Dodaj do ulubionych

Trochę rozumu

IP: 62.233.164.* 21.06.04, 22:37
Trochę rozumu drodzy rowerzyści. Wszyscy piszą na temat chamstwa kierowców,
tego ze łamią przepisy itd. Popatrzcie na siebie co wy potraficie wyprawiać
na ulicach. Oto kilka przykładów:
-przyejeżdzanie na czerwonym świetle (zarówno po przejściu dla pieszych, jak
i po jezdni)
-skręcanie w lewo bez obejżenia się za siebie
-jazda po chodniku gdy obok jest ścieżka rowerowa
-jazda po ulicy gdy obok jest ścieżka rowerowa (np. Modlińska tu jazda po
ulicy jest równoznaczna z chęcią popełnienia samobójstwa)
-jazda nie oświetlonym rowerkiem, gdy na dworze panuje tzw. szarówka

Wiem że zaraz zaczniecie pisać o tym że kierowcy jeżdzą za szybko, że są mało
kulturalni i mają gdzieś rowerzystów, że wasze rowery są więcej warte niż mój
śmierdzący samochód itp.
Zastanówcie się jednak czy warto ryzykować spotkanie z rozpędzonym
samochodem, czy nie szkoda wam zdrowia albo życia.
Obserwuj wątek
    • roweroraffi Trochę rozumu-Modlinska ;-) 21.06.04, 23:02
      Gość portalu: Kierowca z wawy napisał(a):

> Trochę rozumu drodzy rowerzyści. Wszyscy piszą na temat chamstwa kierowców,
      > tego ze łamią przepisy itd. Popatrzcie na siebie co wy potraficie wyprawiać
      > na ulicach. Oto kilka przykładów:

> (...)

Generalnie zgadzam się, że przypadki się zdarzają i cieszę się, że zwracasz
      uwagę... na ile liczne w to już nie wchodzę, bo nie chcę się kłócić, czy 1/1000
      czy też 1/10 bo to nic nie da. Trzeba się niestety przyzwyczaić, ze (jak to
      mówi KA) kierowcy nie dzielą się na rowerzystó i samochodziarzy ino na chcących
      żyć i nie chcących, głupich i mądrych itd.

> -jazda po ulicy gdy obok jest ścieżka rowerowa (np. Modlińska tu jazda po
      > ulicy jest równoznaczna z chęcią popełnienia samobójstwa)

Hmmm... tu akurat codziennie rano mozna mnie spotkać na ulicy. Pewnie mnie
      widzisz jak tam jeździsz - zielony rower z goscem w kamzelce odblaskowej ;-).
      Może bym tam jeździł ścieżką gdyby nie fakt, że:
      -rano wolniej auta jeżdżą po ulicy niż po ścieżce (na ścieżce osiągają nawet
      80km/h czasem!), gdzie Ich w ogóle być nie powinno, a ja nie lubię ryzykować
      życia
      -krawężniki na ścieżce mają po 10cm zamiast po wymagane przepisami 1cm max a mi
      kół szkoda
      -ścieżka nie ma przejazdów przez żadną z ulic poprzecznych a ja nie będę co
      skrzyżowanie zsiadał z roweru i go prowadził po pasach bo nie mam na to czasu,
      a przejeżdżanie jest nielegalne i niebezpieczne!!!
      -w okolicach przystanków ruch rowerowy nie został uporządkowany co powoduje, że
      występują konflikty pieszy-rowerzysta a ja oczywiście nie chcę nikogo
      przejechać... a pieszych koło przystanków sporo z rana i nie tylko.
      -jak wracam z zajęć to jadę wschodnią częścią ulicy (wylotową na Jabłonną) i
      nie mam możliwości wjechać na ścieżkę aż do Kowalczyka zbytnio nie krążąc pod
      wiaduktami przy EC, a na Kowalczyka jazdę swą kończę, więc nie ma sensu
      wjeżdżać na 500m ścieżki.

> -jazda nie oświetlonym rowerkiem, gdy na dworze panuje tzw. szarówka

Zgadzam się w 1000% że to samobójstwo i dlatego w kwesjii oświetlenia mogę
      świecić przykłądem... z restzą lubię śmigać po nocy bo ruch wtedy mniejszy,
      cicho, spokojnie, przyjemnie i słońce nie pali +35 w cieniu ;-)

> Wiem że zaraz zaczniecie pisać o tym że kierowcy jeżdzą za szybko, że są mało
      > kulturalni i mają gdzieś rowerzystów, że wasze rowery są więcej warte niż mój
      > śmierdzący samochód itp.

Nie, po co? Kazdy z nas to wie lacznie z Toba, wiec szkoda klawiatury ;-)
    • Gość: madzi1 Re: Trochę rozumu IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 23:03
      gdzie to jeszcze skserowales???!!!
    • Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 22.06.04, 09:07
      Kierowco z Warszawy, zachecam do częstszego pisania na tym forum. Dzięki temu
      wkrótce uda się stworzyć przeciwwagę dla rowerzystów, których tu pełno.

Miasta dla samochodów!
      • Gość: Kierowca z wawy Re: Trochę rozumu IP: 62.233.164.* 22.06.04, 10:27
        Piszesz głupoty.
        Ulice są dla wszystkich, ale tylko dla tych z głową.

• Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.06.04, 11:23

> Piszesz głupoty.
          > Ulice są dla wszystkich, ale tylko dla tych z głową.

A co z JEŹDŹCEM BEZ GŁOWY, ma tylko po chodnikach galopować??
          KA
        • roweroraffi Re: Trochę rozumu 22.06.04, 22:57

> Piszesz głupoty.

Heh.. brawo... może się zastanowi nasz drogi Automobilista, co już od wiekó tu
          walczy z wiatrakami, że gada głupoty i nawet kierowcy Go nie popierają :-).
          Póki co tutaj wyrósł już na maskotkę forum... ja Go czytam, gdy tylko mam zły
          humor ;-)

Zgadzam się... więcej myślenia i tolerancji za kierownicą (nieważne jakiego
          jest kształtu) a mniej agresji do siebie nawzajem a jazda po mieście będzie
          dużo bardziej sympatyczna i szybsza. Udowadnianie sobie kto jest lepszy,
          szybszy, ważniejszy itp kończy się zazwyczaj niezbyt miło dla obu stron a można
          tego łatwo uniknąć.
          • Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 10:43
            > Heh.. brawo... może się zastanowi nasz drogi Automobilista, co już od wiekó
            > tu
            > walczy z wiatrakami, że gada głupoty i nawet kierowcy Go nie popierają :-).

Jeśli przeczytasz sobie pierwszy post "Kierowcy z Wawy", to stwierdzisz, że
            jednak popierają (choć być może nie chcą się do tego przyznać :)

Najwyraźniej "Kierowca z Wawy" nie wyzbył sie jeszcze swojego idealizmu. Na
            początku słusznie prawi o realnej sytuacji na drogach, ale potem idealistycznie
            twierdzi, że sa one "dla wszystkich". Cóż, pozostaje czekać, aż trochę
            zmądrzeje i zrozumie (choćby na podstawie swoich doświadczeń, które opisał), że
            jest inaczej.

> Póki co tutaj wyrósł już na maskotkę forum... ja Go czytam, gdy tylko mam zły
            > humor ;-)

Jeśli masz podły nastrój, to czytaj śmiało - cieszę się niezmiernie, że mogę
            choć trochę umilić ci życie :)

> Zgadzam się... więcej myślenia i tolerancji za kierownicą (nieważne jakiego
            > jest kształtu) a mniej agresji do siebie nawzajem a jazda po mieście będzie
            > dużo bardziej sympatyczna i szybsza. Udowadnianie sobie kto jest lepszy,
            > szybszy, ważniejszy itp kończy się zazwyczaj niezbyt miło dla obu stron a
            > można
            > tego łatwo uniknąć.

Tu w sumie racja, aczkolwiek pamiętajmy, że agresywna retoryka antysamochodowa
            rodzi agresywną retorykę antyrowerową.

To ostatnie zdanie dedykuję także nawiedzonym pismakom "Stołecznej" zaczadzonym
            zieloną ideologią.

• roweroraffi Re: Trochę rozumu 24.06.04, 08:55
              Gość portalu: Automobilista napisał(a):

> Najwyraźniej "Kierowca z Wawy" nie wyzbył sie jeszcze swojego idealizmu. Na
              > początku słusznie prawi o realnej sytuacji na drogach, ale potem
              idealistycznie
              >
              > twierdzi, że sa one "dla wszystkich". Cóż, pozostaje czekać, aż trochę
              > zmądrzeje i zrozumie (choćby na podstawie swoich doświadczeń, które opisał),
              że
              >
              > jest inaczej.

Albo, aż rozejży się wokoło siebie i zorientuje do końca, że nie wygoni
              wszystkich innych od siebie z dróg więc pozostaje Mu tylko przywyknąć do Ich
              obecności i zacząć współżyć z Nimi na drodze by jechało Mu się przyjemniej,
              milej, szybciej, łatwiej itp

> > Póki co tutaj wyrósł już na maskotkę forum... ja Go czytam, gdy tylko mam
              > zły
              > > humor ;-)
              >
              > Jeśli masz podły nastrój, to czytaj śmiało - cieszę się niezmiernie, że mogę
              > choć trochę umilić ci życie :)

Cieszę się, że mogę na Ciebie liczyć ;-). Podły nastrój miewam zadko, bowiem
              jak powszechnie wiadomo jazda odstresowuje, niemniej bywają gorsze dni ;-).

> > Zgadzam się... więcej myślenia i tolerancji za kierownicą (nieważne jakieg
              > o
              > > jest kształtu) a mniej agresji do siebie nawzajem a jazda po mieście będzi
              > e
              > > dużo bardziej sympatyczna i szybsza. Udowadnianie sobie kto jest lepszy,
              > > szybszy, ważniejszy itp kończy się zazwyczaj niezbyt miło dla obu stron a
              > > można
              > > tego łatwo uniknąć.
              >
              > Tu w sumie racja, aczkolwiek pamiętajmy, że agresywna retoryka
              antysamochodowa
              > rodzi agresywną retorykę antyrowerową.

Oj to chyba miecz obusieczny o czym pewien czas temu przekonał się Piotr, który
              dowodził, że rowerzyści nie odpowiadają tylko za trzęsienia ziemii ;-)

> To ostatnie zdanie dedykuję także nawiedzonym pismakom "Stołecznej"
              zaczadzonym
              > zieloną ideologią.

Pozdrowię Ich od Ciebie, bowiem z kilkoma osobiście mam kontakt... napewno
              nazwanie Ich zaczadzonymi zamiast podawania konstruktywnych argumentów sprawi,
              że zaczną się przyjemniej wyrażać o ideologii mniej zielonej ;-).
        • Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 10:44
          > Piszesz głupoty.

Mimo negatywnych doświadczeń nie wyzbyłeś się jeszcze swojego idealizmu? No to
          wyzbędziesz się go wkrótce.
      • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.06.04, 11:21

> Kierowco z Warszawy, zachecam do częstszego pisania na tym forum. Dzięki temu
        > wkrótce uda się stworzyć przeciwwagę dla rowerzystów, których tu pełno.
        >
        > Miasta dla samochodów!

A kogo spodziewałeś się na forum "Rowerzyści" kajakarzy??
        Miasto jest dla ludzi, wydawało mi się że każdy kretyn jest w stanie to
        zauważyć ale jak widzę nie jest to jednak takie oczywiste.
        KA

• Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 10:46
          > Miasto jest dla ludzi, wydawało mi się że każdy kretyn jest w stanie to
          > zauważyć ale jak widzę nie jest to jednak takie oczywiste.

Wniosek z tego taki, że nie jestem kretynem.

"Miasto dla ludzi" to brzmi pięknie, demagogicznie wręcz. Ale jednocześnie
          nazbyt ogólnikowo. Wszak ci wszyscy ludzie muszą się przecież jakoś po mieście
          poruszac - i tu dopiero zaczyna się prawdziwa dyskusja.
          • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.06.04, 11:58

> "Miasto dla ludzi" to brzmi pięknie, demagogicznie wręcz. Ale jednocześnie
            > nazbyt ogólnikowo. Wszak ci wszyscy ludzie muszą się przecież jakoś po
            mieście
            > poruszac - i tu dopiero zaczyna się prawdziwa dyskusja.

Gdzie ta demagogia?? poruszaja się samochody, rowery itp czy ludzie ?? Mysl a
            potem pisz, a najlepiej nie pisz bo jakoś ci same głupoty wychodzą.
            KA

• Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 13:22
              > Gdzie ta demagogia?? poruszaja się samochody, rowery itp czy ludzie ??

To czemu wciąż gardłujecie "miasta dla rowerów"? Przecież to ludzie a nie
              rowery poruszają się, nieprawdaż?

No i co? Zamotałeś się, mądralo.
              • michaues Re: Trochę rozumu 23.06.04, 13:30
                Wypowiedź wiele wnosząca do dyskusji. Jesteśmy wdzięczni za trafne
                spostrzeżenia, światłe uwagi oraz tworzenie szczerej i przyjaznej atmosfery.

pzdr
                MS
                • Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 14:42
                  > Wypowiedź wiele wnosząca do dyskusji. Jesteśmy wdzięczni za trafne
                  > spostrzeżenia, światłe uwagi oraz tworzenie szczerej i przyjaznej atmosfery.

Podziękuj raczej koledze KA za osobiste wycieczki pod moim adresem, dzięki
                  którym atmosfera dyskusji jest taka, jaka jest.
                  • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.06.04, 09:48
                    Drogi Automobilisto powiadasz wycieczki?? ja tam tylko wyciągam wnioski z
                    wypowiedzi i je formułuje a jesli zgadzasz się z nimi to się nie orażaj tylko
                    przemyśl swoje wypowiedzi i wtedy napewno wycieczek nie bedzie. A podziękować
                    możesz osobiście
                    KA
              • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.06.04, 14:05
                Przytocz choć raz takie wezwanie z mojej strony lub wykaż że podpisałem się pod
                tym sloganem a właściwie przenosnią.
                KA
                • Gość: Automobilista Re: Trochę rozumu IP: 62.233.175.* 23.06.04, 14:47
                  Nioe twierdzę, że ty to hasło wymyśliłeś i że ty je osobiście głosisz. Ale
                  niepodważalnym faktem jest, iż różni rowerowi aktywiści owe hasło głoszą.

www.rowery.org.pl/
                  www.ore.most.org.pl/projekty/mdr.html
                  free.ngo.pl/rowery/wizja/brd/50mdr.htm
                  Maz tu pierwsze lepsze linki, gdzie głoszone jest to hasło.

No a skoro tak, to ja mam pelne prawo glosić hasło MIASTA DLA SAMOCHODÓW.

I dla ludzi oczywiście, żeby już nikt się nie czepiał :)
                  • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.06.04, 15:36
                    Możesz sobie głosić nawet hasło "Automobilista na prezydenta"...
                    KA
                  • Gość: SHP Re: Trochę rozumu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:16
                    > No a skoro tak, to ja mam pelne prawo glosić hasło MIASTA DLA SAMOCHODÓW...

I najlepiej, żeby było tak, jak w Rosji... W TVN24 podawali, zdaje się
                    przedwczoraj, że rocznie ginie tam w wypadkach 35.000 osób. Tam nie ma miejsca
                    na słabych: pieszych, rowerzystów... Rosyjscy kierowcy co raz bardziej zioną
                    agresją, bo jest ciasno, mnóstwo korków itp... Pokazywano, jak jeżdżą pod prąd,
                    po chodnikach i torach tramwajowych... Takich miast oczekujesz? Najwyraźniej
                    tak, bo duży ruch samochodowy w ścisłych centrach miast na inną wizję nie ma
                    szans...
                    • roweroraffi Re: Trochę rozumu 24.06.04, 09:01
                      Gość portalu: SHP napisał(a):

> Takich miast oczekujesz? Najwyraźniej
                      > tak, bo duży ruch samochodowy w ścisłych centrach miast na inną wizję nie ma
                      > szans...

Ależ to już się dzieje niestety. Chociażby na Modlińskiej co rano... rowerem
                      tam to trzeba jechać ulicą, bo na ulicy auta jadą 20km/h a po ścieżce rowerowej
                      czasem ponad 60. Na szczęście od czasu do czasu Policja ma tam radiowóz i
                      zabawy w pisanie na całe przedpołudnie.
                    • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.06.04, 09:56
                      Co to jest 35 tys na tak wielki naród, w owiele mniejszej Polsce ginie rocznie
                      5 tys. Szkoda tylko że po za idiotami giną też mądrzy ludzie, ale selekcja
                      naturalna postępuje szkoda że tylko jest tak droga a śmierć i kalectwo spotyka
                      idiotów morderców tak samo jaki i ich ofiary. Co gorsza kretynów na drogach
                      nadal przybywa.
                      KA
                      • Gość: SHP Re: Trochę rozumu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 13:26
                        > Co to jest 35 tys na tak wielki naród, w owiele mniejszej Polsce ginie
                        > rocznie 5 tys

Rosję zamieszkuje ok. 150 mln mieszkańców. Prawie cztery razy więcej, niż
                        Polskę. Oznaczałoby to, że w Polsce musiałoby ginąć blisko 9000 osób rocznie a
                        ginie obecnie przeszło 5000, więc jest troszkę lepiej. Ale widać po wynikach
                        wyraźnie: im bardziej na wschód, im większe bezprawie, korupcja, tym więcej
                        ofiar niestety...

Pozdro
                        Tomek
                        • Gość: KA Re: Trochę rozumu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.06.04, 13:53
                          Jestem za pod warunkiem ze te brakujące 4000 tys to będą sami debile
                          KA
                  • michaues Re: Trochę rozumu 24.06.04, 12:01
                    Jak na Automobilistę to nieźle się orientujesz w rowerowym internecie :-)
                    Polecam jednak uważną lekturę - zobaczysz, że rowerzyści to nie napici idioci
                    rozjeżdżający dzieci i staruszki, ale ludzie, którym zależy na ludzkim obliczu
                    miasta.
                    Oczywiście możesz głosić swoje hasło, nawet zabiegać o jego realizację. Ale to
                    tak, jak by dinozaury domagały się dla siebie panowania na Ziemi. Pokrzyczały,
                    pokrzyczały i zniknęły. I samochody (w takiej liczbie jak teraz) znikną z
                    centrów miast. Bo taka jest prawidłowość i nic na to nie poradzisz. Na
                    szczęście.

pzdr
                    MS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka