Dodaj do ulubionych

KARA ŚMIERCI ???

31.01.06, 14:55
Czy uważacie że w Polsce przydała by sie kara smierci?
wczoraj oglądałem TVN , jakis 24 latek zgwałcił i zamordował 12 letnią
dziewczynke, wypowiadał sie ojciec, słuchając go i wczuwając w jego sytuacje
cieżko by było powstrzymac sie przed samosądem .... Jestem tylko ciekaw czy
Ziobro wypowiadając sie w TV podkręci kary na maximum( mam nadzieje ze tak)

Jestem w szoku , zaczyna mnie drażnić Polskie sądownictwo i to że Policja
jest bezradna i to za TV rozstrzyga wiele spraw krymninalnych ....
Wiem zyjemy w Państwie księdza R. i ludzie sa przeciw ale byc w sytuacji ojca
12 letniej zgwałconej i brutalnie zabitej dziewczyny czy w takiej sytuacji
nie pomysleliby(ście) o KARZE ŚMIERCI dla takiego ŚMIECIA .......?????
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: KARA ŚMIERCI ???jestem ZA, n/t 31.01.06, 14:59
    • kotbehemot6 Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 15:00
      nie jestem za karą smierci z kilku powodów a największe z nich to
      1. nie chcę stać się (w przemnośni) takim samym zbrodniarzem jak przestępca zadając mu śmierć
      2. większą dolegliwością będzie spędzenie reszty życia w więzieniu-bez możliwości wcześniejszego zwolnienia -i praca na rzecz spłeczeństwa
      • l_zaraza_l Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 04:48
        kotbehemot6 napisała:

> 2. większą dolegliwością będzie spędzenie reszty życia w więzieniu-bez
        możliwości wcześniejszego zwolnienia -i praca na rzecz spłeczeństwa

HALO! Jaka praca?!
        W tej chwili praca jest w wiezieniach nagroda dla tych najlepiej sprawujacych sie.
        A zreszta nie tylko dla nich. Takze dla tysiecy bezrobotnych.
      • simera Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 19:11
        ale ta praca miałaby byc baaaardzo ciezka!!!!!!
    • nancyboy Re: KARA ŚMIERCI ??? Jestem PRZECIW 31.01.06, 15:02
      Jestem przeciw.
      Zresztą, dożywocie, to chyba jeszcze gorsza kara. Zwłaszcza, że współwięźniowie
      będą wiedzieli za co siedzi.
      • Gość: zenka Re: KARA ŚMIERCI ??? Jestem PRZECIW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:19
        Dokładnie. W rzeczywistości to jednak wygląda tak, ze skazani za gwałt(a już
        zwłaszcza na dziecku) są izolowani od reszty współwięźniów. Właśnie z obawy
        przed linczem takiego osobnika.
        • nancyboy Re: KARA ŚMIERCI ??? Jestem PRZECIW 31.01.06, 15:22
          Mimo wszystko, dożywocie to też jakby odebranie życia. Ale bez zabijania.
          • Gość: zenka Re: KARA ŚMIERCI ??? Jestem PRZECIW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:28
            Zgadzam się. Izolacja, pozbawienie praw publicznych- jest, wydaje mi się,
            dotkliwszą karą niż szybkie pozbawienie życia. Chodzi o to, że kara jest
            długotrwała i zmusza do ciągłej analizy swojego czynu. A śmierć? Cóż? Błysk i
            po wszystkim.
      • iberia29 do nancyboy 31.01.06, 15:41
        chcesz utrzymywac takiego smiecia ze swoich podatkow? Bo ja nie zamierzam.
        • kotbehemot6 Re: do nancyboy 31.01.06, 15:43
          podłączę się , nich pracuje... kamienia w kamienilomach tłucze, śmierś to chwila strachu i tyle, niech cierpi przez resztę życia
        • Gość: lewak Re: do nancyboy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:30
          liberia, taki sobie argument z tymi podatkami, popatrz na takie usa, gdzie
          ludzie czekają na wykonanie wyroku nawet po kilkanascie lat, a utrzymywanie
          delikwenta czekajacego na wyrok smierci jest duzo kosztowniejsze niz normalnego
          więźnia...
          • iberia29 do lewaka 31.01.06, 20:17
            wiesz co, nie zycze ci zle, ale moze jak nie daj Bog Twojej bliskiej osobie
            ktos odbierze zycie to bedziesz mial inne zdanie.
        • kryzar Re: jestem przeciw, a jak jesteś za to 01.02.06, 20:29
          zatrudnij się jako kat. Miłego zajęcia
    • markiz.de.sade Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 15:05
      morfeusz100 napisał:

> Czy uważacie że w Polsce przydała by sie kara smierci?

Może by się i przydała. Ale co zrobić z terrorystą, który morduje 10000 ludzi
      sam się wysadzając? Czy kara śmierci go odstraszy? Wątpię też by odstraczyła
      maniaka seksualnego. Prawdopodobne jest to, że zabił właśnie dlatego, że po
      fakcie obawiał się kary za gwałt. Gchciał pozbyć się świadka.
      Potrzeba linczu jest naturalna, ale żadnych problemów nie rozwiąże.
    • Gość: Marta hmmm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:06
      przy sądownictwie IV Rzeszy Pospolitej by jaka kolwieka kara była skuteczna i
      realnie wymierzana a co do kary śmierci hmm to chyba są czyn które powinny być
      tak karane -czasem tak myślę
      • aktsieta Kara śmierci była wykorzystywana w polityce 31.01.06, 15:22
        ale bilet w jedną stronę na Syberię czemu nie.
    • ianek70 Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 15:39
      W zasadzie to barbarzyństwo, ale niestety niektórzy ludzie są po prostu
      szkodnikami i nigdy nie będą w stanie żyć wśród innych.

www.theherald.co.uk/news/55226.html
      Morderstwo można czasami "uzasadnić" gniewem czy prowokacją, gwałt chorobą
      psychiczną, ale człowieka, który świadomie sprzedaje heroinę 11-latkom należy
      zabić i tyle.
    • equus3 Moim zdaniem - nie. 31.01.06, 15:54
      Nie. Kara śmierci niczego nie rozwiąże moim zdaniem. Jeżeli ktoś nie boi się
      paru lat więzienia czy dożywocia, to nie przestraszy się i śmierci.
      • iberia29 Re: Moim zdaniem - nie.nie chodzi o to 31.01.06, 20:18
        zebys sie smierci przestraszyl, ale wiecej nikogo nie skrzywdzi.
    • chyba_normalny Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:15
      Jeżeli tak - to niech wykonują ją ci , dla których kij bejsbolowy "nie
      ma "tajemnic ,
      jeżeli nie - młotek 0,5 kg i kamieniołom do własnej dyspozycji( pilnują
      oczywiście ogolone (pół)główki z MW )
      • Gość: rzeczny Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:43
        Kara powinna być dotkliwa. Dozywocie jest kara surowsza, oczywiscie nie w
        Polskim wykonaniu, gdzie można wyjść po 15 latach a po 8 już spędzac weekendy w
        domu. Jeżeli chodzi o argument, że ktoś nie chce aby zbrodniarz był utrzymywany
        z jego podatków to pytam czy on chce aby z jego podatków fundować wódkę dla
        posłów, a są wydatki społecznych pieniędzy jeszcze bardziej kontrowersyjne
    • 17_mgnien_wiosny Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:32
      Kara śmierci - tak, ale nie jako kara, chodzi o fizyczną eliminację. Żeby
      zwyrola nie było na świecie. Karą może być dożywocie, może być oczekiwanie na
      wyrok, ale takich typów powinno usuwać spośród ludzi.
      • nancyboy Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:36
        Niekonsekwentne trochę.
        Bo przecież wsadzenie dożywotnie za kraty to też eliminacja, usunięcie sposród
        ludzi.
        • 17_mgnien_wiosny Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:39
          Kara śmierci jest symboliczna (może najmniej dla karanego ;) otóż śmieci wywala
          się na śmietnik, ich się nie przechowuje w lodówce.
    • crax Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:36
      morfeusz100 napisał:
      "Wiem zyjemy w Państwie księdza R. i ludzie sa przeciw..."

Ja też jestem przeciw. Sugerujesz, że jestem człowiekiem Rydzyka?
      • po_godzinach Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:37
        mam obawę, że pan R. jest raczej za, niz przeciw
        • crax Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 18:47
          po_godzinach napisała:

"mam obawę, że pan R. jest raczej za, niz przeciw"

Też się tego obawiam... Ale rodzina, której "wychowanie" sprawia, że powstaje
          taki zwyrodnialec gwałcący 12-letnie dzieci, jest wg niego "święta" i
          "nienaruszalna". I wara wszystkim od niej!!!! No jasne... łatwiej takiego
          powiesić albo uciąć mu jaja niż nie dopuścić do stworzenia potwora. BO POLSKA
          RODZINA JEST ŚWIĘTA I NIENARUSZALNA!! Tak skrajny katolicki prymitywizm nadaje
          się na temat do pracy (co najmniej) doktorskiej.
    • abaddon_696 Oczywiście tak. 31.01.06, 18:46
      To dożywocie jest niemoralne, robi z człowieka amebę. Kara powinna służyć
      pewnemu oczyszczeniu. Jeśli jednak przestępstwo jest zbyt poważne, to kara
      śmierci jest jedynym sensownym rozwiązaniem.
      • crax Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 18:48
        • 17_mgnien_wiosny Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 18:50
          Jeśli znasz sposób to go zdradź. Od zawsze byli tacy zwyrole i od zawsze
          społeczeństwa ich eliminowały.
          • crax Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 19:11
            Sposób jest, i owszem. Tylko, że "postympowy", jak to by Echo powiedziała. Nie
            należy pozwalać rodzicom na wychowywanie dzieci tak, jak chcą, bezprawnie, "per
            fas et ne fas". Nie wolno pozwolić, żeby dzieci były wychowywane wbrew
            społeczeństwu. Ot, i cała filozofia. Tylko kiedy te katolickie q...wy głoszą
            "nienaruszalność" rodziny to nic na to nie poradzisz.
            • 17_mgnien_wiosny Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 19:16
              Ale w jaki sposób, odbierać rodzicom i co, do sierocińców, do rodzin
              zastępczych? W jaki sposób wpoić dzieciakom wzorce?
              ne mam sygnasturcji
              • crax Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 19:22
                Po prostu nie należy pozwolić rodzicom na wychowywanie dzici na takie bestie,
                potwory... czy jak to tam nazwać.

"W jaki sposób wpoić dzieciakom wzorce?"

Wzorce... szumna nazwa... Jedyny wzorzec to "nie robić innym krzywdy! Bo nie
                tylko twoja przyjemność się liczy." To nie tak dużo, wbrew pozorom.

A sposoby? Wg mnie TAK - odbierać rodzicom dzieci! Oddawać je do rodzin
                zastępczych! Zrozum - takie bestie wychowujemy my - społeczeństwo! Przez grzech
                zaniechania.
                • 17_mgnien_wiosny Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 19:40
                  Craxie, nie mnie przekonuj. Znajoma pracuje w szkole specjalnej , to jest
                  skrajna patologia, wielodzietna i "z tradycjami" . Żyje toto w jednym
                  pomieszczeniu całą zgrają, wszy jak szczury, smród powalający, i się mnoży,
                  dzieci z rodzicami, między sobą, komu z kim przyjdzie ochota, później tacy
                  "wyborcy" idą do szkoły specjalnej i kólko się zamyka. Ale są też "szlachetni
                  ludzie" którzy biorą inne sierotki pod opiekę tworząc rodziny zastępcze. Gdy
                  ubiegają się o "przydział" dziecka przynoszą czekoladki, prezenciki, ale gdy
                  dostaną dzieciaka (850 PLN jeśli się nie mylę) to ubierają je tylko w ciuchy "z
                  darów" a dzieciaki do szkoły prztwożą głodne. Ich własne dzieci chodzą do szkoły
                  społecznej. Tego się nie upilnuje, społeczeństwo pełne jest sq.ynów, a ludzie
                  odpowiedzialni za to albo nie mają dość czasu albo ochoty żeby z tym coś zrobić.
                  • Gość: ferment Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t IP: *.chello.pl 31.01.06, 19:55
                    17_mgnien_wiosny napisał:

>w jednym
                    > pomieszczeniu całą zgrają, wszy jak szczury, smród powalający, i się mnoży,
                    > dzieci z rodzicami, między sobą, komu z kim przyjdzie ochota, później tacy
                    > "wyborcy" idą do szkoły specjalnej i kólko się zamyka.<

>Ale są też "szlachetni
                    > ludzie" którzy biorą inne sierotki pod opiekę tworząc rodziny zastępcze. Gdy
                    > ubiegają się o "przydział" dziecka przynoszą czekoladki, prezenciki, ale gdy
                    > dostaną dzieciaka (850 PLN jeśli się nie mylę) to ubierają je tylko w ciuchy "z
                    > darów" a dzieciaki do szkoły prztwożą głodne.

>Ich własne dzieci chodzą do szkoł
                    > y
                    > społecznej.

>Tego się nie upilnuje<

tego SIĘ NIE UPILNUJE

>społeczeństwo pełne jest sq.ynów, a ludzie
                    > odpowiedzialni za to

ludzie muszą być odpowiedzialni za siebie

>...żeby z tym coś zrobić

trzeba zrobić bardzo wiele, wiele poświęcić, oduczyć i nauczyć od nowa
                    to bardzo trudne, ale nie niemożliwe
                    > .

• 17_mgnien_wiosny Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 19:59
                      Rozumiem twoje dobre intencje, ale czy to nie są pobożne życzenia, kto ma to robić?
                      • Gość: ferment Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:04

ale czy to nie są pobożne życzenia,

bardzo pobożne, to nie znaczy nierealne, nie uda się całkowicie wyeliminowac
                        patologii, na pewno jest możliwe jej zmniejszenie

kto ma to ro
                        > bić?

ja, Ty, oni
                        każdy z nas
                        nie mamy wyjścia
                        • 17_mgnien_wiosny Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t 31.01.06, 20:11
                          Może Ty jesteś idealistą, ja nie.
                          • Gość: ferment Re: Należy temu zapobiec, abaddon... zapobiec n/t IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:19

> Może Ty jesteś idealistą, ja nie.

nie wiem, co znaczy u Ciebie wyrażenie idealista, więc może nim jestem, nie wiem
                            wiem, ze jestem praktykiem, nie teoretyzuję, wiem nieco o wychowaniu i wiem,
                            jakie mogą być skutki oddziaływań wychowawczych
                            nie jestem młody - naiwny
                            chyba i nie jestem takm bardzo naiwny
    • Gość: ferment Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.chello.pl 31.01.06, 18:48
      morfeusz100 napisał:

> Czy uważacie że w Polsce przydała by sie kara smierci?

czy zlikwiduje przyczyny występków

jakis 24 latek zgwałcił

co wiesz o nim poza tym ile miał lat i jakiej zbrodni dokonał, co go pchnęło do
      tych zbrodni

i zamordował 12 letnią
      > dziewczynke, wypowiadał sie ojciec

gdzie jest i kim/jaki jest ojcie tego przestępcy

słuchając go i wczuwając w jego sytuacje
      > cieżko by było powstrzymac sie przed samosądem ....

to naturalne, ze jesteśmy oburzeni i chcemy ukarania zbrodniarza, ale czy tylko
      on jest winien swego czynu
      zabicie zbrodniarza nie usunie przyczyn zbrodni, tu trzba szukać rozwiąń,
      karanie to już działanie z bezsilności, słuszne, ale czy nie ma innych sposobów
      zmniejszenia przestępczości, niz podwyższanie kar
      czy w takiej sytuacji

> nie pomysleliby(ście) o KARZE ŚMIERCI dla takiego ŚMIECIA .......?????

wielu nas myśli o odwecie, niewielu o przyczynie tego, ze ktoś staje się takim
      Śmieciem
      • crax Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 19:16
        No patrz, ferment... Gadasz sensownie!!!!
        • Gość: ferment Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.chello.pl 31.01.06, 19:24
          crax napisał:

> No patrz, ferment... Gadasz sensownie!!!!

dziękuję, wiem
          mam nadzieję, ze nie ironizujesz

to, ze mam rację nie czyni sprawy łatwiejszą, łatwiej szukać odwetu niż szukać
          odpowiedzi - co zrobić
          a jak sie znajdzie tę odpowiedx to ją wdrożyć, jedno i drugie jest trudne, to
          drugie trudniejsze
          szkoda, ze tekie trudne
          i kosztowne, a kto uwierzy, ze opłacalne
          • 17_mgnien_wiosny Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 19:54
            A znacie może jakiegoś kryminalistę, bo ja znam, od dziecka, bywałem u niego w
            domu jako szczyl, a teraz obaj, on i jego brat są , jeden po wyroku, a drugi
            recydywa. A rodzina dobra, katolicka, a jakże, ale nie interesowała się
            szczeniakami, ZERO, do szkoły trafili belejakiej, jako ministranci dostawali
            sporo smakołyków i poznali kolegów którzy wprowadzili ich w wielki świat
            seksu...z jednym "kierownikiem"... i tak się chłopakom fajnie świat ułożył, ale
            oni też mają rozum, nie szukają wyjścia, im takie życie odpowiada, chociaż mówią
            co innego.
            • Gość: ferment Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:01

> A znacie może jakiegoś kryminalistę, bo ja znam,

teraz obaj, on i jego brat są , jeden po wyroku, a drugi
              > recydywa.

A rodzina dobra, katolicka, a jakże,

ale nie interesowała się
              > szczeniakami,
              ZERO,

do szkoły trafili belejakiej,
              jako ministranci dostawali
              > sporo smakołyków i poznali kolegów którzy wprowadzili ich w wielki świat
              > seksu...
              z jednym "kierownikiem"... i tak się chłopakom fajnie świat ułożył,

ale
              > oni też mają rozum, nie szukają wyjścia, im takie życie odpowiada, chociaż mówi
              > ą
              > co innego.

-a znają inny świat?

pozwoliłem sobie znowu przeredagować nieco formę Twojej wypowiedzi
              skróty z powodów technicznych, gdy ich nie robię, nie chce mi wysyłać postu
              napisałem je tak, by były czytelniejsze, bo niosą ogromnie dużo prawdy o
              przyczynach patologii społecznej
              dzięki, ferment

• 17_mgnien_wiosny Re: KARA ŚMIERCI ??? 31.01.06, 20:05
                Słuchaj, to widać DOPIERO post factum! Być może są symptomy, ale nie zatrudnisz
                psychologa dla każdej rodziny.
                • Gość: ferment Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:15

> Słuchaj, to widać DOPIERO post factum! Być może są symptomy, ale nie zatrudnisz
                  > psychologa dla każdej rodziny.

nie trzeba do każdej rodziny zatrudniać psychologa
                  są takie nauki jak psychologia i pedagogika, sporo wiedzą o przyczynach
                  patologii o sposobach ich unikania
                  od kilku lat mówi sie o potrzebie powrotu do tradycyjnych wartoci, nie tylko
                  religijnych
                  moze znasz ludzi, którzy swoim dzieciom poświecaja czas, żyję godnie, moralnie
                  ilu przestęoców pochodzi z takich rodzin
                  mamy przemozną siłe w mediach, wychowanie współczesnego człowieka jest w ich
                  rękach, a media są w rękach ludzi o określonym systemie wartości
                  nie miejsce na dłuższą wypowiedx z mojej strony, mogę nie znać odpowiedzi na
                  wiele pytań, ale jest nas wielu
      • chrismura Re: KARA ŚMIERCI ??? 01.02.06, 09:43
        Ferment .Z szacunkiem ale czy nie zaczynamy dzielic wlosa na czworo?Wczasach
        tzw Komuny czlowiekiem wartosciowym byl ten ktory cos dawal Spoleczenstwu.Teraz
        Wartosci sie zmienily,ludzie ktuzy cos posiadaja sa na lamach prasy i w
        telewizji.Nie mowmy w jaki sposob do tego doszli.Mlodziez prubuje to nasladowac.
        • Gość: ferment Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: 87.207.204.* 01.02.06, 18:12
          chrismura napisał:

> Ferment .Z szacunkiem ale czy nie zaczynamy dzielic wlosa na czworo?Wczasach
          > tzw Komuny czlowiekiem wartosciowym byl ten ktory cos dawal
          Spoleczenstwu.Teraz
          >
          > Wartosci sie zmienily,

co oznacza tu dzielenie włosa na czworo?
          czy teraz człowiek dajacy coś społeczeństwu przestał być wartościowy?
          nie wierzę, by tak było
          wartości się mieniły, co to oznacza?
          ludzie się zmieniają, cenią sobie inne wartości
          zmieniły się warunki życia ludzi, jest wiele nieprawidłowości i one, niestety,
          dla niektórych ludzi staja się wzorcem postępowania

ludzie ktuzy cos posiadaja sa na lamach prasy i w
          > telewizji.Nie mowmy w jaki sposob do tego doszli.Mlodziez prubuje to
          nasladowac

nie jest to jedyna prawda
          w telewizji pokazuje sie wiele, są pokazywani bogaci i biedni, dobrzy i źli
          mówi się i o ludziach uczciwych jak i nieuczciwym dochodzeniu do bogactwa
          właściewie to każdy widzi to, co chce widzieć, słyszy, to co chce usłyszec
          zwracamy uwagę na to, co już nas interesuje i to, co przebija inne informacje
          bogactwo jest bardziej pociągajace, bardziej kolorowe, bogactwo błyszczy,
          przyciaga uwagę
          nikt, kto zdobywa majatek w nieuczciwy sposób nie ma ochoty się tym chwalić
          nieuczciwy liczy, że j-e-m-u to na pewno sie uda i że j-e-g-o proceder się nie
          wyda

młodych przyciąga bogactwo, blichtr, trudno im może uwierzyć, że uczciwą praca
          można dojść do dobrobytu, uszy i oczy maja zasłonięte przed przestrogami, jest
          naturalne, ze chca szybko dojść do bogactwa, błykotek, szczególnie, gdy nie
          mieli okazji zostać wyposażeni w inne wartości, niż dążenie do posiadanie dóbr
          materialnych
          pozdrawiam, dzięki za lekturę moich postów i odniesienie się do ich tresci
          > .

• Gość: ja Re: KARA ŚMIERCI ??? NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:42
      bo nie chcę zabijać, i nie chcę by ktokolwiek zabijał w moim imieniu
      bo w sądach jest niesamowita korupcja, i w ten sposób można by zabijać setki
      uczciwych niewinnych ludzi.
      • Gość: jaija Re: KARA ŚMIERCI ??? NIE IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.01.06, 23:24
        Już kiedyś był podobny wątek. Powtórzę więc, że ja również jestem przeciwko
        karze śmierci. To absurd, bo robimy dokładnie to samo, co jakiś zbrodniarz,
        czyli odbieramy życie, a prawdziwe przyczyny (czyli brak jakiejkolwiek
        moralności, wynikający z różnych rzeczy)dalej będą powodowały zwyrodnienie
        innych. Najpierw zróbmy wszystko, by nie rośli nam tacy zwyrole, a jak jednak
        zabiją, wsadźmy na dożywocie w ciężkich warunkach, gdzie zarobią w pocie czoła
        na chleb i opierunek.
        Kara śmierci jest natomiast wyjątkowo gorąco popierana przez tzw. prawicę, co
        mnie niezmiernie dziwi, jako że w KK życie ludzkie jest najwyższym dobrem, no
        ale cóż.
        • Gość: zenka Re: KARA ŚMIERCI ??? NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 09:05
          Kara śmierci jest NIEODWRACALNA. Musimy brać pod uwagę, że sądy nie są
          nieomylne, a ,,papugi'' bywają nieudolne. To są tylko ludzie.

Człowiek skazany na ,,odsiadkę'' ma możliwość odwołania się od wyroku i jego
          sprawa jest z większą wnikliwością ponownie rozpatrywana. Jeśli rzeczywiście
          został niesłusznie skazany, zostaje zrehabilitowany i ma prawo do
          zadośćuczynienia finansowego. Ale jeśli już jest martwy, to...?

Dożywocie w zakładzie o zaostrzonym rygorze. I jeśli sądy wszystkich instancji
          potwierdzą jego winę, to-zero możliwości przedterminowego zwolnienia, zero
          amnestii.
    • 0golone_jajka Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? 31.01.06, 23:40
      Jak powinna być wykonywana kara śmierci? Tak żeby bolało czy tak żeby nic nie czuć?

Stawiam na to pierwsze. Człowiek powinien się bać i cierpieć.
      • Gość: jaija Re: Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.02.06, 00:39
        A ty co byś dla siebie wybrał?
        • 0golone_jajka Re: Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? 01.02.06, 00:42
          Cały w tym ambaras, że wybieram dla innych!
          • Gość: Morfeusz Re: Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? IP: *.ponar-wadowice.pl 01.02.06, 08:02
            bo nie chcę zabijać, i nie chcę by ktokolwiek zabijał w moim imieniu
            bo w sądach jest niesamowita korupcja, i w ten sposób można by zabijać setki
            uczciwych niewinnych ludzi.

COS W TYM JEST , dzieki za wpisy i opinie
          • Gość: jaija Re: Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.02.06, 23:44
            Ogolone_jajka:
            Cały w tym ambaras, że wybieram dla innych!
            >
            A może, nie wiedząc o tym, kręcisz powróz na własną szyję? Pomyśl sobie, że
            akurat będziesz przechodził w pobliżu miejsca, w którym popełniono brytalne
            morderstwo, zbir ucieknie i ciebie będą za to sądzić, bo nawet dyżurna sąsiadka-
            plotkara zobaczy właśnie ciebie przy zwłokach. Albo ktoś cię wrobi. I co wtedy?
            Nadal jesteś przy powolnej śmierci, bolesnej? Chciałbyś tak?
      • nangaparbat3 Re: Krzesło, stryczek, gaz czy zastrzyk? 01.02.06, 20:25
        0golone_jajka napisał:

> Jak powinna być wykonywana kara śmierci? Tak żeby bolało czy tak żeby nic nie
        c
        > zuć?
        >
        > Stawiam na to pierwsze. Człowiek powinien się bać i cierpieć.
        >

To ja obstawiam gotowanie w oleju - stopniowe zanurzanie, począwszy od stópek.
    • wittch Re: KARA ŚMIERCI ??? 01.02.06, 18:14
      Jestem jak nabjardziej za i to w dodatku za bardzo ostrymi karami. A za gwałty
      kastracja i KONIEC! A nie tłumaczenie tytvh ludzi i utrzymywanie w więzieniach
      za nasze pieniądze!!!!!!!!!!!
    • seth.destructor KARA ŚMIERCI ??? 01.02.06, 19:17
      A owszem. Dowiedzielibysmy sie wreszcie ilu ludzi w Polsce pala agresja do
      siebie i zadza mordu. Tylko, co jakby sie okazalo, ze wiekszosc ma geny
      mordercow? Trzebaby z samolotu neurostatyki rozpraszac nad krajem...
      • misiak38 Re: KARA ŚMIERCI ??? 01.02.06, 19:19
        ja od dawna jestem za karą śmierci.śmierć za śmierć.żeby jeszcze w Polsce prawo
        było takie jak powinno być,że kara adekwatna do czynu,a nie za zabicie 10
        lat,wychodzi po 3 i co to ma być?
        • Gość: jaija Re: KARA ŚMIERCI ??? IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.02.06, 23:49
          No właśnie o to chodzi, żeby zwyrol nie wyszedł na wolność ani po 3, ani po 25
          latach. Mówię - zwyrol, bo normalne osoby, które zabiły w afekcie (np.
          maltretowane latami żony, które nagle mężowi wbijają nóż w brzuch), powinny byc
          sądzone inaczej.
          Ale bezwzględne dożywocie dla zwyrodniałych morderców i cięzka orka to byłoby
          dobre rozwiązanie.
          A ci wszyscy, którzy optują za karą śmierci są dla mnie równie psychopatyczni,
          co i te zwyrole. Pałać taką żądzą zemsty. Krwawy odwet. Najlepiej jakby jeszcze
          sami stryczek zakładali lub trucizne podawali, co nie?
          • dziwak4 Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 04:05

Zawsze zabierajac glos w tej sprawie powtarzam az do znudzenia,
            ze kara smierci nie moze byc problemem emocjonalnym ale prawnym.
            Wynika ona z roznych przyczyn,jak sytuacja gospodarcza w danym kraju,
            wskaznik przestepczosci kryminalnej na danym obszarze,wreszcie sposob
            dokonywania zbrodni na tym obszarze.Tzeba tu odroznic zabojstwo od
            mordestwa,jego formy i okolicznosci.
            Jezeli nic nie przemawia na korzysc oskarzonego to musi zostac wykonana,
            w imie prawa,o ile ma ono ma byc jeszcze prawem i cos znaczyc.
            Lagodzenie zbytnie tego prawa prowadzi roniez do innych przestepstw,
            gdzie ofiary (chociaz przezywaja) cierpia w sposob niewiargodny.Rowniez
            tacy ludzie powinni byc skazywani na smierc,bo o tym jak juz powiedzialem
            decyduje kondycja oskarzonego a wiec co zrobil.
            Moze zabic kilka osob i dostac dozywocie,a moze nie zabic nikogo,ale
            maltretowac te osobe i powinien dostac kare smierci.
            Wiaze sie to z przebudowa dos znaczna kryminalnego prawa karnego i osobiscie
            wierze,ze kiedys takie zostanie wypracowane.
            Nalezy sie jednak z tym dosc spieszyc,bo ludzie umieraja.
            pozdr.

• zenka148 Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 10:05
              dziwak4 napisał:

>
              > Zawsze zabierajac glos w tej sprawie powtarzam az do znudzenia,
              > ze kara smierci nie moze byc problemem emocjonalnym ale prawnym.
              > Wynika ona z roznych przyczyn,jak sytuacja gospodarcza w danym kraju,
              > wskaznik przestepczosci kryminalnej na danym obszarze,wreszcie sposob
              > dokonywania zbrodni na tym obszarze.Tzeba tu odroznic zabojstwo od
              > mordestwa,jego formy i okolicznosci.

Znaczy, ze co? Na jednym obszarze można w sposób cywilizowany wyeliminować
              zbrodniarza ze społeczeństwa puszkując go dozywotnio, a na innym trzeba sięgać
              po ostateczne rozwiązania? Nierozumiem, co za różnica? Zwłaszcza,że ( nie tylko
              ja jestem takiego zdania) dożywotnie więzienie jest uciążliwszą karą niż śmierć-
              chodzi o czas trwania kary.
              Zresztą cóż to za kara, skoro śmierć dotyka prędzej czy później każdego, bez
              względu na to jakim jest człowiekiem. To jest jedyna pewna rzecz w naszym
              życiu. W wypadku wykonania wyroku śmierci na zbrodniarzu, chodziłoby jedynie o
              przyspieszenie czegoś co i tak jest nieuniknione.

> Jezeli nic nie przemawia na korzysc oskarzonego to musi zostac wykonana,
              > w imie prawa,o ile ma ono ma byc jeszcze prawem i cos znaczyc.
              > Lagodzenie zbytnie tego prawa prowadzi roniez do innych przestepstw,
              > gdzie ofiary (chociaz przezywaja) cierpia w sposob niewiargodny.

Sądzisz, ze ulżysz takiej osobie, jeśli uśmiercisz jej oprawcę? Częściowo, ale
              dodatkowo obciążysz jeszcze w pewnym sensie odpowiedzialnością za śmierć tego
              kogoś. Wiesz co się dzieje z kimś, kto będąc nękanym przez wiele lat posunął
              się do zabójstwa? Jesteś pewny, że jedynym uczuciem, które temu towarzyszy jest
              ulga? Na początku owszem, ale później...

Rowniez
              > tacy ludzie powinni byc skazywani na smierc,bo o tym jak juz powiedzialem
              > decyduje kondycja oskarzonego a wiec co zrobil.
              > Moze zabic kilka osob i dostac dozywocie,a moze nie zabic nikogo,ale
              > maltretowac te osobe i powinien dostac kare smierci.

Jeśli przyczyną jest choroba psychiczna, to skutkiem powinno być dożywotnie
              leczenie w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym. Nie rozumiem. Zabić, bo chory?
              Hitler też był zwolennikiem takich rozwiązań...

> Wiaze sie to z przebudowa dos znaczna kryminalnego prawa karnego i osobiscie
              > wierze,ze kiedys takie zostanie wypracowane.

Ja też. Póki co sądy działają opieszale, mamy małą wykrywalność przestępstw,
              zbyt liberalne prawo karne, brak więzień o zaostrzonym rygorze( o rzeczywiście
              zaostrzonym rygorze, bo to co widzimy, to są jakieś wczasy na koszt
              podatnika),wszechobecna korupcja itd.
              Przestępca musi mieć świadomości, że kara jest surowa i nieunikniona.

> Nalezy sie jednak z tym dosc spieszyc,bo ludzie umieraja.

Patrz wyżej. Co za różnica? Śmierć to śmierć.

> pozdr.
              >
              >
    • mona75 Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 10:18
      dla zwyrodnialców-zboczeńców a zwłaszcza pedofilów gwałcących małe dzieci
      powinna być jak najbardziej kara śmierci, ale w męczarniach, np. wbijanie na
      pal. myślę, że wizja takiej kary byłaby skuteczniejszym straszakiem niż wizja
      spędzenia 25 lat w więzieniu.
      • zenka148 Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 10:32
        mona75 napisała:

> dla zwyrodnialców-zboczeńców a zwłaszcza pedofilów gwałcących małe dzieci
        > powinna być jak najbardziej kara śmierci, ale w męczarniach, np. wbijanie na
        > pal. myślę, że wizja takiej kary byłaby skuteczniejszym straszakiem niż wizja
        > spędzenia 25 lat w więzieniu.

No i tym sposobem stałabyś się takim samym zwyrodnialcem jak on. Nie sądzisz
        chyba, ze w cywilizowanym kraju wprowadzonoby karę śmierci połączoną z
        torturami? Jeżeli już jest ta kara śmierci, tak jak na przykład w niektórych
        stanach w USA, to przeprowadza się ją w sposób humanitarny.

Jak już wcześniej pisałam(niezalogowana), kara śmierci jest karą nieodwracalną!
        I będę to powtarzać z uporem maniaka. Jeżeli wyrok zapadnie omyłkowo i zostanie
        wykonany, nic już nie można zrobić. W sądach pracują tylko ludzie, którzy też
        bywają omylni. Dlatego ja jestem przeciwko karze śmierci, ale jak najbardziej
        za dozywociem.
    • water7 Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 19:05
      TAK ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ NIECH SIĘ BOJĄ!
    • simera Re: KARA ŚMIERCI ??? 02.02.06, 19:21
      Nie jestem za karą śmierci. Uważam że każdy powinien odpokutować za swoje
      grzechy. Niech cierpi tak jak cierpiała jego ofiara. Jak zgwałcił to powinno sie
      go pozbawic "narzędzia zbrodni" jak pobił kogos to niech jego pobiją.Oprócz tego
      taki gosciu powienien siedziec juz do konca zycia w jakims obskórnym więzieniu i
      harować w kopalniach.
    • taus Re: KARA ŚMIERCI ??? 03.02.06, 12:15
      Wiesz wydaje mi się, że dla gwałcicieli, a zwłaszcza gwałcicieli-pedofilów, wiezienie jest najbardziej odpowiednią i okrutna karą. Przy każdej okazji się słyszy w TV, że takich się tam najbardziej nie lubi, a to oznacza, że w takowym zakładzie nie będą mieli łatwego życia, i zapewne tam się dosadnie przkonają
      jak się czuła ich ofiara.
      Kara smierci powinna być wprowadzona, ale z dużymi obostrzeniami, tak by była orzekana tylko w skrajnych przpadkach.

Co do bezradności policji to jest zupełnia inna sprawa, problemem nie jest wysokość kar, tylko ich wykonalność, oraz wykrywalność przestępstw.
      Mamy przepełnione więzienia, przez co kara często kara nie może być wykonana nattychmiast.
      Sądy zbyt często wydają wyroki w zawieszeniu.
      Niska wykrywalność i ścigalność zwłaszcza drobnych przestępstw (np gróźb karalnych)
      Za dużo policjantów przy biurkach za mało w terenie, np są województwa gdzie jeden komisariat (a w nim 3-5 policjantów) odpowiadają za klika miejscowości, przez co często nie są w stanie reagować.
      No i życie publiczne, sędzia unikający odp karnej, poseł aspirujący do rzadu z setką sprw w sądzie, członek izby sądownictwa z wyrokiem, minister z wyrokiem,
      to na pewno nie buduje szacunku dla prawa (z wyj 1 przykładu, reszta dotyczy tylko tej kadencji sejmu).
      • Gość: dlornbk jestem przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 17:33
        uparcie
        • Gość: JotJa Re: jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:11
          Kara śmierci powinna być.Powinien taki bandzior najpierw przesiedzieć np 20 lat
          w więzieniu i potem powinien być stracony.Żeby nie wiedział wcześniej za ile to
          czasu nastąpi.Za rok,dziesięć czy więcej.I niech siedzi i myśli i się boi.
          Teraz w więzieniach bandziory mają wczasy!Mają lepiej od bezdomnych.Mają
          sku..ele dach nad głową,trzy razy dziennie micha pod ryj,czytelnia,siłownia
          (!),telewizja ,lekarz,Skandal,żeby bandzior miał lepiej niż niejeden na
          wolności uczciwy lecz biedny i bezdomny człowiek.
    • taus Re: KARA ŚMIERCI ??? 04.02.06, 08:17
      TAK, ale tylko w przypadku niezwykle brutalnych i seryjnych morderców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka