Dodaj do ulubionych

Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lidera

21.05.06, 16:02
Czytając jego analizę aktualnej kondycji formacji ( dla nieobeznanych ,
senator z ramienia PO ) , której jest senatorem uważam, ze ten człowiek
powinien być liderem partii a jesli nie samym liderem to jednym z tych ,
ktorzy powinni kształtować jej wizerunek. Jedniznacznie okresla stan obecny:

-brak wyrazistości ugrupowania
-zmarnowanie ponad 7 miesiecy na określenie programu i wyboru jezyka
komunikacji z wyborcami
-zajmowanie sie wyłacznie sobą
-nie mozna potepiac w czambuł całego programu obecnego rządu PiS'u, są
elementy , które zasługuja na poparcie

i dokonuje projekcji w przyszłość okreslając pierwszy kamień milowy , którym
jest wygranie wyborów samorządowych.

Wyznaje , że PO jest obecnie jedyna formacja stricte prawicowąi powinna
nawiązywać do tradycji Partii Republikańskiej czy będąc w EU chociazby do
hiszpańskiej partii premiera Aznara.

J.Gowin :
"Wolny ryneki tradycja, religia,naród i Europa przywiązanie do wolnoscii
dziedzicywo "Solidarności" - zadaniem polityków PO jest przekonać Polaków, ze
kazda z par tego wyliczania sklada sie nie z przeciwieństw ale dopełnień.A
wszystkie razem tworzą syntezę , która pozwoli wyrwac Polskę ze stanu
cywilizacyjnej zapaści odzidziczonej po czasach PRL, otworzyć przed polska
młodzieżą atrakcyjny rynek pracy juz nie w Dublinie czy Madrycie lecz w
Krakowie czy Wrocławiu, zapewnić naszemu krajowi nalezne miejsce we
Wspólnocie Europejskiej , a jednocześnie pielęgnowaćwyjatkową wartość
polskiej religijności , pamięci historycznej , patriotyzmu "

Zatem nalezy bezwzglednie wygrać wybory samorządowe, bowiem jak słusznie
zauwaza dalej J.Gowin - "Zresztą w ogóle na scenie politycznej Platforma musi
strzec się pokusy splendid isolation.Była juz taka partia, która zawsze
miała rację i czerpała z tego tytułu poczucie wyższości.Zabraklo jej tylko
jednego - władzy ..."

Jesli tacy reprezentanci PO częsciej będą pojawiali się w mass mediach i
przedstawiali swe poglądy i tezy o jesienne wybory samorządowe byłbym
spokojny ...
Obserwuj wątek
    • endrju55 taaa , PO to PiS w wersji light 21.05.06, 16:07
    • emerytka2006 Kamilu, stalinizm się już skończył 21.05.06, 16:58
      ... (może niedobrze) i nie wypada, by zwolennik PiS wybierał Platformie
      przywódców (jak zrobiła to w 1945 roku PPR wybierając SD swego członka Leona
      Chajna na szefa).
      "Inne czasy, proszę panią, inne czasy..."
      • camille_pissarro Kamilu, stalinizm się już skończył 21.05.06, 17:20
        No właśnie, widzę , że jakis wirus sieje spustoszenie w Twej pamięci ;)))
        Prosze wskaż mi explicite mój chociażby jeden post , w którym okreśłiłem się
        jako wyborcaq PiS , Toż to nawet smok62 zauwazył , ze byłem i jestem wyborcą
        PO, i podobnie jak J.Gowin uwazałem i uwazam iz absolutnie nie nalezy potępiać
        sensownych posunięć PiS'u - vide chociażby nominacja B.Wildsteina, walka z
        korupcją, starania o wiekszą kase z Brukseli etc.
        Natomiast z całą odpowiedzialnościa uwazam , ze należy tępić w cywilizowany i
        demokratyczny sposób ( za pomocą werbalnej woltyżerki ) wszystkich apologetów
        systemu , który zostal nam na siłe zaimplementowany w 1945 roku , i który to
        zdeprawował nasze społeczeństwo.
        • emerytka2006 Re: Kamilu, stalinizm się już skończył 21.05.06, 17:27
          camille_pissarro napisał:

> No właśnie, widzę , że jakis wirus sieje spustoszenie w Twej pamięci ;)))

Ok. Przyznaję się do pomyłki. Chyba nawet pisałeś mi kiedyś mejla z
          wyjasnieniami kogo poprzesz w wyborach 2005?

> Natomiast z całą odpowiedzialnościa uwazam , ze należy tępić w cywilizowany i
          > demokratyczny sposób ( za pomocą werbalnej woltyżerki ) wszystkich apologetów
          > systemu , który zostal nam na siłe zaimplementowany w 1945 roku , i który to
          > zdeprawował nasze społeczeństwo.

Co zdeprawowało nasze społeczeństwo to rzecz dyskusyjna (czytałeś mój felieton
          o aborcji?). na pewno system wprowadzony w 1944 roku miał sporo wad (które
          znamyaż za dobrze), ale były też zalety (darmowe szkolnictwo, odzyskanie
          Pomorza, Śląska i Mazur, likwidacja problemu mniejszości narodowych etc.)
          Nie patrzmy na wszystko przez biało-czerwone okulary!
          • camille_pissarro Re: Kamilu, stalinizm się już skończył 21.05.06, 18:30
            Odzyskanie Pomorza, Ślaska czy Mazur jednocześnie ustalono wschodnia granice w
            oparciu o linie Curzona.Ja akurat fakt , ze żyjemy w społeczeństwie
            homogenicznym nie zaliczałbym do plusów, bowiem teraz w demokratycznym kraju
            wiele osób ma problemy na przestawienie sie na heterogeniczność co jest
            niedołącznym elementem demokracji...
    • emerytka2006 Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 17:03
      PS. Ja kibicuję Machowskiemu:)
      • sawa.com bitwa warszawska 21.05.06, 17:16
        Frakcja warszawska nie daje za wygraną! Komorowski pewnie nie zdecydował się to
        wysuneli Machowskiego. Ciekawe ile zgarnie glosów?

pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Machowski
        Słabością PO jest brak liderów. Właściwie w imieniu partii wypowiada sie tylko
        trójca Tusk, Rokita, i Schetyna. Tusk mówi do rzeczy, chociaz czasem ma
        odjazdowe wypowiedzi jak to z obywatelskim nieposłuszeństwem. Rokita obsesyjnie
        komentuje tylko Leppera a Schetyna to taki polityczny kibol... (oj chyba
        przeholowałam z tym kibolem)

Wypowiedzi Gowina, które sobie bardzo cenię i zgadzam sie z nim... jako wyjatek
        potwierdzają to, że PO jest bezpłodna, bo nie potrafi wyłonić nowych liderów.
        • camille_pissarro Re: bitwa warszawska 21.05.06, 17:58
          Z J.Gowinem nie zgadzam sie tylko co do jednego, uważam , ze PO nie powinna
          wchodzic w alians z PSL jesli chodzi o elektorat wiejski, ta partia jest
          całkowicie skompromitowana i PO powinna znaleźć inny sposób na "dojscie" do
          wiejskiego elektoratu, np. odwolywac sie do rolnikow ,którzy odniesli wymierny
          sukces , a takowych juz nie brakuje.
          • humbak Re: bitwa warszawska 21.05.06, 18:32
            Zresztą PSL jest już partią o śladowym poparciu. Próby dotarcia przez nią do
            jakiegokolwiek wyborcy to lekki nonsens.
            • elfhelm PSL? 21.05.06, 19:35
              PSL wypadnie przyzwoicie w wyborach samorządowych. Jak na razie - po odryfowaniu
              do LPR i satelity PiS Piasta największych oszołków (Podkański, Kuźmiuk, Pęk)...
              powoli ta partia się oczyszcza.
              A wpływy PSL w powiatach i gminach (umownie wiejskich) są godne
              pozazdroszczenia. Korpus samorządowy (ilość radnych, wójtów, starostów) też
              budzi zazdrość.
              PSL jest partią stołkożerną, to oczywiste. Czy jednak w większym stopniu niż np.
              PiS, który próbuje przejąć nawet ARP, Ekofundusz, Giełdę, zapowiada przejęcie
              TK, upartyjnił RPO...
              A jednak PSL wielkie afery (może poza sprawą Buchacza) ominęły. I jeśli z
              postkomunistycznych partii miałbym wybierać między PSL a SO... to na pewno
              wybrałbym ludowców.

Ewentualnie PO mogłoby próbować - tak jak PiS to robi(ł) - rozbić PSL. I
              spróbować utworzyć satelickie ugrupowanie ludowe np. z europosłem Siekierskim,
              Jarosławe Kalinowskim na czele. Ale PSL to chyba jedyna partia, której próby
              rozbicia podejmowane już przez SLD (PLD Jagielińskiego) czy PiS (PSL-Piast) nie
              wyszły.
    • humbak Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 17:32
      Brzmi sensownie, ale to ogólniki raczej. Choć kierunek jaki wskazuje PO zdaje
      się być właściwy.
    • humbak Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 17:35
      Tyle że w sumie on sprawia wrażenie człowieka stojącego nieco z boku.
      • camille_pissarro Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 18:02
        No i dobrze , ze z boku przynajmniej ma inny , trzeźwy, swieży punkt widzenia
        na poczynania obecnych liderów PO.
        • humbak Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 18:31
          Tak, ale z drugiej strony trudno by ktoś taki zdobył posłuch, czy władzę w
          partii.
          • camille_pissarro Re: Jarosław Gowin - bardzo dobry kandydat na lid 21.05.06, 18:56
            OK< to jest ważki argument zatem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=42200703&a=42207480
    • lortea Nieprawda. To naukowiec a nie polityk. Pisać 21.05.06, 18:47
      potrafi, ale liderowanie partii to ciężka i chwilami brutalna robota.
      • camille_pissarro Re: Nieprawda. To naukowiec a nie polityk. Pisać 21.05.06, 18:52
        OK, jesli nawet sam J.Gowin nie chciałby sie poddac takiemu przedsięwzięciu to
        powinien jednak doradzac tym , którzy maja ster władzy w PO.
      • klarek_i Gdybyś raczył/a zapoznać się z życiorysami naszych 21.05.06, 19:14
        polityków, to byś zauważył/a że większość z nich ma za sobą karierę naukową.
    • klarek_i Gowin to zwolennik PiS. A skąd to wiem. Ponieważ 21.05.06, 19:10
      wiele razy na tym forum ostro krytykowałem PO za zachowanie takie o jakim pisze
      Gowin. No i wychodziłem na zwolennika PiS.
      • camille_pissarro Re: Gowin to zwolennik PiS. A skąd to wiem. Ponie 21.05.06, 19:15
        Identycznie sprawa ma sie ze mną , tez doswiadczam na FK po moich post'ach
        przyrównywania mnie do elektoratu PiS ;))) , myśłę , że podobnych do nas jest
        jeszcze więcej ;))))
    • nielubiegazety2 Gowin jest OK !!! n/t 21.05.06, 19:33

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka