Dodaj do ulubionych

Kiedy Jaruzel przeprosi Polaków za antysemityzm?

12.07.06, 17:14
Kiedy Jaruzelski przeprosi Polaków za antysemityzm?

Polakom dorabia się gębę antysemitów, za przyczyną właśnie takich ludzi
jak Wojciech Jaruzelski. Antoni Zamrowski, którego Jacek Kuroń, gdy był
jeszcze antysemitą, nazwał pogardliwie Żydem z Rosji pisze, że Wojciech
Jaruzelski był w 1989 roku najgłośniejszym spośród żyjących czynnych
antysemitów. Nie przeszkodziło to Adamowo Michnikowi blisko się z nim
zaprzyjaźnić. Antysemicka kampania w 1968 roku zostałą podjęta na wyraźne
polecenie Moskwy - pisze Antoni Zambrowski. Z wojska wyrzucano ofiecerów
Żydów, Polaków żydowskiego pochodzenia, rodowitych Polaków ożenionych z
Żydówkami. Ci ostatni mieli szansę pozostać w wojsku, pod warunkiem że
porzucili swe nieczyste rasowo żony. Ofiarami czystki Jaruzelskiego padali
rónież rodowici Polacy, jeśli byli żle notowani w Moskwie (gen. Bończa -
Pióro). Zambrowski pisze dalej, że Adam Michnik odpuszczając winy czerwonym
antysemitom, tym bardziej oskarża o antysemityzm ludzi Kościoła katolickiego
(dwa ostatnie artykuły o prowokacji UB w Kielcach).

Dlaczego Adam Michnik na wszelkie sposoby odmienia słowo moczarowiec, a sam
Moczar przewraca się od dawna w grobie, gdy równie uprawnionym jest mówienie
jaruzel. Czerwoni antysemici - jaruzele. Jaruzelski po czystce antysemickiej
zastąpił żle odbieranego w Moskwie Spychalskiego.

Kiedy Jaruzel przeprosi Polaków za antysemityzm?
Obserwuj wątek
    • po_godzinach A dajże spokój. 12.07.06, 17:17
      Cóz Cie obchodzi Jaruzelski?
      Niech dożywa swoich dni - tak mówi porządny konserwatysta :)
      • rekontra a Moczara któy leży w grobie 12.07.06, 17:20
        po_godzinach napisała:

> Cóz Cie obchodzi Jaruzelski?
        > Niech dożywa swoich dni - tak mówi porządny konserwatysta :)

Michnik bez przerwy szturcha
        • po_godzinach Pomodlic się za Moczara. 12.07.06, 17:22
          Ale też przypominać, czym była moczarowszczyzna.

Matko, jak gorąco.
          • l.o.r.t.e.a Gorąco, gorąco. Awtorytety gazetki topią się w tym 12.07.06, 17:24
            upale jak lody na Saharze. A propos, jak skomentujesz zdradę "Więzi" które tak
            szkaradnie opluły "niewinnego" Czajkowskiego?
            • po_godzinach Najpierw ustalmy może. 12.07.06, 17:28
              Poniewaz zasadniczo z Tobą nie rozmawiam z powodu takiego, ze masz przykry
              zwyczaj ubliżania i grożenia ludziom - ucywilizowałeś się już?
              • l.o.r.t.e.a He, he. A człowiek który urządzał czystki 12.07.06, 17:30
                antysemickie w 1968 w wojsku już się "odantysemityzował"? Bo wątek jest o
                Jaruzelu- "człowieku honoru", jak zwykł go określać twój idol, a nie o Lortei.
                • po_godzinach Chciałam tylko ustalić, żeby 12.07.06, 17:33
                  nie byc narażoną na twoje groźby.
                  • l.o.r.t.e.a Chciałaś zmienić swioim zwyczajem temat. Więc jak 12.07.06, 17:36
                    jest w "Więziami" i Nosowskim? Opętał ich lustracyjny szał, czy co? Jak można
                    tak pomiatać "znanym autorytetem moralnym"? Przecie Turnau na wszelkie świętości
                    się klął że on Czajkowski niewinny, Bortnowska łzy roniła, Żakowski sie pienił
                    na "Der Dziennik", że zacytuję określenie arcytolerancyjnego red Pacewicza. a tu
                    lipa! Kolejny Awtorytet trafiony-zatopiony.
                    No i jak to jest z Jaruzelem? Człek hionoru, czy zbrodniarz i antysemita?
                    • po_godzinach Nie. Nie chciałam. 12.07.06, 17:45
                      Chciałam tylko przed podjęciem z Tobą rozmowy ustalić, czy podejmując ją nie
                      narażę się na nieprzyjemności.
                      • l.o.r.t.e.a He, he. Kolejny post w celu zmiany tematu. A 12.07.06, 17:47
                        komentarza do antysemickiej działalności Jaruzela w 1968 i braku jakiegokolwiek
                        potępienia tego faktu przez Adama M, ani widu, ani słychu. O braku komentarza do
                        "niewinnego" Czajkowskiego nie wspomnę.
                        • po_godzinach Widzę, że 12.07.06, 17:48
                          nie wiesz, czy możesz mnie zapewnic o tym, iz rozmowa z Tobą nie narazi mnie na
                          nieprzyjemności.
                          • l.o.r.t.e.a Widzę że wtrącasz się do każdego wątku, choćby 12.07.06, 17:57
                            lekko ocierającego się o "antysemityzm", ale konkretnie nie masz nic do napisania.
          • rekontra moczarowcy są oklepani, czas na jaruzeli 12.07.06, 19:38
            po_godzinach napisała:

> Ale też przypominać, czym była moczarowszczyzna.
            >
            > Matko, jak gorąco.

nie ma eseju Michnika (troszeczkę przesadzam) w kórym by o kimś nie napisał
            moczarowiec. Czy nie nadszedł czas, że powiniśmy używać odpowiednika
            moczarowca - jaruzel? Czyli czerwoni moczarowcy to jaruzele?

co ty na to?

czy nie jest hipokryzją z Twojej strony, właśnie taki stossunek do
            antysemityzmu Jaruzelskiego? Póki żyje, niech zaprzeczy, niech się broni.
            Słusznie ktoś wspomniał o czajkowskim. To są właśnie tacy moraliści, tacy
            odważni ludzie honoru.

ps. może na forum przyjmie się nazwa jaruzele, czerwony antysemita - jaruzel.
            U kwaśniewwskiego pracowało trzech jaruzlei. Znasz nazwiska, czy to też Ciebie
            nie intereseju? jest to przeszłość ?
            • po_godzinach Prwadę mówiąc, 12.07.06, 20:29
              nie lubię mnozyć bytów bez potrzeby :)

I mam specjalny stosunek do wszystkich starych ludzi - wybaczający i
              wyrozumiały.
              • rekontra czy Jaruzelski jest antysemitą? 12.07.06, 21:36
                po_godzinach napisała:

> nie lubię mnozyć bytów bez potrzeby :)

nie brzmi to szczerze, a mówiąc szczerze, brzmi bardzo nieszczerze.

> I mam specjalny stosunek do wszystkich starych ludzi - wybaczający i
                > wyrozumiały.

czy Jaruzelski jest antysmitą? wyrzucił 1400 Żydów, OSOBIŚCIE wyrzucił.
                Polacy płacą rachunki Jaruzelskiego i Michnika.

Brakuje ci odwagi by napisać, jest antysemitą lub nie jest antysemitą ?

Czy kiedykolwiek w wyborzcej można było przeczytać, ilu Żydów wyrzucił z pracy?
                ilu studentów wyrzucił ze studiów?
                • po_godzinach Cóż mam Ci napisać ... 12.07.06, 21:43
                  "czy Jaruzelski jest antysmitą?"

Nie wiem. Prawdę powiedziawszy, Jaruzelski nie zajmuje nawet pół procenta moich
                  myśli. Nie czuję się kompetentna, aby o nim dyskutować.

Myślę, że historia na Twoje pytania odpowie - lepiej lub gorzej.
                  • rekontra olbrzymie zakoczenie 12.07.06, 21:59

jaka historia, jeżeli Jaruzleski nie jest antysemitą, wywalił 1400 Żydów, ze
                    względu na ich pochodznie, to kto jest antysemitą ?

jakie ma znacznie ile procent twoich myśli zajmuje.

Twoje poglądy nigdy mnie nie zaskoczyły, ale postawa jaką teraz zajmujesz
                    bardzo zaskakuje. Sytuacja jest klarowna, a Ty nie potrafisz zająć stanowiska,
                    kluczysz i kręcisz. Czyżbyś aż tak bardzo tkiwła mentalnie w tym środowisku?
                    To bron swojej postawy, nie migaj się.
                    • po_godzinach Każdy, kto 12.07.06, 22:06
                      dyskryminuje Żydów wyłacznie za pochodzenie, jest antysemitą.
                      Jeśli jest prawdą, że uczynił to Jaruzelski, jest on antysemitą.
                      Jego osoba nigdy mnie nie zajmowała, więc nie znam faktów, o których piszesz.

(starałam się pisać krótkie i jasne zdania, abyś znowu mnie nie posądził, że
                      kręcę)

Uprzedzając Twoje następne pytanie: nie wiem, dlaczego GW nie pisała o
                      Jaruzelskim, że jest on antysemitą :)

Mentalnie to ja tkwię tak bardziej w Średniowieczu ...

• rekontra Braniewo, Żagań, Hrubieszów 12.07.06, 22:24
                        po_godzinach napisała:

> dyskryminuje Żydów wyłacznie za pochodzenie, jest antysemitą.
                        > Jeśli jest prawdą, że uczynił to Jaruzelski, jest on antysemitą.

nie tylko to uczynił, Jaruzelskiego podpis widnieje pod dokumentami, podpisał
                        zarządzenie nr 0026 w sprawie powoływania i przebiegu służby wojskowej
                        studentów relegowanych i zawieszonych w prawach studenta. Studentów
                        zawieszonych w prawach studenta natychmiast wcielano do wojska, na okres 30
                        dni. Relegowanych - natychmiast na okres 2 lat. Wydawano nowe karty powołań.

To nie jedyne szykany jakim poddawano studentów, a także "poborowych nie
                        pracujących, nie uczących się, i karanycj sądownie. Wiesz jak łatwo można było
                        być karanym sądownie ?

Braniewo, Żagań, Hrubieszó - obiły się Ci te nazwy o uszy? Na dwudziestu
                        stronach opisana jest działalnośc Jazuzelskiego.
                        • po_godzinach Wierzę Ci, oczywiście 12.07.06, 22:28
                          Czy ci ludzie, o których piszesz, byli wszyscy Żydami?
                          • rekontra Re: Wierzę Ci, oczywiście 12.07.06, 22:33
                            po_godzinach napisała:

> Czy ci ludzie, o których piszesz, byli wszyscy Żydami?

oficerowie tak jak cytowałem powyżej, niektórzy mieli żony Zydóki i nie chceli
                            się rozwieść, niektozry pochodznie, niektórzy byli niewygodni dla Moskwy,
                            nattomiast przy na koniec rozdziału autor pisze o 1400 oficerach pochodzenia
                            żydowskiego. Do poczatków lat osiemdziesiątych (sic)

Lech Kowalski. Generał ze skazą, wyd.Rytm, Warszawa 2001, rozdział "czystki
                            antysyjonistyczne w wojsku polskim" ss. 294 - 315, następny rozdział "Inwazja
                            na czechosłowację"
                            • po_godzinach Re: Wierzę Ci, oczywiście 12.07.06, 22:34
                              Możesz napisać, a jakich latach to się działo?
                              • rekontra Re: Wierzę Ci, oczywiście 12.07.06, 22:38
                                po_godzinach napisała:

> Możesz napisać, a jakich latach to się działo?

to chyba oczywiste - zaczęło w 1967 roku , i większość wydarzeń początkowych,
                                czystki w wojsku to rok 1967, od czerwca (wojna sześciodniowa), bardzo aktywnie
                                do 1969, Spychalski miał żonę Zydówkę, więc jego zmuszono również do odejścia,
                                a jaruzelski już 14 kwietnia 68 został ministrem.
                                • po_godzinach Re: Wierzę Ci, oczywiście 12.07.06, 22:43
                                  Przypominam sobie jak przez mgłę, że Kisiel pisał w dziennikach o Jaruzelskim
                                  jakby coś innego. Nie mogę sprawdzić, bo pożyczyłam książkę.
                                  Ale może się mylę.

Tak czy tak - to właśnie byłby kawałek polskiego antysemityzmu ...
      • eric_theodore_cartman Re: A dajże spokój. 12.07.06, 19:26
        po_godzinach napisała:

> Cóz Cie obchodzi Jaruzelski?
        > Niech dożywa swoich dni - tak mówi porządny konserwatysta :)

Niech on sobie dożywa, tylko w odpowiednim miejscu. A kradziona willa takim
        miejscem nie jest!
      • nielubiegazety2 Niech dożywa. Ale nie w kradzionym domu tylko w 12.07.06, 19:59
        areszcie, ewntualnie w mieszkaniu komunalnym ze ślepą kuchnią i zaszczaną klatką
        schodową, czekając na rozprawę
    • forum-i-ja Re: Kiedy Jaruzel przeprosi Polaków za antysemity 12.07.06, 17:21
      kompletny idiota.
      Gdzie byles sieroto w 1968???
      Bo my bylismy na ulicach.I slyszelismy Gomulke.I Moczara.
      • demokrata.prl Kto odżydził Ludowe Wojsko Polskie? 12.07.06, 17:26
        Kto w 1068 został ministrem i za jakie zasługi? Zapewmiam Was ze nie był to
        Bubel.
      • rekontra na ulicach słyszał Moczara i Gomułkę 12.07.06, 19:23
        forum-i-ja napisała:

> kompletny idiota.
        > Gdzie byles sieroto w 1968???
        > Bo my bylismy na ulicach.I slyszelismy Gomulke.I Moczara.

widzę, że siusmajtkiem nie byłeś, i bardzo dobrze.
        ten list świadczy jak ciebie odkorowano. Co z ciebie zrobił Michnik?
        Jesteś jego ofiarą. Myślę, że mógłbyś dostać odszkodowanie.
        Za stan twojego umysłu odpowiada między innymi Michnik, podaj go do sądu.

jak ja się cieszę :))

nie cieszę się z tego, że jesteś ofiarą Michnika. Cieszę się z tego, że będę
        mógł zrobić krok w twoim kierunku z kagankiem prawdy o Jaruzelskim.
        Był takim samym antysemitą jak MOczar, tyle że bardziej czerwonym, bardziej
        uwieszonym klamki moskiewskiej.

Czytałeś dr Kowalskiego, pułkownika WP pracę "Generał ze skazą" ?

zaraz rzucę snop światłą na antysemitę Jaruzelskiego.
    • elfhelm Może wspólnie z Maciejem Giertychem? 12.07.06, 17:27
      wyda Jaruzelski jakieś oświadczenie?

• joannabarska Trzy po trzy 12.07.06, 19:32
        Ględzenie trzy po trzy. Wy naprawde nie macie czym się zajmowac ,a historia
        Polski konczy sie w waszych móżdżkach(?) chyba na Mieszku I.
    • rekontra uderzał zawsze zza czyichś pleców, 1400 Żydów 12.07.06, 19:33
      rekontra napisał:

> Kiedy Jaruzelski przeprosi Polaków za antysemityzm?

"Uderzał zawsze zza czyichś pleców. Bedyskusyjny jest fakt, że na szczeblu MON
      odegrał jedną z głównych ról w tych wydarzeniach. Ten wątek (współorganizatora
      czystek antysyjonistycznych w LWP) w życiorysie gen. Jaruzelskiego jak do tej
      pory byl najtrudniejszy do wydobycia. Archiwa z tego okresu jeszcze do niedawna
      były niedostępne. Milczał jak zwykle sam Jaruzelski, skrzętnie omijając ten
      temat w swojej książce „Stan wojenny. Dlaczego...", która jest „wybielidłem".

Wyrządził wiele krzywdy kadrze wojskowej pochodzenia żydowskiego i studentom.
      Jest to dla niego groźne nawet dzisiaj. Jego alians w tym okresie z największym
      organizatorem czystek, szefem MSW, Moczarem był w pełni świadomy.

Wspólnie rozbili wiele trwałych, wydawałoby się, układów na świeczniku władzy,
      a niektóre mocno naruszyli. Od tego momentu w tego typu roszadach personalnych
      nie zabrakło go już nigdy. Wydarzenia te sprzyjały również jego wyniesieniu na
      stanowisko ministra ON. W wirze walk ze studentami i okresie dalszego
      eliminowania kolejnych oficerów pochodzenia żydowskiego z szeregów LWP został
      powołany na stanowisko ministra obrony narodowej (14 04.1968 r.). Już jako I
      sekretarz KC PZPR spowodował usunięcie z wojska, co wynika z udostępnionych
      ostatnio dokumentów archiwalnych, 1400 oficerów LWP pochodzenia żydowskiego.
      Proces ten trwał aż do początków lat osiemdziesiątych.

Zostając ministrem ON, miał raptem czterdzieści pięć lat, z tego dwadzieścia
      pięć lat spędzonych w szeregach wojska. W tym krótkim czasie zdążył odrzucić
      już wiele wartości wyniesionych z domu rodzinnego, zbrukać godność tysięcy
      podwładnych, okaleczyć wielu niewinnych ludzi, zniszczyć kariery tych, którzy
      przeszkadzali mu w drodze na szczyty. Był już naprawdę potężny, za nim stała
      przeszło czterystutysięczna armia."

czy mam dalej cytować?

Więc pytam - po pierwsze czy tak potężni ludzie jak Jaruzelski (potężni, jeżeli
      chodzi o autorytet na salonach ludzi honoru), odpowiadają za to, że Polakom
      przypina się łatkę antysemitów?

Dla mnie odpowiedź jest oczywista. Drugie pytanie.

Czy Jaruzelski powinien przeprosić Polaków za nagonkę antysemicką jaką urządził
      z Moczarem ?

ps. forum-i-ja napisał: "I slyszelismy Gomulke.I Moczara."

czy możesz Forum-i-ja temat antysemityzmu Gomułki rozwinąć ?
      Zdaje się, nei ma zbyt wielu opracowań. Jestem ciekaw, czt to taka sama
      legenda, jak filosemityzm Jaruzela.
    • eric_theodore_cartman Re: Kiedy Jaruzel przeprosi Polaków za antysemity 12.07.06, 19:34
      rekontra napisał:

> Kiedy Jaruzel przeprosi Polaków za antysemityzm?
      >

Nie ty uzurpatorze będziesz decydował kto w tym kraju jest antysemita! Od tego
      są autorytety!
      • rekontra nie ten Żyd, kto Żyd, lecz kogo Partia wskaże 12.07.06, 19:42
        eric_theodore_cartman napisał:

> Nie ty uzurpatorze będziesz decydował kto w tym kraju jest antysemita! Od tego
        > są autorytety!

no dobrze, zacytuję Żyda z Rosji

Kuroń gdy był jeszcze antysemitą, do swojego kolegi powiedział pogardliwie -
        Żydzie z Rosji. Tym kolegą był Antoni Zambrowski, syn tamtego Zambrowskiego,
        który miał iść do biura. Pisze on : "nie ten Żyd, kto Żyd, lecz kogo Partia
        wskaże!" mówiono w celi, a "Dzisiaj jest ten antysemitą nie ten kto nie lubi
        Żydów, lecz ten kogo Adam Michnik o to oskarży"
    • homosovieticus Może w testamencie? 12.07.06, 19:44
      • rekontra pies z kulawą nogą by nie obsikał Michnika w Paryż 12.07.06, 19:50
        A kiedy Michnik przeprosi za Jaruzela?

Misja dziejowa Michnika to wytykanie innym antysemityzmu, więc zasadne jest
        pytanie "Kiedy Michnik przeprosi za Jaruzela?"

tym bardziej, że bardzo znajomo zabrzmniało wezwanie "Niech dożywa swoich dni",
        przecież nadredaktor zasłynął dzięki: "odpi ... się od generała".
        Pies z kulawą nogą by nie obsikał Michnika w Paryżu, gdyby nie to jego
        wezwanie.
        • homosovieticus Przeprosiny Michnika mozliwe po smierci Jaruzela 12.07.06, 19:52
          • rekontra Re: Przeprosiny Michnika mozliwe po smierci Jaruz 12.07.06, 19:56
            ale musi mieć pełnomocnictwo, a kto przeprosi za Michnika?
            musimy się spieszyć zanim odejdzie z Gazety, trzeba go zaprosić na forum
            i zadać kilka pytań. np.

co zrobi z pieniędzmi za akcje Agory? ufunduje nagrodę? stypendium naukowe dla
            wnuka górnika zabitego w wujku? czy Łuczywo z myślą o nim powiedziała, że
            gazeta jest prywatna i się nie zlustruje?
            • homosovieticus Michnik postąpi tak jak radził Jakubowskiej 12.07.06, 19:58
              zniknie i bedzie próbował przeczekać.
              • rekontra Re: Michnik postąpi tak jak radził Jakubowskiej 12.07.06, 19:59
                homosovieticus napisał:

> zniknie i bedzie próbował przeczekać.

właściwie już zniknął
                • homosovieticus Re: Michnik postąpi tak jak radził Jakubowskiej 12.07.06, 20:20
                  I tak bedzie trwał.Jezeli Jarosław Kaczyński nie potrafi 'wpłynać-przekonac"
                  Michnika do zmiany postawy i optyki politycznej.Ma przeciez teraz w ręku
                  argumenty.
    • rekontra nikt z tropicieli polskiego antysemityzmu nie odpo 12.07.06, 20:00
      rekontra napisał:

> Kiedy Jaruzelski przeprosi Polaków za antysemityzm?

na forum jest wielu tropicieli polskiego antysemityzmu.

Czy wszyscy zaniemówli? czy fakty są nowe, jak dla Forum .i.ja.. ?
      czy pytanie zadać w bardziej przystępnej formie?
    • rekontra forum-i-ja 13.07.06, 09:15
      forum-i-ja napisał:

kompletny idiota.
      Gdzie byles sieroto w 1968???
      Bo my bylismy na ulicach.I slyszelismy Gomulke.I Moczara.

--------------------------

gdzie jesteś forum-i-ja ? nie ustosunkujesz siędo konkretów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka