Dodaj do ulubionych

Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska

21.12.25, 11:22
Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska nadal w lesie tvn24.pl/biznes/ze-swiata/bulgaria-sofia-przyjmuja-euro-burmistrz-stolicy-vasil-terziev-bez-podwyzek-st8811717
Obserwuj wątek
    • privus Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 21.12.25, 12:28
      Przyczyna jest prosta. Utrzymywanie własnego przelicznika pozwala na bardziej wykręcanie dowolnych fikołków. Frankowicze to dobrze poznali.
      • x2468 Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 21.12.25, 16:59
        Efekt jest jeszcze prostszy. Reżym pis zaciągał kredyty na 4,4 procent, zbankrutowana Grecja dostawała na 2,2% mniej więcej tyle ile wynosi średnie oprocentowanie w strefie Euro. W Europie tylko Rumunia i Węgry zmuszone były do droższych pożyczek Czy przypadkiem nie dzięki właśnie tym fikołkom płacimy 90 miliardów odsetek a gdybyśmy byli w strefie Euro to kosztowałoby to miliardów 45 nie licząc innych kosztów np. przewalutowania.
        • privus Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 24.12.25, 10:48
          Pisi z tej strony oczy mają zakryte mgłą.
      • manhu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 28.12.25, 15:44
        Największy fikołek to G20 którym chwalą się PIS i KO.

Tylko PIS słusznie, bo to dzięki pisoinflacji wyprzedziliśmy Japonię i jesteśmy blisko Wielkiej Brytanii. Ten fikołek to niezmienne ceny walut od 30 lat wbrew teoriom frankowiczów. Głównym powodem są manipulacje Glapy i NBP ale też rządu i kasa jaką przerzucają.

Ok. 25 lat temu za dolara płaciłem 4,60, teraz jest po 3,60 a nasze zarobki dzięki inflacji wzrosły że hej. Owszem w USA też inflacja ale dużo mniejsza. Na szczęście ceny mieszkań wzrosły 5x gdy zarobki 3x (w ponad 20 lat).
    • j-k NIE. 21.12.25, 17:04
      don.kulawy napisał:

> Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska nadal w lesie

NIE zazdroscimy..

- Szwecja tez nie spelnia kryteriow i bardzo dobrze....

A Grecja na Euro wyszla - jak Zablocki na mydle.
      • ukos Re: NIE. 21.12.25, 17:20
        j-k napisał:

> A Grecja na Euro wyszla - jak Zablocki na mydle.

Stara kacapska propaganda nt. euro. Nie na euro tak Grecja wyszła, tylko na zadłużaniu się bez opamiętania. W każdej walucie można się tak zadłużyć.
        • j-k nadal NIE. 21.12.25, 17:26
          ukos napisał:
          > Stara kacapska propaganda nt. euro. Nie na euro tak Grecja wyszła, tylko na zad
          > łużaniu się bez opamiętania. W każdej walucie można się tak zadłużyć.

niezupelnie .

gdyby Grecja pozostala przy wlasnej walucie - to nadmiernie sie zadluzajac, obnizalaby natychmiast swoj ranking i bylby nacisk na obnizenie kursu jej wlasnej waluty
          - co z kolei skutkowalo by TRUDNOSCIAMI z zaciaganiem dalszych kredytow

Poniewaz miala Euro - teo ten mechanizm hamulcowy nie dzialal.

J.K.
          ekonomista
          • adam.eu Re: nadal NIE. 21.12.25, 21:38
            "Poniewaz miala Euro - teo ten mechanizm hamulcowy nie dzialal."

A gdyby nie miała euro, to raczej niechętnie by pomagano Grecji.
            Ciągle uważam, że Polska jako kraj frontowy tym bardziej powinna rozważać przyjęcie wspólnej waluty, bardziej, niż jakaś Hiszpania, czy Portugalia.
      • don.kulawy Re: NIE. 21.12.25, 17:26
        j-k napisał:

>

Ekonomisto od siedmiu boleści. Gdyby Grecja nie była w strefie euro to poszłaby z torbami.
        • j-k bzdury 21.12.25, 17:31
          don.kulawy napisał:

> j-k napisał:
          >
          >
          > >
          > > A Grecja na Euro wyszla - jak Zablocki na mydle.
          >
          > Ekonomisto od siedmiu boleści. Gdyby Grecja nie była w strefie euro to poszłaby
          > z torbami.

Bzdury.

Po prostu nie mogalyby placic ludzim wiecej - niz sami produkuja.

Grecja zyla dobrze pare ladnych lat na koszt Unii - az Unia sie wqoorvila....

• don.kulawy Re: bzdury 22.12.25, 15:51
            > Po prostu nie mogalyby placic ludzim wiecej - niz sami produkuja.

Co oni takiego produkują, oliwę? Już przecież zaczęli sprzedawać wysepki rosyjskim i ukraińskim oligarchom. Wstrzymane zostały inwestycje w budowę hoteli, itd itp.

> Grecja zyla dobrze pare ladnych lat na koszt Unii - az Unia sie wqoorvila...

Zacznijmy od tego, ze Grecja nie spełniała warunków na przyjecie do strefy euro. Przyjęta została głównie dzięki temu przekręciarzowi.
            https://encrypted-tbn2.gstatic.com/licensed-image?q=tbn:ANd9GcQy9CODr9mL54nXy9q2qNf_HSmzrDs_09dQpXYJ7LFK27hfowzUONnAk7UQovpM63pfspYhiHIPob8YR_M
            • j-k tia. 22.12.25, 15:55
              don.kulawy napisał:

> Co oni takiego produkują, oliwę?

- no glownie to uslugi turystyczne , chyba ?

> Zacznijmy od tego, ze Grecja nie spełniała warunków na przyjecie do strefy euro
              > . Przyjęta została głównie dzięki temu przekręciarzowi.

- nosz oczywiscie.
              Unia jest sama winna, ze parla bezrozumnie na poszerzania strefy Euro - na kraje nie spelniajace kryteriow.
      • czciborwielki Re: NIE. 21.12.25, 20:29
        j-k napisał:

> don.kulawy napisał:
        >
        > > Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska nadal w lesie
        >
        >
        > NIE zazdroscimy..
        >
        > - Szwecja tez nie spelnia kryteriow i bardzo dobrze....
        >

Raczej przeciwnie.
      • no-popis Re: NIE. 23.12.25, 18:29
        j-k napisał:

> don.kulawy napisał:
        >
        > > Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska nadal w lesie
        >
        >
        > NIE zazdroscimy..
        >
        > - Szwecja tez nie spelnia kryteriow i bardzo dobrze....
        >

Bułgarom elitom bułgarskom, zapłacono za tę decyzję zawieszeniem postępowania UE w sprawie korupcji w Bułgarii. To wyjątkowo skurumpowany kraj w UE a więc pasuje do obecnych elity UE.
        • j-k i owszem :) 23.12.25, 18:33
          no-popis napisała:
          > Bułgarom elitom bułgarskom, zapłacono za tę decyzję zawieszeniem postępowania U
          > E w sprawie korupcji w Bułgarii. To wyjątkowo skurumpowany kraj w UE a więc pasuje do obecnych elity UE.

przytaczam bulgarski dowcip ::)

- "kazdy kraj mafie.

ale u nas mafia ma kraj"
    • marecky81 Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 21.12.25, 17:17
      Całkiem nieźle wychodzimy na tym lesie prysznic

Słowacja, butelka ketchupu 2,95€, czekolada Studentska 3,49€, w Polsce odpowiednio 8,99 zł i 7,99 zł.

Średnie wynagrodzenie na Słowacji jest ok. 8% niższe niż w PL prysznic
    • adam.eu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 21.12.25, 21:22
      W Polsce spełnienie warunków ekonomicznych przyjęcia euro głównie zabija spór między PIS i PO, czy KO, albo Kaczyński reszta świata, do którego Ty bardzo aktywnie się przykładasz. Nawet Mazala widzi wybitny prawicowiec stawia na Ciebie i zachęca Cię, abyś aktywnie działał na forum.
      Wspólne cele łączą.
    • hordol nie ten adres, pies 22.12.25, 15:40
      zapytaj sie bułgarów czy się cieszą z w/w powodu
      wiadomosci.onet.pl/swiat/kolejne-protesty-w-bulgarii-uczestnicy-chca-wczesniejszych-wyborow/7xxk9m5
      • stasi1 Re: nie ten adres, pies 22.12.25, 16:50
        Ale chyba nie z powodu tego euro? Zwolennicy swojej waluty uważają że jak będzie źle w państwie to władza zrobi jakiś macholejek i dzięki temu obywatele nie zauważą że muszą więcej płacić na państwo. Jak to było w przypadku Grecji, oni nominalnie mniej zarabiali, dostawali po kryzysie niż przed. Mając własną walutę można tak zrobić że realnie mniej sie zarabia ale ludzie cieszą się że tak dużo. A muszą płacić za to że państwo wcześniej źle się prowadziło
        • stefan4 Re: nie ten adres, pies 22.12.25, 17:06
          stasi1:
          > Zwolennicy swojej waluty uważają że jak będzie źle w państwie to władza zrobi jakiś
          > macholejek i dzięki temu obywatele nie zauważą że muszą więcej płacić na państwo.

Szkoda, że się nie udało przyjąć euro we wczesnych latach 2000-ych. Teraz to już byłoby znacznie trudniejsze, bo wytworzyła się legenda ,,patriotyzmu walutowego'' czyli możliwości psucia pieniądza dla zdobycia głosów.

- Stefan
          • adam.eu Re: nie ten adres, pies 22.12.25, 17:26
            Euro czy złotówka, to jak zapewne sam wiesz, sprawa dyskusyjna, są za i przeciw w każdej opcji.
            U mnie Euro wygrywa pod jednym względem, kraje zachodnie byłyby nieco bardziej wspomóc Polsce będącej na wschodniej flance NATO, gdyby w Polsce było EURO.
          • stasi1 Re: nie ten adres, pies 23.12.25, 17:33
            We wczesnych latach nie byliśmy jeszcze w UE
          • privus Re: nie ten adres, pies 24.12.25, 10:53
            stefan4 napisał:

Po 2004 r. przez parę lat była jeszcze taka szansa, którą PiS ustawicznie pomniejszał.
          • no-popis Re: nie ten adres, pies 28.12.25, 09:53
            stefan4 napisał:

> stasi1:
            > > Zwolennicy swojej waluty uważają że jak będzie źle w państwie to władza z
            > robi jakiś
            > > macholejek i dzięki temu obywatele nie zauważą że muszą więcej płacić na
            > państwo.
            >
            > Szkoda, że się nie udało przyjąć euro we wczesnych latach 2000-ych. Teraz to j
            > uż byłoby znacznie trudniejsze, bo wytworzyła się legenda ,,patriotyzmu walutow
            > ego'' czyli możliwości psucia pieniądza dla zdobycia głosów.
            ...a niby z jakiego powodu "szkoda" ?
            Włosi właśnie mają problem z odzyskaniem własnego złota.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: nie ten adres, pies 28.12.25, 10:40
              > ..a niby z jakiego powodu "szkoda" ?
              Włosi właśnie mają problem z odzyskaniem własnego złota.<<

..a pi ki pisior im to złoto? 🤡
    • adam.eu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 22.12.25, 17:31
      Czy zazdroszczę? Nie wiem, jeżeli tak, tak to niewiele. Ale czuję szacunek do Bułgarów. I jednak byłoby miło, gdyby Polska też spełniła kryteria umożliwiające przyjęcie Euro.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 22.12.25, 17:34
        > Nie wiem, jeżeli tak, tak to niewiele.

Zdradź nam chociaż to niewiele.
        • adam.eu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 19:54
          Już zdradzam indywidualnie Tobie. Bo tu Putin myśli tak jak Ty to propagujesz.
          W tym przypadku lepiej działać inaczej, niż życzenia Putina.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 20:01
            adam.eu napisał:

> Już zdradzam indywidualnie Tobie. Bo tu Putin myśli tak jak Ty to propagujesz.
            > W tym przypadku lepiej działać inaczej, niż życzenia Putina.
            >

O czym ty znowu bredzisz? Putin popiera euro? To chciałeś wybełkotać?
            • adam.eu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 20:08
              to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> O czym ty znowu bredzisz? Putin popiera euro? To chciałeś wybełkotać?

Putinowi na rękę i to jest naturalne, aby jego potencjalni przeciwnicy byli skłóceni.
              Powód skłócenia jest mniej istotny.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 20:36
                > Putinowi na rękę i to jest naturalne, aby jego potencjalni przeciwnicy byli skłóceni.

Wymyśl coś innego bo ten bełkot powtarzany codziennie przez zwolenników wojny do ostatniego Urka jest nie do zniesienia.
              • no-popis dziecko? 23.12.25, 20:56
                adam.eu napisał:

> to.ja.pies.na.czarnych napisała:
                >
                >
                > > O czym ty znowu bredzisz? Putin popiera euro? To chciałeś wybełkotać?
                >
                > Putinowi na rękę i to jest naturalne, aby jego potencjalni przeciwnicy byli skł
                > óceni.
                > Powód skłócenia jest mniej istotny.
                No to niech Tusk ze swoją mafią zgodzą się z Kaczyńskim and Co i kłótni nie będzie. Po co tyle o tym mówić tylko trzeba namówić Tuska aby się pogodził :)))))))))))))
                Twoje posty pisze jakiś dzieciak, Adasiu czy Ty jesteś niepełnoletni?
      • boggi_dan Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 18:37
        adam.eu napisał:

> Czy zazdroszczę? Nie wiem, jeżeli tak, tak to niewiele. Ale czuję szacunek do B
        > ułgarów. I jednak byłoby miło, gdyby Polska też spełniła kryteria umożliwiające
        > przyjęcie Euro.
        >
        Boże człowieku. Przecież większość Bułgarów tego nie chce. Poczytaj czasami sobie. Gospodarka Niemiec klęczy, łódka euro przecieka, więc Bułgarzy mogą się przydać do wylewania z niej wody :-)
        • adam.eu Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 23.12.25, 19:57
          A gospodarka radziecka trzyma się, więc może rubla przynajmniej w celu lepiej funkcjonującej gospodarki?

Nie znam nastrojów w Bułgarii, ale spełnienia warunków przyjęcia Euro, to jest chociażby nadzieja, że gospodarka nie jest tak zadłużona jak Polska.
        • privus Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 24.12.25, 10:55
          :)
        • no-popis Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 28.12.25, 09:56
          boggi_dan napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > > Czy zazdroszczę? Nie wiem, jeżeli tak, tak to niewiele. Ale czuję szacune
          > k do B
          > > ułgarów. I jednak byłoby miło, gdyby Polska też spełniła kryteria umożliw
          > iające
          > > przyjęcie Euro.
          > >
          > Boże człowieku. Przecież większość Bułgarów tego nie chce. Poczytaj czasami so
          > bie. Gospodarka Niemiec klęczy, łódka euro przecieka, więc Bułgarzy mogą się pr
          > zydać do wylewania z niej wody :-)
          Właśnie w Bułgarii osiągnięto już to co osiągnięto w UE. Osiągnięto rzeczy, których nie akceptuje społeczeństwa w ramach mechanizmów łżedemokracji opisanej przez Orwella czy neokomunizmu.
    • j-k Slowacki dowcip n/t Euro: 23.12.25, 19:42
      don.kulawy napisał:
      > Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a Polska nadal w lesie

Slowacki dowcip n/t Euro:

- dlaczego na Slowacji wieczorem nie pala sie w oknach swiatla ?

- bo wszyscy sa na zakupach w Polsce..
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 23.12.25, 20:04
        Widzisz doktorze od siedmiu boleści. Stawiając pytanie czy zazdrościcie mialem na myśli, czy zazdrościcie, ze spełniają warunki na przyjecie. Tyle i tylko tyle bo Polska niestety jeszcze długo w lesie będzie stała.
        • j-k Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 23.12.25, 20:06
          bo Polska niestety jeszcze długo w lesie będzie stała.

i niech w tym lesie, podobnie jak Szwecja pozostanie.

Tfu(j), jak, zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 23.12.25, 20:39
            Nadal nie rozumiesz. Spełnienie warunków przyjęcia do strefy euro dobrze świadczy o gospodarce danego kraju. O zaletach euro nie mam zamiaru się wypowiadać w tym wątku.
            • j-k belkotu psa.. cd... 23.12.25, 20:56

> Nadal nie rozumiesz. Spełnienie warunków przyjęcia do strefy euro dobrze świadc
              > zy o gospodarce danego kraju.

i nadal nie zamierzam rozumiec.

Szwecja tez tych warunkow nie spelnia i chwala im za to.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              ekonomista.

PS. detali nie zamierzam ci tlumaczyc.
              - bo nie interesuje mnie bazujaca na nich tfoja propaganda Unijna.

moze po Nowym Roku...
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: belkotu psa.. cd... 23.12.25, 22:20
                Szwecja spełniała już kiedy jeszcze Unii nie było i to nie tylko pod tym względem.
                • j-k Szwecja nie spelnia glownego kryterium do Euro. 25.12.25, 15:24
                  > Szwecja spełniała już kiedy jeszcze Unii nie było i to nie tylko pod tym względem.

widze, czytasz miedzy wierszami i tylko to, co cie propagandowo interesuje ?

Zatem Szwecja nie spelnia GLOWNEGO kryterium przystapienia do strefy Euro:

- nie ma na to zgody politycznej Szwedow :)

cyt: -
                  "Referendum z 2003 roku: Większość Szwedów (56%) zagłosowała przeciwko przyjęciu euro,
                  co jest głównym powodem utrzymania korony szwedzkiej (SEK)."
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Szwecja nie spelnia glownego kryterium do Eur 25.12.25, 15:38
                    > - nie ma na to zgody politycznej Szwedow :)

Taka zgoda nie jest potrzebna.
                    • j-k Szwecja nie spelnia glownego kryterium do Euro 25.12.25, 15:45

> > - nie ma na to zgody politycznej Szwedow :)
                      >
                      > Taka zgoda nie jest potrzebna.

powiedz to unijnym biurokratom z Bruxelki - moze ją zignorują i zdecyduja sami zamiast Szwedow :)
                      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Szwecja nie spelnia glownego kryterium do Eur 25.12.25, 16:11
                        Wszystko zależy od szwedzkiego rzadu i nikt nikomu w Brukseli nie ma zamiaru nic narzucać.
              • storima Re: belkotu psa.. cd... 23.12.25, 22:55
                j-k napisał:

>
                bazujaca na nich tfoja propaganda Unijna.
                >

Może wytłumaczysz na czym
                polega propagowany tu przez Ciebie absurd:
                putinowska propaganda firmuje Unię Europejską???
      • stasi1 Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 14:25
        Może ich na Słowacji stać aby w Polsce kupować?
        • j-k Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 15:29
          stasi1 napisał:
          > Może ich na Słowacji stać aby w Polsce kupować?

- no wlasnie bardziej , niz u siebie na Slowacji (po wprowadzeniu Euro) - bo w Polsce taniej...

cyt. : - "Artykuły spożywcze: Słowacja jest droższa o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt procent; ziemniaki, pomidory, ryż, jogurty, masło, mięso (np. łopatka wieprzowa, kurczak) są znacząco droższe na Słowacji, co potwierdzają słowackie media i raporty".
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 15:41
            Co ty za herezje tutaj prawisz? Czy jak Polak, nie ty ponieważ u siebie masz euro, jak Polak idzie w Hiszpanii do banku wymienić złotówki na euro to w całej Hiszpanii wszystko drożeje? 🤡
            • j-k Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 15:47

> Co ty za herezje tutaj prawisz? Czy jak Polak, nie ty ponieważ u siebie masz eu
              > ro, jak Polak idzie w Hiszpanii do banku wymienić złotówki na euro to w całej H
              > iszpanii wszystko drożeje? 🤡

- powiedz to Slowakom - moze przestana do Polski na zakupy przyjezdzac ?
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 16:13
                Doktorze od siedmiu boleści. Nie muszę nikomu nic mówić. Ty jak zwykle łżesz jak pisowska bura suka.
                • j-k Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 16:24
                  to.ja.pies.na.czarnych napisało:
                  ... Nie muszę nikomu nic mówić.

ale moze bidulinko chociaz czytac potrafisz (ze w Polsce zazwyczaj taniej) :.
                  .
                  compare.nedostavka.net/pl/polska-i-slowacja-porownanie-cen-produktow-i-towarow-pl-sk
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 16:32
                    Jako doktor ekonomii powinienes wiedzieć dlaczego. W Polsce jest również taniej niż w Belgi, Francji w Niemczech..., ale jest taniej niż na Tajlandii 😅
                    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 16:33
                      > ale jest taniej niż na Tajlandii 😅

ale jest drożej niż na Tajlandii 😅
                      • j-k i znowu flop, dziecino 25.12.25, 18:54
                        > ale jest drożej niż na Tajlandii 😅

i znowu flop, dziecino

PKB na osobe Polska i Slowacja maja zbizony:
                        .
                        en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
                        • storima Re: i znowu flop, dziecino 25.12.25, 20:46
                          j-k napisał:

> pies.kulawy napisał:
                          > > Parafialny bełkot.
                          >
                          >
                          > pies, wtedy w 1981 byles po drugiej stronie barykady, co ?
                          >
                          > rozumiemy..
                          >

W czasie stanu wojennego
                          był w ZSRR. I nic się tutaj nie zmieniło. Do dziś jest tam gdzie się wychowywał. W Rosji.
                  • storima Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 25.12.25, 18:34
                    j-k napisał:

>
                    bazujaca na nich tfoja propaganda Unijna.
                    >

Może wytłumaczysz na czym
                    polega propagowany tu przez Ciebie absurd:
                    putinowska propaganda firmuje Unię Europejską???

Zapytałem Ciebie.

Bo wypisujesz piramidalne BREDNIE.

Antypolski Rosjanin udający zagorzałego przeciwnika PiS aby wprawiać się jątrzeniu Polaków, uprawia prounijną, propolską propagandę???
                    Przecież dla ucznia z podstawówki to się kupy nie trzyma!!
                    Gościu. Nie ubliżaj dramatycznie swej inteligencji.
                    • j-k i dalej, spokojnie, storima, 25.12.25, 20:56
                      storima napisał:
                      > Antypolski Rosjanin udający zagorzałego przeciwnika PiS aby wprawiać się jątrzeniu Polaków,
                      uprawia prounijną, propolską propagandę???

i dalej spokojnie
                      oczywiscie, ze "pies" tylko udaje nienawisc do PiSu.

PiS jest mu obojetny - podobnie - jak i PO.

siedzi na wozku inwalidzkim i pisze tylko po to - by pisac i zaistniec i porozmawiac.

jest kims BEZ ZNACZENIA

- to ty przy pisujesz mu znaczenie.
                      • storima Re: i dalej, spokojnie, storima, 25.12.25, 21:22
                        j-k napisał:

>
                        > - to ty przy pisujesz mu znaczenie.

Znaczenie zostało mu nie "przypisane" ale UDOWODNIONE przez zarząd AGORY i GAZETA.PL.
                        Który zidentyfikował go jako Rosjanina, nadającego z Rosji prowadzącego tu antypolską, putinowską propagandę.
                        Nieustannie łże, udając zagorzałego przeciwnika PiS. Jest agresywny i wyjątkowo chamski wobec swych interlokutorów.
                        Gdy tylko jakikolwiek polski polityk ukazuje bandytyzm putinowskiego mordercy, pies.na.czarnych bezpardonowo atakuje takich polskich polityków. Bez względu na formacje polityczną, którą taki polityk reprezentuje.

CZYTAJ:
                        • j-k i nadal, spokojnie, storima, 25.12.25, 22:28
                          storima napisał:

>
                          > Znaczenie zostało mu nie "przypisane" ale UDOWODNIONE przez zarząd AGORY i GAZ
                          > ETA.PL.
                          > Który zidentyfikował go jako Rosjanina, nadającego z Rosji prowadzącego tu anty
                          > polską, putinowską propagandę.

pisales o tym 100 razy.

a ja ponownie pisze:

POMIJAC jego wontki - a nie je podbijac.
                          • storima Re: i nadal, spokojnie, storima, 25.12.25, 22:45
                            j-k napisał:

> storima napisał:
                            >
                            > >
                            > > Znaczenie zostało mu nie "przypisane" ale UDOWODNIONE przez zarząd AGORY
                            > i GAZ
                            > > ETA.PL.
                            > > Który zidentyfikował go jako Rosjanina, nadającego z Rosji prowadzącego t
                            > u anty
                            > > polską, putinowską propagandę.
                            >
                            >
                            > pisales o tym 100 razy.
                            >
                            > a ja ponownie pisze:
                            >
                            > POMIJAC jego wontki - a nie je podbijac.

Nie bądź śmieszny.

W przeciwieństwie do Ciebie:

Ukazywanie kłamstw, udowadnianie publikowania przez niego fake newsów, putinowskiej propagandy, braku znajomości życia codziennego w Belgii jak i w PRL
                            NIE JEST PODBIJANIEM WĄTKÓW.

I to jest to co czyniłem i co NADAL JEDYNIE CZYNIĘ
                            • j-k i nadal, spokojnie, storima, 25.12.25, 22:48
                              storima napisał:

>
                              > W przeciwieństwie do Ciebie:
                              >
                              > Ukazywanie kłamstw, udowadnianie publikowania przez niego fake newsów, putin
                              > owskiej propagandy, braku znajomości życia codziennego w Belgii jak i w PRL
                              > NIE JEST PODBIJANIEM WĄTKÓW.
                              >
                              > I to jest to co czyniłem i co NADAL JEDYNIE CZYNIĘ

- nikt ci tego nie broni

tylko pamietaj. ze pies traktuje to jako DRABINE do wypisywania swoich manipulacji.
                              • storima Re: i nadal, spokojnie, storima, 25.12.25, 23:14
                                j-k napisał:

> storima napisał:
                                >
                                > >
                                > > W przeciwieństwie do Ciebie:
                                > >
                                > > Ukazywanie kłamstw, udowadnianie publikowania przez niego fake newsów,
                                > putin
                                > > owskiej propagandy, braku znajomości życia codziennego w Belgii jak i w P
                                > RL
                                > > NIE JEST PODBIJANIEM WĄTKÓW.
                                > >
                                > > I to jest to co czyniłem i co NADAL JEDYNIE CZYNIĘ

>
                                >
                                > - nikt ci tego nie broni
                                >
                                > tylko pamietaj. ze pies traktuje to jako DRABINE do wypisywania swoich manipul
                                > acji.

Jest ZASADNICZA różnica pomiędzy ukazywaniem kłamstw co ja czynię, co skutkuje kolejnymi banami
                                a nobilitacją i uwiarygodnieniem co Ty permanentnie uprawiasz, które skutkuje nakręcaniem się propagandysty i wykorzystywaniem tego rodzaju wsparcia do rozwijania antypolskiej działalności. I dalszego rozwijania fałszywej narracji, że mieszkał na stałe w Polsce, czy w Belgii. Co czynisz Ty i jego współpracownicy.

Nikt kto jest świadom jego putinowskiej działalności nie wspiera go w dyskusji, bo wiadomo jest że kłamie, nie jest szczery czyni to aby wprawiać się w jątrzeniu Polaków.
                                To jest stara reguła: nie karm trolla.
                                W tym przypadku szczególnego. Bo antypolskiego.
                                Ale Ty systematycznie wraz z innymi karmisz antypolskiego trolla.
                              • to.ja.pies.na.czarnych Re: i nadal, spokojnie, storima, 26.12.25, 01:01
                                j-k napisał:

> tylko pamietaj. ze pies traktuje to jako DRABINE do wypisywania swoich manipul
                                > acji.

😅 i może wreszcie ten kacapski debil dostanie zawalu 🤡
          • stasi1 Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 28.12.25, 08:49
            Ale są droższe bo mają euro czy są droższe bo zawsze tak mieli? Po wymianie na euro stać ich jest na więcej tych ziemniaków czy też mniej?
            • stasi1 Re: Slowacki dowcip n/t Euro: 28.12.25, 08:56
              I mam dane że problem zaczął się na Słowacji po 15 roku. Więc kilka lat po tym jak przyjęli euro.
              obserwatorgospodarczy.pl/2025/01/21/zarobki-na-slowacji/
    • qwardian Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 25.12.25, 19:02
      Belgia nie spełnia, ma największy dług w stosunku do GDP po Grecji i Włochach. Kiedy Belgia wyleci na zbity ryj ze strefy Euro, wtedy się zastanowię..

"Belgium’s public debt reached 106.8% of its gross domestic product (GDP) in the first quarter of 2025, according to provisional figures released Tuesday by Eurostat. Only Greece (152.5%), Italy (137.9%), and France (114.1%) have higher public debt levels."
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 25.12.25, 20:19
        Proponujesz wyrzucić wszystkich?
        Only Greece (152.5%), Italy (137.9%), and France (114.1%) have higher public debt levels." 🤣
      • no-popis Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 28.12.25, 09:57
        qwardian napisał:

> Belgia nie spełnia, ma największy dług w stosunku do GDP po Grecji i Włochach.
        > Kiedy Belgia wyleci na zbity ryj ze strefy Euro, wtedy się zastanowię..
        Nie licz na to. Euro to CEL POLITYCZNY a nie jest to cel ekonomiczny
    • privus Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 27.12.25, 07:19
      Rzeczywiście zazdroszczę tego czego rodzima nomenklatura w imię własnego dolce vitae niczego więcej nie mogła dostrzec, oprócz własnych zaściankowych ambicji.
      • no-popis Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 28.12.25, 09:59
        privus napisał:

> Rzeczywiście zazdroszczę tego czego rodzima nomenklatura w imię własnego dolce
        > vitae niczego więcej nie mogła dostrzec, oprócz własnych zaściankowych ambicji.
        Komunizm, w tym przypadku neokomunizm, zawsze wywoływał opór w Polsce. W komuniżmie włądza też była dobra tylko ludzie żli ...i zaściankowi jak piszesz.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zazdrościcie? Bułgaria spełniła kryteria, a P 28.12.25, 10:45
          > W komuniżmie włądza też była dobra tylko ludzie żli ...i zaściankowi jak piszesz.

Skoro ludzie wierzą, że zmiana waluty powoduje wzrost cen to znaczy, że nadal są zaściankowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka