Dodaj do ulubionych

ROZGRZESZENIE

30.03.05, 20:42
Dlaczego nie mogę dostać rozgrzeszenia za to że spie ze swoim męzczyzną?
Przecież go kocham, jestem mu wierna, chcemy się pobrać(dokadnie nie wiem za
ile).Ale za każdym razem słysze że nie moge za to dostać rozgrzeszenia!
CZEMU - Przykro mi z tego powodu.
Obserwuj wątek
    • lena575 Re: ROZGRZESZENIE 30.03.05, 20:52
      CZEMU nie zapytasz o to spowiednika? Powiedz,że jest ci przykro,że on ci tego
      rozgrzeszenia nie daje, może po chrześcijańsku da choć trochę:)
    • Gość: po_godzinach Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:53
      Kpisz, czy o drogę pytasz?
    • Gość: ineS Re: ROZGRZESZENIE IP: *.lodz.mm.pl 30.03.05, 20:58
      oj tam, nie masz się czym przejmować?
    • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:20
      Cudzołożysz. Seks pozamałżeński jest grzechem. Jesli nie masz zamiaru z tego
      zrezygnować - nie dostanies rozgrzeszenia. Postanowienie poprawy jest warunkiem.
      • squirrel9 Re: ROZGRZESZENIE 30.03.05, 21:38
        No przecież napisała że planują ślub (dokładnie nie wie kiedy) więc gdyby to
        powiedziała spowiednikowi to on też pewnie powiedziałby że planuje dać jej
        rozgrzeszenie (dokładnie nie wie kiedy) :)
        Proste jak konstrukcja dzidy.
        • Gość: jola Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:58
          Jeśli mężczyzna jest wolny, nie żyje w związku małżeńskim z inną kobietą
          to nie wierze, że nie dostałaś rozgrzeszenia.
          Kościół jest coraz bardziej tolerancyjny.
          • Gość: po_godzinach Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:01
            Czyżby?
          • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:05
            Każdy seks pozamałżeński jest uważany za grzech. Nie ważne, że planują ślub. Na
            razie go nie mają.
            Słyszałaś o przykazaniu "Nie cudzołóż"? Dotyczy również takich przypadków.
          • Gość: jola Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:32
            Nie cudzołóż, czyli nie śpij w cudzym małżeńskim łożu.
            Za spanie z wolnym, nieżonatym mężczyzną dostaje sie rozgrzeszenie,
            nawet w Cżęstochowie.
            • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:55
              Pożądanie obcej kobiety lub mężczyzny jest także cudzołóstwem. Biblia
              mówi: „Słyszeliście, iż powiedziano: Nie będziesz cudzołożył. A Ja wam
              powiadam, że każdy, kto patrzy na niewiastę i pożąda jej, już popełnił z nią
              cudzołóstwo w sercu swoim.” MAT. 5, 27-28 (BW)

„Taka jest bowiem wola Boża: uświęcenie wasze, żebyście się powstrzymywali od
              wszeteczeństwa.” TESAL. 4, 3 (BW)

„Ciało zaś jest nie dla wszeteczeństwa, lecz dla Pana... Uciekajcie przed
              wszeteczeństwem. Wszelki grzech, jakiego człowiek się dopuszcza, jest poza
              ciałem; ale kto się wszeteczeństwa dopuszcza, ten grzeszy przeciwko własnemu
              ciału.” 1 KOR. 6,13;18 (BW)

wszeteczeństwa, aby każdy z was umiał utrzymać swe ciało w czystości i w
              poszanowaniu, nie z namiętności żądzy, jak poganie, którzy nie znają Boga” 1
              TES. 4,3-5 (BW)

Cielesne stosunki przedmałżeńskie - zgodnie z prawem kanonicznym, są zawsze
              ciężkim grzechem i trzeba się z nich spowiadać. Jednakże należy pamiętać, że
              nie zawsze istnieje możliwość otrzymania rozgrzeszenia.

Kodeks Prawa Kanonicznego co do miłości przedmałżeńskiej rozumianej jako
              pożycie cielesne, rozpatruje ją w kontekście stanu, w jakim znajdują się osoby.
              Zasadniczo chodzi o sytuację, w której osoby żyją ze soba w stałych związkach
              nieformalnych czy w związkach cywilnych. Taki stan osób przez Kościół Katolicki
              traktowany jest jako konkubinat.

Życie w konkubinacie, to z kolei trwanie z uporem w jawnym grzechu cięzkim.
              Taka sytuacja uniemożliwia osobom będącym w tego typu związkach przystepowanie
              do sakramentów, czyli i m.in przystepowania do Komunii Świętej. Rówież gdy
              osoba taka uda się do spowiedzi to nie otrzyma rozgrzeszenia, gdyz jednym z
              warunków spowiedźi jest postanowienie poprawy i zerwanie z grzechem, natomiast
              wówczas oznaczałoby to zerwanie stosunków cielesnych z drugą osoba, z która
              jest się związanym w sposób emocjonalny.

• Gość: m Re: ROZGRZESZENIE IP: 202.49.35.* 02.04.05, 06:22
                ej ojciec, ale pie..sz...
    • Gość: Thea Re: ROZGRZESZENIE IP: *.arcor-ip.net 30.03.05, 22:05
      to tylko tak jest w Polsce.
      • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:07
        Dziesięć przykazań to nie jest wynalazek polski.
        • Gość: Thea do Trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.arcor-ip.net 30.03.05, 22:39
          Gość portalu: trogir napisał(a):
          > Dziesięć przykazań to nie jest wynalazek polski.

Tak, tak, tez jest napisane "nie zabijaj" ale Papiez jako najwyzszy ziemski
          dostoinik kosciola potrafil rozgrzeszyc i wybaczyc swojemu zamachowcowi a
          ksieza polscy powinni najpierw zrewidowac swoje grzechy nie innch. Dlatego u
          nas jest spowiedz powszechna.
          Ksiadz nie jest sedzia ostatecznym jest tak samo grzesznikiem jak i wszyscy
          inni.
          • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:56
            Wybaczenie wrogowi to obowiązek kazdego chrześcijanina. Wybaczenie nie jest
            usprawiedliwieniem grzechu
            • Gość: jola Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:07
              Kościół rozróżnia małżeństwa sakramentalne (które brały ślub)
              i niesakramentalne (związki bez ślubu)wolnych osób.
              Życie w konkubinacie (bez ślubu)nie jest już grzechem,
              o ile osoby te nie posiadają innych zaślubionych partnerów.
              • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:09
                Nie jest grzechem, o ile powstrzymują się od stosunków seksualnych.
                • Gość: jola Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:17
                  W małżeństwie niesakramentalnym mogą wychowywać sie wspólne dzieci, kosciół
                  toleruje taka sytuację, toleruje również sex w związku.
                  • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:30
                    Mylisz konkubinat z małżeństwem niesakramentalnym. To nie to samo. Małżeństwo
                    niesakramentalne dotyczy cywilnego zwiąku, w którym jedna lub obie strony są
                    rozwiedzione lub istnieją inne przeszkody do zawarcia małżeństwa
                    sakramentalnego, od których małżonkowie nie mogą otrzymać lub jeszcze nie
                    otrzymali dyspensy. Małżeństwo niesakramentalne nie oznacza też zgody na
                    stosunki seksualne. W małżeństwie niesakramentalnym strony zobowiązane są żyć
                    w pełnej wstrzemięźliwości, czyli powstrzymywać się od aktów, które przysługują
                    jedynie małżonkom.
                    W przeciwnym wypadku - żyją w grzechu. Tak mówi prawo kościelne. Aktualne.
                    • Gość: jola Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:43
                      Uczestniczyłam w spotkaniu kościelnym, gdzie były również małżeństwa
                      niesakramentalne ze swoimi dziećmi. Nikt nie wytykał im, że zyją w grzechu.
                      • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:47
                        Gość portalu: jola napisał(a):

> Uczestniczyłam w spotkaniu kościelnym, gdzie były również małżeństwa
                        > niesakramentalne ze swoimi dziećmi. Nikt nie wytykał im, że zyją w grzechu.

Co nie znaczy, że tak nie jest. Teraz już nie palą na stosie....
                        • smutniak Re: ROZGRZESZENIE 31.03.05, 00:04
                          a co,teskno Ci do tych czasow, kiedy biedne kobiety za takie wlasnie
                          grzechy,palono na stosie?
                          • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:10
                            Do czego mi tęskno, to moja sprawa. Odpowiadam na pytanie.
                            • smutniak Re: ROZGRZESZENIE 31.03.05, 00:36

> Do czego mi tęskno, to moja sprawa. Odpowiadam na pytanie.

O jak ladnie by brzmialo:kobietki nie moja to sprawa was sadzic.
                              Pamietaj,ze glodnemu chleb na mysli.Ten co we wszystkim widzi grzech,
                              sam jest najwiekszym grzesznikiem
                              • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:40
                                Nigdzie nie napisałam, że wszędzie widzę grzech. Przedstawiłam po prostu
                                aktualne stanowisko Koscioła. Nie wiem, czy wiesz, że istnieje coś takiego, jak
                                wolna wola. Każdy decyduje we własnym sumieniu co ma robić. Nie moją sprawą
                                jest to osądzać.
                                • Gość: Thea Re: ROZGRZESZENIE IP: *.arcor-ip.net 31.03.05, 01:15
                                  Nie wiem, czy wiesz, że istnieje coś takiego, jak>
                                  > wolna wola. Każdy decyduje we własnym sumieniu co ma robić. Nie moją sprawą
                                  > jest to osądzać.

Ach tak tak daleko cie juz dostali, ze stac cie juz na odrobine toleracji dla
                                  innych. Sadze, ze na ten temat nie masz za duzo doswiadczenia i krytycznego
                                  swiatopogladu ale jako kobieta starasz sie bardzo srogo oceniac innych.
                                  Och nieladnie jasnowidzem nie jestes twojej przyszlosci na szczescie
                                  przewidziec nie mozesz wiec jeszcze nie wiesz z czym mozesz byc konfrontowana.
                                  Ale sady o innych szybko wypowiadasz, nie prawda?
                                  Taki stosunek duchownych do tej formy zycia jest tylko w Polsce!!!
                                  Dlaczego nie wprowadzi sie w Polsce spowiedzi powszechnej, czlowiek spowiada
                                  sie przed Bogiem nie przed ksiedzem!!!
                                  • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:07
                                    Warto przeczytać wątek, w którym zabiera się głos, przynajmniej z odrobiną
                                    zrozumienia. Nikogo nie oceniam - wskaż mi, co niby jest oceną? Nie wypowiadam
                                    sądów. Założycielka tego tematu pytała, dla czego nie może dostać rozgrzeszenia
                                    sypiając bez ślubu ze swoim chłopakiem. Moja odpowiedź dotyczyła tylko i
                                    wyłacznie oficjalnego stanowiska kościoła i w podobnych sprawach. Nikogo ani
                                    niczego nie oceniam. Czytaj dokładniej, bo wypowiedziałaś się na zasadzie "a u
                                    was biją murzynów"... A przy okazji - kto niby mnie dostał?
                                    • Gość: Thea Re: ROZGRZESZENIE IP: *.arcor-ip.net 31.03.05, 11:36
                                      nie odwracaj kota ogonem, przeczytaj twoje wypowiedzi i pomysl jakie uczucia
                                      moga one wywolac u innych osöb?

Czasami trzeba i ta niewygodna prawde nauczyc sie akceptowac.
                                      • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 11:50
                                        Gość portalu: Thea napisał(a):

> nie odwracaj kota ogonem, przeczytaj twoje wypowiedzi i pomysl jakie uczucia
                                        > moga one wywolac u innych osöb?
                                        >

Niczego nie odwracam, wyjaśniłam jedynie przyczynę problemu założycielki wątku.
                                        Nie ma to żadnego związku z uczuciami. Ponownie apeluję o przeczytanie ZE
                                        ZROZUMIENIEM.

> Czasami trzeba i ta niewygodna prawde nauczyc sie akceptowac.

Zgadzam się z tym jak najbardziej, ale widzę, że sama masz problem z
                                        zastosowaniem własnego stwierdzenia.
        • carton trogir, oświeć... 31.03.05, 13:54

> Dziesięć przykazań to nie jest wynalazek polski.

Oświeć mnie - które z dziesięciu przykazań zabrania tego, o czym mowa w temacie?
          • Gość: trogir Re: trogir, oświeć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:58

nie cudzołóż
            • carton Nie kupuję 31.03.05, 14:15
              Spodziewłem się, że tak odpowiesz.
              Tylko, że CUDZOłóstwo, to jest seks z CUDZĄ żoną (CUDZYM mężem), a nie z własną
              połówką.
              • Gość: trogir Re: Nie kupuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:19
                Po co się tu wpisujesz, jeśli nie czytasz wpisów w tym wątku?

Pożądanie obcej kobiety lub mężczyzny jest także cudzołóstwem. Biblia
                mówi: „Słyszeliście, iż powiedziano: Nie będziesz cudzołożył. A Ja wam
                powiadam, że każdy, kto patrzy na niewiastę i pożąda jej, już popełnił z nią
                cudzołóstwo w sercu swoim.” MAT. 5, 27-28 (BW)

wszeteczeństwa.” TESAL. 4, 3 (BW)

„Ciało zaś jest nie dla wszeteczeństwa, lecz dla Pana... Uciekajcie przed
                wszeteczeństwem. Wszelki grzech, jakiego człowiek się dopuszcza, jest poza
                ciałem; ale kto się wszeteczeństwa dopuszcza, ten grzeszy przeciwko własnemu
                ciału.” 1 KOR. 6,13;18 (BW)

wszeteczeństwa, aby każdy z was umiał utrzymać swe ciało w czystości i w
                poszanowaniu, nie z namiętności żądzy, jak poganie, którzy nie znają Boga” 1
                TES. 4,3-5 (BW)

Cielesne stosunki przedmałżeńskie - zgodnie z prawem kanonicznym, są zawsze
                ciężkim grzechem i trzeba się z nich spowiadać. Jednakże należy pamiętać, że
                nie zawsze istnieje możliwość otrzymania rozgrzeszenia.

Kodeks Prawa Kanonicznego co do miłości przedmałżeńskiej rozumianej jako
                pożycie cielesne, rozpatruje ją w kontekście stanu, w jakim znajdują się osoby.
                Zasadniczo chodzi o sytuację, w której osoby żyją ze soba w stałych związkach
                nieformalnych czy w związkach cywilnych. Taki stan osób przez Kościół Katolicki
                traktowany jest jako konkubinat.

Życie w konkubinacie, to z kolei trwanie z uporem w jawnym grzechu cięzkim.
                Taka sytuacja uniemożliwia osobom będącym w tego typu związkach przystepowanie
                do sakramentów, czyli i m.in przystepowania do Komunii Świętej. Rówież gdy
                osoba taka uda się do spowiedzi to nie otrzyma rozgrzeszenia, gdyz jednym z
                warunków spowiedźi jest postanowienie poprawy i zerwanie z grzechem, natomiast
                wówczas oznaczałoby to zerwanie stosunków cielesnych z drugą osoba, z która
                jest się związanym w sposób emocjonalny.
    • Gość: ania Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:10
      Jeszcze mi sie nie zdarzyło,żeby nie dostać rozgrzeszenia za to że spałam ze
      swoim ukochanym narzeczonym.Może idź do innegp księdza.
      Nawet morderca dostaje rozgrzeszenie.
    • chantal11 Re: ROZGRZESZENIE 30.03.05, 22:16
      Moze ksiadz tez ma cos na sumieniu,dlatego nie jest uprawniony???
    • squirrel9 Re: ROZGRZESZENIE 30.03.05, 23:19
      To co pisałam wcześniej to oczywiście żart. Dziwi mnie jedno, ludzie chodzą do
      spowiedzi i uważają,że spowiedź to ewentualnie przeczytanie rachunku sumienia i
      wyznanie grzechów (czynności uznanych przez siebie za grzechy) księdzu i są
      zaskoczeni,że to nie koniec. Spowiedź to wyznanie grzechów, żal zagrzechy,
      postanowienie poprawy i zadośćuczynienie (jeśli konieczne).Jeśli miezzkasz z
      kimś bez ślubu i nie masz zamiaru tego zmaienić (ewnwtualnie masz zamiar w
      nieokreślonym terminie) to po co chodzisz do spowiedzi? I do tego masz żal do
      księdza,żę on to widzi inaczej.
    • Gość: liza346 Re: ROZGRZESZENIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 01:15
      Jolu i A niu do jakiego kościoła chodzicie?Mieszkam w różnych rejonach Polski
      włacznie ze stolicą ale w zadnym z kosciołów nie dostałam rozgrzeszenia bo mój
      związek trwa 3 lata i nie mamy ślubu ale jednak taki ślub to tez spore
      pieniądze. A ja tak do końca nie wiem dlaczego jestem traktowana jako ktoś kto
      nie zasługuje na rozgrzeszenie bo ........... no właśnie co? To że kogoś kocha
      i nie chce żyć bez niego.
      • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 09:15
        Jeżeli przeczytałabyś to, co pisałam w moich postach nie zadawałabyś tego
        pytania. Wyjasniłam tam, dla czego ksiądz nie może udzielić ci rozgrzeszenia.
        Poza tym, ślub to wcale nie jest az taki wydatek, chyba, że uważasz, że musicie
        robić trzydniowe weselisko na 300 osób. Żyjąc ze swoim chłopakiem bez ślubu -
        żyjesz w grzechu. Nie masz zamiaru zmieniać tego stanu, więc nie możesz dostać
        rozgrzeszenia, bo postanowienie poprawy jest warunkiem.
      • Gość: ania Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:55
        mieszkam na Mazurach, przyjedź do nas i dostaniesz rozgrzeszenie.
        Ludzie są grzeszni i Pan Bóg o tym wie, że nie jesteś latawicą, serce człowieka
        jest najważniejsze a jeśli sie kocha to u nas ksiądz daje rozgrzeszenie z
        resztą on nie jest od oceniania tylko od nauczania. Oceni nas Bóg.
        • Gość: trogir Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:00
          Prawo kościelne na Mazurach jest inne niż w reszcie kraju?
          • Gość: ania Re: ROZGRZESZENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:20
            widocznie tak
    • bartosz_kania Re: ROZGRZESZENIE 31.03.05, 09:55
      To bardzo proste. Seks pozamałżeński (w tym przedmałżeński) jest w kościele katolickim uznany za grzech. Jeśli ktoś grzeszy i nie zamierza przestać, to rozgrzeszenia nie może dostać. A w dodatku pewnie używanicie prezerwatyw albo innych środków antykoncepcyjnych. To kolejny grzech. A może czasem stosunek przerywany? To znów grzech! Jak widać, grzech na grzechu. Trudno dać w takim wypadku rozgrzeszenie. Łatwiej chyba zmienić kościół, do którego sie należy.
    • Gość: Ksiądz Powód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:16
      liza346 napisała:

> Dlaczego nie mogę dostać rozgrzeszenia za to że spie ze swoim męzczyzną?
      > Przecież go kocham, jestem mu wierna, chcemy się pobrać(dokadnie nie wiem za
      > ile).Ale za każdym razem słysze że nie moge za to dostać rozgrzeszenia!
      > CZEMU - Przykro mi z tego powodu.
      Kobieta, jako istota z natury upadła, nie zasługuje na łaskę rozgrzeszenia.
      • smutniak Re: Powód 31.03.05, 21:02
        grzech lekki,grzech ciezki,grzech smiertelny no i co ma z tymi grzechami
        ten biedny spowiednik zrobic.Jednego rozgrzeszy,drugiego nie.
        Swoje wlasne kompleksy musi tez w jakis sposob leczyc.Na swiecie bylby
        raj,gdyby tylko takie byly grzechy ciezkie.
        • Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:24
          Jesteś katolikiem?
          • smutniak Re: Powód 31.03.05, 21:38
            bylym katolikiem.A ty trogir,ksiedzem napewno jestes a tu na forum
            udajesz kobiete.
            • Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:24
              smutniak napisała:

> bylym katolikiem.A ty trogir,ksiedzem napewno jestes a tu na forum
              > udajesz kobiete.

Jeśli BYŁYM KATOLIKIEM, to nie mam więcej pytań. Swoją drogą, masz niewielkie
              pojęcie o zasadach religii, którą porzuciłeś. A przy okazji - porzuciłe
              oficjalnie, czy tylko tak opowiadasz ale na wszelki wypadek nie wystąpiłeś z
              Kościoła?
              A to, kim jestem doprawdy nie ma znaczenia.
        • Gość: Thea do smztniak Re: Powód IP: *.arcor-ip.net 31.03.05, 21:29
          smutniak napisała:

> grzech lekki,grzech ciezki,grzech smiertelny no i co ma z tymi grzechami
          > ten biedny spowiednik zrobic.Jednego rozgrzeszy,drugiego nie.
          > Swoje wlasne kompleksy musi tez w jakis sposob leczyc.Na swiecie bylby
          > raj,gdyby tylko takie byly grzechy ciezkie.

Tak masz racje tu mozna w kompleksy wpasc. Wedlug ksiezy w Polsce czlowiek ma
          sie spowiadac przed czlowiekiem a nie przed Bogiem. Z ksiezy robi sie kult tych
          najwyzszych, na szczescie poza granicami Polski jest inaczej. Tu jest spowiedz
          powszechna i czlowiek spowiada sie przed Bogiem. Wyobraz sobie taki przypadek,
          znalazlam sie poza gtanicami Polski doszlo do pewnych okolicznosci ze czlowiek
          z nawykami polskimi chcial sie wyspowiadac nie znajac dokladnie przebiegu
          spowiedzi danego kraju ani nie wladal biegle jezykiem tego kraju, sadzisz ze
          musialam sie jakac w obcym jezyku przy spowiedzi? Nie, spowiadalam sie po
          polsku u ksiedza ktöry nie rozumial mowy polskiej, ksiedza nie obchodzily nawet
          moje grzechy nie chcial zebym je tlumaczyla na jezyk danego kraju. Zapytalam
          sie z ciekawosci dlaczego dostalam rozgrzeszenie przeciez ksiadz nic nie
          rozumial? Dostalm od niego odpowiedz pani sie spowiada przed Bogiem nie przed
          ksiedzem. Bylo by to mozliwe w Polsce - ta sama wiara inne podejscie duchownych.
          Zycze wam takich duchownych jakich my tu mamy.
          • Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:36
            Jesteś katoliczką?
            • Gość: Thea do trogir Re: Powód IP: *.arcor-ip.net 31.03.05, 21:57
              Jak przeczytasz uwaznie wypowiedz powinnas znalezc odpowiedz na twoje pytanie.

Fanatyzm to zacmienie umyslu.

• Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:21
                Gość portalu: Thea do trogir napisał(a):

> Jak przeczytasz uwaznie wypowiedz powinnas znalezc odpowiedz na twoje pytanie.
                >
                > Fanatyzm to zacmienie umyslu.
                >

Własnie mam duży problem z okresleniem twojego wyznania, bo stosujesz na dużą
                skalę relatywizm religijny...
                A co do fanatyzmu - to muszę przyznać, że kompletnie nie rozumiem twojego
                stwierdzenia w tym miejscu. Wydaje się wyrwane z kontekstu.

• Gość: Thea Re: Powód IP: *.arcor-ip.net 31.03.05, 22:29
                  Ksiezulku studiowales powinienes miec blyskotliwy umysl, jak widac nic na to
                  nie wskazuje.

To dopiero ksieza?
                  • Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 22:33
                    Gość portalu: Thea napisał(a):

> Ksiezulku studiowales powinienes miec blyskotliwy umysl, jak widac nic na to
                    > nie wskazuje.
                    >
                    > To dopiero ksieza?

A tego wpisu to już w ogóle nie rozumiem. Potrafisz wyjaśnić, co miałaś na
                    mysli?

• smutniak Re: Powód 31.03.05, 23:32
                      trogir,a ta twoja tu na forum katechizacja,to twoja inicjatywa?
                      Zauwazylem,ze po wielu forach blakaja sie tacy osobnicy jak ty.
                      Dziwi mnie tylko jedno,dlaczego wy,dzielnie walczacy z grzechami,
                      uzywacie do tego celu internetu.Czyz to nie jest szatanski wynalazek?
                      Bedzie z tego chyba grzech i to bardzo ciezki.
                      • Gość: trogir Re: Powód IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 23:37
                        Masz jakąś obsesję. Gdzie ja walczę z grzechem? Gdzie katechizuję? Autorka tego
                        wątku zadała pytanie, na które odpowiedziałam. A ty i tobie podobni dorabiają
                        do tego ideologię. To nie najlepiej świadczy o waszej umiejętności czytania ze
                        zrozumieniem, albo macie jakiś problem emocjonalny związany z religią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka