Dodaj do ulubionych

Kosciol a polityka.

IP: *.ce.uiuc.edu 16.09.01, 00:57
Kosciol katolicki w Polsce NIE MA PRAWA wydawac oredzia
na temat wyborow do parlamentu na tydzien przed
wyborami. Jest to sprzeczne z konstytucja polska.
Jedyne co kosciol powienien zrobic to utworzyc
ugrupowanie polityczne i zglosic swoich kandydatow do
wyborow w obrebie rgulaminu wyborow. Miejcie odwage
Panowie Ksieza ponosic odpowiedzialnosc za kraj.
Przestancie manipulowac spolecznosica Polski mieszajac
uczucia (odczucia) religijne z polityka. Czasy szarych
eminencji dawno minely.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Kościół jeszcze ma prawo głosić swoje poglądy IP: *.bmj.net.pl 16.09.01, 14:01
      Kościół jeszcze ma prawo głosić swoje poglądy, SLD zapewne będzie chciał
      przywrócić cenzurę. Ale narazie w Polsce panuje prawo swobody wypowiedzi.
      • Gość: been Re: Kościół jeszcze ma prawo głosić swoje poglądy IP: *.mnc.pl 17.09.01, 14:56
        ... w Ameryce też każdy miał wszelkie prawa wolnościowe.
    • Gość: Janek Re: Kosciol a polityka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.01, 14:15
      Imienniku drogi. Przeczytaj artykuł o naradzie księży w Tarnowskich Górach.
      Dlaczego wikary z Zabrza Biskupic ks. Krzysztof Rusin protest złożył, a przy
      okazji o dzisiejszym wystąpieniu biskupa Jareckiego nie zapomnij. Pozdrawiam.
      • Gość: jajacek Re: Kosciol a polityka. IP: *.kabel.telenet.be 16.09.01, 15:31
        Kosciol panicznie boi sie dojscia do wladzy SLD bo ci przestana rozdawac
        przywileje i panstwowy majatek czarnej zarazie.
        AWS doszla do wladzy przy wybitnej pomocy Kosciola wiec splacala danine w
        sposob legalny i nie legalny.
        Teraz zkonczy sie koryto dla jednych i drugich
        • Gość: Janek Re: Kosciol a polityka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.01, 17:43
          Maryan wystąpił u boku biskupa, czy odwrotnie - biskup u boku Duce.
          Dowiedziałem się też, że wtorkowy zamach nie miał nic wspónego z religią. Tylko
          lewica może tak myśleć. Ciekawe. Kmiot jestem i tyle.
          • Gość: PZPR Re: Kosciol a polityka. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 18:03
            Nie znacie towarzysze definicji Kościoł. Krótko - Kościół to wierni czyli
            również wyborcy obywatele tego kraju!!!!!
            Jak widzę, że dupek w poście oburza się , że Kościu prowadzi politykę to widzę
            przed swoimi oczami tępaka, niewykształconego ludka zalanego wódą.

Oświadczam nietolerancyjnej tłuszczy, że ja i moja rodzina licząca ponad 70
            osób zezwala na wydawanie orędzia biskupom!!!!!!!!!!!!!!!. Daremne żale, próżny
            trud bezsilne złorzeczenia czerwony ludku, minionych lat nie przywróci żadna
            siła!!!.
            • Gość: Janek Re: Kosciol a polityka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.01, 18:45
              Apolityczność kościoła w konstytucji to parawan dla ludu. Konkordat pic na
              wodę. Kościół ponad wszystkim. Czemu jego ekscelencje w wyborach nie startują.
              70 głosów pewnych. Z Bogiem miły bracie. Talibów chowaj.
              • Gość: jajacek Re: Jeszcze tylko cztery lata z hierarchja koscielna. IP: *.kabel.telenet.be 16.09.01, 19:22
                Za cztery lat po wstapieniu Polski do UE beda sobie mogli z zakonnica
                pogadac o polityce.
                To byc moze juz ostatnie podrygi episkopatu.
                Kto mial na kogo glosowac i tak juz zdania nie zmieni a jestem pewny ,ze
                kosiciol straci sporo poparcia za szowinizm i polityke.
                Mam nadzieje ,ze po wejsciu do UE purpuraci beda siedziec w kosciele i uczyc
                katechizmu a nie szwedac sie po salonach politycznych!
                • Gość: Chaladia Re: Jeszcze tylko cztery lata z hierarchja koscielna. IP: 212.69.73.* 16.09.01, 21:08
                  Oby!
                  Tylko, żeby wejść do UE trzeba przejść przez referendum, a KK ma jeszcze dość
                  siły na urządzenie skutecznej obstrukcji.
                  Teraz mieszkam w osiedlu, gdzie proboszcz zna swoje miejsce w szeregu i jakby
                  podskoczył, to koniec kasy - tego się boi. NB chyba się zagalopowałem, to nawet
                  nie strach, tylko facet dostosowuje się do sytuacji, jaka po wejściu do Unii
                  będzie w całym kraju. Ma organizować święcenie, kiedy trzeba, postawić
                  niebrzydki kosciółek, mieszkać w skromnej parafii i akceptować swoje owieczki
                  takimi, jakimi są. A poza 10% dewotów są to tzw. słabi katolocy. Za to nieźli
                  chrześcijanie, jak sądzę.
                  Jeszcze parę lat temu mieszkałem jednak na Szmulkach w Warszawie i tam
                  głosowałem. Siostrzyczki od Brata Alberta przynosiły na noszach staruszków do
                  komisji wyborczej, co jeszcze o.k. ALE ONE POKAZYWAŁY IM, CO SKREŚLAĆ, a to już
                  nie o.k. I nikt z komisji nie podskoczył. Obawiam się, że i w tych wyborach i
                  przy referendum tez tak będzie.
                • Gość: ,., Re: Jeszcze tylko cztery lata i jajajacka poddadzą eutanazji IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 07:29
                  śpieszno mu do tego
                  z wyrazami współczucia
                  hihi!

Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Za cztery lat po wstapieniu Polski do UE beda sobie mogli z zakonnica
                  > pogadac o polityce.
                  > To byc moze juz ostatnie podrygi episkopatu.
                  > Kto mial na kogo glosowac i tak juz zdania nie zmieni a jestem pewny ,ze
                  > kosiciol straci sporo poparcia za szowinizm i polityke.
                  > Mam nadzieje ,ze po wejsciu do UE purpuraci beda siedziec w kosciele i uczyc
                  > katechizmu a nie szwedac sie po salonach politycznych!

• Gość: eres Re: Kosciol a polityka. IP: 212.244.106.* 17.09.01, 12:29
      Gość portalu: gb napisał(a):

> Kosciol katolicki w Polsce NIE MA PRAWA wydawac oredzia na temat wyborow do
      parlamentu na tydzien przed wyborami. Jest to sprzeczne z konstytucja polska.
      > Jedyne co kosciol powienien zrobic to utworzyc ugrupowanie polityczne i zglosic
      > swoich kandydatow do wyborow w obrebie rgulaminu wyborow. Miejcie odwage
      > Panowie Ksieza ponosic odpowiedzialnosc za kraj. Przestancie manipulowac
      > polecznosica Polski mieszajac uczucia (odczucia) religijne z polityka. Czasy
      > szarych eminencji dawno minely.

Właśnie dla tych racji ten list!

Episkopat ma takie samo prawo, jak każda inna instytucja w Polsce do głoszenia
      swojego stosunku do ważnych spraw społecznych i politycznych. Episkopat tylko
      oględnie przestrzegał w tym liście - i słusznie - przed wyborem ostkomunistycznej
      opcji. Natomiast w czasach, kiedy w Polsce totalitarną władzę sprawowali
      protoplaści obecnego SLD (z niektórymi aktualnymi prominentami tej partii
      włącznie), to patriotyczne, podtrzymujące na duchu Polaków kazania księży i
      hierarchów kościoła zapewne Ci odpowiadały. Dumą też napawała Cię - jak mniemam -
      tamta postawa księży. Jak dobrze zresztą pamiętasz wielu księży przypłaciło za to
      utratą wolności, a nawet życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka