Dodaj do ulubionych

Watykan upomina polskie duchowieństwo

• Gość: natural7 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.twp.olsztyn.pl / *.twp.olsztyn.pl 10.01.06, 10:23
      Tak sobie słucham od paru tygodni rozmów niedokończonych i nijak nie mogę
      zrozumieć o co chodzi z tą całą nagonką na to radio. Fakt że jest tam też
      trochę manipulacji ale mniejwięcej tyle samo co w innych mediach. Ludzie mogą
      spokojnie zadzwonić i wypowiedzieć się ba nawet można mieć stanowisko zupełnie
      odmienne. W sumie to cieszę się za tę darmową reklamę dla radia. Że mają
      pronarodowe poglądy twórcy tego radia to źle to jakaś głupota.
      ps
      Żeby było jasne jestem wyborcą PO.

• Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 10:25
      jedno jest lekarstwo na chorobę Polski,

wydzielić kościół z państwa, i niech się utrzymuje z własnej kasy, a nie
      podatników (ok. 4 miliardy)...

Po co te dyskusje..
      wystarczy wyodrębnić i umrze śmiercią naturalną..
    • Gość: Polak Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.ols.vectranet.pl 10.01.06, 10:28
      A ja myślę,że ci co atakuja Radio Maryja muszą być dobrze umoczeni we
      współpracę ze służbami specjalnymi i teraz są szantazowani przez środowisko
      GW,TVN i itp.środowiska i atakują to Radio pod pretekstem ,że ono rozbija
      kościół,bo jest upolitycznione.A tak naprawdę chodzi o to,że w/w środowiska nie
      moga sie pogodzić z utratą monopolu na informację ,bo Radio Maryja otwiera
      społeczeństwu oczy na indokrynacje przez w/w środowiska, na nadużycia w
      gospodarce i spowodowało przegraną srodowisk lewicowych,fałszywych demokratów
      różnego rodzaju i pokroju i wyniosło do władzy środowiska patriotyczne,które
      chcą zrobić w Polsce porządek.Ataki na Radio Maryja wpisują sie w walkę ze
      społeczeństwem i ochrone dotychczasowych układów,bo środowiska w/w uważają,że
      jak sie zniszczy to Radio to łatwiej bedzie indokrynować społeczeństwo i go
      oszukiwac tak jak dotychczas.Myślę,że to się nie uda,bo społeczeństwo nie
      pozwoli różnym Michnikom itp. zniszczyc Radia Maryja rękami Episkopatu I
      Nunucjusza ,wprowadzanych w błąd przez środowiska syjonistyczne i lewicowe.
    • tersta za późno-trzeba było upominac 10 lat temu... 10.01.06, 10:36
      teraz Rydzyk z Jankowskim przejmą interes, a "prawdziwych" katolików (czykli
      rzymsko-katolickich) pozostanie nie więcej niż 10%.
      • m15 Re: za późno-trzeba było upominac 10 lat temu... 10.01.06, 10:43
        tersta napisała:

> teraz Rydzyk z Jankowskim przejmą interes, a "prawdziwych" katolików (czykli
        > rzymsko-katolickich) pozostanie nie więcej niż 10%.
        prawdziwych to znaczy tych ,co to na msze chodzili z rozkazu ,by szpiclować ,a
        po odzyskaniu niepodległości z przyzwyczajenia nadal chodzą ,przesadzasz -ich
        jest co najwyżej 1%
    • piwenko BRAWO KACZOR !!!!! 10.01.06, 10:39
      to chyba pierwszy wypadek w historii koscioła,
      że ktos potrafił wykorzystać kosciół do swoich celów
      wbrew woli hierarchów koscioła
      nie miałem wysokiego mniemania o kaczorach
      ale za ten numer kaczorom
      medal sie należy....
    • kicorka Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 10:43
      jancior, ty chyba nie zrozumiałeś artykułu, to nie jest stanowisko GW, TP, ale
      nuncjusza papieskiego i episkopatu,czyżbyś był wtórnym analfabetą?
      • aktsieta SIAĆ,siać,siać 10.01.06, 10:45

• Gość: Aga Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.ssm.lama.net.pl 10.01.06, 10:46
      ze posłuszeństwo to najwazniejsza cecha zakonnika. Wystarczy choćby poczytać
      dziennik siostry Faustyny. Rydzyk jednak pokory i posłuszeństwa nie ma za
      grosz, a to sprawia ze ja za nim nie pójdę. Bliżej mi jednak do JPII choć
      zdecydowanie trudniej wypełniać Jego nauki.
      Rydzyk odpycha ludzi od kościoła.
    • Gość: "fany zaco" Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 81.15.180.* 10.01.06, 10:48
      być może chodzi też o umożliwienie dania upustu swoim kompleksom temu
      środowisku które nigdy nie rezygnuje z demonstrowania nienawiści do Kościoła i
      w możliwie najbardziej wulgarnej formie włącza się w eksplozję nienawiśći do
      jak mówią "radyjka" które podobno słucha tylko od zera do 2 procent.Czyżby ta
      rozgłośnia była tak groźna dla całego medialnego areopagu spiewającego
      inaczej.Jedno jest pewne że wzgarda,oszczerstwa i odrzucenie wzmacniają
      wiarygodność "radyjka".Aż strach pomyśleć co by było bez niego i bylibyśmy
      skazani na korzystanie z usług mediów "nowoczesnych" podczepiających się do
      Kośćioła,by go zdyskredytować w oczach świata.
    • slawekpl Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 10:54
      A coz ma ten "biedny" Michnik z tym wspolnego. Oszolomy!!! To samo jest
      napisane w Rzeczpospolitej i to samo pisze prasa zagraniczna. Ostatnio
      rozpisuje sie o "pielgrzymkach" PiSu do Torunia...
    • Gość: FR Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:00
      Oj kolego, pisz po ludzku, bo admin wszystki posty Ci wytnie.
      • m15 Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie 10.01.06, 11:22
        Gość portalu: FR napisał(a):

> Oj kolego, pisz po ludzku, bo admin wszystki posty Ci wytnie.
        czy afera stella maris nie jest jednym wielkim przekrętem,czy gocłowski nie
        jest szefem tego zamieszania?
        • Gość: FR Re: Rydzyk jesli jest zakonnikiem to wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:28
          Nie mam sympatii do niektóych postępowych hierarchów (abp. Pieronek, ks. prof.
          Czajkowski na przykład), niektóre decyzje i wypowiedzi JE kardynała Glempa
          powodują u mnie mdłości, ale staram się tak pisać, żeby tego nie wycinano. I
          Tobie również radzę.
    • Gość: asfalt Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:15
      Wreszcie prokaratura winna sie zajac na powaznie wszystkimi przekretami
      kosciola kat. w Polsce.Stella Maris, wykup ziemi, palacow, zborkami pieniedzy -
      ktore w kieszaniach proboszczow sie rozplywaja i innymi cudami nad cudy!
      Kosciol zostal powolany do czego innego, a nie ograbiania Polski z wszystkiego
      co przedstawia jakakolwiek wartosc materialna/tutaj nawet dzieci i
      staruszkowie - domy opieki nad nimi/ maja wymierna wartosc.
      A ponoc slubuja ubostwo/ chyba umyslowe/ a nie materialne!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mg2005 Mam pomysł! )))))) 10.01.06, 11:20
        o.Rydzyk powinien ogłosić, że jest gejem - wtedy zyska przychylność mediów,
        a "Gejzeta" będzie go bronić jak niepodległości! ))))
    • bronek25 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 11:18
      Watykan upomina -wg mnie- duchowienstwo polskie a nie tylko radyjo!Efekty
      wieloletniej klerykalizacji przekroczyły widać "normy" watykańskie! A po niej
      następuje faszyzacja kraju!A to szczególnie czuje obecny papież! Ten element
      jest widoczny gołym okiem ! (vide: pozdrowienia pewnej grupy posłów).Do tego
      dodac nalezy:niezwykle kosztowny dla państwa( tym samym dla obywateli)
      konkordat,finasowanie wielu zadań z budżetu państwa(chocby uczelnie
      przykościelne),renty i emerytury dla księzy i zakonnic bez wpłat na ZUS w
      poprzednim okresie,3-krotnie większe niz przed wojną majatki ziemskie bez
      stosownych podatków, sprowadzanie bez naleznych opłat z zagranicy
      tzw. "przedmiotów kultu" m.in. luksusowych samochodów na przestepcza skalę itp.
      itd... Papiez to widzi! Widzi też biedę w kraju ojczystym swojego nauczyciela
      JP2! I wreszcie tupnął! "Nie dojcie owieczek, nie strzeżcie, nie obłupujcie ze
      skóry! Dopóty dzban wode nosi, dopóki się ucho nie urwie" A więc - nie
      przeginajcie- ojcowie kościoła ! Zbyt wiele jest dla was do stracenia w tym
      kraju! Tak to ostrzeżenie odczytuje!
      • Gość: FR Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:24
        Bronek, czy "25", to Twój iloraz inteligencji?
        Powtarzasz jakieś głupoty o tym ZUSie, nie wiadomo skąd i po co.
        Zakonnica, która gra u nas w kościele, zatrudniona na podstawie umowy o pracę
        przez proboszcza. Teraz, akurat po wypadku samochodowym, prawdopodobnie będzie
        na rencie. Dokładnie tak samo jak wielu ludzi.
        • bronek25 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 11:38
          Gość portalu: FR napisał(a):

> Bronek, czy "25", to Twój iloraz inteligencji?
          > Powtarzasz jakieś głupoty o tym ZUSie, nie wiadomo skąd i po co.
          > Zakonnica, która gra u nas w kościele, zatrudniona na podstawie umowy o pracę
          > przez proboszcza. Teraz, akurat po wypadku samochodowym, prawdopodobnie
          będzie
          > na rencie. Dokładnie tak samo jak wielu ludzi.
          Odpowiedzi na tą elegancka reakcję z Twojej strony wprost ,nie mogę
          udzielic ! "25"- moj drogi- jest zbyt dyskretna wiadomością bym ja tu
          umieszczał! Sorry Winetou! A Ty gdzie żyjesz Kolego,że tego nie widzisz tak jak
          to napisałem! Reszty nie komentujesz! A wietrzyłes dzis juz główkę ? Moherek z
          dziś z główenki zdejmowałeś?Trzeba to robić! Hygiena tego wymaga!
          • Gość: FD Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:51
            Bo i cóż tu komentować? Trochę pomówień.

Rozumiem, że "25" to sprawa intymna, cóż... nie wstydź się... milimetrów? Może
            jeszcze urośnie!
      • Gość: ffifi Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:35
        nie wierz tak mocno w B-16, jak podala tv niemiecka w pazdzierniku, Ratzinger
        byl szpiclem Stasi
    • Gość: SUMIENIE Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.c149.petrotel.pl 10.01.06, 11:19
      - Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny,
      co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi,
      jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje i
      zaangażowania polityczne - powiedział PAP ks. Adam Boniecki, redaktor
      naczelny "Tygodnika Powszechnego".

Fałszywe obłudne kundelki już szczekają: Boniecki, Pieronek, Rzydziński,
      Gocłowski. A może to ich upomina Watykan? Bo któż bardziej miesza się do
      polityki niż te kundelk. Kto bardziej ujada przeciwko lustracji, prawdzie i
      moralności niż te pieski? Kto jest bardziej obłudny i załgany od tych miernot?
      • aktsieta Kaska pomaga żyć duchowieństwu w ubóstwie :) 10.01.06, 11:20

• Gość: PATRIOTA Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.c149.petrotel.pl 10.01.06, 11:26
      - Widzę w tym kolejne ostrzeżenie Radia Maryja przez Kościół instytucjonalny,
      co było do przewidzenia, ponieważ Kościół instytucjonalny bardzo nie lubi,
      jeżeli stwarza się wrażenie, że to w jego imieniu przyjmuje się jakieś opcje i
      zaangażowania polityczne - powiedział PAP ks. Adam Boniecki, redaktor
      naczelny "Tygodnika Powszechnego".

Fałszywe obłudne kundelki już szczekają: Boniecki, Pieronek, Rzydziński,
      Gocłowski. A może to ich upomina Watykan? Bo któż bardziej miesza się do
      polityki niż te kundelk. Kto bardziej ujada przeciwko lustracji, prawdzie i
      moralności niż te pieski? Kto jest bardziej obłudny i załgany od tych miernot?
    • Gość: Bart Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.its.it 10.01.06, 11:28
      Ojciec wielebny to hipokryta czy czasem nie był przei uni ? mówil ze be i zeby
      nie głosowac za,a teraz tworzy szkole która ma uczyć czerpać korzyści z uni,
      szkoda gadac
    • margala biskup Pieronek bez winy? 10.01.06, 11:30
      "Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć
      pisemną zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną -
      pisze "Gazeta Wyborcza". - Te wskazania odsyłają nas prostą drogą do historii
      typu Telewizja Trwam - komentuje bp Tadeusz Pieronek."

Czy bp Pieronek sam sobie udzielił zgody na angażowanie w działalnośc publiczną
      np. zasiadanie w Radzie Programowej Instytutu Spraw Publicznych?
      • Gość: FR Re: biskup Pieronek bez winy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:35
        Myślę, że abp Pieronek, musi sobie na wiele pytań odpowiedzieć, zwłaszcza
        jeżeli chodzi o odpowiedzialność za problemy Kościóla Katolickiego w Polsce. Bo
        przypadkowi ludzie nagrody im. Schumanna nie otrzymują. Ale odpowie za to przed
        Bogiem i historią, a nie przed uczestnikami tego forum.
        • Gość: 4g63 Re: biskup Pieronek bez winy? IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:42
          przestańcie męczyć tego boga,
          wymierzajcie sprawiedliwość na ziemi.
          żyjcie na ziemi.
          dbajcie o dzisiaj i jutro dla waszych dzieci na ziemi..

nie ma nieba..

Nie łudźcie się..

Kiedy wreszcie się obudzicie..

• mg2005 Re: biskup Pieronek bez winy? 10.01.06, 14:49
        margala napisał:

> Czy bp Pieronek sam sobie udzielił zgody na angażowanie w działalnośc publiczną
        >
        > np. zasiadanie w <a
        href="http://www.isp.org.pl/?ln=pl&c=1&v=page&id=37">Radzie Programowej
        Instytutu Spraw Publicznych</a>?
        >

Także w Fundacji Batorego. (p.Soros się kłania...))))
    • Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:34
      a ty z jakiej tu sekty piszesz?, ...
      czy twój bóg wie o tym że odwiedzasz to forum tej bezbożnej okropnej niedobrej gw?

oj oj, nie pójdziesz do nieba ..

w sumie to nie zrozumiałem w ogóle o co Ci chodzi...

Pewnie zaraz nazwiesz mnie żydem, michnikiem, albo jakimś innym okropieństwem..
      Zanim jednak to zrobisz powiem Ci, jestem Polakiem i do tego patriotom.
      • Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 11:36
        a żeby czasem ktoś się nie czepiał, to oczywiście "patriotą"..
      • Gość: FR Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:46
        Nie, absolutnie, nie obrzucę Cię inwektywami (trudne słowo), ale zachęcę do
        dalszej edukacji, ponieważ dobrze składasz litery, jednak warto zainwestować
        (jeszcze jedno trudne słowo) w słownik ortograficzny, a i warto przmyśleć
        udział w wieczorowym dokształcaniu (trudne słowo, zapamiętaj, jak się je
        poprawnie pisze), dostosowanym, rzecz jasna do poziomu Twojej wiedzy.
        Co do nieba, hmmm, myślę, źe to już mój problem, ale doceniam Twoją troskę.
        • Gość: 4g63 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: 157.25.9.* 10.01.06, 12:11
          > Nie, absolutnie, nie obrzucę Cię inwektywami (trudne słowo), ale zachęcę do
          > dalszej edukacji, ponieważ dobrze składasz litery, jednak warto zainwestować
          > (jeszcze jedno trudne słowo) w słownik ortograficzny, a i warto przmyśleć
          > udział w wieczorowym dokształcaniu (trudne słowo, zapamiętaj, jak się je
          > poprawnie pisze), dostosowanym, rzecz jasna do poziomu Twojej wiedzy.

Jak ja to uwielbiam...
          Po pierwsze, odrazu się poprawiłem..
          Po drugie, z braku argumentów można się przyczepić i obrzucać błotem z byle
          powodu, widać na jakim Ty jesteś poziomie, nie zazdroszcze..

> Co do nieba, hmmm, myślę, źe to już mój problem, ale doceniam Twoją troskę.

tak Ci się tylko wydaje, wszystko co wiesz na ten temat pochodzi od strony
          kościoła. Niestety nie zdajesz sobie sprawy że takie myślenie zostało Ci narzucone..

ale na to potrzeba co najmniej wyjść ze średniowiecza, w którym niestety jeszcze
          tkwisz po uszy..

Pozdrawiam i życzę więcej rozumu..
    • Gość: Ennio Montesi oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziściły IP: *.nowytarg.pl / *.nowytarg.pl 10.01.06, 11:43
      ... "Kościół oszukał miliardy osób, skłaniając ich do wiary w bajkę o Chrystusie. Głupotami ... zalewa nas każdego dnia. Błaźni wykonują swoją robotę indoktrynacji... czas Kościoła dobiega końca, co do tego nie ma wątpliwości, choć podryguje jeszcze, walcząc o pozostanie przy życiu".....

• Gość: FR Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:04
        Jeszcze długo, długo nie...
        BTW, gdyby przypisać te słowa Hitlerowi lub Stalinowi, czy ktoś byłby zdziwiony?
      • Gość: 4g63 Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: 157.25.9.* 10.01.06, 12:13
        już i tak nie ma szans, każdy widzi po co i dlaczego został stworzony kościół..

• Gość: FR Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:18
        Chyba się tego naczytał. Biedaczysko, urodził się za późno, tak to by sobie
        strzelał do księży, może powinien go zaprosić morderca Grzegorz Piotrowski na
        wspólne tete-a-tete?

Obowiązywała leninowska doktryna z 1920 roku, sprowadzająca się do dwóch
        zabójczych tez, mianowicie, że "komunizm i religia wykluczają się wzajemnie"
        oraz że "zniszczyć religie może jedynie aparat Czeka". Feliks Dzierżyński
        dodawał do nich jeszcze i to: "w swoich planach likwidacji cerkwi Czeka skupia
        całą uwagę na klerze. Tylko poprzez żmudną i niewdzięczną pracę z masami popów
        zdołamy wykorzenić i zlikwidować religię".
      • Gość: mazur33x Re: oby jak najszybciej jego słowa.....sie ziścił IP: *.makton.pl 10.01.06, 13:27
        Ale Ci się groch z kapustą zrobił w głowie... Biedaku...
    • Gość: A LUDZIE , Polacy, więcej takich inicjatyw bo GW Was IP: *.bazapartner.pl 10.01.06, 12:05
      chce zdusić. Chce zdusić rodzące się na nowo państwo polskie, zdusić odrodzenie
      moralne. W imie tych wartosci powstanmy, nie dajmy się antypolskim siłom!
      • Gość: mazur33x Re: LUDZIE , Polacy, więcej takich inicjatyw bo G IP: *.makton.pl 10.01.06, 13:25
        Ależ Was się nie da zadusić. Nie potrzebujecie powietrza.
    • Gość: the.bill1 Brawo jancior - moralna hołota z mediów III RP prz IP: *.bazapartner.pl 10.01.06, 12:09
      przegrywa i dogorywa i sie rzuca jak wsciekly pies, bo nie ma klasy, tylko
      cynizm i chamstwo w głowach
    • mrozon1 Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo 10.01.06, 12:15
      Nuncjaturę Apostolską przypomniała, że żaden duchowny nie może się angażować w
      działalność w oparciu o prawo świeckie, bez zgody przełożonych. Jest to kolejna
      reprymenda wobec Radia Maryja ze strony Watykanu, po głośnym stwierdzeniu
      Benedykta XVI, że media katolickie w Polsce powinny zachować niezależność
      polityczną.

Punktem, w którym toruńska rozgłośnia łamie prawo kanoniczne jest sprawa
      fundacji Lux Veritas, która jest właścicielem telewizji Trwam. Fundacja jest
      zarejestrowana na obywatela Rydzyka, który założył ją jako osoba prywatna.
      Wynika z tego, że TV Trwam nie ma nic wspólnego z Kościołem Katolickim, o czym
      grono odbiorców produktów koncernu medialnego ojca Rydzyka nie ma zielonego
      pojęcia. Radio Maryja, mimo że formalnie kościelne, od dawna jest poza kontrolą
      episkopatu, który nie może doprosić się o uregulowanie statusu rozgłośni.
      Reprymenda Nuncjusza dotyczy także innego „narodowego” kapłana, czyli księdza
      Jankowskiego, który utraciwszy instytucjonalne zaplecze w kościele Św. Brygidy w
      Gdańsku, chce zbudować fundację swojego imienia, za pieniądze prywatnych darczyńców.

Nie było by żadnego problemu, gdyby obydwaj dostali pozwolenie przełożonych, o
      które jednak ze zrozumiałych powodów nie wystąpili. Biskup Tadeusz Pieronek,
      profesor prawa kanonicznego tłumaczył w Rzeczpospolitej:

„Jako duchowni żyjemy w dwóch systemach prawa: państwowego i kościelnego.
      Nie mogę zatem pójść do urzędu i powiedzieć: jestem duchownym, ale tutaj
      występuję jako obywatel i chcę założyć fundację na moje nazwisko: Rydzyk czy
      Jankowski”

Głosy krytyki wobec radia padają co raz częściej. Niedawno Prymas Polski Józef
      Glemp w głośnej wypowiedzi stwierdził, że Radio Maryja co raz częściej działa w
      sprzeczności z zaleceniami Konferencji Episkopatu Polski, która na naszym
      podwórku decyduje o tym co jest katolickie a co nie, posługując się jednocześnie
      hasłem „Katolicki głos w twoim domu”.

Na tym tle znamienna jest postawa polityków PiS, których zbratanie z Radiem
      Maryja dawno przekroczyło granice przyzwoitości. Interesy partyjne, które
      nakazują wykorzystywanie medium i grupy ogłupionych emerytów do własnych celów
      politycznych. Poseł Cymański mówi Gazecie Wyborczej bez ogródek:

„Największy komfort to brak limitów czasowych. Tego nie ma u pana Durczoka
      czy pani Olejnik.”

i dodaje:

„Mam najwyższy szacunek dla poglądów Prymasa, ale Kościół nie jest wykładnią
      w sprawach politycznych, w odróżnieniu od […] zagadnień etycznych .”

To co nie przeszkadza PiS, irytuje abp. Gocłowskiego, na terenie którego działa
      Radio:

„Wolałbym, żeby premier Marcinkiewicz prezentował program rządu w pierwszym
      programie radia publicznego”.

Oczywiście nikt nie może zabronić występowania premierowi na falach Radia
      Maryja. Politycy PiS w wypowiedziach dla Gazety Wyborczej bronili prawa swojego
      prawa do komunikacji z elektoratem, a także podkreślali, że obecność polityków
      PiS przyczyni się do większego pluralizmu na antenie (sic!).

Niestety jest odwrotnie. Obecność rządowych VIP-ów uwiarygadnia kłamstwa, które
      płyną z anteny Radia Maryja i TV Trwam. To czyni polityków pojawiających się w
      Toruniu współodpowiedzialnymi za negatywne konsekwencje działalności radia,
      czyli za rozbijanie kościoła, a także za trzymanie w ksenofobii, lęku i
      zacofaniu dużej grupy rodaków.

Ta postawa dużo mówi to o ich prawdziwym stosunku do katolicyzmu, który można
      określić jako czysto instrumentalny. Wielu działaczom partii rządzącej znacznie
      bliżej jest do toruńskiej sekty, niż do polskiego episkopatu, który w moich
      oczach staje się siłą znacznie bardziej otwartą na świat i nowoczesność, niż
      zaplecze intelektualne i ideowe rządzącej prawicy. Ta co raz bardziej stacza się
      na stronę herezji ciągnąc za sobą setki tysięcy ludzi, których utwierdza w
      kulcie Rydzyka i przeświadczeniu, że kościół i Ojciec Dyrektor to pojęcia tożsame.

PS. Znamienne jest, że Nasz Dziennik nie zająkną się słowem na temat komunikatu
      Nuncjusza. To się nazywają wolne media. Wolne od obowiązku informowania.

Mrozon
      www.kurczeblade.pl
      • klex1 Po co caly ten zgielk ? 10.01.06, 12:28
        A mnie sie po prostu wydaje, ze RM zlamalo w sposob bolesny i skuteczny (p.
        rowniez wyniki wyborow) dotychczasowy monopol informacyjny w Polsce. Ataki na
        te instytucje przypominaja przeciez gremialne zawodzenie nad biednym losem
        upadajacej niebawem Ojczyzny po wyborze Kaczynskich.

Gyby RM bylo tak samo upolitycznione, jak jest, lecz krzewilo jedynie sluszne
        poglady, pies z kulawa noga nie utyskiwalby na odstepstwa od jego wlasciwej
        misji. Przeciez w Polsce normalne jest dziennikarstwo w stylu n.p. GW albo Nie.

Osobiscie RM po prostu nie slucham.
        • wet3 Re: Po co caly ten zgielk ? 10.01.06, 15:33
          klex1 napisał:

> A mnie sie po prostu wydaje, ze RM zlamalo w sposob bolesny i skuteczny (p.
          > rowniez wyniki wyborow) dotychczasowy monopol informacyjny w Polsce. Ataki na
          > te instytucje przypominaja przeciez gremialne zawodzenie nad biednym losem
          > upadajacej niebawem Ojczyzny po wyborze Kaczynskich.
          >
          > Gyby RM bylo tak samo upolitycznione, jak jest, lecz krzewilo jedynie sluszne
          > poglady, pies z kulawa noga nie utyskiwalby na odstepstwa od jego wlasciwej
          > misji. Przeciez w Polsce normalne jest dziennikarstwo w stylu n.p. GW albo
          Nie.
          >
          > Osobiscie RM po prostu nie slucham.

Masz MILION procent racji. Tu jest sedno sprawy!!! Pozdrawiam.
    • Gość: hefajstos Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.sdb.lublin.pl 10.01.06, 13:05
      To nic nie da. Posłuchajcie o. Rydzyka, a przekonacie się, że ma psychikę
      maniaka. Wszędzie węszy atak na swoją osobę. Granie na uczciach religijnych
      prostych ludzi to najłatwiejsza i najskuteczniejsza z socjotechnik. Ale
      któregoś dnia przyjdzie się poślizgnąć. To jest budowa bez fundamentu, jak to
      plastycznie przedstawił Jezus: ten kto buduje dom bez fundamentu, przychodzą
      wody potoku, podmywa, budynek się wali, a "upadek jego jest wielki". Tak będzie
      z RM i telewizją Trwam. To tylko kwestia czasu. Zeby być dobrym politykiem,
      trzeba być wykształconym historykiem, dyplomatą, znać się co nieco na ekonomii,
      znać kilka języków, przyjrzeć się za młodu, jak inni rządzą swoimi krajami. To
      wielka sztuka. Tu nikogo nie da się oszukać. Nawet, gdyby do perfekcji ktoś
      opanował sztukę intryg. Niestety redemptoryści mają to we krwi.
      • Gość: seba Psychozę to ma GWno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:17
        Gość portalu: hefajstos napisał(a):

> To nic nie da. Posłuchajcie o. Rydzyka, a przekonacie się, że ma psychikę
        > maniaka.

Psychozę oblęzonej twierdzy, to ma GWno, z OberredaCHtorem Michnikiem na czele. Codzienne "zajmowanie się" RM, to typowy objaw kliniczny. Obawiam się jednak, że nieuleczalny. Gazieto, gnidownaja maja, takoje maleńkoje radio pobiediło Tiebia.
        • Gość: hefajstos Re: Psychozę to ma GWno IP: *.sdb.lublin.pl 10.01.06, 13:31
          No to teraz wiemy, kto sponsoruje RM i Trwam. A ja myślałem, że były to tylko
          same domysły. Byłoby lepiej napisać to cyrylicą. Brzmiałoby to dosadniej.

• Gość: jajec Towarzysze, obywatele, wy tu o bzdurach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:30
      A tam najjaśniejszy wielki przywódca Szarom lewym palcem ruszył.
    • rsrh Ta troska GW o nasze duchowieństwo łapie za serce 10.01.06, 13:32
      • widziane_inaczej Michnik to taki troskliwy Tatuś Polskiego Koscioła 10.01.06, 15:54
    • Gość: FreakyMisfit Re: Watykan upomina polskie duchowieństwo IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.01.06, 13:35
      Kler powinien być tak daleko od politykierów, jak to tylko możliwe. Na tym styku zawsze iskrzyło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka