Dodaj do ulubionych

Ulica Nowobukowińska

IP: 10.129.227.* / *.acn.pl 02.08.01, 13:57
Czytałam dzisiaj w gazecie artykuł pt.Aleja w tunelu.Przedstawiono w nim plan
zagospodarowania rejonu Dworca Południowego.Widać na nim gołym okiem,że ul.KEN
biugnacą z Ursynowa pociągnięto dalej zygzakiem,wprowadzając ruch z Ursynowa w
ulicę Domaniewską.Podobno konkurs na zagospodarowanie był w roku 1987.Ciekawi
mnie czy autorzy tego planu architekci K.Pasternak , Tadeusz Wikiera i Jerzy
Dziuba od tego czasu zmienili zdanie co do ulicy Nowobukowińskiej i jej
roli.Moze na tej liście ktoś odpowie.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: post Re: Ulica Nowobukowin´ska IP: *.telia.com 28.01.02, 01:05
      Uaktualniam pytanie. Moze eela albo Michal cos na ten temat wiedza?
      • sloggi Re: Ulica Nowobukowin´ska 28.01.02, 08:15
        Plan z roku 1987 jest planem perspektywicznym, tzw.akorygacyjnym ( czyli
        wstępnym ). Tak naprawdę nie wiadomo jaka byłaby celowość budowy tak kosztownej
        inwestycji jak tunel. Plan ma 15 lat i myślę, że aktualnie należałoby go
        porządnie przekorygować zamin zrobi się ludziom pod oknami autostradę lub
        wybuduje tunel za grube miliardy.
      • eela Re: Ulica Nowobukowin´ska 28.01.02, 09:09
        Ja mam bardzo mgliste pojęcie, Michał powinien wiedziec konkretniej
        • Gość: Michał Re: Ulica Nowobukowin´ska IP: *.ztm.waw.pl 29.01.02, 12:30
          Z tego co wiem, obecny miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego rejonu
          stacji metra Wilanowska wykorzystuje wiele koncepcji zaproponowanych przez zes-
          pół arch. Jerzego Dziuby w 1987 r., w tym m.in. propozycję tunelowego włączenia
          al. Niepodległości w ul. Puławską. Nie jest to jednak ten sam dokument.

Moim zdaniem, uwzględniając permanentny korek w al. Niepodległości przed dojaz-
          dem do al. Wilanowskiej i włączeniem w ul. Puławską, wynikający z ograniczonej
          przepustowości tego wielowlotowego skrzyżowania - koncepcja budowy tunelu wyda-
          je się uzasadniona. Natomiast nikt chyba nie jest dziś w stanie określić, czy i
          kiedy tunel ten zostanie zrealizowany. Oczywiście są dużo pilniejsze potrzeby w
          zakresie tego rodzaju inwestycji w innych punktach miasta. Przewidywane nowe
          obiekty kubaturowe w rejonie stacji Wilanowska będą zapewne w większości reali-
          zowane przez prywatnych inwestorów; być może wniosą oni też jakiś udział do bu-
          dowy wspomnianych tuneli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka