sloggi 04.01.02, 10:07 Czy byliście kiedyś z własnej nieprzymuszonej woli dawcami krwi ? Jeśli tak to gratuluję, jeśli nie - to pytam dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gale Re: KRWIODAWSTWO 07.01.02, 11:13 Ja co jakiś czas oddaję. Mam dość rzadką grupę b-. Co mnie zniechęca to ta cholerna czekolada, z którą potem nie wiadomo co zrobić. gale ---- gale.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: KRWIODAWSTWO 07.01.02, 11:27 Nie lubisz czekolady? To nie bierz, albo weź i daj żebrakowi Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: KRWIODAWSTWO 01.05.02, 22:05 Oddaję chłopakom w biurze :) gale ---- gale.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tomjakub Re: KRWIODAWSTWO 23.05.02, 10:27 gale napisał(a): > Ja co jakiś czas oddaję. Mam dość rzadką grupę b-. Co mnie zniechęca to ta > cholerna czekolada, z którą potem nie wiadomo co zrobić. Ja to juz jestem zupelny wyjatek ;-) Podobno jeden na 100 osob ;-)) AB- Tomasz "Jakubek" Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: KRWIODAWSTWO IP: 213.17.164.* 10.01.02, 15:45 Ja bym chciala, ale mam kiepskie wyniki:(((( Znaczy sie hemoglobine za niska...A poza tym ja nie wiem czy mozna oddawac bedac na pigulkach. Chyba nie mozna brac zadnych chemikaliow, bo to ma jakis tam wplyw na sklad krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amfi Re: KRWIODAWSTWO IP: *.waw.cdp.pl 18.04.02, 20:47 to bierz żelazo. to nie żadne chemikalia a pomaga z hemoglobiną. nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO IP: *.chello.pl 18.04.02, 20:57 Ja się nawet zgłosiłam i co? Od osiemnastki! Nie rozumiem, w czym krew dwudziesto lub czterdziestolatka jest lepsza od mojej? Mam dobre wyniki, krwi często brakuje....a ja muszę czekać, jeszcze conajmniej rok. Jak dla mnie skrajna głupota! Odpowiedz Link Zgłoś
tomjakub Re: KRWIODAWSTWO 23.05.02, 10:34 Gość portalu: czeko napisał(a): > Ja się nawet zgłosiłam i co? Od osiemnastki! Nie rozumiem, w czym krew > dwudziesto lub czterdziestolatka jest lepsza od mojej? Mam dobre wyniki, krwi > często brakuje....a ja muszę czekać, jeszcze conajmniej rok. Jak dla mnie > skrajna głupota! Sprobuj sie dowiedziec w PCK, czy przypadkiem nie dopuszcza Cie z pozwoleniem rodzicow. Chodzi tu o odpowiedzialnosc. Jelsi masz 18 lat jestes odpowiedzialny za siebie i samodzielnie mozesz podejmowac decyzje. Tomasz "Jakubek" Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: KRWIODAWSTWO 19.04.02, 11:27 Jestem krwiodawczynią od wielu lat. Zainteresowanym wyjaśniam, że branie pigułek (antykoncepcyjnych, jeśli dobrze zrozumiałam) nie przeszkadza w oddawaniu krwi. Z resztą wszelkie wątpliwości może wyjaśnić lekarz w stacji. A czekoladę z reguły rozdaję znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
jane_blond_007 Re: KRWIODAWSTWO 19.04.02, 20:11 A ja jestem krwiodawcą od niedawna, ale sam fakt że się zdecydowałam daje mi cały czas wiele satysfakcji. A co powiecie o byciu dawcą szpiku? Ja się przebadałam , jestem na liście i czekam na telefon. Może gdzieś tam jest biorca, który potrzebuje akurat mnie:))) Wielki ukłon dla działalności Urszuli Jaworskiej. Pozdrawiam, Jane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ynka Re: KRWIODAWSTWO IP: *.acn.waw.pl 30.04.02, 20:02 dostałam kiedyś 2,5 litra krwi i teraz po prostu oddaję co parę miesięcy po 450 ml;grupę mam rzadką (0 Rh-) i jak pomyślałam, że kilka osób poddało się tym nieprzyjemnym zabiegom, żebym ja dostała krew, to uznałam, że powinnam oddać A czekoladę zżeram razem z dzieciakami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaacek Re: KRWIODAWSTWO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 22:19 Chwalebne - w Warszawie bardzo trudno teraz o krew, rzeczywiście jest niewesoło. A jeśli na Banacha robią jeszcze transplantację wątroby, to cała krew danej grupy w mieście i okolicach wsiąka w czasie jednego zabiegu. Wraz ze zniesieniem przywilejów dla krwiodawców itp. coraz mniej chętnych oddaje krew. Pozdrawiam wszystkich krwiodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO IP: *.chello.pl 01.05.02, 19:20 skroro to jest takie potrzebne to dlaczego osoba siedemnastoletnia krwi oddać nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: KRWIODAWSTWO 01.05.02, 22:08 Nie wiem, czeko. Może jest to kwestia prawna. Ale to naprawdę zacnie z Twojej strony. Myślę, że skoro zależy Ci tak bardzo szczerze na tym aby oddać krew i pomóc komuś, poczekasz tych kilka miesięcy i kiedy będziesz mogła - oddasz. Myślę? Jestem przekonany! gale ---- gale.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO IP: *.chello.pl 02.05.02, 11:53 To nie o to chodzi gale, że się rzucam i się we mnie ta młoda, (nieoddana :) krew buzuje. Jasne, że można poczekać. Na wszystko można. Ale po co??? Skoro jest potrzeba i są chętni ludzie, a nieraz jest ich nawet za mało, to co stoi na przeszkodzie? Bezsens prawa. Jeszcze jakiś rok temu we wspaniałym prawie polskim jak byk stało, że każdy zakład fryzierski ma obowiązek przy każdym fotelu montować osobną spluwaczkę (!). Prawo z przedwojenne bodajże. I nikt do zeszłego roku do tego nie zajżał. Może więc zacząć zwalczać bezsens w prawie ??? Swoją drogą nie uważam, żeby moja krew była gorsza ani żebym jako osoba prawie siedemnastoletnia była mniej zdolna do podejmowania świadomych decyzji niż osiemnastka, albo bardziej podatna na cudze (z resztą czyje?) wpływy. Więc? Potrzebne i sensowne jak te spluwaczki... Na bank szpiku też muszę do osiemnastki czekać... Odpowiedz Link Zgłoś
kami.kadze Re: KRWIODAWSTWO 04.05.02, 21:17 Ale zawsze możesz oddać włosy na peruki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO IP: *.chello.pl 05.05.02, 14:36 eee..włosów mam za mało aby prowadzić takie rozdawnictwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: KRWIODAWSTWO IP: *.pl 05.05.02, 20:48 a czy można gdzieś oddać krew -nie za darmo- ? Tzn, niehonorowo? tak, żeby mi za to ktoś zapłacił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: KRWIODAWSTWO IP: *.chello.pl 05.05.02, 23:34 Transylwania...tylko tam chyba siłą biorą... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: KRWIODAWSTWO 06.05.02, 08:46 Można oddawać krew odpłatnie. Informacji udzielą na pewno stacje krwiodawstwa. Płatni dawcy byli przyjmowani przy Chocimskiej (Instytut Hematologii) i na Saskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Re: KRWIODAWSTWO IP: *.bibl.amwaw.edu.pl / 10.0.0.* 20.05.02, 15:38 Nie dawca nie bylem. Jednak nie zastanawialem sie nigdy dlaczego. Wiesz, jestem lekarzem wiec chyba ratuje zycie na innej plaszczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjakub Re: KRWIODAWSTWO 23.05.02, 10:23 sloggi napisał(a): > Czy byliście kiedyś z własnej nieprzymuszonej woli dawcami krwi ? Tak. Jestem HDK-iem. > Jeśli tak to gratuluję, Dziekuje ;-) Tomasz "Jakubek" Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
malpa_br Re: KRWIODAWSTWO 28.05.02, 20:06 a ja zaczolem oddawac bo dostawalem zwolnienie ze szkoly teraz szkole skonczylem ale oddawac bede dalej a tak wogole to na USN dziala klub krwiodawcow przy urzedzie gminy Warszawa-Ursynow wszelkie info (pewnie mnie zato zabija bo se poodbieraja telefonow) 649-90-14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metaxa Re: KRWIODAWSTWO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 23:16 Nigdy nie byłam.. a mam dość rzadką grupę krwi AB+.. A to dlatego, że panicznie boję sie zastrzyków (dobra strona medalu to taka, że nigdy z tego powodu nie zostanę narkomanką ;) ) i każde pobieranie krwi wygląda tak: siadam, pani zawiązuje mi rączkę, zbliża się z igłą, po czym rzuca na mnie spojrzeniem i pyta czy mi słabo.. oczywiście, przecież normalni ludzie nie sa kredowobiali.. więc sadza mnie przy szeroko otwartym oknie na kilka minut.. po czym znów usiłuje podejść z igłą i cała sytuacja powtarza sie kilka razy.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: KRWIODAWSTWO 06.06.02, 08:56 Ja się nie boję, ale i tak odwracam głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: KRWIODAWSTWO IP: *.acn.waw.pl 08.06.02, 18:27 Gość portalu: Metaxa napisał(a): > siadam, pani zawiązuje mi rączkę, zbliża się z igłą, po czym rzuca na mnie > spojrzeniem i pyta czy mi słabo.. oczywiście, przecież normalni ludzie nie sa > kredowobiali.. :-))) Kobiety rzadko tak reagują. To raczej mężczyźni boją się zastrzyków i dentysty. Bardzo chciałabym być dawcą. Niestety nie mogę. Przeszłam wirusowe zapalenie wątroby typu B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coTy Re: KRWIODAWSTWO IP: *.acn.waw.pl 10.06.02, 20:44 Gość portalu: Metaxa napisał(a): > Nigdy nie byłam.. a mam dość rzadką grupę krwi AB+.. A to dlatego, że > panicznie boję sie zastrzyków (dobra strona medalu to taka, że nigdy z tego > powodu nie zostanę narkomanką ;) zupełnie spoko można zostać narkomanką nie używając strzykawki :-( czego oczywiście nikomu nie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: KRWIODAWSTWO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 14:37 a czy w tym ursynowskim klubie krwiodawcow mozna oddawac z wlasnej i nieprzymuszonej woli? czy trzeba jezdzic na Saska ? (tak tak, zadzwonie, ale pomyslalam ze najpierw sie spytam ; ) Bo wlasnie od jakiegos czasu nosze sie z pomyslem zostania ofiarodawczynia. Zawsze jako ten rydz zdrowa bylam ale wiadomo co we mnie drzemie? ; ) Tylko nie wiem czy na najpopularniejsza (0Rh+) jest zapotrzebowanie? powinno byc, bo ona nie koliduje z innymi grupami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: KRWIODAWSTWO IP: 195.94.193.* 11.06.02, 14:52 Ja bym może oddawała ale......ałyszałam że jak się raz zacznie to potem już trzeba regularnie krew oddawać...Wiecie coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sol Re: KRWIODAWSTWO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 15:29 na stronach PCK i HDK pisza ze nie... Ze to nie jest prawda, iz robi Ci sie "nadprodukcja". Krwiodawcy, potwierdzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ynka Re: KRWIODAWSTWO IP: *.acn.waw.pl 11.06.02, 21:00 oddawanie krwi raz na kilka miesięcy niczego złego nie czyni; kobiety są przyzwyczajone do comiesięcznej utraty krwi; ursynowski klub nie zmusza do oddawania krwi - ułatwia - ostatnio można było oddać krew w LO nr 70 przy ul. Hirszfelda, wcześniej przy Kopie Cwila itd. ja oddałam ponad dwa litry i żadnej nadprodukcji nie mam; każda grupa krwi jest potrzebna; pzdr :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: KRWIODAWSTWO 13.06.02, 09:47 Każda grupa krwi jest potrzebna. A poza tym O+ jest dość rzadką grupą. Mity o "nadprodukcji" krwinek są wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś