Dodaj do ulubionych

"Roboczy kompromis"

21.02.13, 12:11
Minister administracji i cyfryzacji Michał Boni poinformował w czwartek po spotkaniu zespołów konkordatowych, że zawarto "roboczy kompromis", by odpis podatkowy na Kościół wynosił 0,5 proc.

Rozwiązanie miałoby obowiązywać od początku 2014 r. Teraz musi je zaakceptować rząd i Konferencja Episkopatu Polski.

Porozumienie zawarto podczas spotkania zespołów konkordatowych: rządowego i kościelnego na temat rządowej propozycji likwidacji Funduszu Kościelnego i wprowadzenia w zamian odpisu podatku dochodowego na ten cel. Rozwiązanie to ma funkcjonować podobnie jak dobrowolny odpis podatkowy na rzecz organizacji pożytku publicznego.

fakty.interia.pl/polska/news/boni-jest-kompromis-05-proc-odpisu-podatkowego-na,1895427,3
Obserwuj wątek
    • stedo Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 13:20
      Ciekawe ile osób zadba o odpowiedni wpis w PIT. Zwłaszcza w przypadku osób starszych gdzie PIT jest wypełniany przez ZUS. Młodsi też muszą być zapobiegliwi, wszak też często ich PITy wypełnia pracodawca. Łatwo nie będziewink)
      • iryska2604 Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 13:32
        Niezbyt wesoło to widzę...
        • jaga_22 Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 13:42
          Wygląda na to,że kościół jest zadowolony.
          • m4-6 Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 15:43
            No, no jak zawoła ksiądz PIT przed pochówkiem i będzie problem, bo ci najstarsi nie składają raczej PITów, muszę założyć póki co, różowe okulary, żeby się nie nerwować! Mogliby wydać określone przepisy, że składa emeryt do ZUS oświadczenie o woli przekazania 0,5% na taki a taki związek wyznaniowy i byłoby po sprawie. Ja sobie poradzę, ale moja mama nie przyjmie tego do wiadomości.sad
            • anoagata Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 16:13
              A mi to lotto,ja im nie odpisuję i nie martwię się ,poradzą sobie spokojnie.
              • aga-kosa Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 18:52
                To ja mam w swoim picie napisać, że oddam 0,5 % z mojego podatku , czy rząd da 0,5 % od ogólnego podatku.
                A co mają zrobić obywatele protestanci, prawosławni i niewierzący?
                Maja się zgodzić aby z ich składek też odliczać?
                Wiecie, że w finansowych sprawach jestem blondynka. wink aga
                • stedo Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 20:39
                  Sądzę, że Ty będziesz musiała zadeklarować że dajesz ze swojego podatku 0,5% na cele wyznaniowe.I dokładnie określić o jakie wyznanie chodzi. Porozumienie nie dotyczy tylko kościoła katolickiego ale wszystkich Kościołów i wyznań w Polsce.
                  • anoagata Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 21:16
                    Aga,na szczęście nic nie musisz !!!
                    Możesz jeżeli zechcesz ale to od przyszłego roku.
                    • jaga_22 Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 21:25
                      Ciekawa jestem jak to zrobią,
                      bo teraz którzy już nie pracują,a pobierają emeryturę
                      to ZUS sam odlicza.
                      • m4-6 Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 22:37
                        Napisałam wyżej: Mogliby wydać określone przepisy, że składa emeryt do ZUS oświadczenie o woli przekazania 0,5% na taki a taki związek wyznaniowy albo też wcale nie życzy sobie, i byłoby po sprawie, ale jak znam nasze realia, to zamieszania będzie co nie miara...
                        • anoagata Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 23:17
                          Po otrzymaniu PIT ze ZUS, przecież rozliczamy się z US.Odpisujemy sobie internet,leczenie i inne i przekazujemy 1% lub 0,5 % na wyznaczony przez nas cel.
                          Jeżeli nie mamy odpisów to tez możemy się rozliczyć odpisując od naszego podatku z przeznaczeniem na konkretny cel.
                          • stedo Re: "Roboczy kompromis" 22.02.13, 00:13
                            Wyobrażasz sobie 80letnią osobę, która nigdy nie robiła PITu, że teraz, ze względu na ten odpis będzie chciała sama go wypełnić? Pewnie uda się z tym do proboszczawink
                    • stedo Re: "Roboczy kompromis" 21.02.13, 21:29
                      Maaasz rację, oczywiście że nie będzie musiała. Ale jeśli będzie chciała być w zgodzie z proboszczem, to będzie musiała ulec jego "perswazji". A o siłę tej zadba na pewnowink)
                      A jeśli chodzi o odpowiedni wpis w PITe to dopiero w roku 2015, przy wypełnianiu PITa za rok 2014.
            • stedo Będzie "promocja" 21.02.13, 21:13
              www.tvn24.pl/duchowni-beda-promowac-odpis-na-kosciol-w-mediach-i-na-mszach,307682,s.html
      • stedo O jakie kwoty chodzi 21.02.13, 21:23

W 2013r., ostatnim roku obowiązywania Funduszu Kościelnego, finansowanego bezpośrednio z budżetu państwa, rząd zaplanował wydatek trochę ponad 94mln.
        Wysokość odpisu na cele organizacji pożytku publicznego w ostatnim roku wyniosła ok. 450mln zł. Gdyby tyle samo osób zadeklarowało odpis na cele wyznaniowe, kościoły dostałyby 225mln.
        W przypadku Funduszu Kościelnego ponad 80% z niego pochłaniały składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne członków zakonów i księży.
        • anoagata Re: O jakie kwoty chodzi 21.02.13, 21:37
          Stedo,jeżeli to wejdzie to wejdzie od stycznia 2014 r i odpisy będą za 2013 rok,przed chwilą słyszłaam Min. Boniego.
          • stedo Re: O jakie kwoty chodzi 21.02.13, 22:00
            Aaaa, bo to ma być a conto, rozumiem, z tzw. góry, a nie jak normalnie zapłata za usługę, z dołu. Pardon posługę.
            • anoagata Re: O jakie kwoty chodzi 21.02.13, 23:20
              stedo napisała:

> Aaaa, bo to ma być a conto, rozumiem, z tzw. góry, a nie jak normalnie zapłata
              > za usługę, z dołu. Pardon posługę.

Za usługę to zapłacisz dobrowolnie lub pod przymusem księdza jak będziesz chrzcić dziecko lub brać ślub.
              • stedo Re: O jakie kwoty chodzi 22.02.13, 00:18
                Wieeesz, chrzest i ślub osobisty to już mi się raczej nie zdarzy.Aaalee, tzw, ostatnia posługa, to i owszem. Z asysty księdza można by zrezygnować, ale jak ma się "miejsce" na parafialnym cmentarzu, co wtedy?? Może nie być zgody?
                • iryska2604 Re: O jakie kwoty chodzi 22.02.13, 10:22
                  Wiecie co? A ,mnie mogą swiecko pogrzebać.Bardzo ładna ceremonia.
                  • zajbel Re: O jakie kwoty chodzi 22.02.13, 12:26
                    Co do pochowku to tam gdzie nie ma cmentarza komunalnego , ten parafialny pełni taka role i pochowek nie jest zależny od widzimisie proboszcza ale jak znam życie ksiadz może sprawiać niejakie problemy np z otwarciem bramy i tym podobne ale z tym poradzą sobie firmy pogrzebowe. Co do odpisu to interesuje mnie czy bedzie to odpis ogólny np na koscviół katolicki czy tez na poszczególna parafię. Jeżeli ogólny to żadna parafia grosika nie ujrzy ale jeżeli na dana parafie to odpiszę, czemu nie.
                    • jaga_22 Re: O jakie kwoty chodzi 22.02.13, 14:51
                      Kościół prawosławny się nie zgadza na odpis.Coś muszą wymyślić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka