easy.kobra22 Re: To jest dokonczenie ! 23.03.09, 19:48 Emerytury Polaków sa bardzo niskie, jeśli nie najniższe w Europie. Rzesze seniorów żyja na granicy nędzy, a może być jeszcze gorzej. Z wyliczeń Ministerstwa Pracy, o których napisała "Gazeta Wyborcza", wynika, że świadczenia osób, które będą przechodzić na emeryturę według nowych zasad (wchodzą w życie już w 2009 roku), zmaleją radykalnie. Jak? Obecnie emerytura stanowi ok. 60 proc. (w przypadku kobiet) i 70 proc. (w przypadku mężczyzn) byłego wynagrodzenia. Przez feralną reformę mogą zmaleć do zaledwie 44,3 proc. (kobiety) i 56,3 proc. (mężczyźni) ostatnich zarobków. Najbardziej poszkodowane będą dzisiejsze 40-latki, bo to na wysokości ich świadczeń w największym stopniu mogą się odbić słabe wyniki Otwartych Funduszy Emerytalnych w ostatnim roku i fakt, że te osoby krótko oszczędzały w OFE. "Największe nieszczęście obecnego systemu emerytalnego polega na tym, że coraz mniej pracujących musi utrzymywać coraz więcej niepracujących" - twierdzi Robert Gwiazdowski (48 l.) z Centrum im. Adama Smitha. Odpowiedz Link
darima_ka Re: Fajna perspektywa 23.03.09, 17:55 Hehe, tak jakby dzisiejsi emeryci bogaczami byli ;P Odpowiedz Link
nataliaos Re: Fajna perspektywa 23.03.09, 20:26 Dokladnie,moja Mama po przepracowaniu 35 lat w zawodzie dostaje grosze jak na to co do tej pory zarabiala.Czlowiek tyra Bog wie ile i w podziece nie ma nic.Smiechu warte! Odpowiedz Link
nataliaos To prawda nie od dzis wiadoma. 23.03.09, 20:20 Nasza polska szara rzeczywistosc - marna placa,zero pomocy i zycie na skraju biedy. PS.Kobra staraj sie wklejaj teksty albo pisac posty przed znacznikiem "--",bo jak wpiszesz pod tym znacznikiem to forum odczytuje to jako Twoja sygnaturke.Po otwarciu takiego postu w celu odpowiedzi nie widac,co zawieram Twoj post Odpowiedz Link
easy.kobra22 Re: To prawda nie od dzis wiadoma. 24.03.09, 20:11 Nataliaos, nie mam zielonego pojecia, o co Ci chodzi, ja poprostu klikam na odpowiedz, wyskakuje okienko i pisze, albo wklejam tekst, co innego moge robic, nie wiem jak u was, bo u mnie wszystko pokazuje normalnie Odpowiedz Link
nataliaos Re: To prawda nie od dzis wiadoma. 24.03.09, 20:24 Najwidoczniej u mnie wystapil chwilowy blad.Parda Odpowiedz Link
tadeusz_ski.51 A jak wchodziły fundusze emerytalne 24.03.09, 18:46 to obiecywały emeryturę na Kanarach. Odpowiedz Link
cuski Re: A jak wchodziły fundusze emerytalne 24.03.09, 19:26 Wszystkie te wynalazki sluza jednemu - wydoic kase od czlowieka. Odpowiedz Link