Dodaj do ulubionych

Chiński czosnek zaleje Polskę

14.01.13, 08:59
Wielka Brytania, Włochy i Polska - to członkowie UE najbardziej narażeni na przemyt chińskiego czosnku. Od wprowadzenia wysokich ceł w UE proceder ten jest lukratywnym biznesem - wskazuje ekspert Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF).
finanse.wp.pl/kat,104128,title,Chinski-czosnek-zaleje-Polske,wid,15247718,wiadomosc.html?ticaid=1fe19
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 14.01.13, 12:42
      Niestety, nie mamy wyjścia. Musimy nauczyć się odróżniać czosnek polski od czosnku chińskiego. Dużo zleży także, od uczciwości handlowców.
      • matanzas Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 14.01.13, 15:31
        ' moja firma " między innymi handluje czosnkiem chińskim i powiem tak dużo lepiej się sprzedaje niż nasz....
      • skiela1 Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 14.01.13, 16:30
        Chinski nie ma tak intensywnego zapachu.
        • matanzas Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 14.01.13, 20:34
          ale jest ładnie pakowany 1kg,- 3 szt. warkocz ładnie wygląda i to się liczy
          • skiela1 Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 14.01.13, 21:44
            matanzas napisał:

> ale jest ładnie pakowany 1kg,- 3 szt. warkocz ładnie wygląda i to się liczy

A cos Ty smile
            te piekne warkocze to tylko ozdoba, a do spozycia kupuje lokalny (jeszcze nie genetyczny)
      • vasilip Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 22.01.13, 09:53
        Chiński jest biały polski ma różowe przebarwienia
    • iksigrekzet111 Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 15.01.13, 12:35
      Racja, ja tez mam psychiczną alergię na chiński czosnek....Nie chcę go kupować, nie i nie. Problem w tym ze często w sklepach polskiego nie ma a za to chińskiego do oporu. Raz właśnie kupiłam w Carrefourze czosnek meksykański bo poza nim był tylko chiński.
      Oj ten meksyk to dopiero palił z jęzor, nasz to w porównaniu delikatesik.
    • sibeliuss Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 22.01.13, 08:13
      wiadomosci.onet.pl/kraj/fakt-ostrzega-przed-czosnkiem-z-chin,1,5400501,wiadomosc.html
      • matanzas Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 22.01.13, 19:29
        sibeliuss napisał:

> wiadomosci.onet.pl/kraj/fakt-ostrzega-przed-czosnkiem-z-chin,1,5400501,wiadomosc.html

FAKT to jest najbardziej ""opiniotwórczy "" dziennik smile)))) powoływać się na tabloidy...
        • smutas13 Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 23.01.13, 11:29
          "opiniotwórczy" czy nie "opiniotwórczy", popieramy kupowanie produktów krajowych.
          • matanzas Re: Chiński czosnek zaleje Polskę 23.01.13, 17:27
            smutas13 napisała:

> "opiniotwórczy" czy nie "opiniotwórczy", popieramy kupowanie produktów krajowyc
            > h.

A ja mam gdzieś czy to jest "Produkt krajowy" czy nie kupuję co mi pasuje....
    • sexstory12 KAMIS 23.01.13, 17:28
      Chiński czosnek już zalał Polskę w produktach Kamis. Czosnek granulowany tej firmy pochodzi z Chin. O mało nie padłam jak przeczytałam z tyłu opakowania kraj pochodzenia. A tak hołubiłam tę firmę. Nigdy więcej!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka