scarhart 10.03.08, 08:38 Proszę o poważne potraktowanie tego pytania. Można swój głos uzasadnić. Samą odpowiedź proszę napisać w temacie postu w formie "Tak" lub "Nie". Dzieki :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cmokier_zilberberg i nie zapominajcie o tow. Brus-Wolińskiej 12.03.08, 10:24 która też zamordowała kilku patriotów polskich Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Tak 10.03.08, 08:44 TAK ale Nobel za epokowe historyczne odkrycie za 1968 r stała polska nacjonalistyczna prawica z Gomułką nacjonalistą na czele sterowanym przez antysemickikościół w Polsce. To nie może odbyć się bez Nobla , za tak czekistowską czujność, co prawda nieco spóżnoną bo czekiści odkryli to już w 1948 ale oni się mogli mylić a Adaś się nie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Tak 10.03.08, 08:44 Tak. Choć dziś ludzie z krótką pamięcią zarzucają mu układy z komuną, to mądrze i dyplomatycznie pomógł wyprowadzić Polskę z PRL wtedy, kiedy komuna miała jeszcze wojsko, milicję, bezpiekę, ruskie bazy i nieprzewidywalny ZSRR tu obok Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Tak 10.03.08, 09:59 fury11 napisał: > wtedy, kiedy komuna miała jeszcze wojsko, milicję, bezpiekę... Gwoli pełnej ścisłości dodam, że ta komuna, to wojsko, ta milicja i ta bezpieka też miały dość rosyjskiej "opieki", a może i PRL-u, ale ani nie miały pomysłu, ani mandatu społecznego, żeby z tym skończyć. A Michnik czy Kuroń mieli dość rozumu by dojść do wniosku, że w obliczu pojawiającej się szansy, spory wewnętrzne można sobie odłożyć na potem i trzeba korzystać, póki jest okazja. Niestety, oni również nie mieli wystarczającego mandatu społecznego, musieli sięgnąć po Wałęsę, Kościół i ducha "Solidarności". Kwestię oceny, czy się to opłaciło - pozostawiam otwartą. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 10:07 A Michnik czy Kuroń mieli dość rozumu by dojść do wniosku, > że w obliczu pojawiającej się szansy, spory wewnętrzne można sobie > odłożyć na potem i trzeba korzystać, póki jest okazja. > Niestety, oni również nie mieli wystarczającego mandatu społecznego, > musieli sięgnąć po Wałęsę, Kościół i ducha "Solidarności". napisałes tu CAŁA PRAWDĘ o instrumentalnym potraktowaniu 'Wałęsy, Koscioła i ducha Solidarności' Dziękuje Wariancie. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 11:03 Nie instrumentalnym, bo było zupełnie podmiotowe i nie zostało "wykuglowane", ale inni też pojmowali, że pojawiła się dziejowa szansa, tylko priorytety mieli różne. Nie tylko "Michnik z Kuroniem" (pamiętasz może te szopki noworoczne), bo lista jest znacznie obszerniejsza, a o udziale niektórych osób nawet nie mamy pojęcia. I nie CAŁA PRAWDĘ, a jedynie moją ocenę ówczesnej sytuacji. Ciekawe, że chyba od 18-tu lat nie zaszło nic, co zmusiłoby mnie do jej zmiany. Reszta się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 11:18 wariant_b napisał: > Nie instrumentalnym, bo było zupełnie podmiotowe i Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś ... "A Michnik czy Kuroń mieli dość rozumu by dojść do wniosku, że w obliczu pojawiającej się szansy, spory wewnętrzne można sobie odłożyć na potem i trzeba korzystać, póki jest okazja. Niestety, oni również nie mieli wystarczającego mandatu społecznego, musieli sięgnąć po Wałęsę, Kościół i ducha "Solidarności"." Sięga sie po co, po podmiot, czy po narzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 11:43 Sięga się również po pomoc. Polska język trudna język. Wałęsa, Kościół i duch "Solidarności" jako narzędzia, byłyby za ciężkie, żeby je móc unieść. Zwłaszcza że, jeśli pamięć mnie nie myli, ani z Wałęsą ani z Kościołem Michnik (Kuroń itd.) nigdy zbyt blisko nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 16:03 wariant_b napisał: > Sięga się również po pomoc. ja tego nie neguję. > > Wałęsa, Kościół i duch "Solidarności" jako narzędzia, > byłyby za ciężkie, żeby je móc unieść. > Zwłaszcza że, jeśli pamięć mnie nie myli, ani z Wałęsą ani z Kościołem > Michnik (Kuroń itd.) nigdy zbyt blisko nie byli. hmmm chyba jednak Cię myli ... :) img150.imageshack.us/img150/4937/wasamichnikiherbertak0.jpg to zdjęcie znalazłam w książce Wałęsy, ładne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prawdopodobnie nieswiadomie ... 10.03.08, 17:27 Oż figlaro - góra 30 centymetrów :))) Jednak bliscy sobie byli bardzo. Jeszcze zdjęcie Michnika z Papieżem i jestem załatwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Znowu piszesz nieprawdę! 10.03.08, 10:31 Ani Kuroń ani Michnik nie myśleli wtedy o niepodległości. Sprawa niepodległości była zawsze dla "komandosów" a szczególnie dla Michnika, ze wzgledu na Jego pochodzenie,sprawa wtórną. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A kto 10.03.08, 10:32 (po nazwisku) w tym czasie mówił głośno o niepodległości? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 znasz na pewno 10.03.08, 10:44 woda.woda napisała: > gdy był miłośnikiem Che Guevary? powiedzenie: kto w młodosci nie był socjalistą - nie ma serca, kto jest nim na stare lata - nie ma rozumu. Macierewicz z Che Guewary dawno temu sie wyleczył, Michnik do tej pory nie rozstał sie z Waryńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: znasz na pewno 10.03.08, 10:48 Michnik do tej pory nie rozstał sie z > Waryńskim. I bardzo dobrze. jest to godne i sprawiedliwe przywoływać ideały Ludwika Waryńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: znasz na pewno 10.03.08, 10:53 woda.woda napisała: > Michnik do tej pory nie rozstał sie z > > Waryńskim. > > I bardzo dobrze. > jest to godne i sprawiedliwe przywoływać ideały Ludwika Waryńskiego. A co w tym sprawiedliwego Towarzyszko Wodo?:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Jakby to powiedzieć ... 10.03.08, 10:54 Zasatanów się nad tym, jakie ideały przyświecały Waryńskiemu w końcu 19. wieku, potem je nazwij, a potem - pogadamy, czy są one godne i sprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Jakby to powiedzieć ... 10.03.08, 10:57 Ideałem Waryńskiego było, zeby na swiecie zapanował komunizm, Ty uważasz , ze to godne i sprawiedliwe, myslisz że Michnik uważa podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Jakby to powiedzieć ... 10.03.08, 11:01 woda.woda napisała: > Komunizm? > To znaczy? Tu nie szkoła Wodo, zapomniałaś ...?:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie szkoła, 10.03.08, 11:02 dlatego nie będę ci tłumaczyła różnic między socjalizmem a komunizmem Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Ideałem Waryńkiego był komunizm 10.03.08, 11:04 zaprawdę godne to i sprawiedliwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Jeśli tak, 10.03.08, 11:06 to komunizm był równiez ideałem "Solidarności". Sorry, Paczula, ale poniżej pewnego poziomu nie rozmawiam Tak więc - bye Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Jeśli tak, 10.03.08, 11:14 woda.woda napisała: > to komunizm był równiez ideałem "Solidarności". znowu manipulujesz Wodo. Nasza rozmowa nie dotyczy Solidarności i tego co było jej ideałem. > > Sorry, Paczula, ale poniżej pewnego poziomu nie rozmawiam > > Tak więc - bye Juz wymiękasz? ooo jak mi przykro ... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Zawsze był miłośnikiem Niepodległej Polski 10.03.08, 10:45 ponieważ nie pochodził ze środowiska komunistycznego.Potwierdzenie tego znaleźć można w materiałach IPN-u ( Friszke i Eisner) oraz we wspomnieniach Kuronia i Naimskiego. ps Nie proś o linki ani o podanie zródeł. To ograne już chwyty mające ukryć braki w wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie 10.03.08, 10:49 zamierzam odbierać zasług Macierewiczowi z okresu PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Swoją dzisiejsza postawą potwierdza niezłomność 10.03.08, 11:00 w kwestii Niepodległości Państwa Polskiego.Macierewicz jest wiec konsekwentnym. Dla Michnika zaś, który po utracie twarzy w Polsce po 89r walczy teraz o ochronę własnej dupy sprawa niepodległości Polski jest tematem niechcianym. Dał temu wyraz w czasie niedzielnego występu w UW i podczas rozmowy z Żakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr991 Re: Oczywscie ,ze NIE ! 10.03.08, 08:43 Michnik za swoje "zasługi" w zwalczaniu demokreacji po 89 roku powinien dostac medal I Sabotazysty. To szkodnik ,który dla swoich chorych imaginacji i poklasku zrobi wszystko,byleby tylko zaistniec na pierwszysch stronach gazet i miec z tego zysk finansowy. Nie mam watpliwosci,ze robi tą cała wrzawę tylko i wyłacznie dla pieniedzy. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.pl [...] 10.03.08, 08:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Nie ma już Orderu Orła Białego 10.03.08, 09:14 osiołku dla Adasia jest "medal czujnego czekisty". Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Nie ma już Orderu Orła Białego 10.03.08, 10:45 jn24 napisał: > osiołku dla Adasia jest "medal czujnego czekisty". A dla ciebie wyłącznie z kartofla! Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie ma już Orderu Orła Białego 10.03.08, 09:20 > Każdy uczciwy Polak powinien odmówić przyjęcia tego żałosnego > odznaczenia z rąk tego czegoś. Znam osobę, która odmówiła przyjecia odznaczenia z rak pijaczyny, byłego aparatczyka, postkomunisty - Aleksandra Kwasniewskiego. Słusznie postapił.Ty zapewne uważasz inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Nie.A uzasadniam następujaco: 10.03.08, 09:16 Order Orła Białego należy przyznawać ludziom, którzy położyli znamienite zasługi dla Rzeczypospolitej. Czy Adam Michnik położył zasługi dla Rzeczypospolitej. Niewatpliwie tak ale nie były to zasługi zwiększające moralną siłę Narodu i Niepodległego Państwa Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Nie.A uzasadniam następujaco: 10.03.08, 10:00 Nu cuś , takiego dyć on ma niepodważalne zasługi np. dla rehabilitacji ubecji z czasów największych represji na Polakach. Udowodnił niezbicie, ze ubecja już w 1948 r odkryła u Gomułki szefa polskiej nacjonalistycznej prawicy. Czas zrehabilitować zbrodniarzy z ubecji. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 [...] 10.03.08, 10:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Nie, 10.03.08, 09:25 uzasadnienie jest tu ... palestrina2005.blox.pl/2008/03/Adam-Michnik-nie-zasluguje-na-odznaczenie.html Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: Nie, 10.03.08, 09:35 choćby się kaczogłowi zakwakali na amen, Michnik jest częścią najnowszej Historii Polski. Obchodzono rocznicę Marca, a nie kolejną rocznicę dywagacji, jaki to Michnik jest be. Za Marzec - należy mu się i tyle. To jego Gomuła j..ał po nazwisku, to on był wrogiem publicznym nr 1. Ale ci, co wtedy siedzieli w domu albo ich na świecie nie było, czują się w obowiązku opluć wszystko i każdego. Piłsudskiego sobie na przykład opluwajcie za jego koncepcje rozwoju polskiej armii, przez co dostaliśmy w d w 39 Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie, 10.03.08, 09:57 fury11 napisał: > choćby się kaczogłowi zakwakali na amen, Michnik jest częścią > najnowszej Historii Polski. Częscia najnowszej historii jest równiez Jaruzelski i co z tego? > rocznicę dywagacji, jaki to Michnik jest be. Za Marzec - należy mu > się i tyle. Nagroda nie była za 'marzec' tylko z okazji 'marca' ... uzasadnienie do narody brzmiała: za zasługi na rzecz demokracji. Michnik rzeczywiście miał takie zasługi. W 89r. odciął sie od nich 'gruba kreską'... > To jego Gomuła j..ał po nazwisku, to on był wrogiem > publicznym nr 1. Skoro o Gomułce ... Gomułka tez miał zasługi w walce na rzecz demokracji i tez siedział w więzieniu ... późniejsza działalnościa swoje zasługi przekreslił. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 jeszcze odnosnie wroga publicznego 10.03.08, 10:02 > > To jego Gomuła j..ał po nazwisku, to on był wrogiem > > publicznym nr 1. Prawdziwy 'wróg publiczny nr1' nie był przez Gomułke wymieniany po nazwisku. Wróg publiczny nr 1. Gomułki, pozostał wrogiem publicznym równiez dla Michnika po 89 roku, nie daje Ci to do myslenia? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Nie, 10.03.08, 10:24 paczula8 napisała: > Częscia najnowszej historii jest równiez Jaruzelski i co z tego? Nie chcę wywoływać burzy na forum, ale moje "co z tego" bardzo się od Twojego różni. > Skoro o Gomułce ... Gomułka tez miał zasługi w walce na rzecz > demokracji i tez siedział w więzieniu ... późniejsza działalnościa > swoje zasługi przekreslił. Nie, nie przekreślił, bo tego nie da się przekreślać lub dopisywać. Swoje zasługi uzupełnił późniejszą działalnością, której jako zasłużonej nie jesteśmy w stanie określić, a wręcz przeciwnie. Miarą zasług nie jest to, jak na bieżąco oceniamy jakąś osobę, czy uważamy ją za "naszego", czy "onego", ale to, jak jego dokonania miały się do ówczesnych możliwości działania. Jak zachował się na tle innych współczesnych, czy wykorzystał wszystkie dane mu szanse, czy stworzył nowe szanse dla innych. Więc przemyśl to sobie jeszcze raz, paczulo8. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Chcesz powiedzieć, że" miara zasług " nie obejmuje 10.03.08, 10:34 celów działań a jest tylko miarą względną aktywności politrycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Chcesz powiedzieć, że" miara zasług " nie obe 10.03.08, 10:54 A czy przyznając komuś medal za bohaterstwo wojenne zastanawiamy się, czy zrobił to z pobudek patriotycznych, chciał się dać zabić, bo dziewczyna go rzuciła, nie wiedział, czego chce, bo za dużo wypił? Możemy mu przypisywać dowolne motywy, on sam może mieć inne dla kumpli a inne opisać w pamiętnikach. W sumie ciekawostka, na pewno warta poznania - ale w czym to zmienia istotę dokonanego czynu? Że ze strachu rzucił tym granatem w czołg, bo tak go sparaliżowało, że nie uciekł jak inni? Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Order Orła Białego jest odznaczeniem nadawanym nie 10.03.08, 11:04 za bohaterstwo tylko za: ... " znamienite zasługi cywilne i wojskowe dla Rzeczypospolitej Polskiej, położone zarówno w czasie pokoju jak i w czasie wojny. Nie dzieli się na klasy. Nadawany jest najwybitniejszym Polakom oraz najwyższym rangą przedstawicielom państw obcych."... Zasługi te ocenia Kapituła.Twoje "mędrkowanie" to znowu bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Order Orła Białego jest odznaczeniem nadawany 10.03.08, 11:06 homosovieticus napisał: > ... " znamienite zasługi cywilne i wojskowe dla Rzeczypospolitej > Polskiej, położone zarówno w czasie pokoju jak i w czasie wojny. Nie > dzieli się na klasy. Nadawany jest najwybitniejszym Polakom oraz > najwyższym rangą przedstawicielom państw obcych."... > > Zasługi te ocenia Kapituła. Kapitula akuratnie Michnika uznala za godnego Orla Bialego Kaczynski nie to ty belkoczesz homos Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Piszesz nieprawdę. W kapitule nie ma już ani 10.03.08, 11:09 Geremka, ani Bartoszewskiego. Jest za to A. Gwiazda znany zwolennik zasług Michnika od sierpnia 80. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Piszesz nieprawdę. W kapitule nie ma już ani 10.03.08, 11:13 zanim komus zarzucisz nieprawde zastanow sie choc chwile, bo sam mozesz byc nazwany klamca Kapitula Orla Bialego pod przewodnictwem owczesnego prezydenta RP Aleksandra Kwasniewskiego zaakceptowala nadanie Orderu Orla Bialego Adamowi Michnikowi, wykonanie tego AK zostawil swojemu nastepcy Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Piszesz nieprawdę. W kapitule nie ma już ani 10.03.08, 11:14 Tamto to była łże - kapituła Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Tamta kapituła nie miała prawa tak postapić i tak 10.03.08, 11:24 nie postąpiła. To tylko szum medialny. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Tamta kapituła nie miała prawa tak postapić i 10.03.08, 11:28 homosovieticus napisał: > za bohaterstwo tylko za: > ... " znamienite zasługi cywilne i wojskowe dla Rzeczypospolitej > Polskiej, położone zarówno w czasie pokoju jak i w czasie wojny. Nie > dzieli się na klasy. Nadawany jest najwybitniejszym Polakom oraz > najwyższym rangą przedstawicielom państw obcych."... > > Zasługi te ocenia Kapituła.Twoje "mędrkowanie" to znowu bełkot. miala i postapila ty szumisz a przeprosic nie potrafisz Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Przepraszam, kiedy rozumiem za co mam przeprosić 10.03.08, 11:35 kogokolwiek. Nie przyznanie orderu Michnikowi uważam za właściwe. Michnik swoim zachowaniem i wypowiedziami wielokrotnie działał niezgodnie z polską racją stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Przepraszam, kiedy rozumiem za co mam przepro 10.03.08, 11:46 nie rozumiesz, ze nazwales mnie klamca? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Ten kto pisze nieprawdę najczęściej jest durniem. 10.03.08, 12:43 Czy nazwałem Cię kłamcą? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Ten kto pisze nieprawdę najczęściej jest durn 10.03.08, 12:49 homosovieticus napisał: > Czy nazwałem Cię kłamcą? nie zrobie ci tej przyjemnosci i nie nazwe cie tak jak na to zaslugujesz zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Ten kto pisze nieprawdę najczęściej jest durniem 10.03.08, 12:55 a bywa i smarkaczem. scoutek napisała: > homosovieticus napisał: > > > Czy nazwałem Cię kłamcą? > > nie zrobie ci tej przyjemnosci i nie nazwe cie tak jak na to zaslugujesz > zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Ten kto pisze nieprawdę najczęściej jest durn 11.03.08, 08:18 nikt sobie za 1968 rok komuną gęby nie będzie wycierał. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Aktualny skład Kapituły Orderu Orła Białego 10.03.08, 11:27 Skład Kapituły: 1. Prezydent RP Lech KACZYŃSKI - Wielki Mistrz Orderu, przewodniczy Kapitule 2. Wiesław Marian CHRZANOWSKI - członek Kapituły, powołany 17 maja 2007 r. Kawaler Orderu Orła Białego od dnia 3 maja 2005 r. 3. Andrzej Stanisław GWIAZDA - członek Kapituły, powołany 20 kwietnia 2007 r. Kawaler Orderu Orła Białego od dnia 3 maja 2006 r. 4. ks. abp Ignacy Marcin TOKARCZUK - członek Kapituły, powołany 17 maja 2007 r. Kawaler Orderu Orła Białego od dnia 3 maja 2006 r. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Aktualny skład Kapituły Orderu Orła Białego 10.03.08, 11:45 5. vacat Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Taka interpretacja nie jest zgodna z prawem 10.03.08, 11:22 zwyczajowym ani z regulaminem przyznawania Orderu Orła Białego, ponieważ: ..."Na straży honoru Orderu stoi Kapituła Orderu Orła Białego, jej członkowie powoływani są przez prezydenta RP na pięć lat spośród osób, które zostały odznaczone tym Orderem. Kapitułę tworzą: Wielki Mistrz Orderu i pięciu członków Kapituły. Zgodnie z ustawą o orderach i odznaczeniach prezydent RP, z tytułu wyboru na ten urząd, staje się Kawalerem Orderu Orła Białego, Wielkim Mistrzem Orderu i przewodniczy Kapitule. Kapituła wybiera ze swego grona Kanclerza Orderu i Sekretarza Kapituły."... Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Taka interpretacja nie jest zgodna z prawem 10.03.08, 11:58 Skoro już o Kapitule mówimy, zapytałem michala00: "Tadeusz Mazowiecki, prof. Bartoszewski i prof. Skarga to były moje najlepsze typy. Do prof. Geremka też nie mam istotnych zastrzeżeń. Żadna z tych osób nie była w żaden sposób związana z Kwaśniewskim. Z tego towarzystwa jedynie Geremek był odznaczony za kadencji Kwacha. Może brakowało w Kapitule Lecha Wałęsy, którego ani nie lubię, ani specjalnie nie cenię, a o związkach z Kwaśniewskim wolę zmilczeć, ale powinien się tam znaleźć (gdyby chciał - nie chciał). Wtedy musiałbym odpuścić prof. Geremka. Zatem mały trening umysłowy, michale00. Kto, Twoim zdaniem, powinien stanowić Kapitułę tego Orderu i dlaczego nie stanowi." michal00 odpowiedział: "Wedlug mnie nie powinno byc w kapitule czynnych politykow i osobowosci silnie antagonizujacych. Dlatego nie bardzo mi sie podoba Gwiazda, choc to czlowiek niewatpliwie uczciwy i dzielny. Tokarczuk i Chrzanowski sa OK. Krag mozliwych kandydatow jest mocno ograniczony, gdyz niezaleznie od moich wczesniejszych zastrzezen, niewielu jest zyjacych kawalerow orderu. Jak na moj gust, zeby sklad byl bardziej reprezentatywny, mozna by powolac Brzezinskiego, Modzelewskiego, Pendereckiego, ew. Skubiszewskiego." Teraz Ty masz problem homosovieticusie: - Kto, Twoim zdaniem, powinien stanowić Kapitułę Orderu i dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus nie mam zastrzeżeń do obecnego składu kapituły 10.03.08, 12:48 Orderu Orła Białego. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: nie mam zastrzeżeń do obecnego składu kapituł 10.03.08, 14:26 Zatem najbardziej dostojni i zasłużeni ludzie w Polsce, to: 1. Prezydent RP - Wielki Mistrz Orderu, przewodniczy Kapitule 2. Wiesław Marian CHRZANOWSKI (mimo listy Macierwicza) 3. Andrzej Stanisław GWIAZDA 4. ks. abp Ignacy Marcin TOKARCZUK 5. vacat Vacat już trochę stary jest, najdłużej w Kapitule obok Prezydenta, i gdyby przypadkiem zszedł, kogo widziałbyś na jego miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Vacat nie jest taki stary.Pewnie utrzyma się 10.03.08, 17:16 przez całą kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Vacat nie jest taki stary.Pewnie utrzyma się 10.03.08, 18:52 No to buum - trafiony. Prostą konstrukcją logiczną. Z błędnych założeń wyciągasz wnioski, które albo sprowadzam do sprzeczności, albo udowadniam nimi sprzeczność założeń. Doszliśmy do stwierdzenia, że Pan Prezydent nie jest w stanie zapełnić vacatu (inaczej niż odznaczając w tym celu kolejną osobę), albo Ty nie jesteś się w stanie przewidzieć zachowania i wyboru Pana Prezydenta. Łatwo poszło. Są reklamacje? - to zaczynamy od początku. Kto w Kapitule? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Znowu zabełkotałeś! 11.03.08, 09:39 Z mojego postu wynika jedynie to co napisałem. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Znowu zabełkotałeś! 11.03.08, 09:53 Z Twojego postu wynika, że najlepszy Twoim zdaniem skład Kapituły, jaki mógł zebrać Pan Prezydent to: 1. Prezydent RP - Wielki Mistrz Orderu, przewodniczy Kapitule 2. Wiesław Marian CHRZANOWSKI (mimo listy Macierewicza) 3. Andrzej Stanisław GWIAZDA 4. ks. abp Ignacy Marcin TOKARCZUK 5. vacat I vacat jest jak najbardziej na miejscu, skoro nikogo więcej nie udało się pozyskać. Nie jesteś się w stanie ustosunkować do składu Kapituły, nawet do obecności prof. Chrzanowskiego z liśty Macierewicza. Nie jesteś w stanie podać propozycji zapełnienia vacatu, bo jeśli Pan Prezydent postanowi inaczej sam będziesz musiał przyznać, że ktoś z was się pomylił, a jeśli kandydat odmówi będziesz musiał zmienić zdanie o nim. Trafiony - zatopiony. Łatwo poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus To jest zadanie dla Prezydenta. Homoś nim nie jest 11.03.08, 09:55 Jest natomiast w stanie jeśli mu stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Znowu zabełkotałeś! 11.03.08, 09:59 wariant_b napisał: >Nie jesteś w stanie podać propozycji > zapełnienia vacatu, bo jeśli Pan Prezydent postanowi inaczej > sam będziesz musiał przyznać, że ktoś z was się pomylił, > a jeśli kandydat odmówi będziesz musiał zmienić zdanie o nim. i to jest caly sekret zachowan zwolennikow pisu nie moga sie wychylac i twierdzic, ze cos/ktos jest be albo cacy bo: 1. moze sie okazac, ze prezes mysli inaczej 2. prezes mysli dzisiaj tak samo ale jutro inaczej 3. prezes ma cos do kogos i za chwile zmieni o nim zdanie 4. info, ze prezes mysli inaczej nie dotarla i mozna sie przejechac tego juz nauczyla sie jedna ze zwolenniczek pisu, kiedys glosno krzyczala ze kocha Marcinkiewicza, premiera tysiaclecia, potem jakos milosc jej wygasla, razem z miloscia do niego pana prezesa wiec teraz juz na wszelki wypadek takich okrzykow na widok nikogo nie wznosi Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Wytrzyj dziecko nosek, na dadaizm przyjdzie czas! 11.03.08, 10:09 Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Znowu zabełkotałeś! 11.03.08, 10:15 Zgadza się. Prośba o antycypację zdarzeń dalszą niż bieżące doniesienie prasowe, uporządkowanie hierarchii lub ocenę osób i zjawisk, co do których oficjalne stanowisko nie zostało określone zwykle powoduje panikę i albo zamyka dyskusję, albo sprowadza ją do poziomu wycieczek osobistych. Jest to o tyle zabawne, że poirytowani jeszcze gorzej posługują się logicznym myśleniem, niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Znowu zabełkotałeś! 11.03.08, 10:18 wariant_b napisał: > Zgadza się. > > Prośba o antycypację zdarzeń dalszą niż bieżące doniesienie prasowe, > uporządkowanie hierarchii lub ocenę osób i zjawisk, co do których > oficjalne stanowisko nie zostało określone zwykle powoduje panikę > i albo zamyka dyskusję, albo sprowadza ją do poziomu wycieczek > osobistych. Jest to o tyle zabawne, że poirytowani jeszcze gorzej > posługują się logicznym myśleniem, niż zwykle. a ja najbardziej podziwiam gimnastyke umyslowo-slowna PO jakims zdarzeniu jak probuja tlumaczyc co prezes mial na mysli albo jak kombinuja dlaczego Marcinkiewicz juz nie jest dobry ani taki wspanialy jak byl wczesniej i dlaczego to wina Platformy Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus I dalej belkoczesz? 11.03.08, 10:28 Proby przewidywania przyszłosci w polityce czynione przez niedoinformowanych gamoni forumowych przypominają, jako żywo, wrożby cyganek i nie mają nic wspólnego z LOGICZNYM MYŚLENIEM. ps "przewidywanie" przyszłosci to powszechna choroba niechlujnie wykształconych "ludzi słowa". Media roją się od takich komentatorów- wróżbitów. Uciekają oni, w ten sposób, od analizy politycznej rzeczywistości,która z koniecznosci wymaga logicznego wnioskowania i odpowiednich ku temu uzdolnień. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: I dalej belkoczesz? 11.03.08, 11:38 Kto Cię tego nauczył, homoś? Nazwij mi tego durnia po imieniu! Nie znam takiej szkoły i nie spotkałem się nigdzie z podobnymi poglądami. Gdzie tak uczą? Co to za analiza rzeczywistości, z której nic na przyszłość nie wynika? Kto tego potrzebuje? Jaką to ma wartość? Pozbieraj się wreszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus I dalej belkoczesz w zapamietaniu wielkim? 11.03.08, 13:20 wariant_b napisał: > Kto Cię tego nauczył, homoś? > Nazwij mi tego durnia po imieniu! odpowiadam więc grzecznie: Uczyli mnie myślenia Tarski, Łukasiewicz i Ajdukiewicz. Durnie Ci byli widocznie innego zdania niż Ty. Na to wariat b wyznaje i pyta: >Nie znam takiej szkoły i nie spotkałem się nigdzie > z podobnymi poglądami. Gdzie tak uczą? Dalej odpowiadam uprzejmie i zgodnie z prawdą: Chciałbym sprawić Ci radości wiele więc powiem,że tak uczą w każdej szkole, której wykładowcy nie ulegli postmodernistycznej modzie. dalej wariat b pisze tak : > Co to za analiza rzeczywistości, z której nic na przyszłość nie wynika? > Kto tego potrzebuje? Jaką to ma wartość? Pozbieraj się wreszcie! Analizuje się z powodu ciekawości istoty rzeczy. Jeśli natomiast motywem analizy staje się pragmatyzm to skończymy jak hindusi zaczeli- ich "nauka" zawsze poprzedzana jest pytaniem o pożyteczność badań. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: I dalej belkoczesz w zapamietaniu wielkim? 11.03.08, 13:26 > Uczyli mnie myślenia Tarski, Łukasiewicz i Ajdukiewicz. Durnie Ci > byli widocznie innego zdania niż Ty. Tarski umarł w roku 1983, od przed wojny mieszkał w USA Łukasiweicz umarł w roku 1956 Ajdukiewicz umarł w roku 1963 To kiedy ci mówili, jakiego są o tobie zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Nigdy ich o to nie pytałem. Ale stawiali mi oceny 11.03.08, 13:31 celujace. A Tobie jakie oceny stawiano w ogólniaku i na kursach wumlowskich? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: I dalej belkoczesz? 11.03.08, 15:46 Widzę, że pod moją nieobecność ostatni niepragmatyczny uczeń profesora Ajdukiewicza poczynił ogromne postępy w rozbawianiu publiczności. Zatem jeszcze raz, tylko jak do dziecka. Po dobranocce jest dziennik, a po nim prognoza pogody. Taki sympatyczny Pan albo fajna Pani (ubrana przez sponsorów, których wykaz wyświetlany jest po programie) mówi jaka pogoda była dzisiaj i dlaczego właśnie taka. Mądrzy ludzie słuchając naukowych wyjaśnień rosną w dumę, że były one zgodne z ich obserwacjami, jakie poczynili wyglądając przez okno. Co głupsi, jak ja, olewają te mądre i jakże uczone wywody i czekają, aż Pan lub Pani powiedzą, jak będzie jutro. Bo nie interesuje ich potęga myśli zawarta w tłumaczeniach z jakiego ważnego powodu było inaczej niż się spodziewaliśmy i Pan albo Pani nam obiecywali, że będzie. Bo my, głupi ludzie jesteśmy pragmatyczni i wiedza nas nie interesuje. Nas interesuje tylko, czy mamy z niej jakiś praktyczny pożytek, czy nie mamy. --- "prawdziwe są tylko te myśli, które się sprawdzają przez swe skutki praktyczne" - z definicji pragmatyzmu wg. Kopalińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: I własnie dlatego rządzą wami mądrzejsi! 11.03.08, 15:58 Przeszedłeś do Platformy? Ja się chyba załamię. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Giętkiś jak wierzbna witka! 11.03.08, 16:05 Moją małą ojczyzną zawsze była platforma. Platforma zdrowego, chłopskiego rozsądku podparta rozumowaniem św. Tomasza- apostoła i św. Tomasza z Akwinu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Giętkiś jak wierzbna witka! 11.03.08, 16:16 Tja*, w św. Tomasza z Akwinu jestem skłonny uwierzyć łatwiej niż w Ajdukiewicza z Tarnopolu. --- * dzięki, to się rzeczywiście czasem przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Giętkiś jak wierzbna witka! 11.03.08, 16:18 A ja jestem w stanie uwierzyć tylko w chłopski rozum. Pamiętam bowiem, jak Homoś na Tomasza "Akwinanta" uporczywie mówił. > Tja* :) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Giętkiś jak wierzbna witka! 11.03.08, 17:22 Najlepszą pamięć ma podobno głębinowy żółw i bazalt. Nikt jednak nie przypisuje im inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad No to poanalizuj. 11.03.08, 11:50 Poanalizuj, a nie bełkocz, Homosiu Roteruplowiczu Sowietyczny. Punkt po punkcie. Co z czego wynika. Zagraj Wariantowi, Scoutkowi czy Wodzie.wodzie na nosie i pokaż czym się różni Twa światła i jakże ścisła analiza od Wariantowego pseudohumanistycznego przewidywania. Ot, choćby na przykładzie kapituły, dajmy na to dotyczczasowych i przyszłych losów kluczowego członka jej idealnego składu - obywatela vacata. I bardzo bym prosił - bez wstawiania głodnych kawałków o perłach przedwieprznych. Bo w ten sposób tylko budzisz Waszmość podejrzenia, iż nie żadne to perły przedwieprzne, a zwyczajne buły zakonne... Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Oto wynik analizy politycznych skutków vacatu! 11.03.08, 13:21 Prezes Rady Ministrów jest i w tej materii podobnego zdania o Michniku jak Prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Bez elementarnej wiedzy o rzeczywistości jej 11.03.08, 13:56 analiza jest fantazjowaniem. Tusk nie chce być podnóżkiem Michnika. I nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Tytuł "Żyda Roku" powinien mu wystarczyć :-) 10.03.08, 10:07 ale, że chłopina pazerny na ordery... no cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 [...] 10.03.08, 10:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Moze lepiej kombatancki "Wielki Krzyz Marca `68" ? 10.03.08, 10:08 Ortodoksyjny Izraelita moze byc obrazony za ten krzyz. Odpowiedz Link Zgłoś
123i321 Zdaje sie AM już ma parę izraelskich orderów 10.03.08, 10:17 to mu powinno wystarczyć. On Polski nienawidzi i wszędzie to demonstruje. Dać takiemu polski order,to napluć Polakom w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Ale "Wielki Krzyz Marca `68" to cos nowego ! 10.03.08, 10:28 Prezydent powinien ustanowic dla wszystkich kombatantow w trzech klasach w zaleznosci od zaslug i doznanych cierpien. Na pewno sie pokloca ! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa.alfa3.0 Nie 10.03.08, 10:08 scarhart napisał: > Proszę o poważne potraktowanie tego pytania. Można swój głos > uzasadnić. > Samą odpowiedź proszę napisać w temacie postu w formie "Tak" > lub "Nie". > Dzieki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Zdaniem 10.03.08, 10:26 tych wszystkich, dla których wolność i demokracja oraz Ewangelia nie mają większego znaczenia - nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Zdaniem wody.wody ... 10.03.08, 10:51 woda.woda napisała: > tych wszystkich, dla których wolność i demokracja oraz Ewangelia > nie mają większego znaczenia - nie :) > kto nie z Michnikiem, ten przeciwko demokracji, wolności a nawet Ewangelii. Brawo Wodo, co jeszcze wymyslisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie umiesz 10.03.08, 10:52 odczytywać wypowiedzi wprost, a tylko pokrętnie/ Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie umiesz 10.03.08, 10:54 woda.woda napisała: > odczytywać wypowiedzi wprost, a tylko pokrętnie/ Pokretne manipulacje trzeba odczytywac tak, jak na to zasługuą :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Toteż 10.03.08, 10:55 odczytuję twoją wypowiedx tak, jak na to zasługuje - juz o niej zapominam Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Negując boskość Adama propagujesz antysemityz 10.03.08, 15:51 myślisz, że powinnam złozyć samokrytykę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Zdaniem 11.03.08, 13:47 Adasiowi i owszem należy się medal od kominternu za czekistowską czujność i ustalenie,ze na czele polskiej nacjonalistycznej prawicy , która gnała w 1968 r syjonistów z Polski stali tacy polscy prawicowy jak Władysław Gomułka i Jaruzelski. To się nazywa czekistowska czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Michnik to polityczne ZERO! 11.03.08, 13:52 Gadulstwem emocjonalnym zwodził rzesze wykształciuchów. Czas Michnika minął i dlatego jego "towarzysze", którzy Mu zawdzięczają stanowiska(kasę) pragnęli uwieńczyć czoło Adasia ale Orzeł Biały osrał to naznaczone znamieniem czerwonym czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
jn24 Re: Michnik to polityczne ZERO! 12.03.08, 11:22 Nie mogę się doczekać kiedy niejaki Szostakiewicz zażąda likwidacji prawicowej nacjonalistycznej gazetki sterowanej przez kosciół zawsze antysemicki. Chodzi o tę prawicę , którą odkrył w 1968 r niejaki Michnik stojącą za wypędzeniami Zydów z Polski o nazwiskach : Gomułka z żoną Zydówką, Jaruzelski i było nie było Sledzińską Katarasińską co to w 1968 swymi tekstami wypędzała Zydów z Polski po czym została szefową łodzkiego oddziału wybiórczej a teraz stoi na czel prawicowej nacjonalistycznej komisji sejmowej i jest sterowana przez antysemicki kosciół. Kiedy on zażąda likwidacji prawicowej wybiórczej ja się pytam ? Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Order Białego Orła powinien byc zlikwidowany ! 10.03.08, 10:31 Ustanowiony w czasach saskich w okresie upadku RP. Dostawali go wtedy najwieksi kanalie. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 Nie! 10.03.08, 11:35 dostrzezenie honoru u Kiszczaka to tylko drobny przyczynek do takiej oceny Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Czy Michnik zasłużył na Order Białego Orła? 10.03.08, 12:44 W marcu Michnik pokazał młodej inteligencji, że można przeciwstawić się komunistycznej dyktaturze. Wielką zasługą Michnika jest jego udział w stworzeniu trwałej, instytucjonalnej (i nielegalnej) opozycji - głównie KOR, co zaowocowało np. silnym ruchem wydawnictw podziemnych a w końcu powstaniem Solidarności. Za to komuna go karała: dożywotnim relegowaniem ze studiów, więzieniem, nękaniem przez SB itd. Oczywiście nie był jedyny i wielu (w tym i ja) nie podziela jego poglądów politycznych, ale był wręcz symbolem opzycji. W latach 70 każdy wiedział, że Michnik i Kuroń to opozycja walcząca z establishmentem. Macierewicz był mało znany i już wtedy miał opinię, delikatnie mówiąc, oryginała. O Kaczyńskich pies z kulawą nogą nie słyszał, wypłynęli dopiero na fali Solidarności. Orderów nie daje się za poglądy tylko za dokonania. Dlatego: zasłużył. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Czy Michnik zasłużył na Order Białego Orła? 10.03.08, 12:52 "Orderów nie daje się za poglądy tylko za dokonania. Dlatego: zasłużył." A po 1989 roku zblaznil sie. To tez wazne dokonanie. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Udział Michnika w tworzeniu KOR-u był nie taki 10.03.08, 12:52 żeby poczytywać go za ważny. Materiały IPN-u swiadczą o tym. Dokonania Michnika trudno uznać za znamienite dla rozkwitu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Udział Michnika w tworzeniu KOR-u był nie tak 10.03.08, 23:20 > Dokonania Michnika trudno uznać za znamienite dla rozkwitu Polski. A czyje dokonania na przełomie 60 i 70 lat są znamienite? Macierewicza? Korwin-Mikkego? Kaczyńskich? Kwaśniewskiego? Cioska? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus O dokonaniach tych Panów porozmawiamy, kiedy 11.03.08, 09:17 stanie problem przyznania im Orderu Orła Białego. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: O dokonaniach tych Panów porozmawiamy, kiedy 11.03.08, 12:32 unikasz odpowiedzi. Michnik osiągnął więcej, niż większość opozycjonistów z tamtych lat. Miał dobre wyczucie i wybrał najskuteczniejszą drogę do zwalczenia komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Michnik w Marcu68 komuny nie zwalczał.Bardziej 11.03.08, 18:45 ortodoksyjna chciał ją uczynić. O tym świadczą dokumenty i wspomnienia np. Modzelewskiego i Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon wewnętrzna sprawa komuchów 10.03.08, 16:22 Młody zapalony komunista Michnik, syn komunistów, pouczał komunistów jak powinien wyglądać prawdziwy komunizm w komunistycznym państwie. A tego komuniści bardzo nie lubią i ukarali niepokornego komunistę jak na komunistów przystało. Ot pokłóciły się komuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: wewnętrzna sprawa komuchów 10.03.08, 23:17 > Młody zapalony komunista Michnik, syn komunistów, pouczał komunistów > jak powinien wyglądać prawdziwy komunizm w komunistycznym państwie. I był, dzięki temu, wyjątkowo skuteczny w wywalaniu komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: wewnętrzna sprawa komuchów 11.03.08, 18:03 > I był, dzięki temu, wyjątkowo skuteczny w wywalaniu komunizmu. Ja nie neguję zasług Michnika. Może inaczej rozkładam akcenty, pozytywy i negatywy. Ale z tego co wiem, to komuna padła ze względu na upadek gospodarczy (bankructwo gospodarcze). Jeżeli za zasługę komuchów (Jaruzel, Kiszczak i reszta) należy poczytywać, że nie zadusili Polski do końca, to pamiętajmy, że społeczeństwo lada rob by ich wywieszało. W każdym razie bohaterami to oni nie są. Więc nie zgadzam się, że komuna padła dzięki Michnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: wewnętrzna sprawa komuchów 11.03.08, 18:15 jaslon napisał: > Ale z tego co wiem, to komuna padła ze względu na upadek gospodarczy Według mnie, głównie w związku ze spowodowaną postępem technologicznym globalizacją. Nie dało się utrzymać dwóch różnych światów i mniejszy z nich musiał zniknąć, a większy przejąć część cech mniejszego. Rubel transferowy przegrał z dolarem, a ekonomia socjalistyczna z kapitalistyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: wewnętrzna sprawa komuchów 11.03.08, 18:22 Moim zdaniem po prostu nie da się żyć w klatce bez konkurencji, kiedy wokół konkurencja szaleje. Próby zamknięcia kraju na wpływy zewnętrzne była bez szans (wymiana gospodarcza!!!). Z drugiej strony pustkę po konkurencji wewnętrznej wypełniała szalejąca korupcja i zgnili cynicy u władzy. Niestety ciągle żyjemy w smudze tych wypaczeń .... Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: wewnętrzna sprawa komuchów 11.03.08, 19:04 Przeceniasz rolę konkurencji. W istocie powoduje ona nie tyle rywalizację na istniejących rynkach, co kreowanie nowych. Nic sensownego nie można powiedzieć o konkurencji Coli z Pepsi, skoro rynek napojów się ustabilizował i podzielił, a zmiany tego podziału nie leżą w niczyim interesie (po uwzględnieniu oczywiście kosztów tych zmian). W efekcie jako konsument dostajemy "nowe ulepszone receptury", które czynią produkt tańszym w produkcji, podnoszą zysk, ale zwykle w niczym nie zmieniają struktury rynku. Rynki samoczynnie dążą do monopolizacji, a wielkie korporacje są żywcem jak socjalistyczne Zjednoczenia. Konkurencja przede wszystkim tworzy i porządkuje nowe rynki. Natomiast izolacja gospodarcza była jeszcze trochę innym problemem, mianowicie tworzyła niewymienialność różnych dóbr. Mieliśmy drogie telewizory i tanie bilety tramwajowe, zachód odwrotnie. Per saldo pewnie wychodziło na jedno, ale wymiana handlowa zaczynała być abstrakcyjna (a prywatnie - atrakcyjna). Podobnie z wymianą technologiczną, choć ta blokowana była jeszcze dodatkowo przez rządy. Dwa światy rozchodziły się coraz bardziej i to musiało się sypnąć. --- Cholernie upraszczam, ale jak się zaczynam zastanawiać, to przestaję pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon jeden świat się rozchodził ;) 11.03.08, 20:48 Pisząc o konkurencyjności, miałem na myśli bardziej odpowiedzialność za własny los i konkurencyjność w każdym wymiarze, przedsiębiorczości, produkcji, usług, nauki. Generalnie to jestem lewicowcem, ale własną odpowiedzialność człowieka za swój los i powodzenia rodziny uważam za niezbywalną wolność. Bogu dzięki, mimo tej dążności do monopolizowania, powstają coraz to i nowe firmy, a niektóre upadają. Nikt nie obiecywał, że świat jest sprawiedliwy. Ale to jedna z ról społeczeństwa realizowana poprzez państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: jeden świat się rozchodził ;) 11.03.08, 21:14 No i temat na całkiem ciekawą dyskusję. Biorąc konkurencyjność "w każdym wymiarze" chyba nie jest jej więcej niż za PRL-u. Dokładniej mówiąc - konkurencja powinna chyba wyłaniać najlepszych, a odczuwalna jakość tych najlepszych jakby się przez ostatnie 18 lat obniżyła. Coś z nią jest nie tak. Co? Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: jeden świat się rozchodził ;) 11.03.08, 22:50 W tym co piszesz jest wewnętrzna sprzeczność :) Każdy zwycięzca konkurencji jest najlepszy, bo konkurencja to wyłanianie najlepszych. Może miałeś na myśli, że nie wygrywają twoi faworyci? Bo za komuny to wygrywali wyłącznie faworyci :))))) Oczywiście w konkurowaniu na rynku chodzi o mniej rygorystyczną konkurencyjność, bo jest szereg nisz, i terytorialnych, i finansowych, no i gusta są różne. Ale to ci co płaca wybierają co lubią, a nie I-wszy za nich. >>>chyba nie jest jej więcej niż za PRL-u. Jedyne, czego było więcej za PRL-u, to zakłamanych tchórzy z czerwoną legitymacją :( Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: jeden świat się rozchodził ;) 11.03.08, 23:41 jaslon napisał: > Każdy zwycięzca konkurencji jest najlepszy... Zrobiłem woltę myślową, bo skoro zwycięscy konkurencji są najlepsi, do zapewne ci, których uważam za najlepszych musieli jakąś konkurencję przejść. A potem mały spacerek pamięci po ludziach kultury, nauki, sportu, polityki, po twarzach, które teraz lub kiedyś coś dla mnie znaczyły. Konkluzja przyszła sama i też jej się dziwię. Kogo właściwie wyłania ta konkurencja? PS > Jedyne, czego było więcej za PRL-u, to zakłamanych tchórzy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: jeden świat się rozchodził ;) 12.03.08, 09:24 > Konkluzja przyszła sama i też jej się dziwię. > Kogo właściwie wyłania ta konkurencja? Konkurencja w przeciwieństwie do "klasowej słuszności" daje równe szanse w każdej dziedzinie, a nie tylko w ześwinieniu się jak to drugie za komuchów. Jeżeli natomiast chcesz powiedzieć, że za komuny żyli ludzie ze swoimi przywarami i teraz też tak jest, to masz rację. Tylko wtedy premie dostawały czerwone świnie i pozorną premię ludzie przez te świnie zgnębieni i przymuszeni do przyjęcia czerwonej legitymacji. Wszystko ma swoją cenę! Oczywiście to uproszczenie, nie jest moim zamiarem oceniać skomplikowanych losów pojedynczych ludzi. > > Jedyne, czego było więcej za PRL-u, to zakłamanych tchórzy > > też nie. Dodałem, o ile pamiętam, "z czerwoną legitymacją", którym się wydawało, że warto zostać świnią i sprzedajną gnidą za względy partii. Ale żyli wtedy i żyją teraz oszuści, łajdacy i bandyci. Tyle, że teraz robią to na własny rachunek i bez ochrony aparatu władzy. Ale ważniejsze, że teraz można być wolnym na tyle, na ile sami sobie na to zapracujemy i na ile sobie tej wolności damy. Sytuacje z komuny ze światem dania dzisiejszego są nieporównywalne. ABSOLUTNIE nieporównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: jeden świat się rozchodził ;) 12.03.08, 11:19 jaslon napisał: > Konkurencja w przeciwieństwie do "klasowej słuszności" daje równe > szanse w każdej dziedzinie, a nie tylko w ześwinieniu się jak to > drugie za komuchów. No i co z tego, że generalnie pewnie masz rację? Tylko, czemu przez sito konkurencji za PRL-u przebili się Santor czy Niemen, a w wolnej Doda i Mandaryna? Czy Mrożek, Lem albo Herbert blokowali miejsce zdolniejszym, a nie docenianym przez ówczesne władze i pomijanym? W czym Czarek Pazura jest lepszy od Tadeusza Łomnickiego? Twoja teza może jest i słuszna, ale działa potwornie wybiórczo. Dokładniej, stosuje się do anonimowej, czerwonej masy, a do konkretnej, czerwonej masy, już nie. Oczywiście, przy tak postawionej tezie, "sytuacje z komuny ze światem dnia dzisiejszego są nieporównywalne. ABSOLUTNIE nieporównywalne." No, nie mogą... Narzędzie ne funguje. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Re: Czy Michnik zasłużył na Order Białego Orła? 10.03.08, 16:16 Czy Michnik zasłużył na Order Białego Orła? Nie! Zasłuzył na kopa w ubecki pysk!! "- To, co się stało, jest niewiarygodne. " To jest opinia GAZETY nie polaków! A jednak: www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm Podczas uroczystości wspomniano o Adamie Michniku, a nie powinni! Kim był Michnik? www.polonica.net/imag/michnik_sumienie-narodu.jpg Instytut Pamięci Narodowej rozważa obecnie wniosek o ekstradycję Stefana Michnika. papurec.org papurec.org/pnl/26w.htm papurec.org/pnl/26wa.htm papurec.org/history/h31A.html papurec.org/history/h31B.html papurec.org/history/h31.html papurec.org/history/h26.html www.polonica.net/Magdalenka.htm papurec.org/history/h42.html papurec.org/history/h42a.html papurec.org/history/h42AListSwitDoWal.html www.polonica.net/czerwone-zyciorysy_Michnik.htm Narysuj mi świnię, a powiem ci kim jesteś. !!! wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG93aWF6YW5l,wid,4852018,wiadomosc.html?ticaid=157ec&_ticrsn=3 www.videofact.com/mark/Kuklinski/kuklinski_and_pope_opt.jpg Powiedz mi, co myślisz o płk. Kuklińskim, a powiem ci, kim jesteś - www.informacje.int.pl/Sedzia-Stefan-Michnik-Klasowo-i-politycznie-czujny-art1747.html www.wikipedia.net.pl/pl/wiki/Stefan_Michnik.html pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Michnik Załgany rodowód Jarosław Kaczyński, opisując kiedyś zachowanie Michnika, podkreślał jego niebywałą skłonność do kłamstwa, to, że potrafi łżeć w żywe oczy, dosłownie iść w zaparte. Trzeba przyznać, że szczyt łgarstwa osiąga Michnik już przy najnowszych opisach rodowodu swojej rodziny. Kiedy na przykład stara się maksymalnie wybielić postać swego ojca Ozjasza Szechtera, członka Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. I pisze o nim, że czuł się on jak absolutnie polski Polak (Między Panem a Plebanem, Kraków 1995, s. 50). Nie wyjaśnia tylko nigdzie, co ten absolutnie polski Polak szukał w Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i jak zawędrował na sam jej wierzchołek z tą swą rzekomą dumą z polskiej tożsamości (tamże, s. 50). Michnik w wywiadzie z Danielem Cohn Benditem stwierdził: Mój ojciec byl bardzo znanym działaczem komunistycznej partii przed wojną, siedział osiem lat w więzieniu. Po wojnie nie odgrywał żadnej roli. Nie odgrywał, bo nie chciał jej odgrywać (cyt. za: L. Żebrowski: Paszkwil „ Wyborczej", Warszawa 1995, s. 35). Zdaniem Żebrowskiego (op. cit., s. 35): Bardziej prawdopodobne jest jednak to, iż z powodu zaszłości nie powierzono mu wysokich funkcji partyjnych. Według Adama Michnika kapo wojnie jego ojciec rzekomo już nie wierzył w komunizm, doskonale wiedział, że cały realny socjalizm to wielkie świństwo i paskudztwo (op. cit., s. 53). A nawet według zwierzeń Michnika o ojcu: Miał on poglądy straszliwie antyreżimowe, antysowieckie, a w związku z tym antykomunistyczne (według: Polityka Polska, grudzień 1990, s. 34). I ten wielki antykomunista Ozjasz Szechter, który uważał realny socjalizm za wielkie świństwo, po wojnie jednak wstąpił do PZPR. Gdy ksiądz Tischner zdziwiony zapytał Michnika o to: Zapisał się, chociaż nie wierzył? Michnik odpowiednio „wyjaśnił": Absolutnie nie wierzył, ale potem to sobie racjonalizował. Skoro nic się nie da poradzić na sowiecką przemoc... (Między Panem... op. cit., s. 51). Ze zwierzeń Michnika w Polityce Polskiej dowiadujemy się również, że od ojca już w pierwszych rozmowach otrzymał niezwykle mocny zastrzyk myślenia antyreżimowego. Był to rzeczywiście „mocny" zastrzyk, jeśli nie przeszkodził Michnikowi już w młodości w działaniu przez lata w komunistycznym „czerwonym harcerstwie" walterowców, a jeszcze podczas swego procesu w 1969 r. w gromkich zapewnieniach, że jest komunistą! Adam Michnik „Eurołgarz" W maju 1995 roku doszło do otwartego, bezpośredniego starcia Adama Michnika z przedstawicielami śląskich górników. Michnik przybył wówczas, by zeznawać w obronie byłego szefa MSW - gen. Czesława Kiszczaka, oskarżonego o przyczynienie się do śmierci 9 górników z kopalni „Wujek" i zranienie 25 górników z kopalni „Manifest Lipcowy". Widząc Michnika przyjacielsko witającego się z Kiszczakiem, związkowcy śląskiej „Solidarności" zapytali go jak może podawać rękę mordercy górników z „ Wujka"? Górników, którzy strajkowali po to, by wypuszczono internowanych w stanie wojennym, takich jak Michnik. I dodali: Mamy prawo sądzić, że jest pan kupiony. Półtora roku później w Gazecie Wyborczej z 17 XII 1996 r. Michnik gwałtownie zaatakował oświadczenie Komisji Krajowej „Solidarności", domagającej się, by wreszcie stało się zadość tak długo oczekiwanej sprawiedliwości w sprawie zamordowania górników z kopalni „Wujek". Dla Michnika żądanie Nadzwyczajnego Trybunału rozliczenia stanu wojennego jest czymś wyjątkowo niegodziwym, jest drwieniem z cierpień tych, którzy zginęli. Za to nie jest dla niego drwieniem dotychczasowa parodia wymiaru sprawiedliwości i bezkarność zbrodniarzy, odpowiedzialnych za śmierć górników z „Wujka" i jakże wiele innych PRL-owskich zbrodni. Jak zrozumieć ten tak nikczemny komentarz człowieka, który kiedyś był jednym z idoli dla wielu osób ze środowisk „Solidarności"? Prezentowany niżej tekst jest próbą pokazania uwarunkowań, które wpłynęły na taką postawę Michnika, prawdziwego homo sovieticus, który nigdy faktycznie nie wyzwolił się spod ducha skrajnej komunistycznej nietolerancji wobec wszystkich inaczej myślących. Niewiele osób w Polsce może się „poszczycić" takim, jak Michnik zafałszowaniem swego życiorysu, równie starannym przemilczaniem rzeczy wstydliwych i eksponowaniem „blasków". Czyż można się jednak temu dziwić w przypadku osoby przez ponad osiem i pół roku kierującej najpotężniejszą trybuną prasową, jaką jest GW i korzystającej z ciągłej reklamy, robionej mu przez wdzięcznych podwładnych? Dziennikarka Irena Lasota, niegdyś bardzo bojowa towarzyszka Michnika w ruchu marcowym 1968 roku, w listopadzie 1991 r. w obszernym, udokumentowanym artykule wyraziła całe swe obrzydzenie nieustającym reklamowaniem Michnika na łamach jego własnej gazety (I. Lasota: Niewidzialny redaktor, Tygodnik Solidarność l XI 1991 r.). Niewiele się odtąd zmieniło. Brat - morderca sądowy W "Między panem a plebanem" (op. cit., s. 50) znajdujemy kolejne łgarstwo Michnika o ojcu: "Przez wszystkie lata bardzo konsekwentnie unikał peerelowskiej kariery". Jak więc wytłumaczyć piastowanie pr Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Rację miał Herbert.On pierwszy ujawnił to czego 10.03.08, 17:46 inni do dzisiaj dostrzec nie chcą lub nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
greg43 Re: Nie 10.03.08, 16:26 Sam zaprzeczył swojej przeszłości nazywając Kiszczaków i innych ludźmi honoru, złożył tym samym swoistą "samokrytykę" za próbę walki z wypaczeniami socjalizmu........ Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Nie 10.03.08, 16:32 Od 89' robił wszystko, aby wbrew i mimo młodej demokracji zapewnić władzę w Polsce środowiskom postkomunistycznym i różnym różowym środowiskom o lewicowych przekonaniach. Działania te miały zapewnić władzę w Polsce środowiskom lewicowym na długie lata, wbrew teoretycznie obowiązującej już demokracji. Ta "trzecia droga" skończyła się całkowitą kompromitacją pomysłodawcy, jak i samego pomysłu. Pominę chwilowo rozliczne skutki gospodarcze i ekonomiczne. Dla mnie najważniejsze jest, że w Polsce nie istnieje lewica (TAK, mam lewicowe poglądy :)), istotną politycznie rolę odgrywały i odgrywają środowiska kuriozalne i skrajne. Tamte działania o dziesiątki lat opóźniły przywracanie w Polsce równowagi i umiaru politycznego. W znaczący sposób opóźniły również odbudowę gospodarczą kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Myślę podobnie.Może ostzrej oceniam szkodnictwo AM 10.03.08, 18:07 Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Czy Michnik zasłużył na Order Białego Orła? 10.03.08, 17:55 Nie, ten antypolak z medalem Orła Białego to obraza dla polskich patriotów. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: tak - skoro dostali Gwiazda i Walentynowicz 10.03.08, 22:21 To ludzie tego samego fromatu - niezlomni opozycjoniści przed 1989 r., głoszacy później kontrowersyjne tezy (Michnik o "ludziach honoru", gdański duet o agencie "Bolku"). Poza tym rola Michnika po 1989 r. była per saldo pozytywna. Stworzenie pierwszego na wschód od Łaby niezależnego dziennika to naprawdę duże osiagnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: tak - skoro dostali Gwiazda i Walentynowicz 10.03.08, 22:26 Co rozumiesz przez okreslenie 'niezależny dziennik'? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: tak - skoro dostali Gwiazda i Walentynowicz 10.03.08, 22:27 > Co rozumiesz przez okreslenie 'niezależny dziennik'? Niezależny od komunistycznej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: tak - skoro dostali Gwiazda i Walentynowicz 10.03.08, 22:57 piotr7777 napisał: > > Co rozumiesz przez okreslenie 'niezależny dziennik'? > Niezależny od komunistycznej władzy. W 89 roku komunizm w Polsce upadł. Sztuką byłoby założyć dziennik zależny(!) od komunistycznej władzy, nie sądzisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis Gwiazda i Walentynowicz to prawdziwi bohaterowie 11.03.08, 09:52 ktorzy nigdy nie napluli na Polske, bo sa patriotami. Michnik pluje na Polske i sprzedaje jak wrogom Polski kazdym swym slowem i czynen. Oto cala roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Nie 11.03.08, 09:17 Kisiel w Dziennikach o poczynaniach Kuronia z Michnikiem w 1968 roku pisał, że oni walczyli z ówczesną władzą, ale o komunizm na własną modłę. I jeśli przejmą władzę to Polacy dostaną tak po d... , że wszyscy Polacy zatęsknią za władzą ludową. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Nie 11.03.08, 12:14 To dziennikarz, który uważał, że ma misję - stworzenie nowego społeczeństwa na modłę wzorów zachodniego lewactwa. Kiedy się dokładnie przyjrzeć jego działalności to widać, że był przez wiele lat szarą eminencją polskiej polityki i mając tak potężne medium jak GW narobił wiele szkód. Z mojego punktu widzenia największe szkody stały się w wyniku czynnego przeszkadzania przez szmat czasu w ukształtowaniu się w Polsce zdrowego życia politycznego. Chodzi mi o to, że to on wraz z gazetą i satelitami wmawiał ludziom, że jeden światopogląd jest słuszny (jedynie słuszny) a inne to oszołomstwo itd. To ma niewiele wspólnego z demokracją i dlatego właśnie do dzisiaj mamy dziwne partie, którego w większości to ni pies ni wydra... Wielka szkoda, że kiedyś zwalczał np. Kaczyńskich na wszelkie (i niecne sposoby), bo się nabawili od tego nieuleczalnych fobii i mamy z tym problem do dzisiaj. I też trudno się dziwić ludziom, którym się latami okazywało pogardę, że kierują nimi zadawnione urazy. Wielka szkoda, że kiedyś zdradził (z Mazowieckim) Wałęsę i wiele energii zużył (także na forum międzynarodowym), żeby go zohydzić. Ma wielkie zasługi we wzniecaniu nastrojów antysemickich i antykościelnych. Ale... niestety nie było nikogo silniejszego, by przeciwdziałać jego propagandzie. A z drugiej strony człowiek ten w młodości wykazał się wielką odwagą w walce o sprawy, które uważał za słuszne. Napisał kilka interesujących książek np. "Dzieje honoru w Polsce". W sumie "zawdzięczamy" mu zbyt wiele "wojen na górze", które wypaczyły normalne procesy (tworzenie partii politycznych), skazywały jednych na infamię innych na niezasłużoną gloryfikację. Pomieszanie z poplątaniem. To zbyt kontrowersyjna postać, by go honorować tak wielkim odznaczeniem. Nie Odpowiedz Link Zgłoś