Dodaj do ulubionych

Tunel pod Świną

23.05.23, 15:32
TVP Info uderza w Donalda Tuska. Komisja Europejska reaguje
Przekaz z TVP Info jest następujący, co możemy przeczytać nawet na Twitterze: "Tunel pod Świną gotowy! Tuska nie było na niego stać". A czy rząd PiS stać na tę inwestycję? Z pomocą przyszła Komisja Europejska, która wyjaśniła, że PiS nie dołożył do budowy tego tunelu ani jednej złotówki. "Finansowanie tunelu w Świnoujściu: 85 proc. fundusze UE, 15 proc. samorząd miasta. Razem 100 proc." - czytamy.

next.gazeta.pl/next/7,151003,29790591,tvp-info-uderza-w-tuska-nie-bylo-go-stac-na-tunel-pod-swina.html#s=BoxOpImg8
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Tunel pod Świną 23.05.23, 16:02
      Do wyborców PiS i tak nie dotrze to sprostowanie.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tunel pod Świną 23.05.23, 16:14
      Za to "za tuska" i od zawsze była przeprawa promowa. Nie wiem jak za tuska - za moich młodych lat darmowa. Wiem, bo miałem tam wujostwo i jeździliśmy czasem na wakacje. I już wtedy były dyskusje o tunelu.
      • aga-kosa Re: Tunel pod Świną 23.05.23, 17:47
        Gorzej jak dzieci w przedszkolu - wszystko opada crying
        aga
      • pia.ed Tunel pod Świną 25.05.23, 23:13
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Za to "za tuska" i od zawsze była przeprawa promowa. Nie wiem jak za tuska - za
        > moich młodych lat darmowa. Wiem, bo miałem tam wujostwo i jeździliśmy czasem n
        > a wakacje. I już wtedy były dyskusje o tunelu.

Tylko o ktorej przeprawie piszesz, bo sa od dawna dwie...
        Jadac samochodem zawsze musialam uzywac tej drugiej,
        blizej niemieckiej granicy robiac objazd 6 km w jedna strone!
        Szczegolow nie pamietam, bo w Polsce przestalam bywac...
        ale w kazdym razie wiem, ze kiedys trafilam na Kwasniewskiego,
        ktory byl w Swinoujscu na wiecu wyborczym...
        bywalam jednak w Swinoujscu wczesniej i zawsze przeprawialam sie
        na wyspe razem z samochodami ciezarowymi....
        Promu pasazerskiego chyba mogli uzywac mieszkancy i VIP samochody...
        • teodor-k Re: Tunel pod Świną 26.05.23, 06:35
          To było 2019 roku . Świnoujście , przeprawa promowa Warszów
          Warszów to jest dzielnica Świnoujścia . Promami Bielik dopływa się do centrum Świnoujścia .
          Stając naprzeciw promu , z lewej strony jest w pewnej odległości terminal promów do Dani i Szwecji .
          Za plecami znajduje się dworzec kolejowy Świnoujście Warszów . Po drugiej stronie , z lewej , jest Muzeum Rybołówstwa Morskiego a z prawej strony Fort Anioła a dalej jest Fort Zachodni .
          Z tej przeprawy promowej w godzinach od 4.00 do 22.00 mogą bez ograniczeń korzystać piesi i pojazdy będące własnością mieszkańców , własnością władz miasta jak i uprzywilejowane .
          Wyjątkowo jak jest miejsce to i inne pojazdy mogą skorzystać z przeprawy o masie dopuszczalnej do 3,5 tony .
          W godzinach od 22.00 do 4.00 przeprawa promowa w Świnoujście Warszów jest ogólnie dostępna dla ludzi i samochodów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony .
          W roku 2008 pływały cztery promy . Stanowią one połączenie promowe przez rzekę Świnę w Świnoujściu pomiędzy położoną na wyspie Wolin dzielnicą Warszów a śródmieściem Świnoujścia leżącym na wyspie Uznam .
          Promy mieszczą około 33 samochody osobowe i dostawcze oraz do 700 ludzi .
          Promy MF Bielik pływają przez cały tydzień i przez całą dobę przynajmniej latem .
          Od godziny 4.20 do godziny 23.40 pływają co 20 minut , a od godziny 24.00 do godziny 4.00 z częstotliwością co 40 minut – pływa wtedy jeden prom . Czasem pływają częściej , aż do rozładowania korka.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tunel pod Świną 26.05.23, 07:50
          To było tak dawno, ze nie pamiętam.
          • pia.ed Tunel pod Świną 26.05.23, 13:35
            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
            > To było tak dawno, ze nie pamiętam.

Ja z kolei - z powodu mojej zawsze slabej pamieci - aby choc troche zorientowac
            sie w czasie, bylam zmuszona znalezc w internecie liste prezydentow PRL...

Nastepnie poszukalam zyciorysu "winnego wszystkiemu Tuska", aby dowiedziec sie,
            w ktorych latach latach narobil tyle szkody....
            Znalazlam miedzy innymi, ze pochodzi z kaszubskiej rodziny, tak jak jedna z moich
            dobrych znajomych... natomiast o szkodach nic nie podano , wiec nadal nie wiem... wink

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Tunel pod Świną 26.05.23, 13:45
              Czyli źle szukałaś.

https://img.besty.pl/images/346/60/3466050.jpg
              • pia.ed Tunel pod Świną 26.05.23, 16:17

No nie... Nie wytrzymam... big_grin

asdzxcvfsrggxdfsd napisał: Czyli źle szukałaś.

https://img.besty.pl/images/346/60/3466050.jpg
                • iryska2604 Re: Tunel pod Świną 27.05.23, 08:37
                  Żeby się go pozbyć no i ze strachu przypiszą mu wszystko co tylko możliwe.A i tak mu do pięt nie dorośli.
                  • pia.ed Tunel pod Świną... 27.05.23, 20:56
                    iryska2604 napisała:
                    > Żeby się go pozbyć no i ze strachu przypiszą mu wszystko
                    co tylko możliwe. A i tak mu do pięt nie dorośli.

Najwiekszym problem wg mnie jest fakt, ze nawet wsrod partii
                    probujacych dojsc do wladzy sa antagonizmy, nie ma w nich jednosci...
                    tak jakby kazda partia chciala dojsc do wladzy na wlasna reke!
                    Niestety takie rozbicie do niczego dobrego nie doprowadzi...
                    bo dalej aktualne jest przyslowie "W jednosci sila"
                    co sie wyraznie okazalo w ostatnich szwedzkich wyborach. smile

• dociek Re: Tunel pod Świną... 29.05.23, 13:15
                      PiS w sposób dla siebie standardowy "podkłada Świnię" i w przypadku tunelu.
                      • pia.ed Tunel pod Świną... otwarty 30.06.23, 12:57
                        next.gazeta.pl/next/7,151003,29925499,pis-swietuje-otwarcie-tunelu-w-swinoujsciu-a-kto-sfinansowal.html#s=BoxMMtImg1
                        >
                        • dunajec1 Re: Tunel pod Świną... otwarty 30.06.23, 14:09
                          W kazdej tej malej parti kazdy chce byc 1-ym sekretarzem, no.
                          "..w jednosci sila.."toc to powiedzenie Marxa ,Engelsa i Lenina tez, to jak maja partie byc razem?
                          • iryska2604 Re: Tunel pod Świną... otwarty 30.06.23, 18:36
                            Tunel sfinansowała ta "zła" Unia Europejska
                            Rząd nie dołożył do kosztującej 912 mln zł budowy tunelu ani grosza. 775 mln zł pochodziło z unijnych dotacji, resztę pieniędzy wyłożyły lokalne władze. Takiej okazji do wytknięcia rządowi hipokryzji nie przepuścili politycy opozycji.W piątek wielkie otwarcie tunelu w Świnoujściu. Zjadą się politycy PiS i będą opowiadać, że połączyli Polskę. To teraz kilka faktów w tej sprawie. Tunel w 85 proc. sfinansowała Unia Europejska. Pozostałe 15 proc. dołożyło Miasto Świnoujście. Rząd PiS z budżetu państwa przeznaczył na tę inwestycję 0 złotych

next.gazeta.pl/next/7,151003,29925499,pis-swietuje-otwarcie-tunelu-w-swinoujsciu-a-kto-sfinansowal.html#do_w=52&do_v=478&do_st=RS&do_sid=603&do_a=603&s=BoxBizMT&do_upid=478_ti&do_utid=29925499&do_uvid=1688114480027

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka