Gość: natural7 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.twp.olsztyn.pl / *.twp.olsztyn.pl 10.01.06, 10:23 Tak sobie słucham od paru tygodni rozmów niedokończonych i nijak nie mogę zrozumieć o co chodzi z tą całą nagonką na to radio. Fakt że jest tam też trochę manipulacji ale mniejwięcej tyle samo co w innych mediach. Ludzie mogą spokojnie zadzwonić i wypowiedzieć się ba nawet można mieć stanowisko zupełnie odmienne. W sumie to cieszę się za tę darmową reklamę dla radia. Że mają pronarodowe poglądy twórcy tego radia to źle to jakaś głupota. ps Żeby było jasne jestem wyborcą PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 10:25 jedno jest lekarstwo na chorobę Polski, wydzielić kościół z państwa, i niech się utrzymuje z własnej kasy, a nie podatników (ok. 4 miliardy)... Po co te dyskusje.. wystarczy wyodrębnić i umrze śmiercią naturalną.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.ols.vectranet.pl 10.01.06, 10:28 A ja myślę,że ci co atakuja Radio Maryja muszą być dobrze umoczeni we współpracę ze służbami specjalnymi i teraz są szantazowani przez środowisko GW,TVN i itp.środowiska i atakują to Radio pod pretekstem ,że ono rozbija kościół,bo jest upolitycznione.A tak naprawdę chodzi o to,że w/w środowiska nie moga sie pogodzić z utratą monopolu na informację ,bo Radio Maryja otwiera społeczeństwu oczy na indokrynacje przez w/w środowiska, na nadużycia w gospodarce i spowodowało przegraną srodowisk lewicowych,fałszywych demokratów różnego rodzaju i pokroju i wyniosło do władzy środowiska patriotyczne,które chcą zrobić w Polsce porządek.Ataki na Radio Maryja wpisują sie w walkę ze społeczeństwem i ochrone dotychczasowych układów,bo środowiska w/w uważają,że jak sie zniszczy to Radio to łatwiej bedzie indokrynować społeczeństwo i go oszukiwac tak jak dotychczas.Myślę,że to się nie uda,bo społeczeństwo nie pozwoli różnym Michnikom itp. zniszczyc Radia Maryja rękami Episkopatu I Nunucjusza ,wprowadzanych w błąd przez środowiska syjonistyczne i lewicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tersta za późno-trzeba było upominac 10 lat temu... 10.01.06, 10:36 teraz Rydzyk z Jankowskim przejmą interes, a "prawdziwych" katolików (czykli rzymsko-katolickich) pozostanie nie więcej niż 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: za późno-trzeba było upominac 10 lat temu... 10.01.06, 10:43 tersta napisała: > teraz Rydzyk z Jankowskim przejmą interes, a "prawdziwych" katolików (czykli > rzymsko-katolickich) pozostanie nie więcej niż 10%. prawdziwych to znaczy tych ,co to na msze chodzili z rozkazu ,by szpiclować ,a po odzyskaniu niepodległości z przyzwyczajenia nadal chodzą ,przesadzasz -ich jest co najwyżej 1% Odpowiedz Link Zgłoś
piwenko BRAWO KACZOR !!!!! 10.01.06, 10:39 to chyba pierwszy wypadek w historii koscioła, że ktos potrafił wykorzystać kosciół do swoich celów wbrew woli hierarchów koscioła nie miałem wysokiego mniemania o kaczorach ale za ten numer kaczorom medal sie należy.... Odpowiedz Link Zgłoś
kicorka Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 10:43 jancior, ty chyba nie zrozumiałeś artykułu, to nie jest stanowisko GW, TP, ale nuncjusza papieskiego i episkopatu,czyżbyś był wtórnym analfabetą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.ssm.lama.net.pl 10.01.06, 10:46 ze posłuszeństwo to najwazniejsza cecha zakonnika. Wystarczy choćby poczytać dziennik siostry Faustyny. Rydzyk jednak pokory i posłuszeństwa nie ma za grosz, a to sprawia ze ja za nim nie pójdę. Bliżej mi jednak do JPII choć zdecydowanie trudniej wypełniać Jego nauki. Rydzyk odpycha ludzi od kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "fany zaco" Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 81.15.180.* 10.01.06, 10:48 być może chodzi też o umożliwienie dania upustu swoim kompleksom temu środowisku które nigdy nie rezygnuje z demonstrowania nienawiści do Kościoła i w możliwie najbardziej wulgarnej formie włącza się w eksplozję nienawiśći do jak mówią "radyjka" które podobno słucha tylko od zera do 2 procent.Czyżby ta rozgłośnia była tak groźna dla całego medialnego areopagu spiewającego inaczej.Jedno jest pewne że wzgarda,oszczerstwa i odrzucenie wzmacniają wiarygodność "radyjka".Aż strach pomyśleć co by było bez niego i bylibyśmy skazani na korzystanie z usług mediów "nowoczesnych" podczepiających się do Kośćioła,by go zdyskredytować w oczach świata. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 10:54 A coz ma ten "biedny" Michnik z tym wspolnego. Oszolomy!!! To samo jest napisane w Rzeczpospolitej i to samo pisze prasa zagraniczna. Ostatnio rozpisuje sie o "pielgrzymkach" PiSu do Torunia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:00 Oj kolego, pisz po ludzku, bo admin wszystki posty Ci wytnie. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie 10.01.06, 11:22 Gość portalu: FR napisał(a): > Oj kolego, pisz po ludzku, bo admin wszystki posty Ci wytnie. czy afera stella maris nie jest jednym wielkim przekrętem,czy gocłowski nie jest szefem tego zamieszania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:28 Nie mam sympatii do niektóych postępowych hierarchów (abp. Pieronek, ks. prof. Czajkowski na przykład), niektóre decyzje i wypowiedzi JE kardynała Glempa powodują u mnie mdłości, ale staram się tak pisać, żeby tego nie wycinano. I Tobie również radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:15 Wreszcie prokaratura winna sie zajac na powaznie wszystkimi przekretami kosciola kat. w Polsce.Stella Maris, wykup ziemi, palacow, zborkami pieniedzy - ktore w kieszaniach proboszczow sie rozplywaja i innymi cudami nad cudy! Kosciol zostal powolany do czego innego, a nie ograbiania Polski z wszystkiego co przedstawia jakakolwiek wartosc materialna/tutaj nawet dzieci i staruszkowie - domy opieki nad nimi/ maja wymierna wartosc. A ponoc slubuja ubostwo/ chyba umyslowe/ a nie materialne!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Mam pomysł! )))))) 10.01.06, 11:20 o.Rydzyk powinien ogłosić, że jest gejem - wtedy zyska przychylność mediów, a "Gejzeta" będzie go bronić jak niepodległości! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 11:18 Watykan upomina -wg mnie- duchowienstwo polskie a nie tylko radyjo!Efekty wieloletniej klerykalizacji przekroczyły widać "normy" watykańskie! A po niej następuje faszyzacja kraju!A to szczególnie czuje obecny papież! Ten element jest widoczny gołym okiem ! (vide: pozdrowienia pewnej grupy posłów).Do tego dodac nalezy:niezwykle kosztowny dla państwa( tym samym dla obywateli) konkordat,finasowanie wielu zadań z budżetu państwa(chocby uczelnie przykościelne),renty i emerytury dla księzy i zakonnic bez wpłat na ZUS w poprzednim okresie,3-krotnie większe niz przed wojną majatki ziemskie bez stosownych podatków, sprowadzanie bez naleznych opłat z zagranicy tzw. "przedmiotów kultu" m.in. luksusowych samochodów na przestepcza skalę itp. itd... Papiez to widzi! Widzi też biedę w kraju ojczystym swojego nauczyciela JP2! I wreszcie tupnął! "Nie dojcie owieczek, nie strzeżcie, nie obłupujcie ze skóry! Dopóty dzban wode nosi, dopóki się ucho nie urwie" A więc - nie przeginajcie- ojcowie kościoła ! Zbyt wiele jest dla was do stracenia w tym kraju! Tak to ostrzeżenie odczytuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:24 Bronek, czy "25", to Twój iloraz inteligencji? Powtarzasz jakieś głupoty o tym ZUSie, nie wiadomo skąd i po co. Zakonnica, która gra u nas w kościele, zatrudniona na podstawie umowy o pracę przez proboszcza. Teraz, akurat po wypadku samochodowym, prawdopodobnie będzie na rencie. Dokładnie tak samo jak wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek25 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 11:38 Gość portalu: FR napisał(a): > Bronek, czy "25", to Twój iloraz inteligencji? > Powtarzasz jakieś głupoty o tym ZUSie, nie wiadomo skąd i po co. > Zakonnica, która gra u nas w kościele, zatrudniona na podstawie umowy o pracę > przez proboszcza. Teraz, akurat po wypadku samochodowym, prawdopodobnie będzie > na rencie. Dokładnie tak samo jak wielu ludzi. Odpowiedzi na tą elegancka reakcję z Twojej strony wprost ,nie mogę udzielic ! "25"- moj drogi- jest zbyt dyskretna wiadomością bym ja tu umieszczał! Sorry Winetou! A Ty gdzie żyjesz Kolego,że tego nie widzisz tak jak to napisałem! Reszty nie komentujesz! A wietrzyłes dzis juz główkę ? Moherek z dziś z główenki zdejmowałeś?Trzeba to robić! Hygiena tego wymaga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FD Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:51 Bo i cóż tu komentować? Trochę pomówień. Rozumiem, że "25" to sprawa intymna, cóż... nie wstydź się... milimetrów? Może jeszcze urośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffifi Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:35 nie wierz tak mocno w B-16, jak podala tv niemiecka w pazdzierniku, Ratzinger byl szpiclem Stasi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUMIENIE Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.c149.petrotel.pl 10.01.06, 11:19 - Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny, co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi, jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje i zaangażowania polityczne - powiedział PAP ks. Adam Boniecki, redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego". Fałszywe obłudne kundelki już szczekają: Boniecki, Pieronek, Rzydziński, Gocłowski. A może to ich upomina Watykan? Bo któż bardziej miesza się do polityki niż te kundelk. Kto bardziej ujada przeciwko lustracji, prawdzie i moralności niż te pieski? Kto jest bardziej obłudny i załgany od tych miernot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.c149.petrotel.pl 10.01.06, 11:26 - Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny, co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi, jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje i zaangażowania polityczne - powiedział PAP ks. Adam Boniecki, redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego". Fałszywe obłudne kundelki już szczekają: Boniecki, Pieronek, Rzydziński, Gocłowski. A może to ich upomina Watykan? Bo któż bardziej miesza się do polityki niż te kundelk. Kto bardziej ujada przeciwko lustracji, prawdzie i moralności niż te pieski? Kto jest bardziej obłudny i załgany od tych miernot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.its.it 10.01.06, 11:28 Ojciec wielebny to hipokryta czy czasem nie był przei uni ? mówil ze be i zeby nie głosowac za,a teraz tworzy szkole która ma uczyć czerpać korzyści z uni, szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
margala biskup Pieronek bez winy? 10.01.06, 11:30 "Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną - pisze "Gazeta Wyborcza". - Te wskazania odsyłają nas prostą drogą do historii typu Telewizja Trwam - komentuje bp Tadeusz Pieronek." Czy bp Pieronek sam sobie udzielił zgody na angażowanie w działalnośc publiczną np. zasiadanie w Radzie Programowej Instytutu Spraw Publicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: biskup Pieronek bez winy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:35 Myślę, że abp Pieronek, musi sobie na wiele pytań odpowiedzieć, zwłaszcza jeżeli chodzi o odpowiedzialność za problemy Kościóla Katolickiego w Polsce. Bo przypadkowi ludzie nagrody im. Schumanna nie otrzymują. Ale odpowie za to przed Bogiem i historią, a nie przed uczestnikami tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: biskup Pieronek bez winy? IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:42 przestańcie męczyć tego boga, wymierzajcie sprawiedliwość na ziemi. żyjcie na ziemi. dbajcie o dzisiaj i jutro dla waszych dzieci na ziemi.. nie ma nieba.. Nie łudźcie się.. Kiedy wreszcie się obudzicie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: biskup Pieronek bez winy? 10.01.06, 14:49 margala napisał: > Czy bp Pieronek sam sobie udzielił zgody na angażowanie w działalnośc publiczną > > np. zasiadanie w <a href="http://www.isp.org.pl/?ln=pl&c=1&v=page&id=37">Radzie Programowej Instytutu Spraw Publicznych</a>? > Także w Fundacji Batorego. (p.Soros się kłania...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:34 a ty z jakiej tu sekty piszesz?, ... czy twój bóg wie o tym że odwiedzasz to forum tej bezbożnej okropnej niedobrej gw? oj oj, nie pójdziesz do nieba .. w sumie to nie zrozumiałem w ogóle o co Ci chodzi... Pewnie zaraz nazwiesz mnie żydem, michnikiem, albo jakimś innym okropieństwem.. Zanim jednak to zrobisz powiem Ci, jestem Polakiem i do tego patriotom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:36 a żeby czasem ktoś się nie czepiał, to oczywiście "patriotą".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:46 Nie, absolutnie, nie obrzucę Cię inwektywami (trudne słowo), ale zachęcę do dalszej edukacji, ponieważ dobrze składasz litery, jednak warto zainwestować (jeszcze jedno trudne słowo) w słownik ortograficzny, a i warto przmyśleć udział w wieczorowym dokształcaniu (trudne słowo, zapamiętaj, jak się je poprawnie pisze), dostosowanym, rzecz jasna do poziomu Twojej wiedzy. Co do nieba, hmmm, myślę, źe to już mój problem, ale doceniam Twoją troskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 12:11 > Nie, absolutnie, nie obrzucę Cię inwektywami (trudne słowo), ale zachęcę do > dalszej edukacji, ponieważ dobrze składasz litery, jednak warto zainwestować > (jeszcze jedno trudne słowo) w słownik ortograficzny, a i warto przmyśleć > udział w wieczorowym dokształcaniu (trudne słowo, zapamiętaj, jak się je > poprawnie pisze), dostosowanym, rzecz jasna do poziomu Twojej wiedzy. Jak ja to uwielbiam... Po pierwsze, odrazu się poprawiłem.. Po drugie, z braku argumentów można się przyczepić i obrzucać błotem z byle powodu, widać na jakim Ty jesteś poziomie, nie zazdroszcze.. > Co do nieba, hmmm, myślę, źe to już mój problem, ale doceniam Twoją troskę. tak Ci się tylko wydaje, wszystko co wiesz na ten temat pochodzi od strony kościoła. Niestety nie zdajesz sobie sprawy że takie myślenie zostało Ci narzucone.. ale na to potrzeba co najmniej wyjść ze średniowiecza, w którym niestety jeszcze tkwisz po uszy.. Pozdrawiam i życzę więcej rozumu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ennio Montesi oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziściły IP: *.nowytarg.pl / *.nowytarg.pl 10.01.06, 11:43 ... "Kościół oszukał miliardy osób, skłaniając ich do wiary w bajkę o Chrystusie. Głupotami ... zalewa nas każdego dnia. Błaźni wykonują swoją robotę indoktrynacji... czas Kościoła dobiega końca, co do tego nie ma wątpliwości, choć podryguje jeszcze, walcząc o pozostanie przy życiu"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:04 Jeszcze długo, długo nie... BTW, gdyby przypisać te słowa Hitlerowi lub Stalinowi, czy ktoś byłby zdziwiony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: 157.25.9.* 10.01.06, 12:13 już i tak nie ma szans, każdy widzi po co i dlaczego został stworzony kościół.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:18 Chyba się tego naczytał. Biedaczysko, urodził się za późno, tak to by sobie strzelał do księży, może powinien go zaprosić morderca Grzegorz Piotrowski na wspólne tete-a-tete? Obowiązywała leninowska doktryna z 1920 roku, sprowadzająca się do dwóch zabójczych tez, mianowicie, że "komunizm i religia wykluczają się wzajemnie" oraz że "zniszczyć religie może jedynie aparat Czeka". Feliks Dzierżyński dodawał do nich jeszcze i to: "w swoich planach likwidacji cerkwi Czeka skupia całą uwagę na klerze. Tylko poprzez żmudną i niewdzięczną pracę z masami popów zdołamy wykorzenić i zlikwidować religię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur33x Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.makton.pl 10.01.06, 13:27 Ale Ci się groch z kapustą zrobił w głowie... Biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A LUDZIE , Polacy, więcej takich inicjatyw bo GW Was IP: *.bazapartner.pl 10.01.06, 12:05 chce zdusić. Chce zdusić rodzące się na nowo państwo polskie, zdusić odrodzenie moralne. W imie tych wartosci powstanmy, nie dajmy się antypolskim siłom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur33x Re: LUDZIE , Polacy, więcej takich inicjatyw bo G IP: *.makton.pl 10.01.06, 13:25 Ależ Was się nie da zadusić. Nie potrzebujecie powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the.bill1 Brawo jancior - moralna hołota z mediów III RP prz IP: *.bazapartner.pl 10.01.06, 12:09 przegrywa i dogorywa i sie rzuca jak wsciekly pies, bo nie ma klasy, tylko cynizm i chamstwo w głowach Odpowiedz Link Zgłoś
mrozon1 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 12:15 Nuncjaturę Apostolską przypomniała, że żaden duchowny nie może się angażować w działalność w oparciu o prawo świeckie, bez zgody przełożonych. Jest to kolejna reprymenda wobec Radia Maryja ze strony Watykanu, po głośnym stwierdzeniu Benedykta XVI, że media katolickie w Polsce powinny zachować niezależność polityczną. Punktem, w którym toruńska rozgłośnia łamie prawo kanoniczne jest sprawa fundacji Lux Veritas, która jest właścicielem telewizji Trwam. Fundacja jest zarejestrowana na obywatela Rydzyka, który założył ją jako osoba prywatna. Wynika z tego, że TV Trwam nie ma nic wspólnego z Kościołem Katolickim, o czym grono odbiorców produktów koncernu medialnego ojca Rydzyka nie ma zielonego pojęcia. Radio Maryja, mimo że formalnie kościelne, od dawna jest poza kontrolą episkopatu, który nie może doprosić się o uregulowanie statusu rozgłośni. Reprymenda Nuncjusza dotyczy także innego „narodowego” kapłana, czyli księdza Jankowskiego, który utraciwszy instytucjonalne zaplecze w kościele Św. Brygidy w Gdańsku, chce zbudować fundację swojego imienia, za pieniądze prywatnych darczyńców. Nie było by żadnego problemu, gdyby obydwaj dostali pozwolenie przełożonych, o które jednak ze zrozumiałych powodów nie wystąpili. Biskup Tadeusz Pieronek, profesor prawa kanonicznego tłumaczył w Rzeczpospolitej: „Jako duchowni żyjemy w dwóch systemach prawa: państwowego i kościelnego. Nie mogę zatem pójść do urzędu i powiedzieć: jestem duchownym, ale tutaj występuję jako obywatel i chcę założyć fundację na moje nazwisko: Rydzyk czy Jankowski” Głosy krytyki wobec radia padają co raz częściej. Niedawno Prymas Polski Józef Glemp w głośnej wypowiedzi stwierdził, że Radio Maryja co raz częściej działa w sprzeczności z zaleceniami Konferencji Episkopatu Polski, która na naszym podwórku decyduje o tym co jest katolickie a co nie, posługując się jednocześnie hasłem „Katolicki głos w twoim domu”. Na tym tle znamienna jest postawa polityków PiS, których zbratanie z Radiem Maryja dawno przekroczyło granice przyzwoitości. Interesy partyjne, które nakazują wykorzystywanie medium i grupy ogłupionych emerytów do własnych celów politycznych. Poseł Cymański mówi Gazecie Wyborczej bez ogródek: „Największy komfort to brak limitów czasowych. Tego nie ma u pana Durczoka czy pani Olejnik.” i dodaje: „Mam najwyższy szacunek dla poglądów Prymasa, ale Kościół nie jest wykładnią w sprawach politycznych, w odróżnieniu od […] zagadnień etycznych .” To co nie przeszkadza PiS, irytuje abp. Gocłowskiego, na terenie którego działa Radio: „Wolałbym, żeby premier Marcinkiewicz prezentował program rządu w pierwszym programie radia publicznego”. Oczywiście nikt nie może zabronić występowania premierowi na falach Radia Maryja. Politycy PiS w wypowiedziach dla Gazety Wyborczej bronili prawa swojego prawa do komunikacji z elektoratem, a także podkreślali, że obecność polityków PiS przyczyni się do większego pluralizmu na antenie (sic!). Niestety jest odwrotnie. Obecność rządowych VIP-ów uwiarygadnia kłamstwa, które płyną z anteny Radia Maryja i TV Trwam. To czyni polityków pojawiających się w Toruniu współodpowiedzialnymi za negatywne konsekwencje działalności radia, czyli za rozbijanie kościoła, a także za trzymanie w ksenofobii, lęku i zacofaniu dużej grupy rodaków. Ta postawa dużo mówi to o ich prawdziwym stosunku do katolicyzmu, który można określić jako czysto instrumentalny. Wielu działaczom partii rządzącej znacznie bliżej jest do toruńskiej sekty, niż do polskiego episkopatu, który w moich oczach staje się siłą znacznie bardziej otwartą na świat i nowoczesność, niż zaplecze intelektualne i ideowe rządzącej prawicy. Ta co raz bardziej stacza się na stronę herezji ciągnąc za sobą setki tysięcy ludzi, których utwierdza w kulcie Rydzyka i przeświadczeniu, że kościół i Ojciec Dyrektor to pojęcia tożsame. PS. Znamienne jest, że Nasz Dziennik nie zająkną się słowem na temat komunikatu Nuncjusza. To się nazywają wolne media. Wolne od obowiązku informowania. Mrozon www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
klex1 Po co caly ten zgielk ? 10.01.06, 12:28 A mnie sie po prostu wydaje, ze RM zlamalo w sposob bolesny i skuteczny (p. rowniez wyniki wyborow) dotychczasowy monopol informacyjny w Polsce. Ataki na te instytucje przypominaja przeciez gremialne zawodzenie nad biednym losem upadajacej niebawem Ojczyzny po wyborze Kaczynskich. Gyby RM bylo tak samo upolitycznione, jak jest, lecz krzewilo jedynie sluszne poglady, pies z kulawa noga nie utyskiwalby na odstepstwa od jego wlasciwej misji. Przeciez w Polsce normalne jest dziennikarstwo w stylu n.p. GW albo Nie. Osobiscie RM po prostu nie slucham. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Po co caly ten zgielk ? 10.01.06, 15:33 klex1 napisał: > A mnie sie po prostu wydaje, ze RM zlamalo w sposob bolesny i skuteczny (p. > rowniez wyniki wyborow) dotychczasowy monopol informacyjny w Polsce. Ataki na > te instytucje przypominaja przeciez gremialne zawodzenie nad biednym losem > upadajacej niebawem Ojczyzny po wyborze Kaczynskich. > > Gyby RM bylo tak samo upolitycznione, jak jest, lecz krzewilo jedynie sluszne > poglady, pies z kulawa noga nie utyskiwalby na odstepstwa od jego wlasciwej > misji. Przeciez w Polsce normalne jest dziennikarstwo w stylu n.p. GW albo Nie. > > Osobiscie RM po prostu nie slucham. Masz MILION procent racji. Tu jest sedno sprawy!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefajstos Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.sdb.lublin.pl 10.01.06, 13:05 To nic nie da. Posłuchajcie o. Rydzyka, a przekonacie się, że ma psychikę maniaka. Wszędzie węszy atak na swoją osobę. Granie na uczciach religijnych prostych ludzi to najłatwiejsza i najskuteczniejsza z socjotechnik. Ale któregoś dnia przyjdzie się poślizgnąć. To jest budowa bez fundamentu, jak to plastycznie przedstawił Jezus: ten kto buduje dom bez fundamentu, przychodzą wody potoku, podmywa, budynek się wali, a "upadek jego jest wielki". Tak będzie z RM i telewizją Trwam. To tylko kwestia czasu. Zeby być dobrym politykiem, trzeba być wykształconym historykiem, dyplomatą, znać się co nieco na ekonomii, znać kilka języków, przyjrzeć się za młodu, jak inni rządzą swoimi krajami. To wielka sztuka. Tu nikogo nie da się oszukać. Nawet, gdyby do perfekcji ktoś opanował sztukę intryg. Niestety redemptoryści mają to we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Psychozę to ma GWno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:17 Gość portalu: hefajstos napisał(a): > To nic nie da. Posłuchajcie o. Rydzyka, a przekonacie się, że ma psychikę > maniaka. Psychozę oblęzonej twierdzy, to ma GWno, z OberredaCHtorem Michnikiem na czele. Codzienne "zajmowanie się" RM, to typowy objaw kliniczny. Obawiam się jednak, że nieuleczalny. Gazieto, gnidownaja maja, takoje maleńkoje radio pobiediło Tiebia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hefajstos Re: Psychozę to ma GWno IP: *.sdb.lublin.pl 10.01.06, 13:31 No to teraz wiemy, kto sponsoruje RM i Trwam. A ja myślałem, że były to tylko same domysły. Byłoby lepiej napisać to cyrylicą. Brzmiałoby to dosadniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajec Towarzysze, obywatele, wy tu o bzdurach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:30 A tam najjaśniejszy wielki przywódca Szarom lewym palcem ruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
widziane_inaczej Michnik to taki troskliwy Tatuś Polskiego Koscioła 10.01.06, 15:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.01.06, 13:35 Kler powinien być tak daleko od politykierów, jak to tylko możliwe. Na tym styku zawsze iskrzyło. Odpowiedz Link Zgłoś