Dodaj do ulubionych

Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki!

IP: 212.180.165.* 06.04.08, 22:28
Właśnie się zaczęła budowa nowego odcinka ścieżki miezypl. Grunwaldzkim a Krasińskiego i co ? Znowu kostka!!

Do cholery! PRzecież był zapis i masa obietnic, że wszystkie nowe ścieżki mają być asfaltowe. Co to za baran znowu zatwerdził ??

Już wystarczy, że dalszy odcinek Broniewskiego przypomina jazdę po schodach (nie dość że kostka, to jeszcze ułożona w "cegiełkę" w poprzek toru jazdy, oczywiście frezem do góry).

To jest dramatyczne, że bardziej komfortowo się jedzie po starych płytach chodnikowych niż po nowych ścieżkach...
Obserwuj wątek
    • Gość: Cons Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.chello.pl 12.04.08, 11:25
      Gość portalu: f. napisał(a):

> Właśnie się zaczęła budowa nowego odcinka ścieżki miezypl. Grunwaldzkim a Krasi
      > ńskiego i co ? Znowu kostka!!
      >
      > Do cholery! PRzecież był zapis i masa obietnic, że wszystkie nowe ścieżki mają
      > być asfaltowe. Co to za baran znowu zatwerdził ??
      >
      > Już wystarczy, że dalszy odcinek Broniewskiego przypomina jazdę po schodach (ni
      > e dość że kostka, to jeszcze ułożona w "cegiełkę" w poprzek toru jazdy, oczywiś
      > cie frezem do góry).
      >
      > To jest dramatyczne, że bardziej komfortowo się jedzie po starych płytach chodn
      > ikowych niż po nowych ścieżkach...

niestety mam te nieprzyjemnosc pokonywac te trase prawie codziennie i sie
      zalamalem jak zobaczylem co tam klada :/
      pewnie dalej trzeba bedzie leciec chodnikiem albo ulica, szczegolnie ze asfalt
      na broniewskiego jest niezlej jakosci :)
      • Gość: Micha Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 16:36
        Witam

Napisałem do Pana Jacka Wojciechowicza maila w tej sprawie. Ja
        jestem skłonny poczekać nawet jeszcze pare miesiecy aby zastopowali
        prace zmienili dokumentacje i ruszyli z asfaltem!! budują na razie
        odcinek od placu grunwaldzkiego do krasińskiego
      • Gość: f. Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: 212.180.165.* 14.04.08, 21:38
        ja akurat z zasady jestem przeciwnikiem jazdy po ulicy, jesli obok jest ścieżka, ale to co się dzieje jest zwyczajnie wkurzające.

a ten dalszym odcinkiem Broniewskiego tez jeżdżę często i to chyba jeden z najgorszych w ogóle kawałków "ścieżki rowerowej" jaki powstał.
      • lucyna22_86 Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 17.04.08, 08:38
        Obawiałabym się jechać na tym odcinku po ulicy. Dla mnie jest zbyt ruchliwie.
        Bardzo liczyłam na tę ścieżkę...
      • Gość: Tomo Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.merinet.pl 30.04.08, 17:46
        Gość portalu: Cons napisał(a):
        ...pewnie dalej trzeba bedzie leciec chodnikiem albo ulica,
        szczegolnie ze asfalt na broniewskiego jest niezlej jakosci :)

Jak po wybudowaniu ścieżki spotkam cię na chodniku to gwarantuję, że
        zaliczysz bolesną wywrotkę. W dniu ukończenia budowy ścieżki chodnik
        będzie należał do mnie i moich dzieci, a ty będziesz miał zakaz
        poruszania się nim. Co do jezdni to chyba kiepski pomysł... Na
        Broniewskiego jeżdzi się dość szybko i w dwóch rzędach (pomimo
        jednego pasa). Może to być dla ciebie niezbyt bezpieczne. A i
        Policja będzie wtedy mogła reagować - jeżeli wzdłuż jezdni biegnie
        ścieżka to twoim obowiązkiem jest z niej korzystać...
        • dr_olek Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 12.05.08, 16:11
          "Jak po wybudowaniu ścieżki spotkam cię na chodniku to gwarantuję, że
          > zaliczysz bolesną wywrotkę. W dniu ukończenia budowy ścieżki chodnik
          > będzie należał do mnie i moich dzieci, a ty będziesz miał zakaz
          > poruszania się nim. Co do jezdni to chyba kiepski pomysł... Na
          > Broniewskiego jeżdzi się dość szybko i w dwóch rzędach (pomimo
          > jednego pasa). Może to być dla ciebie niezbyt bezpieczne. A i
          > Policja będzie wtedy mogła reagować - jeżeli wzdłuż jezdni biegnie
          > ścieżka to twoim obowiązkiem jest z niej korzystać..."

Ależ ty jesteś groźny. Za dużo testosteronu.
          A chodnik będzie należał wtedy gdy albo sobie go kupisz albo każdemu rowerzyście
          pod drzwi władze naszego kochanego miasta doprowadzą ścieżkę, co nie nastąpi nigdy.
          • Gość: Tomo Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.merinet.pl 13.05.08, 19:04
            Piszę o tej konkretnej ścieżce przy tej konkretnej ulicy. Tam
            będziesz musiał z niej korzystać, a chodnik będzie należał do
            pieszych.
            I żeby nie było niedomówień - jak zobaczysz pieszego na ścieżce
            ładuj się na niego rowerem. To jest różnica między mną,a tobą. Ja
            uważam, że ścieżka należy wyłącznie do rowerzystów i nigdy nią nie
            łażę. Ty robisz jak ci wygodnie...
            • dr_olek Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 14.05.08, 10:52
              Nie, różnica pomiędzy mną, a Tobą jest taka, że ja dopuszczam możliwość, że ktoś
              niekoniecznie łazi specjalnie po ścieżkach (ludzie starsi, zamyśleni, zmęczeni
              etc - tam gdzie ścieżka jest łączona np), a co za tym idzie niekoniecznie trzeba
              od razu trepować czy obrażać takich ludzi, bo do niczego dobrego takie
              zachowanie nie prowadzi, tylko antagonizuje obie strony.
              Poza tym doskonale wiem, że przy naszym prawie nakazującym mi jechać jezdnią,
              gdy nie ma ścieżki i gdy jest ograniczenie do 50km/h, czyli prawie wszędzie w
              W-wie zmuszony jestem (a nie chcę się spotkać szybko ze Świętym Piotrem, czy
              ktokolwiek jeździ 50km/h w tym mieście? - przypominam, ze przy tej prędkości
              zderzenie z pieszym lub rowerzystą kończy się ich śmiercią) jechać chodnikiem,
              na którym to z kolei ja jestem gościem, a piesi są gospodarzami (zresztą nie
              wszędzie jeszcze można, na szczęście, dojechać samochodem, a jest chodnikiem).
              Wyzywanie kogoś, specjalnie ładowanie się rowerem, otwieranie drzwi uderzając w
              rowerzystę, jest szczytem buractwa. I taka jest różnica pomiędzy Tobą, a mną.
              • Gość: Tomo Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.merinet.pl 14.05.08, 18:51
                Odnośnie buractwa może lepiej się nie wypowiadaj. Na własny temat
                lepiej jest nie wygłaszać opinii.
                Natomiast jeżeli chodzi o zamyślenie czy pomyłkę w korzystaniu ze
                ścieżki lub chodnika (zarówno przez pieszych jak i rowerzystów
                zamiennie) to wstawiasz kity. Mogę zrozumieć, że zamyśli się osoba
                starsza (jeżeli chodzi o młodsze to raczej wiedzą gdzie chodzą i
                robią to świadomie, najczęściej z lenistwa). Nie wmówisz mi jednak,
                że rowerzysta uprawiający slalom pomiędzy pieszymi na chodniku jest
                tak zamyślony, że nie zauważa iż nie jedzie po biegnącej obok
                ścieżce. To już jest żałosna argumentacja. Podobnie mógłbyś
                uzasadniać jeżdżenie przez "zamyślonych" kierowców po chodnikach.
                Jak widzisz nie staję po niczyjej stonie - jestem przeciwny zarówno
                korzystaniu przez pieszych ze ścieżek jak i przez rowerzystów z
                chodników. W wypadku tych drugich chodzi mi nawet nie o tych, którzy
                pomału przemieszczają się chodnikiem. Problemem są debile
                urządzający sobie z chodników tory wyścigowe. A takich nie brakuje,
                zapewaniam cię...
                • dr_olek Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 15.05.08, 10:41
                  Tylko, że Ty nie jesteś tylko przeciwny, ale z chęcią byś rozjeżdżał jednych i
                  trepował drugich.
                  A takie zachowanie już zakrawa o buractwo, tak samo jak rowerzysta jadący
                  chodnikiem slalomem.
                  A problemu obecności rowerzystów na chodnikach nie rozwiąże się nigdy, bo nie ma
                  szans, aby każdemu zbudowano jezdnię, albo ścieżkę pod domem. Do tego przyrost
                  sprzedawanych rowerów jest już przyrostem geometrycznym.
                  Dlatego lepiej też nie wjeżdżać pieszym na ścieżkach w d. i nie trepować
                  rowerzystów na chodnikach, bo do niczego dobrego takie zachowania nie prowadzą.
    • suche Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 14.04.08, 20:00
      Ja też jeżdżę to trasą prawie codziennie i jestem niezadowolona, ze w ogóle
      powstaje tam śmieszka.
      Mało, że z kostki ( choć przyjrzałam się jej dzisiaj i to jest ta lepsza kostka,
      gładsza)to znowu trzeba będzie stawać na każdym skrzyżowaniu, wyjeździe z
      osiedla itd.
      Po co budować ścieżki w takim kształcie skoro są one o wiele niebezpieczniejsze
      niż jazda ulicą??
      Taka ścieżka to się może najwyżej przydać rodzinie z małym dzieckiem co porusza
      się 10 km/h i nie przeszkadza im że każde na każdym skrzyżowaniu ( czy zielone
      czy czerwone) trzeba sie zatrzymać.
      Nie rozumiem, na tamtym odcinku Broniewskiego jest b. szeroka a ma tylko jeden
      pas, można było spokojnie wyznaczyć pas dla rowerów, a nie pseudościeżkę która
      zamiast poprawiać bezpieczeństwo kierowców i rowerzystów to tylko je pogarsza.
    • suche Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 17.04.08, 19:45
      Kostka będzie jednak z asfaltu: www.zw.com.pl/artykul/240862.html
      Dobre chociaż to :)
      • Gość: on Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.chello.pl 20.04.08, 07:58
        Wczoraj dalej kładli kostkę.
      • bomamcoco Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 21.04.08, 15:48
        suche napisała:

> Kostka będzie jednak z asfaltu: www.zw.com.pl/artykul/240862.html
        > Dobre chociaż to :)
        Niestety,ktoś tu zdecydowanie wali w ch....Rozmawiałem dzisiaj z "fachowcami",którzy nadal radośnie kładą kostkę na Broniewskiego,rozjeżdżając przy tym spychaczem trawnik,chodnik i uszkadzając drzewa(co najmniej dwa)-powiedzieli,że kładą kostkę,bo takie mają zlecenie z ZDM i o żadnym asfalcie nie słyszeli.
    • eridan Ale w końcu jest !! 26.04.08, 19:34
      Oczywiście trzeba było być bardzo naiwnym, by uwierzyć, że nagle
      ścieżki będą budowane z malowniczego, czerwonawego w kolorku
      asfaltu. Lobby kostkowe jest silniejsze a w przetargach liczy się
      cena i takie tam. Jechałem dziś, na razie jest dość gładko jak na
      kostkę, zdecydowanie wygodniej niż chodnikiem między ludźmi. Poza
      tym, genialnie położona między rzędem lip stanowi miłe
      urozmaicenie. Ja też bym wolał asfalt ale to chyba w warszawskich
      warunkach jest niewykonalne. Mam wrażenie, że ktoś się uparł na
      kostkę i koniec.
      • zed123 Re: Ale w końcu jest !! 26.04.08, 19:39
        eridan napisał:

> Jechałem dziś, na razie jest dość gładko jak na
        > kostkę

Przejedź się fragmentem "gładkiej kostki" (frezem w dół) między Jarzębskiego a
        Reymonta - ma już kilka lat i jeździ się nią chu...owo. Ta za rok też będzie
        powybrzuszana.
      • Gość: glup Re: Ale w końcu jest !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 15:52
        Wiele zależy od tego na jakiej podbudowie ją zrobili. Jeśli na piasku to
        rozlezie się jak wszytstkie inne i będzie tor przeszkód...
    • zed123 Od Krasińskiego do trasy toruńskiej też kostka 26.04.08, 19:40
      Co za debil to zaakceptował????
    • Gość: Krzych Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! IP: *.chello.pl 30.04.08, 18:22
      Tuż obok ELEI,ze środka tej nowej ścieżki,wyrasta jeden ze słupków jakiejś
      tablicy,chyba reklamowej-drugi tkwi w trawniku.Po prostu,ręce opadają.
      • androm1 Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 21.07.08, 10:44
        dla mnie wielkiej roznicy nie ma czy jezdze po kostce czy po
        asfalcie, wazne by sciezki byly. Zaleta kostki jest jej demontaz i
        ponowne ulozenie jesli zachodzi koniecznosc rozkopania.
        • dr_olek Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 21.07.08, 12:14
          1. Posiadasz licznik?
          2. Zależy jakiego asfaltu, jak równego. Nie ma porównania.
          • dr_olek Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 21.07.08, 12:15
            3. Zobaczymy jak ta ścieżka z kostki będzie wyglądać za lat 5. Niech zgadnę.
            Góry, lasy i doliny.
        • shp80 Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 24.07.08, 11:34
          >Zaleta kostki jest jej demontaz i
          > ponowne ulozenie jesli zachodzi koniecznosc rozkopania.

Ale jaka to jest zaleta dla rowerzysty? Znaczy, że jak kostka się zapadnie, to rowerzysta będzie mógł sobie przywieźć piasek w sakwie i wyrównać nawierzchnię łopatką?
        • lunorka Re: Nowa ścieżka (Broniewskiego) znów z kostki! 28.07.08, 15:37
          Od razu widać że za dużo nie jeździsz, na zwykłym miejskim rowerze bez
          pancernych opon kostka strasznie daje się we znaki. Jak zjechałam z kostki na
          asfalt - miodzio. A tak w ogóle to straszne są te ścieżki rowerowe, zwłaszcza
          zakręty na zjazdach z mostu siekierkowskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka