Gość: Grzegorz Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.limes.com.pl / *.limes.com.pl 01.02.03, 11:39 A może zamiast legalizacji łapówek lepszym wyjściem była by delegalizacja samorządu lekarskiego.Bo taki pomysł mógł powstać tylko w tak skorupowanym środowisku ,jakim jest w szczegulności szpitalna służba zdrowia.Prawdziwi lekarze tacy jak w serialu telewizynym to utopia. Oczywiście są wyjątki.Ale one w efekcje potwierdzają regułę.Z całego tego pomysłu można przyąć tylko fakt iż wreszcie to środowisko przyznało się do brania ŁAPÓWEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: Samorząd lekarski proponuje:debilizm IP: 213.17.147.* 01.02.03, 11:40 do roboty się zabrać nieroby jedne. W główkach się poprzewracało bando nierobów. Za taki pomysł powinna być tylko jedna kara - czapa bando hien, nierobów,nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.acn.pl / 10.68.1.* 01.02.03, 11:40 "musimy sie zachowywac trzezwo" - ostatnio zwlaszcza lekarze sa trzezwi... ZOZy chca sie dostac do kasy z lapowek, to jasne. przysieda Hipokratesa jest stara i niezyciowa, powiedzial jeden pan profesor medycyny mojej kolezance ktorej maz umieral po wypadku samochodowym. ona go blagala o szybka operacje, ale maz nie zostal na czas zoperowany, bo pan profesor mial proszona kolacje u znajomych, a pozostali lakarze na dyzurze operowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Przyzwyczajenie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 03:31 które tak daleko zszło, ze trudno mowić o normach moralnych. Niestety, odczulem to na wlanej skórze. Prawdę mówiąc, za te same pieniądze znacznie wygodniejsze jest leczenie się na zachodzie. Nawet przypadkowo będąc na Biełorusi byłem znacznie przyjaźniej potraktowany. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 A słuzba zdrowia to podatkow na ZUS nie płaci? 02.02.03, 11:26 Retoryczne pytanko prawda? Nasza składka ZUS misięcznie to ok. 300 zł. Doba pobytu na Intensywnej Terapii po operacji kardiochirurgicznej to ok. 12 tys zł, sam zabieg to 11 tys.( niepowikłany) Przeszczep serca kosztuje 96 tys . zł. To tylko kilka cyfr... Pozdrawiam i życzę zdrowia Conka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Niech zyje Polska i ludzie sprawujacy wladze... ;) IP: AVFWPAR* / *.147.44.23.62.rev.coltfrance.com 01.02.03, 11:43 mamy 14 rok rzadow demokratycznych, po raz pierwszy wladza obnizyla podatki (akcyza na alkohol) i udaje wielce zaskoczona ze obroty Polmosow wzrosly i calkowite wplywy z akcyzy wcale nie zmalaly. dla naszych ELYT mowie ze to sie nazywa prawo popytu i podazy i zazwyczaj jest na pierwszych 10 stronach kazdej ksiazki o mikroekonomi. teraz nie biorac ani pensji ministra, premiera czy prezydenta podpowiadam naszej ELYCIE wladzy, ktora potrzebowala tylu lat na dostrzezenie lapowkarstwa w szpitalach, ze nalezy odrzucic proponowany pomysl i pojsc dalej - zastosowac rozwiazanie stosowane w wiekszosci rozwinietych, normalnych krajow- zeby pacjent szedl do jakiegkolwiek, jego zdaniem dobrego, lekarza. A za jego usluge Panstwo (Kasa Chorych, ZUS czy inny organ) placiloby okreslona stawke lekarzowi (zalezenie od specjalizacji i uslugi) a pacjent doplacalby roznice (oczywiscie jezeli to byloby konieczne) z wlasnej kieseni. To (mowie do naszych kochanych ELYT) sie nazywa WOLNY RYNEK, podstawa gospodarki WOLNORYNKOWEJ i jest jedynym rozwiazaniem, ktore zapewni, ze lekarze i szpitale naprawde zaczna dbac o pacjentow. We Francji, zeby powolac dobrze dzialajacy przyklad, idzie sie do lekarza, placi sie za wizyte, potem przesyla rachunek do Kasy Chorych, ktora zwraca nam na konto stawke za wizyte u takiego specjalisty, lub za dany lek. Jezeli np. w Paryzu za wizyte u dobrego lekarze placi sie 40 EUR, a zwrot z kasy chorych wynosi np.30 EUR to ja place 40 EUR a na konto wplywa mi 30 EUR. Co najwazniejsze: to ja decyduje czy ide do np. do dermatologa za 40 EUR (doplacam 10 ze swoich) czy 30 EUR (nic nie doplacam) i wtedy drozszy lekarz musi byc na prawde lepszy od tanszego. I to jest wlasnie WOLNY RYNEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Niech zyje Polska i ludzie sprawujacy wladze. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 11:47 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > ...dla naszych ELYT mowie ze to sie nazywa prawo popytu i > podazy i zazwyczaj jest na pierwszych 10 stronach kazdej ksiazki > o mikroekonomi. Tego rodzaju wiedza jest wymagana od wójta, ale do tego stopnia zwiększać wymagania od posłów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak Re: Niech zyje Polska i ludzie sprawujacy wladze. IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.2.* 01.02.03, 14:37 Szanowny Andrzeju. Bardzo dobry pomysł, tylko dlaczego ma płacić Państwo poprzez ZUS czy inny organ, a nie prywatna firma ubezpieczeniowa? Jeśli robi to Państwo to tylko i wyłącznie z naszych podatków, a podatki po pierwsze: nie są motorem gospodarki wolnorynkowej o czym świadczy chociażby przykład obniżenia akcyzy na alkohol; po drugie: nigdy nie wiadomo czy zdarte z nas pieniądze zostaną wykorzystane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfegor Re: Niech zyje Polska i ludzie sprawujacy wladze. IP: *.rasserver.net 01.02.03, 16:49 Gość portalu: Robak napisał(a): > Szanowny Andrzeju. > Bardzo dobry pomysł, tylko dlaczego ma płacić Państwo poprzez ZUS czy inny > organ, a nie prywatna firma ubezpieczeniowa? Jeśli robi to Państwo to tylko i > wyłącznie z naszych podatków, a podatki po pierwsze: nie są motorem gospodarki > wolnorynkowej o czym świadczy chociażby przykład obniżenia akcyzy na alkohol; > po drugie: nigdy nie wiadomo czy zdarte z nas pieniądze zostaną wykorzystane > zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. > Z wyrazami szacunku. Tak to wyglada wlasnie w Stanach. I wszystko jest dobrze gdy ma sie przyzwoita prace, lepsze zarobki...i dobre ubezpieczenie. Jesli tego brakuje to sa ...telefony, listy z pogrozkami i klopoty z kredytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ordynartor Łódź - pijany chirurg IP: *.stenaline.com 02.02.03, 00:01 Gość portalu: ja napisał(a): > Chcecie jeszcze jeden taki przyklad? Nie tak dawno w Lodzi, > pijany chirurg chcial operowac malego chlopca.... Moze nalezalo > by o tym jednak czesciej pisac .... ================= O: I o co chodzi. Ten chirurg ma swobodna dłoń tylko na bani. Wtedy jest mistrzem! Czy myślisz, że chłopak był za mały ,żeby w niego wcelować skalpelem? Bo jesli nie to przestań wchodzic w sprawy medyczne, których nie rozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Niech zyje Polska i ludzie sprawujacy wladze. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 00:59 Gość portalu: Robak napisał(a): > Szanowny Andrzeju. > Bardzo dobry pomysł, tylko dlaczego ma płacić Państwo poprzez ZUS czy inny > organ, a nie prywatna firma ubezpieczeniowa? Jeśli robi to Państwo to tylko i > wyłącznie z naszych podatków, a podatki po pierwsze: nie są motorem gospodarki > wolnorynkowej o czym świadczy chociażby przykład obniżenia akcyzy na alkohol; > po drugie: nigdy nie wiadomo czy zdarte z nas pieniądze zostaną wykorzystane > zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. > Z wyrazami szacunku. Kłaniam się. Ekonomia, to jest gra realnej wyobraźni rzeczywistości a nie wysublimowanych ambicji własnego widzenia świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość POZAMYKAC KLINIKI RZADOWE IP: 209.234.157.* 01.02.03, 21:57 policyjne i wojskowe. Wtedy zobaczymy jak obrzympaly sejmowe, rzadowe i medialne beda naprawde ciezko pracowac zeby stworzyc przyzwoita opieke medyczna. Cytat z artykulu: Prof. Kazimierz Szewczyk, szef Zakładu Etyki i Filozofii Medycyny Uniwersytetu Medycznego: To jest niemoralne! Każdy pacjent ma święte prawo wyboru lekarza. Różnie jest z jego realizacją, ale płacić za to nie można. - Można wprowadzić dwustopniową opiekę medyczną. Pierwszy dostępny dla wszystkich. Każdy, kogo ona obejmie, dostanie tyle, ile się należy według ustaleń. Drugi - z lepszym standardem, jeśli za to zapłacimy. I to jest moralne. Utytulowany DURNIU ! To tez jest niemoralne, wtedy najgorsi lekarze beda pracowac w tym podstawowym stopniu opieki. Co wtedy ze "świętym prawem wyboru lekarza" o ktorym wspominasz w pierwszym zdaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re:zalegalizować falę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.03, 23:59 No to tylko patrzeć, aż kadra oficerska zaproponuje legalizację fali. Powołując się przy tym na piękną tradycję rycerską, gdzie giermkowie też byli poniewierani przez rycerzy. A tak poważnie, to jeżeli szef okręgowej izby lekarskiej przyznaje, że na jego terenie lekarze biorą łapówki to powinien natychmiast poddać się do dymisji. Natychmiast prokuratura powinna wszcąć śledztwo, że o rzeczniku dyscyplinarnym nie wspomnę. Tymczasem prof. Krzyżanowski ma się dobrze i ani myśli odchodzić. Prokuratury cała sprawa nie interesuje - po pierwsze dlatego, że przestępstwo łapownictwa może popełnić tylko funkcjonariusz publiczny a lekarz takowym nie jest, po drugie każdy prokurator wie, ze ze służbą zdrowia lepiej nie zadzierać. W końcu on albo ktoś z jego bliskich też może potrzebować pomocy medycznej. W ten sposób patologia staje się normą a wszystkiemu winni są oczywiście dziennikarze, którzy ośmielają się zakłócać lekarskie samozadowolenie. To juz nawet nie chodzi o etykę lekarską (czy jeszcze coś takiego istnieje?), ale żerowanie na ludzkim nieszczęściu jest niezgodne z etyką ogólnoludzką. A niestety tylko tak można określić praktyki, które łódzcy lekarze chcą zalegalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Nie tak prosto .... 01.02.03, 23:35 Pomysl takw ogole bardzo sensowny, tyle ze niestety w naszym kraju istnieje dodatkowy problem - ludzie sa przyzwyczajeni od 60 lat do 'organizowania', co za tym idzie widze juz jak by to wygladalo: Przychodzi pacjent i lekarz mu mowi - jak Pan chce byc leczony to musimy zapisac, ze byl Pan tutaj 3 razy!, i ... pacjent zamiast doniesc na lekarza dochodzi do wniosku, ze to sweitny pomysl, bo 'Oni' (tzn rzad) zaplaca i lekarz zarobi i moze jeszcze sie podzieli :-) Wiem ze to brzmi upiornie, ale popatrz na inny przyklad: Polacy sa krytykowani, ze ciagle sa na zwolnieniach, ze na Zachodzie tak nie jest, ze ludzie na zwolnienia nie chodza tak z byle czego, itd. Wszystko prawda, tyle ze ... *kto* przepisuje te nieuzasadnione zwolnienia - dobra wrozka ??? Mieszkam w Anglii i tutaj lekarstwa dla ludzi po 65 roku zycia sa calkowicie bezplatne i uwazam, ze slusznie - tak powinno byc i w Polsce, bo przeciez Tym ludziom trzeba pomoc (co najmniej dlatego, ze z glownie zyli w PRL i nie mieli szans zarobic na przyszlosc), ale nie wyobrazam sobie, zebym mogl pojsc do tutejszego lekarza i poprosic go, zeby przepisal mi lekarstwa na moja Mame, bo wtedy mialbym darmowe - to po prostu oszustwo!, a jak sadzisz byloby w Polsce przy takich przepisach? A dokladniej rzecz biorac jak bylo, jak leki byly bezplatne dla niektorych - wszyscy znajomi i krewni z tego korzystali. Uff, rozpisalem sie, przepraszam Zbyszek Gość portalu: Andrzej napisał(a): > mamy 14 rok rzadow demokratycznych, po raz pierwszy wladza > obnizyla podatki (akcyza na alkohol) i udaje wielce zaskoczona > ze obroty Polmosow wzrosly i calkowite wplywy z akcyzy wcale nie > zmalaly. dla naszych ELYT mowie ze to sie nazywa prawo popytu i > podazy i zazwyczaj jest na pierwszych 10 stronach kazdej ksiazki > o mikroekonomi. teraz nie biorac ani pensji ministra, premiera > czy prezydenta podpowiadam naszej ELYCIE wladzy, ktora > potrzebowala tylu lat na dostrzezenie lapowkarstwa w szpitalach, > ze nalezy odrzucic proponowany pomysl i pojsc dalej - zastosowac > rozwiazanie stosowane w wiekszosci rozwinietych, normalnych > krajow- zeby pacjent szedl do jakiegkolwiek, jego zdaniem > dobrego, lekarza. A za jego usluge Panstwo (Kasa Chorych, ZUS > czy inny organ) placiloby okreslona stawke lekarzowi (zalezenie > od specjalizacji i uslugi) a pacjent doplacalby roznice > (oczywiscie jezeli to byloby konieczne) z wlasnej kieseni. To > (mowie do naszych kochanych ELYT) sie nazywa WOLNY RYNEK, > podstawa gospodarki WOLNORYNKOWEJ i jest jedynym rozwiazaniem, > ktore zapewni, ze lekarze i szpitale naprawde zaczna dbac o > pacjentow. We Francji, zeby powolac dobrze dzialajacy przyklad, > idzie sie do lekarza, placi sie za wizyte, potem przesyla > rachunek do Kasy Chorych, ktora zwraca nam na konto stawke za > wizyte u takiego specjalisty, lub za dany lek. Jezeli np. w > Paryzu za wizyte u dobrego lekarze placi sie 40 EUR, a zwrot z > kasy chorych wynosi np.30 EUR to ja place 40 EUR a na konto > wplywa mi 30 EUR. Co najwazniejsze: to ja decyduje czy ide do > np. do dermatologa za 40 EUR (doplacam 10 ze swoich) czy 30 EUR > (nic nie doplacam) i wtedy drozszy lekarz musi byc na prawde > lepszy od tanszego. I to jest wlasnie WOLNY RYNEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm To się nazywa moralne DNO. IP: *.azsoft.pl / *.us.microsoft.com 01.02.03, 11:55 Ja rozumiem - ide do stomatologa prywatnie -> płacę. Obecny stan służby zdrowia jest patologiczny. Możemy za to podziękować lekarzom którzy reformę wprowadzili. Trzeba było mniej z 10 lat by myśleć, że lekarz łapówki nie weźmie... Mój stary schorowany ojciec nie dostanie na skierowania na trzy specjalistyczne badania bo się lekarzowi "nie opłaca" - uff dostał choć na dwa, ale z oporami... Gdy o tym myślę to mi się nóż w kiesznie otwiera. Chcesz inny przykład? Lekarz bierze 5 000 łapówki za przepisanie leku o którym wie, że nie pomoże umierającej na raka osobie. Dla mnie polscy lakarze to śmiecie bez moralności i z kieszeniami bez dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assassin "to jest poroniony pomysł" IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 12:00 kazdy pacjent mam prawo do "darmowej" opieki lekarskiej. lapowki sa po prostu rozleniwianiem lekarzy. "kazden doktor" przeciez wiedzial co bedzie po medycynie robil. a takich, ktorzy dopiero po lapowce zabieraja sie do roboty to powinni zsylac do suwalk, albo od razu wieszac:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.toya.net.pl 01.02.03, 12:08 dotychczas samorząd lekarski zajmował się tylko zapewnieniem bezkarności skorumpowanym bądź niedouczonym lekarzom. Lub takim, którzy przed opetracją za dużo wypili. Teraz samorząd poszedł jeszcze dalej - chce zalegalizować przestępstwo. zwróćcie uwagę - każde słowo krytyki w stosunku do jednego nieuczciwego lekarza było dla samorządu atakiem na całe środowisko. samorząd w swych pisemkach (także ustami p. Krzyżanowskiego) równał i nadal równa z ziemią dziennikarzy, którzy ujawnili handel zwłokami (nic dziwnego - ubyło od cholery kasy). A w żadnym pisemku lekarskim nie znalazłem cienia informacji o dwóch w sztok pijanych lekarzach z łódzkiego kopernika, którzy przyjmowali na chirurgii małe dzieci. Apel do uczciwych lekarzy - rozwiążcie ten samorząd, bo on was kompromituje. jeszcze trochę a nikt nie uwierzy, że może być coś takiego jak uczciwy lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfegor Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.rasserver.net 01.02.03, 17:18 Gość portalu: w napisał(a): > dotychczas samorząd lekarski zajmował się tylko zapewnieniem > bezkarności skorumpowanym bądź niedouczonym lekarzom. Lub takim, > którzy przed opetracją za dużo wypili. Teraz samorząd poszedł > jeszcze dalej - chce zalegalizować przestępstwo. > zwróćcie uwagę - każde słowo krytyki w stosunku do jednego > nieuczciwego lekarza było dla samorządu atakiem na całe > środowisko. samorząd w swych pisemkach (także ustami p. > Krzyżanowskiego) równał i nadal równa z ziemią dziennikarzy, > którzy ujawnili handel zwłokami (nic dziwnego - ubyło od cholery > kasy). A w żadnym pisemku lekarskim nie znalazłem cienia > informacji o dwóch w sztok pijanych lekarzach z łódzkiego > kopernika, którzy przyjmowali na chirurgii małe dzieci. > Apel do uczciwych lekarzy - rozwiążcie ten samorząd, bo on was > kompromituje. jeszcze trochę a nikt nie uwierzy, że może być coś > takiego jak uczciwy lekarz. Samorzad lekarski dziala podobnie jak dowodztwo obrony narodowej. Pierwsi toleruja powszechna korupcje...drudzy fale. A jako eksperci powinni o tym miec najlepsze rozeznanie. Cale szczescie ze istnieja jeszcze dziennikarze malo skorumpowani. Samorzad lekarski i wszystkich generalow razem do szamba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Oklaski dla lekarzy z Łodzi! IP: *.unitron.lublin.pl / 192.168.3.* 01.02.03, 12:13 Nie dość, że płacimy w tym kraju już i tak wysokie podatki to jeszcze okazuje się, że przedsiębiorczy lekarze wpadli na tak cudowny pomysł... Proponuję minutą ciszy odnieść się do założeń tego projektu i inteligencji oraz etyki jego pomysłodawców. Dla mnie to absolutny skandal. Tymbardziej, że wychodzi z narażonego i tak na ostrą krytykę środowiska łódzkiej służby zdrowia! Totalna porażka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Nowe skóry? IP: *.swietochlowice.org / 213.25.21.* 01.02.03, 12:24 Skończyły się skóry, to trzeba jakoś sobie teraz już legalnie dorobić, radziłbym spytać Rywina komu trzeba dać łapówkę w Sejmie RP by to szybko przepchać u marszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 12:28 moja propozycja!! nie placic skladki na sluzbe zdrowia. samemu sobie bede wybieral lekarza, szpital itp. ps. nie uwazacie ze system podatkowy jest z gruntu rzeczy niezgodny z konstytucja? przeciez w wyzej wymienionej jest zapis ze mam miec mozliwosc wyboru. a przy placeniu podatkow takiego wyboru NIE MA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfegor Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.rasserver.net 01.02.03, 17:31 Gość portalu: rutek napisał(a): > moja propozycja!! > nie placic skladki na sluzbe zdrowia. samemu sobie bede wybieral > lekarza, szpital itp. > ps. nie uwazacie ze system podatkowy jest z gruntu rzeczy > niezgodny z konstytucja? przeciez w wyzej wymienionej jest zapis > ze mam miec mozliwosc wyboru. a przy placeniu podatkow takiego > wyboru NIE MA! Konstytucja przeciez ZARTUJE sobie z naszego prawa do WYBORU, ROWNOSCI i GODNOSCI. Najlepszym przykladem...sluzba wojskowa. Obowiazkowa ....tylko dla mezczyzn...a fala niech pozostanie przykladem godnosci Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_ul Wyleczyć samorząd lekarski w Łodzi!!! 01.02.03, 12:41 Najlepiej u psychiatry!!! Chętnie dam na to pieniądze i bardzo proszę o rachunek jak i oświadczenie, że nie będą się więcej wypowiadać. Współczuję mieszkańcom Łodzi - tam naprawdę strach się leczyć. Co tam się dzieje??? Najpierw afera z zakładami pogrzebowymi, teraz to... Może szanowny Pan Minister Zdrowia podejmie jakieś działania bo to się po prostu nie mieści w głowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupa Biskupa Księża proponują - zalegalizować pedofilię. IP: *.stenaline.com 01.02.03, 13:04 Oczywiście w celu jej zwalczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf NIEWIARYGODNE IP: *.sgh.waw.pl 01.02.03, 13:08 To jest po prostu niewiarygodne!!! To taka moralność Kalego - jeśli ze złem trudno jest walczyć to trzeba je zalegalizować... Jeszcze zalegalizujmy łapówki dla policjantów, urzędników, polityków itd. itd. potem zalegalizujmy ściąganie haraczy - bo z tym trudno walczyć itd. itd. Trzeba rozbić tzw. samorząd lekarski bo to wyjątkowo patologiczna instytucja. Nie tylko chroni przed karą partaczy którzy skrzywdzili swoich pacjentów albo bandytów z łódzkiego pogotowia, ale jeszcze wymyśla coś takiego..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.03, 13:13 nie moge zrozumiec czy ludziom sie juz calkowicie w glowach poprzewracalo-zalegalizowac lapowki? Moze lepiej je zlikwidowac? Moze lepiej popatrzec jak funkcjonuje system zdrowotny w innych europejskich krajach i wybrac dla siebie co najlepsz.Podobno lecznictwo w Polsce bylo i jest bezplatne? Niestety nigdy nie bylo!Lekarze zawsze narzekali ale powodzilo im sie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Producent Kas Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.client.attbi.com 01.02.03, 13:25 I proszę pamiętać, żeby musieli zainstalować kasy fiskalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanista Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 13:25 wypieprzyć te wszystkie gnidy z roboty. dość jest chętnych do roboty. co za śmiecie - whisky'aczami wypłukane mózgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.lerid.com.pl 01.02.03, 13:29 po co. dobrze że lekarze biorą. chociaż wtedy ma człowiek pewność że go leczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.2.* 01.02.03, 13:42 Tylko prywatyzacja służby zdrowia i reforma systemu ubezpieczeń (chociażby na podobieństwo systemu w USA)jest w stanie uleczyć sytuację panującą w tym resorcie; wówczas nie będzie mowy o żadnych łapówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shogun Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: 195.117.123.* 01.02.03, 13:46 Świetny pomysł!A może tak dla sędziów,adwokatów,ba-całej palestry,idżmy na całość! Potem policja,straż pożarna,celnicy,wojsko, i kto tam jeszcze chce!Polityków nie wymieniam-ci są zawsze na pierwszym miejscu. Szalony Malarz robił to samo w obozach koncentracyjnych,panie doktorze Krzyżanowski-Mengele!Mam nadzieje,że nie prowadzi Pan czynnej praktyki lekarskiej,bo jeżeli egzaminy zaliczał Pan też dzięki łapówkom ,to wydatnie przyczynił się Pan do wzrostu obrotów zakładów pogrzebowych w mieście w kturym Pan praktykuje! Nie mam wyższego wykształcenia i nie potrafię wypowiadać się w tak wyszukany sposób jak profesorowie zapytani o zdanie w tej bulwersującej sprawie, ale zachowałem trochę zdrowego rozsądku.Panem panie Krzyżanowski powinien zająć się jakiś specjalista, najlepiej z dziedziny prawa, żeby ludzie tacy jak Pan mieli jak naj mniej możliwości stykania się z LUDŹMI! Z poważaniem-normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolaj Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: 212.160.130.* 01.02.03, 13:47 Ludzie przeczytajcie ten artykuł dokładnie. Przecież tu tylko z nazwy chodzi o łapówki. A tak naprawdę o wprowadzeni płatnych usług. Jest całkowią paranoją, że w kraju o 20% bezrobociu średniej krajowej na poziomie 400 EURO ludzie, chcą mieć służbe zdrowia na poziomie kraju wysoko rozwinietego. Jakoś nikt sie nie dziwi że w Somali nie wszystie kobiety maja robioną mammografie bez kolejki. Musimy raczej zaakceptowac to, że jestesmy krajem o natyle niskim stapniu rozwoju, że nie stać nas na służbę zdrowia. Nowoczesna medycyna jest koszmarnie droga. Jedyną możliwością w Polsce jest wprowadzenie bezpłatnych usług podstawowych i płatnych rozszeżonych o zabiegi specjalistyczne. Do tego prywatne kasy chorych i pełan wolność wyboru kasy. Te kasy, które były by wstanie lepiej gospodarowć, oferowały by większy koszyk bezpłatnych usług i odwrotnie. A poza tym prawda jest taka, co wynika z wielu badań,że to własnie te usługi podstawowe i opieka lekarza rodzinnego są najważniejsze w skali zrowia społecznego. Koszty leczenia pacjenta z chorobą której częstość występowania szacuje się na 1:100000 są zwykle ogromne. Są to bardzo żadkie, zwykle powikłane zespoły. I prawda jest taka, że zamiast leczyć tą osobę lepiej leczyć skutecnzie choroby częste i najczęstsze. To bardzo smutny rachunek, ale gdy się nie ma warunków lepiej chyba wyleczyć 100 osób niż jedną. A przed takim dylematem sę stoi. Szpitali, które musza leczyć bezpłatnie chorych na skomplikwane, z żadkie choroby nie stać później na lecznie podstawowe. A lekarze się bronią i chcą tsak trochę od tyłu wprowadzić to co jest niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.2.* 01.02.03, 14:01 Szanowny Mikołaju! Przeczytaj list Robaka i zweryfikuj Swoją ortografię. Z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik to po chu... płace składki .. IP: *.riviera.pw.edu.pl / 10.1.47.* 01.02.03, 13:53 .. do budżetu na opieke zdrowotna Odpowiedz Link Zgłoś
izai Re: to po chu... płace składki .. 01.02.03, 14:56 A ja bym chciała , zebysmy zaczeli traktować medycynę jako zawód! , a nie mówili ciągle o powołaniu , moralności , przysiegach ( apropos nic tam nie ma na temat bezpłatnych świadczeń ). Dobrze i dlugo pracuje , dostaję wieksze pieniądze , przecież to absolutnie oczywiste. My lekarze chcemy wyleczyć społeczeństwo z obowiazku bycia Judymem ( który byl zamozny z domu i mógł medycyne traktować jako hobby) Czekam na wzniosłe slowa krytyki itd.... Izka PS> Czy w jakimś innym zawodzie istnieje wolontariat , popieramy nawet przez panią Cichowską? Czy hydraulik naprawi mi kran z powołania? Prywatyzacja , prywatyzacja!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shogun Re: to po chu... płace składki .. IP: 195.117.123.* 01.02.03, 22:19 Ale nie płaci Pani składek na ochronę swego kranu czy rurki w łazience.Szpitale mają po 2 albo 3 złote na dzienne wyżywienie dla pacjenta, lekarze po kilka etatów, a my,pacjenci-odciski na dupie od siedzenia w poczekalni bo "pani doktor dzisiaj się spuźni bo nie ma czym dojechać" z odległego o 600 metrów prywatnego gabinetu(autentyczne!).Mamy też mieć "lekarstwa" za złotówkę. Mieliśmy też, byłego na szczęście ,ministra Łapińskiego ktury miał czym dojechać, bo za moje pieniądze zafundował sobie dwa samochodziki za 300 patyków. Biedni ci lekarze, oj biedni! Zgoda-trzeba to naprawić, tylko dlaczego MOIM i najbiedniejszych kosztem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eskimo1 Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.sunderland.ac.uk 01.02.03, 14:41 Ten artykul jest w zasadzie dowodem na to, ze etyka lekarska nie istnieje i nikt juz tego nie ukrywa. Juz dawno mozna bylo miec zastrzezenia co do sposobu traktowania pacjentow; bez ogrodek mowilo sie o przyjmowaniu lapowek, ale sam pomysl legalizacji tego procederu, i to pomysl lekarza, ktory przede wszystim powinien dawac swoja praca przyklad humanitaryzmu oraz sluzby drugiemu czlowiekowi jest przerazajacy. Skoro czlowiek, badz grupa ludzi nalezaca, przynajmniej teoretycznie, do intelektualnej elity narodu uwaza przyjmowanie lapowek za zjawisko na tyle moralne, by je zalegalizowac (badz wlasnie przez legalizacje uczynic je moralnym), to proponuje na poczatek zmienic chlubna i nazbyt juz niestety patetyczna nazwe SLUZBA ZDROWIA na cos bardziej przystajacego do nowych standardow quassi -etycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.imid.med.pl 01.02.03, 15:00 Ale dalczego ludzie nie mają dostawać pieniędzy za swoją pracę. W gospodarce rynkowej, którą się szczycimy cenę ustala popyt. W skrócie coś jest warte dokładnie tyle ile ludzie chcą za to płacić. Dlaczego nie pozwolic z jednej strony ludziom płacić z usługi, których potrzebują, a z drugiej lakarzom zarabiać. Oficjalna, księgowana, z rachunkiem łapówka nie jest łapówką z definicji. Więc nie mówmy to o łamaniu norm moralnych. Niemoralne jest branie łapówki, a nie żądanie załpłaty za wykonywaną pracę. Proponuję wszystkim piszącym, którzy są tacy moralnie do przodu by skończyli studia medyczne i poszli pracować do przychodni i szpitali. Bo osób chcacych pracować charytatywnie jak widać trzeba szukać na tym forum dyskusyjnym. Dla mnie sytuacją noramlną będzie, że osoba, która zapłaci więcej będzie lepiej obsłużona, lub być może w ogóle obsłużona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.citynet.pl / 192.168.1.* 01.02.03, 14:41 jedna z najgłupszyvh propozycji jaką udało mi się przeczytać- gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.03, 14:52 Legalizacja? bzdura.... Ale jeśli już ktoś chce - powinień mieć możliwość OFICJALNIE przekazać kase dla przychodni, szpitala itd. Jest jeszcze jeden aspekt możliwej "legalizacji" czy faktycznie lekarze będą się kierować przy ustalaniu np. kolejności zabiegu stanem chorego, czy też tym że jest on "tylko" ubezpieczony lub chce za zabieg dodatkowo zapłacić. Obawiam się że w większości wypadków pacjenci z ubezpieczalni mogą długo czekać na swoją kolejke. To czy lekarze biorą uzależnione jest tylko od nas - od pacjentów. Tak długo jak będziemy dawać zawsze będą ci co biorą. Mamy swoje prawa i trzeba je tylko ZAWSZE egzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medic Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 15:11 Gość portalu: mur napisał(a): > Legalizacja? bzdura.... > Ale jeśli już ktoś chce - powinień mieć możliwość OFICJALNIE przekazać kase dla > > przychodni, szpitala itd. ...lub lekarza ... i nie jest to żadna legalizacja łapówki tylko możliwość opłaty za świadczenie ponadstandartowe... rzecz normalna w normalnych krajach > Jest jeszcze jeden aspekt możliwej "legalizacji" czy faktycznie lekarze będą > się kierować przy ustalaniu np. kolejności zabiegu stanem chorego, czy też tym > że jest on "tylko" ubezpieczony lub chce za zabieg dodatkowo zapłacić. Obawiam > się że w większości wypadków pacjenci z ubezpieczalni mogą długo czekać na > swoją kolejke. Praktyka krajów w których współistnieje państwowa i prywatna służba zdrowia nie potwierdza Twoich obaw.Trzeba jednak powiedzieć,że tam ludzie dbają o to by mieć dobre ubezpieczenie, a firmy ubezpieczeniowe wymuszają na nich zdrowy tryb życia i częste badania profilaktyczne.Stąd przypadki chorych bez ubezpieczenia należa do rzadkości. > To czy lekarze biorą uzależnione jest tylko od nas - od pacjentów. Tak długo > jak będziemy dawać zawsze będą ci co biorą. Mamy swoje prawa i trzeba je tylko > ZAWSZE egzekwować. W poradni specjalistycznej/szpitalu widzisz karteczkę - "limit przyjęć zakontraktowanych przez Kasę Chorych na bieżący rok - wyczerpany".... i gdzie Twoje prawa szanowny Pacjencie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.03, 16:25 Gość portalu: medic napisał(a): > W poradni specjalistycznej/szpitalu widzisz karteczkę - "limit przyjęć > zakontraktowanych przez Kasę Chorych na bieżący rok - wyczerpany".... i gdzie > Twoje prawa szanowny Pacjencie? W poradni tak w szpitalu nie. Czy twoim zdaniem przekazanie kasy w tym momencie rozwiąże problem? Zresztą to o czym piszesz to tylko mały fragment. Chodzi o "zwykłe" oddziały chirurgii - gdzie jak nie posmarujesz możesz czekać na zabieg i dwa tygodnie - Ci co smarują idą na stół po 2-3 dniach. Sprawa kontraktów i limitów przyjęć to zupełnie inna sprawa - i dyskutowana tu sprawa (łapówki) nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Samorząd lekarski proponuje: zalegalizować ła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.03, 15:01 Dobre... niech tak zrobią... najgorsze i tak zawsze jest ukrywanie prawdy i hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Re: Mysle ze to dobry pomysl. IP: *.sympatico.ca 01.02.03, 15:19 Po re-reformach (zlikwidowaniu tej zrobionej przez rzad Buzka - ostantiej dobrej) w sluzbie zdrowia przeprowadzonych przez SLD, lekarzom nie pozostaje nic innego jak tylko bronic sie samym. Tak ich propozycje odczytuje i musze powiedziec ze rozumiem ich postawe "kota zagonionego przez psa do naroznika". Odpowiedz Link Zgłoś