mister1 Re: Joliot-Curie 19a 04.03.08, 09:30 znalazl sie Wojtek z pierwszej klatki Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Stanisław Stampf'l 30.07.08, 17:58 Kto pamieta Stanisław Stampf'la ,jednego z trzech autorow slawnego serialu radiowego MATYSIAKOWIE? mieszkal w ostatniej klatce na JC 19a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Lis Re: Stanisław Stampf'l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 07:43 O ile mi wiadomo, mój Dziadek Staszek Stampf'l nigdy nie mieszkał przy JC 19A, ale bywał tam w istocie częstym gościem:) Mieszkała tam natomiast moja babcia, Wanda Bloch-Lipska, z którą mój Dziadek, choć rozwiedziony utrzymywał przyjacielskie kontakty. Wizyty stały się szczególnie częste po 1970 roku, kiedy to przyszłam na świat i nader często u Babci gościłam. Uwielbiam tamte okolice, słodkie wspomnienia z dzieciństwa:))) Babcia mieszkała na parterze, w mieszkaniu na wsprost drzwi wejściowych do budynku. Pozdrawiam i dziękuję za wątek:) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Stanisław Stampf'l 19.06.12, 13:59 moge jeszcze dodac, ze memu starszemu bratu dawala Twoja Babcia korepetycji z niemieckiego a ja z kolei bywam w rodzinnym miasteczku Babci przynajmniej kilkanscie razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanna lis Re: Stanisław Stampf'l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 10:19 Poważnie??? Niesamowite. W rodzinnym miesteczku, czyli gdzie? Babcia urodziła się w niemieckim Essen, ale trudno uznać to za "rodzinne miasteczko". Pradziadkowie wrócili do Polski dopiero po odzyskaniu niepodległości w 1918... Ciekawa jestem, o jakim "rodzinnym miesteczku" piszesz...? Serdecznosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Stanisław Stampf'l 27.06.12, 11:13 a nie mieszkala nigdy w Emmerich? babcia czesto rozmawiala z moja Mama i wiem to od Niej. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Emmerich 28.06.12, 20:27 pytalem jeszcze raz Mamy, potwierdzila Emmerich Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Stanisław Stampf'l 23.09.12, 19:56 no i jak, zgadza sie z Emmerich (nad Renem) ? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 blok ewakuowany na Joliot-Curie 27.12.08, 09:52 cos podawali w TV (tylko ze za poznow wlaczylem) - nie wiem ktory blok i dlaczego go ewakuowano Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: blok ewakuowany na Joliot-Curie 27.12.08, 22:54 mister1 napisał: > cos podawali w TV (tylko ze za poznow wlaczylem) - nie wiem ktory > blok i dlaczego go ewakuowano Byłam dziś u Rodziców - nic nie widzieli, nic nie słyszeli... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: blok ewakuowany na Joliot-Curie 28.12.08, 11:26 the_kami napisała: >> > Byłam dziś u Rodziców - nic nie widzieli, nic nie słyszeli... to byl falszywy meldunek o bombie - ale nie podali, w ktorym bloku Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: blok ewakuowany na Joliot-Curie 31.12.08, 00:43 i nadal nie wiem, ktory to byl blok. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 TVP Kultura 22.01.09, 16:45 the_kami napisała: TVP KULTURA My bedziemy patrzyli - powiadomilem tez wszystkich znajomych z JC z ktorymi mam kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Joliot-Curie 19a na TVN24 05.01.09, 11:43 dzisiaj z rana blok byl pokazywany w TVN24 - okolica tez, jako najlepiej odsniezony kawalek Mokotowa Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 15.03.09, 18:35 czy kwiaciarnia w budce kolo apteki na Odynca nadal istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Joliot-Curie 19a 15.03.09, 22:15 mister1 napisał: > czy kwiaciarnia w budce kolo apteki na Odynca nadal istnieje? Hm. Wydaje mi się, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 stronka fotoadres 11.08.09, 10:50 fotoadres.pl/place.php?id=54755&number=19a&street=Joliot-Curie+Fryderyka Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Kino WOP pamieta ktos jeszcze ? 16.11.09, 11:05 trzeba bylo miec przepustke, ktora kazdemu dawali,bilety byly po 2 zl a zolnierze-bileterzy wpuszczali na filmy od 18 lat 12-latkow Odpowiedz Link Zgłoś
meiske Przedszkole prywatne, Joliot-Curie lata 60-te 22.02.10, 09:45 Poszukuje kontaktu z bylymi uczniami prywatnego przedszkola (wtedy cos dziwnego) na mokotowskim Joliot-Curie - m.in. corka znanego aktora Mariusza Dmochowskiego - Elzbieta, czy synem aktora Władysława Głąbika, Tomkiem, czy tez Igorkiem Fogelnestem , Monika, Wlodziem z Warskiego... Reszty nie pamietam.Odezwijcie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 17.06.10, 11:15 Wiosna 1945 r. w Katowicach do ekipy poszukiwaczy skradzionych arcydzieł dołączyła Izabela Stachowicz, przed wojną żona bardzo zamożnego, znanego architekta Jerzego Gelbarda. W czasie okupacji ukrywała się pod Warszawa. Jej maź został zamordowany na Majdanku. Stachowicz, używająca już wtedy przybranego nazwiska Stefania Czajka, powitała ekipę w mundurze porucznika milicji. Lorentz, znajomy Czajki ze studiów na uniwersytecie, nawet nie musiał przekonywać jej do wzięcia udziału w wyprawie. Jak wynika z napisanego przez nią w 1947 r. podania, w czasie okupacji Niemcy zarekwirowali jej i mężowi ponad 250 obrazów olejnych, rysunków i grafik, w tym portrety Czajki pędzla Matisse'a i Sutine'a. Pani porucznik przyłączyła się do poszukiwań pełna nadziei, ze być może trafi na ślad zrabowanych jej arcydzieł. Co więcej, poleciła dwóm katowickim milicjantom jechać z warszawskimi profesorami jako ochrona. W Świdnicy polscy poszukiwacze arcydzieł szybko znaleźli leżące pod miastem magazyny. Obsadzone były już jednak przez armie sowiecka. Rezydujący w mieście samotny pełnomocnik polskiego rządu zorganizował potężna popijawę, w czasie której wypito przywieziona z Warszawy skrzynkę wódki. Okolice Świdnicy okazały się istnym eldorado. Właściwie w każdym zameczku, dworze, klasztorze czy kościele polscy uczeni i porucznik Czajka znajdowali ukryte skarby wywiezione z Warszawy, Krakowa, Katowic, a także dzieła sztuki ze zbiorów niemieckich, schowane tam przez Guen-thera Grundmana, niemieckiego konserwatora zabytków z Wrocławia, w obawie przed alianckimi nalotami. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 O lokatorze J.Curie 19a z lat 60-tych 02.07.10, 14:52 czytamy w "Zyciu na goraco" z 24 czerwca 2010 - chodzi o aktora i parodyste (teraz troche zapomnialego) Andrzeja Bychowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gr.st.germaine Re: O lokatorze J.Curie 19a z lat 60-tych 18.07.10, 00:13 Bychowski wraca do lask. Odpowiedz Link Zgłoś
vasteklant Rysiek Szklarkowski 07.07.10, 16:09 a kto pamieta Ryska Szklarkowskiego? Glupio zginal przejechany przez pociag.Mial siostre Ule. Odpowiedz Link Zgłoś
meiske Re: Joliot-Curie 19a 04.02.11, 10:25 Ulrich Krökel, autor artykułu zamieszczonego w "Berliner Zeitung", opisuje miejsce, w którym planuje się "rewolucję ekologiczną w Polsce": "Jest to dom nr 19 przy ulicy Mahatmy Gandhiego w Warszawie. Ze ścian klatki schodowej odpada tynk, przycisk dzwonka luźno zwisa na kawałku cienkiego kabla. Za to mieszkaniec tego domu, Marek Półtorak, promienieje na widok gościa i wpuszcza go do mieszkania. Tam, w kuchni, na płycie zlewozmywaka, stoi uschnięta choinka, obok faks, a w kącie ogniwa słoneczne". "Berliner Zeitung" dowiaduje się, że mieszkanie Marka jest siedzibą firmy Ecosolar, zatrudniającej 23 pracowników. Wraz z siostrą Dorotą i przyjaciełem Pawłem. Firma specjalizuje się w zdecentralizowanym zaopatrzeniu w energię - podkreśla berlińska gazeta. To znaczy, dodaje, że energię wytwarzają małe urządzenia blisko konsumenta, na przykład przy pomocy miniwiatraków prądotwórczych, które produkuje Ecosolar. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Joliot-Curie 19a 29.11.11, 13:36 Nienienie... dawno nikt nie pisał, bo zaglądać to zaglądam stale :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z Alej Re: Joliot-Curie 19a IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 17:43 Do wiadomości SĄSIADÓW jakby nie było :) Na pewno kojarzycie kamienicę na rogu Alej i Odyńca. Kiedyś była tu podstawówka, później klub nauczyciela i biblioteka pedagogiczna, po drodze knajpa afrykańska, potem długo pustostan... Po wakacjach i rocznym remoncie oworzono tu filię Młodzieżowego Domu Kultury Mokotów z Puławskiej. Byłem w środku - przyznam robi wrażenie, w porównaniu z tym co było tu jeszcze kilka lat temu, ale taras od podwórka, który mógłby być atrakcją tego miejsca, to masakra - syf, kiła i mogiła, jak mówią. Dzielnica poskąpiła i wyszło okropnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 14.06.12, 18:59 podciagne 7 letni temat, moze jeszcze ktos sie znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 18.06.12, 16:20 Petelicki byl naszym nowym sasiadem , mieszkal na ul Tagore'a nowy budynek ( na przeciwko bloku w krorym mieszka Mariusz Dmochowski.) Oni maja tam parking pod budynkiem; wiadomosc ktora podaja brzmi jak prywatny garaz , moze sie myle . Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 18.06.12, 20:03 Ten budynek nawet ladnie prezentuje sie na googlu , szkoda ze bedzie kojarzyl sie z tak przykra wiadomoscia . Mam nadzieje ze maja tam dobry monitoring z ktorego bedzie mozna odczytac fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 23.06.12, 17:55 fotoadres.pl/53104/Warszawa/Joliot-Curie-Fryderyka-19a Odpowiedz Link Zgłoś
lisek.chytrusek Re: Joliot-Curie 19a 23.06.12, 18:32 Nie prezentuje się tu zbyt wyjściowo. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 24.06.12, 16:34 ano raczej nie , nazywalismy ten i sasiednie bloki - rozowymi blokami :-) w odroznieniu od policyjnych -czerwonych blokow. Czy byly one kiedykolwiek odnawiane na zewnatrz, ktos wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 26.06.12, 21:22 po raz ostatni bylem w okolicy w 2004 roku ale zdawalo mi sie, ze czerwone bloki byly otynkowane Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Joliot-Curie 19a 12.07.12, 11:52 Tak, niemal całe osiedle jest odnowione. Nasz blok jest teraz zielono-żółty, całkiem ładny :) I ocieplenie było kładzione, i nowy tynk. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 30.07.12, 21:50 szkoda, ze pobliskie dzialki pewno zniknal (po ponad 100 latach) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 15.02.13, 01:49 Jean Frédéric Joliot-Curie, początkowo Jean Frédéric Joliot (ur. 19 marca 1900 w Paryżu, zm. 14 sierpnia 1958 w Paryżu) – francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 01.03.13, 16:13 moja corka urodzila sie 19 marca , co za coincidence ;-) Co nowego slychac na JC ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Joliot-Curie 19a 14.03.13, 11:09 Wszystko dobrze słychać :) bloki stoją :) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 30.03.13, 22:11 moja szkole na Pulawskiej maja rozwalic (zbudowano ja w latach 60-tych) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 16.07.13, 13:48 Wspaniale ze juz googielkiem mozna sobie pospacerowac po okolicy , wlasnie przeszlam sie ul Tagore'a, domy pieknie odnowione , ale te dziury w jezdni przed apartmentowcem gdzie Petelicki mieszkal...widac poprzednia nawierzchnie ktora zdaje sie wszyscy dobrze pamietamy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 19.07.13, 03:32 od dziewieciu lat nie bylem w tych okolicach, teraz po smierci ojca pozostaje mi glownie internet, by w stare konty zajrzaec.Sasiedzi wyprowadzili sie, zmarli, niektorzy zapomnieli Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 28.02.14, 18:25 Dzieki za troske , nie spodziewalam sie w tym watku ;-) Mielismy 2 razy powodziowy alert, ale rzeczka przed domem ( jakies 10 m od drzwi) na szczescie nie wystapila z brzegow .Przyznam ,ze 2 noce nie spalismy , wiatr szalal, deszcz horyzontalnie zalewal . Ale zyje i pozdrawiam . A co nowego slychac na J.C? Odpowiedz Link Zgłoś
lisek.chytrusek Re: Joliot-Curie 19a 28.02.14, 22:43 Na JC rewolucja - zdemontowali nam piecyki i mamy ciepłą wodę w kranach! Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 26.04.14, 18:32 niezle wam sie zyje. A jak z rachunkami za ta ciepla wode? Odpowiedz Link Zgłoś
lisek.chytrusek Re: Joliot-Curie 19a 26.04.14, 21:42 Po pierwszym odczycie się dowiemy, na razie żyjemy w błogiej nieświadomości :) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 23.05.14, 09:41 no i jak z tymi rachunkami za ciepla wode? Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Joliot-Curie 19a 01.08.14, 10:13 Wlasnie ogladam uroczystosci przy pomniku Mokotow Walczacy-1944 z Parku Dreszera. Nie pamietam tego pomnika Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Joliot-Curie 19a 24.05.17, 09:45 Kto wie w ktorym bloku na joliot mieszkala Kalina Jedrusik i jakie to byly lata? Odpowiedz Link Zgłoś