Dodaj do ulubionych

POPiS razem z konfederastami ...

23.06.22, 17:31
... a także peeselowcami, hołowniakami i dużą częścią lewicy (na szczęście bez Razem) ustanowił kolejne święto w ramach patriotycznego zadęcia, a mianowicie Narodowy Dzień Powstań Śląskich.
Co tam jest do świętowania? Że polskie zielone ludziki biły się z niemieckimi zielonymi ludzikami wciągając w to miejscowych?

Zresztą, co tu będę dużo pisał. To, co ja chciałbym napisać, napisał już Twardoch i zrobił to dużo lepiej.
wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,28588853,twardoch-po-co-komu-ten-nieszczesny-narodowy-dzien-powstan.html
Obserwuj wątek
    • j-k Twardoch Idiota 23.06.22, 19:35
      jureek napisał:

> Zresztą, co tu będę dużo pisał. To, co ja chciałbym napisać, napisał już Twardoch i zrobił to dużo lepiej.

Twardoch Idiota.
      POwstanie Wielkopolskie mialo sens - zakonczylo sie wygrana
      Powstania Slaskie tez - zakonczyly sie czesciowa/polowiczna wygrana.

Tylko powstanie styczniowe sensu nie mialo - bo bylo od poczatku skazane na porazke.
      • m.c.hrabia Re: Twardoch Idiota 23.06.22, 19:42
        Największy sens miało warszawskie 🤢
        • obrotowy Re: Twardoch Idiota 23.06.22, 19:45
          m.c.hrabia napisał:
          > Największy sens miało warszawskie 🤢

tez nie mialo (jak i powstanie styczniowe)

ale to jeszcze stosunkowo swieza tragedia.

• edico Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:00
      Było nie było, Ślązakom takie święto się należało. Przykro tylko patrzeć jak tonący PiS chwyta się wszystkiego, co jest jeszcze w stanie pływać
      • jureek Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:11
        edico napisał:

> Było nie było, Ślązakom takie święto się należało.

Napisałeś to ironicznie, czy na poważnie?
        • edico Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:26
          Nie rozumiem wątpliwości.
        • behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:27
          Poważnie i ironicznie. Przeczytaj i potem pytaj.
          • jureek Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 21:05
            behemot17-13 napisał:

> Poważnie i ironicznie. Przeczytaj i potem pytaj.
            >

No właśnie widzę, że nikt z was nie przeczytał zalinkowanego tekstu Twardocha.
            • behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 21:13
              Tekst niestety jest zamazany i zniknął. Na przyszłość, zamieszczaj linki dostępne dla ogółu.
              • stefan4 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 21:45
                behemot17-13:
                > Tekst niestety jest zamazany i zniknął.

Tekst jest, tylko trzeba mieć prenumeratę Wyborczej, żeby go widziec całego.

Tym razem warto. Facet pisze bardzo do rzeczy. Chociaż takie akademie ku czci, pomnikoróbstwo i krew przodków gnębią wszystkich, nie tylko Ślązaków. On ma racje, że te powstania nie były śląskie; ale moim zdaniem nie były też w pełni polskie, bo na przykład mnie napawają odrazą. Były jakieś piłsudskie, czy ...-skie — za kropeczki proszę sobie wstawić nazwisko jakiegoś ulubionego ,,patrioty''.

- Stefan
                • j-k napewno nie byly "pilsudskie" 24.06.22, 16:54
                  stefan4 napisał:
                  Były jakieś piłsudskie, czy ...- skie — za kropeczki proszę sobie wstawić nazwisko jakiegoś ulubionego ,,p
                  > atrioty''.

napewno nie byly "pilsudskie" - bo Marszalek nie mial do nich serca - zajmujac sie granica wschodnia.

jesli juz to byly narodowe i "dmowskie"
              • storima Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 09:15
                behemot17-13 napisał:

> Tekst niestety jest zamazany i zniknął. Na przyszłość, zamieszczaj linki dostęp
                > ne dla ogółu.
                >

Nie pierwszy raz mamy do czynienia z taką sytuacją.
                Jeśli ktoś komentuje dane zagadnienie prezentowane przez konkretnego autora dostępne w danym medium to podaje link do tego artykułu.
                Jeśli ktoś nie ma do niego dostępu to może zainteresować się omawianą postacią. Może. Nie musi. Szymon Twardoch nie jest szeroko znany. Ale warto się zapoznać o czym pisze ten autor.
              • jureek Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 11:48
                behemot17-13 napisał:

> Tekst niestety jest zamazany i zniknął. Na przyszłość, zamieszczaj linki dostęp
                > ne dla ogółu.

Co to znaczy "dostępne dla ogółu"? Zalinkowany przeze mnie tekst jest jak najbardziej dostępny dla ogółu, tylko trzeba zapłacić. To chyba normalne w kapitalizmie?
                Ja też zrewanżuję się dobrą radą. Jeśli nie mogłeś (nieważne z jakiego powodu) przeczytać zalinkowanego tekstu, to nie komentuj. Nie ma obowiązku komentowania wszystkiego.

P.S. Jeśli chciałbyś przeczytać tekst bez płacenia, to jest też taka legalna możliwość. Potrzebuję tylko Twojego adresu mailowego. Jako prenumerator mogę wybrane teksty bezpłatnie udostępnić kilku osobom.
                • storima Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 16:45
                  jureek napisał:

> P.S. Jeśli chciałbyś przeczytać tekst bez płacenia, to jest też taka legalna mo
                  > żliwość. Potrzebuję tylko Twojego adresu mailowego. Jako prenumerator mogę wybr
                  > ane teksty bezpłatnie udostępnić kilku osobom.

Bardzo to miłe z Twej strony.

• behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 25.06.22, 06:48
                  Jurek, nie odnosiłem się do tekstu zamieszczonego w linku. Wróć i przejrzyj swoje wpisy w tym wątku a będziesz wielki.
                  • behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 25.06.22, 06:55
                    *Moje też
                    • jureek Re: POPiS razem z konfederastami ... 25.06.22, 11:27
                      behemot17-13 napisał:

> *Moje też

Edico to też Twój nick? Bo jego pytałem, a Ty odpowiadasz za niego.
                      Przeczytałem cały wątek jeszcze raz i nadal nie rozumiem, jak można poważnie napisać, że Ślązakom się to święto należało. Przecież to brzmi tak, jakby Ślązacy chcieli tego święta i łaskawie je dostali. Ironicznie to jeszcze zrozumiem, w takim sensie, że coś należy się za karę.
    • qwardian Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:18
      Narodowy Robotnik uważa tą nieszczęsną tragedię za ironię historii. Ślązak und teutoński nadczłowiek walczył z kremlowskim belzebubem, kilka dni temu bez słowa minęła kolejna rocznica operacji Barbarosa, w której tchórzliwe polatschken nie uczestniczyli..
    • x2468 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:31
      Dzisiaj pisanie o POPIS to objaw zidiocenia totalnego.
      • behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:37
        Dokładnie w cel.
      • taziuta Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:39
        x2468 napisał:

> Dzisiaj pisanie o POPIS to objaw zidiocenia totalnego.

Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych. Jedna kruchta.
        • behemot17-13 Re: POPiS razem z konfederastami ... 23.06.22, 20:48
          To jest argument niemający nic wspólnego z przesłaniem - POPIS.
        • no-popis Re: POPiS czyli Kaczyński i Tusk niszczą kraj 24.06.22, 05:09
          taziuta napisał:

> x2468 napisał:
          >
          > > Dzisiaj pisanie o POPIS to objaw zidiocenia totalnego.
          >
          > Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych. Jedna kruch
          > ta.
          POPiS to ta sama rodzina tylko skłócona na śmierć i życie. Wspólne cechy to zakłamanie, cynizm, obsiadanie synekur państwowych, POdlizywanie się do struktur kościelnych i niedotrzymywanie obietnic wyborczych czyli cyniczne oszustwa wyborcze, brutalność w walce politycznej itd
          Mafia Wołomińska skłóciła się z Pruszkowską ale cechy miały wspólne i metody też.
          Kto tego nie rozumie jest "zidiociały" (cytat z trolla tuskowego).
        • jureek Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 11:58
          taziuta napisał:

> Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych.

Obie te prawicowe partie są sobie ideowo bliskie. Świadczy o tym choćby to, że politycy, którzy dokonali transferu z jednej partii do drugiej (Kowal, Gowin, Saryusz-Wolski, Ujazdowski, Poncyliusz itd.), doskonale odnaleźli się w nowym środowisku.
          • no-popis Re: POPiS razem z konfederastami ... 25.06.22, 06:53
            jureek napisał:

> taziuta napisał:
            >
            > > Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych.
            >
            > Obie te prawicowe partie są sobie ideowo bliskie. Świadczy o tym choćby to, że
            > politycy, którzy dokonali transferu z jednej partii do drugiej (Kowal, Gowin, S
            > aryusz-Wolski, Ujazdowski, Poncyliusz itd.), doskonale odnaleźli się w nowym śr
            > odowisku.
            Kamiński Misiu !
        • sverir Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 21:02
          " Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych. Jedna kruchta."

W sprawach gospodarczych Lewica głosuje jak PiS, ale trudno mówić o jedności między nimi. Chyba że dla wygody tego rodzaju kwestie wyłączone są spod pojęcia "sprawy światopoglądowe".
          • no-popis Re: POPiS razem z konfederastami ... 25.06.22, 06:58
            sverir napisał:

> " Czy ja wiem, razem głosują (plus PSL) w sprawach światopoglądowych. Jedna kru
            > chta."
            >
            > W sprawach gospodarczych Lewica głosuje jak PiS, ale trudno mówić o jedności mi
            > ędzy nimi. Chyba że dla wygody tego rodzaju kwestie wyłączone są spod pojęcia "
            > sprawy światopoglądowe".
            Rozsądna partia z opozycji i rozsądny lider takiej partii, nie ma w chwili obecnej takiego, znajdzie kiedyś wspólne cele programowe i publicznie resztę wszyscy "zawieszą na kołku" uzupełniając to programem anty-PiS i to ma szanse. Natomiast program tylko antyPiS jest niewystarczający ale skąd taki cienias jak Tusk mógłby o tym wiedzieć. PO nie rozumie, Tusk również, że już raz oszukał wyborców i jest niewiarygodny.
            Anty-PiS z programem w części wspólnej dla tych ugrupowań na jedną kadencję, tak jak to robią np w Niemczech, odsunie PiS o władzy.
            Niestety pustaki z PO tego nie rozumieją i ufundują nam 3 kadencję PiS i tego , obserwują Tuska i jego PrOpagandzistów na tym forum, jestem niestety pewny.
    • pkt4a Re: POPiS razem z konfederastami ... 24.06.22, 20:05
      konfederaści , dobre
      Bosiusiak

.
      " Adam Kalina, proboszcz z parafii w Gdańsku-Chełmie, tłumaczył wiernym w kwietniu i maju, że z powodu braku księży ogranicza możliwość spowiedzi."
    • no-popis Re: POPiS razem z konfederastami ... 27.06.22, 05:58
      jureek napisał:

> ... a także peeselowcami, hołowniakami i dużą częścią lewicy (na szczęście bez
      > Razem) ustanowił kolejne święto w ramach patriotycznego zadęcia, a mianowicie N
      > arodowy Dzień Powstań Śląskich.
      > Co tam jest do świętowania? Że polskie zielone ludziki biły się z niemieckimi z
      > ielonymi ludzikami wciągając w to miejscowych?
      >
      > Zresztą, co tu będę dużo pisał. To, co ja chciałbym napisać, napisał już Twardo
      > ch i zrobił to dużo lepiej.
      > wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,28588853,twardoch-po-co-komu-ten-nieszczesny-narodowy-dzien-powstan.html

No widzisz. POPiS i Konfederacji to nie moje środowisko polityczne ale zobacz co te łajzy jak :Miller, Borowski, Cimoszewicz, Napieralski, Arłukowicz, Rosati i wielu innych zrobili z lewicą.
      Byli i są sprzedawczykami za srebrniki a, że teraz płaci Bruksela a nie Moskwa to nie ma dla tych sprzedawczyków żadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka