Dodaj do ulubionych

inwestycja na Ursynowie-DOMINO

IP: *.stacje.agora.pl 03.07.02, 17:39
CZY KTOS WIE COS NA TEMAT INWESTYCJI MIESZKANIOWEJ SPOLDZIELNI DOMINO NA
URSYNOWIE -PRZY HOSPICJUM ONKOLOGICZNYM , MOZE JAKIES WIARYGODNE OPINIE NA
TEMAT FUNKCJONOWANIA SAMEJ SPOLDZIELNI? POTRZEBUJE PILNIE INFO .
Obserwuj wątek
    • gosia-s Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO 05.07.02, 10:03
      Uważam, że to dobra spółdzielnia, skoro moja mama, która była przez 8 lat
      członkiem zarządu innej spółdzielni, zdecydowała się właśnie na nią. Koszty
      budowy to ok. 3500 zł za m2, co wo porównaniu z sąsiadką "Dziesiątką" (ta, od
      tego okrągłego wieżowca), nie jest ceną wygórowaną.

Póki co, pewnie widziałaś(eś) już teren budowy, więc wiesz, na jakim jest
      etapie. Nie wiem dokładnie, kiedy mieszkania będą oddane do użytku, ale w
      pierwszej kolejności wykończone zostaną już te wykupione.

Możesz sobie odwiedzić ich stronę:
      www.smdomino.pl

Pozdrawiam!
      • Gość: EWA Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO IP: *.stacje.agora.pl 05.07.02, 16:27
        DZIEKUJE CI GOSIU ZA ODPIS.W ZASADZIE KLAMKA JUZ ZAPADLA , BO WLASNIE WCZORAJ
        PODPISALAM "CYROGRAF" Z TA SPOLDZIELNIA , A WIEC KLAMKA ZAPADLA.JESTEM ZUPELNIE
        ZIELONA JESLI CHODZI O KUPOWANIE NOWEGO MIESZKANIA (PRZEZ POL ROKU OGLADALAM
        TYLKO MIESZKANIA Z RYNKU WTORNEGO).PRAWNICY MOWIA , ZE ZAWSZE JEST RYZYK PRZY
        INTERESACH ZE SPOLDZIELNIA ,ALE NIECH TAM ...MAM NADZIEJE , ZE BEDZIE W
        PORZADKU.POZDRAWIAM .
        • Gość: gosia-s Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO IP: *.chello.pl 07.07.02, 13:20
          Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, pytania, to daj znać. Dowiem się od
          kogo trzeba i odpiszę. Na razie.
          • Gość: EWA Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO IP: *.stacje.agora.pl 08.07.02, 10:42
            WITAJ GOSIU!CZY ORIENTUJESZ SIE JAKA MOZE BYC ROZNICA W CENIE ZA 1 METR
            MIESZKANIA W MOMENCIE ODBIERANIA LOKALU? I CZY NIE MA Z DOMINO , ZADNYCH
            PRZEKRETOW W TRAKCIE BUDOWY?
            • gosia-s Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO 10.07.02, 14:00
              Obecnie mieszkania kosztują coś ok. 3800/m2. Nie jest to znaczący wzrost (w
              porównaniu z innymi spółdzielniami), ale okres spłaty może być krótszy dla
              nowych klientów. Ponieważ spółdzielnia zakłada księgi wieczyste, jest możliwość
              zaciągnięcia kredytu hipotecznego.
              Przekrentów nie było ;), chociaż spółdzielnia miałoa problemy, o czym pisał już
              wawiak, budowa stała całe zeszłe lato; czekali na pieniądze z kredytu. Jednak
              powinni wyrobić się w terminie - do września (albo poździernika) chcą zadaszyć,
              mieszkania będą oddane na początku roku. Pozdrawiam!
        • Gość: as Re: do Ewy IP: *.komrel.net 08.07.02, 10:01
          Mam male pytanko bo mnie tez zainteresowala ta
          inwestycja. Przez jaka procedure musialas przejsc w
          celu podpisania cyrografu i jeszcze jedno czy
          orjentujesz sie czy sa tam jeszcze wolne lokale mnie
          interesuje ew. kawalerka?
          P.s
          Gratuluje mieszkanka!!!
          • Gość: EWA Re: do Ewy IP: *.stacje.agora.pl 08.07.02, 11:10
            W TEMACIE TEGO FORUM JEST PODANA PRZEZ GOSIE STRONA INTER. TEJ
            SPOLDZIELNI.TRZEBA SPRAWDZIC WIARYGODNOSC SPOLDZIELNI ,CZY NP ZIEMIA NA KTOREJ
            BUDUJA JEST ICHNIA I ZORIENTOWAC SIE ILE NA POCZATKU Z METR A ILE POZNIEJ PRZY
            KONCU ( POGADAC Z MIESZKANCAMI POPRZEDNIEJ INWESTYCJI.
            • Gość: wawiak Re: do Ewy IP: 10.100.0.* 09.07.02, 08:40
              czesc,
              ja jestem mieszkancem (wlasciwie bylym bo mieszkanie juz sprzedalem)starszej
              inwestycji Domino. Na poczatku czerwca odbylo sie walne zebranie, na ktorym
              bylem. No i mam dla Ciebie dobre i zle wiadomosci, na poczatek dobre:
              1. Spoldzielnia wlascicielem gruntu jest o ile mi wiadomo od kwietnia tego roku
              2. Spoldzielnia jest OK, kameralna, fajni ludzi - idzie sie dogadac, na pewno
              nie maja zamiaru Cie oszukac!
              a teraz zle wiadomosci:
              Budowa przy hospicjum ciagnie sie juz od dawna. Spoldzielnia miala pecha z
              wyborem generalnego wykonawcy (warunek wyboru wykonawcy byl taki, ze musial
              zaplacic "ze swoich" za mieszkania, na ktore jeszcze nie zgloisili sie chetni i
              nie zostaly jeszcze wykupione), bylo dotychczas chyba dwoch generalnych
              wykonawcow, ale obaj zbankrutowali, nie koncząc oczywiscie budynku. Wielu
              czlonków spółdzielni wówczas wycofało swoje wkłady (ok. 70 osób), co dla
              spółdzileni, która buduje nie z kredytu tylko ze śrdków własnych członków, jest
              zabójcze!
              Obecnie sytuacja jest taka, że budynek nie jest w całości wykupiony przez
              chętnych, budowa jest kontynuowana tzw. systemem gospodarczym - tzn jest wielu
              podwykonawców zatrudnianych do konkretnych zadań wtedy gdy są pieniądze od
              członków. Stalo się jasne, że na dokończenie budowy potzrebny jest kredyt pod
              zastaw gruntu, na taki kredyt nie chcą się zgodzić pozostali członkowie
              spółdzielni (w ty ja, mamy takie prawo zapisane w statucie spóldzielni), którzy
              swoje mieszkania mają od kilku lat spłacone i w razie niesprzedania mieszkań w
              Domino III i ew. upadłości spółdzielni, jej zobowiązania (czyli spałata
              kredytu: Prezes chciał 20 mln zł) spadną na jej członków.
              I ostatnia zła wiadomość: nie licz , że cena końcowa bedzie taka niska. Na
              pewno masz w umowie,coś "o końcowym rozliczeniu kosztów", po prostu koszty
              takie jakie będą zostaną najprawdopodobniej rozliczone w ostaniej racie. Dla
              mnie (Domino I rok 1998 oznaczało to skok ceny końcowej o ok. 70% z ok. 1600 zł
              za pum do 2590 zł za pum, uwzględniając inflację wtedy ok. 30% zobacz jaki
              miałem rzeczywisty skok ceny miezkania!)
              pozdrawiam
              • Gość: EWA Re: do Ewy IP: *.stacje.agora.pl 09.07.02, 23:07
                CHOLERKA , MYSLISZ WAWIAKU , ZE NALEZY WIAC Z TEJ SPOLDZIELNI?
                • Gość: wawiak Re: do Ewy IP: 10.100.0.* 10.07.02, 08:22
                  hmmm, decyzja nalezy do Ciebie. Jesli chcesz szybko zamieszkac we wlasnym
                  mieszkaniu, to raczej szukaj czegos co jest juz na ukonczeniu, z gruntem, który
                  nie jest zabezpieczeniem kredytu dla banku.
                  pzdr
                  • Gość: EWA Re: do Ewy IP: *.stacje.agora.pl 10.07.02, 09:43
                    CZY TO PEWNE , ZE GRUNT , NA KTORYM TOCZY SIE BUDOWA JEST ZABEZPIECZENIEM KREDYTU
                    DLA BANKU.PRZECIEZ SAM PISZESZ , ZE SPOLDZIELCY NIE GODZA SIE NA TAKI KREDYT.I
                    JESLI CHODZI O TAKA ZGODE , TO CZY MASZ NA MYSLI CZLONKOW WSZYSTKICH DOMINO , CZY
                    CZLONKOW KONKRETNEJ INWESTYCJI.SORRY ,BYC MOZE MOJE PYTANIA WYDADZA CI SIE
                    NAIWNE , ALE SPROBUJ ODP. NA NIE.POZDRAWIAM
                    • Gość: wawiak Re: do Ewy IP: 10.100.0.* 10.07.02, 10:22
                      Na ostatnim walnym zebraniu WSZYSTKICH członków spółdzielni,Zarząd wystapił z
                      projektem uchwały, w którym członkowie spółdzielni dają Zarządowi zgodę na
                      ponoszenie zobowiązań do 20 mln zł w celu dokończenia budowy Domino III, czyli
                      zaciągnięcia kredytu właśnie do tej wysokości. Przy tak wysokim kredycie
                      zabezpieczeniem moze byc tylko grunt.W związku z brakiem uzasadnienia i w
                      zasadzie brakiem informacji (Zarząd nie przekazał członkom spółdzielni przed
                      zebraniem informacji o sytuacji na budowie Domino III) w dniu zebrania nt. ew.
                      konsekwencji przy tak wysokim kredycie, członkowie spółdzielni zdecydowali o
                      zdjęciu z porzadku obrad głosowania nad uchwałą Zarządu. Sytuacja więc na razie
                      jest patowa, spóldzielnia nie może się zadłużać, nie ma więc środków na
                      kontynuowanie budowy. Przypuszczam , że po wakacjach zostanie zwołane
                      nadzwyczajne walne, tylko w celu podjecia decyzji co dalej z Domino III, myslę,
                      że wtedy sytuacja sie wyjasni.

pzdr
                      • Gość: EWA Re: do Ewy IP: *.stacje.agora.pl 10.07.02, 10:29
                        DOMINO III-CZY CHODZI O TA INWESTYCJE PRZY C.ONKOLOGII WLASNIE?
    • Gość: foka Re: inwestycja na Ursynowie-DOMINO IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 11.01.03, 19:48
      Ja też rozglądam się za mieszkaniem w okolicach Kabat. Czy Ewa jest zadowolona
      albo zrezygnowała i czy ktoś wie więcej na temat tej budowy? Teraz jest
      bardziej zaawansowana, ale wygląda, że do końca jeszcze daleko. Czy
      spółdzielnia jest wiarygodna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka