pies.na.czarnych 29.07.26, 12:06 Polska będzie produkowała Patrioty. Urkom przeszło kolo nosa. tvn24.pl/polska/donald-tusk-spotka-sie-w-srode-z-wolodymyrem-zelenskim-st9163765 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opa34 Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:10 Polska ma je produkowac???ktos tu rznie gupa: Jeden pocisk przechwytujący PAC-3 MSE kosztuje około 4 mln USD. Odpowiedz Link Zgłoś
strzal_w_punkt Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:15 Masz wątpliwości? Szykuje się niezły biznes ;) Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 13:31 Mam,zalatuje mi propaganda Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:16 Tak już wczoraj mówiono. Dzisiejsze spotkanie Tuska z banderowcem jest chyba tego potwierdzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 14:25 opa34 napisał(a): > Polska ma je produkowac???ktos tu rznie gupa: > Jeden pocisk przechwytujący PAC-3 MSE kosztuje około 4 mln USD. Na razie nic nie wiadomo na jakich warunkach ma być przekazana licencja, ale cos się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:15 pies.na.czarnych napisała: > Polska będzie produkowała Patrioty. Urkom przeszło kolo nosa. > > tvn24.pl/polska/donald-tusk-spotka-sie-w-srode-z-wolodymyrem-zelenskim-st9163765 Brawo! Vivat! Szacun dla każdego kto się do tego przyczynił. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:17 Jak myślisz pro-popisie, Batyr znajdzie sposób aby to zablokować? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:51 pies.na.czarnych napisała: > Jak myślisz pro-popisie, Batyr znajdzie sposób aby to zablokować? Sądzę proputinie, że nie jest antypolskim, mściwym idiotą jak Tusk I oczywiście podpisze jeżeli trzeba będzie. Mało tego poprze o ile już tego wcześniej nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 13:24 > nie jest antypolskim, mściwym idiotą 😅 Dlaczego ty to sobie robisz pro-pisie? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 13:55 pies.na.czarnych napisała: > > nie jest antypolskim, mściwym idiotą 😅 > > Dlaczego ty to sobie robisz pro-pisie? ...a co Wasze neokomunistyczne służby już się za mnie biorą? Tekst odpowiada dokładnie cechom Twojego mocodawcy. Jest opisem rzeczywistości, której Ty nie analizujesz tylko wykonujesz swoje zadania w pracy jaką tu, i tam, masz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 14:08 Co na to twój psychiatra? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:00 pies.na.czarnych napisała: > Co na to twój psychiatra? Ja nie mam takiego a Twój został kiedyś Ministrem Obrony a obecnie prowadzi bufet w dawnej ambasadzie RP, w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 19:24 Patrioty to żadne cudo, a kosztuje strasznie drogo. Lepsze i kilka razy tańsze izraelskie Arrow2 + Iron Dom. Bez ograniczeń, blokad i z dostępem do technologii. Później coś wkleję. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:00 W miejsce wszelkiej maści okrzyczanych "patryjotów" wolę normalnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:22 Wkleiłem niżej. Porównaj szybkości PAC 3 - 5-6 Machów i Arrow 2 - 9 Machów. To w kontekście, np., Oriesznika. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:24 Wolałbym coś opracowanego w Polsce, żeby nam potem pomarańczowy debil nie dyktować w co możemy strzelać, a w co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 12:24 Ja Pies, w ogóle się nie obawiam Rosjan, mieszkali na moim Starym Grunwaldzie długo zanim się urodziłem, tutaj mieli swoją parafię na ulicy Marcelińskiej. Jeżeli spuszczą bombę na dach mojego domu, to nie zamierzam jej strącać, wybaczam im na wstępie i traktuję to jako los boży, karę za pedalskie parady w moim Posen. pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_św._Mikołaja_w_Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:02 qwardian napisał: > Ja Pies, w ogóle się nie obawiam Rosjan, mieszkali na moim Starym Grunwaldzie d > ługo zanim się urodziłem, tutaj mieli swoją parafię na ulicy Marcelińskiej. Jeż > eli spuszczą bombę na dach mojego domu, to nie zamierzam jej strącać, wybaczam > im na wstępie i traktuję to jako los boży, karę za pedalskie parady w moim Pose > n. > > pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_św._Mikołaja_w_Poznaniu > > Różańcowy hejt. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 14:55 𝐏𝐢𝐨𝐭𝐫 𝐊 🐕 @Fleszyk72 Wczoraj pani Magdalena Sobkowiak-Czarnecka @magdasobkowiak zapowiadała plany dotyczące Patriotów, a dzisiaj najprawdopodobniej odbędzie się spotkanie Tusk–Zełenski właśnie w tej sprawie. -> wideo x.com/Fleszyk72/status/2082441615772119292?s=20 Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 19:26 Patrioty to rozwiązanie najlepsze dla producenta/licencjodawcy. Dla nikogo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 19:40 buldogkolejnyban napisała: > Patrioty to rozwiązanie najlepsze dla producenta/licencjodawcy. Dla nikogo więc > ej. > Jak wszystko amerykańskie. Ich F-35, które Trump na siłę wciska wszystkim krajom NATO również nie są aż tak rewelacyjne jak o nich się opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:26 pies.na.czarnych napisała: > buldogkolejnyban napisała: > > > Patrioty to rozwiązanie najlepsze dla producenta/licencjodawcy. Dla nikog > o więc > > ej. > > > > Jak wszystko amerykańskie. Ich F-35, które Trump na siłę wciska wszystkim krajo > m NATO również nie są aż tak rewelacyjne jak o nich się opowiada. Wiem, wiem te ruskie są najlepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:32 > Wiem, wiem te ruskie są najlepsze smile Nikt nie wątpi, że wiesz. Przecież u was w Rosji masz dostęp do najnowszych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 30.07.26, 00:02 Dostali za darmochę i od razu popsuli. :( Ukraiński myśliwiec F-16 rozbił się w czasie wykonywania misji bojowej - poinformowały Siły Powietrzne Ukrainy. W wyniku "sytuacji awaryjnej" pilot maszyny musiał się katapultować tvn24.pl/swiat/wojna-w-ukrainie-katastrofa-mysliwca-f-16-pilot-katapultowal-sie-st9164916 Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 20:34 Patriot (PAC 3 MSE + GEM T) Główne przeznaczenie Obrona przed rakietami balistycznymi krótkiego/średniego zasięgu, celami aerodynamicznymi (samoloty, cruise missiles), dronami. wikipedia+1 Zasięg maksymalny (przeciw rakietom balistycznym) ~20–35 km (PAC 3 MSE, kinetyczny „hit to kill”), do ~70 km przeciw celom aerodynamicznym (GEM T). norskluftvern+1 Zasięg (przeciw dronom / rakietom KR) GEM T: do ~70 km; PAC 3: krócej, ale z dużą precyzją. norskluftvern Pułap przechwytu PAC 3: do ~20–25 km; GEM T: do ~20 km. norskluftvern Prędkość rakiety przechwytującej PAC 3 MSE: ~Mach 5–6 (szacunki otwarte). norskluftvern Typ głowicy PAC 3: hit to kill (kinetyczna); GEM T: odłamkowo wybuchowa. wikipedia+1 Radar / wykrywanie AN/MPQ 65 (fazowany), w nowych wersjach LTAMDS (dłuższy zasięg, lepsza dyskryminacja). norskluftvern Liczba celów jednocześnie Kilkanaście–kilkadziesiąt (zależnie od konfiguracji i IBCS). norskluftvern Koszt jednej rakiety (interceptora) PAC 3 MSE: ~4,0–4,2 mln USD (eksportowo z logistyką 6,25–7 mln USD). GEM T: ~4 mln USD. timesofindia.indiatimes+2 Koszt baterii (kompletny zestaw) ~0,56–1,0 mld USD (radar, ECS, 4–8 wyrzutni, zapas rakiet). norskluftvern Obrona przed 50 rakietami balistycznymi Wymaga wielu baterii i dużego zapasu PAC 3; przy 2 rakietach na cel (typowa praktyka) → ~100 interceptors × ~4–7 mln USD = ~0,4–0,7 mld USD (tylko amunicja). norskluftvern Obrona przed 2000 dużych/szybkich dronów Możliwa teoretycznie, ale ekonomicznie nieefektywna (PAC 3 za drogi); GEM T lepszy, ale nadal kosztowny. norskluftvern Dopasowanie do misji (aglomeracja śląska) Bardzo dobry przeciw rakietom balistycznym i cruise, ale drogi przy masowych dronach. norskluftvern Uwagi operacyjne Wymaga zintegrowanego dowodzenia (IBCS), LTAMDS poprawia wykrywanie; ograniczona liczba rakiet w magazynach. norskluftvern Za chwilę ARROW 2 + IRON DOME Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban ARROW 2 + Iron Dome 29.07.26, 20:37 Arrow 2 + Iron Dome Główne przeznaczenie Arrow 2: endo-/egzoatmosferyczna obrona przed SRBM/MRBM. Iron Dome: obrona przed rakietami/artyleryją krótkiego zasięgu, moździerzami, dronami i lekkimi celami. missilethreat.csis+3 Zasięg maksymalny (przeciw rakietom balistycznym) Arrow 2: ~90–150 km (zależnie od źródła), do ~50 km wysokości. missilethreat.csis+3 Zasięg (przeciw dronom / rakietom KR) Iron Dome: do ~70 km ( Tamir ), skuteczny против ракет/artylerii i dronów w strefie 100–150 km² na baterię. missilethreat.csis+1 Pułap przechwytu Arrow 2: do ~50 km (endoatmosferyczny, wysoko). wikipedia+1 Prędkość rakiety przechwytującej Arrow 2: ~Mach 9. missilethreat.csis+2 Typ głowicy Arrow 2: kierunkowa odłamkowo wybuchowa (nie hit to kill). wikipedia+1 Radar / wykrywanie Green Pine (L band AESA) – wykrywanie do ~500 km, śledzenie >30 celów >3000 m/s; Iron Dome: EL/M 2084. wikipedia+2 Liczba celów jednocześnie Arrow: >5 w salwie (testy); Iron Dome: dziesiątki w ramach baterii, z selekcją zagrożeń. wikipedia+1 Koszt jednej rakiety (interceptora) Arrow 2: ~1,0–1,5 mln USD (szacunki otwarte, w niektórych źródłach przelicznik ~35,5 mln CZK ≈ 1,5 mln USD). cnn.iprima+1 Iron Dome (Tamir): ~40–50 tys. USD (operacyjnie 100–150 tys. USD na przechwyt). norskluftvern Koszt baterii (kompletny zestaw) Arrow 2: brak publicznych danych o pełnej baterii, ale system jest droższy od Patriot (kompleks narodowy, 3–4 baterie w Izraelu). Iron Dome: ~70–100 mln USD za baterię. missilethreat.csis+1 Obrona przed 50 rakietami balistycznymi Arrow 2 lepiej dopasowany do SRBM/MRBM; przy 2 rakietach na cel → ~100 × ~1–1,5 mln USD = ~0,1–0,15 mld USD (amunicja). missilethreat.csis+3 Obrona przed 2000 dużych/szybkich dronów Iron Dome zoptymalizowany pod masowe ataki rakiet/dronów; 2000 dronów × ~0,05–0,15 mln USD = ~0,1–0,3 mld USD (amunicja). norskluftvern Dopasowanie do misji (aglomeracja śląska) Arrow 2 – lepszy przeciwko 50 BR; Iron Dome – znacznie lepszy ekonomicznie przeciwko 2000 dronów. missilethreat.csis+2 Uwagi operacyjne Arrow 2 + Iron Dome to warstwy izraelskiej tarczy; Arrow na wyższym pułapie, Iron Dome na niskim, z selekcją celów. factmil+2 Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: ARROW 2 + Iron Dome 29.07.26, 21:17 No i znikła reszta zestawienia kosztowego amunicji. Ale główna część jest i widać, że Patriot opłaca się tylko producentowi. Tak wymyślony. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 18:53 Czyżby Trump pokazał Zelenskiemu miejsce w szeregu? Spotkanie liderów odbyło się bez obecności mediów i zakończyło się około godziny 18. Niedługo później Tusk przekazał na X, że Zełenski "poinformował go o przebiegu rozmów w Waszyngtonie". tvn24.pl/polska/donald-tusk-spotkal-sie-z-wolodymyrem-zelenskim-w-lublinie-st9163765 Odpowiedz Link Zgłoś
buldogkolejnyban Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:18 Nie do końca rozumiem sens rozmowy Tuska z Zelenskim. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Jeszcze więcej Patriotów :) 29.07.26, 21:33 > Nie do końca rozumiem sens rozmowy Tuska z Zelenskim. Serio. Co tu jest do zrozumienia? Petent złożył Tuskowi sprawozdanie. Tyle tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś