Gość: . A moze w koncu cos innego. Zacinasz sie jak zdarta IP: *.server.ntli.net 02.01.04, 22:49 plyta Polskich Nagran z Polomskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Brudna Łapa do Trybunału Stanu!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Ruda Re:Kto kogo szantażuje? Życzenia Noworoczne IP: *.goja.org 02.01.04, 23:04 Ile razy Miller skłamał, Ile Kwach obietnic złamał, Ile Begier owsa zjadła, Ile Kalisz nosi sadła, Ile Pol wziął na boku, Tyle szczęścia w Nowym Roku NFZ i panu Sikorskiemu życzy Stach Ruda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad palownik Wyrżnąć wszystkich czerwonych do trzeciego pokolenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 23:12 Zacząć od rządzących, potem Kwaśniewski, dalej resztę !!! Kobiety i dzieci czerwonych też. To są moje życzenia noworoczne dla tych skur..synów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsa Re: Wyrżnąć wszystkich czerwonych do trzeciego po IP: *.provider.pl 02.01.04, 23:15 I TAK SIĘ RODZI FASZYZM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Specjalizacja "prezesa" NFZ IP: *.acn.waw.pl 02.01.04, 23:08 Byłem przekonany że pułkownik Panas, jako absolwent Wojskowej Akademii Medycznej, wykształcony jest w zakresie specjalności przydatnych pod względem naprawiania naszych wojaków. Obstawiałem internę lub chirurgię ... ... tymczasem nasz specjalista od leczenia wszystkich Polaków jest: ginekologiem-położnikiem. To tłumaczy dlaczego robi całe społeczeństwo w ch... i dlaczego położy lecznictwo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Specjalizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 08:23 i nie jest w stanie zrozumieć pewwnych rzeczy, ale jak się ciągle ma ci.. na oczach, a rękami przebiera się w kieszeniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.katowice.msk.pl 02.01.04, 23:31 Cieć w stróżówce: nie spodziewam się opadów śniegu, ale na wszelki wypadek mam ze soba łopatę Baba na targu: nie spodziewam się, że za jabłka ktoś mi zapłaci banknotem 200zł, ale jakby co, to mogę rozmienić w sklepie na przeciwko Prezes Panas: Nie spodziewałem się zamykania przychodni, ale gdyby tak sie stało, to..... winni są lekarze!!! Innymi słowy: jak się jest szefem, to trzeba czasem pomyśleć - co zrobić, jak się nie uda - ale może ja zbyt dużo wymagam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekl Wina po stronie urzędasów NFZ IP: *.solutions.net.pl 02.01.04, 23:33 Negocjacje tak wyglądały : NFZ: dajemy panu 6 zł (SZEŚĆ ZŁOTYCH !!!) za punkt. Chce pan, czy nie? Gdyby odpowiedział nie - to koniec negocjacji. Dostał 6 zł. za punkt, czyli za jedną wizytę pacjenta. Jeżeli zleci temu p [acjentowi jakieś badania, to może liczyć na więcej punktów, maksymalnie 5. Warto dodać, że często zlecane przez neurologa badanie tomografii komputerowej głowy kosztuje 320 zł. W roku 2003r. NFZ płacił ok. 10 zł. za punkt. Środki zmniejszono o 40%!!! Ludzie, to niee lekarze są odpowiedzialni za dystrybucję środków z naszych składek. Dlaczego rząd nie chce dopuścić prywatnych ubezpieczycieli. Skończy się monopol i zacznie konkurencja i od razu okazać się może, że na więcej możemy liczyć. Panas musi odejść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Re: Wina po stronie urzędasów NFZ IP: *.acn.waw.pl 02.01.04, 23:42 Gość portalu: Wojtekl napisał(a): > Negocjacje tak wyglądały : > NFZ: dajemy panu 6 zł (SZEŚĆ ZŁOTYCH !!!) za punkt. Chce pan, > czy nie? Gdyby odpowiedział nie - to koniec negocjacji. > Dostał 6 zł. za punkt, czyli za jedną wizytę pacjenta. Dodam ze akurat w tym przypadku nie chodzi o POZ (podstawowa opieka zdrowotna) tylkoo AOS (abulatoryjna opieka specjalistyczna) czyli po prostu specjalistykę. Normalna wizyta (badanie tętna, ciśnienia, wywiad, recepty itd itp) to JEDEN PUNKT (nie kilkadziesiąt jak w stomatologii) Wymogiem NFZ jest aby ta wizyta trwała 20 minut, czyli lekarz ma dostac 18 zl/godzinę z czego ma wynająć gabinet, zapłacić pielęgniarkę i ZUS ... To jest to o czym mówił Religa w telewizji: w 2003 mieli 64 zł za poradę, teraz w ramach ujednolicania w całej Polsce dostali 10 zł ... (BTW w wytycznych do konktraktów NFZ przeslal informacje ze oferty na kwote ponad 8 zl na punkt zostaja automatycznie odrzucone...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech Brawo Lekarze za odwagę!! IP: *.solutions.net.pl 02.01.04, 23:35 wkońcu pokazliście jaki nasz system jest chory z SLD na czele, mam nadzieje ze Panas poda sie do dymisji teraz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: Brawo Lekarze za odwagę!! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 23:44 w pełni popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Brawo Lekarze za odwagę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 18:44 A tam sie poda...Do tego trzebaby miec ten no... jak to sie nazywa... honor. A dla lekarzy wielkie brawa! Trzymam kciuki. Moze to niesmialy poczatek pokazywania naszym moznowladcom, ze wszystko ma swoje granice. Gość portalu: wojciech napisał(a): > wkońcu pokazliście jaki nasz system jest chory z SLD na czele, > mam nadzieje ze Panas poda sie do dymisji teraz!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch4cz Re: Brawo Lekarze za odwagę!! IP: 66.159.220.* 03.01.04, 20:19 BRAAAAAWO, że zostawiacie ludzi w potrzebie, to się nazywa ODWAGA !!!!!!!! czy ludzie myślą co tutaj piszą w ogóle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dreptak Re: Brawo Lekarze za odwagę!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 23:17 O ile mnie pamięć nie myli, to od miesięcy gros lekarzy mówił że za takie pieniądze uczciwie nie da sie leczyć. A że ich nie wysłuchano to wina wyłączie NFZ (przepraszam jeszcze łapiński się kłania. To jest uczciwe postawienie sprawy - ZA TE PIENIĄDZE LECZENIE JEST FIKCJĄ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Panas musi odejść !!! koleś z SLD i nic wiecej!!ZERO IP: *.solutions.net.pl 02.01.04, 23:40 On niema pojecia o słuzbie zdrowia za wszystko za co sie zabrał to zepsół, wystarczy popatrzec na zyciorys. Ale w naszym kraju niestety "kumpelstwo" partyjne SLD jest napierwszyym miejscu nawet kosztem dobra społeczeństwa. A zwalanie winy na lekarzy to jest juz szczyt cwaniactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WB Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 23:43 Cytat z Gazety: "Jak to jest, że lekarze po trudnych negocjacjach uzyskali 58,5 zł, gdy tymczasem maksymalna stawka na pacjenta według centrali NFZ to 85 zł? Anna Józefczuk-Majewska, rzeczniczka lubelskiego NFZ, tłumaczy "Gazecie", że stawka, o której mówi NFZ, to średnie wydatki na statystycznego ubezpieczonego. Z tych pieniędzy NFZ opłaca higienistki szkolne, pielęgniarki środowiskowo-rodzinne, położne itp. Lekarz dostaje tyle, ile zostaje po odjęciu innych wydatków i z tych pieniędzy musi zapłacić swojej pielęgniarce, utrzymać gabinet, zapłacić za badania" Moja propozycja: A może za stawkę 85 zł po odjęciu na pielęgniarki, higienistki itp leczyłby się Pan Miller, rząd i posłowie co głosowali za NFZ? Proponowałbym aby za te piniądze leczył się twórca genialnego NFZ Łapiński po dodatkowym odjęciu pieniędzy na jego limuzynę. Propozycja całkiem poważna !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Cos mi nie pasuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 23:54 Moja roczna darowizna na NFZ (zeszloroczna) to grubo ponad 4.000 zl. Od wielu lat nie bylem w tzw. normalnej przychodni (nie mam czasu, szczegolnie jak jestem chory, na zapisywanie sie o 6 rano na wizyte na 12). Kiedy mialem problem ze skrecona kostka (potrzebny zabieg hirurgiczny) to trafilem do prywatnej kliniki (w "darmowym" szpitalu powiedzieli mi, ze normalnie to termin tak za 5-6 miesiecy, no chyba, ze dami im 3tys. w lape). W klinice bylo taniej. Takich jak ja jest dosyc duzo. Leczenie poza systemem staje sie w Polsce standardem, a nie odstepstwem od normy. PS: tylko prosze mi tu nie pisac o biednych emerytach, bo moja matka, emerytowana nauczycielka, miesiecznie placi 2x wieksza skladke niz te 55 zl rocznie, ktore trafia do przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wb Re: Cos mi nie pasuje IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 00:15 jakes pan darowł Pana sprawa. Mnie oni kradną, chwała Bogu trochę mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Cos mi nie pasuje IP: *.stegny.2a.pl 03.01.04, 17:31 Z moich wyliczeń wychodzi podobnie. Uwzględniając statystyczne dane: o zarobkach, bezrobociu, dzieci, wyszło mi, że na POZ przeznacza się grubo poniżej 10% dostępnych środków. Niestety podejrzewam, że duża cześć naszych składek idzie na refundację leków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz rodzinny Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.lodz.mm.pl 02.01.04, 23:58 po wypowiedziach Pana Prezesa mogę tylko zacytować (z pamięci Słonimskiego): " próżno-ś riposty się spodziewał, nie dam Ci prztyczka, ani klapsa, nie powiem nawet pies Cię jebał, bo to by był mezalians - dla psa" normalnie tak brzydko nie mówię, ale zdenerwowałam się solidnie tym wykręcaniem kota ogonem, butą, arogancją, bezczelnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 00:05 jaka jest etyka posła i ministra, od ktorych zalezy wiecej niz od jednego lekarza? I jaka jest ich odpowiedzialnosc jak cos spieprza? I ile oni zarabiaja? Oto Polska wlasnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac DZIEL I RZĄDŹ!!!! IP: 213.17.204.* 03.01.04, 00:13 To nie pierwszy raz rząd próbuje skłócić społeczeństwo. Stare zasady nie rdzewieją. DZIEL I RZĄDŹ!!!! Dziś atak na lekarzy, kilka dni temu na kolejarzy, przedtem na górników i rolników. Kiedy człowiek przyjrzy się, o co kto walczy okazuje się, że ci walczący mają rację. Wystarczy np. posłuchać dyskusji sejmowych, gdzie dość często głosami opozycji wyłazi szydło z worka. Niestety ludzie nie maja na to czasu i często nie znając sprawy przyjmują powierzchowne i kłamliwe argumenty władzy. Dziś lekarze walczą o możliwość pracy bez bankructwa, a mówi się, że lenie olali swoich pacjentów. Co ciekawe nikt nie mówi, że problem jest tam, gdzie POZ jest dobrze sprywatyzowany i zadłużenie oznacza bankructwo, a nie kolejne oddłużania. Wczoraj nikt nie mówił, że dopłacamy do nomenklaturowych spółek okołogórniczych, a nie do górnictwa, itd., itd. Panie i Panowie czas powiedzieć prawdę o rządach po okrągłym stole. Cwaniactwo, afery i lekceważenie i okłamywanie społeczeństwa. To nasza rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Nie na temat IP: *.dip.t-dialin.net 03.01.04, 02:01 czy ktos wie, dlaczego wycofano aukcje sprzedazy LOTNISKOWCA z EBay? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Te pieniądze to jest około 16.000 zł, głupku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 02:06 Czy Ty myslisz, że wojewoda ma więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA BRAWO LEKARZE IP: *.new.rr.com 03.01.04, 07:26 Nareszcie Lekarze pokazali ze nie sa sluzacymi grubaskow z Ministerstwa i nie zgodza sie na kazde warunki. W czasie gdy grube swinie sie bogaca lekarz po tylu latach studiow jest traktowany jak sluga, ktorego szantazuje sie etyka lekarska, itp/ BRAWO LEKARZE, NAUCZCIE TYCH CHAMOW Z RZADU I NFZ- WREDNYCH GRUBASOW. NIECH NAUCZA SIE SZACUNKU DO ZAWODU I GODNOSCI LEKARZA/ LEKARZE KTORZY PODPISALI LEGALKE Z NFZ TO ZDRAJCY I SPRZEDAWCZYKI I TO ZA GROSZE!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judym Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 08:19 Brawo burmistrz Kamiennej Góry. Lekarze mają rację. Szkoda, że Miller nie leczy się jak normalny człowiek. Nie mapieniędzy na zdrowie, bo utrzymujemy armię okupacyjną w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolf Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 08:40 15 zł. refundacji za poradę lekarską to kpina! Z tego odejmą podatek, ZUS i inne. Jeśli zostanie lekarzowi 5 zł. to góra. Lepiej być w takich warunkach fryzjerem. Odpowiedzialność prawie żadna (włosy i tak odrosną)a kasa lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Re:A poco ci lekarze-kiedyś były publiczne przechodnie IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl / 192.168.1.* 03.01.04, 09:06 i lekarze zatrudnieni na normalna umowe o prace - było taniej i przejrzyściej. ja nawet nie wiem kto jet moim lekarze rodzinnym - te bzdury wymyslili sami lekarze aby doić nas z naszych pieniędzy. Jeżeli uważają ,że mają źle to niech wybudują sobie prywatne przechodnie i czekają na pacjentów - w publicznych przechodniach powinii przyjmowac lekarze zatrudnieni na etacie w ZOZ-ach - wtedy potrzeba bedzie mniej lekarzy , może poprawi się ich dyscyplina pracy , lekarz nie będzie przychodził o której chce , wychodził o której chce i robił laskę że przyjmuje pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator A CO NA TO AUTORYTEY MORALNE??? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 09:09 gdzie głos duspasterza środowisk medycznych? gdzie msze w intencji......??? gdzie stanowisko episkopatu????? gdzie sążniste artykuły potępiające komuchów??? Oni spokojnie czekają kto i kogo? wtedy wezmą stronę - odpowiednią oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszczykbukowy Re: A CO NA TO AUTORYTEY MORALNE??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 10:05 zawsze patrz na jasną stronę życia ... może dzięki "strajkowi " lekarzy ten chory system "opieki" się rozwali powstaną prywatne ubezpieczalnie i zostanie określony zakres należych usług za składkę na "państwowy system opieki medycznej ", może pojawi się konkurencja ... może ... napiję się kawy. Szkoda że tak znaczna część lekarzy wyraziła zgodę na warunki finansowe NFZ - został zaprzepaszczona szansa szybkie odejście od myślenia " opieka medyczna jest państwowa - więc darmowa" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet rozwiazanie !!! IP: *.pl / *.pl 03.01.04, 10:11 jest to rozwiazanie skuteczne i w miare proste , przeciez znamy 'akcję' , powinnismy domyslac sie i 'reakcji'. Należy ogłosić na Ukrainie , Białorusi, Rosji , że dobrzy lekarze mogą podjąć prace w Polsce . Podpiszą umowę z NFZ [pewnie za 1/2 ceny] i okaże się , że mamy wsród lekarzy BEZROBOCIE. Wielu z nich będąc pewnym ,że nic im nie zagrozi , swego czasu propagowali ideę 8 procentowego bezrobocia ,ale w innych zawodach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Re: rozwiazanie !!! IP: *.acn.waw.pl 03.01.04, 11:27 Gość portalu: menuet napisał(a): > Należy ogłosić na Ukrainie , Białorusi, Rosji , że dobrzy > lekarze mogą podjąć prace w Polsce A dlaczego nie w Niemczech, Francji, USA ??? > Podpiszą umowę z NFZ [pewnie za 1/2 ceny] Ba, za kwalek chleba i sloniny by pracowali (zwlaszcze Ci z Niemiec bo u nich sloniny nie ma a chleb jest niedobry) > mamy wsród lekarzy BEZROBOCIE. Lekarz da sobie rade, ale pielegniarki i rejestratorki raczej nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACJENT Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.ols.vectranet.pl 03.01.04, 09:59 Partie ,prasa i TV,szczególnie prywatna podsycają konflikt kosztem pacjentów.To są najnizsze pobudki,aby ze względów politycznych doprowadzać do takiej sytuacji, i z tego prokuratura powinna wyciągnąć wnioski.Przeciez wszyscy wiedzą ,że pieniędzy nie będzie więcej,a województwa dotychczas uprzywilejowane żądają dalej uprzywilejowanej pozycjjiokosztem pokrzywdzonych.Ale o tym prasa nie pisze,tv nie mówi itpTo jest walka polityczna kosztem pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsa Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.provider.pl 03.01.04, 10:05 Niestety masz rację. A przoduje w tym GW i TVN.Niestety Polska opozycja "demokratyczna" gotowa jest doprowadzić Państwo do ruiny byle tylko "dorwać" sie do władzy przed rozdziałem stanowisk w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BJL Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 10:02 We wszystkich wystąpieniach Prezesa NFZ najczęściej używanym słowem są „NEGOCJACJE”. Czytając prasę odnoszę wrażenie, że dziennikarze biorą to za dobrą monetę, co może wynikać z nieznajomości „Szczegółowych warunków postępowania w sprawie zawarcia umów o udzielanie świadczeń zdrowotnych w 2004 roku”. Otóż § 16. tych warunków stanowi: „Oferta powinna zawierać następujące oświadczenia, których wzory stanowią załącznik nr 2 do niniejszych warunków: 1) oświadczenie, że Oferent zapoznał się ze szczegółowymi warunkami postępowania oraz szczegółowymi materiałami informacyjnymi o przedmiotach postępowania, nie zgłasza zastrzeżeń i przyjmuje je do stosowania; 2) oświadczenie, że Oferent zapoznał się i akceptuje ogólne warunki umów i wzory umów;” System składania ofert, poprzez oświadczenia o zgodności wersji elektronicznej z pisemną oraz nie modyfikowaniu plików, wyklucza możliwość wpisania własnych ograniczeń do tych oświadczeń. O jakich negocjacjach jest więc mowa? Złożenie oferty wymaga zaakceptowania w pełni warunków NFZ. Również stawka, którą teoretycznie można negocjować, jest ustalona w planie finansowym NFZ. Wypowiedzi Prezesa Panasa są więc jedynie demagogią. Jedynym rozwiązaniem jest odwrócenie kolejności - najpierw negocjacje, później oferty. Chyba, że celem NFZ jest budowa nowego modelu POZ. Po wyeliminowaniu z rynku obecnych podmiotów na ich miejsce weszłyby inne. Żywię jednak nadzieję, że osoby i instytucje odpowiedzialne za Państwo zrobiły wszystko aby wykluczyć możliwość iż stoi za tym lobbing tych nowych podmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.acn.waw.pl 03.01.04, 10:11 TAK SIĘ KOŃCZĄ TWARDE NEGOCJACJE!!!Mimo, że uważam, że służba zdrowia wymaga głębokich reform gratuluję lekarzom, że są twardymi negocjatorami! NATOMISAT czekam na rezygnację Ministra Zdrowia, który jeszcze kilka dni temu mówił, że nie ma i nie będzie żadnego problemu! Panie Ministrze okazuje się, że ma Pan informacje nie z tego kraju! GRATULUJĘ takich służb w Ministerstwie Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipokrates Kompletny upadek etyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 10:13 Jest tyle zawodów - jeśli komuś nie podobają się zarobki czy warunki pracy, nie musi być lekarzem ani górnikiem. Gdzie słynna mobilność? Zmieniajmy zawody, miejsce zamieszkania, podążajmy za pracą. A tak serio - lekarze wykorzystali pacjentów do walki o swoje pieniądze. I żadne tłumaczenie nie zmieni tego faktu. Kiedyś, w zamirzchłych czasach komuny, zawód lekarza był powołaniem. Dziś jest kolejnym sposobem na niezłą kasę. Niczym się nie różni od zawodu np. hydraulika - 200 zł za zamontowanie kranu w łazience, 350 za plombowanie zęba, 100 000 za uratowanie życia konającemu na raka dziecku, którego rodzice żebrzą na ulicach o datki. Jest super, jak określił to pan Wajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: Kompletny upadek etyki IP: *.protonet.pl 03.01.04, 11:02 sam sobie zaprzeczasz-lekarzom sie nie podobają warunki płacy więc nie leczą(nie pracują) to czego sie czepiasz? jeżeli uważasz,żę zawód lekarza niczym nie rózni sie od hydraulika to po co ten cały raban? co jest dla ciebie ważniejsze: dobrze naprawiona spłuczka klozetowa czy np.dobrze zoperowana twoja chora noga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch4cz Re: Kompletny upadek etyki IP: 66.159.220.* 03.01.04, 20:31 > sam sobie zaprzeczasz-lekarzom sie nie podobają warunki płacy więc nie leczą(ni > e pracują) to czego sie czepiasz? będąc dalej lekarzami. to co napisałeś, jest zupełnie bez sensu. jakoś tyle lekarzy ma full kasy, rozbija się paroma samochodami i tak dalej. i właśnie to oni chcą więcej i więcej, czy ludzie tego nie widzą ? w rodzinie mam lekarza chirurga i od niego nie słyszałem niczego o strajku i nieobsługiwaniu pacjentów, a wczoraj był na dyżurze. są lekarze i LEKARZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brewerius SKAMIELINA PRL W PORADNIACH i szpitalach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 11:18 Struktury i zasady zarządzania większości publicznych poradni i szpitali w Polsce przeszły kosmetykę i nadal są największą skamieliną PRL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Kompletny upadek etyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 11:49 Pzykro mi, przy takiej argumentacji grozi nam totalny upadek państwa.Za komuny wszystko było cacy ,bo nikt i nigdzie poza podziemnym obiegiem nie był w stanie napisac prawdy o tzw bezplatnej służbie zdrowia.Bodajze 43%pensji było niejwnie zabierane ,lekarze zarabiali nędznie a władza i tak sie wyzywiła i wyleczyła.Biada skomuszałym umysłom i ludziom tęskniącym za komuną,gdzie wg złotoustych włascicieli Polski- etyka miała wystarczyć lekarzom czy nauczycielom zamiast wynagrodzenia za prace.Wmawianie ludziom ze im sie wszystko należy "za darmo" jest obrzydliwą manipulacją .A zupełnie kuriozalnym jest ządanie pracy za darmo przez wykształconych ludzi. Skoro społeczeństwo a szczególnie szajka wlaścicieli Polski nie widzi powodu ,że lekarze mają zarabiać godnie , to czemu tak bardzo krzyczy gdy odstępują od haniebnie niskich kontraktów? Uwierzcie,ze wielu lekarzy potrafi nauczyc się hydrauliki lub innej pozytecznej i dobrze płatnej pracy po krótkim kursie,ale życzę tym krzykaczom, żeby zoperował ich dowolny rząd -oko,ucho,mózg czy nogę np. hydraulik po równie krótkim przyuczeniu i bedzie po ichniejszemu sprawiedliwie.Pazerność władzy niewielu przeszkadza, żądanie uczciwej zapłaty za WYSOCE WYKWALIFIKOWANA PRACE godzi w nędzne skomuszałe serca . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spike odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 13:33 gratuluje porownania, ciekawe czy zle zalozony kran decyduje o zyciu ludzkim, a w czasie komuny lekarz byl wyrobnikiem ktory zarabial mniej niz ten co kopie rowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tras Re: Kompletny upadek etyki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.04, 18:59 podążajmy za pracą. A tak serio - lekarze wykorzystali > pacjentów do walki o swoje pieniądze. I żadne tłumaczenie nie > zmieni tego faktu. Kiedyś Nie rozumiesz o co sie walczy, piszesz jakieś bzdury podsycane głupotami z TVN czy Polsatu. Bzdury bo nie rozumiesz pewnych podstawowych reguł : Ze leczenie pacjentów kosztuje wiecej pieniedzy niz NFZ proponuje CZYLI ze ludzie na kredyt pracować muszą ale sprzetu firmy medyczne za darmo nie bedą dawac bo one kierują sie zdroworozsądkową kalkulacją , ze ta postawa Panansa i Sikorskiego służy upodleniu tego zawodu i tych ludzi, żeby musieli harować na 3 etatach lub kombinować. Jesteś laikiem , twoja wiedza na temat realiów finansowych jest znikoma , porównania do hydraulika - bez komentarza.A poza tym dlaczego ci sie wydaje zę lekarze nieżle zrabiają w stosunku do swojej odpowiedzialności i wykształcenia, ciekaw jestem jaką to uczelnię TY skończyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechutek z Wrocka Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.magma-net.pl 03.01.04, 10:14 www.klr-rl.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McJarell Re: Chaos w służbie zdrowia: Kto kogo szantażuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 10:17 SLD chce,aby lekarze pracowali 24 h na dobę za takie same pieniądze.Sikorski i Panas to wyjątkowe skurczybyki.Oni za takie pieniądze na pewno by nie pracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr tezy o NFZ i lekarzach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 10:27 Tezy 1) Oczywiście byłem i jestem przeciwnikiem zmiany kas na NFZ 2) NFZ nie ma obowiązku podpisac umów z lekarzami, jeśli nie wypełniają oni warunków konkursu i nie zgadzają się na warunki NFZ 3) w systemie prawa jest luka prawna, brak jest norm wskazujących co czynić, gdy lekarze odmówią podpisania umów z NFZ "zbiorowo" 4) lekarze przez 5 lat reformy zajmowali się tylko wyciąganiem pieniędzy ale nie mówili (i dziś także nie mówią) nic o koniecznej restrukturyzacji służby zdrowia: likwidacja przerostów zatrudnienia i nierentownych szpitali (np. na Dolnym Śląsku, gdzie jest ich za dużo i zabierają pieniądze... lekarzom rodzinnym) 5) tymczasem wyjścia sa tylko 4 : natychmiastowy większy podatek dla wszystkich Polaków do nastęnego roku, gdy znowu będzie trzeba więcej zapłacić bo nienasyceni lekarze (znowu milczący w swej solidarności lekarskiej o koniecznych redukacjach i likwidacjach) zażądają więcej (np. szpitale z większym długiem, itd.); natychmiastowa reforma (wariant nierealny) na zasadach "liberalnych" (ktora nota bene popieram): mała składka dla wszystkich, restza pieniędzy w rękach ludzi, prywatyzacja służby zdrowia w 80% itd.; wariant 3 to ustawa (np nowelizacja ustawy o NFZ) uzupełniająca przepisy o te, które dotyczyłby "stanu klęski systemu zdrowia" i pozwalałyby np. wprowadzić obowiązek leczenia (wariant komunistyczny); ostatni wariant 4 - to po prostu sztukowanie na 2004 systemu NFZ (gdzieś się dorzuci kilkaset milionów zł, i do zobaczenia za rok...). 6) niezależnie od winy lekarzy, NFZ i innych, sami (MY POLACY) wybieramy sobie co 4 lata durny Sejm i Senat więc na dobrą sprawę winni jesteśmy wszyscy (od populistycznej Samoobrony po Po i PiS, które są nieefektywe) 7) w ciągu 14 dni od zaprzestania działalności niepubliczne zozy muszą zgłosić to wojewodom z wnioskiem... o wykreślenie z rejestru i informacją dot. dalszych losów dokumentacji medycznej; do tego czasu niezależnie od zapzrestania leczenia są zobowiązane udostępnić na wniosek pacjenta jego dokumentację medyczną (choćby "byli' lekarze mieli za darmo dyżurować w swoich nieczynnych zozach; w końcu nikt nie kazał im zakładać zozów i leczyć, skoro się tego odjęli, to teraz nie wolno im tak po prostu wywiesić kartki - zamknięte; leczyć nie muszą, ale udostępniać karty zdrowia itd tak). Etc, etc, etc Przepraszam za błędy - spieszyłem sie Odpowiedz Link Zgłoś