Dodaj do ulubionych

Nie ma mojego przyzwolenia na kolejne złodziejstwo

17.10.06, 20:07
Absolutny i zdecydowany sprzeciw z czynnym włącznie na projekt ustawy o
przeznaczaniu 20% składki na ubezpieczenie na leczenie i rehabilitację osób
poszkodowanych w wypadkach samochodowych przy załozeniu, ze ten procent
składki bedzie potracany jak leci z ubezpieczenia każdego kierowcy.
Płacę na NFZ - o wiele za dużo -0 nawet biorąc pod uwage solidarność
społeczna niech zabieraja mi 50% mojej składki a reszta powinno iśc na moje
konto, bo płacąc kilkanaście tysiecznie rocznie praktycznie z tego nic nie
mam, stomatolog i tak prywatnie, rentgen czy wizyta u specjalisty tez w
prywatnej przychodni- a teraz sie okazuje , ze pomimo dwudziestokilkuletniej
jazdy za kółkiem bez żadnej kolizji mam dodatkowo płacić , bo ani chybi
ubezpieczyciele w takiej sytuacji składke podniosą.
Koniec z kombinatorstwem NFZ, który idzie po najmniejszej linii
inwencji zasilania jego kasy i jako kolejny cynik siegac chce po kase od
kierowców.
Ile jeszcze właściciele samochodów muszą w tej RP dokładać by załatac
wszsykie dziury w budżecie.Tym razem miarka sie przebierze jesli taka ustawa
weszłaby w życie, ja oświadczam , że nie będę płacił OC...
Obserwuj wątek
    • klarek_i No pełen podziw co do zasobności portfela. I nie 17.10.06, 20:10
      jestem wcale złośliwy. Cieszy mnie gdy się ludziom powodzi. A zazdrość nigdy
      mnie jakoś nie męczyła. :)
      • camille_pissarro Re: No pełen podziw co do zasobności portfela. I 17.10.06, 20:16
        Problem w tym, że ja nie jestem pewien, czy te wszystkie podatki , które
        obciążaja moje uposażenie ida na własciwe cele? To po pierwsze , a po drugie
        pytam po raz wtóry jakie mam korzyści z tyego , że łożę taką kasę na NFZ?
        Ani ja ani rodzina z tego nie ma nic, po prostu daje pieniądze na podwyżki w
        słuzbie zdrowia, podejrzewam jak większośc naszych rodaków...
        • pandada ubezpieczenie - wiesz co to jest? 17.10.06, 20:22
          np. ubezpieczasz dom o d pożaru. On się nie pali. I co z tego masz?

A jak się jednak spali?
          • klarek_i ALe to Twój wybór czy ubezpieczysz dom i nie 17.10.06, 20:27
            jesteś do tego zmuszany.
            • pandada ja nie o przymusie 17.10.06, 21:12
              a o korzyści z ubepieczenia, którą jest zazwyczaj po prostu spokojna głowa
        • klarek_i Fakt i w dodatku to przymus. Czyli państwo jak 17.10.06, 20:26
          zwykle wie lepiej od obywateli. Ale przypomnę, że to państwo budowano od 16
          lat, a nie od roku. Powiedz mi, :) gdzie byli ci wszyscy liberałowie w ciągu
          tych lat ? Na kogo głosowali ? Dlatego nie bardzo wierzę w ten ich liberalizm.
          Przykład z mojego miasta. Na liście PiS był stary UPRowiec, bo go w PO nie
          chciano a i on ich znając nie bardzo się palił. Natomiast jedną z głównych
          postaci w PO jest poseł, któregopro społeczno-solidarnościowe poglądy pamiętam
          sprzed lat. I teraz on jest prorynkowy, liberalny, a mój kolega socjalistyczny.
    • pandada a jak trafisz na OIOM 17.10.06, 20:12
      to może wyjdziesz na swoje. A jak dożyjesz 80 lat w słabym zdrowiu?
      i tak dalej - pokombinuj. Może będzie tak, że do ciebie będą inni dopłacać.

Pewnie jesteś też przeciwnikiem eutanazji.
    • pandada ja płacę ubezpiueczenia zdrowotnego 17.10.06, 20:20
      90 Euro miesięcznie - najniższą możliwą stawkę w Holandii.

U państwowego lekarza nie byłem od czasów podstawówki - poza badaniami
      obowiązkowymi (komisja wojskowa, prześwietlenie płuc, badanie obowiązkowe
      podczas studiów).
      W Holandii też nie byłem.
      • torpeda.wulkaniczna Admin 17.10.06, 20:32
        uprzejmie proszę zawiesić ten wątek.Na gwóźdź z nim!
        To, co NFOZ chce zrobić,to granda,dotycząca wielu.
    • kruder76 Składka na ubezpieczenie zdrowotne spadnie ? 17.10.06, 20:31
      Rozumiem, że skoro NFZ nie będzie już płacił za leczenie ofiar wypadków
      samochodowych, to składka na ubezpieczenie zdrowotne spadnie?
      • camille_pissarro Re: Składka na ubezpieczenie zdrowotne spadnie ? 17.10.06, 20:38
        Tak, przeciez stawka juz wzrosła ( nie pamietam, zdaje sie , ze o 0,25% ) i
        obciążony jest wyłącznie pracownik...
    • p.smerf Re: Nie ma mojego przyzwolenia na kolejne złodzie 17.10.06, 20:36
      A co to za różnica, jak to się będzie nazywało. Władze doszły do ściany i muszą
      zwiększyć podatki. Oczywiście żadne oficjalne zwiększenie nie wchodzi w rachubę,
      bo wywołałoby "niepokoje społeczne".
      Trzeba więc wymyślać, dodatkowe ubezpieczenie, opłatę za złomowanie nowego
      samochodu, z roku na rok (w miarę pogarszania się programu) coraz wyższy
      abonament RTV, coraz droższe studia itd, itp.
      Jednocześnie odeszły w dal szumne zapowiedzi likwidacji podtku od oszczędnośći,
      od obniżenia podatków i czego tam jeszcze nie było.
      Hasło generalne: łupić gdzie się da, bo państwo jest coraz tańsze.
    • xtrin Zasada wcale nie jest zła. 17.10.06, 20:53
      Kraj, w którym to ponoć są miliony poniżej minimum socjalnego, a na ulicach
      tabuny samochodów. Oczywiście, dla niektórych samochód jest niezwykle przydatny,
      dla innych wręcz niezbędny, ale w większości przypadków wcale tak nie jest.
      Nie twierdzę bynajmniej, że NFZ jest organizacją bez skazy, wręcz przeciwnie.
      Kolosalne pieniądza są tam marnowane. Ale sama zasada, by za leczenie ofiar
      wypadków płacili kierowcy jest jak najbardziej słuszna. Oczywiście w pierwszej
      kolejności powinni płacić sprawcy wypadków, ale jeżeli to niemożliwe to koszty
      powinny spadać na wszystkich kierowców, a nie podatników. Bo czemu niby ja mam
      płacić za czyjeś leczenie tylko dlatego, że inni muszą wodzić swoje cztery
      litery własnym autem?
      • camille_pissarro Pytanie zasadnicze . 17.10.06, 21:02
        Czy ofiarami wypadków drogowych sa wyłącznie kierowcy ?
        Piesi z tego co sie orientuję tez stanowią pokaźny procent wypadków drogowych,
        oczywista , że sa ich ofiarami ale czesto tez i ich sprawcami...
        • pandada a słyszałeś o zdeżeniu pieszego z pieszym? 17.10.06, 21:15
          albo grupy przedszkolnej z zakonnicami wychodzącymi bez pieśni zza zakrętu?
          • camille_pissarro Nie ,nie słyszałem o "zdeżeniu" pieszego z pieszym 17.10.06, 21:25
            Ale czasami uczestniczyłem w zdezrzeniu z innym pieszym i tu zawsze obywało sie
            bez szwanku i korzystaniu z ubezpieczeniowej polisy...
        • xtrin Re: Pytanie zasadnicze . 17.10.06, 21:23
          Jeżeli są sprawcami to niech płacą. Ale wyłącznie wtedy. Zresztą pieszy jak
          wejdzie pod samochód to zaszkodzi głównie sobie, bardzo rzadko kiedy uszkodzi
          kogoś jeszcze. A kierowca może zabić i to nie tylko gdy popełni błąd.
      • w11mil alez kierowcy juz płacą (i nie tylko kierowcy) 17.10.06, 21:13
        xtrin napisała:
        > Ale sama zasada, by za leczenie ofiar
        > wypadków płacili kierowcy jest jak najbardziej słuszna.
        • pandada zasada zła nie jest 17.10.06, 21:17
          ale wolałbym, aby płacili sprawcy. Albo żeby szły na to pieniądze z mandatów.
          Mandaty oczywiście należy podnieść do stawej europejskich.
          • w11mil sprawcy tez płacą! wszyscy płacą 17.10.06, 21:18
            pandada napisał:
            > ale wolałbym, aby płacili sprawcy
            • xtrin Re: sprawcy tez płacą! wszyscy płacą 17.10.06, 21:21
              No i chodzi o to, że nie powinni wszyscy.
              • w11mil znieśc obowiązkowa składkę? 17.10.06, 21:24
                xtrin napisała:
                > No i chodzi o to, że nie powinni wszyscy.
                • xtrin Re: znieśc obowiązkowa składkę? 17.10.06, 21:30
                  Udajesz że nie rozumiesz, czy rzeczywiście nie rozumiesz?
                  Za leczenie ofiar wypadków mają płacić właściciele samochodów, a nie wszyscy
                  podatnicy.
                  • w11mil a za leczenie złamań na śliskich chodnikach? 17.10.06, 21:33
                    xtrin napisała:
                    > Za leczenie ofiar wypadków mają płacić właściciele samochodów, a nie wszyscy
                    > podatnicy.

własciciele samochodów są podatnikami
          • xtrin Re: zasada zła nie jest 17.10.06, 21:29
            Oczywiście, że powinni płacić głównie sprawcy. Ale nie zawsze wypadek jest
            czyjąś winą, nie zawsze sprawcę można złapać czy ściągnąć z niego odpowiednią
            sumę. I wtedy opłaty powinny być z kieszeni wszystkich kierowców. A jak to
            dokładnie będzie rozwiązane, przez OC, podatek, mandaty - to już kwestia wtórna.
            • w11mil sprawcy już płacą obowiązkową składkę 17.10.06, 21:31
              ludzie mogą poślizgnąc sie na chodniku przed Twoim domem;
              czy nalezy wporwadzic powszechny podatek dla wlascicieli domów na NFZ?
              • xtrin Re: sprawcy już płacą obowiązkową składkę 17.10.06, 22:10
                Ale p... Płacimy z podatków za wiele wypadków i w wielu takich przypadkach
                niewiele na to można poradzić. Tak samo z wieloma chorobami. Ale tak samo jak
                leczenie chorób wywołanych paleniem czy alkoholizmem powinno być płacone z
                akcyzy tak leczenie po wypadkach przez kierowców.
                • w11mil co z ofiarami śliskich chodników? 17.10.06, 22:14
                  • xtrin Re: co z ofiarami śliskich chodników? 17.10.06, 23:53
                    Jeżeli się udowodni, że jedynym powodem wypadku był śliski chodnik i że był on
                    śliski wyłącznie z winy osoby za niego odpowiedzialnej to ona powinna płacić.
                    Zadowolony?
    • frank_drebin Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 17.10.06, 21:16
      wprowadzi obowiazkowe ubezpieczenie osob i firm prowadzacych dzialalnosc
      gospodarcza bo przeciez w pracy tez mozna ulec wypadkowi, potem gastronomii od
      kosztow leczenia zatruc, potem gorzelni bo koszty leczenia alkoholikow itp.
      itd. Niech nie zabieraja skladki zdrowotnej a potem mozna zaczac gadac dalej
      nad podobnymi pomyslami.
      • frank_drebin P.S. I wedlug "logiki", ktora przyswieca temu 17.10.06, 21:23
        pomyslowi powinno sie opodatkowac wszystkich. W koncu kazdy jest uczestnikiem
        tzw. ruchu drogowego. Kto zaplaci, gdy pieszy wtargnie na jezdnie w miejscu
        niedozwolonym , prawidlowo jadacy kierowca chcac uniknac uderzenia w tego
        pieszego zjedzie na pobocze bedzie np. dachowal i zostanie ranny ? Pieszy
        wyjdzie bez szwanku, ale jest sprawca wypadku - wiec czemu nie mialby placic za
        leczenie kierowcy ?
        frank_drebin napisał:

> wprowadzi obowiazkowe ubezpieczenie osob i firm prowadzacych dzialalnosc
        > gospodarcza bo przeciez w pracy tez mozna ulec wypadkowi, potem gastronomii
        od
        > kosztow leczenia zatruc, potem gorzelni bo koszty leczenia alkoholikow itp.
        > itd. Niech nie zabieraja skladki zdrowotnej a potem mozna zaczac gadac dalej
        > nad podobnymi pomyslami.
        • camille_pissarro Re: P.S. I wedlug "logiki", ktora przyswieca temu 17.10.06, 21:35
          no zgodaj materii jest obopólna :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=50496298&a=50499313 w te
      • xtrin Re: Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 17.10.06, 21:44
        Ależ socjalistyczne podejście to jest właśnie to, że płacą wszyscy. Chcesz
        jeździć - płać. Proste.
        • frank_drebin Re: Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 17.10.06, 21:47
          Chcesz chodzic po ulicach - plac proste ...
          xtrin napisała:

> Ależ socjalistyczne podejście to jest właśnie to, że płacą wszyscy. Chcesz
          > jeździć - płać. Proste.
          • frank_drebin Upsss i link .... ;) 17.10.06, 21:48
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=50496298&a=50500641
            frank_drebin napisał:

> Chcesz chodzic po ulicach - plac proste ...
            > xtrin napisała:
            >
            > > Ależ socjalistyczne podejście to jest właśnie to, że płacą wszyscy. Chces
            > z
            > > jeździć - płać. Proste.
            >
            >
          • xtrin Re: Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 17.10.06, 22:13
            Chodzenia po ulicach uniknąć nie sposób. Samochodem jeździć nie trzeba.
            • frank_drebin Re: Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 17.10.06, 22:19
              Nie umiesz, nie chcesz albo udajesz ze nie rozumiesz podstawowej sprawy.
              Dlaczego tylko kierowcy maja placic wiecej jesli nie sa jedynymi uczestnikami
              tzw. ruchu drogowego. A co do samochodem jezdzic nie trzeba - to jak ktos chce
              oddychac tez nie trzeba. W ogole z domu nie trzeba sie ruszac. Samochodem
              jezdzic nie trzeba - wrocmy do bryczek - tyle ze bryczki tez maja wypadki - kon
              kogos moze kopnac.
              xtrin napisała:

> Chodzenia po ulicach uniknąć nie sposób. Samochodem jeździć nie trzeba.
              • xtrin Re: Typowo socjalistyczne zlodziejstwo. Potem sie 18.10.06, 00:02
                > Dlaczego tylko kierowcy maja placic wiecej jesli
                > nie sa jedynymi uczestnikami tzw. ruchu drogowego.

Są podstawowymi uczestnikami ruchu drogowego, gdyby ich nie było to nie byłoby
                tego ruchu. To nie piesi tworzą korki.

> Samochodem jezdzic nie trzeba - wrocmy do bryczek

No i to jest myślenie jakie mnie drażni. Samochodów jest zbyt wiele,
                wielokrotnie zbyt wiele i to nie tylko kwestia bezpieczeństwa ale i korków oraz
                zatrucia powietrza. Jazda samochodem to nie jest żadne niezbywalne prawo
                człowieka (jak chodzenie po chodniku), ale przywilej. Za który powinno się
                płacić i to słono.
                A bryczki są od aut ładniejsze, bezpieczniejsze i czystsze. Jestem za tym, by do
                nich wrócić :).
        • w11mil ale dlaczego dwukrotnie? 17.10.06, 21:47
          xtrin napisała:
          > Chcesz jeździć - płać. Proste.
          kto ma płacić za ofiary wypadków na stokach narciarskich, sciezkach rowerowych,
          zatrucia pokarmowe?
          • xtrin Re: ale dlaczego dwukrotnie? 17.10.06, 23:55
            Za wypadki na stokach narciarskich powinni płacić oczywiście narciarze (wykupić
            odpowiednie ubezpieczenie przed wyjazdem). Za zatrucie w restauracji -
            restauracja, o ile udowodni się, że to ich wina (co może być ciężkie).
            A na rowerze ciężko uszkodzić się tak, by była niezbędna pomoc lekarska.
    • sawa.com Re: Nie ma mojego przyzwolenia na kolejne złodzie 17.10.06, 21:28
      Popieram prostest co do zasady!
      Bo jak znam nasze państwo, te pieniądze z podwyżek stawek ubezpieczeniowych i
      tak nie pójdą na słuzbę zdrowia tylko na dopłaty na bogaczy z Samoobrony. Na
      dopłaty do paliwa i na KRUSy. W Polsce sa równi i równiejsi. Nie jesteśmy
      państwem solidarnym. Za rządów PISu te nierówności sie dalej pogłebiają.
    • camille_pissarro Niech ewentualni nabywcy samochodu zawczasu 18.10.06, 08:17
      uswiadomią sobie, że sa potencjalnymi osobnikami, którzy będą łatać wszelkie
      niedostaki wynikające z dziur buzetowych ;0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka