zebrane w jego ramach dane będą przez najbliższe 1
                  > 0 lat podstawą wiedzy statystycznej o Polsce. Od danych ze spisu zależą m.in. k
                  > woty dotacji dla gmin, czy środki na ochronę zdrowia w poszczególnych regionach
                  > . Ale nie tylko. Informacje ze spisów analizują także inwestorzy, samorządy i i
                  > nstytucje unijne.Nie wpuszczaj ,ani drgnij .

Przecież to wszystko jest w dokumentach, zdigitalizowanych.
                  Obecnie gdzie nie pierdniesz tam jakaś baza.
                  Problem tylko z nieudolnością posługiwania się nimi.
                  Wrocław musi np. sprawdzać nieruchomości z Kosmosu.

www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wroclaw-urzednicy-beda-kontrolowac-z-kosmosu-nieruchomosci-do-opodatkowania,wia5-3273-57695.html
                  www.eska.pl/wroclaw/z-kosmosu-sprawdza-czy-dobrze-rozliczyles-podatek-od-nieruchomosci-wroclaw-pierwszy-na-swiecie-z-taka-technologia-aa-UggR-6pvw-wtCT.html
                  Ale czemu się tu dziwić, jak głupi CEPiK wchodził prawie 30 lat w życie.
                  Teraz mamy Kosmos i niektórzy np. Sutryk odlecieli doń.
                  • 99venus Re: Przecież to wszystko jest w dokumentach. 08.02.21, 09:00
                    Jak czytam,że od danych ze spisu zależą m.in. kwoty dotacji dla gmin, czy środki na ochronę zdrowia w poszczególnych regionach to się uśmiecham szyderczo.
    • met_ol Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 20:55
      Rachmistrz jako "nośnik wirusa SARS-COV2" ?.
      • taniarada Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 21:05
        met_ol napisał(a):

> Rachmistrz jako "nośnik wirusa SARS-COV2" ?.
        Ty po ile pieniądze ? Jak wyżej.Uprzedzę twoje wątpliwości .Po kolędzie nie chodzili to i teraz cię nie zarażą.Jak zapuka to nie rzucaj się od razu na szyję .
        • met_ol Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 21:09
          Taniusza - po kolędzie - to nie wiem co to jest, a i tak bym "nie wpuścił" gdyby się pomylił.
          Mnie "nie zarazi" - bo jestem "po przebyciu".
          Martwię się o innych.
    • meflst0feles Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 23:16
      IMHO pytania są na tyle szczegółowe, że na podstawie odpowiedzi (lub odmowie odpowiedzi na część z nich, co też jest przecież odpowiedzią) można określić poglądy respondenta.
      Na reprezentatywnej próbce robimy badanie z takim samym zestawem pytań, tylko anonimowe, zamiast danych osobowych są pytania o wybory. SI wychwyci niewidoczne zależności w udzielanych odpowiedziach i potem na ich podstawie z bardzo wysokim prawdopodobieństwem przypisze poglądy polityczne do peseli ze spisu.
      Wyobraźmy sobie mikrousługę, która dla podanego numeru pesel zwraca jakiś mnożnik. Nikt nie wie kto i po co wystawił tą mikrousługę, jaka jest logika jej działania, dlaczego zwracane mnożniki są takie a nie inne, ani dlaczego inne systemy ją odpytują w procesach decyzyjnych czy przyznać komuś rentę, w jakiej kwocie dać mandat...
      • meflst0feles Re: Spis powszechny 2021 07.02.21, 23:19
        *sorry, niby w pytaniach nie ma peselu, ale jest adres zamieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka