IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.10, 10:23
zasłyszałem dzisiaj rano w autobusie rozmowę pasażerów o planowanych
zmianach komunikacyjnych , m.in o zlikwidowaniu linii 521.
Szukałem na stronach ZTM ale nic nie znalazłem.
Czy coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek_S Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 11:09
      Linia 521 będzie istniała do tego momentu, aż ZTM uruchomi linie S1
      prawdopodobnie od 12 grudnia 2010 z Otwocka do Pruszkowa[ nie licząc
      uruchomienia S1 na skróconej trasie do Wschodniego od września], a też nie
      wiadomo , czy to takie pewne.
      Jeśli jednak 521 ulegnie likwidacji, w związku z S1, to na pewno nie na odcinku
      Falenica - Wiatraczna, gdzie zostanie zastąpiona linią zwykłą ,co najmniej z
      częstotliwością 10/15 minut.
      Numer jest nie taki ważny, ale strzelam, że będzie to 142, 221 lub 246. I to
      tyle jeśli chodzi o tę plotkę.

• qawsedrftg mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 19.08.10, 12:48
      To karykatura linii przyspieszonej, stająca na każdym przystanku na
      połowie trasy. Pociąg jest bez porównania wygodniejszy, tylko żeby
      było więcej kursów. 521 do Wiatracznej na pewno zostanie. Szkoda że
      nie ma lepszej przesiadki w stronę Waszyngtona.
      • Gość: Nellon Re: mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 IP: 217.153.149.* 19.08.10, 14:29
        i znow zamiast dac jakis nowy autobus na nasza "Wawerska Pustynie" -
        zlikwiduja 521, a przeniosa 142.

a co za 142 na Trakcie Lubelskim?
        • Gość: Krzysiek_S Re: mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 15:11
          Na Trakcie Lubelskim ma być linia 113 z Falenicy przez Przewodową, Wał Trakt do
          Wiatracznej jak 142.
          Stąd można dać numer 142 dla 521, ale żeby nie było pomyłek pewnie będzie 221
          lub 246 jako rodzina do 146.
          I być może powstaną takie rodziny linii
          113 i 213, 146 i 246, 147 i 247 oraz 115 i 215, które będą się wzajemnie uzupełniać.
          • Gość: Nowy Re: mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 22:39
            Co za pajac wymyślił, że 521 ma zostać zlikwidowana??
            Przecież to paranoja!!
      • jhbsk Re: mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 21.08.10, 09:19
        qawsedrftg napisał:

> To karykatura linii przyspieszonej, stająca na każdym przystanku na
        > połowie trasy. Pociąg jest bez porównania wygodniejszy, tylko żeby
        > było więcej kursów. 521 do Wiatracznej na pewno zostanie. Szkoda że
        > nie ma lepszej przesiadki w stronę Waszyngtona.

Żadna karykatura. Przystanki są gęste na terenie dzielnicy Wawer (tam gdzie
        często daleko do pociągu), bliżej centrum autobus staje rzadziej.
        Można sprawnie, bez cudowania dojechać do centrum miasta.
        A ZTMowi jak zwykle przeszkadza, że pasażerom jest wygodnie.
      • radziecki_krasnoludek Re: mam nadzieję że pociąg zastąpi 521 22.08.10, 16:50
        Pociąg będzie jeździł tylko do Wschodniego, i to pewnie średnio co 1 godzinę. Do
        tego dochodzi przejazd w Międzylesiu - kto tamtędy jeździ, ten wie co się będzie
        działo. Poza tym dodatkowe atrakcje w zimie - zamarznięta zwrotnica itp., i
        koniec jazdy. A Kolejami Mazowieckimi można jeździć mając bilet dobowy i wzwyż,
        więc po co ta skm-ka?

Nie prościej byłoby zamienić połowę przystanków 521 na "na żądanie"? Pamiętam z
        jakiegoś rankingu, że ta linia jest jedną z najbardziej obleganych w stolicy.
        Tym bardziej dziwią mnie plany ZTM.
    • jhbsk Re: linia 521 21.08.10, 09:16
      Znowu barany z ZTM chcą zlikwidować 521?!
      W kółko to samo. Na pociąg trzeba czasami czekać godzinę i zastanawiać się czy w
      ogóle przyjedzie.
      Poprzednio pasażerom udało się obronić tę potrzebną linię ( można dojechać do
      centrum bez przesiadek) trzeba będzie powtórzyć akcję.
      Szanowni decydenci z ZTM nie rozumieją, że zmuszanie ludzi do „dogodnych"
      przesiadek ( jak można przesiadkę, która jest sama w sobie niedogodnością tak
      nazywać) to draństwo.
      A SMK do Wschodniej to mogą sobie wsadzić wiadomo gdzie.
      • Gość: Piotruś Re: linia 521 IP: *.centertel.pl 21.08.10, 19:49
        Pomysł 521 tylko do Wiatraka to czysta złośliwość ZTM-u.
        Tramwaje Grochowską i Waszyngtona wloką się niemiłosiernie.
        -Piotruś
    • Gość: Jola Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 14:57
      Kogoś tam w gminie nieźle pogrzało!!! Pewnie tylko ci co maja samochody mogli
      wpaśc na pomysł likwidacji JEDYNEJ linii autobusowej łączącej nas z Centrum. TA
      LINIA 521 bezapelacyjnie powinna zostac jak jest. Jeździ punktualnie i jest
      super połączeniem z dworcem centralnym dla mnie. Bez przesiadki, bez większych
      korków. Uważam że powinien każdy mieć wybór czy pociągiem woli podrożować czy
      autobusem. Nie każdy ma blisko na stacje...
      • Gość: muuuuu to chyba jakieś inne 521 widzimy IP: *.jjs-isp.pl 25.08.10, 09:41
        To które ja widzę spóźnia się bez przerwy (korki w centrum), tworzy
        stada, wlecze się w Al. Waszyngtona (taki rozkład), na zachodnim
        odcinku trasy (na Szczęśliwice) jeździ prawie puste. Jazda tym do
        centrum to udręka, przystanki co chwilę, bez przerwy postoje - i to
        ma być główna linia wielkiej dzielnicy?

Pociąg jest bezkonkurencyjny, znacznie wygodniejszy, trzeba tylko
        wszystko dobrze zorganizować. Dużo kursów przede wszystkim. Dla 521
        w obecnej formie nie ma ratunku i nic żadne krzyki i płacze nie
        pomogą. I tak już długo trwa agonia tej linii. Do stacji muszą być
        linie dojazdowe. Najlepszym połączeniem z Dw. Centralnym jest...
        pociąg, co za zaskoczenie.
        • Gość: babciajadzia Re: to chyba wogóle inaczej widzimy.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:43
          korzystamy z tej linii nie tylko do centralnego Panie muuuu.
          Nie lezy mi dojazd pociągiem np. na plac Szembeka gdzie zarówno ja
          jak i większość moich sąsiadów , osób starszych codziennie
          jeździmy po zakupy, ani na Wiatraczną, ani na Grenadierów gdzie
          mamy idealny dojazd do szpitala.
          Może gdyby zwiększyć liczbę autobusów w Wawrze, mniej osób
          dojeżdżałoby do pracy samochodem i korków na Waszyngtona by
          takich nie było. Nie wiem dlaczego ul Wydawniczą do tej pory nie
          puszczono żadnego autobusu..
          Wciąż czytam o powstających nowych liniach tylko w Wawrze cisza..
          jesli nawet zorganizują jakieś linie dowożące do pociągu to ileż
          tych lini musi powstać aby zlikwidować jedno 521. Zwiększona ilość
          pociągów to również zablokowane przejazdy przez tory..
          to dla mnie naprawdę nie ma sensu.
          Już prędzej wolałabym aby z przyspieszonej linii 521 zrobli ją
          linią "normalną" kursującą częściej i chociaż do Centrum, bo tam
          zdecydowana część Wawerczyków zmierza do pracy oraz
          koniecznie też powninni puścić autobus ul. Wydawniczą ( nie wiem -
          z Międzylesia np.), który można byłoby puścić na Bródno a przy
          okazji dojechać moglibyśmy na Marysin, Kawęczyn.. itd)
          Paniu muuuuu, może warto pomyśleć nie tylko o sobie..
          ułatwiajmy sobie życie a nie utrudniajmy!!!
          • Gość: Złota 20 Re: to chyba wogóle inaczej widzimy.. IP: *.aster.pl 25.08.10, 12:44
            Babciu, niestety władze miasta mają taką koncepcję żeby likwidować linie i
            zachęcać ludzi do 20 przesiadek dziennie:(
          • Gość: muuuuuu Droga babciu do Wiatraka autobus na pewno będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 13:31
            Będzie jeździł częściej i bardziej punktualnie niż dzisiejsze 521.
            Miasto się zmienia, jedne dzielnice się rozbudowują, inne starzeją,
            trzeba do tego dostosowywać komunikację, a nie nic nie zmieniać bo
            od 50 lat tak jest.
            • Gość: tia Re: Droga babciu do Wiatraka autobus na pewno będ IP: *.aster.pl 25.08.10, 14:46
              Ja bym 521 zostawił jak jest, z tym że kursy co godzinę w szczycie i co dwie poza. Linia jest potrzebna, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien jej traktować jako niezawodny środek lokomocji do pracy w centrum w godzinach szczytu.
            • Gość: babciajadzia Re: Drogi muuu a babcia chce do Centrum! o! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 15:45
              Owszem jestem za zmianami - jeśli będą korzystniejsze - juz
              podpisuję się dwoma łapkami. Jeśli takie nie są a nie ma innych
              pomysłów - zostawmy sprawy takimi jakimi są , zwłaszcza że
              sprawdziły się przez te 50 lat - nikomu (czyt. pasażerom) nie
              przeszkadzają a nawet im służą.
              Masz rację, miasto się rozbudowuje, dlatego uważam, że jeden autobus
              w naszej dzielnicy to za mało..
              Co myślę o pociągach pisałam wyżej.
              Co myślę o prywatnych autosmrodach i minismrodach - pisać lepiej nie
              będę. Ale rozumiem , że są jakąś alternatywą dla dojeżdżających z
              Józefa , Otwocka i t.p...
              Jeśli żądny jesteś zmian - proponuję wybierać codziennie podróż do
              pracy inną trasą.
              Achhhh , nie ma takich możliwości? tylko jeden autobus, tak? No
              właśnie..
              • Gość: muuuuuu to nie jest takie proste... IP: *.jjs-isp.pl 25.08.10, 23:24
                Bo wszystko kosztuje i linia 521 w swym obecnym kształcie jest
                marnowaniem podaży miejsc. Zwłaszcza odcinek szczęśliwicki, ale gdy
                będzie pociąg, to i śródmiejski.

Nie jest dobrym pomysłem komunikacja na zasadzie: z każdego miejsca
                w każde bez przesiadki. Jedna babcia z Falenicy ma wnusia na
                Bródnie, inna na Bielanach a jeszcze inna na Bemowie. I powstają
                takie bezsensowne długie linie o kiepskich częstotliwościach, potem
                stoją w korkach, robią się "stada", i komunikacja nie działa jak
                trzeba.
      • Gość: Bazyli Re: linia 521 IP: *.128.59.66.static.crowley.pl 25.08.10, 12:29
        A od kiedy to gmina ma coś do powiedzenia w sprawie miejskiej
        komunikacji? Jest taka znana firma ZTM, która całym tym transportem
        zarządza, robi przetargi, przeprowadza konsultacje (m.in. w Wawrze),
        Do to niej należałoby kierować swe uwagi, spostrzeżenia i sugestie.
    • fan.ortografii Re: linia 521 25.08.10, 16:00
      Tak sobie czytam Wasze komentarze i trochę się dziwię - mieszkam w
      Miedzeszynie i nigdy nie korzystam z 521. Przecież trasę 521 na
      terenie całego Wawra dublują dwie linie prywatne, gdzie wszystkie
      przystanki są na żądanie, kierowcy jeżdżą może trochę chamowato, ale
      w porównaniu z MZA niezwykle sprawnie i skutecznie. Cena biletu na
      odcinku Falenica-Dworzec Centralny wynosi 3 złote, czyli jest
      porównywalna z MZA. Miesięczne też mają, zniżki także. Kiedyś zimą o
      świcie chciałem się dostać na Dworzec Wschodni, pociąg mi zwiał,
      wsiadłem w 521. Po dojeździe do Marsa byłem tak zdesperowany, że
      przesiadłem się w taksówkę. Ten autobus jest całkowicie beznadziejny
      i nie spełnia parametrów linii przyspieszonej. O co ta afera?
      • Gość: międzyleska Re: linia 521 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 16:18
        To ja rozumiem, że Ty wykupisz mi ten miesięczny na prywatna linię,
        bo na nim nie mogę przecież jechać juz komunikacja miejską.. dwa
        miesięczne? nie stać mnie. Miesięczne mają zniżkę ale wcale nie taką
        dużą. Jest to jednak drogi dojazd. Płaciłam o ile pamietam za syna
        szkolny 70 zł.

"nigdy nie korzystam z 521" "i trochę się dziwię " - a ja dziwię
        się bardzo - nie korzystasz i zabierasz głos w sprawie o której nie
        masz pojęcia.
        Wiesz co, nie zastanawiaj się, nie desperuj, złap sobie taksówkę i
        jedź daleko stąd..

• fan.ortografii Re: linia 521 25.08.10, 17:13
          Masz jakiś problem ze sobą? Dyskusja polega na prezentowaniu czasem
          odmiennych stanowisk i punktów widzenia. Wysyłanie dyskutantów na
          bambus, Księżyc lub Madagaskar nie mieści się w ramach dyskusji.
          • Gość: anińska Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 21:24
            nie mniej jednak w dyskusji powinni brać udział Ci, którzy wiedzą o
            czym dyskusja. Ty sam przyznałeś , że nie wiesz...
            tak więc zgadzam się z przedmówczynią.
      • jhbsk Re: linia 521 26.08.10, 08:56
        Może i dublują (świadczy to zresztą o tym, że linia na tej trasie jest
        niezbędna) tylko, że taki drobiazg - mają inne bilety.
        • Gość: mieszkanka Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:16
          Piszcie do ZTM - ztm.waw.pl/?c=115&l=1, może razem coś uda nam się wywalczyć -np.
          większą częstotliwość w godzinach szczytu. Nawet nie zmienili wakacyjnego rozkładu jazdy. Komuś
          w ZTM wyraźnie zależy, aby wspierać prywatną konkurencję.
          • aninianin Re: linia 521 03.09.10, 11:49
            Dzieki za rade. Juz napisalem do ZTM-u zeby ja zlikwidowac jak najszybciej. Ta linai to marnotrawstwo wozow i pieniedzy.
            • Gość: falnięty Re: linia 521 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 12:18
              tak się tylko zastanawiam....
              dlaczego nikt nie głosuje aby zlikwidować tramwaje i autobusy pokrywające się z linią metra..
              przeciez to tak bardzo podobna sytuacja. Róznica polega tylko na tym, że na naszej linii,
              pokrywającej się z kursującym pociągiem jeździ jjeden autobus- 521 a tam jest ich do wyboru do
              koloru. I jakoś nikomu to nie przeszkadza.
              Chyba faktycznie chodzi tu o wspieranie prywatnej komunikacji... wczesniej o tym nie pomyślałem..
              • qawsedrftg falnięty jesteś ... wiesz co! 03.09.10, 12:48
                Kolejna hipoteza spiskowa... Prywatną komunikację SKM dobije, kwestia czasu. Miasto jej
                nie wspiera, wręcz przeciwnie. Tramwaje i autobusy są nad metrem, ale przeważnie nie w
                relacji takiej jak cała linia metra, tylko pełnią funkcję dowozową na krótszych odcinkach.
                Tutaj też tak będzie, jak najbardziej będą autobusy wzdłuż linii kolejowej i na Wiatrak, ale
                niekoniecznie na Szczęśliwice. Na takich krzykaczy-roszczeniowców ZTM dawno wymyślił
                sposób: autobusy jeżdżą coraz rzadziej aż w końcu się likwiduje. Budowa metra, EURO,
                uzasadnić to łatwo. Lepiej "walczcie" o więcej kursów kolei, zwłaszcza w weekendy.
                • Gość: falnięty Re: falnięty jesteś ... wiesz co! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 13:15
                  Literkowcu-pieniaczu - pisałem o prywatnej komunikacji mając na myśli prywatne autobusy.. :))
                  w moich codziennych kursowaniach - pociąg mi nijak po drodze więc olewam - jak to Ty nazywasz -
                  krzykaczy, którzy zapewne mieszkają w pobliżu stacji ( ja musze na piechotkę iść 15 min, gdzie do
                  521 mam 4 min) i dojeżdżając do Śródmieścia PKP maja dogodne przesiadki ( ja z każdej stacji do
                  pracy mam jeszcze dwie przesiadki a z 521 tylko jedną ). Takich jak ja wcale nie jest mało. Ty i tak
                  masz ten swój zadawalający dojazd i tak. Czemu więc tak głośno krzyczysz aby nam odebrano to ,
                  co dla nas jest dobre??? Ja nie krzyczę, żeby zwijali tory....
                  a poza tym , troszkę spokojniej, włącz na luz, co? :)
                  • qawsedrftg Re: falnięty jesteś ... wiesz co! 03.09.10, 15:45
                    Ja jestem lekko poirytowany sytuacją komunikacyjną w naszym wawerskim grajdole. Jest
                    ona bez porównania gorsza niż w innych dzielnicach. Przyczyną jest, oprócz stanu
                    infrastruktury, niepojęty i źle rozumiany konserwatyzm społeczności i jej reprezentantów
                    radnych. Linie autobusowe mają trasy niezmieniane od 30 lat, bo tak zawsze było.
                    Nieważne że 525 i 125 jadą bardzo często zderzak w zderzak, że 125 jeżdżą nierzadko po
                    3 sztuki, że pełno jest linii o fatalnych częstotliwościach. Najbardziej niepojęte jest jednak
                    to że nasza dzielnica wyrosła wzdłuż linii kolejowej a teraz ten najbardziej naturalny trakt
                    komunikacyjny nie jest wystarczająco wykorzystany. Każda propozycja zmian powoduje
                    fale lamentacji. Ja do przystanku kolejowego mam 15 minut pieszo, ale jest fajny parking
                    P+R i jeżdżę samochodem albo rowerem, liczę też na linię dowozową. Zdecydowanie wolę
                    przesiadać się i jechać szybko i przewidywalnie, niż czekać na taką super-linię jak 125 i
                    jechać na Wolę 20 minut dłużej (jak dobrze pójdzie) niż z przesiadką.

Śmieszne są głosy jakoby 521 miała być jedną z najbardziej obleganych linii w mieście.
                    Większość autobusów to nie są nawet przegubowce tylko 15 m., a częstotliwość żałosna.
                    To przez istnienie tej linii w takiej formie i niemoc kolei prywaciarze mogą działać. Niedługo,
                    mam nadzieję! Pociąg co 10-15 minut i nie ma prywaciarzy (nie żebym ich nie lubił, ale
                    pociągiem wygodniej i taniej).
                    • Gość: mieszkanka Re: falnięty jesteś ... wiesz co! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:13
                      Każdy, jak widać, radzi sobie jak umie. Jak ktoś ma 16 lat, to samochodem do stacji nie podjedzie.
                      Oczywiście można rowerem, zwłaszcza jak leży pół metra śniegu albo leje.
                      Drogie Psy Ogrodnika - jeśli nie korzystacie z linii 521, to nie rozumiem irytacji i pisania listów o
                      likwidację. Wystarczy rano podejść na przystanek i zobaczyć, czy autobusy jadą puste, podobnie po
                      południu. Gdyby nie było chętnych do podróżowania autobusami w kierunku Centrum, Arka i
                      podobne prywatne autobusy nie miałyby czego tu szukać.
                      521 tylko do Wiatracznej - jak chcesz jechać do Centrum i na Szczęśliwice, to się przesiądź i skasuj
                      drugi bilet. To chyba proste.
                      • Gość: meeee!! Re: falnięty jesteś ... wiesz co! IP: *.jjs-isp.pl 06.09.10, 12:14
                        > 521 tylko do Wiatracznej - jak chcesz jechać do Centrum i na Szczęśliwice, to
                        > się przesiądź i skasuj drugi bilet. To chyba proste.

To po prostu ignorancja! Większość pasażerów korzysta z biletów miesięcznych, są też 40-minutowe, dobowe... bilety jednorazowe jako uzasadnienie tras z każdego miejsca w każde to przeżytek! Chcę jechać na Bemowo to co? Linia Falenica-Bemowo?
                        • Gość: mieszkanka Re: falnięty jesteś ... wiesz co! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 17:36
                          A dlaczego uważasz, że muszę mieć miesięczny? Zgodnie z Twoim rozumowaniem należałoby stworzyć linie wewnątrzdzielnicowe, wtedy korzystając z "dogodnej przesiadki" moglibyśmy jechać do pracy, szkoły, dziadka, babci trzy razy dłużej.
                          Bilety jednorazowe dla Ciebie to przeżytek. Dla mnie, to kwestia ekonomii. Podobnie nam wmawiają w telewizji, że darmowa służba zdrowia, to przeżytek, religia w szkołach to przeżytek, historia w liceum to przeżytek, 65 lat dla emeryta też przeżytek.
                          Zlikwidujmy autobusy, bo teraz wszyscy mają samochód!
                    • jhbsk Re: falnięty jesteś ... wiesz co! 03.09.10, 20:39
                      A ja znam mnóstwo osób, dla których przesiadki są udręką. Spróbuj na przykład
                      poruszając się o kulach dojechać do stacji rowerem, a potem się przesiadać. Albo
                      weź ze sobą wózek dziecięcy lub kogoś z rodziny, kto porusza się na wózku. To
                      też są pasażerowie.
                      Jak słyszę ZTMowskie brednie o "dogodnych przesiadkach" ( jak gdyby przesiadka
                      mogła być dogodna) to nóż mi się w kieszeni otwiera.
                      Skoro ktoś nie lubi 521 niech jeździ inaczej i odczepi się od tych, którym ta
                      linia jest bardzo potrzebna.
    • agulaszek Re: linia 521 03.09.10, 21:26
      boszsz, co komu przeszkada 521?
      chyba nie puszczą pociągu przez Waszyngtona ;)
      nie wiem jak funkcjonuje tych różnych (bez obrazy Wawrach czy Falenicach) ale między rondem
      Wiatraczna a Szczęśliwicami to autobus marzenie :)
      nie telepie się jak 9 alb 158 i jeździ w miarę punktualnie, większość wozów jest z klimą, myk, myk i
      jestem w Centrum albo na uczelni :)
      • jhbsk Re: linia 521 07.09.10, 09:27
        To informuję o Falenicy - gdy mam czekać prawie godzinę na pociąg (albo się nie doczekać, bo tak też się może zdarzyć) to wsiadam w autobus i spokojnie dojeżdżam do centrum. A malkontenci niech zobaczą ile osób korzysta z tej linii.
        • Gość: Nellon Re: linia 521 IP: 217.153.149.* 14.09.10, 14:15
          masz racje. Najwyrazniej juz wszyscy Ci od zmian zapomnieli jak kursowaly pociagi w ubiegla zime - spoznienia po 2 godziny. Nawet 119 placzocy sie po Wawrze byl lepszy niz pociag, a 521 to juz byl luksus, do ktorego nie wszyscy mogli wsiasc.
          • Gość: Krzysiek_S Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 15:06
            Ale to była winna PLK , że mają przestarzałą infrastrukturę, słabo odporną na mrozy, czy śnieg.
            Akurat ZTM jako organizator komunikacji ma mało do powiedzenia. On może wymagać , żeby realizacja umów była realizowana przez Koleje mazowieckie, które są zależne właśnie od PLK.
            Jedno jest pewne Wawer ma swoją linie kolejową, co daje pretekst ZTM żeby tam puszczać główny potok do centrum, według założeń polityki transportowej.
            Według mnie miasto powinno mieć większy wpływ na infrastrukturę kolejową , ale to już temat na inną rozmowę.
            Jeśli chodzi o linie 521 , to będzie istnieć do tego momentu, aż będzie potrzebna.
            Ludzie sami wybiorą co dla nich będzie lepsze.

• jhbsk Re: linia 521 14.09.10, 15:17
              Szczerze mówiąc ,co mnie obchodzi PLK i inne kolejowe spółki. Ja chcę, żeby nie likwidowano dobrej linii autobusowej
              Masz rację - dopóki będzie potrzebna. Na razie jest bardzo potrzebna.
              • Gość: Krzysiek_S Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 15:36
                A ja mówię że linia 521 jest niepotrzebna? Obecnie jest potrzebna na odcinku Centrum - Falenica. Odcinek ochocki jest do natychmiastowego odstrzału.
                A co będzie przy SKM z prawdziwego zdarzenia do centrum, to można się tylko podejrzewać.
                Ilość pasażerów w 521 i kolei to zweryfikuje.
                Dlaczego jest taki rozkład na 521 jak teraz to już wyjaśniałem wyżej.
                Przyznam mało korzystam z linii 521 bo znam lepsze trasy do podróżowania do centrum z okolic Lucerny/ Trakt/ Kadetów.

• Gość: Krzysiek_S Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 15:37
                  Jakby142 było częściej to być może korzystałbym z 521 lub 9/24, ale tak nie jest.

• Gość: mieszkanka Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:13
                  Dziwne. Mało korzystasz, a piszesz, że odcinek ochocki jest do odstrzału? Dlaczego?
                  • Gość: Krzysiek_S Re: linia 521 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 18:31
                    Bo badania ilości pasażerów przez ZTM tak wykazują. Bo mieszkańcy Ochoty których znam sami twierdzą że 521 szczególnie teraz przy częstotliwości co 20 minut do niczego się nie nadaje.
                    Na pozostałych odcinkach frekwencja jest lepsza , dlatego nie mówię żeby tutaj kasować.
                    Sorry prędzej wierze badaniom ZTM , niż jednej osobie która ma interes w zachowaniu połączenia z Wawra, aż do Ochoty.
                    Po co ZTM miałby kłamać w badaniach, przecież to łatwo można sprawdzić.
                    Dla mnie jednak 521 może istnieć jak teraz, tylko żeby to się nie odbywało kosztem innych części Wawra , nie obsługiwanych przez 521.
                    Niestety ma to wpływ na cały Wawer, stąd moje poprzednie wystąpienia.

• Gość: muuuuu!!! 521 w obecnym kształcie nie ma racji bytu IP: *.jjs-isp.pl 14.09.10, 19:32
                Dziś rano w Aninie: 2x521 zderzak w zderzak.

Wczoraj wracam tym cudem do Falenicy ze Szczęśliwic: do centrum puste, potem chwilę tak sam raz, od Wiatraka tłok a od Radości pustawo. Jazda męcząca, długa. Kolej musi być podstawą komunikacji w naszej dzielnicy, od tego nie ma wyjścia. Tyle że musi być dużo kursów, i tak będzie. Śmieszne są argumenty o tym co było zeszłej zimy przez kilka dni na torach. A na drogach? Samochód z amunicją się wywrócił i totalny paraliż. Ale to było coś ekstra, a ile razy jest totalny korek? Piątek, deszcz, nawet to rondo nieszczęsne i 20 minut w plecy codziennie teraz o każdej porze.

Pociąg co 15 minut, autobus do Wiatraka co 15 minut, linie dowozowe i więcej nie trzeba.

Zrozumcie wreszcie że ta linia już teraz dogorywa. Mówienie o tym że jest jedną z bardziej obciążonych w mieście jest śmieszne, bo niewiele jeździ na niej autobusów przegubowych (głównie 15-metrowe), a częstotliwość 20 minut (przez cały dzień na pełnej trasie) jest żałosna, gorsza niż ma 198 które co 10 minut dowozi do pociągu mieszkańców Starej Miłosnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka