Dodaj do ulubionych

po co komu IPN?

19.07.07, 17:44
jesli do dis nie ma oświadczenia w sprawie KL Warchau. Obozu koncentracyjnego,
miejsca zagazowania około 200 tysięcy Polaków, szacuje sie, ze dziennie ginęło
tam 200 Polaków. Władze PRL skrzętnie ukrywały fakt istnienia tego obozu,
kilkakrotnie przerywano śledztwo m.in.47 r, poniewaz na terenia KL Warschau
mieściłą sie siedziba NKWD, która zabijała AKowców - n a w e t d z i s IPN m
i l c z y.
Na istnienie obozu koncentracyjnego natrafiła przypadkiem Maria Trzciańska,
badajac sprawe egzekucji ulicznych w Warszawie.

wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/kl_warschau.htm
powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/kl_warschau_2.htm
Obserwuj wątek
    • woda.woda Re: po co komu IPN? 19.07.07, 17:49
      małe pytanie:

"sie, ze dziennie ginęło
      > tam 200 Polaków"

Kto szacuje i na podstawie jakich badań?
      • starowier_wojujacy Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:01

Sa to fragmenty artykułu, do których podałem linki, nie sa ujęte w cudzysłów bo
        klawisz nie działa:)
        Ze zdjęć lotniczych wykonanych nad Warszawą w 1947, przekazanych dla śledztwa
        IPN przez Sztab Generalny WP, wynika, że Lager na Kole zajmował powierzchnię
        ponad 20 ha, na której stało 55 baraków.

"Na terenach przyłączonych ostatnio do Obozu przebywa 10 tysięcy Żydów z Grecji.
        Są oni zatrudnieni przy budowie powstającego Obozu dla Polaków mającego
        pomieścić 40 tys. osób".

inne źródła

Sędzia Maria Trzcińska poświęciła swoje życie udokumentowaniu istnienia obozu
        Koncentracyjnego w Warszawie – Konzentrationslager Warschau, gdzie zostało
        zamordowanych 200 tys. Polaków. Swoje ustalenia opublikowała w książce pt. Obóz
        zagłady w centrum Warszawy. Od lat trwają starania o upamiętnienie męczeństwa i
        wzniesienie pomnika ofiar KL Warschau w stolicy. Do tego jest potrzebne
        zatwierdzenie lokalizacji przez prezydenta Warszawy i jednoznaczne stanowisko
        Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa

www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=8146
        • woda.woda Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:03
          Dzięki. Interesują mnie badania historyków prowadzone zgodnie z metodologią.
          Sprawdzone i potwierdzone.

W podanych przez ciebie linkach nie ma odpowiedzi na moje pytania.
          Niestety.
          • starowier_wojujacy Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:25
            spróbuje jeszcze raz
            wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/kl_warschau.htm
            powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/kl_warschau_2.htm
            ale jeśli nadal coś bedzie nie tak wpisz w googla KL Warschau te www sa na
            pierwszej stronie i to na górze
            • woda.woda Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:31
              Z całym szacunkiem: którzy historycy prowadzili te badania?
    • gat45 Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:09
      starowier_wojujacy napisał:

> jesli do dis nie ma oświadczenia w sprawie KL Warchau. Obozu koncentracyjnego,
      > miejsca zagazowania około 200 tysięcy Polaków, szacuje sie, ze dziennie ginęło
      > tam 200 Polaków. Władze PRL skrzętnie ukrywały fakt istnienia tego obozu,
      > kilkakrotnie przerywano śledztwo m.in.47 r, poniewaz na terenia KL Warschau
      > mieściłą sie siedziba NKWD, która zabijała AKowców - n a w e t d z i s IPN m
      > i l c z y.

• gat45 Za szybko poszło ... 19.07.07, 18:12
        gat45 napisała:

> starowier_wojujacy napisał:
        >
        > > jesli do dis nie ma oświadczenia w sprawie KL Warchau. Obozu koncentracyj
        > nego,
        > > miejsca zagazowania około 200 tysięcy Polaków, szacuje sie, ze dziennie g
        > inęło
        > > tam 200 Polaków. Władze PRL skrzętnie ukrywały fakt istnienia tego obozu,
        > > kilkakrotnie przerywano śledztwo m.in.47 r, poniewaz na terenia KL Warsch
        > au
        > > mieściłą sie siedziba NKWD, która zabijała AKowców - n a w e t d z i s
        > IPN m
        > > i l c z y.
        >

IPN chyba po to właśnie ma pion śledczy, żeby sprawę zbadać i dostarczyć
        dokumentów osobom, które jak woda.woda się tym interesują

Feler w tym, że IPN-owi się wszystko pomyliło, z własną misją na czele. Pewnie
        po tym warszawskim obozie nie spodziewają się zadnych ciekawych teczek.
        • starowier_wojujacy Re: Za szybko poszło ... 19.07.07, 18:23
          gat nie badz stronnicza i prede wszystkim badz sprawiedliwa. Teczki sa od 2 lat
          a wojna skończyła sie w 45 r. W ciagu dziesięcioletniej kadencji magistra nikt
          nie zajał się ta sprawą, co nie dziwne bo sam magister zajmował sie Jedwabnem

gat45 napisała:
          > Feler w tym, że IPN-owi się wszystko pomyliło, z własną misją na czele. Pewnie
          > po tym warszawskim obozie nie spodziewają się zadnych ciekawych teczek.
          • woda.woda Re: Za szybko poszło ... 19.07.07, 18:26
            Dlaczego więc historycy z IPN nie zajmują się tym tematem?
          • gat45 Bardzo się staram nie być stronnicza, 19.07.07, 18:49

> gat nie badz stronnicza i prede wszystkim badz sprawiedliwa. Teczki sa od 2
            lat
            > a wojna skończyła sie w 45 r. W ciagu dziesięcioletniej kadencji magistra nikt
            > nie zajał się ta sprawą, co nie dziwne bo sam magister zajmował sie Jedwabnem
            >

ale tutaj nie rozumiem : co to znaczy, że teczki są od dwóch lat ?

A że poprzednie rządy mają na sumieniu wiele zaniechań - do głowy by mi nie
            przyszło negować. Wydawało mi się, że mówimy o IPN hic et nunc i że choć raz
            nie wracamy do ciągłego "a jak rządzili poprzednicy"... Bo właśnie obecni
            zostali wybrani po to, żeby było inaczej.
    • nowytor7 Po to, żeby ZOMO i SB nie ochraniało wystaw IPN 19.07.07, 18:12
      jak to niedawno miało miejsce. Typ który lał demonstrantów i którego jakby
      dobrze poszukać można by znaleźć na tych zdjeciach wystawy był szefem ochrony
      tejże wystawy. Szkoda, że sku..syna nie dojrzeli i za jaja nie powiesili.
    • starowier_wojujacy Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:20
      do dzis miejsce kaźni Polaków nie zostało uznane miejscem pamięci narodowej, w
      przeciwieństwie do Jedwabnego. A dzisiejszy prezydent Warszawy buduje największe
      w Europie muzeum zydowskie za 80 mln dolarów
      • woda.woda Re: po co komu IPN? 19.07.07, 18:28

> do dzis miejsce kaźni Polaków nie zostało uznane miejscem pamięci narodowej

Zanim to nastąpi, należy przeprowadzić badanie historyczne, które - o ile wiem -
        nie zostało przeprowadzone. Dlaczego Kaczyński (Lech) tym się nie zajął w
        czasie, gdy był prezydentem stolicy?

A dzisiejszy prezydent Warszawy buduje największ
        > e
        > w Europie muzeum zydowskie za 80 mln dolarów

Tak, finansowane głównie z prywatnych darów.
        • piotrgdansk18 [...] 19.07.07, 18:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • woda.woda Re: Głównie z prywatnych darów? Cóś ściemniasz 19.07.07, 18:38
            www.jewishmuseum.org.pl/articles.php?miId=110&lang=pl
            innych źródeł sam poszukaj, chłopcze
            • piotrgdansk18 Nie muszę szukać, bo wiem, że tradycyjnie 19.07.07, 18:44
              kłamiesz ;) Nie pytałem o listę sponsorów, tylko o jakieś zestawienie, a z
              kontekstu dyskusji wynika, że chodzi o takie uwzględniające dotację państwową i
              dary prywatne. Masz takowe czy nie?
        • starowier_wojujacy Re: po co komu IPN? 19.07.07, 19:06
          oczywiście, ze Lech miał czas isie tym zając, tymczasem wstrzymał ekshumecje w
          Jedwabnem, powołujac sie na religię i Talmud, zgodnie z którym i ciało i dusza
          jest święta.
          Ale w większości państw nie ma ciałą nie ma zbrododni, a proces poszlakowy jest
          trudny i długotrwały. U nas procesu takiego nie było.
          Poza tym nie słyszałem, by w Izraelu ludzi którzy zginęli w wyniku zabójstwa nie
          ekshumowano. Ofiary sa ekshumoane, badane i grzebane zgodnie ze zwyczajem,
          Niedawno w Izraelu znaleziono starozytne groby, zydowskie. Wstepne oględziny
          zasugerowały badaczom, ze może to byc grób Jezusa, oczywiście ciała natychmiast
          ekshumowano. I co nie było tam zadnego rabina zdolnego zatrzymać ten proces?

w jakiej częsci z prywatnych (muzeum)?
    • piotrgdansk18 Przed postawieniem pomnika ofiarom 19.07.07, 18:24
      ludobójstwa OUN/UPA też piętrzą się problemy (urzędowe, bo o tych listach
      protestacyjnych skarżących się na drastyczność tegoż pomnika Azjatów nie ma co
      wspominać). Podczas gdy inne nacje mające charakter mniejszości i ziemię i
      dotacje (nawet do 100 mln PLN) pod swoje muzea dostają. Co zakrawa na skandal.
      • starowier_wojujacy Re: Przed postawieniem pomnika ofiarom 19.07.07, 18:26
        dokałnie, pisalem uż mam wrażenie, ze żyjemy w Matrixie
    • hrabia.m.c [...] 19.07.07, 19:03
    • goldenwomen3 po co komu IPN? po co komu Muzeum? 19.07.07, 19:04
      na pytanie o IPN odpowiem po co komu to Muzeum????
      Nikt nie pluje na Polaków że dali na nie tyle pieniedzy? nikt nie zapyta komu
      zabrali by komuś dać? nikt nie pluje na rząd ze dał intratną działke ?
      Nikt nie zapyta czy może inny pomnik i inne muzeum w miejsce Żydowskiego? nikt
      nie ciekaw?????A tyle tu zawiści i nienawiści na katolików, na Rydzyka !
      Obłudni jesteście do szpiku kości.

WSZYSTKICH INFORMUJĘ ŻE WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI I SWOBODA WYRAŻANIA SWOICH POGLĄDÓW
      JEST ZAGWARANTOWANA ART 54 KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

.....cyt. ....
      " Zapewne nawet najstarsi warszawiacy nie pamiętają, że pierwszym pomnikiem,
      powojennej Warszawy był pomnik Bohaterów Getta.
      I właśnie, na placu przy tym pomniku, ma powstać ogromne Muzeum Historii Żydów
      Polskich. Parę dni temu wmurowano tam kamień węgielny, w obecności prezydenta
      państwa, (który, będąc prezydentem Warszawy, był pomnikowi zdecydowanie
      przeciwny) i biskupa diecezjalnego, Kazimierza Nycza.
      Władze Warszawy, pod tę budowę, przekazały działkę o powierzchni 13 tys. m2 i
      zabezpieczyły, w budżecie, 40 mln. zł. Drugie tyle wyłoży budżet państwa, a
      Żydowski Instytut Historyczny przeznaczy 20 mln. Łączny koszt szacowany jest na
      poziomie 50 mln. dolarów.
      Muzeum, powstanie jako instytucja wychowawcza młodych pokoleń, „ w duchu
      tolerancji i dla kultury żydowskiej.”

Zachodzi pytanie, czym rzeczywiście będzie to muzeum i jakie będą w nim eksponaty?
      Czy edukacja młodzieży i turystów z całego świata, polegać będzie wyłącznie na
      powracaniu do II wojny światowej i martyrologii narodu żydowskiego w „polskich
      obozach śmierci”, kultywowaniu kłamstw związanych z pogromem kieleckim, czy
      Jedwabnem, czy także prezentacji Polski, jako, przez całe wieki, azylu dla Żydów
      z całej Europy, w którym mieli warunki do życia i możność nieskrępowanego
      rozwoju swojej kultury i religii?

Od lat, nie można wybudować w stolicy pomnika KL Warschau, w którym zagazowano i
      rozstrzelano tysiące Polaków.
      Uznajemy konieczność upamiętniania ludobójstwa narodu żydowskiego, a nie chcemy
      zrealizować wezwania Jana Pawła II wzywającego, z Placu Defilad, Polaków o
      prawdę o martyrologii Polskiego Narodu.
      Nie jesteśmy w stanie zadbać o własną prawdę historyczną i dlatego, z taką
      pogardą jesteśmy traktowani w świecie i postrzegani, jako naród bez przyszłości.
      Sami jesteśmy sobie winni.

CARL
      • hrabia.m.c Re IPN jako muzeum niech sobie będzie 19.07.07, 19:18

• goldenwomen3 ale jak widać to komuś przeszkadza. 19.07.07, 19:21
          hrabia.m.c napisał:

>
          • starowier_wojujacy Re: ale jak widać to komuś przeszkadza. 19.07.07, 19:38
            ja nie jestem wrogiem IPN, ale czy nie powinno coś się w nim zmienic? Powinien
            bronic polskości przypominać nam nasza długą i bogatą kulturę.
            A IPN ? kierujacy nim Kieres zapeniał w USA żydowskie lobby o przewinie Polaków
            w Jedwabnem i to zanim zaczęto badania. O obozie koncentracyjnym w Warszawie nie
            wspomniał natomiast ani słowem
            Trwa bezpardonowa walka o zawładnięcie umysłów Polaków. Prowadzona jest
            propagandowa gra, ida wielkie pieniądze
            • goldenwomen3 [...] 19.07.07, 19:43
    • goldenwomen3 nieprawda!!!!!! nie rób mi wody z mózgu ok? 19.07.07, 19:51
      Rdzenni Polacy tak nie myślą."Polakopodobni" moze i tak ale i tu są wyjątki.
      Wiele osób chciało by aby Polacy wiele rzeczy "zapomnieli" ale nic z tego.
      " Non schole sed vitae discimus" jak dobrze pamietam.
      • hrabia.m.c Re: nieprawda!!!!!! nie rób mi wody z mózgu ok? 19.07.07, 19:54
        goldenwomen3 napisała:

> Rdzenni Polacy tak nie myślą."Polakopodobni" moze i tak ale i tu są wyjątki.
        > Wiele osób chciało by aby Polacy wiele rzeczy "zapomnieli" ale nic z tego.
        > " Non schole sed vitae discimus" jak dobrze pamietam.

No to teoria ,że w Polsce sami żydzi sie sprawdza ,bo rdzennych Polaków
        to ze świeca szukać,

Zejdź na ziemię!
        • goldenwomen3 uderz w stól a nozyce sie odezwą ;) 19.07.07, 20:20
          TYlko Żydzi w Polsce są? To Ty zejdz na ziemię.
          • hrabia.m.c Re: uderz w stól a nozyce sie odezwą ;) 19.07.07, 20:35
            Widocznie na dwóch różnych planetach żyjemy złociutkakasiu.
            • goldenwomen3 Re: uderz w stól a nozyce sie odezwą ;) 19.07.07, 20:38
              hrabia.m.c napisał:

> Widocznie na dwóch różnych planetach żyjemy złociutkakasiu.

niekoniecznie , punk widzenia a punkt siedzenia ;)
              • hrabia.m.c Re: uderz w stól a nozyce sie odezwą ;) 19.07.07, 20:41
                goldenwomen3 napisała:

> hrabia.m.c napisał:
                >
                > > Widocznie na dwóch różnych planetach żyjemy złociutkakasiu.
                >
                >
                >
                > niekoniecznie , punk widzenia a punkt siedzenia ;)
                >
                >

gratuluje siedzenia na tronie!

ja po ziemi szarej chadzam.
                • goldenwomen3 jasnie hrabio :) mamy inne czasy czas to zauważyć 19.07.07, 20:51
                  hrabia.m.c napisał:

> goldenwomen3 napisała:
                  >
                  > > hrabia.m.c napisał:
                  > >
                  > > > Widocznie na dwóch różnych planetach żyjemy złociutkakasiu.

> >
                  > >
                  > >
                  > > niekoniecznie , punk widzenia a punkt siedzenia ;)
                  > >
                  > >
                  >
                  > gratuluje siedzenia na tronie!
                  >
                  > ja po ziemi szarej chadzam.
    • starowier_wojujacy Re: ale jak widać to komuś przeszkadza. 19.07.07, 19:52
      niestety Polacy niedoceniaja bycia Polakiem. Jak byśmy sie czuli gdyby wszystkie
      instytucje wychowywały nas w przekonaniu, ze jesteśmy dzielni, odwazni, mądrzy.
      A tymczasem dowiadujemy sie o sobie informacji w reglamentowanych porcjach,
      cenzurowanych, często przekłamanych. Obraz Polaka po obróbce jest tak
      nieciekawy, ze lepiej do niego w ogóle nie wracać
      >
      > Może 0,5% w porywach 0,75% Polaków coś o tym wie.
      > Generalnie to Polacy maja ten cały ipn w dupie.
      • goldenwomen3 Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 19:54

> niestety Polacy niedoceniaja bycia Polakiem. Jak byśmy sie czuli gdyby wszystki
        > e
        > instytucje wychowywały nas w przekonaniu, ze jesteśmy dzielni, odwazni, mądrzy.
        > A tymczasem dowiadujemy sie o sobie informacji w reglamentowanych porcjach,
        > cenzurowanych, często przekłamanych. Obraz Polaka po obróbce jest tak
        > nieciekawy, ze lepiej do niego w ogóle nie wracać
        > >
        > > Może 0,5% w porywach 0,75% Polaków coś o tym wie.
        > > Generalnie to Polacy maja ten cały ipn w dupie.
        • hrabia.m.c Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 19:57
          I prawidłowo brzmi,
          tylko nie każdy polak wie co to ipn
          • starowier_wojujacy Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:06
            a czy każdy Niemiec wie co to KL Warschau? Powinien to także jego historia
            • hrabia.m.c Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:17

> a czy każdy Niemiec wie co to KL Warschau? Powinien to także jego historia

SUPER porównanie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
              • starowier_wojujacy Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:21
                to historia zarówno nasza i ich. Nie byłoby ofiar bez katów.
                Jaki moze byc powód milczenia w sprawie obozu w Warszawie?
                • hrabia.m.c Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:24

> to historia zarówno nasza i ich. Nie byłoby ofiar bez katów.
                  > Jaki moze byc powód milczenia w sprawie obozu w Warszawie?

a byl takowy??????????????
                  • starowier_wojujacy Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:28
                    zgubiłeś watek?:)
                • goldenwomen3 Re: Mów co chcesz dla mnie Polak brzmi dumnie. 19.07.07, 20:39

> to historia zarówno nasza i ich. Nie byłoby ofiar bez katów.
                  > Jaki moze byc powód milczenia w sprawie obozu w Warszawie?

....cyt. "Od lat, nie można wybudować w stolicy pomnika KL Warschau, w którym
                  zagazowano i
                  rozstrzelano tysiące Polaków.
                  Uznajemy konieczność upamiętniania ludobójstwa narodu żydowskiego, a nie chcemy
                  zrealizować wezwania Jana Pawła II wzywającego, z Placu Defilad, Polaków o
                  prawdę o martyrologii Polskiego Narodu.
                  Nie jesteśmy w stanie zadbać o własną prawdę historyczną i dlatego, z taką
                  pogardą jesteśmy traktowani w świecie i postrzegani, jako naród bez przyszłości.
                  Sami jesteśmy sobie winni......"
                  • starowier_wojujacy a wracajac do IPN 20.07.07, 11:20
                    mam wrażenie, ze IPN w istocie nie pełni funkcję do jakiej został powołany.
                    Właściwie ukrywa sie tam ważne dla Polski fakty historyczne. NP lustracja, na co
                    komu szarpanie sie z TK, ustawami jeśli archiwa można i powinno się otworzyć ?
                    Mogloby być jak NRD czy Czechach, temat agentów zakończony, oni sami zepchnięci
                    na skraj. Czy wiesz, ilu partyjników,agentów w ciagu tych lat zdołało dochrapać
                    się stanowisk i emerytur, np w takiej milicji? W milicji wystarczy 15 lat
                    pracy, zeby otrzymać emeryturę, zatem wyrosło na naszych oczach pokolenie emerytów.

A oto stanowisko w sprawie KL Warchau w roku 2006.
                    W sierpniu 2006 podjęto decyzję o odebraniu śledztwa warszawskiemu IPN i
                    przekazaniu go do IPN w Łodzi - nieoficjalną przyczyną tej decyzji była odmowa
                    prokuratora nadzorującego z warszawskiego IPN, Pawła Karolaka, tłumaczącego swą
                    decyzję dobrem sprawy, przekazania akt sprawy dotyczących KL Warschau sędzi
                    Marii Trzcińskiej - będącą jednym z członków powołanego przez prezesa IPN
                    Janusza Kurtykę zespołu do sprawy KL Warschau.

Obecnie śledztwo prowadzi w łódzkim IPN prokurator nadzorujący Robert
                    Kopydłowski, jako przedstawiciel Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko
                    Narodowi Polskiemu, pod nadzorem prokuratora Antoniego Kury - naczelnika
                    wydziału nadzoru nad śledztwami Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko
                    Narodowi Polskiemu IPN.

Czemu może służyć odebranie sprawy ludziom, którzy siedzą w niej od lat i
                    powierzenie komuś nowemu, kto spędzi dużo czasu za zapoznanie się z tematem?
                    • goldenwomen3 Re: a wracajac do IPN 20.07.07, 11:26
                      > powierzenie komuś nowemu, kto spędzi dużo czasu za zapoznanie się z tematem?

Pamietasz afere z FOZZ ??? Miller odsunął od sprawy Piwnikową awansując ją po
                      tylko aby sprawa sie przedawniła tudzież odwlec w czasie.
                      Podobnie i tu komuś (?????) zależy by prawda była w cenie. Ale poczekajmy kiedy
                      ta prawda stanieje wtedy szambo wyleje sie strumieniem a co niektórzy obudza
                      sie z reką w nocniku.Doczekamy się czasów kiedy bedziemy dokładnie wiedziec kto
                      kat a kto ofiara.
                    • woda.woda Re: a wracajac do IPN 20.07.07, 11:28
                      Mógłbyś wyjasnić to zdanie:
                      "nieoficjalną przyczyną tej decyzji była odmowa prokuratora nadzorującego z
                      warszawskiego IPN, Pawła Karolaka, tłumaczącego swą decyzję dobrem sprawy,
                      przekazania akt sprawy dotyczących KL Warschau sędzi Marii Trzcińskiej (...)" ?

Nie rozumiem, co chcesz tu powiedzieć.
                      • starowier_wojujacy Re: a wracajac do IPN 20.07.07, 13:23
                        woda ja mogę się tylko domyślać Uważam, ze całej sprawie chcą uciąć łeb,
                        przynajmniej w tej chwili. Moim zdaniem ma o związek z budową muzeum
                        zydowskiego. Nie powinno byc teraz żadnej polskiej konkurencji. Bo jak
                        wytłumaczyć Polakom fakt ,ze powinno być dla nich ważniejsze wybudowanie muzeum
                        żydowskiego a nie polskiego?
                        Jak przekonać Polaków, że pieniądze i najlepszą lokalizację nalezy przeznaczyc
                        na budowę nie polskich pomników zagłady ?
                        KL Warschaw - miejsce kaźni przede wszystkim Polaków i dla unicestwienia
                        własnie Polaków stworzone, to wiedza niszowa. Wie o tym niewielu Polaków. Komus
                        do dzisiaj bardzo na tym zależy
                        • goldenwomen3 masz rację:))))))))) 20.07.07, 13:28
                          kiedy o tym piszę odzywaja sie forumowe czerwone szczekająco-ujadajęce psy.
                          Niech se szczekaja ;))))))))))Mało który forumowicz co tak pyszczy na mnie wie
                          o tym obozie. Dlatego ciągle powtarzam by wiecej CZYTALI!
                          • starowier_wojujacy Re: masz rację:))))))))) 20.07.07, 14:19
                            ale oczywiście nalezy załozyc, że sprawa ma głębszy aspekt. Moze ktos nie chce
                            mieć konkurencji do odszkodowań? a moze kryja się za ty jeszcze inne sprawy
                    • trzymilionowy.post Re: a wracajac do IPN 20.07.07, 13:36
                      > powierzenie komuś nowemu, kto spędzi dużo czasu za zapoznanie się z tematem?

W sprawach karnych takie działanie nazywam uwalaniem śledztw.
                      • starowier_wojujacy Re: a wracajac do IPN 20.07.07, 14:10
                        dokładnie, nic dodac nic ująć

trzymilionowy.post napisał:

> starowier_wojujacy napisał:
                        > Czemu może służyć odebranie sprawy ludziom, którzy siedzą w niej od lat i
                        > > powierzenie komuś nowemu, kto spędzi dużo czasu za zapoznanie się z temat
                        > em?
                        >
                        >
                        > W sprawach karnych takie działanie nazywam uwalaniem śledztw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka