Dodaj do ulubionych

To kpina z Konstytucji!!! Oszuści won z sądów

11.08.08, 10:07
z polityki i z biznesów!!!

Szczena mi opadła, jak to się mówi, gdy przeczytałem, że tak uważa pani Anna Bogucka-Skowrońska:

"... dziwię się Prokuraturze Krajowej, że zgodziła się na ujawnienie personaliów podejrzanych, bo sprawa jest wątpliwa. Nie ma społecznego interesu, by to robić.

Jak to? Obaj panowie w czasie, kiedy rozmawiali, byli wysokimi urzędnikami...

- Jeżeli chroni się wizerunki wielu osób... bandytów, zabójców, a nie robi się tego w sprawie, w której zarzuty związane nie są ze zbrodnią, tylko z występkiem niezagrożonym zbyt wysoką karą..."

Była to: "Rozmowa z byłą senator AWS Anną Bogucką-Skowrońską, adwokat Jana Ryszarda Kurylczyka, byłego pomorskiego wojewody z SLD podejrzanego o próbę odwiedzenia śledczych od aresztowania byłego barona tej partii"
tinyurl.com/6pvw7y
Jeśli z takimi poglądami można zostać członkiem Trybunału Stanu, to wszyscy uczciwi obywatele powinni powiedzieć, że mają w nosie i prawo i Konstytucję, kupić Kałasznikowy i ..........!!!!!!!!!!

"Prestiż prawnika, prestiż Słupska
Mecenas Anna Bogucka -Skowrońska ze Słupska została wybrana przez Sejm do Trybunału Stanu.
To zaszczyt dla Słupska - mówią lokalni politycy.
Sejm wybrał członków Trybunału Stanu we wtorek wieczorem. Kandydatów zgłaszały poszczególne partie polityczne. Bogucką -Skowrońską zgłosiła Platforma Obywatelska."
www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071116/SLUPSK/71115052
A oto ta drobna (według byłe pani "senator") sprawa:

"Skąd kłopoty byłego barona?

O co oskarżony jest b. lider pomorskiego SLD: przestępczy proceder miał uprawiać w latach 1999-2002, kiedy był szefem Energobudowy SA. (ma w niej udziały multimilioner, szef Prokomu, Ryszard Krauze). Prokuratura postawiła mu zarzuty przywłaszczenia (razem z innymi osobami) ponad 30 mln zł., które należały do Energobudowy, w tym wypranie 14 mln i niezapłacenie blisko 6-milionowgo podatku. Jędykiewicz nie przyzjane się do winy.
Pieniądze, o których mowa w zarzutach wpłacanie były na konto wydawnictwa archidiecezji gdańskiej Stella Maris. Tak zwane pranie pieniędzy polegało na wystawianiu przez szefostwo Energobudowy fikcyjnych faktur za fikcyjne usługi konsultingowe.
Następnie, pieniądze były wypłacane innym spółkom, współpracującym z Stella Maris.
Obok byłego barona, na ławie oskarżonych zasiądą także jego współpracownicy z Energobudowy, m.in. ówcześni członkowie zarządu Paweł J. i Jacek O. oraz trzej pracownicy z oddziału firmy w Opolu. Oskarżeniem objęte zostały również dwie osoby z kierownictwa spółki „Delta Press” (własność Jędykiewicza), wydającej do 2005 roku dziennik „Głos Wybrzeża”: Marka F. i Stanisława S. Za przywłaszczenie ponad 1,5 mln zł i wypranie blisko pół miliona (za pośrednictwem Stella Maris) odpowie także Marek N., szef sopockiej firmy Prolim.
Proces Jędykiewicza i reszty oskarżonych rusza 21 czerwca.

KIM JEST JĘDYKIEWICZ?

Jerzy Jędykiewicz (61 lat) to ostatni PRL-owski wojewoda gdański i budowniczy elektrowni jądrowej w Żarnowcu. Na początku lat 90. dostał od sądu zakaz wykonywania funkcji publicznych. (Podobno do dziś przechowuje nazwiska sędziów, którzy - jego zdaniem - skrzywdzili go wtedy na polityczne zamówienie). W interesach, przez lata utrzymywał ścisłe kontakty z Ryszardem Krauze i BIG-Bankiem Gdańskim. Wydawał dziennik "Głos Wybrzeża". Po zwycięstwie SLD w wyborach w 2001 r. obwieścił: - "To początek desolidaryzacji Polski". Na złożony w tym czasie przez gdańskich radnych PO wniosek, by uczcić Grudzień '70 pamiątkową tablicą na spalonym wtedy przez demonstrantów gmachu KW PZPR, "Głos" odpowiadał, że jest to "szczyt kretynizmu i upośledzenia pamięci (...). W jednej ręce butelka wódki, w drugiej butelka z benzyną, tak powinien wyglądać symboliczny portret bohaterskiego podpalacza"."
gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/734063.html
A tu rządy "czerwonej hołoty":

"Przez tzw. aferę Stella Maris biznesowa kariera Jędykiewicza została nadszarpnięta, polityczna załamała się. W 1999 roku został przewodniczącym pomorskiego SLD. Kiedy postawiono mu zarzuty, musiał zrezygnować z intratnego stanowiska, a przecież połączenie funkcji politycznej z mocną pozycją w biznesie dawało mu ogromną władzę w regionie. Miał nieformalny wpływ na obsadę ważnych stanowisk.

Kurylczyk i Jędykiewicz znają się od lat. Kiedy w latach 80. Jędykiewicz był dyrektorem budującego Elektrownię Żarnowiec Energobloku, pracował w nim także Kurylczyk (ukończył m.in. budownictwo elektrowni jądrowych na Politechnice Gdańskiej). Obaj byli ostatnimi PRL-owskimi wojewodami - Kurylczyk w Słupsku, Jędykiewicz w Gdańsku. Pierwszego odwołano w 1989 roku, drugi przetrwał na stołku rok dłużej. To dzięki poparciu ówczesnego barona w latach 2001-2005 Kurylczyk zajmował fotel wojewody pomorskiego."
tinyurl.com/66d9oc
www.uw.gda.pl/index_pl.php?n=477
www.newsweek.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=28507
Obserwuj wątek
    • lech.niedzielski [...] 11.08.08, 10:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • homosovieticus Może warto żeby dziennikarze śledczy zbadali 11.08.08, 10:15
      precyzyjnie jakim wpływom i czyjemu popraciu zawdzięcza Pani
      prawniczka karierę polityczną i zawodową.
      O ile pamietam w Słupsku była jakaś szkoła milicyjna a miatem
      rządzili długo ludzie z SLD.
      • lech.niedzielski [...] 11.08.08, 10:22
    • spokojny.zenek (...) się prowokatorze, 11.08.08, 11:43
      Kiedy senator Bogucka-Skowrońska walczyła o Wolna Polskę, ty w czerwonym
      krawacie spędzałeś cza na zetesempowskich zebraniach. I pewnie do dzisiaj byś to
      robił, gdyby nie tacy,jak Ona. Wtedy była ich garstka. Z roku na rok jednak
      coraz więcej takich, którzy dają sobie prawo do ich opluwania i sami wypinają
      pierś do zaszczytów.
      • lech.niedzielski [...] 11.08.08, 11:48
        • 2berber Zagryzacie się :-(. 11.08.08, 12:10
          Uprzedzam - pierwszą wypowiedź przeczytałem 2 razy.
          Z jej treści i dyskusji wyciągnąłem takie wnioski:
          "Baron" z SLD był pierwszym który odpowiadał
          za budowę elektrowni atomowej w Polsce.
          Teraz tą elektrownię chcą budować ci którzy
          przedtem uniemożliwili to zadanie.
          "Baron" ma wyrok sądowy chyba za "Stella Maris"
          Organizator afery funkcjonariusz KK korzysta
          z takiej ochrony jaką przewiduje się dla
          funkcjonariuszy służb specjalnych/prowokatorów
          dopiero w przyszłości.
          Sprawy autorytetu sędziów nie ruszają mnie.
          Jeżeli można trzymać w kryminale człowieka
          oskarżonego najpierw o to że jest ojcem
          dziecka (co obaliły badania DNA)pod zarzutem
          gwałtu na matce dziecka długo przed poczęciem
          dziecka - to dla mnie sędziowie są zwykłymi
          usługobiorcami do wsadzania na zlecenie od
          urzędników, partii politycznych czy mających
          więcej pieniędzy albo szczęścia :-(.
        • spokojny.zenek niech sobie będzie kim chce 11.08.08, 12:45
          Niech sobie będzie kim chce. Byleby przestał tak bezczelnie łgać i obrażać tych,
          którym mógłby co najwyżej buty czyścić. A nad polszczyzną rzeczywiście powinien
          popracować.
          • lech.niedzielski Re: niech sobie będzie kim chce 11.08.08, 14:21
            spokojny.zenek napisał:

> Niech sobie będzie kim chce. Byleby przestał tak bezczelnie łgać i
            obrażać tych
            > ,
            > którym mógłby co najwyżej buty czyścić. A nad polszczyzną
            rzeczywiście powinien
            > popracować.
            Tylko dlaczego ten "1nienormalnyczlowiek" tak panicznie wypiera się
            swojego semickiego pochodzenia ?
            Mnie to nie przeszkadza. Sam jestem w połowie Murzynem (bo jak byłem
            mały to grałem w kosza)i synem księdza (ten zawód przechodzi w mojej
            rodzinie z ojca na syna) !
    • paskuda_obywatelska Żont PO i już mnie nic nie dziwi. 11.08.08, 14:23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka