Dodaj do ulubionych

płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko

IP: *.home.aster.pl 10.07.11, 17:53
z okazji niedzieli postanowiłam zabrać psa na spacer ciut dłuższy niż "sikaj pies i wracamy". przeszliśmy sobie przez mały kawałek Bemowa - tak od rogu Powstańców Śl. i Wrocławskiej do okolic poczty na Piastów Śl. (albo inaczej "lewą stroną od Makdonalna do Karfura"). chodzi mi o to osiedle z blokami w kształcie podkówek.

jedno zjawisko mnie poważnie zaintrygowało i postanowiłam poszukać odpowiedzi na forum.
mianowicie:

o co chodzi z tymi płotami?

co drugi blok jest ogrodzony, w przejściach pomiędzy klatkami (blogi są długaśne), które powstały zapewne po to, żeby bloku-giganta nie trzeba było mijać dookoła, zainstalowane są furtki (pozamykane na klucz), podwórka bloków są ogrodzone i zamknięte. miejsca parkingowe mają założone blokady (wersja mniej przerażająca) lub przed wjazdem na parking ustawiony jest szlaban. 2 kolejne bloki się własnie grodzą.

w niektórych miejscach wygląda to przerażająco: płot, płot, płot, szlaban, płot. trawę można oglądać tylko przez kraty, przejście przez osiedle jest jak labirynt, bo bloki trzeba obejść dookoła (przejścia pozamykane).

są miejsca (np. przy pawilonach na Morcinka, między płotem nowego bloku a nowym płotem starego bloku) gdzie ogólnodostępny jest tylko wąski chodniczek, którym idzie się między dwoma wysokimi płotami. dziś właśnie zauważyłam, ze z drugiej strony pawilonów grodzi się kolejny blok.

wrażenie jest straszne, jak w klatce albo na więziennym spacerniaku.

do tego te puste podwórka... (bo, żeby wejść i np. zagrać w piłkę trzeba mieć kumpla z tego bloku, inaczej trzeba polować na otwartą furtkę i ryzykować, że zostanie się przypadków zamkniętym przez kogoś wychodzącego z podwórka).

o co chodzi? jaka jest idea tych płotów? to coś w stylu "nie chcemy, żeby sąsiedzi nie weszli na nasza drogocenną trawkę, nawet za cenę braku możliwości wejścia na ich boisko"? czy raczej "chcemy się poczuć jak na strzeżonym osiedlu - czyli apartamentowiec wersja zrób to sam"?

proszę, niech ktoś mi wyjaśni jaki jest cel tego szatkowania przestrzeni.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bo Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.11, 19:35
      By czuć się jak w domu...'na wiosce', tam wszystko grodzone, by kurki nie niosły jajaeczek u sąsiada. Proste?
      • Gość: a-z Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.home.aster.pl 11.07.11, 00:09
        no to nie mogli miedzy sobie wyorać? musieli od razu metalem pojechać?
        • Gość: bo Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.07.11, 11:58
          :)))

Może ktoś wyjaśni:))
          • agamamaoli Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko 11.07.11, 15:00
            Na moje pytanie dlaczego się grodzą - usłyszałam odpowiedź - a bo powstaje nowy blok, nie mają wcale zieleni - nie będą do nas chodzić. - bach płot - nie ocieplenie, remont balkonów - ale grodzenie tych wielkich bloków jest tu priorytetem. Plus zagospodarowanie każdego kawałka trawy na parkingi.
            Pieski wyprowadzają poza grodzone podwórka na sąsiednie nieogrodzone jeszcze skrawki zieleni i oczywiście nie sprzątają po nich ... bo płacą podatki za psa. (też ciekawa odpowiedź jednej pańci z ogrodzonego płytowca).
            • Gość: a-z Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.home.aster.pl 11.07.11, 18:18
              >zagospodarowanie każdego kawałka trawy na parkingi.

masz rację! to też! wszędzie. trawa znika.

20 lat temu to osiedle to był krajobraz księżycowy - beton na betonie i pozostałości piasku po budowie. żeby zobaczyć przez okno, czy wiatr wieje, trzeba było czekać aż będą szli ludzie, bo nawet jeden krzak w okolicy nie rósł. wszyscy czekali aż się zazieleni. teraz karczują kilkunastoletnie krzaczki i betonują co się da.

nie mówiąc już o tym, że 'dorabiane' parkingi też nie ułatwiają życia pieszym (szczególnie osobom na wózkach i matkom z dziećmi) -> idziesz sobie chodnikiem, a tu w połowie wyrasta nowy parking i krawężnik, przejścia nie ma. no pojedyncza osoba się przeciśnie między samochodami, ale z wózkiem dziecięcym będzie dużo gorzej.

beton, płot, beton. płot. no spacerniak.

i tak, wiem, że osiedle projektował ktoś, kto nie przewidział, że ludzie mogą mieć kiedyś samochody, ale można te parkingi zrobić kawałek dalej (np na tym szerokim betonowym pasie, przy Powstańców), a nie na skrawkach zieleni i nie zagradzając chodnik.
              • Gość: passionplace2 Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 15:25
                Przecież to normalne.. a ile dzisiejszych osiedli 20 lat temu było zabetonowanych i zarośniętych?

Np. kozanów we wrocławie ro były łąki i tereny zalewowe... przykład co się działo - rok temu.
                ---
                śmieszne zdjęcia z Warszawy | imprezy Warszawa
    • Gość: albert NIE chcemy żeby Twój pies srał nam pod oknami. IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.07.11, 20:25
      . kropka.
      • agamamaoli Re: NIE chcemy żeby Twój pies srał nam pod oknami 12.07.11, 08:57
        To tylko prośba swoje pieski trzymajcie na swoich podwórkach. a przede wszystkim sprzątać po psach.
        Niestety ta część Bemowa zbrzydła, jest niefunkcjonalna, brak chodników, płoty i parkingi.
        • Gość: Bemovvi@k Re: NIE chcemy żeby Twój pies srał nam pod oknami IP: *.acn.waw.pl 13.07.11, 00:17
          Ona nie zbrzydła, ona zawsze była brzydka. Mówię o Bemowie 5.
          • Gość: a-z Re: NIE chcemy żeby Twój pies srał nam pod oknami IP: *.home.aster.pl 14.07.11, 19:44
            zawsze była brzydka i niefunkcjonalna, a teraz jest bardzo, bardzo brzydka i koszmarnie niefunkcjonalna ;)
      • Gość: bo Re: NIE chcemy żeby Twój pies srał nam pod oknami IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.07.11, 09:53
        > . kropka.<

E, zwyczajny brak kultury:((
    • Gość: Speedy Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.skynet.net.pl 12.07.11, 09:28
      To wojskowi emeryci się grodzą. Byłem świadkiem kiedy wykupywali te mieszkania i powstawania wspólnot mieszkaniowych. Nagle Ci wszyscy ludzie zostali "obszarnikami", to co się działo zaraz po założeniu wspólnot, te dyskusje, kłótnie pożal się Boże. Dawni przyjaciele pokłócili się o kawałek parkingu bo geodeci wyznaczyli że kawałek parkingu społecznego wybudowanego przez ludzi z jednej wspólnoty. Z nowych map wynikało że część tego parkingu została dana ludziom którzy nic wspólnego nie mieli z tym parkingiem. Nie wspomnę o palcu zabaw który zasponsorowała dzielnica a wspólnota plac zamknęła tylko do użytku jej mieszkańców, po prośbach dzielnicy o otwarcie palcu dla pozostałych wspólnota zdecydowała się oddać urządzenia.
      Ogólnie rzecz biorąc jedna wielka żenada. Takie same rzeczy działy się na Gocławiu nomen omen też wojskowe osiedla.
      Grodźcie się ludzie grodźcie na pewno będziecie bezpieczni ;-)

p.s. a może to takie skrzywienie zawodowe w koszarach też są szlabany, wysokie ogrodzenia i inne.
      • Gość: albert Re: płoty, płoty, płoty -Bemowo Lotnisko IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.07.11, 22:22
        Trep zawsze pozostanie trepem - do śmierci i jeden dzień dłużej. Ku Chwale Ojczyzny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka