Dodaj do ulubionych

Na czym, Waszym zdaniem polega patriotyzm ?

21.02.07, 10:44
Czekam na interesujace opinie....
J.C.
Obserwuj wątek
    • hihiro1 Voila :) 21.02.07, 10:50
      Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umiłowania i oddania
      własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje się też
      przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także
      gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również
      umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Czyli:
      - nie wieszanie flagi do góry nogami
      - znajomość hymnu narodowego
      - doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem ojczystym
      - uczestniczenie w ważnych dla ojczyzny konferencjach nawet gdy się ma biegunkę
      - nie ośmieszanie Polski na arenie międzynarodowej
      - nie niszczenie rodaków w imie własnych fobii i uprzedzeń
      - nie obciążanie budżetu poprzez tworzenie fikcyjnych stanowisk i instytucji

i wiele innych.

Ja jestem patriotą :)
      • venus99 Re: Voila :) 21.02.07, 11:07
        mądre i prawdziwe.
        dodałbym jeszcze - odwagę przeciwstawiania sie obowiązującej głupocie.
      • szara.eminencja.admina Patriotyzm 21.02.07, 11:32
        prawdziwy jest wtedy, gdy szanujemy wszystkie pozostałe narody a siebie czasami
        nienawidzimy.
        • uzdek98 z patriotyzmem jest u polakow jak z wiara.. 21.02.07, 12:48
          wszyscy deklaruja zwiazek z jej zasadami a nikt ich nie przestrzega...

Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego, odnowionej, demokratycznej
          Rzeczpospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie, do samego końca... mojego lub
          jej...

zaczynam doceniac ten film... jest genialny... :)
      • l.george.l Re: Voila :) 21.02.07, 12:43
        hihiro1 napisała:
        [...]
        > Czyli:
        > - nie wieszanie flagi do góry nogami
        > - znajomość hymnu narodowego
        > - doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem ojczystym
        > - uczestniczenie w ważnych dla ojczyzny konferencjach nawet gdy się ma
        biegunkę
        > - nie ośmieszanie Polski na arenie międzynarodowej
        > - nie niszczenie rodaków w imie własnych fobii i uprzedzeń
        > - nie obciążanie budżetu poprzez tworzenie fikcyjnych stanowisk i instytucji
        [...]

Ja bym jeszcze dodał wychowywanie dzieci w pogardzie do osób, które powyższych
        zaleceń nie przestrzegają.
    • hummer Może Kieres Ci to wyjaśni :) 21.02.07, 10:53
      Jak polemizować z argumentem dyrektora Muzeum Wojska Polskiego, że eksponowanie pawęży we Wrocławiu przypominałoby smutny okres oderwania ziemi śląskiej od Polski?

- To oczywiście argument skandaliczny. Być może trzeba się będzie zjednoczyć i doprowadzić do inicjatywy ustawodawczej, która pozwoliłaby odzyskać zabytki na drodze prawnej. Dla samych pawęży nie da się znowelizować ustawy o muzeach. Ale one mogą być inspiracją. Kamyczkiem, który uruchomi lawinę. Zdaję sobie sprawę, że po pół wieku pewnych spraw nie da się cofnąć. Ale niech to nie będzie zasada, tylko wyjątek od zasady. Nasze muzealia zostały potraktowane jako wojenne łupy. Czas już chyba skończyć wojnę, wrócić do stanu z 1945 roku i zacząć wszystko od nowa. Miarą patriotyzmu wobec narodu i ojczyzny jest utożsamianie się mieszkańców z ich gminą czy miastem, z małą ojczyzną. Odbierając nam historię, odebrano także prawo do tożsamości lokalnej. Jaki to może mieć skutek? Nie zawaham się powiedzieć, że to może osłabić poczucie naszego związku z dużą ojczyzną. Skoro ona dzieli dzieci na lepsze i gorsze... Jak z Warszawy, to lepsze, a jak z Dolnego Śląska, to gorsze. Ja proszę, żeby mnie nie pozbawiano historii.
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929369.html
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929369.html
      • hummer Poprawny II link 21.02.07, 10:55
        miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929347.html
    • nowytor4 Komorowski twierdzi, że to głęboka integracja z UE 21.02.07, 11:35
      i będzie to forsował na jakimś zjeździe programowym Platfusów.
    • lauriane Re: Na czym, Waszym zdaniem polega patriotyzm ? 21.02.07, 11:40
      L. Ja bym podzielil patriotyzm na dwie sfery emocjonalna i obywatelska...
      I tak w sferze obywatelskiej interesuje mnie Wasze zdanie na temaat placenia
      podatkow....
      J.C.
      • hihiro1 Voila :) 21.02.07, 11:45
        Prawdziwy patriota dbający o interes swojej ojczyzny nie marnuje pieniędzy, a co
        za tym idzie odprowadza jak najmniejsze podatki z których buduje się kościoły i
        fontanny tudzież tworzy stanowiska dla rodzin i znajomych członków partii
        rządzących.

Jestem patriotą :)

A może sam byś coś napisał - hę ?
        • lauriane Re: Voila :) 21.02.07, 12:15
          hihiro1 napisała:

> Prawdziwy patriota dbający o interes swojej ojczyzny nie marnuje pieniędzy, a
          c
          > o
          > za tym idzie odprowadza jak najmniejsze podatki z których buduje się kościoły
          i
          > fontanny tudzież tworzy stanowiska dla rodzin i znajomych członków partii
          > rządzących.
          >L. Kazdy rzad robi co chce, bo zostal do tego uprawomocniony wyborami i
          glosowaniem w parlamencie (jedna z cech demokracji);rzady przemijaja, kraj
          zostaje....
          > Jestem patriotą :)
          L. Mylisz emocje do rzadu z emocjami do kraju....
          >
          > A może sam byś coś napisał - hę ?
          L. No wiesz, ja bylbym napisal, ale jak zobaczylem Twoje dyrdymaly o
          odwroconych flagach to szczeka mnie opadla (literalnie)....
          J.C.
          • hihiro1 Re: Voila :) 21.02.07, 12:23
            lauriane napisał:

> >L. Kazdy rzad robi co chce

Obywatele też :)

> rzady przemijaja, kraj zostaje....

No właśnie - dlatego nie warto, a nawet nie wolno wspierać przemijających rządów
            tylko trwały kraj :)

> L. Mylisz emocje do rzadu z emocjami do kraju....

Mylisz stwierdzenia z emocjami

> L. No wiesz, ja bylbym napisal, ale jak zobaczylem Twoje dyrdymaly o
            > odwroconych flagach to szczeka mnie opadla (literalnie)....

Najwyraźniej w ślad za szczęką opadł ci intelekt skoro zrozumiałeś tylko ten
            jeden akapit.
            • lauriane Re: Voila :) 21.02.07, 12:28
            • lauriane Re: Voila :) 21.02.07, 12:46

>
              > > >L. Kazdy rzad robi co chce
              >
              > Obywatele też :)
              > L. No to anarchia.....
              > > rzady przemijaja, kraj zostaje....
              >
              > No właśnie - dlatego nie warto, a nawet nie wolno wspierać przemijających
              rządó
              > w

> tylko trwały kraj :)
              > L. Kaziutek, wszystkie rzady nawet totalitarne przemijaja sila definicji....
              Anarchia chcesz wspieraj trwalosc kraju ?
              > > L. Mylisz emocje do rzadu z emocjami do kraju....
              >
              > Mylisz stwierdzenia z emocjami
              >L. ????
              >
              > Najwyraźniej w ślad za szczęką opadł ci intelekt skoro zrozumiałeś tylko ten
              > jeden akapit.
              L. I na domiar tego wydaje Ci sie, ze splodziles cos, co zasluguje na
              jakakolwiek uwage, badz zrozumienie....To sie nazywa zarozumialosc !
              J.C.
              • hihiro1 Re: Voila :) 21.02.07, 12:51
                lauriane napisał:
                > > > >L. Kazdy rzad robi co chce
                > >
                > > Obywatele też :)
                > > L. No to anarchia.....

Myśl to nie boli.
                Napisałeś: "Kazdy rzad robi co chce" - mógłbym w twoim stylu bezmyślnie
                odpyskować "To totalitaryzm" ale domyśliłem się że w zamyśle dodałeś "w ramach
                prawa". Ciebie już nie stać było na taki wysiłek intelektualny ?

> > L. Kaziutek, wszystkie rzady nawet totalitarne przemijaja sila definicji.
                > ...
                > Anarchia chcesz wspieraj trwalosc kraju ?

Przepisz to jeszcze raz z zachowaniem zasad gramatyki i ortografii twojego
                (niby) ojczystego języka, bo w tej formie trudno się domyślić sensu twojej
                wypowiedzi.

> L. I na domiar tego wydaje Ci sie, ze splodziles cos, co zasluguje na
                > jakakolwiek uwage, badz zrozumienie....To sie nazywa zarozumialosc !

Zarozumiałością jest nie spłodzić nic i pouczać innych.
                • lauriane Re: Voila :) 21.02.07, 15:45
                • lauriane Re: Voila :) 21.02.07, 15:59
                  hihiro1 napisała:

>
                  > Myśl to nie boli.
                  Ciebie już nie stać było na taki wysiłek intelektualny ?
                  >L. Zdobede sie na odrobine cierpliwosci i odpowiem tak : Czy bedzie Ciebie
                  stac na taki wysilek intelektualny i porownac Twoj post powyzej o fladze
                  narodowej z postem bébé ponizej o robotnikach ukladajacych chodniki (zreszta
                  trafnym i na temat). Jesli sie zreflektujesz to bravo....
                  Na temat myslenia i gwoli scislosci watek otwierajacy byl o tym na czym polega,
                  a nie na czym nie polega.....
                  J.C.
                  >
                  >
                  !
                  >
    • bebe3 Re: Na czym, Waszym zdaniem polega patriotyzm ? 21.02.07, 11:49
      Ooooo, fajny temat:) Ja patriotyzm pojmuje bardzo osobiście
      Wg mnie jest to dobre i uczciwe wykonywanie własnej pracy
      I tak np wg mnie patriotyzmem jest równe ułożenie chodnika przez robotnika, tak
      aby nikt na nim nogi nie złamał i nie narażał społeczeństwa na niepotrzebne
      koszty leczenia i rehabilitacji
      Patriotyzmem jest wyrzucenie przez sprzedawcę obślizłej śmierdzącej kiełbasy, by
      nikt nie zatruł się jadem kiełbasianym.Długo by mnożyć,a gadanie ,że jest się
      patriotą bo poszło się pod Grób Nieznanego Żołnierza a na co dzień odbywa się
      kantowanie i cwaniactwo uważam za bzdury.
      • hummer Zauważ co z twoich słów wynika! 21.02.07, 12:03
        bebe3 napisała:

> Ooooo, fajny temat:) Ja patriotyzm pojmuje bardzo osobiście
        > Wg mnie jest to dobre i uczciwe wykonywanie własnej pracy

Patriotyzm nie ma nic wspólnego z narodowością. Ot robić dobrze dla państwa, którego jest się obywatelem. Dla kolalnych społeczności.
        • bebe3 Re: Zauważ co z twoich słów wynika! 21.02.07, 12:17
          Tak, dokładnie.
          • hummer Żyd Aleksander Wat był patriotą 21.02.07, 12:32
            bebe3 napisała:

> Tak, dokładnie.

'Polacy' Kaczyńscy nie znają słów Hymu czy jakie barwy nosi Flaga Narodowa.

:)))))))))
            • bebe3 Re: Żyd Aleksander Wat był patriotą 21.02.07, 12:37
              Dla mnie nie ma to decydującego znaczenia, wstyd jest, to prawda, ale
              wybaczyłabym im gdyby tak rządzili naszym krajem, by żyło się nam w nim lepiej.
              A ja obserwuje ciągłe zastraszanie mnie przez ludzi rządzących, i ciągłą walkę z
              własnym państwem
              • hummer Re: Żyd Aleksander Wat był patriotą 21.02.07, 12:39
                bebe3 napisała:

> Dla mnie nie ma to decydującego znaczenia, wstyd jest, to prawda, ale
                > wybaczyłabym im gdyby tak rządzili naszym krajem, by żyło się nam w nim lepiej.
                > A ja obserwuje ciągłe zastraszanie mnie przez ludzi rządzących, i ciągłą walkę
                > z
                > własnym państwem

Bo to nie patrioci ale pazerne maleństwa.
                • bebe3 Re: Żyd Aleksander Wat był patriotą 21.02.07, 12:44
                  Więc oni dla mnie nie są patriotami, bo pracy której się podjęli nie wykonują
                  dobrze:( Czyli narażają nas wszystkich na straty
                  • hummer Można tak powiedzieć 21.02.07, 12:56
                    bebe3 napisała:

> Więc oni dla mnie nie są patriotami, bo pracy której się podjęli nie wykonują
                    > dobrze:( Czyli narażają nas wszystkich na straty

Za to patriotami polskim byli np. kpt. Władywsław Raginis (Liwin), Ignacy Łukasiewicz (Ormianin).

Rasumując patriotyzm nie ma nic wspólnego ani z religią ani z narodowością. A zaczyna się tak jak powiedział Kieres od stosunku do małej ojczyzny lokalnej.

Naszych rządzących nazwałbym raczej szowinistami.
    • kecawa Na tym co czynią Żydzi od tysięcy lat 21.02.07, 11:51
      kecaw świadom iż mój pogląd jest dosyć kontrowersyjny ale taki właśnie jest

kecaw
      • hihiro1 Ooooo !!!!! 21.02.07, 11:59
        kecawa napisał:

> kecaw świadom iż mój pogląd jest dosyć kontrowersyjny ale taki właśnie jest

Nie kłócą się ?
        Nie niszczą swoich rodaków ?
        Współpracują z własnym wywiadem ?
      • venus99 Re: Na tym co czynią Żydzi od tysięcy lat 21.02.07, 12:01
        kecaw,osoba bezmyślna nie ma żadnych poglądów.
      • nowytor4 Patriotyzm Żydów skończy się z chwilą zakazu 21.02.07, 12:27
        okaleczania noworodków. Komisja Zdrowia Unii Europejskiej przygotowała projekt w
        sprawie wydania takiego zakazu.
        Codziennie rano, jak Żyd wstaje rano, to przy okazji wykonywania pierwszej
        czynności fizjologicznej przypomina sobie o swoim patriotyzmie.
        • hihiro1 Re: Patriotyzm Żydów skończy się z chwilą zakazu 21.02.07, 12:32
          nowytor4 napisał:

> okaleczania noworodków. Komisja Zdrowia Unii Europejskiej przygotowała projekt
          > w
          > sprawie wydania takiego zakazu.
          > Codziennie rano, jak Żyd wstaje rano, to przy okazji wykonywania pierwszej
          > czynności fizjologicznej przypomina sobie o swoim patriotyzmie.

Obrzezanie podobnie jak koszerna żywność, czy zakaz spożywania wieprzowiny przez
          muzułmanów są anchronizmami, które kiedyś miały uzasadnienie medyczne
          (higieniczne ?).

Walka z tym będzie tak samo trudna jak ograniczenie niehigienicznego jedzenia
          wafelków z ręki księdza. I tak samo bez sensu (jak komuś będzie na tym zależało
          to zrobi to potajemnie i tyle)
    • tornson Na tym by ludziom w danym regionie żyło się 21.02.07, 12:41
      dobrze, dostatnio i bezpiecznie. To czy ten region należy do Polski, do Niemiec
      czy do hipotetycznej Eurofederacji to niema żadnego znaczenia. Patriotyzm
      społeczny TAK, patriotyzm państwowy (państwowy w tym sensie byśmy żyli w silnym
      państwie szanującym wszystkich swoich obywatel, ale bez znaczenia czy będzie się
      ono nazywało Polska,Niemcy czy Europa) TAK, patriotyzm bogoojczyźniany który na
      odległość zalatuje nacjonalizmem i religijnym fundamentalizmem NIE.
      • hihiro1 Przypomniało mi się takie zdanie :) 21.02.07, 12:47
        "Dlaczego miłość do ludzkości przeważnie idzie w parze z nienawiścią do człowieka",

które można by trawestować do:

"Dlaczego miłość do narodu przeważnie idzie w parze z nienawiścią do obywatela"

Tak się złożyło w historii człowieka że im większy zamordyzm i totalitaryzm tym
        chętniej podcierał sobie gębę ojczyzną, narodem i patriotyzmem (Niemcy
        Hitlerowskie, Rosja Radziecka, etc...)

Znasz odpowiedź na te pytania Lauriane z Opadniętą Szczęką ?
        • lauriane Re: Przypomniało mi się takie zdanie :) 21.02.07, 17:30
          hihiro1 napisała:

> "Dlaczego miłość do ludzkości przeważnie idzie w parze z nienawiścią do
          człowie
          > ka",
          >
          > które można by trawestować do:
          >
          > "Dlaczego miłość do narodu przeważnie idzie w parze z nienawiścią do
          obywatela"
          >
          > Tak się złożyło w historii człowieka że im większy zamordyzm i totalitaryzm
          tym
          > chętniej podcierał sobie gębę ojczyzną, narodem i patriotyzmem (Niemcy
          > Hitlerowskie, Rosja Radziecka, etc...)
          >
          > Znasz odpowiedź na te pytania Lauriane z Opadniętą Szczęką ?
          L. Po co Ty tworzysz, dobra kobieto te sztuczne konstrukcje myslowe ?
          Dlaczego odwolujesz sie do historii i rezymow totalitarnych ?
          Czy moj post otwierajacy ten watek jest tak skomplikowany ?
          Przeczytaj jeszcze raz, radze post bébé...
          J.C.
    • ja.wars Na niezaleznosci myslenia i decydowania 21.02.07, 17:33
      oraz na lojalnosci wobec swego narodu, co zwykle znaczy - na antagonizmie wobec
      wladzy, ktora prawie zawsze jest przeciwna swemu narodowi (tak bylo i jest w
      PL).
      • lauriane Re: Na niezaleznosci myslenia i decydowania 21.02.07, 22:11
        ja.wars napisał:

> oraz na lojalnosci wobec swego narodu, co zwykle znaczy - na antagonizmie
        wobec
        >
        > wladzy, ktora prawie zawsze jest przeciwna swemu narodowi (tak bylo i jest w
        > PL).
        L. Niezaleznosc+lojalnosc wobec narodu = antagonizm wobec wladzy,ktora jest
        zawsze przeciwna narodowi....Przecieram oczy, ale ani rusz nie moge pojac tego
        rownania...Sprobuj rozwinac...
        J.C.
        P.S. Z tego rodzajami opiniiami niewiele mozna "zdzialac" na polu rozwoju
        demokracji, przypuszczam, ze potrzeba bedzie wiecej niz tylko 3-pokolen...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka