Dodaj do ulubionych

Co ukrywa Stanislaw Lem?

IP: *.arts.monash.edu.au 23.01.02, 07:43
Patrz:
mywebpage.netscape.com/ljkel2/lem01.html

Na razie zajalem sie tymi tytulami:
- Astronauci (The Astronauts)
- Oblok Magellana (Magellanic Cloud)
- Sezam (Sesame)
- Czas Nieutracony (Time Not Lost)

Pozdrowienia od Kagana!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lem Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.arts.monash.edu.au 24.01.02, 08:04
      Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Patrz:
      > <a href="http://mywebpage.netscape.com/ljkel2/lem01.html">mywebpage.netscape.co
      > m/ljkel2/lem01.html</a>
      >
      > Na razie zajalem sie tymi tytulami:
      > - Astronauci (The Astronauts)
      > - Oblok Magellana (Magellanic Cloud)
      > - Sezam (Sesame)
      > - Czas Nieutracony (Time Not Lost)
      >
      > Pozdrowienia od Kagana!
      ps. racje mial Lem tak ostro krytykujac Internet np. w "PC Magazine po Polsku"....
      wiedzial, ze WWW moze byc uzyty do zdemaskowania jego klamstw!

• Gość: juliusz Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.proxy.aol.com 24.01.02, 20:20
        prosze mi wyjasnic o co chodzi Lema przed laty lubilem czytac ?
        • Gość: Kondor Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: 10.135.129.* 24.01.02, 22:21
          Kagan - znowu leczysz kompleksy? Masz nerwicę natręctw czy co? Nudny jesteś,
          jak Boga kocham. Aha, jak będziesz mnie próbował dać na wątek o poziomie
          katolików, to od razu informuję, ze się do nich nie zaliczam
          • Gość: Kagan Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.lib.latrobe.edu.au 25.01.02, 00:48
            Gość portalu: Kondor napisał(a):

> Kagan - znowu leczysz kompleksy? Masz nerwicę natręctw czy co? Nudny jesteś,
            > jak Boga kocham. Aha, jak będziesz mnie próbował dać na wątek o poziomie
            > katolików, to od razu informuję, ze się do nich nie zaliczam

K: Najwiecej kompleksow maja ci, o je znajduja u innych...
            I czemu znow zamiast dyskutoweac na temat atakujesz mnie ad personam?
            Czyzbys NIE mial argumentow? Pamietaj, ze katolicy NIE maja monopolu na glupote!
            Kagan
            Kagan
            • Gość: Don Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.uc.nombres.ttd.es 25.01.02, 01:07

> Gość portalu: Kondor napisał(a):
              >
              > > Kagan - znowu leczysz kompleksy? Masz nerwicę natręctw czy co? Nudny jeste
              > ś,
              > > jak Boga kocham. Aha, jak będziesz mnie próbował dać na wątek o poziomie
              > > katolików, to od razu informuję, ze się do nich nie zaliczam
              >
              > K: Najwiecej kompleksow maja ci, o je znajduja u innych...
              > I czemu znow zamiast dyskutoweac na temat atakujesz mnie ad personam?
              > Czyzbys NIE mial argumentow? Pamietaj, ze katolicy NIE maja monopolu na glupote
              > !
              > Kagan
              > Kagan

Masz czlowieku pojebane w makowce-moze bys tak przetlumaczyl tytuly ksiazek na
              jeszcze kilka jezykow ? Czy moglbys napisac cos o innych autorach czy Lem to
              jedyny ,ktorego znasz.A nie mogl bys zrobic nam przysluge i jebnac sie w samotne
              drzewo gdzies na odludziu.
        • Gość: Kagan Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.lib.latrobe.edu.au 25.01.02, 00:52
          Gość portalu: juliusz napisał(a):

> prosze mi wyjasnic o co chodzi Lema przed laty lubilem czytac ?

Ja tez. Ale malo kto pamieta te pochwale komunizmu (wl. bolszewizmu) w
          Astronautach czy Obloku albo Sezamie! I malo kto czytal Czas Nieutracony!
          A to jest TEZ prawdziwy Lem! A dalem wiec to na WWW po tym, jak Lem zaczal
          chwalic np. bombardowanie Belgradu i udawac, ze zawsze byl antykomunista. A to
          jest po prostu wstretne klamstwo, wiec je publicznie DEMASKUJE!
          Przestane, jak Lem pozwoli na ponowna publikacje WSZYSTKICH swoich dziel!
          Kagan
          • Gość: oko Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.chello.pl 25.01.02, 01:17

> Gość portalu: juliusz napisał(a):
            >
            > > prosze mi wyjasnic o co chodzi Lema przed laty lubilem czytac ?
            >
            > Ja tez. Ale malo kto pamieta te pochwale komunizmu (wl. bolszewizmu) w
            > Astronautach czy Obloku albo Sezamie! I malo kto czytal Czas Nieutracony!
            > A to jest TEZ prawdziwy Lem! A dalem wiec to na WWW po tym, jak Lem zaczal
            > chwalic np. bombardowanie Belgradu i udawac, ze zawsze byl antykomunista. A to
            > jest po prostu wstretne klamstwo, wiec je publicznie DEMASKUJE!
            > Przestane, jak Lem pozwoli na ponowna publikacje WSZYSTKICH swoich dziel!
            > Kagan

Wiesz co, Kagan? Wyjątkowo ci odpowiem.
            Nie wiem, czy pamietasz, że fantastyka była w komunie podejrzana albo zle
            widziana. Z drugiej strony wielu pisarzy uciekalo w kostium fantastyczny, zeby
            napisac prawde (Zajdej, Wnuk-Lipinski, Snerg-Wisniewski, Wolski). Lem tez uciekl
            w fantastyke, bo nie mogl pisac normalnie. Ale i tak byl podejrzany. Wiec te
            wstawki o komunie we wczesnych powiesciach to jest taki ogarek dla matiuszki-
            partii, zeby moc palic swieczke przed fantastyka. W wywiadach Lem sie do tego
            przyznal i pokajal. Dla mnie wystarczy. Przyznal tez, ze mial okres fascynacji
            swiatlana przyszloscia ludzkosci. I tej naiwnej wiary sie najbardziej wstydzi.
            Bardzo dobrze zapamietalem, jak w Obloku Magellana odrzucila mnie apologia
            komunizmu. Co prawda bylo tego raptem pare stron, potem polecieli w kosmos i sie
            skonczylo. Ale co sie dzialo w kosmosie w ogole nie pamietam, a te kilka stron
            bardzo dobrze. Wiec byl to blad Lema. Natomiast w Astronautach i Sezamie wstawek
            politycznych chyba nie ma, bo tez bym pamietal.
            • Gość: Kagan Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.lib.latrobe.edu.au 25.01.02, 01:26
              Gość portalu: oko napisał(a):

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: juliusz napisał(a):
              > >
              > > > prosze mi wyjasnic o co chodzi Lema przed laty lubilem czytac ?
              > >
              > > Ja tez. Ale malo kto pamieta te pochwale komunizmu (wl. bolszewizmu) w
              > > Astronautach czy Obloku albo Sezamie! I malo kto czytal Czas Nieutracony!
              > > A to jest TEZ prawdziwy Lem! A dalem wiec to na WWW po tym, jak Lem zaczal
              > > chwalic np. bombardowanie Belgradu i udawac, ze zawsze byl antykomunista.
              > > A to jest po prostu wstretne klamstwo, wiec je publicznie DEMASKUJE!
              > > Przestane, jak Lem pozwoli na ponowna publikacje WSZYSTKICH swoich dziel!
              > > Kagan
              >
              > Wiesz co, Kagan? Wyjątkowo ci odpowiem.
              > Nie wiem, czy pamietasz, że fantastyka była w komunie podejrzana albo zle
              > widziana. Z drugiej strony wielu pisarzy uciekalo w kostium fantastyczny, zeby
              > napisac prawde (Zajdej, Wnuk-Lipinski, Snerg-Wisniewski, Wolski). Lem tez
              > uciekl w fantastyke, bo nie mogl pisac normalnie. Ale i tak byl podejrzany.
              > Wiec te wstawki o komunie we wczesnych powiesciach to jest taki ogarek dla
              > matiuszki-partii, zeby moc palic swieczke przed fantastyka. W wywiadach Lem sie
              > do tego przyznal i pokajal. Dla mnie wystarczy. Przyznal tez, ze mial okres
              > fascynacji swiatlana przyszloscia ludzkosci. I tej naiwnej wiary sie
              > najbardziej wstydzi.
              K: NIE musial publikowac w latach stalinizmu. Mogl pracowac jako lekarz (z tym
              wojskiem to lipa, bo po pierwsze to fali dla lekarzy wojskowych NIGDY NIE bylo i
              po drugie to po paru latach by go przeciez przeniesli do rezerwy). A zdecydowal
              sie publikowac zamiast leczyc! I nie tylko Oblok i Astronauci! Poczytaj Sezam,
              szczegolnie Podroz 26ta i Ostatnia Ijona Tichego! A Czas Nieutracony, to co? To
              NIE jest SF, to jest 100% PRODUKCYJNIAK, z akcentami wrecz szkalujacymi WP!
              Spojrz na moja witryne pod Czas Nieutracony!

> Bardzo dobrze zapamietalem, jak w Obloku Magellana odrzucila mnie apologia
              > komunizmu. Co prawda bylo tego raptem pare stron, potem polecieli w kosmos i
              > sie skonczylo.
              K: Nieprawda! A rozdzial KOMUNISCI, a ta stacja orbitalna USAF z kapelanem,
              kaplaneem "nieistniejacego boga", to co?

> Ale co sie dzialo w kosmosie w ogole nie pamietam, a te kilka stron
              > bardzo dobrze. Wiec byl to blad Lema. Natomiast w Astronautach i Sezamie
              > wstawek politycznych chyba nie ma, bo tez bym pamietal.
              K: A opowiadanie o detektorze klamstwa, a podroz 26ta, a poczytaj chocby pierwsza
              strone tego zbioru, gdzie jest opisana Warszawa po 50 latach komuny...
              Zamieszcze to wkrotce na mej witrynie!
              Kagan
    • Gość: Kondor Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: 10.135.129.* 25.01.02, 02:10
      Widzisz Kagan, twój problem polega na tym, że jesteś lustrem OzRM-a=GMR-a. Nie
      możecie żyć bez siebie, bo tylko w ten sposób udowadniacie własną potrzebność i
      istnienie. Ty się oczywiście do tego nie przyznasz, tylko oplujesz, ale tak
      naprawdę, to jest w was 99 proc. identyczność. I przykro mi to powiedzieć,
      Kagan, obaj jesteście postaciami z lamusa. Lamusa historii. Może zdołacie
      jeszcze odwrócić jej bieg na chwilę w jednym czy drugim kraju (szkoda tego
      kraju), ale przyszłość należy do innych. Oni będą mieli do rozwiązania naprawdę
      poważne problemy i spore konflikty, a będąc ludźmi otrzaskanymi w świecie i
      równie dobrze radzącymi sobie w Warszawie, Bonn, Nowym Yorku czy nawet Tokio
      nie będą mieli z podstawowymi pojęciami współczesnych cywilizacji większych
      problemów.Ty i OzRM mentalnie wciąż jesteście w zaścianku. Nigdy się z niego
      nie uwolnicie;zaścianek jest nawet w waszym widzeniu świata i podejrzewam że i
      Wszeświat widzicie jedynie z perspektywy tatkowego wygonu. Może to nie
      kalectwo, ale szczycić się tym, Kagan, jakby nie bardzo. A - i Oszołom już w
      jednym ciebie wyprzedził. Nie udaje kogoś, kim nie jest, co ty permanentnie
      robisz.
      • Gość: Kagan Re: Co ukrywa Stanislaw Lem? IP: *.lib.latrobe.edu.au 25.01.02, 02:48
        Gość portalu: Kondor napisał(a):

>Widzisz Kagan, twój problem polega na tym, że jesteś lustrem OzRM-a=GMR-a. Nie
        >możecie żyć bez siebie, bo tylko w ten sposób udowadniacie własną potrzebność i
        >istnienie. Ty się oczywiście do tego nie przyznasz, tylko oplujesz, ale tak
        >naprawdę, to jest w was 99 proc. identyczność. I przykro mi to powiedzieć,
        >Kagan, obaj jesteście postaciami z lamusa. Lamusa historii. Może zdołacie
        >jeszcze odwrócić jej bieg na chwilę w jednym czy drugim kraju (szkoda tego
        >kraju), ale przyszłość należy do innych. Oni będą mieli do rozwiązania naprawdę
        >poważne problemy i spore konflikty, a będąc ludźmi otrzaskanymi w świecie i
        >równie dobrze radzącymi sobie w Warszawie, Bonn, Nowym Yorku czy nawet Tokio
        >nie będą mieli z podstawowymi pojęciami współczesnych cywilizacji większych
        >problemów.Ty i OzRM mentalnie wciąż jesteście w zaścianku. Nigdy się z niego
        >nie uwolnicie;zaścianek jest nawet w waszym widzeniu świata i podejrzewam że i
        >Wszeświat widzicie jedynie z perspektywy tatkowego wygonu. Może to nie
        >kalectwo, ale szczycić się tym, Kagan, jakby nie bardzo. A - i Oszołom już w
        >jednym ciebie wyprzedził. Nie udaje kogoś, kim nie jest, co ty permanentnie
        >robisz.
        K: Znow:
        1. NIE NA TEMAT.
        2. ARGUMENTACJA AD HOMINEM.
        3. 1 i 2 dowodza, ze NIE masz kontrargumentow, i po cichu przyznajesz mi racje.
        4. Piszesz o ludziach "równie dobrze radzącymi sobie w Warszawie, Bonn, Nowym
        Yorku czy nawet Tokio.."
        - Warszawa: brud, syf, nedza i trzeci swiat,
        - Bonn juz NIE jest stolica Niemiec (ty jestes o dobre kilka lat do tylu, Kondor),
        - Nowy Jork: wiadomo: slumsy, ruiny WTC, mayor nie z wyboru, ale kupil sobie te
        posadke itp. itd.
        - Tokio: kolejny rok kryzysu...
        Czekam wiec na argumenty na temat, czyli o LEMIE!
        Kagan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka