Gość: Fiord Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:45 Jesli rzeczywiscie sama tak chcesz czemu mialabys przejmowac sie zdaniem innych? Jestes szczesliwa i to jest w porzadku. Jesli ktos uwaza inaczej to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusałka Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 24.01.05, 20:47 Ja mam 18 lat i 8-miesieczny starz zwiazku. I nie uważam ze mimo ze jestem katoliczka powinnam czekac az do ślubu z uprawianiem miłości... :) Jeżeli uważasz ze to jest TEN i ze za kilka lat stanie sie Twoim mezem to wydaje mi sie ze nie ma po co czekac... Jednak z drugiej strony to jest piekne kiedy dwoje ludzi czeka na TO az do nocy poslubnej... Banalne troszku..:) Ale w dzisiejszych czasach malo jest takich pieknych banalow:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ayashi Re: katoliczka i sex przed slubem IP: 213.77.64.* 24.01.05, 20:51 Moim zdaniem Twoja postawa nie powinna innych interesować. Każdy ma prawo miec własne zdanie na kazdy temat :) Ja równiez na sprawę sexu patrze podobnie i nie spieszy mi sie z tym ;) Co prawda niejednokorotnie mam na to ochotę ale jednak rozum bierze górę :P Wole z tym poczekać :P Od braku sexu sie nie umiera :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoTu Co ja o tym myśle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:56 Mam 19 lat, aktualnie spotykam się z dziewczyną, ale jeszcze nie myślimy o sexie. Wiem jedno jestem w takim okresie życia, że aby wyrównać ilość hormonów w organizmie, musze przynajmniej 4 razy w tygodniu zmasturbować się. Wiem że to nie etyczne, ale jak sie uprawia mało sportu i i sie jeszcze nie uprawiało sexu to jest dobre wyjście, ale nie każdy musi to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzianix Re: katoliczka i sex przed slubem IP: 82.160.102.* 24.01.05, 21:03 Droga Justyno!Oczywiście zrobisz co zechcesz ale ja osobiście uważam,że nie powinnaś z tym czekać aż do ślubu.Sex nie jest najważniejszy, ale ważny!Dobrze więc byłoby sprawdzić czy w tej kwesji będzie Wam się równie dobrze układało!A jak po ślubie się okaże,że Twój partner nie pociąga Cię seksualnie?!Z resztą też nie każdy facet chce czekać - nie każdy z tym wytrzymuje!Ja sama mam 21 lat i też decyzję o rozpoczęciu współżycia rozpoczęłam z nowym rokiem :) bo kocham mojego mężczyznę i czuję,że to ten i dobrze mi z tym!Twój wybór!Przemyśl wszystko jeszcze raz :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona15 Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 21:05 Podziwiam Twoją postawę, bo ja nie wyobrażam sobie życia bez seksu... To wspaniałe dopełnienie miłości, przyjemność, zresztą zdrowa bo poprawia krążenie ;) I pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ale pamiętaj, zeby nie kierować się zdaniem innych tylko postępować wedle własnego sumienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ding Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.pl / 193.24.200.* 24.01.05, 21:12 Trzeba to zrobić wtedy, kiedy się będzie gotowym, jesli uważasz że z Twoim partnerem łączy Cię już mocna więź, to czemu nie, to może was dodatkowo zbliżyć. I jeszcze jedno masz 20 lat i nie musisz bać się mamy ani tym bardziej księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.05, 21:21 Ja mam 19 lat i przed kilkoma tygodniami spałąm pierwszy raz z moim chłopakiem (i wogóle pierwszy raz)... WIem, że to grzech, też jestem katoliczką... ale jeśli go kochasz... My niedługo się pobierzemy-tak postanowiliśmy, ale do tego czasu chyba więcej nie będziemy ze sobą sypiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EGON Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:53 Jola czemu nie bedziesz sypiac juz do slubu z Twoim chlopakiem? az tak bolalo? albo cos sie wymsklo? np.:bączek hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulka Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.05, 21:25 Uwaga. Jeśli sie zdecydujesz na sex z nim i zamieszkacie razem przed ślubem to wiedz, że NIGDZIE NIE DOSTANIESZ JUŻ ROZGRZESZENIA Życie to sztuka wyboru, a tylko od Ciebie zależy co jest dla Ciebie naprawde ważne... Ja już wybrałam... i jestem szczęśliwa :) (choć brak sakramentów mnie boli) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał ja jestem prawiczkiem IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 24.01.05, 21:29 mam 20 lat i oddam się tylko mojej ukochanej ...tej na całe życie,nie czuję żeby było mi z tym źle ale jakoś głupio się z tym przyznać przed kumplami w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał to moje zdanie IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 24.01.05, 21:34 jeżeli go kochasz to oddaj mu się,nie czekaj do ślubu....ale warunek że go kochasz i bedzie oki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszczu Re: katoliczka i sex przed slubem IP: 80.50.20.* 24.01.05, 21:35 Ja tam nic osobiscie do seksu nie mam! Ale przedwczesne uczucia wzglednie prawdziwe moga prowadzic do bolu a bol do gniewu gniew zas do nienawisci A ta ostatecznie do cierpienia. Nie warto nazywac tego terningiem bo zmieniac twarz pozostajc ta sama osoba rowniez jest bez sensu. Jestes prawdziwym przykladem dla innych mniej cnotliwych. Seks nie zajac nie uczieknie. A tym bardziej jak poslubisz tego chlopaka i wytrzymacie z tym do slubu to wtedy mozecie mnie zaprosic i podam wam reke. NIech moc bedzie z wami znczy toba i twoim boyem. Ps nie jestem pelnoletni. Odpowiedz Link Zgłoś
nieznajomazbydgoszczy Re: katoliczka i sex przed slubem 24.01.05, 21:47 Uważam,że to jest całkowicie Twoja sprawa,jeśli nie jesteś pewna nie rób nic przeciwko sobie...masz prawo podejmować decyzje i mieć odmienne zdanie od innych ludzi.Chłopak może poczekać...on chce to Ty musisz??Widocznie jego uczucie nie jest Ciebie warte:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EGON Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:47 moje zdanie jest przed, ktos tam pisze ze jak oboje sie kochaja to poczekają, a jesli sie para nie kocha to znaczy ze mogą uprawiac sex? ludzie popatrzcie 5 razy na post zanim go dajesz na stronke. A tak swoja drogą to co to za róznica czy po czy przed. i tak to zrobisz i tak. na miejscu Twojego chlopaka jak ja bym slysal ze ty to chcesz dopiero za 4-5 lat to niestety ale znajdz sopbie drugiego katolika. boshe co za ludzie. Nastepna sprawa: niezapomnij ze sex z prezerwatywą to tez grzech. no chyba ze chcesz zalozyc druzyne pilkarszka czy footbolowa. milego czekania na szparke i walenia kazka w kiblu Odpowiedz Link Zgłoś
antyczerwony_sok_pomidorowy Re: katoliczka i sex przed slubem 24.01.05, 21:51 Jestem katoliczką, więc teoretycznie powinnam być przeciwniczką seksu przedmałżeńskiego, ale... Uważam, że powinna to być decyzja tylko i wyłącznie dwóch bezpośrednio zainteresowanych osób. Żadna rodzina, żaden ksiądz, żaden forumowicz nie mogą mieć na to wpływu. Jeśli seks jest dopełnieniem wielkiej miłości (w przeciwieństwie do seksu sportowego, którego akurat nie popieram), nie jest to aż tak wielki grzech. Od jakiegoś mam wrażenie, że sporo księży (głównie tych młodszych), oficjalnie mówi o grzechu (na razie nie mają innego wyjścia), natomiast nieoficjalnie przymyka na to oko. Odpowiedz Link Zgłoś
buka2 Re: katoliczka i sex przed slubem 24.01.05, 22:01 hej ja mam 23 lata i jeszce nie uprawialem seksu, ale to nie oznacza ze jestem jakis inny. poprostu uwazam z jest to cos fajnego dochowac dziewictwa. natomiast jezeli chodzi o pieszczoty uwazam ze dlaczego nie przeciez to tez jest wyraz uczucia. poza tym milosc duchowa odzwierciedla sie takze w milosci cielesnej. nie wszystko jest zle co zabronime. ja osobisci nie uwazam nauki kosciola chociaz wierze w Boga i przeciez Bóg nie zabrania pocalowac namietnie ukochanej osoby ani tez czule jej przytulic. oczywiscie sa pewne granice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Anonim Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:33 prosisz o rade więc Ci ja spróbuje udzielić.Nie pytaj innych o to co powinnaś zrobić w tej kwestii, ponieważ każdy ma własne spojrzenie na tą sprawę. Jedni kierują się tylko potrzebami fizycznymi, drudzy upatrują piękny związek pomiędzy miłością psychiczną i fizyczną ( pozdro dla nich ;)) a trzeci kierują sie wykładnią kościoła, która jasno zabrania seksu i nie tylko seksu przedmałżeńskiego. Jeśli ty mając 20 lat, sama nie wiesz co jest dla Ciebie najlepsze i przejmujesz sie sporzjeniem innch to szczerze współczuje! Ja osobiście też jestem katolikiem, ale dla mnie wykładnią jest dekalog, który jedynie mówi o cudzołożeniu. Nie jestem jakimś uczonym w piśmie ale nie uważam by seks z kimś kogo kocham był czymś złym co sam Bóg potępia. takie jest moje spojrzenie ale Ci go absolutnie nie narzucam. Sama sie zastanów co dla Ciebie i dla Twojego związku jest najlepsze :) pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena 20 Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:25 ZYCZE CI POWODZENIA JAK TWOJ CHLOPAJK TAK DLUGO WYTRZYMA BEZ SEXU TO BEDZIE CUD ZMIEN DECYZJE ALE SADZE ZE JAK CIE KOCHA NAPRAWDE TO USZANUJE TWOJA DECYZJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa 17 Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:32 Toleruje i szanuje te kobiety co maja po 20 pare latek i jescze nei współzyły i chca zachowac cnote do ślubu. Też taki kiedys myślałam ale wiem ze do ślubu nie bede czekać:P hehe Ja nadal jestem dziewica i nie mam zamiaru cnoty stracic z byle kim z pierwszym lepszym ot tak kolegą, bo uważam ze jestem atrakcyjna dziewczyna a cnota jest najcenniejsza rzecza jaka posiada kobieta:] wikszoszc moich koleżanek juz dawno nie sa dziewicami zrobiły to z pierwszymi lepszymi kolegami.Ja mam takich propozycji od kolegów na pęczki nie mam zamiaru panny lekkich obyczajów robic:] A cnote zachowie dla tego faceta co bede do niego czuła duzoo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropek To twój wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:40 Powiem ci tak ja chodzę ze wspaniałą dziewczyną i mamy wspólne plany na przyszłość dla niej ważne jest żeby wytrzymać do ślubu bez seksu bardzo tego pragnie i ja to akceptuje. Tak więc uważam że to Twój wybór. My planujemy ślub za jakieś 2 2i pół roku i myślę że wytrzymamy. Jeszcze jedna propozycja: a może weżniecie ślub wcześniej za rok czy dwa to chyba najlepsze rozwiązanie. Zaznaczam w tym miejcscu że jeśli z dzwiewczyną zrealizujemy nasze plany to w dniu ślubu będzie ona 20 latkączyli w twoim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:43 Czesc. Mam dokładnie tyle lat co Ty i tez jestem dziewica. Nie uwazam, ze to powód do bycia "nienormalna". Zostałam wychowana podobnie jak Ty, ale to nie z powodu religii jeszcze nigdy nie spałam z chłopakiem. Po prostu nie poznałam jeszcze kogos takiego z kim chciałabym to zrobić. I jeszcze jedno uważam się za całkowicie normalną dziewczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:44 Czy ten cały temat do rozmów to tylko pretekst zeby o czyś pogadać na forum czy takie rzeczy dzieją się naprawde ?! Przecież to jest jakiś poroniony pomysł!! Oczywiście szanuje Twój wybór, ale jaką masz pewność, że Twój partner wytrzyma jeszcze 5 lat ?!Skąd możesz wiedzieć, że seks po ślubie będzie udany jeżeli się teraz nie przekonasz ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mądry Bardzo dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:47 Od ponad 2000lat zawsze było tak, że do ślubu szły dziewice i wszystko byłow w porządku - nie zwracaj uwagi na niektórych palantów z tego forum! To są głupi erotomani. Poza tym twój chłopak - jak kocha to poczeka. PS do innych: nie wiem jak wy ale ja nie chce żyć w społeczeństwie gdzie ludzie sprawdzają czy do siebie pasują przez "sex".To jst naprawde idiotyczne posunięcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 22:50 Ja mam 23 lata i postanowilam nie czekac do slubu i uwazam ze nie zrobilam zle. uwazam tez ze czystosc przedmalzenska jest bledem.. mozna sie totalnie niedopasowac w tych sprawach. wiem co mowie bo sama to przezylam. a wtedy tragedia! po slubie, pewnie w ciazy i co tu dalej robic? doprowadzic kobiete do orgazmu nie jest wcale tak latwo. zeby zadowolic faceta w pelni - rownie trudno. dobrze jest sie siebie nauczyc. jesli seks nie wypala to szuka sie gdzie indziej. poczytaj sobie statystyki - ilu mezczyzn zdradza i ile kobiet. wcale nie jest to duza roznica. w obydwu przypadkach ok. 50% osob w zwiazkach stalych. seks nie polega na lezeniu i pchaniu. to sztuka. a bez dopasowania - przeradza sie w koszmar. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:04 jezeli nie jest to nic wstlydliwego to dlaczego osoby ktore tak uwazaja sie tego wstydza ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: katoliczka i sex przed slubem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:16 Słuchaj, ja też ma 20 lat jestem z dziewczyną od 2 lat, bardzo ją Kocham, chciałbym aby kiedyś była moją żoną, nawet sobie to myślałem, ze może to nastąpić za jakieś 3-4 lata i ja nie zamierzam uprawiać z nią seksu, dlaczego?? bo ją Kocham, Kocham Boga, to wystarczy, to jest tak mało a zarazem to jest wszystko:) tyle osób tu pisze, ze trzeba się wypróbować - biologicznie każdy facet pasuje do każdej kobiety - wiec bzdura totalna, osoby te próbują znaleść odpowiedz na własne błędy, a jeśli Kochasz tą osobę to pewno seks z nią będzie najpiękniejszy:)NIe jesteś modna, jesteś zacofana!! także bzdura żyjemy w kraju demokratycznym więc do Ciebie należy decyzja a nie do "większości". najważniejsze w tym jest ocenienie własnej wartości a także wartości osoby Kochnej ..... myślcie sobie co chcecie, ale moim zdaniem seks jest bardzo dobry - bo jest stworzony przez Boga, ale tylko właściwie wykożystany, moim zdaniem można się cieszyć z osoby Kochanej i Kochać ją z każdym dniem jeszcze bardziej w ogóle nie uprawiając seksu. pozdrawiam Cię Justyną i gratuluję wyboru, zresztą większość facetów pisze, ze to jest staromodne, ale gdy przyjdzie taki czas, że będę szukali Żony to będą szukali dziewicy a dlaczego mają mieć taką żonę skoro oni uprawiali seks na prawo i lewo?? to jest decyzja której nie cofniesz, to jest Twoje życie i wykożystaj je jaknajpięniej. Odpowiedz Link Zgłoś