Dodaj do ulubionych

"LEGALNE" komórki na Allegro

28.08.05, 13:49
Taka obserwacja:
Oglądam komórki na Allegro (moja mi nie pasuje i szukam innej). I co widzę?
Większość np. kultowych Nokii 6310 ma w opisie "legalna". Na pytanie
skierowane do sprzedającego dostaję informację, że on potwierdza legalność,
ale starej karty gwarancyjnej nie ma :-) Dla niewtajemniczonych - komorka ma
nr IMEI, który jest powtórzony na naklejce na pudelku oraz jest naklejony na
kartę gwarancyjną - mając takie rzeczy w zestawie mamy pewność, że w pewnym
momencie nie okaże sie, że wylicytowany telefon jest kradziony, a jakiś
operator nagle zablokuje nasz zakupiony telefon. Tak więc przestrzegam przed
kupowaniem "legalnych" telefonów bez kart gwarancyjnych. :-)
Obserwuj wątek
    • akhorahil Re: legalna 6310i 01.05.06, 17:28
      Kupilem ostatnio komorke na Allegro. Jeszcze jej nie dostalem. Ale sprzedawca
      zapewnil mnie, ze imei na pudelku i pod bateria zgadza sie z numerem telefonu.
      Jesli bedzie inaczej to zglosze to na policje. Za oszustwo jest od 6 miesiecy do
      8 lat. Oszuści są traktowani gorzej od złodzieji.

Zapraszam na moją stronę pseudosprzedawca.prv.pl - Oszuści na Allegro, opisałem
      na niej m.in. w jaki sposób można odzyskać kaskę.
      • r520m Re: legalna 6310i 02.05.06, 19:11
        Tak się składa że prowadze komis z telefonami, skupujemy także uzywane
        telefony, ale tylko kompletne z pudełkiem. To pozwala uniknąć aparatów
        kradzionych, dodatkowo każda taka transakcja jest związania ze spisaniem umowy
        kupna i danych z dokumentu tożsamości. allegro też nie jest najlepszym miejscem
        na handel kradzionymi komórkami, przecież każda transakcja pozostawia ślad
      • jan-w Re: legalna 6310i 03.05.06, 15:46
        Z tą policją, lepiej bym na twoim miejscu, uważał. Nabywca kradzionego mienia,
        odpowiada za paserstwo. Tłumaczenie, że nie wiedział, jest nieistotne. Jeśli
        okoliczności są podejrzane, np atrakcyjna cena, przyjmuje się, że działałał
        świadomie.
        • akhorahil Re: legalna 6310i 06.05.06, 16:51
          Telefonik dotarl :) Na szczescie nie jest kradziony. IMEI sie zgadza. Dostalem
          wszystkie papiery do niego lacznie z karta gwarancyjna i dowodem zakupu (fakturka).
        • tapatik Re: legalna 6310i 26.06.06, 08:47
          jan-w napisał:

> Z tą policją, lepiej bym na twoim miejscu, uważał. Nabywca kradzionego mienia,
          > odpowiada za paserstwo. Tłumaczenie, że nie wiedział, jest nieistotne. Jeśli
          > okoliczności są podejrzane, np atrakcyjna cena, przyjmuje się, że działałał
          > świadomie.

A w jaki sposób mam sprawdzić czy wylicytowany przeze mnie telefon jest legalny,
          jesli dokonuję zakupu na odległość?
          Wyobraź sobie taką sytuację: licytuję telefonik na aukcji, sprzedawca mnie
          zapewnia, że wszystko jest OK, telefon do mnie zostaje wysłany pocztą, po
          odbiorze paczki sprawdzam telefon i okazuje się, że telefon jest kradziony.
          W takiej sytuacji jest chyba logiczne, że idę na Policję, ponieważ zostałem
          oszukany i kupiłem przedmiot, który pochodzi z kradzieży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka