Dodaj do ulubionych

Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertycha

17.01.07, 08:51
POLSCY APELLICI Uczniowie dwuch Bogów ministra Giertycha i Ewy Łękowskiej
Obserwuj wątek
    • smolkam Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertycha 17.01.07, 09:13
      CZY KTOŚ PYTAŁ MATURZYSTÓW!!!???
      Czy ktoś zapytał, w jaki sposób woleliby zdawać maturę tegoroczni maturzyści???
      NIE! Jako jedyny rocznik, bedziemy pisali tylko jeden poziom, bo Trubunał tego
      nie zmienił, bo niby do takiej matury zostalismy przygotowani! Gdzie tu
      prawda?? Do szkoly sredniej chodzimy co najmnej 3 lata i przez cale dwa bylismy
      przygotowywani do pisania dwoch poziomow, podstawowego i rozszezrzonego po
      uprzednim na[pisaniu podstawy!!! I to bylo dobre! Gdyby tak ktos zapytal o
      zdanie tych najbardziej zainteresowanych, dowiedzialby sie, ze woleli by teraz
      na szybko zmieniac deklaracje i wrocic do pisaniua dwoch poziomow, niz byz
      jedynym pokrzywdzonym rocznikiem i przepieknym przelicznikiem punktow matury
      rozszerzonej na podstawe!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • jazg1 Wy macie pisać maturę wg obowiązujących kryteriów 17.01.07, 09:57
        Wielu maturzystów podjęło decyzję co na jakim poziomie będą pisali i tego nie
        można już zmienić. Dlatego TK słusznie pozostawił ten rok w spokoju.
        • ulat06 Re: Wy macie pisać maturę wg obowiązujących kryte 17.01.07, 18:17
          Wg mnie i innych normalnie myślących ludzi w tym kraju takiej sytuacji z maturą
          nie powinno być. Zal mi tych zdających maturę- jesteście ofiarami żądnego
          władzy i niekompetentnego Giertycha. Sama pracuję w oświacie i jest mi ciężko
          tłumaczyć uczniom dlaczego w Polsce nie szanuje się prawa, a decyzje TK ma się
          za nic(mam na myśli komentarze premiera). Moim zdaniem Giertych powinien zostać
          odwołany. Jak długo jeszcze ma się naszym kosztem uczyć być ministrem edukacji
          i eksperymentować? Jeszcze jedno- gratuluję uczniom z Krakowa- z Inicjatywy
          Uczniowskiej.Brawo!
      • krwawy.zenek Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 20.01.07, 18:34
        smolkam napisała:

> CZY KTOŚ PYTAŁ MATURZYSTÓW!!!???

Maturzyści będą teraz orzekać o konstytucyjności prawa?
        To projekt PiS czy Twój prywatny?
    • jazg1 Polityczny wyrok 17.01.07, 09:55
      Słuchałem wyroku i jego uzasadnienia. Nie mam wątpliwości, że wyrok jest czysto
      polityczny, co jest dowodem na to, że w TK powinni zasiadać wyłącznie sędziowie
      zawodowi, a nie politycy.

Można się zgodzić, że przeliczanie matury rozszerzonej na zwykłą jest błędem,
      ale decyzja, jakie kryteria uznaje się za wystarczające, aby uznać, że matura
      została zdana, nie jest zapisane w kostytucji, lecz w ustawie. Ta sama ustawa
      daje możliwość regulowania rozporządzeniem, przez właściwego ministra,
      kryteriów zdawania matury. 30% punktów nie jest liczbą zesłaną nam z Niebios,
      lecz dowolnie ustaloną przez najpierw Handtkego (początkowo miało być 40%) a
      później Łybacką w tym samym rozporządzeniu, które zmienił Giertych. Skoro
      ustalenia Handtkego i Łybackiej były ważne, to są ważne również ustalenia
      Giertycha, albo nie są ważne żadne ustalenia i całe rozporządzenie od czasów
      Handtkego nie jest ważne.

Sędzina czytająca uzasadnienie wynalazła nowe pojęcie - stygmatyzm. Otóż wegług
      tej niewiasty i pozostałych polityków TK stygamtyzowani są maturzyści, którzy
      dostali maturę wg nowych zasad. Nie wiem, czy ktoś tym maturzystom przybija
      pieczątki na czołach, czy robi coś innego, bo nic mi nie wiadomo o jakimś
      stygamtyźmie.

Moim zdaniem Giertych powinien utrzymać nowe zasady, a najprościej będzie
      ustalić, że matura jest zdana zawsze, bez względu na liczbę zdobytych punktów,
      tak jak się to dzieje z egzaminem gimnazjalnym. Takie zasady obowiązują w wielu
      krajach, gdzie jest stosowany system punktowy. A uczelnie patrzą na liczbę
      uzyskanych punktów z przedmiotów, które są istotne na danym kierunku.
      • krwawy.zenek dno 17.01.07, 10:58
        jazg1 napisał:

> Słuchałem wyroku i jego uzasadnienia. Nie mam wątpliwości, że wyrok jest
        czysto
        > polityczny

A ja po przeczytaniu twojego postu nie mam wątpiliwości, że jesteś (...) -
        najdelikatniej mówiąc.

> Sędzina czytająca uzasadnienie wynalazła nowe pojęcie - stygmatyzm.

Nauczycielem w Polsce moze być jak widać - ktoś kto nie słyszał nigdy
        słowa "stygmatyzacja" i nie wie, że sędzina to żona sedziego...

> Otóż wegług
        > tej niewiasty i pozostałych polityków TK stygamtyzowani są maturzyści, którzy
        > dostali maturę wg nowych zasad.

Udawanie, że się nie widzi faktów wymaga pewnego samozaparcia. A czy to taki
        wysiłek poczytać liczne watki, gdzie sami "amnestionowani" piszą, jak
        upokarzające dla nich było to, że nie mogli poprawiać matury (choćby chcieli)
        lecz musieli brać niepełnowartościowy giertychowski śmieć?

• niepisuar Re: Polityczny wyrok 17.01.07, 15:27
        Oj, Szanowny Panie jazg1, Pan to byś nawet tej "giertychowej" matury nie zdał.
        Poprzednik już to Panu wytknął - sędzina to żona sędziego - to się dzieciom w
        podstawówce już tłumaczy na słowotwórstwie. Uczą też (zwłaszcza przed maturą),
        by nie używać słów, których się nie rozumie (czy nie umie pisać), nawet
        cytując, bo można się samemu w tzw. "kozi róg" zapędzić, co żeś Pan uczynił.
        Do tego jeśli ktoś tu napolitykował, to tylko Pan.
        A interpretację orzeczeń TK zostaw Pan mądrzejszym od siebie, bo z tego coś Pan
        napisał, wynika, żeś Pan o sprzeczności aktów niższej rangi z Konstytucją też
        pewnie nie słyszał.
        Pomimo Pańskiej ograniczoności umysłowej, pozdrawiam serdecznie.
    • okinawaoneway Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertycha 17.01.07, 10:07
      Jak to trzeba ulaskawic tych co matury z matematyki nie zdali?!? I te obawy ze
      nie zdadza... Przeciez matura wlasnie po to jest zeby sie sprwdzic i kazde
      pokolenie przechodzilo taka sama probe... I zawsze jest stres i lek, ze sie nie
      powiedzie, ale wlasnie tak jest egzamin dojrzalosci! To po prostu w
      cywilizowanym spoleczenstwie taki rytulal... tak jak w niektorych plemionach
      afrykanskich polowanie na lwa czy jakies inne dzikie zwierze. A taki egzamin
      jest dobra proba sil i dobrym czasem na samoobserwacje i malenka
      psychoanalize... Wnioski wyciagniete z takiej sytuacji tylko moga pomoc w
      odkrywaniu swoich mocnych i slabych stron... a w doroslym zyciu nikt nie udziela
      amnestii od zle podjetych decyzji czy od zlych emocji i lepiej to zrozumiec
      wczesniej niz pozniej!
      • 1utek Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 11:29
        " Ten kto nic nie robi ten nie popełnia błędów powiedział wysoki urzędnik ministerstwa nie zamierzając poddawać się do dymisji" Problem w tym, że błąd błędowi nie równy a w konkretnym przypadku mamy doczynienie z gościem, który ma bardzo dużą władzę a jego decyzje (lub częściej zapowiedzi decyzji) to kaskady błędów. Przypomnę tylko, że za wiele mniejsze potknięcie poddał się do dymisji minister oświaty prawicowego rządu prof. Handke.
        • martekcool Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 13:29
          Akurat ja mam gdzieś całą tą amnestię. Na co mi świadectwo maturalne, na którym będzie napisane, że nie zdałam jakiegoś przedmiotu (jeśli coś takiego mi się przydarzy...), bez możliwości jego poprawy, bo w końcu - jakby nie było - maturę miałabym zdaną? Byłby to dowód, że całe trzy lata, które spędziłam w liceum były jedynie oczekiwaniem na tak "błogosławiony" pomysł pana Giertycha i głupią nadzięją "a może mi się uda".
          Z przelicznikiem puntków to już inna sprawa. Moim zdaniem na ten temat nie powinni wypowiadać się Ci, którzy nie mieli styczności np. z wypracowaniami maturalnymi z j. polskiego. Róznica poziomu trudności między napisaniem wypracowania na poziomie podstawowym a rozszerzonym jest naprawdę duża. Kto nie napisałby charakterystki Wertera, co było jednym z tematów na poziomie podstawowym? Temat bajka. Co innego natomiast zanalizować i zinterpretować wiersz, do tego Szymborskiej, co było jednym z tematów na poziomie rozszerzonym. Tutaj potrzebna jest nie pamięć notatek z lekcji ani znajmość lektury, bo wiersz może trafić się jakikolwiek, a szansa by trafił się taki, który był opracowywany na lekcji jest jedna na milion. Tu trzeba znać wiele terminów i, nie obrażając nikogo, trzeba myśleć, dać coś z siebie, a nie przelać na papier wiedzę wykutą z notatek. I jak tak patrzę na ten przelicznik, to nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać. Bo wychodzi na to, że właściwie nic nie zyskuję porywając się na poziom rozszerzony. Pisząc podstawę miałabym pewność, że ją zdam i to dobrze, bez zbędnego stresu. A z rozszerzeniem nic nie wiadomo. Jednak uczelnie wyższe go wymagają, więc by dostać się na wybrany kierunek studiów nie mam wyboru...
          A pan Giertych bawi się maturzystami, jak chce, w szkołach panuje zamęt, bo co kilka dni zmieniają się przepisy.
          Paranoja. Parodia.

Matura to w końcu egzamin dojrzałości nasz, czyli maturzystów, czy pana, panie Giertych?
    • karolana Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 14:38
      Po pierwsze - jak koleś podejmujący decyzje sprzeczne z konstytucją może być
      wicepremierem??
      Po drugie - jak można dzieciakom robić taką wodę z mózgu z hasłem o obronie praw
      obywatelskich na ustach??
      Po trzecie - jak można uznać niezdany egzamin za zdany??
      I po czwarte - jak można uznać za zdany egzamin napisany poprawnie w mniej niż
      50% ??
      W głowie mi się to wszystko nie mieści...
      • krwawy.zenek Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 20.01.07, 18:35
        karolana napisała:

> Po pierwsze - jak koleś podejmujący decyzje sprzeczne z konstytucją może być
        > wicepremierem??

Skoro inny wicepremierem może być osobnik bezustannie obrażający obywateli a
        jeszcze innym - recydywista...
    • kali301 Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 16:25
      Pani Ewa Łętowska nie zwróciła uwagi na to, że pojęcie AMNESTIA odnosi się do
      przestępców, a nie uczniów szkolnych, zatem cała afera jest bezsensowna. Z
      drugiej strony, gdyby uznano objęcie amnestią maturzystów to ci w przyszłości
      nie mogliby kandydować ani do Sejmu ani do Senatu z powodu objęcia ich amnestią,
      byłych PRZESTĘPCÓW.
      Prosze zwrócić uwagę na argumenty używane w stosunku do Lepera I JEGO
      PRZESTĘSTW. Patrz: wypowiedzi JKM Rokty I JKM B. Komorowskiego, nie mówiąc o
      mediach.
      • krwawy.zenek orka na ugorze... 17.01.07, 17:05
        kali301 napisał:

> Pani Ewa Łętowska nie zwróciła uwagi na to, że pojęcie AMNESTIA odnosi się do
        > przestępców, a nie uczniów szkolnych, zatem cała afera jest bezsensowna.

Po pierwsze, w tej sprawie nie orzekała żadna "pani Ewa Łetowska" lecz
        trzyosobowy skład Trybunału Konstytucyjnego, do którego - między innymi -
        należał Sędzia Ewa Łętowska.
        Po drugie, nie ma żadnych podstaw (ani tradycji) żeby TK w swoich wyrokach
        ustosunkowywał się do nazw róznych aktów normatywnych lub instytucji prawnych
        wymyślanych przez dziennikarzy.

Trybunał Konstytucyjny orzeka (między innymi) o zgodności rozporządzeń z aktami
        wyższego rzędu. Proszę to sobie zapisać w kajeciku i kilka razy przeczytać ze
        zrozumieniem.
      • aniulka_ba Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 17:18
        Co do słowa AMNESTIA nie byłabym aż tak purytańska, jak kali301, bo wydaje mi
        się, że użyto go metaforycznie i tak już przylgnęło. Nie mniej sporo w tym
        racji, że amnestią obejmuje się przestępców, a nie Bogu ducha winnych
        maturzystów, którym się noga powinęła na egzaminie.

A wracając do tewmatu. Kto powiedział, że WSZYSCY MUSZĄ MIEĆ MATURĘ albo
        skończone studia. Zamiast wprowadzać kolejne amnestie, może by wreszcie JW
        Gierych pomyślał, jak uczyć, by nauczyć i jak zmobilizować uczniów do nauki.
        Uczniowie, którzy trafiają do mnie na kurs, nie mają żadnej mobilizacji, bo
        niby po co, albo ktoś da im maturę w prezencie, albo innym sposobem się
        prześlizną, to po co się uczyć i odrabiać prace domowe?

Współczuję tegorocznym maturzystom - stali się w połowie królikami
        doświadczalnymi (nowy system przeliczania punktów) i spadkobiercami
        śmierdzącego jaja-niespodzianki...
        • krwawy.zenek Re: Trybunał Konstytucyjny obala amnestię Giertyc 17.01.07, 17:24
          aniulka_ba napisała:

> Co do słowa AMNESTIA nie byłabym aż tak purytańska, jak kali301, bo wydaje mi
          > się, że użyto go metaforycznie i tak już przylgnęło.

"Wydaje" Ci się? Naprawdę myślałaś, że w tytule rozporządzenia jest takie słowo
          użyte?

> A wracając do tewmatu. Kto powiedział, że WSZYSCY MUSZĄ MIEĆ MATURĘ albo
          > skończone studia. Zamiast wprowadzać kolejne amnestie, może by wreszcie JW
          > Gierych pomyślał, jak uczyć, by nauczyć i jak zmobilizować uczniów do nauki.

Otóz to.

> Uczniowie, którzy trafiają do mnie na kurs, nie mają żadnej mobilizacji, bo
          > niby po co, albo ktoś da im maturę w prezencie, albo innym sposobem się
          > prześlizną, to po co się uczyć i odrabiać prace domowe?

Ano właśnie. Masz rację.
          Pozdrawiam
    • mateusz.zuravik www.demokrata.blox.pl 17.01.07, 16:55
      Szkoda, że musiało dojść aż do Trybunału Konstytucyjnego. W takich przypadkach
      rządzący sami powinni mieć świadomość tworzonych przez siebie absurdów.

www.demokrata.blox.pl
    • neoufik Gdyby tak jeszcze Giertycha obalił, to by było to. 17.01.07, 17:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka